KESKIVIIKKO 27.02.13


KESKIVIIKKO 27.02.13

1. LIKUTENUN ja Bait Yehudin väliset hallitusneuvottelut ovat edenneet hyvin, kertoo Lahav Harcov JP:n artikkelissaan, ja sopimusasiapaperi voitaneen allekirjoittaa lähipäivinä. Avoimia kysymyksiä lienee vielä sosiaali- ja talousasioitten alueilla, mutta periaatteista lienee sovittu. Bait Yehudin pääneuvotteluja Uri Ariel saanee rakennus- ja asuntoministerin paikan. Hän toimi aiemmin Yeshan-neuvoston pääsihteerinä ja voinee ministerin ominaisuudessa edistää rakentamista Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä. Likutenu ilmoitti aiemmin pitävänsä Arielille luvatun ministeriön itsellään, mutta lienee tarjonnut paikkaa hänelle saadakseen Bait Yehudin myöntyvämmäksi. Toisaalta Likutenu on vuotanut kysymyksiä julkisuuteen ennen kuin niistä on sovittu testatakseen kansan reaktioita.

YAIR LAPID on kaiken varalta alkanut valmistella mahdollisuuksia oppositioon jäämiseksi, ja on siksi aloittanut keskustelut oppositioon joka tapauksessa jäävien puolueiden kanssa, että ne tukisivat Lapidin valintaa oppositiojohtajaksi Knessetissä. Labourin johtaja Shelly Yechimovich on aloittanut samat kierrokset Meretzin ja arabipuolueitten kanssa. Arabi-puolueitten uskotaan kannattavan Labouria ennen Yesh Atidia.

TV-2:n tiistaina julkistaman gallupin mukaan Likutenu olisi vahvin saaden 28 edustajaa, mutta Yesh Atid nostaisi kannatuksensa 24:än edustajaan. Bait Yehudin kannatus oli 14 paikkaa, Meretz (7) ja Shas (12) nostaisivat kumpikin kannatustaan yhdellä. Labourin kannatus laskisi, sen saalis olisi enää 12 kansanedustajaa. UTJ saisi 7 edustajaa; Hadash 4; UAL-Taal 4; Balad 3 ja Kadima hännänhuippuna 2 kansanedustajaa, jos vaalit pidettäisiin nyt. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=304685

2. DAILY TELEGRAPH lehden tiistaina julkaisemien satelliittikuvien mukaan Iran on aloittanut valmistelut toisen tien kulkemiseksi ydinaseensa rakentamiseksi. Kuvien perusteella nähdään epätavallista liikehdintää Arakin raskasvesilaitoksen ympärillä, minkä voidaan katsoa osoittavan Iranin pyrkivän aloittamaan plutoniumin valmistamisen. Satelliittikuvat, jotka  otettiin helmikuun 9. päivänä, osoittavat Iranin aktivoineen laitoksen toiminnan. Ydinasiantuntijoitten mukaan käytettyä uraanijätettä voidaan Arakin laitoksen kaltaisessa reaktorissa uudelleen käsiteltynä käyttää plutoniumin valmistamiseksi.

Syyriassa al-Kabirissa Israelin hävittäjien tuhoama reaktori oli tarkoitettu plutoniumin valmistamiseksi. Syyrian kapinalliset sanovat miehittäneensä laitoksen alueen luvaten IAEA:n virkailijoille pääsyn tuhotun uraanilaitoksen alueelle maaperänäytteiden ottamiseksi. Daily Telegraph julkaisemien kuvien perusteella Iran näyttää valinneen toisen, vaihtoehtoisen B-suunnitelman toteuttamisen uraanijätettä uudelleen käsiteltynä, vaikka Iranin asiantuntijat ovat vakuuttaneet IAEA:n virkailijoille, ettei sillä ole suunnitelmia plutoniumin valmistamiseksi. Aiemmin Iran on keskittynyt uraanin rikastamiseen ydinaseen vaatimaan 90 %:n asteeseen.

MYÖHEMMIN otetuissa satelliittikuvissa havaitaan, että laitoksen ympärille on asennettu useita ilmatorjuntapattereita, joita havaitaan varsinkin laitoksen länsipuolella, josta iranilaiset arvioivat israelilaisten hävittäjien tulevan mahdollisissa ilmaiskuissa.
Arakin raskasvesilaitosta ei ole tarkastettu IAEA:n toimesta elokuun 2011 jälkeen, vaikka sen reaktori on ollut avoinna tarkastuksille. Iran on kieltänyt uudet tarkastukset laitoksessa selittäen, että sen reaktorissa valmistetaan isotooppeja lääkinnällisten ja maatalouden tutkimustoimia varten.

