MAANANTAI 11.02.13


MAANANTAI 11.02.13

1. IRAN on yhdessä Hizbullahin kanssa rakentamassa sotilaallisia yksikköjä Syyriaan siltä varalta, että Bashar Assadin hallitus kaatuu. Näiden tarkoituksena on turvata Iranin ja Hizbullahin intressit maassa riippumatta siitä, kuka tai mikä järjestö ottaa vallan Syyriassa, jos Assad joutuu luovuttamaan tai poistumaan maasta, kertoo the Washington Post sunnuntaina. Lehden antamien tietojen mukaan nämä sotilasyksiköt taistelevat Assadin armeijan rinnalla maahan tunkeutuvia ulkomaisia palkkasotilaita ja kapinallisia maassa, jossa etnisten ja uskonnollisten ryhmien väliset vastakohtaisuudet voivat nostattaa niiden välisiä taisteluja keskushallituksen otteen heikentyessä tai herpaantuessa. Iran haluaa, että se on valmis valmistautunut kaikkiin mahdollisiin vaihtoehtoihin ja kehityssuuntiin.

ARTIKKELISSA viitataan Obaman hallituksen virkailijan antamiin tietoihin, että miesten luku näissä sotilaallisissa yksiköissä voi nousta yhteensä viiteenkymmeneen tuhanteen. Lehti mainitsee, että kysymyksessä on suuri operaatio, jolla lyhyellä tähtäyksellä tuetaan Assadin joukkoja, mutta pitkällä tähtäyksellä luomaan itsenäisiä taisteluyksikköjä.
Obaman hallituksen virkailija antoi tietonsa nimettömänä.

SYYRIAN kapinalliset ovat valtaosaltaan sunni-muslimeja, mutta heiltä puuttuu yhteinen johto ja strategia. Useimmat hallitusta vastaan taistelevat ryhmittymät ovat erillisiä yksikköjä, kuten Syyrian luoteisosassa taisteleva Al-Nustra järjestö, jolla on yhteyksiä Al-Qaidaan, ja jonka USA:n hallitus asetti terrorijärjestöjen listalle. Ideologiansa mukaisesti se pyrkii osallistumaan sunni-kalifaatin muodostamiseen Lähi Itään, josta se levittäytyy maailmanvalloitukseen. Al-Nustra on yksi 13:ta ryhmittymästä, jotka muodostavat radikaalin islamin neuvoston, joka irrottautui tärkeimmästä oppositiojärjestöstä.
USA:n suhtautuminen Syyrian sisällä yli 22 kuukautta kestäneisiin taisteluihin on ollut epäselvä. Se rahoittaa aseiden toimituksia kapinallisille Saudi Arabiasta ja Persianlahden
maista. USA:n Bengahizissa surmattu lähettiläs Richard Stevens oli neuvottelemassa ilmeisesti asetoimituksista Libyasta Turkin kautta Syyrian kapinallisille, mutta se epäonnistui.
Beirutissa toimivan Carnerie Kansainvälisen rauhan Instituutin johtaja Paul Salem toteaa lehdelle, että Syyria on hajoamassa etnisten ja ryhmäkohtaisten intressien mukaan lohkoihin kuten Libanon 70-luvulla ja Irak amerikkalaisten poistuttua sieltä.
Iranin presidentti Ahmadinejad on henkilökohtaisesti rohkaissut iranilaisten upseerien osallistumista taisteluihin Assadin armeijan neuvonantajina, kuten myös sen aseistamiseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165092#.URh7nGJHT-k

