KESKIVIIKKO 13.02.13


KESKIVIIKKO 13.02.13

1. HALLITUSNEUVOTTELUT ovat kehittyneet suurella egolla varustettujen puoluejohtajien keskinäiseksi sanailuksi kunkin etsiessä omaa paikkaansa Israelin sekavassa puolue-kartassa. Päänäyttelijöitä tässä hupinäytelmässä, jota esitetään vakavien asioitten kustannuksella, ovat pääministeri Benyamin Netanyahu, joka johtaa Likudin ja Israel Beitenun löysää liittoa Avigdor Liebermanin avustuksella, Yair Lapid, joka johtaa perustamaansa Yesh Atid puoluetta, Naftali Bennett, joka johtaa Bait Hayehudi puoluetta, sekä Eli Yishai, joka johtaa Shas haredi-puoluetta. Näistä Netanyahu ja Yishai ovat jo kokeneita konkareita, mutta Lapid ja Bennett ovat uusia tulokkaita politiikassa. Likud ja Atid ovat ei-uskonnollisia puolueita; Bait Hayehudi ja Shas ovat uskonnollisia puolueita, joista varsinkin Shas edustaa sisäänpäin lämpiävää, hyvin kurinalaista uskonnollista haredi-linjaa, Bait Hayehudi yhdistää perinteisen juutalaisen uskon ja käytännön sanelemat tosiasiat, ollen valmis kompromisseihin silloin, kun niiden ei katsota sotivan vuosituhantisia uskonnollisia perinteitä tai Toraa ja sitä selittävää Talmudia vastaan, jonne on koottu vuosisatojen aikana eri uskonnollisten auktoriteettien ja tutkijoiden selityksiä ja ohjeita.

PUOLUEJOHTAJIEN välistä nokkimisjärjestystä käydään pääosin suljetuissa neuvotteluissa, joista jotain pääsee vuotamaan innokkaiden journalistien kautta, jotka käyttävät henkilö-kohtaisia suhteitaan saadakseen jotain tiedonjyvää ja vetäviä otsikoita juttuihinsa.
Israelissa pidetty Amerikan juutalaisjärjestöjen presidenttien vuosikokous tarjosi puolue-johtajille otollisia tilaisuuksia selvitellä näkemyksiään ja neuvotteluissa eniten hiertäviä kysymyksiä omalta näkökulmaltaan.

NAFTALI Bennett totesi eilen puheessaan, että Israelilla on nyt harvinainen tilaisuus saada aikaan muutoksia. Hän totesi, että hänen ja Lapidin edustamalla ideologioilla on huomattava yhteinen tekijä. Hän totesi vastaillessaan hänelle esitettyihin kysymyksiin, ettei keskusteluissa ole puututtu juuri ollenkaan ministerikysymyksiin. ”Hallitusyhteistyön rakenne on vielä epäselvä”, hän sanoi jatkaen: ”Ensimmäinen kysymys on, kuka on hallituksessa, seuraavaksi tulee vastaan kysymys, kuka tekee mitäkin. Ilman epäilystä, se on elintärkeä tehtävä, mutta toistaiseksi ei ole havaittavissa edistystä.”

Hän selvensi, että hänen ja Lapidin välillä on yhteinen näkemys talouskysymyksistä ja haredi-kansan kytkemisestä kantamaan yhteistä vastuuta kansan hyvinvoinnista. ”Ei ole kysymys politiikasta, vaan suunnasta, johon mennään. Meillä on erilaisia näkemyksiä, mutta myös paljon, joissa olemme samaa mieltä.” Bennett vakuutti, että Tora-maailma on tärkeä Israelille, eikä siitä voi luopua, koska siksi olemme täällä (Luvatussa Maassa).
”On aika lopettaa vihanpito. Lopettaa vihaamasta arabeja, haredi-kansaa, ei-uskonnollisia, setlereitä. Uusi sukupolvi on kyllästynyt vihaamaan. Jotkut puolueet yrittivät käyttää vihaa ja epäonnistuivat. Yhteistoiminta onnistui. Olemme sukupolvea, joka kasvoi kahviloiden räjäytysten aikana, joten olemme selväjärkisempiä kuin aiemmat. Vaikka emme välttämättä näe rauhankumppania, emme todellakaan tarvitse lisää sotia. Kukaan ei vihaa sotaa enemmän kuin minä. Mutta konflikti ei häviä pelkästään toivomalla. Tehtyämme samoja karkeita virheitä yhä uudelleen, on aika muutokseen, yrittää toista tietä.”  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165176#.URsipmJHT-k