ISRAELIN taholta varoitetaan, että Almatyssa alkaneet P5+1 maiden ja Iranin väliset keskustelut ovat vain iranilaisten suunnittelema savuverho ajan voittamiseksi, mistä osoituksena on Iranin ilmoittamat uudet myönnytykset, mutta myös länsimaat ovat tarjonneet uusia mahdollisuuksia pakotteiden helpottamisen muodossa Iranin vastaavia myönnytyksiä vastaan. Kazachstanin neuvottelut ovat ensimmäiset kahdeksaan kuukauteen; niitä edelsivät hedelmättömät keskustelut Istanbulissa, Bagdadissa ja Moskovassa. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=304682, http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=304657

3. YAIR LAPID ilmoittaa aamun uutisten mukaan, että jos Yesh Atid-puolue tulee hallitukseen, se haluaa ulkoministeriön, mutta samalla vaatii oleellisia muutoksia Netanyahun ja Livin välille
hätäisesti solmittuun sopimukseen, jolla Livnille annettaisiin palestiinalaisasiain täydellinen johto ja että kaikki sitä koskevat neuvottelut ja sopimukset kulkisi Livnin kautta. Naftali Bennett on aiemmin vaatinut samoin Livnille annetun avoimen valtakirjan muuttamista, kuten MAARV-lehti raportoi keskiviikkona. Tarkkailijat havaitsevat tässä Lapidin ja Bennettin välisen sopimuksen toimivan käytännössä, sillä Bennettin saavuttama myönnytys Likutenulta koskien Haredi-kansan asevelvollisuutta tasoittaa Yesh Atidin tuloa hallitusyhteistyöhön.
Yesh Atidin vastuullinen virkailija totesi tiistaina, että Livni-sopimus on vastoin Atidin asemaa useissa ministeriöissä, joissa se haluaa palvella. Toisaalta se, ettei Livni ole nimittänyt toista ministeriehdokasta, osoittaa, ettei hän uskonut puolueen saavan toista ministeriötä. Lapid vakuutti, että jos hänet nimitetään ulkoministeriksi, Livni ei voi valvoa rauhanneuvotteluja PA:n kanssa. Tässä Lapid ja Bennett ovat samassa ruodussa.

LIKUTENUN ja Bait Yehudan väliset keskustelut jatkuvat tänään keskiviikkona. Bennett oli eilen toiveikas keskustelujen positiivisesta etenemisestä todeten, että nyt on päästy keskustelemaan oleellisista kysymyksistä.
NETANYAHU yritti vielä kerran särkeä Lapidin ja Bennettin välisen sopimuksen kutsuen Labour-johtajan keskustelemaan hallitukseen tulosta tarjoten talous- sekä teollisuus-, kauppa- ja työministeriötä, sekä luvaten tukea Ben Eliezerin valintaa presidentiksi Peresin tilalle.
Shelly Yecimovich kuitenkin torjui tarjouksen todeten ideologisen railon liian  suureksi. http://www.timesofisrael.com/lapid-joins-bennett-in-opposing-hatnua-coalition-deal/

4. LIKUTENU- ja Bait Yehudi-puolueet ovat molemmat joutuneet ikävään ääntenostamis-sotkuun puolueitten ehdokasvaaleissa. Bennett sanoo palkanneensa yksityisen tutkijan selvittämään tuhansien shekelien käyttämiseksi äänestäjien ostamiseksi. Hän sanoo luovuttaneensa tutkimusten tulokset poliisille, joka suorittaa jatkotutkimuksia.
Kullekin annettiin 1000 NIS ennen äänestystä. Bait Yehudin puolesta ääniä ostanut puolueen aktivisti Avihai Amarusi, sanoo, että Nissan Shlomianskyn lähettämät rahat tuotiin hänelle joko henkilökohtaisesti tai joskus lähetin mukana sikarikartonkeihin piilotettuina. Hän valitti sitä, että Knessetin turvallisuustarkkailijat vaikeuttivat rahojen saamista sisälle, ja siksi Shlomianskyn kansanedustajan valtuudet auttoivat.
Amarusi kertoi, että hänelle luvattiin 250 000 NIS, ja että hän on saanut puolet varoista. 

