SUNNUNTAI 20.01.13


SUNNUNTAI 20.01.13

1. TÄNÄÄN, sunnuntaina 20. päivä tammikuuta 2013, toiselle virkakaudelleen valittu USA:n presidentti Barack Hussein Obama, alias Barry Soetoro, kuten häntä nimitettiin Indonesiassa käydessään koulua muslimioppilaitoksessa, pitää yksityisen virkaanasettamis-seremonian kotonaan valitun seurueen todistaessa tilanteen, ja varapresidentiksi toiselle kaudelle valittu Joe Biden pitää samoin yksityisen seremonian kotonaan. Valtion virallinen seremonia pidetään maanantaina, 21. tammikuuta 2013. Tämä järjestely siksi, että koska virallinen päivä sattui sunnuntaiksi ja liittovaltion, Federaation, virastot ovat silloin suljettuina, virallinen seremonia siirrettiin maanantaiksi, 21.01.2013. Seremoniaa edeltää virallinen seppeleen lasku Arlington hautausmaalla. Myöhemmin sunnuntai-iltana pidetään vastaanottotilaisuus, jossa molemmat yksityisesti virkansa vannoneet pitävät lyhyen puheen.

Virallinen virkaan vihkimis- ja vannomistilaisuus maanantaina 20.01.2013 alkaa Jumalan-palveluksella, johon molemman virkaansa vihittävät osallistuvat perheineen. Myöhemmin päivällä  pidetään virallinen paraati ja illanviettoja, joiden määrää on rajusti vähennetty.
Virkaanasettamis-seremonia sattuu samalle päivälle kuin Martin Luther Kingin muistopäivä, joiden yhdistämisestä Obama toivoo jatkuvaa traditiota.

OBAMAN virkaanasettamis-seremonioihin kuuluva Jumalanpalvelus on herättänyt voimallisen ristiriidan konservatiivisten ja vapaamielisten kristittyjen välillä. Seremoniatoimikunnan rukouksen esittäjäksi valitsema Atlantan saarnaaja Louie Giglio, joka tunnetaan ihmiskaupan vastaisesta taistelustaan, joutui peruuttamaan osanottonsa, kun eräs liberaaliryhmä esitti vastalauseen havaittuaan hänen vastustaneen homoliittoja saarnassaan 1990-luvulla. Evankeliset ovat huolestuneet siitä, että heidän osanottoaan on vähennetty virallisissa seremonioissa peläten tämän tarkoittavan uutta diskriminoivaa käytäntöä. Siunauksen antaa ensimmäinen maallikkoedustaja Myrlie Ever-William, surmansa saaneen ihmisoikeus-taistelijan Medgar Eversin leski.

2. PRESIDENTTI Obama lupaa USA:n avustavan Algeriaa dramaattisen vapauttamis-operaation viimeisen vaiheen lannistettua hyökkääjien vastarinnan, ja sanoi Amerikan kansan ajatusten ja rukousten olevan surmansa saaneiden ja haavoittuneiden perheiden tukena. Valkoisen talon kirjallinen reaktio annettiin vasta sitten, kun Algerian armeija oli lopettanut kolmannen ja ratkaisevan hyökkäyksensä, minkä jälkeen aloitettiin laitoksen tilojen puhdistaminen miina-ansoista ja tulitaistelun aiheuttamista vahingoista. Lauantain aikana suoritettu kolmas operaatio vaati 23:n panttivangin ja 32:n al-Qaida järjestöön kuuluvan hyökkääjän hengen. Algerian sotilaitten tappioista ei ole kerrottu.

YHTEENVEDOSSA todetaan laitokseen tehdyn valtauksen ja sen vapauttamis-operaation vapauttaneen 107 ulkomaista ja 685 algerialaista panttivankia. Yksi amerikkalainen sai surmansa hyökkäysten aikana ja kaksi amerikkalaista oli vapautettujen joukossa. Länsimaiset hallitukset ovat kritisoineet tapaa, millä Algerian armeija ja turvallisuusjoukot operaation suorittivat, mutta USA:n johto on ollut raporteissaan hyvin varovainen.
Obama totesi lausunnossaan, että al-Qaidan terroristit ovat yksin vastuussa hyökkäyksestä. Hän sanoi hallituksensa olleen jatkuvassa yhteydessä Algerian halliotuksen kanssa ja tarjonneen kaikkea tarvittava apua. Hän muistutti vaarasta, mikä vielä aiheutuu al-Qaidan ja muiden Pohjois-Afrikan äärijärjestöjen taholta. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=300152

