TORSTAI 10.01.13


TORSTAI 10.01.13

1. JERUSALEM sai taas tuntuman talvesta. Lämpötilat painuivat yöllä alle nolla-asteen ja lumisade alkoi Gilon lähiössä kahden maissa eilen iltapäivällä. Meillä Kastellissa lunta on nelisen senttiä, maa on valkoinen ja lumi peittää kaikki puitteen ja pensaitten lehdet ja oksat.  Valtatie no 1 Jerusalemista Tel Aviviin on suljettu liikenteeltä molempiin suuntiin. Satakunta autoa jouduttiin poistamaan tieltä. Koulut ja lastentarhat on suljettu eikä bussiliikennettä ole, joskin se alkanee iltapäivällä riippuen katujen kunnosta. Kevytrautatie Jerusalemissa sen sijaan toimii ja matkustaminen on tänään ilmaista. Kaupunki on vuokrannut satakunta autoa puhdistamaan katuja, jotka ovat liukkaita ja iljanteisia. Lehtiä ei kanneta koteihin, vaan keskeisesti joihinkin myymälöihin, joista niitä voi huomenna käydä kysymässä. Tämän aamun raporttini tehdään web-sivujen avulla, joita on onneksi runsaasti käytettävissä.

PELASTUSPALVELU on ollut ahkerana joutuen pelastamaan useita autoilijoita, jotka olivat juuttuneet veden valtaamille teille; yksi oli 7 hengen minibussi täynnä lapsia tiellä no 9. Lumisateet vaikeuttavat ihmisten liikkumista ja ilman päteviä lämmityslaitteita olevat kodit ovat epämukavia talvella, sillä kostea kylmyys tuntuu luissa ja ytimissä. Onneksi saimme Markku poikani kanssa lämmityskattilamme toimimaan eilen illalla, etteivät sormet kohmetu.
Useille alueilta tulleille, joissa luminen talvi on tavallinen, lumipeite korvaa koti-ikävää, joka kaikesta huolimatta nakertaa monen mieltä  Joku heitti, että ainainen kesä on ikävystyttävä, ja siksi talvi pienine pakkasinen ja lumineen tuo vaihtelua varsinkin lapsille, jotka riemusta kiljuen kiiruhtavat kelkkamäkeen, vaikka harvalla on muuta kuin muovipussi tai jopa roskapöntön kansi liukumäessä kelkan asemesta. 
Lunta satelee hiljalleen kaiken aikaa, ikkunan hyttysverkko on aivan valkoinen. Lähempänä rannikkoa sateet tulevat vetenä tai räntänä, mikä lisää ongelmia tulva-alueilla. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=299010
Ikkunasta katsoen Jerusalem Tel Aviv tiellä näkyy muutamia autoja, mutta taitavat pysyä paikoillaan, eli joku on aiheuttanut ruuhkan liukkaalla valtatiellä. http://www.timesofisrael.com/jerusalem-of-white-snow-persists-in-capital-and-northern-israel/

2. EGYPTIN presidentti Mohammed Mursi toimii välittäjänä PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin ja Hamasin ulkomaanasioitten johtajan Khaled Mashaalin välillä, jotka matkustivat eilen Kairoon selvittelemään keskinäisiä riitaisuuksiaan. Tarkkailijat pitivät positiivisena enteenä sitä, että Hamas salli Fatahin pitää 48-vuoden muistojuhlansa Gazassa ensimmäistä kertaa vuoden 2007 jälkeen, jolloin Hamas kaappasi vallan Gazassa.

