SUNNUNTAI 27.01.13


SUNNUNTAI 27.01.13

1. HELMIKUUN 1. päivänä 2012 Port Saidin jalkapallostadionilla kilpailun jälkeen alkanut mellakka surmasi 74 ihmistä poliisien katsellessa toimettomina sivusta ja jopa sulkien portteja estäen ihmisiä pääsemästä pakoon, kuten silminnäkijät kertovat. Mellakan seurauksena 73 rähinöitsijää vedettiin oikeuteen vastaamaan teoistaan, ja oikeus tuomitsi 21 heistä kuolemaan. Oikeuden päätös aiheutti kaupungissa vakavia mellakoita, jotka surmasivat 9 ihmistä perjantaina lukuisten loukkaantuessa, kertoo Al-Ahram. Mielenosoitus jatkui lauantaina, joiden seurauksena ainakin 41 ihmistä on saanut surmansa kahden päivän aikana. Mielenosoitusten kärjessä ovat olleet jalkapallohuligaanit, joita kutsutaan nimellä ”ultras”. He uhkaavat polttaa useita rakennuksia Kairossa, jos oikeuden päätös ei tyydytä heitä, he vaativat kuolemanrangaistuksia. Eräs heistä totesi, ettei kysymys ole vain jalkapallomatsista, vaan Muslimiveljeskunnasta, joka halutessaan hallita maata polttaa sen.
”Maassa ei ole oikeutta”, hän valitti. Armeija lähetti sotilasyksiköitään Port Saidiin.

PERJANTAIN mielenosoituksia seurasivat marssit, joilla muistettiin vallankumouksen toista vuosipäivää. Marssijat olivat pukeutuneet täysmustiin päästä jalkoihin, minkä johdosta heitä kutsutaan nimellä ”black bloc”, musta blokki. Nimitys alkoi 1970-luvulla Saksassa, jonka jälkeen mustiin pukeutumista on käytetty eri tilanteissa, Seattlessa 1999 WTO:ta vastaan nostetuissa mielenosoituksissa sekä G20 kokousta vastaan Torontossa 2010. Kukaan ei artikkelin mukaan tiedä, keitä mustiin pukeutuneet ovat, mutta he ilmestyivät ensimmäistä kertaa 3-4 päivää aiemmin Tahrir-aukiolle Kairossa, eivätkä he halua puhua journalisteille. Joilla joillakin oli kasvoillaan musta hiihtonaamari, jossa on Al-Ahry jp-järjestön logo.
Ultrat pitävät heitä vain seikkailua janoavina nuorina saadakseen jännitystä elämäänsä.

2. Tammikuun 25. päivän 2011 muistoksi järjestyt mielenosoitukset sujuivat perjantaina Kairossa ilman kuolonuhreja, mutta poliisit käyttivät kyynelkaasua ja mellakan taltuttamis-välineitä ihmisjoukkojen hajottamiseksi. Suezin kaupungissa mielenosoitus muuttui väkivaltaiseksi kahdeksan siviilin saadessa surmansa luodeista ja ainakin yhden poliisin. Ismailian mielenosoituksissa yksi ihminen sai surmansa.

VALLANKUMOUKSEN 2-vuotispäivänä perjantaina 25. tammikuuta mielenosoituksia järjestettiin Egyptissä monin paikoin. Niissä 450 mielenosoittajaa ja 55 turvallisuusvirkailijaa haavoittui viranomaisten antamien tietojen mukaan. Katutaisteluja mielenosoittajien ja poliisien välillä käytiin Kairossa, Aleksandriassa, Suezissa, Ismailiassa ja Port Saidissa.
Mielenosoituksia ovat kiihottaneet kansan nouseva tyytymättömyys presidentti Mursin ja Muslimiveljeskunnan hallintoon, jonka he katsovat syösseen maan taloudelliseen kriisiin. Suezin kaupungissa mielenosoittajat hyökkäsivät ainakin kahta valtion omistamaa rakennusta vastaan, ja Kairossa he hyökkäsivät Muslimiveljeskunnan web-sivun toimistoihin.
Mielenosoittajat vakuuttavat, että heidän tarkoituksensa on kaataa nykyinen hallitus kuten he kaatoivat presidentti Hosni Mubarakin hallinnon 18 päivän aikana v. 2011.