2. PRESIDENTTI Obaman asettama ehdokkaan John  Hagelin valinta USA:n puolustus-ministeriksi on edelleen monien mutkien ja käännösten takana yhä uusien paljastusten noustessa julkisuuteen, jotka antavat epäselvän kuvaan hänen ideologisista taustoistaan ja yhteyksistään järjestöihin, jotka ovat rahoittaneet hänen toimintaansa. Senaatin armeijan avustusvaliokunta päätti torstaina valintaa käsitellessään siirtää sitä koskevan äänestyksen myöhempään ajankohtaan Hagelin kieltäydyttyä paljastamasta kaikkia talouskysymyksiään koskevia yhteyksiä, mukaan lukien puheistaan maksettuja palkkioita, joita hän on saanut erottuaan Capitol Hillin palveluksesta.
HAGEL selitti valiokunnan kyselyissä, ettei hän voi paljastaa kaikkia taloussiteitään, koska osa dokumenteista on näiden yhteisöjen omaisuutta.
Senaatin lähteet paljastivat Breitbart News uutistoimistolle, että yksi syy, miksi hän kieltäytyi paljastamasta dokumentteja ulkomaita saamastaan taloustuesta on se, että yksi listassa olevista nimistä osoittautui ryhmäksi, jonka nimi on Hamasin Ystävät.

HILJATTAIN julkisuuteen nostetussa videossa esitetään Hagelin puhe vuodelta 2008, jossa hän mainosti julkaisemaansa kirjaa, kuten Weekly Standard raportoi sunnuntaina. Puheen yhteydessä yksi kuulijoista esittää hänelle kysymyksen, jossa hän v.73 sotaan viitaten, jossa Israelin selviytyminen hengissä oli vaarassa, kysyi: ”Olisiko Hagel sellaisen tilanteen uusiutuessa valmis tukemaan USA:n ilmavoimien pommituksia, B2 pommittajien tai vastaavien käyttöä?” Hagelin vastaus on pyöreä ja epäselvä vain viitaten, että Iran tukee Hamasia, joka hyökkää Israeliin, ja Iran tukee Hizbullahia. Hän suositteli yhteyksien luomista Iranin ja Syyrian kanssa lisäten siihen, ettei Lähi Itä tule näkemään rauhaa, tasapainoa tai turvallisuutta tai edes häivääkään niistä, elleivät Iran ja Syyria ole siinä mukana. Hän selitti, ettei USA:n tulisi edes ajatella mahdollisuutta pommittaa Irania tai ketään muutakaan.
Hän selitti, että USA on kurkkuaan myöten kiinni muissa asioissa jouduttuaan sellaiseen sekasotkuun, jossa se nyt kieriskelee. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165098#.URiFrmJHT-k

3. IRANIN presidentti Mahmoud Ahmadinejad sanoi puhuessaan Iranin vallankumouksen 34-vuotispäivän juhlallisuuksissa Teheranin Azadi-aukiolla (Vapaus), että hän on valmis osallistumaan henkilökohtaisesti neuvotteluihin USA:n johdon kanssa, jos se muuttaa asenteensa Irania kohtaan, kuten AFP raportoi. Iranin islamilainen vallankumous lopetti USA:n tukeman Persian Shahin vallan 1979 ajaen hänet maanpakoon.
Muutamia päiviä aiemmin Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei totesi puheessaan, ettei hän ole diplomaatti, vaan vallankumouksellinen, joka puhuu suoraan. Hän sanoi siinä, ettei Iran tule neuvottelemaan tilanteessa, jossa vastapuoli uhkaa aseella, ellei se suostu sen tahtoon.