PRESIDENTTI Mursi tapasi palestiinalaisjohtajat erikseen, ensin Abbasin ja siten Mashaalin luodatakseen erimielisyyksien syvyyttä. Hamasin suosio ja asema on noussut selvästi IDF:n viimeisen operaation ”Pilvenpatsas” jälkeen, jonka Hamas sanoo voittaneensa. Hamas on pystynyt pitämään pyssymiehensä kuten myös toisten toimintaa janoavat rauhallisina operaation jälkeen. Hamasin talous näyttää olevan kunnossa, sen vuosibudjetti lähentelee miljardi USD, kun Fatahin valvoman PA:n talous on täysin retuperällä ja lähellä vararikkoa, mistä varsinkin pääministeri Salaam Fayad varoittelee. PA:n johtajat ovat siinä määrin tottuneet ulkomaisten varojen saamiseen, että ne esittävät jopa uhkauksia seurauksista, ellei heille luvattuja satoja miljoonia ala kuulua, joita esitetään etenkin arabimaitten suuntaan, jotka auliisti lupaavat kunniansa säilyttämiseksi, mutta antavat kitsaasti.
Erillisten uutisten mukaan Kairon keskustelut ovat edenneet.

3. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu totesi tavattuaan Yesha-neuvoston puheenjohtajan Dani Dayanin, joka erosi toimestaan voidakseen antautua politiikkaan Likudin riveissä, että jos Israel luovuttaa maata palestiinalaisille tässä tilanteessa, on hyvin luultavaa, että niitä valvoo pian Hamas, joka kärkkyy kaiken aikaa kaapatakseen vallan Juudean ja Samarian palestiinalaisalueilla kuten se teki Gazassa. Netanyahu ja Danon paiskasivat kättä keskustelunsa päätteeksi antaakseen journalisteille sopivaa taustakuvaa suurikokoisen Israelin karttapiirroksen edessä. Dayan sanoi halunneensa liittyä Likudin vaalitaisteluun voidakseen vahvistaa pääministeriä Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjä koskevissa kysymyksissä, mihin tämä vastasi pyytäen Dayanin pikaisiin keskusteluihin. Dayan pelkää useitten juutalaisasukkaitten tapaan, ettei Netanyahu lopulta pysty vastustamaan monelta taholta tulevaa painostusta, vaan myöntyy Abbasin vaatimuksiin.

”TÄNÄÄN Abu Mazen (Abbasin nimi aktiivisena terroriaikana) on Kairossa samaan aikaan kuin Hamasin johtaja Khaled Mashaal. He tutkivat unionin mahdollisuutta Fatahin ja terroristien välillä, jotka haluavat tuhota Israelin ja ampua raketteja kaupunkeihimme”, pääministeri sanoi jatkaen. ”Tiedämme, että alueet, jotka luovutamme, joutuvat Hamasin ja Iranin hallintaan. Emme anna sen tapahtua”.

dayan totesi pääministerille, että hän uskoo Shomronin asukkaitten tuntevan olonsa turvalliseksi, kun Netanyahu on ruorissa, johon tämä vastasi, että hän näkee talonsa katolta Shomronin juutalaisyhteisön. Pääministeri kävi keskiviikkona pikavierailulla Arielissa ja Rechilimissä, jonka aikana hän totesi, että Ariel kuuluu Israeliin.

Likudin ja Israel Beitenun, ”Likutenun”, kannatus on pysytellyt vakaasti 34 edustajan lukemissa, joista 21 Likudille, 13 Israel Beitenulle, mutta kannatus on kuitenkin selvästi laskenut siitä, mitä alussa oletettiin.
Kakkosena on edelleen tukevasti Labour-puolue 17 – 19 edustajallaan, mutta pienpuolueiden kannatus vaihtelee 10 – 12 välillä. Likudin vaalityöskentely ja –mainostus on kokenut joitain harmillisia takaiskuja, joita se on joutunut korjaamaan. Uusin tulokas puoluekentällä Habait Hayehudi, jota johtaa nuorekas Naftali Bennett, on sekoittanut pahasti Likudin vaalityötä, eivätkä ne näytä löytävän oikeaa tapaa sen estämiseksi. Puolueelle luvataan kolmanneksi suurimman puolueen asemaa 14-16 edustajan voimin.