KAIROSSA mielenosoitukset alkoivat eri puolilla kaupunkia perjantain aikana suunnaten kohti Tahrir-aukiota, josta on tullut vallankumouksellisten symbolinen kokoontumispaikka. Marssit alkoivat rennon tuntuisesti lähes karnevaalitunnelmissa, mutta artikkelin mukaan huolettoman seurustelun ja virvokkeiden nautiskelun ohella taustalla oli syvenevä huoli maan tilanteesta, mikä on vain huonontunut viime vuodesta lähtien.
Kansa ilmeisesti odotti nopeita muutoksia maan yleisessä tilanteessa, ja nyt havaitessaan ongelmien syvenevän entisestään, kansan viha suuntautuu islamilaista hallitusta vastaan. Mielenosoituksiin ovat palanneet Mubarakia vastustaneiden huudot: ”Mene, mene, mene”, sekä kilpailevat huudot ”leipää, vapautta ja sosiaalista oikeutta.”
Muslimiveljeskunnan edustajat sanoivat jättäytyneensä pois perjantain mielenosoituksista ja keskittyneensä sen sijaan ”puiden istuttamiseen ja koulujen korjaamiseen”.
”Me kaadoimme Mubarakin, mutta saimme Mursin, ja hän on samanlainen”, mielenosoittajat toteavat pettyneinä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=301039

3. IRANIN ylimmän kaitsijan Ali Khamenein neuvonantaja totesi tavattuaan Syyrian presidentti Bashar Assadin tammikuun 14. päivänä Damaskoksessa, että ”Syyria on keskeinen avainosa alueella” korostaen lujaa vastarintapolitiikkaa. Se vuoksi ”mikä tahansa ulkoinen hyökkäys sitä vastaan on hyökkäys Irania vastaan”, Khamenein tärkeä neuvonantaja Ali Akbar Velajati totesi Assadin tapaamisen jälkeen järjestetyssä lehdistötilaisuudessa, kuten MEHR-uutistoimisto raportoi. ”Jos Assad kaatuu, Iran on seuraavana listassa”, hän totesi.
Velajati esitti samankaltaisen varoituksen edellisellä viikolla todeten, että Syyria muodostaa Iranille todellisen punaisen hälytyslinjan.

IRAN on ollut presidentti Bashar Assadin joukkojen tärkein ammusten ja taisteluvälineiden toimittaja Venäjän ohella, joka on toimittanut raskaampaa aseistusta, panssarivaunua ja panssaroituja miehistönkuljetusvaunuja (APC), ilmatorjunta- sekä muita ohjuksia, niiden mukana Iskander risteilyohjuksia. Iran ja Syyria katsovat Israelin pääasialliseksi vihollisekseen, mutta Iranin sotilasjohto varoittaa, että jos USA ja länsimaat hyökkäävät Syyriaa vastaan, Iran tulee reagoimaan siihen vastatoimillaan. Iran syyttää länsimaita kapinallisten aseistamisesta, jotka puolestaan syyttävät Iranin Hizbullahin tavoin lähettävän Syyriaan vallan-kumouskaartin sotilaitaan Assadin armeijan tueksi.

Assad ilmoitti äskettäin armeijan  valmistautuvan viimeiseen iskuun kapinallisten kukistamiseksi. Aika on sikäli otollinen, että maailman median huomio on pääosin siirtynyt Pohjois-Afrikkaan, Algerian ja Malin tapahtumiin, sekä Kauko-Itään, jossa Intian ja Pakistanin välit ovat kiristyneet aseellisen konfliktin partaalle, kuten myös Kiinan ja Japanin välillä muutaman asumattoman saaren omistuskiistan vuoksi, mihin USA on vaarassa joutua vedetyksi mukaan. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=301077

4. JOS Iran rakentaa ydinpommin, se tulee käyttämään sitä Israelia ja muita maita vastaan, sanoo Iranin entinen diplomaatti Mohammad Razza Hidari TV-kakkosen ohjelmassa perjantaina. ”Iranin hallitus katsoo, että jos sillä on useita atomipommeja, ne muodostavat maalle turvallisuustakeen”, Hidari arvioi. ”He uskovat, että jos heillä on atomipommi, maailma suhtautuu heihin kuten se suhtautuu Pohjois-Koreaan.”