AHMADINEJAD esitti sanansa suoraan USA:n presidentille todeten, että muuttakaa asennettanne Irania kohtaan, ja silloin olemme valmiit neuvottelemaan, jos ne perustuvat kunnioitukseen ja rehellisyyteen ilman painostusta. ”Te olette tehneet kaikkenne estääksenne Irania tulemasta ydinvallaksi ja olette epäonnistuneet. Paras ratkaisu on yhteistoiminta ja ymmärrys”, hän sanoi.
USA:n varapresidentti Biden esitti suoria kahdenkeskisiä keskusteluja Iranin johdon kanssa samaan aikaan, kuin P5+1 maat neuvottelevat Iranin edustajien kanssa 28. helmikuuta 2013.
Ali Khamenei torjui Bidenin tarjouksen suoralta kädeltä.
Iranin vastaiset pakotteet ovat pudottaneet Iranin öljynvientiä 45 %. Ulkomaiset pankit puolestaan alensivat Iranin lainausmahdollisuutta 9.1 miljardin USD arvosta, eli 53 %. Talousongelmat ovat pudottaneet Iranin rialin arvoa 21 % USA:n dollariin verraten. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165089#.URiPB2JHT-k
Iran on aloittanut uraanin rikastamisen Bushehr ydinreaktoriin sopivaksi. Rikastettu erä on pieni, kertoo AFP lisäten, että se samalla rajoittaa ydinaseeseen sopivan uraanin rikastamista.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165095#.URiVr2JHT-k
Iranin parlamentin puhemies Ali Larijani joutui keskeyttämään puheensa muutaman minuutin jälkeen erään heitettyä häntä kengällä, mikä aiheutti äänekkäät vastalauseet. http://www.haaretz.com/news/middle-east/report-pro-ahmadinejad-protesters-force-iran-s-parliament-speaker-to-cut-short-speech-1.502638

4. HABAIT HAYEHUDI, Juutalainen Kotimme, puolueen puheenjohtaja sai lopulta armon pääministerin silmissä – tai ehkä se oli hänen vaimonsa Saran – ja kutsun neuvottelemaan hallitusyhteistyöstä johonkin aikaan tänään. Netanyahu on käynyt läpi tätä ennen kaikki mahdolliset ja mahdottomatkin yhteistyökumppanit – kuten Meretzin GalOn ja arabipuolue Taalin Ahmed Tibi – ennen kuin  sai Sara-vaimonsa hyväksyvän nyökkäyksen. Tätä edelsi kuitenkin Naftali Bennettin anteeksipyyntö Sara Netanyahulta, jonka kanssa hän tunnustaa käyneensä kommandosotaa toimiessaan Netanyahun kansliapäällikkönä viisi vuotta sitten.
Näinhän se näyttää olevan, että mies on perheen pää, mutta vaimo sitä kääntää.
Tuntisi olonsa turvallisemmaksi, jos vaimo ei olisi pääministerin pään tärkein kääntäjä, ei ainakaan silloin, kun päätetään koko kansaa ja kansakuntaa koskevista asioista.

NAFTALI BENNET puhui asiasta armeijan radiossa puolustaen Sara Netanyahun asemaa
todeten, ettei ole mitään väärää siinä, että BIBI kysyy neuvoa vaimoltaan, niinhän hänkin kysyy omalta vaimoltaan. ”Hyökkäykset Sara Netanyahua vastaan ovat hylättäviä, Hän on hyvä ihminen ja rakastaa miestään”, Bennett sanoi sovittelevasti.
Hänen tukijansa toteavat, että Bennett tulee painottamaan sosiaalisia kysymyksiä, asuntojen hintojen alentamista, köyhien asuntoalueitten kohentamista, vapaata kilpailua myös EL-AL:n lento-oikeuksista sekä lakia, jolla rajoitetaan talouspohattojen oikeutta omistaa useita yhtiöitä.
Netanyhaun uskotaan tarkentavan Benettin riippuvuus Yair Lapidin kanssa mahdollisesti tekemästään yhteistoimintasopimuksesta, eli voiko hän liittyä hallitukseen siinä tapauksessa, että Yesh Atid jää sen ulkopuolelle. Likudin taholta vihjataan, että Bait Hayehudi voisi saada arvokkaampia ministerin paikkoja, jos se liittyy hallitukseen ensimmäisenä.
Netanyahu tapaa tänään myös Yair Lapidin, joka on kiinnostunut ulkoministeriöstä, mutta jos se ei onnistu, talousministeriön, ottaen itselleen vähemmän arvokkaan ministerin paikan ja antaen taloudenhoidon asiantuntijalle. Hän tunnustaa avuttomuutensa talous- ja puolustus-asioissa. Liberman varoittaa, että Lapid on tervetullut ministerinä, mutta ei pääministerin sijaisena. Hän on lähestynyt Shas-puoluetta, mutta rabbi Ovadia Yosefin hyökkäykset Lapidia vastaan arveluttavat muitakin kuin Bennettiä. Kamppailu hallituspaikoista on alkanut. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=302819