USA:n ulkoministeriö varoitti USA:n kansalaisia välttämään matkustamista Algeriaan ja niitä, jotka siellä ovat, noudattamaan erityistä varovaisuutta uusien sieppausten pelossa. Ranska on tehostanut turvallisuustoimiaan kotimaassaan peläten terroristien voivat iskeä kohteisiin Ranskassa vastalauseeksi Malin operaatiolle. Juutalaisjärjestöt puolestaan ovat huolestuneita Pohjois-Afrikassa asuvien tai sinne matkustaneiden juutalaisten turvallisuudesta. http://www.timesofisrael.com/us-warns-americans-of-travel-dangers-in-algeria/

3. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu pyrkii astelemaan hyvin varovaisin askelin kuin miinakenttää ylittäessään ehkä muistellessaan palvelusaikaansa Matkalin erikoisjoukoissa.
Hän pyrkii varovaisin sanankääntein torjumaan Bloombegin julkaisemassa artikkelissa esitetyt syytökset, että hänen politiikkansa on johtamassa Israelia eristetyksi paria-valtioksi, mikä uhkaa sen turvallisuutta pitkällä tähtäyksellä, mutta toisaalta vaalitaistelu on ratkaisu-vaiheessa, jonka aikana on pyrittävä vakuuttamaan vielä epävarmat äänestäjät, että vain hänen ohjauksessaan Israel pystyy turvallisesti ohittamaan edessä vaanivat karikot. Kolumnisti Jeffery Goldberg väitti Bloombergin julkaisemassa artikkelissa, ettei Israel tiedä, mikä sille on parasta. Eihän tämä ole mitään uutta, sillä jo Ben Gurion väitti pääministerinä ollessaan, ettei hän tiedä, mitä kansa haluaa, mutta että hän tietää, mikä sille on parasta.

NETANYAHU vakuutti TV-2:n haastattelussa, että israelilaiset osaavat ja tulevat päättämään keskenään, mikä sille on parasta. Hän viittasi Obaman vaatimukseen Israelille aloittaa rauhan-keskustelut PA:n kanssa perustuen 1949 aselepolinjoihin ja Jerusalemin jakamiseen. Pääministeri lausahti näin: ”Kun he sanovat näin: Mene takaisin 1967 linjoille. minä vastustan sitä, ja kun he sanovat: Älä rakenna Jerusalemiin, minä vastustan tätä.” Hän lisäsi siihen. ”Olisi helppoa alistua. Voisin vetäytyä 1967 sotaa edeltäville linjoille, joita on mahdoton puolustaa, ja jakaa Jerusalem, mutta siinä me saisimme Hamasin 400:n metrin päähän kodistani. Tämä ei tule tapahtumaan minun johtajuuteni aikana.”
NETANYAHU jatkoi maalaillen, ”miten helppoa olisi saada heidän – USA:n johtaman länsi-rintaman – hyväksymishuudot ja kättentaputukset, mutta he taputtaisivat aivan kuten he taputtivat 2005 Gazasta vetäytymisen jälkeen, mutta me saimme rakettisateet”.

PÄÄMINISTERI Netanyahu vakuutti myös, ettei hänen johtajuutensa aikana enää tuhota yhtään ”setlementtiä” seuraavan neljän vuoden aikana, jos hänet valitaan uudelleen.
Jeffrey Goldberg paljasti artikkelissaan, että uudeksi ulkoministeriksi valittu John  Kerry olisi innostunut aloittamaan keskeytyneet rauhankeskustelut, mutta että presidentti Obama on menettänyt mielenkiintonsa ei tunne mitään halua sotkeutua uudelleen tuohon vyyhteen. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-hits-back-at-obama-i-wont-capitulate/

