TIISTAI 15.01.13


TIISTAI 15.01.13

1. ISRAELIN hallitus päätti asettaa 700 miljoonaa NIS noin kolmensadan historiallisesti ja uskonnollisesti merkittävien juutalaisten ja sionististen kohteiden entisöimiseksi ja korjaamiseksi, kertoo hallitussihteeri Zwi Hauser JP:n artikkelin mukaan maanantaina. Hauser toteaa, että kaikki maailman maat pyrkivät varjelemaan tärkeitä historiallisia kohteitaan, ja tämä koskee mitä suurimmassa määrin Israelia erityisesti huomioiden haasteet, jotka sitä kohtaavat, ja tarpeesta yhteiskunnalle ymmärtää, mistä se on lähtöisin ja mihin se historian opetusten valossa on purjehtimassa. Artikkelin kirjoittaja Herb Keinon kertoo, että olemme velvoitettuja huolehtimaan siitä, minkä saimme esivanhemmiltamme voidaksemme ojentaa sen edelleen lapsillemme ja heidän lapsilleen – sen kulttuuriperinnön, jonka olemme saaneet, sillä ”emme tulleet tänne ilman menneisyyttä ja sisältöä”.
”Joka ei ymmärrä historiaa, tulee toistamaan edellisten sukupolvien virheet.”

ENTISÖISOHJELMAAN kuuluvasta 296:sta 700 miljoonaa NIS maksavista kohteista 13 kohdetta käsittelee historiallisia kohteita: 16 % toisen Temppelin ja Talmudin aikaa; 12 % vanhan yeshuvin aikaa, 18 % siirtolaisaallon alkua, 15 % myöhempää siirtolaisuutta ja 26 % Israelin valtion alkuvaiheen tapahtumia. Kohteista 60 sijaitsee Juudean ja  Samarian alueilla;
16 kohdetta Jerusalemissa.
Israelin pyrkimykset vaalia historiallisia perinnekohteitaan eivät ole jääneet huomioimatta palestiinalaisilta, PA:n ja PLO:n johtajilta, jotka näkevät ne juutalaisten pyrkimyksenä kaivaa esiin historiallisia todisteita vuosituhantisesta liittymisestään esi-isiensä maahan, jota he poliittisesti väritetyin termein kutsuvat ”juutalaistamiseksi” huomioimatta, että kysymys on juutalaisen kulttuurin herättämisestä vuosisatojen aikaisesta horrostilastaan ja kiinnittää se tukevasti historiallisiin todisteisiin, jotka kertovat siitä omalla aikajanallaan.
PA:n johtoa ovat erityisesti karsastaneet kohteet kuten Davidin kaupunki Jerusalemissa; Patriarkkain mausoleumi Hebronissa , Shilon rauniot, jossa Liitonarkki oli vuosikymmenien ajan, Sussia sekä Herodion arkeologinen Herodeksen palatsin mahtava rauniokumpu lähellä Betlehemiä.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas varoitti saatuaan tietää Israelin entistämisohjelmasta, että ohjelman toteuttaminen voi aloittaa uskonnollisen sodan ja kolmannen intifadan.