5. UUTISOTSIKOITA
-          PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat sanoo, ettei USA ole kertonut hänelle mitään mahdollisesta pienoishuippukokouksesta Obaman vierailun aikana. Hän sanoo uskovansa, että koko kysymys huippukokouksesta on Israelin kehittelemä juoni todeten, etteivät PA:n vaatimukset ole muuttuneet miksikään, eivätkä muutu ehtona tapaamisesta. Hän syytti epäsuorasti Obaman vierailua, että sen johdosta sovitteluneuvottelut Fatahin ja Hamasin kesken Kairossa epäonnistuivat. ”USA ei ilmeisesti halua Fatahin ja Hamasin sovintoa, mutta presidentti Abbasin kanta on, että se on palestiinalaisten korkea intressi ja kiireellisyys.” http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=302799
-          Jerusalemin poliisi pidätti eilen 9 naista näiden ollessa rukoilemassa Länsimuurilla, heidän joukossaan ”Naiset Muurilla” perustaja Anat Hoffman. Pidätys tapahtui tunne-pitoisessa tilaisuudessa, jota vietetään kuukausittain 1967 sotaveteraanien muistoksi, jotka taistelivat Länsimuurilla kuuden päivän sodan aikana, jossa Jerusalemin itäosat sekä Juudea ja Samaria vapautettiin Jordanian miehityksestä vuodesta 1948 lähtien. Pidätyksen syynä lienee ollut se, että jotkut naiset pitivät hartioillaan juutalaista tallit-, eli rukousliinaa, mikä jostain kumman syystä on naisilta kielletty muurilla. Pidätettyjen joukossa oli amerikkalaisen komedia-näyttelijän Sarah Silvermanin sisar ja muita tunnettuja naisia. Joittenkin naisten tallit-liinat jo takavarikoitiin turvallisuus-tarkastuksessa, mutta miehet veivät niitä muurilla ojentaen ne naisille. Poliisi vei pidättämänsä naiset kuulusteluun, joka on epämiellyttävä kokemus, sanovat ne, jotka on siihen alistettu. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=302844
-          Eilen illalla pelattiin Jerusalemin Teddy Kollek stadionilla jalkapallo-ottelu Beitar Jerusalem ja Bnei Sakhnin arabijoukkueen välillä. Ottelun aikana pelättiin karkeita rasistien ja huligaanien aiheuttamia välikohtauksia, joita taltuttamaan paikalle oli komennettu 400 poliisia ja muita turvallisuusjoukkoja. Poliisi pidätti 75 pahinta kuuma-kallea. Edellisen viikon aikana poliisi pidätti parikymmentä fania rasistisista ja muista syistä. Erityistä huolta poliisille aiheutti kahden muslimipelaajan, Dzhabrail Kadiyev ja Zaur Kadayev, kiinnittäminen Beitarin kokoonpanoon. He ovat Chechnesiasta Terek Grosny seurasta. Kiihtyneitten huutojen ja uhkausten lisäksi pahinta odotettua väkivaltaa ei syntynyt poliisin tarkan valvonnan alla. Ottelu päättyi 2-2. http://www.jpost.com/Sports/Article.aspx?id=302791
-          Israelissa vaaditaan, että presidentti Obaman tulee osoittaa hyvä tahtonsa Israelia kohtaan ja vapauttaa USA:n vankilassa viruva israelilainen Jonathan Pollard. Hänelle langetettu elinkautinen tuomio ilman armonanomusta on ainutlaatuinen USA:n historiassa sekä ankaruudeltaan että siksi, että se perustui silloisen ulkoministerin henkilökohtaiseen kostoon ja vaikutukseen tuomarin päätökseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165103
-          Presidentti Obaman odotetaan esittävän Netanyahulle vaatimuksen, että IAF:n yllätyshyökkäys Irania vastaan ei ole USA:n intressien mukainen ja siksi hylättävä.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165101#.URiv62JHT-k




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019