Hidari arvioi Iranin saavuttavan tarvittavan tietotaidon atomipommin rakentamiseksi vuoden kuluessa. Hän sanoi Venezuelan toimittavan uraanimalmia Iraniin. Hänen tietonsa perustuvat aikaan, jolloin hän työskenteli Teheranin kansainvälisellä lentokentällä johtaen useita tulevia lentoja Iraniin. ”Venezuela ostaa aseita rikollisilta ja lähettää niitä Iraniin. Aseiden lisäksi se lähettää uraania Iranin ydinteollisuuden tarpeisiin.” Hän kertoo työssään nähneen lukuisten Hizbullahin miesten saapuvan Teheraniin saadakseen lisäkoulutusta ja tietoja.

HIDARI kertoi edelleen, että Iranin vallankumouskaartin virkailijat ovat jatkuvassa yhteydessä Irakissa ja Afganistanissa toimivien terrorijärjestöjen kanssa, joilla on yhteyksiä Talibaniin ja al-Qaidaan. Hän kertoi työskennelleensä myös Georgiassa ja Norjassa, jossa hänen tehtävänsä oli värvätä ydintiedemiehiä Iranin ydinteollisuuden palvelukseen tarjoten heille runsaita etuisuuksia.
Hidari loikkasi pari vuotta sitten Norjaan kauhistuttuaan tapaan, millä Iran lahtaa kansalaisiaan, ja on siitä lähtien asunut Oslossa, josta käsin hän työskentelee Khamenein vallan kaatamiseksi.
Hän kehotti länsimaita suuntaamaan Iranin vastaiset boikottinsa diplomaattisiin suhteisiin sulkemalla sen lähetystöjä ja kieltämällä diplomaattisuhteet sen kanssa, kuten ne tekivät taistellessaan apartheidmaita vastaan. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=300983