Shlomiansky kertoi TV-2:n mukaan, ettei hän ole käyttänyt varoja itse, vaan johtamansa Netanyan yeshivan hyväksi. Hän harkitsee sopimuksen tekemistä valtionsyyttäjän kanssa ja arvonsa nostamista osoittamalla toisiakin puolueita, joissa oli sama käytäntö, ja näistä yksi on Likutenun puolueen kansanedustaja. Hän myös vakuuttaa, ettei hän tehnyt mitään väärää eikä ole koskaan joutunut syytetyksi korruptiosta.
Poliisi on kuulustellut edellisten lisäksi ainakin neljää henkilöä.
Bennett valittaa korruptiota, joka näyttää saavuttaneen myös hänen puolueensa todeten, että tämä on yksi puolueen sisäisten ehdokasvaalien ongelma. Uuden hallituksen odotetaan muuttavan koko vaalijärjestelmän, jota moni on yrittänyt siinä onnistumatta.

5. USA:N presidentti Barack Obaman Israelin vierailu hämmentää jo pahasti palestiinalaisten tunteina. Nyt on vuorossa Gazan kaistaa hallitseva Hamas, joka ilmoitti, että jos Obama toteuttaa huhujen mukaisen vierailunsa Temppelivuorella, ”hänen tulee alistua muslimien asettamaan kolmeen vaatimukseen, tai seurauksena on diplomaattinen katastrofi”, kuten Hamasin lausunnossa todetaan.
Obaman tulee käyttää mitä hyvänsä yhdestätoista portista, mutta ei Mughrabi-porttia, ”jonka avaimen Israel varasti 1967sopimuksen yhteydessä”, kuten asia ilmaistaan. Toiseksi yhtään israelilaista viranomaista ei saa olla hänen mukanaan, ja kolmanneksi vierailun tulee olla luonteeltaan tutustumiskäynti eikä vierailu Al-Aksa moskeijassa, koska he katsovat sen häpäisevän kulttirakennuksen pyhyyttä, vaikka Obama lienee muslimi.
Palestiinalaiset eivät halua, että Obama antaisi vierailulle poliittisen luonteen, vaikka Obaman hallituksen taholta ei ole edes vihjattu mahdollisesta vierailusta Temppelivuorella.
Juutalaisille Temppelivuori on I ja II Temppelin rakennuspaikka ja sellaisena pyhä. Jordanian legioonat miehittävät Juudean ja Samarian ja Jerusalemin itäosat 1948 itsenäisyyssodassa, mutta ne vapautettiin 1967 puolustussodassa. Muslimisäätiö wagf säilytti silloin vuoren päivärutiinin hoidon, jota se on hallinnut 12. vuosisadalta alkaen. http://www.timesofisrael.com/hamas-local-clergy-warn-obama-against-temple-mount-visit/
6. UUTISOTSIKOITA
-          Egyptin oppositioryhmittymä Kansallinen Pelastusrintama ilmoittaa boikotoivansa presidentti Mursin määräämiä parlamenttivaaleja alkaen huhtikuussa 2013 neljässä vaiheessa. Opposition päätös tuli päivää ennen Mursin ilmoittamaa sovintotilaisuutta, joka alkoi eilen. Tilaisuudessa ei lehtimiehien lisäksi ollut juuri muita kuin Muslimi-veljeskunnan edustajia myös muiden oppositioryhmien jäätyä pois tilaisuudesta. Oppositioryhmät vaativat, että Mursin tulee ratkaista maan sisäpoliittiset ongelmat ennen vaaleja. He vaativat ei-uskonnollista hallitusta ja pääministeriä nykyisen Mursin nimittämän Muslimiveljeskuntaa edustavan Hesham Kandilin tilalle sekä toimia puolueettoman oikeustoimen varmistamiseksi. http://www.timesofisrael.com/egypts-main-opposition-group-to-boycott-elections/
-          Turisteja kuljettava kuumailmapallo syttyi tuleen ja räjähti Luxorin lähellä Egyptissä. Onnettomuudessa kuoli ainakin 19 turistia Luxorista länteen pallon rysähdettyä räjähdyksen jälkeen maahan tiistaina. Onnettomuudessa menehtyi ranskalaisia, englantilaisia ja japanilaisia matkailijoita sekä 9 ihmistä Hongkongista. Kolme ihmistä pelastui, kaksi heistä turisteja, kolmas egyptiläinen, jotka vietiin sairaalaan. Pallo oli syttyessään tuleen 300 metrin korkeudella. Tuli sytytti kaasupullot aiheuttaen räjähdyksen. Kuumailmapallo