2. YAIR LAPID, Yesh Atid (On Tulevaisuus) sanoi Amerikan juutalaisjärjestöjen presidenttien konferenssissa eilen, että on aika palata vakaviin neuvotteluihin palestiinalaistaen kanssa, vaikka edelliset neuvottelutarjoukset, joista varsinkin Olmertin tekemä tarjous juuri ennen eroamistaan pääministerin paikalta on luku sinänsä, olivat tarpeettoman anteliaita palestiinalaisille. ”Molemmat osapuolet ymmärtävät, että on aika palata (presidentti Bushin esittämään) tiekarttaan”, Lapid sanoi puheessaan. ”Ihmisten tulee ymmärtää, että me puhumme kahden valtion periaatteesta”.
Hän selvensi kantaansa todeten tähän tapaan: ”Kuitenkin, ennen kuin Palestiinan valtio perustetaan, sitä täytyy edeltää väliaikainen vaihe, jonka aikana PA:lle tarjotaan puoli-autonomisen valtion asema tilapäisin rajoin”. Hän sanoi asettavansa suuria toiveita presidentti Obaman Israelin vierailuun.
YAIR LAPID totesi omasta kannastaan, että vaikka hän ymmärtää kompromissien välttämättömyyden maan luovuttamiseksi, ”se haavoittaa” häntä. ”Tarkoitan, että nähdessäni nämä territoriot osaksi koko Israelia, ymmärrän, että tämä toive voi siirtyä toiset tuhat vuotta, sillä toinen vaihtoehto tarkoittaa, ettei valtiomme ole juutalainen, mitä minä haluan. Voidakseni asua juutalaisessa maassa, minun on jotenkin --- en halua sanoa, päästä eroon heistä, - vaan erottaa itsemme 3.3 miljoonasta palestiinalaisesta Jordanjoen ja Välimeren välillä.”
Lapid päätyi edellisiin näkemyksiin käsitellessään aiempia ratkaisumalleja rauhanprosessissa.
Hän lopetti puheensa vakuutukseen: ”Vastustan mitä tahansa vetäytymistä Jerusalemista, Jerusalem ei ole vain paikka, se on idea, tämän maan perustajien eetos (erikoisluonne, sävy), eivätkä kansat luovu omasta eetoksestaan”, mikä nostatti kuulijat spontaanisti hyväksyviin kättentaputuksiin.

Netanyhaun toistaessa kahden valtion periaatteen hyväksymistä neuvotelleessaan Bennettin kanssa, tämä vakuutti, ettei Jordanjoen ja Välimeren väliin mahdu kahta valtiota.
Bennett sanoi puhuessaan Knessetissä: ”Ei ole tilaa tässä ihmeellisessä Jumalan antamassa maapalassa toiselle valtiolle. Se ei tule tapahtumaan. Ystävät, aina ennen neuvotteluja territorioista meidän tulee vakuuttaa, että tämä maa kuuluu Israelin kansalle. Vasta sen jälkeen voimme aloittaa keskustelut (palestiinalaisten asemasta).

LAPID kosketteli eilisessä puheessaan toista kipeää asiaa, joka koskee päärabbinaatin yksin-valtaa israelilaisten jokapäiväistä elämää säätelevissä kysymyksissä. Hän lupasi käyttää puolueensa valtaa tasapuolisen kohtelun saavuttamiseksi suhteessa kaikkiin juutalaisiin uskonnollisiin virtauksiin Israelissa – ortodoksit, reformoidut, konservatiivit – keskusteluissa, budjeteissa, tasa-arvoon lain edessä. ” Ei kukaan voi omia juutalaisten Jumalaa. Pieni, jäykkä politikointi ei voi päättää niin ikuisesta kysymyksestä kuin juutalaisesta identiteetistä”, hän selitti: ”Ortodoksirabbien täysi hallinta ihmisten avioitumisesta ja eroamisesta on häväistys jokaiselle vapaalle miehelle. Se on väärin ja se tulee lopettaa.”