5. UUTISOTSIKOITA
-          Puolustusministeri Ehud Barak kertoi Davosin talousfoorumissa Newsweek ja Daily Beast haastattelussa, että USA on valmistautunut kirurgisiin iskuihin Iranin ydinlaitoksiin, elleivät sanktiot ja P5+1 neuvottelut johda tyydyttäviin tuloksiin. Daily Beastin toimittajan arvioon, että presidentti Obama on haluton sotilaallisiin iskuihin Irania vastaan, Barak totesi, että myös Israel pitää parempana diplomaattista ratkaisua, mutta että kaiken varalta tulee olla valmius äärimmäisiin ratkaisuihin, sillä hän epäili arabikevään tuulien ulottuvan Iranin rannikoille asti, eikä varsinkaan rakentavansa taktiikkaa sen varaan. Toiseksi hän epäili sanktioitten koventamista todella pureviksi Venäjän ja Kiinan vastustuksen vuoksi. Pääministeri Netanyahu vihjaili marraskuussa Israelin yksin tekemistä ilmaiskuista Iraniin, mutta hän on vaiennut siitä mahdollisuudesta vaalien aikana ja sen jälkeen, joskin todeten, että Iranin ydinpommin uhka lähenee ja kasvaa päivittäin. USA:n uusi ulkoministeri John Kerry totesi torstaina, että USA:n Iranin politiikan päämääränä ei ole tilanteen säilyttäminen ennallaan, vaan Iranin ydinpommin rakentamisen estäminen, ja varoitti kellon tikittävän sopivan ratkaisun löytämiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164592#.UQTcwWJHT-k
-          Syyrian hävittäjät iskivät moneen kohteeseen maassa lauantain aikana. Ainakin Aleppon ja Raqan provinsseihin, Daraan etelässä, Damaskoksen Jobar-alue ja Ghutan itäosa olivat hyökkäysten kohteina. Verisin isku tapahtui Aleppon provinssissa Majibin kaupunkiin, jossa kuoli 16 ihmistä, heistä puolet lapsia. Puolueeton tarkkailija eri lähteisiin tukeutuen sanoi, että 83 ihmistä sai surmansa lauantain aikana, 47 heistä siviilejä. YK:n tilastojen mukaan yli 60 000 ihmistä on saanut surmansa 22 kuukautta kestäneiden taistelujen aikana, jotka alkoivat rauhallisina mielenosoituksina, mutta ovat sittemmin kiihtyneet ulkomaitten tukemaksi kapinaliikkeeksi ulkomaisine aseineen ja palkkasotureineen, joita rahallisesti tukevat UAE, Qatar ja Saudi Arabia USA:n toimiessa aseitten toimittajana. Taistelut ovat lähettäneet yhä lisääntyvien pakolaisten joukot naapurimaihin, Turkkiin, Libanoniin ja Jordaniaan. Heidän lukumääränsä pelätään nousseen 1.1 miljoonaan. Englanti antoi 33 miljoonaa USD, mikä ohjataan Jordaniassa toimivan pakolaisia avustavan järjestön kautta, kuten AFP raportoi torstaina. Pakolaisten olosuhteet talven tavallista runsaampien sateitten vuoksi ovat todella surkeat teltta-alueiden jouduttua veden valtaamaksi, mihin liittyy ruokatarvikkeiden vähyys ja hygienian puutteellisuus. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164590#.UQThEGJHT-k
-          Syyrian presidentti Assad suunnitteli terrori-iskua Mekkaan pyhiinvaelluskuukauden aikana viime syksynä, kertoo entinen diplomaatti Imad  al-Haraki. Hänen mukaansa Hizbullah oli lähettänyt 20 miehen iskuryhmän Mekkaan ollen jatkuvassa yhteydessä Syyrian konsulaattiin Jeddassa. Saudi Arabia sai vihiä suunnitelmasta 23. lokakuuta ja karkotti 25.10. maasta 3 Syyrian konsulaatin virkailijaa. Syyria otti silloin yhteyden Harakiin, joka silloin oli Thaimaassa, ja kehotti häntä johtamaan terrori-iskua. Al-Haraki kertoi tietonsa Al-Hayat saudilehden toimittajalle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164585#.UQTlRWJHT-k
-          USA:n presidentti Barack Obama ei ole katsonut asialliseksi onnitella Israelin pääministeriä ja Likutenun johtajaa Benyamin Netanyahua vaalivoiton johdosta, kuten diplomaattinen protokolla edellyttäisi, eikä kukaan muukaan länsimaan johtaja. USA:n ulkoministeriön tiedottaja Victoria Nuland totesi lehdistötilaisuudessa, että USA tulee uudelleen aktivoimaan Israelin ja PA:n välisten keskustelujen käynnistämisen yli neljän vuoden koomasta. Asioita tullee hoitamaan uusi ulkoministeri John Kerry. Nuland huomioi, että Israelin vaalit ovat vasta äskettäin päättyneet, eikä ole tietoa, kuka neuvotteluja tulee johtamaan Israelin puolelta hallitusneuvottelujen alkaessa keskiviikkona, jolloin selviää, kenelle presidentti Peres antaa hallituksen muodostamistehtävän, minkä toteutuminen voi kestää kuusi viikkoa. Nuland antoi ymmärtää, että USA:n kanta rauhanneuvottelujen perustaksi on muuttumaton, eli Palestiïnan valtion länsiraja Israelia vastaan tullee noudattamaan 1949 aselepolinjoja ja sen pääkaupunkina tullee olemaan Jerusalemin itäosa. USA:n erikoiskoordinoija Lähi Idässä Robert Serry sanoi julkaisemassaan lausunnossa, että lähi ajat ovat kriittiset kahden valtion periaatteen toteuttamisen kannalta, mitä USA hänen mukaansa pitää elintärkeänä pysyvän rauhan saavuttamiseksi alueella. Serry tunnetaan useista Israelia kriittisesti arvostelevista lausunnoistaan, eikä pitkähkö oleskelu alueella näytä kasvattaneen hänen ymmärrystään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164595#.UQTn6GJHT-k