Kaikki oikeistoa kannattavat eivät suinkaan ole samaa mieltä Netanyahun onnistumisesta pääministerinä, mutta kaikki tunnustavat hänen johtajuutensa siitä huolimatta. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=299017

4. YESH ATID ( On tulevaisuus) puolueen johtaja Yair Lapid, entinen TV-puheohjelman juontaja, vakuutti eilen, ettei hän mene samaan hallitukseen Shasin kanssa, mikä ei välttämättä ole kovin järkevä vakuutus. Hän sanoi, ettei hän ole Haredim-vastainen, vaan hän kuuluttaa samanlaisia velvoitteita ja oikeuksia kaikille: Jokaisen tulee opiskella koulujen perusohjelman mukaisesti, jokaisen tulee osallistua maan puolustamiseen ja jokaisen tulee osallistua työelämään.

Lapid valitti sitä, että Netanyahu menetti kultaisen tilaisuuden nykyisen tilanteen osittaiseksi korjaamiseksi kieltäytyessään tukemasta lakialoitetta, jolla Haredim-kansa olisi liitetty osaksi muuta kansaa ja osallistumaan asepalvelukseen. ”Hän pitää parempana olla tekemättä mitään, minkä takia jonkun täytyy painostaa häntä”, hän totesi. Hän uskoo puolueohjelmansa palvelevan paremmin kansaa kuin Labourin tai Hatnuahin suositellen sillä hallitus-kelpoisuuttaan.
LIVNI puolestaan valittaa sitä, ettei Labour ja Yesh Atid suostuneet unioniin, jolla olisi ollut 40 kansanedustajaa, jolla olisi ollut mahdollisuus jopa hallituksen muodostajaksi. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=299012

5. PRESIDENTTI Shimon Peres jatkaa poliittista ohjelmaansa, joka kohdistuu pääministeri Netanyahua vastaan, ja johon hänellä ei Israelin perinteen ja mandaattinsa perusteella ole mitään oikeutta. Hän sotkeutuu politiikkaan ja vaalitaisteluun vasemmistolaisen ideologiansa pohjalta, jonka mukaan rauha on saatava vaikka oman turvallisuutensa kustannuksella.
Hän on tehnyt tätä useamman kuukauden ajan, vaikkei kaikkea ole julkistettu Israelin mediassa, mutta viimeisin isku Netanyahua vastaan tapahtui New York Timesin haastattelun muodossa, josta se leviää maailmanlaajuisesti, myös Israeliin.

Peresin iskulauseena on toteamus: Rauhanprosessin seisahtunut tilanne johtaa terroriin. Hän toteaa että useimmat maailmassa tukevat palestiinalaisia.
”Maailman juutalaiset haluavat Israelin, josta he voivat olla ylpeitä eikä Israelia ilman rajoja ja jota pidetään miehittäjämaana,” hän sanoi keskiviikkona julkaistussa haastattelussa.
Peres toteaa, ettei Netanyahu tee mitään, vaikka asioita voitaisiin hoitaa. Hän sanoo pelkäävänsä, että hiljaisuus neuvottelurintamalla pakottaa palestiinalaiset terroriin. Hän ei halua tunnustaa, että Abbasin vaatimuksiin suostuminen vaarantaisi Israelin aseman, vaikka Egyptissä Muslimiveljeskunta otti vallan Mubarakin jälkeen. Hän pelottelee, että vaikka asukkaat vastustaisivatkin väkivaltaa, arabimaat pakottavat heidät siihen aseillaan ja varoillaan. Peres ei ole ehdottomasti Netanyahun hallintoa vastaan, sillä hän uskoo voivansa taivuttaa hänet, kuten on tapahtunut ennenkin, kuten Peres vakuuttaa.
Peresin avoin ja yhä näkyvämpi kritiikki Netanyahua vastaan sisältää sen mahdollisuuden, että presidentin ominaisuudessa hän harkitessaan tulevan hallituksen muodostajaa tammikuun 22. päivän jälkeen, voi antaa tehtävän jollekin toiselle, jonka hän kuvittelee voivan paremmin toteuttaa hänen näkyään kahdesta valtiosta, Israelista ja Palestiinasta, jotka elävät rauhassa ja turvallisina asuvat onnellisina elämän loppuun saakka, kuten sadussa tapahtuu.