3. USA:n presidentin Barack Obaman pitämä unionin tilaa koskeva 6 500 sanaa käsittävä raportti, jonka presidentin tulee perustuslain mukaan esittää kongressille voidakseen siinä selittää päämääriään ja kiireellisiä kysymyksiä, jotka vaativat erikoishuomiota, käsitteli pääasiassa maan sisäisiä asioita, talouden tilaa, työttömyyttä, asevoimien vetämistä pois Afganistanista. Israel mainittiin kerran sivulauseessa, palestiinalaisia ei kertaamaan.

Times of Israel artikkelissa todetaan, että tämä voi aiheuttaa helpotuksen huokauksen pääministeri Netanyahun rinnassa, koska ennakkotietojen mukaan Obama olisi tulossa uusine vaatimuksineen uusista myönnytyksistä palestiinalaisille, jotta rauhan-keskustelut saataisiin lopultakin jatkumaan olkoot odotukset ja tulokset mitä tahansa, sillä Obama tarvitsee kipeästi edes jotain edistystä diplomatian rintamalla, kuten arvioitiin.

SIKÄLI kuin Obaman puhe Washingtonissa on enteellinen, Obaman ja Netanyahun väliset keskustelut maaliskuun 20. -22. päivinä tapahtuvan Israelin vierailun aikana tullevat keskittymään Iranin ydinaseen rakentamisen estämiseksi tarvittaviin toimiin sekä Syyrian tilanteen haarukointiin ja Israelin johdon pelkoihin Assadin hallinnon kaatumisesta, mikä antaisi Syyrian massatuhoaseet terrorijärjestöjen käsiin, kuten myös sen kehittyneet ohjukset ja panssarivoimat. USA ei halua sekaantua uuteen sotaan, mutta voi tukea sitä sivusta.
TIMES of Israel artikkelissa todetaan, että Obaman puheen kohdistaminen sisäisiin asioihin on samalla osoitus USA:n hallituksen kärsimättömyydestä toteamuksella, ettei Lähi Idän sekavan ja yhä sekoittuvan tilanteen selvittäminen onnistu ulkopuolisten hyvää tarkoittavilla puheilla on toivomuksilla, ja siksi on parempi pysyä loitolla siitä. http://www.timesofisrael.com/israeli-palestinian-peace-low-on-obamas-agenda/

4. ISRAELIN USA:sta tilaamat F-35 hävittäjät eivät tule liittymään IAF:n laivueisiin ennen vuotta 2016, mutta näiden huippunykyaikaisten stealth-koneitten ohjaajien koulutus on jo aloitettu kuten myös niiden vaatiman erityisen infrastruktuurin rakentaminen. Lockheed Martin yhdessä Northrop Grumman corp. ja Britannian BAE-järjestelmän kanssa kehittämien ja rakentamien F-35 Joint Strike Fighters uuden sukupolven ohjaajia koulutetaan 30:n italialaisen M-346 kehittyneen harjoitusmenetelmän mukaan. Nämä tutkaa hylkivät koneet tulevat aikanaan muodostamaan Israelin strategisen keihäänkärjen. Niiden vaatimaan infrastruktuuriin kuuluu vahvistettuja suojia, maanalaisia tiloja ja huoltorakennukset. Israel allekirjoitti 2010 sopimuksen 2.75 miljardista USD 19 koneen toimittamisesta, mutta on jo innokkaana tähyilemässä jatkotoimituksiin. IAF haluaa näitä koneita ainakin 75, joilla se pystyy säilyttämään teknisen etumatkansa naapurimaihin alueen vihamielisessä ympäristössä. Niiden kokonaishinta tulisi olemaan 15.2 miljardia USD, mutta hinta voi nousta. Israelin nykyinen lentokalusto F-15 ja F-16 koneilla alkavat olla vanhentuneita. IAF:llä on nyt 27 kpl F-15 I Raam Strike Eagles ja 102 F-16I Sufa ensi tasonhävittäjiä. Niitä tukevat 72 F-15 A-D Eagle ja 224 F-16 A-D Fighting Falcon konetta. Israelin teollisuus tulee kuitenkin saamaan vastapainoksi edullisia osatilauksia, joista mainitaan erilaiset elektroniset varusteet kuten elektroninen vastajärjestelmä, komennusjärjestelmä, radiot ja linkkiyhteydet, joiden asentaminen koneisiin vaatii yhteyden USA:n ATK-koodiin, jota se ei ole halukas antamaan. Jos kaikki oletetut Israelin toimittamat varusteet ja laitteet hyväksytään koneen järjestelmään, niiden arvo tulee nousemaan miljardiin USD: F-35 koneitten kehittäminen on viivästynyt toistuvien teknisten ongelmien vuoksi, mikä on samalla nostanut koneen hinnan lähes kolmin-kertaiseksi ja siirtänyt koneen valmistusta. http://www.upi.com/Business_News/Security-Industry/2013/02/12/Israel-gets-ready-for-F-35s-new-trainers/UPI-70191360701881/