-          Liekö enne vai ei, mutta entinen pääministeri Ariel Sharon, joka sai massiivisen aivo-verenvuodon alkuvuodesta 2006 ja on siitä lähtien maannut koomassa vihannes-asteelle taantuneena Sorokan sairaalassa, on alkanut aivo-skannausten mukaan alkanut osoittaa positiivisia reaktioita vastaten – joskin heikosti – ärsytyksiin, jopa silmien liikuttamisella. Sharonin edustaja Raanan Gissin kertoi AFP:n toimittajalle, että Sharonin MRI osoittaa tiettyä muutosta positiiviseen suuntaan. Sharonin poika Gilad kertoi 2011 haastattelussa, että hänen isänsä vastaa hänen puheisiinsa liikuttamalla silmiään tai sormiaan osoitukseksi siitä, että hän kuulee puheen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164594#.UQTsn2JHT-k
-          Kinneretin vedenkorkeus jatkaa nousuaan nousten viikon aikana 10.5 sm. Se on nyt 210.80 metriä Välimeren pinnan alapuolella. Sateet jatkuvat ainakin sunnuntaina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164597#.UQTu0mJHT-k
-          Arabit jatkavat mellakointiaan Gush Etzionin juutalaiskaupungin lähettyvillä, mitä sotilaat joutuvat hillitsemään kyynelkaasua käyttäen. Perjantaina 20-vuotias arabi sai sotilaan ampuman kanisterin kasvoihinsa ja jouduttiin viemään sairaalaan. Arabien väkivaltaisuudet ovat lisääntyneet dramaattisesti Gazan ”Pilvenpatsas” operaation jälkeen, minkä Netanyahu keskeytti ennen maa-armeijan hyökkäystä Gazaan. Myös Jerusalemin luoteissuunnalla arabit kokoontuivat kukkulalle, jonne he aiemmin pystyttivät neljä telttaa, jotka IDF poisti. Tästä siviili-tottelemattomuudesta on tullut uusi metodi, jolla arabit pyrkivät vaikuttamaan Israelin kansan yleiseen mielipiteeseen ja sitä kautta pehmittää hallitusta yhä uusiin myönnytyksiin.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164577#.UQTvwWJHT-k
-          Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah totesi perjantaina televisioidussa puheessaan tilaisuudessa, jolla kunnioitettiin profeetta Muhammedin syntymäpäivää, ettei Israelilla ole viime vaalien seurauksena selvää johtajaa. Hän sanoi, että Israel on nyt johtaja-kriisissä Netanyahun menettäessä valtaansa vaalien tuloksena. Nasrallah ylisteli Gazan hallintoa, joka saa voimansa vastarinnasta, eikä ole kääriytynyt viltteihinsä kuten Mahmoud Abbasin johtama Länsiranta. Hän sanoi, että vuoden 2006 Libanonin kakkos-sodan aikana Hizbullah kätki tehokkaimmat ohjuksensa siten, ettei vihollinen niitä löytänyt todeten, että ne olisi voitu laukaista silloin, mutta siitä pidättäydyttiin.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164579#.UQTxx2JHT-k
-          YK aloittaa tutkimukset USA:n ja Israelin UAV-koneitten suorittamista pommitus-lennoista, joissa kuolee siviilejä, joista etenkin lasten osuus on korkea. USA on yhä enemmän turvautunut näihin miehittämättömiin koneisiinsa, joista suomalainen media käyttää sanaa ”lennokki”, mikä huonosti kuvaa suuren matkustajakoneen kokoista konetta, jota ohjataan maasta käsin koneen välittämien jatkuvan videokuvan mukaan. Israel ei ole päättänyt, antaako se tutkimusapua YK:n tutkijoille. http://www.timesofisrael.com/un-expert-to-probe-reported-israeli-drone-attacks/
-          Kolme palestiinalaista arabia haavoittui IDF:n sotilaitten luodeista heidän lähestyttyään kaistaa Israelin puolella erottavaa turva-aitaa. Useimmat näistä aidan varteen tulleista ovat pommien asettajia, eikä IDF voi siksi ottaa riskiä antaessaan heidän tulla sinne alueelle, jota IDF pitää kiellettynä sotilasalueena. http://www.timesofisrael.com/three-palestinians-reported-injured-by-idf-near-gaza-border/


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019