Hauser kertoi, että erillisen budjetin puitteissa rakennetaan Einsteinin Museo Heprealaisen Yliopiston yhteyteen Scopusvuorella. Sinne on tarkoitus sijoittaa Albert Einsteinin yliopistolle lahjoittamia kirjoituksia.
Hallitus on lisäksi rahoittanut erilisiä kohteita kuten Itsenäisyyshallin kunnostaminen Tel Avivissa sekä Montefioren Tuulimyllyn uudistaminen ja kunnostaminen käyttökuntoon. Tuulimyllyn rakentaminen Mamilla-alueella Jerusalemin vanhankaupungin ulkopuolelle liittyi pyrkimyksiin saada juutalaisasukkaat muuttamaan muurien ulkopuolelle.
Hallitus rahoittaa entistämisohjelman mukaan satoja pienempiä kohteita pyrkien samalla helpottamaan kansalaisten pääsyä niiden lähelle. Näihin kohteisiin kuuluvat ensimmäisen pääministerin Ben Gurionin mökki Sde Bokerissa, Haifan kaupunginmuseo, Zichron Yaacovin aliya-museo sekä Elroin turkkilainen juna-asema lähellä Yokneamia.  http://www.timesofisrael.com/israel-to-reconstruct-king-herods-tomb/, http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=299575
ISRAEL aloittanee pian Heodionin, Israelin kuningas Herodeksen palatsikompleksin ja hautakammion entisöimisen 50 000 USD hinnalla - jos ei aivan entiseen loistonsa – kuitenkin lähelle sitä, mitä se oli ennen sen hävitystä Rooman toimesta v. 70 juutalaisten suuren kapinayrityksen seurauksena. Sen sokeritoppaa muistuttava erikoinen muoto johtuu siitä, että palatsirakennelmat rakennettiin kukkulan sisään ja sieltä poistettu maa ja kiviaines valutettiin alas sen rinteitä pitkin, mikä samalla peitti rakennukset uteliailta silmiltä toimien luonnollisena varustuksena ulkomaailmaa vastaan. Rakennustyö suoritettiin 23 – 15 eKr. Palatsi oli ylellisesti varustettu useilla kylpyhuoneilla ja palvelutiloissa. Vesi tuotiin sisälle nerokkaalla järjestelmällä. Tämä oli yksi Herodes Suuren kunnianhimoisista rakennuskohteista, joihin kuuluivat toisen temppelin käytännössä uudelleenrakentaminen kreikkalaiseen tyyliin ja Temppelivuoren tasanteen laajentaminen kolmanneksella, Masadan vuorilinnoitus ja palatsi-kompleksi Suolameren viereisellä kukkulalla, Cesarean satama sekä lukuisia muita kohteita, osa niistä ulkomailla. Herodium tulee entisöitynä nousemaan n. 25 metrin korkeuteen ja se  tulee näkymään Jerusalemiin.
2. ISRAELIN ja PA:n – josta Abbas haluaa käytettävän nimitystä ”Palestiinan valtio” – puheenjohtaja – joka puolestaan tunnetaan nimityksellä ”presidentti” – väliset rauhan-neuvottelut ja –suunnitelmat ovat saamassa uutta virikettä. Kuten eilen raportoitiin, Jordanian kuningas Abdullah II haluaa toimia uudelleen viritettyjen rauhankeskustelujen isäntänä. Yleisenä vaatimuksena Abdullahilla kuten muillakin ulkopuolisilla ja PA:lla on, että rajojen tulee perustua 1949 aselepolinjoihin vähäisin tarkistuksin, ja Jerusalem tulee jakaa Israelin ja Palestiinan valtion kesken. PA:n johto ilmoittaa varovaisen myöntymisensä, jos Israel keskeyttää rakennustoimet Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä.

PÄMINISTERI Netanyahu selvitteli omaa kantaansa eilen todeten, ettei hän usko PA:n puheenjohtajan Abbasin vilpittömyyteen solmia rauhansopimus Israelin kanssa.
”Minun käsitykseni mukaan Lähi Idän todellisuuden valossa mikä tahansa alue, josta luovumme tulee joutumaan Iranin valtapiiriin”, hän sanoi TV-2:sen haastattelussa.
”Mitä vahvempia olemme, sitä paremmin pystymme varmistamaan tulevaisuutemme ja tekemään rauhan naapuriemme kanssa. Solmin rauhan sellaisen kanssa, joka ei veljeile Hamasin kanssa ja ylistä ihmisiä, jotka tulittivat raketein Israelin valtiota”, hän selvitti. Hän halusi tällä kertoa, miten Abbas oli viime viikolla Kairossa neuvottelemassa Hamas-johtajan Mashaalin kanssa yhteistoiminnasta sen jälkeen, kun Mashaal esitti vaatimuksen Israelin tuhoamisesta. ”Jos Abbas tulee neuvottelupöytään ilman ennakkoehtoja, hän löytää minut pöydän toiselta puolelta,” kuten Netanyahu totesi omasta kannastaan.

PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas on Obaman lupausten pettämänä v:sta 2009 lähtien kieltäytynyt neuvottelemasta Netanyahun kanssa esittäen ennakkoehtoja, joista hän tietää, ettei Israel voi niitä koskaan hyväksyä neuvottelujen pohjaksi.
Pääministeri kielsi samassa ohjelmassa uudelleen edellisen pääministerin Ehud Olmertin syytökset puolustusministeriölle Iranin hyökkäyksen suunnittelua varten annetun 11 miljardin NIS käyttämisen kohteisiin, jota eivät ole toteutuneet eivätkä toteudu, sekä myös kuudennen sukellusveneen tilaamisen Saksalta, vaikka se on tarpeeton maan puolustuksen kannalta. Pääministeri selitti, että varoilla tehtiin hankintoja, joilla armeijan valmiutta ja tasoa nostettiin alennustilasta, jonne se oli luisunut Olmertin aikana. Hän vakuutti, että vaikka hallituksen budjettivajaus oli kaksinkertainen otaksuttuun verrattuna, veroja ei tarvitse korottaa, mutta siitä huolimatta hallitus on päättänyt vapaasta opiskelusta 3-vuotiaista lähtien ja vapaasta hammashoidosta 13 vuoden ikään saakka. Hän olettaa yleisen taloustilanteen paranevan mikä puolestaan kohentaa Israelin teollisuutta ja vientiä ulkomaihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164197#.UPT_CmJHT-k
Hamas antoi lausunnon, jonka mukaan entisen varapääministerin Avigdor Libermanin käynti Patriarkkain mausoleumissa aiemmin maanantaina saastutti koko rakennuksen ja että  käynnin tarkoituksena oli tuhota Hebronin islamin imago. PLO esitti mausoleumin Raakelin hautarakennuksen tapaan UNESCO:n islamilaiseksi perinnekohteeksi. Tietäen YK:n myönteisyyden PA:lle esitys mennee läpi. YK :n pääsihteeri Ban ki-Moon antoi eilen lausunnon, jossa hän hylkää juutalaisten nuorten etäyhteisöt mutta antoi hyväksymisensä palestiinalaisten vastaavasta valtausyrityksestä E-1 alueella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164195#.UPUMRGJHT-k

3. PRESIDENTTI Barack Obama on uutisten mukaan menettänyt mielenkiintonsa ja uskonsa Israeliin sen jatkuvan ”setlementtien” rakentamisen vuoksi. Hänen kerrotaan todenneen apulaisilleen, että Israel toimii vastoin omia intressejään. Tätä repliikkiä toistaa Bloombergin tunnettu kolumnisti Jeffrey Goldberg artikkelissaan, joka julkaistiin tiistaina. USA:n presidentin lähipiiri on kokonaan unohtanut, miksi Netanyahu päätti jatkaa juutalaisyhteisöjen kehittämistä ja vahvistamista myöntämällä niille luvan aloittaa tuhansien asuntoyksiköitten suunnittelun. Tämäkin on osoituksena länsimaitten sokeasta poisteesta ellei peräti toisen silmän sokeutumisesta tarkastellessaan Israelin toimia.