6. UUTISOTSIKOITA
-          Fatah ja Hamas ovat viimeisen uutisen mukaan sopineet unionista, jolla ne pyrkivät ”yhdistämään voimansa Israelin miehitystä vastaan”. Abbas ja Khaled löivät kättä onnistuneen keskustelun päätteeksi. Hamas on selvästi niskan päällä Fatahiin verraten, mikä ei välttämättä sovi kaikkien päättäjien mielikuviin, mutta lähes vararikossa olevan järjestön on vaikea esittää vahvaa, kyllä siinä on edettävä hattu kourassa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4330754,00.html
-          Debkafile kertoo artikkelissaan, että Syyrian presidentti Bashar Assad on vahvasti satulassa, mistä on osoituksena hänen suostumisensa vankienvaihtoon, jossa Syyria vapauttaa 2130 siviiliä, heistä 73 naista, sekä turkkilaisia ja muita ulkomaalaisia, joiden vastapainoksi kapinalliset vapauttavat 48 Iranin vallankumouskaartin sotilasta, joita kapinalliset ovat pitäneen hallussaan kuukausimääriä. DF arvioi, että muuta pelaajat, USA, Qatar ja Saudi Arabia, ovat vetäytyneet sivummalle antaen Venäjän, Iranin ja Turkin hoitaa eteen tulevia tilanteita. http://www.debka.com/article/22671/Assad-firm-in-the-saddle-permits-Syrian-Turkish-Iranian-POWs-swaps-
-          Israelin hallitus esitti, että PA ja Hamas sallisivat palestiinalaisten pakolaisten palaavan Syyriasta Länsirannalle ja Gazaan päästäkseen turvaan taistelujen tieltä kapinallisten tunkeutuessa Syyrian pakolaisleireihin vastoin asukkaitten tahtoa. Tämä kuulunee kapinallisten taktisiin laskelmiin, sillä sekoittuessaan pakolaisten joukkoon heidän asuntoalueillaan Assadin armeijan on vaikea iskeä sinne joutumatta maailman tuomion kohteeksi, koska lapsia ja naisia kuolee taisteluissa. Tässä on selvä epäjohdonmukaisuus, sillä kapinallisia ei syyllistetä siitä, että he käyttävät siviilejä verhonaan, mutta Assadin sotilaat ovat syyllisiä, kun siviilejä kuolee. Abbas esitti kuitenkin voimakkaan vastalauseen, että pakolaisia saa päästää Länsirannalle ja Gazaan, vaan heitä tulee edelleen pitää arabien näyttelyssä uhreina, jotka joutuivat siihen asemaan Israelin ajettua heidät pois kodeistaan, kuten arabipropaganda valehtelee ja maailma ottaa kaiken todesta. http://www.timesofisrael.com/abbas-rejects-israeli-offer-to-allow-refugees-from-syria-to-enter-west-bank-and-gaza/
-          Tällä hetkellä välistä aurinko paistaa kauniisti valkoiseen lukivaippaan, välistä lunta satelee hiljalleen suurina läpäreinä. Ilma on ihanan kirkas ja tuuleton. Yitzharissa ystävällisenä alkanut lumisota muuttui pian kivien heittelyksi, kun pari sataa arabia hyökkäsi viereisen juutalaiskylän Kipah Shrugan asukkaitten kimppuun. Sota päättyi vasta IDF:n sotilaitten mentyä väliin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164056#.UO58BmJHT-k


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019