putosi sokeriruokopeltoon al-Dhabaan kylä liepeillä. Viranomaiset kielsivät, että mitään laitonta olisi tapahtunut onnettomuuden yhteydessä lisäten, että tällaisen tapahtuman jälkeen sekaannusta ei voi välttää. Hän sanoi, että kaikki 18 kuollutta on löydetty ja haavoittuneet viety sairaalaan. Samantapaisia onnettomuuksia on tapahtunut alueella ennenkin. V. 2009 pallo iski TV-torniin haavoittaen 18 ihmistä; vuotta aiemmin 7 turistia haavoittui vastaavanlaisessa onnettomuudessa. Tahaton onnettomuus, jossa useita turisteja kuolee, ei ole hyvää mainosta maan turismiteollisuudelle, joka on vaikeuksissa vallankaappausta seuranneiden mielenosoitusten ja väkivaltaisuuksien vuoksi. Luxorin hotellien kapasiteetista vain 25 % on käytössä. http://www.timesofisrael.com/hot-air-balloon-crash-in-egypt-kills-19-foreign-tourists/
-          Israelin vesihallituksen johtaja Alexander Kushnir toteaa tyytyväisesti hymyillen, että maan vesiongelma on ratkaistu vuoksiksi eteenpäin. Hän sanoo tämän tulleen mahdolliseksi siksi, että ongelma todettiin ja tehtiin oikeat johtopäätökset. Israelin sateet antavat normaalisti 1.2 miljoonaa kuutiota vettä, mutta kuivina vuosina 800 kuutiometriä. Israelin veden kulutus on 2 miljardia kuutiota. Tämän railon hoitamiseksi aloitettiin jäteveden puhdistustoimet, ja nyt 80 % siitä puhdistetaan uusiokäyttöön maanviljelyksen tarpeisiin. Lisäksi kuluttajia ohjattiin ja painostettiin hintaa nostamalla pienentämään veden kulutusta. Ensimmäinen meriveden puhdistuslaitos valmistui 2005, ja nyt kahden rakenteilla olevan laitoksen valmistuttua niitä on viisi, jotka tuottavat 600 miljoonaa kuutiota ja uusiokäyttö jäteveden puhdistamisesta 400 miljoonaa kuutiometriä. Vertailun vuoksi seuraava jätevedenpuhdistajista Espanja puhdistaa vain 17-18 % jätevedestä. Osoituksena kuluttajiin kohdistetuista veden säästötoimista on se, että v. 2000 vettä käytettiin 100 kuutiometriä/henkilö vuodessa, nykyisin kulutus on 90 kuutiometriä vuodessa henkeä kohti. Ei kaikki ole suinkaan mennyt joustavasti, sillä hallitukset mielellään siirsivät puhdistuslaitoksiin määrätyt varat muihin tarkoituksiin, kun sateet olivat normaalia runsaammat. Tämän johdosta maan vesivarastoja Kinneretiä ja pohjavesiesiintymiä pumpattiin kuivina vuosina tavallista enemmän, mikä on aiheuttanut pohjavesien suolapitoisuuden nousun  ja Kinneretin veden laadun huononemisen, mikä on vaikuttanut kalojen terveyteen. http://www.timesofisrael.com/how-israel-beat-the-drought/
-          EU esittää virallisesti, että sen 27 jäsenmaata aloittavat Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen tuotteiden ja aktiivisuuden boikotin, kuten AFO raportoi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165670#.US3NmmJHT-k
-          Hizbullahin pääsihteerin Hassan Nasrallahin ympärillä pyörii huhumylly, jonka mukaan hänellä on havaittu syöpäkasvain, ja että hänet on salaa lennätetty Iraniin saamaan hoitoa. Järjestön taholla kielletään huhut ja ilmoitetaan, että hän on Libanonissa ja voi hyvin. Hizbullahin valvoma Al-Manar TV-asema lupaa lähettää keskiviikkona videon, jossa Nasrallah näyttäytyy huhujen lopettamiseksi. Turkissa toimiva Anatolian Uutistoimisto kertoi, että Nasrallah sai hoitoa Beirutissa mutta siirrettiin sieltä salaa Teheraniin hoitoa varten. Erään arvion mukaan hän olisi haavoittunut taisteluissa, tai sairastunut vakavasti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165675#.US3OHWJHT-k


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021