Kuin vakuuttaakseen asenteensa vihamielisyyttä Israelia ja juutalaisia kohtaan Obama valitsi tärkeimpien hallintohaarojen johtoon henkilöitä kuten ulkoministeriksi John Kerryn, puolustusministeriehdokkaaksi Chuck Hagelin ja CIA:n johtajaksi Brennanin, joilla on joko vastenmielinen tai suoraan vihamieleinen asennoituminen Israelia kohtaan. USA:n ja Israelin väliset suhteet ovat jäissä ja tullevat pysymään sellaisina tuntemattoman ajan. http://www.timesofisrael.com/fed-up-with-settlements-obama-has-reportedly-lost-faith-in-israel/
4. UUTISOTSIKOITA
-          Syyrian presidentti Bashar Assad perheineen on Al-Watan saudilehden mukaan muuttanut asuntonsa Välimerelle ankkuroituneeseen venäläiseen sotalaivaan. Uutisen mukaan hän kulkee helikopterilla tuntemattomaan paikkaan Syyriassa, josta hänet kuljetetaan vahvan sotilasvartion suojelemana palatsiin neuvotteluihin ja esittelyihin. Tämä voinee tarkoittaa Venäjän näkemyksen päivittämistä, ettei Assadin palatsi ole enää turvallinen, eikä Venäjä halua Libyan tilanteen toistuvan, jossa valtion päämiestä retuutetaan roskajoukon kynsissä kuin pahinta rikollista antamatta tilaisuutta ihmisarvoiseen kohteluun. http://www.timesofisrael.com/assad-and-family-said-to-be-living-on-a-warship/
-          Lehtikuvan mukaan rasittunut ja uskonsa menettänyt USA:n ulkoministeri Hillary Rodham-Clinton suostuu todistamaan Benghazin skandaalista kongressissa Obaman virkaan asettamisen jälkeen. USA:n Libyan Benghazissa sijaitsevaan turvalliseen kotiin tehdyssä terrori-iskussa kuoli 4 USA:n kansalaista, niiden mukana lähettiläs Chris Stevens.   http://www.timesofisrael.com/clinton-to-testify-before-house-committee-on-libya/
-          Gabriela öljylöydön poraukset voidaan aloittaa Tel Avivin alueen suunnittelu- ja rakennustoimikunnan vetäessä pois vastustavan kantansa. Löytö on Välimeren pohjassa suhteellisen matalassa vedessä 25 km:n päässä rannikosta. Siellä uskotaan olevan 240 miljoonaa tynnyriä raakaöljyä. Porausluvan omistaa Modiin Energy, IDB:n alaosasto. Öljyn hyödyntämisen uskotaan onnistuvan ilman vaikeuksia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164182#.UPUWVWJHT-k
-          IAF tuhosi operaatio ”Pilvenpatsas” aikana lukuisia salakuljetustunneleita paitsi Gazasta Siinaille myös Israeliin. Suorittaessaan kunnostustöitä turva-aidan lähellä Gazan eteläosassa he löysivät väljän tunnelin suuaukon. IDF:n parissa uskotaan, että niitä on kaivettu kymmeniä, joista runsaat sateet luhistivat osan ja paljastaen niiden suuaukkoja. IDF pyrkii selvittämään, koska nyt löydetty tunneli kaivettiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164208#.UPUXo2JHT-k
-          Jerusalemin Temppeli-instituutti muuttaa uusiin tiloihin vieden mukanaan rakentamaansa rekvisiittaa, josta temppelipalveluksessa käytetyn kuparisen pesualtaan siirtäminen oli näyttävin. Monikulmainen pesuallas on 2.5 metriä korkea ja sen halkaisija on 2.8 metriä. Siinä pysty 12 pappia puhdistautumaan samaan aikaan ennen pappistoimiensa aloittamista Temppelissä. Midrasin mukaan Temppelin edessä seisoneen pesualtaan lahjoittivat Jerusalemin naiset antamalla korkeasti kiillotettuja peilejään, joista allas valettiin. Tämän uhrauksen johdosta Jumala antoi määräyksen, että pappien pesuallas tulee aina valaa kuparista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164209#.UPUZF2JHT-k
-          Poliisi valmistautuu väkivaltaisuuksien varalla oikeistopuolueen Otzma LeIsrael järjestämän marssin vuoksi tänään Musmus arabikylässä, johon poliisi antoi luvan. Kyläneuvosto antoi julkilausuman, jossa se sanoo poliisin olevan vastuussa mahdollisesta väkivallasta ja vakuuttaa toimivansa kuten arabikylät tekivät aieminkin ajaessaan tämän ihmissaastan, oikeistolaisen sionismin, pois kaupungista. Puolue sanoo rekisteröivänsä palestiinalaisten laittoman rakentamisen vastapainoksi arabien toimista Israelin juutalaisten toimien rekisteröimisestä. Kylä sijaitsee Wadi Aran laaksossa 20 mailia, n. 32 km Haifasta kaakkoon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164206#.UPUbOGJHT-k
-          USA:n asiantuntijain mukaan Iranin ydinpommi on toimintakunnossa 2014 puoli-välissä. Tämä lyö korville Israelin laskelmia, että pommi valmistuu tänä vuonna. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4332435,00.html
-          Arabien hedelmällisyys laskee, juutalaisten nousee, kertovat tuoreet tilastot. Israelin väkiluku on nyt 7 836 600 henkeä, joista 75.4 % on juutalaisia. Ennusteen mukaan v. 2035 juutalaisia on 7.6 – 9.9 miljoonaa, arabeja 2.3 - 2.9 miljoonaa. Juutalaisten syntyvyys oli viime vuonna 2.98 %, v. 1995 se oli 2.53; arabien 3.51 %, vuonna 1995 se oli 4.74 %, joten syntyvyys tasoittuu väestöosien välillä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4332386,00.html
-          Jordaninlaakso alueneuvosto antoi luvan 170:n asuntoyksikön rakentamiseksi Rotem juutalaisyhteisöön laaksossa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=299596



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019