5. UUTISOTSIKOITA
-          Israelin poliisi ja turvallisuusjoukot asetettiin eilen illalla hälytysvalmiuteen Shin Betin saatua vihjeen odotettavissa olevasta terrori-iskusta Jerusalemissa. Tieto oli niin uskottava, että palokunta ja ambulanssihenkilökunta asetettiin myös hälytys-valmiuteen. Hälytys varoitus jatkui yön yli, mutta poistettiin keskiviikkoaamuna. Helikopterit tarkkailivat tilannetta taivaalta ja tiesulkuja asetettiin varsinkin arabialueilta johtaville teille. Shin Betin vuosiraportin mukaan terrorihyökkäykset ovat selvästi nousseet. Vuonna 2011 raportoitiin 320 hyökkäystä; vuonna 2012 luku oli 578. Jerusalemissa 2011 raportoitiin 191 hyökkäystä, viime vuonna 282. Israelilaisia sai surmansa 22 vuonna 2011, viime vuonna 10. http://www.timesofisrael.com/terror-alert-in-jerusalem/
-          USA:n puolustusministeriksi esitetty John Hagel sai 14 vastaan 11 kannatuksen  senaatin armeijan palvelujen valiokunnassa. Hänen valitsemisensa jää kuitenkin senaatin täysistuntoon. Enemmistöjohtaja Harry Reid vakuuttaa, että hän junailee Hagelin valinnan torstaina. http://www.timesofisrael.com/over-republican-objections-hagel-nomination-passes-senate-panel/
-          Israelin vankilassa vuonna 2010 itsemurhan tehneen Australian kansalaisen, jota kutsuttiin nimellä vanki X, tapaus on noussut uudelleen uutisaiheisiin aiemmin valtion toimesta asetetun uutissulun jälkeen. Vankilan henkilökunta ei ollut tietoinen, miksi hän oli vankilassa ja mikä hänen rikoksensa oli. Kansanedustaja Ahmed Tibi teki asiasta kyselyn Knessetissä, johon ulkoministeri Liberman ei halunnut antaa vastausta, vaan siirsi sen oikeusministeriölle. Liittyykö Ben Zygierin tapaukseen skandaali tai ei, sitä tutkiaan, koska Australian ulkoministeri Bob Carr vaatii selitystä tapauksesta. Tiedon mukaan Mossad palkkasi hänet, mutta oliko hän sitten kaksoisagentti tai ei, on epäselvää, tai miksi hänet vangittiin. Sydny Morning Herald kertoi artikkelissaan, että ulkoministeri Carr oli tietoinen hänen pidättämisestään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165190#.URtZQmJHT-k
-          Hamasin hallitus antoi 75 arabitalon purkamismääräyksen Gazan kaupungin lähiössä väittäen niiden rakentamista laittomaksi. Talot kuuluivat Fatahin jäsenille, mikä voi liittyä Hamasin ja Fatahin välisiin kiistoihin PA:n poliisien suorittamien Hamasin jäsenten pidättämisen vastapainoksi. Purkumääräyksen saanut Abu Amrah perhe järjesti mielenosoituksen PLC:n, PA:n lakiasäätävän neuvoston, rakennuksen ulkopuolella Gazassa. Maan-uutistoimiston mukaan asuinrakennukset oli rakennettu lainvastaisesti valtion omistamalle maalle. YK ei ole puuttunut asiaan.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165189#.URtccGJHT-k
-          Israelin poliisi sen sijaan meni – tapansa mukaan – aikaisin keskiviikkoaamuna pieneen Rehavam juutalaisyhteisöön tuhoten sinne asennetut siirrettävät parakit. Yhteisö perustettiin 2001 Rehama (Gandhi) Zeevin muistoksi PFLP:n terroristien murhattua hänet Hotellissa Itä Jerusalemin alueella. Yhteisö sijaitsee Gush Etzionin alueella lähellä tietä no 60, sen ohi johtavan tien 3698 varrella.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021