Mutta Netanyahun vakuuttelujen vielä ollessa tuoreessa muistissa, ettei enää tuhota yhtään juutalaista asutusta Juudeassa ja Samariassa, suuri joukko sotilaita ja poliiseja tunkeutui Oz Zionin juutalaisyhteisöön lauantai-iltana tuhoten siellä kaksi rakennusta, raportoi Tazpit-news. Tämä pieni juutalaisyhteisö on rakennettu ja tuhottu useaan kertaan, viimeksi se rakennettiin kuukausi sitten. Yhteisössä oli vain 2 rakennusta. Kaksi asukasta pidätettiin poliisin vastustamisesta ja pippuriruiskulla uhkaamisesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164353#.UPubI2JHT-k

4. IAEA:N Iraniin lähettämä Herman Nackaertsin johtama tarkastustiimi palasi Viiniin taas kerran ilman tuloksia. Nackaerts totesi lyhyesti, ettei keskusteluissa voitu viimeistellä rakenteellista lähentymistä vielä avointen kysymysten ratkaisemiseksi koskien Iranin ydinteollisuuden palvelemista sotilaallista käyttöä. Hänen diplomaattisin sanankääntein ilmaistu lausuntonsa paljastaa, että matka oli täysin epäonnistunut.
Vaikka hän ei tarkemmin selittänyt, mitä erimielisyydet koskivat, ilmeistä on, ettei heitä päästetty IAEA:n tarkkailun ohella muutamissa kohteissa lukuisiin muihin sen haluamiin kohteisiin, kuten Parchin tukikohtaan, pääsyä ei sallittu

P5+1 maiden ja Iranin välisiä keskusteluja on tarkoitus jatkaa Viinissä helmikuun 12. päivänä, mutta Nackaerts esitti varauksen niiden onnistumisesta.
IAEA:n pääsihteeri Yukio Amano sanoi äskettäin, ettei hän ole erityisen optimistinen seuraavien keskustelujen onnistumiseen.
Iranin edustaja IAEA:ssa Viinissä totesi, että muutamia ongelmia selvitettiin, mutta että kysymys on hyvin monimutkaisista asioista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164341#.UPujdGJHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          Habait Hayehudi puolueen puheenjohtaja Naftali Bennett totesi häntä ja puoluetta vastaan monelta taholta tulleista hyökkäyksistä, että heidän on täytynyt tehdä jotain oikein. Pääministeri on henkilökohtaisesti osoittanut pelkäävänsä Bennettin nousevan kansansuosion merkitsevän sitä, että puolue tulee vaatimaan avainministeriöitä, joilla se voisi vaikuttaa hallituksen politiikkaan todeten, että ruori pysyy tiukasti hänen hyppysissään. Toiseksi hän syyttää Bennettin puoluetta naisten boikotoinnista, vaikka sillä on 3 naisehdokasta 12:sta. Shasin rabbi Ovadia Yosef syyttää, että Bennett suosii seka-avioliittoja. Viimeisin kohdistuu puolueen 14. ehdokastilalla olevaa Jeremy Gimpeliä vastaan vaatien hänen ehdokkuutensa mitätöimistä, koska hän oli USA:ssa eräässä puheessaan marraskuussa 2011 sanonut leikitellen, että mitä tapahtuisi, jos joku tuhoaisi Jerusalemin kultaisen kupolin ja sen tilanne rakennettaisiin kolmas Temppeli ehdottaen, eikö silloin jokainen heistä muuttaisi välittömästi Israeliin, mikä herätti hilpeyttä kuulijoissa. Keskusta- ja vasemmisto-puolueiden johtajat kutsuvat tätä kiihotukseksi, mikä oikeuttaa hänen ehdokkuutensa peruuttamiseen. Gimpel puhui ryhmälle kristittyjä opettaen heille Ezran kirjaa. Hän  puolustautuu todeten, että keventääkseen opetustaan hän sijoitti siihen muutamia leikillisiä huomioita, joista tämä oli yksi. Bennett puolusti Gimpeliä todeten, että useimmat heitä vastaan tehdyt hyökkäykset tapahtuvat perjantai-iltana, kun hän ei voi enää vastata niihin ennen sapatin alkamista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164367
-          Italialainen parlamentaarikko ja journalisti Fiamma Nirenstein sanoo, ettei hän asetu ehdokkaaksi edustajainhuoneeseen, sillä hän muuttaa Israeliin. Hän on kirjoittanut muutamia kirjoituksia Arutz Shevaan, mutta hän aikoo nyt keskittyä journalismiin. Hän sanoo päätöstään muuttaa Israeliin parhaimmaksi, mitä hänelle on tapahtunut elämänsä aikana. Hän sanoo toimineensa kirjeenvaihtajana useissa maissa, mikä antoi hänelle mahdollisuuden nähdä erilaisten ihmisten elämää. Hän haluaa asettua nyt asumaan Israeliin ja hakea kansalaisuutta. ”Rakkaus elämään on nähtävissä kaikkialla Israelissa”, hän sanoo todeten, että ”se on paras maa kulttuurinsa, sosiaalisuutensa, demokratiansa ja moraalinsa vuoksi”. Hän on tällä hetkellä Italian parlamentin ulkoasioitten valiokunnan varapresidentti. Hän johtaa komiteaa, joka tutkii Italian parlamentaarikkojen parissa esiintyvää antisemitismiä sekä johtaa juutalaisparlamentaarikkojen kansainvälistä neuvostoa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164365#.UPuvCWJHT-k
-          Palestiinalaiset syyttävät, että IDF:n sotilaat ampuivat 15-vuotiasta nuorukaista kasvoihin. Maahan ammuttu luoti kimposi hänen kasvoihinsa, jonka vuoksi hänet vietiin sairaalaan. IDF:n mukaan n. 30 arabia kivitti heitä Raakelin hautakammion lähellä perjantaina kivin ja petrolipommein, jotka ovat heidän vakioaseitaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164343#.UPuyx2JHT-k
-          3-vuotias lapsi haavoittui vaikeasti lauantai-iltana leikkiessään lähellä lähdettä Geva Ninyamin-Adam juutalaisyhteisössä Jerusalemista koilliseen. Suuri kivenmurikka osui hänen päähänsä. Hänet vietiin ensiavun jälkeen sairaalaan. Poliisi ei osaa sanoa. oliko teko tahallinen terroriteko vai vahinko tutkimusten ollessa kesken. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164354#.UPu0B2JHT-k
-          Arabit, jotka pystyttivät 25 suurta, usean hengen, telttaa E-1 alueelle, pystyttivät telttojaan perjantaina uudelle alueelle Jerusalemin pohjoispuolelle Beit Iksan ja Liftan välille. Arabit väittävät Israelin viranomaisten vaatineen 124 aarin maa-alueen pakkolunastamisesta Iksan kylästä, joka tulee olemaan kokonaan eristettynä Jerusalemista turva-aidalla. IDF:n sotilaat tarkkailevat tilannetta, mutta eivät ole vielä aloittaneet telttojen poistamista. Pääministeri vakuutti, ettei hän tule sallimaan telttakylien rakentamista. Arabit kutsuvat uutta leiriään nimellä Al-Karamah, kunnia. Tätä voitaneen kutsua uudentyyppiseksi intifadaksi, jolla testataan IDF:n sietokykyä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164359#.UPu1M2JHT-k
-          Saudit lupaavat 20 miljoonaa PA:n reikäiseen säkkiin hyvin tietäen, että se on turhaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164360
-          Syyrian armeija käyttää ei-tappavia kemikalioita kapinallisia vastaan. Al-Jazeeran reportteri sain surmansa Syyriassa sala-ampujan luodista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164357#.UPu4VWJHT-k
-          Syyrian ulkoministeri Walid al-Muallem kehottaa kapinallisia luopumaan aseistaan ja tulemaan neuvottelupöytään. Hän lupaa hallituspaikan jokaiselle neuvotteluihin tulevalle ryhmälle. Hän sanoi lauantai-iltana, että kaikkia kutsutaan kansalliseen neuvonpitoon, eikä ketään syrjitä niin kauan kuin he luopuvat ulkoisista tukijoistaan. Assad on kieltäytynyt eroamasta ja ehdottaa samoin kansallista konferenssia. Taistelut Syyriassa sen sijaan jatkuvat raakoina, joissa siviilejä kuolee, koska kapinalliset käyttävät heitä kilpenään sekoittuen heihin. http://www.timesofisrael.com/syria-calls-on-rebels-to-disarm-and-negotiate/

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019