MAANANTAI 07.01.13


MAANANTAI 07.01.13

1. PERJANTAINA iltapäivällä alkaneet puuskittaiset tuulet ja sateet jatkunevat vielä tämän viikon loppupuolelle, arvioivat säätieteilijät. Perjantain ja sunnuntain välisenä aikana satoi vettä 70 – 100 mm rannikon keskiosalla; 40 – 70 mm Galileassa. Jerusalemin alueella sademäärät jäivät vähäisemmiksi, 20 – 25 mm, kertoo tri Amos Porat meteorologisen laitoksen ilmatieteen osastolta. Hän kehottaa kansalaisia varautumaan runsaaseen vedentuloon lähi päivien aikana. Vesi voi muuttua lumeksi keskiviikkoiltana tai torstaiaamuna, mikä autoilijoiden ja pitempää matkaa suunnittelevien tulee huomioida. Pääteiltä ja -kaduilta lumi pyritään poistamaan, mutta liikenne voi keskeytyä lähes kokonaan sivukaduilla. Jalankulkijoita kehotetaan tarkkaavaisuuteen huonon näkyvyyden vuoksi ja pukemaan ylleen helposti näkyviä vaatekappaleita. Maanteillä kulkevia kehotetaan kulkemaan autojen tulosuuntaan voidakseen havaita lähestyvät autot. Autojen tuulilasipyyhkijät ja valot on syytä tarkistaa ennen ajoa sekä renkaitten ja auton yleiskunto. Autojen valot tulee olla päällä Israelissa marraskuun alusta maaliskuun loppuun, varsinkin ajaessa kaupunkien ulkopuolella.

AJONOPEUKSIA kehotetaan pienentämään 20 km/t huonon näkyvyyden ja 30 – 40 km
runsaiden vesisateiden vallitessa kuten myös pitämään tarvittava turvaväli edellä ajavaan. 
Maan eteläosassa myrskyiset tuulet voivat nostattaa hiekkaa ilmaan, mikä vaikeuttaa näkyvyyttä. Tämä koskee Negeviä, rannikon tasankoa ja Shfela aluetta, sekä Jerusalemin ja Juudean seutuja. Hengenahdistusta potevia tai muuten altistuneita kuten astmaatikkoja, odottavia äitejä, vanhuksia ja lapsia kehotetaan välttämään fyysisesti rasittavia toimia.
Myrskyisten tuulenpuuskien vuoksi maanviljelijöitä kehotetaan vahvistamaan kasvihuoneitaan ja muitakin ihmisiä poistamaan irrallisia esineitä, joita myrskytuulet voivat temmata mukaansa.
Runsaita sateita ennustetaan maan eteläosaan maanantaipäivään saakka, mikä voi aiheuttaa vahinkoja Aravan ja Hevel Eilotin alueilla.
Israelin Aravan keskiosassa on 506 maanviljelystilaa, joiden yhteinen pinta-ala on 3 500 hehtaaria., Ne tuottavat 60 % maan tuoreista maataloustuotteiden viennistä etenkin Eurooppaan. Näillä alueilla on usein vaarallisia tulvia sadeaikana, joskin niiden tuoma vesi on edellytys viljelystoiminnan onnistumiseksi ja erämaan viheriöittämiseksi. Sateiden kautta saatu vuosittainen vesimäärä on noilla alueilla km. 40 mm.

TEL AVIVIN ja Herzlian välinen junaliikenne jouduttiin tilapäisesti keskeyttämään torstaina, sillä runsas vedentulo tukkeutti viemärit ja aiheutti tulvia asemilla.
Kinneretin alue on saanut nauttia erittäin runsaista vesisateista, jotka nostivat järven vedenpintaa joulukuun aikana 50 sm. Sunnuntaina vedenpinnan korkeudeksi mitattiin 211.82 m Merenpinnan alapuolella, 3.02 m alle tulvarajan; tammikuun alussa se oli 211.90.
Jerusalem voi nauttia lumisesta talvesta alkaen keskiviikkoiltana tai torstaiaamuna. Pääkaupunki on hankkinut lisää aurausvälineitä, mutta autoliikenne voi olla takkuinen parin päivän ajan ennen tuulensuunnan muuttumista ja lumen sulamista.  http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=298639

2. SYYRIAN presidentti Bashar Assadin piti eilen mielenkiinnolla odotetun puheen, josta ei paljon uutta raflaavaa odotettu ja joka ei siinä juuri yllättänyt. Hänen odotettiin esittävän rauhan-suunnitelman, jolla verenvuodatus voitaisiin saada tyrehtymään ja maan sisäinen sekasorto loppumaan. Assad esittikin muutamia vaatimuksia neuvottelujen aloittamiseksi ja rauhan-konferenssin järjestämiseksi, joista tärkein oli vaatimus, että ulkovaltojen tulee lopettaa ”al-Qaidan terroristien” tukeminen, kuten Assad kapinallisia nimitti.

Assad piti televisioidun puheensa Damaskoksen  oopperatalossa, joka oli ahtautunut täyteen kuulijoita. Yleisö nousi välillä taputtamaan hänen puhettaan. Hän kutsui esittämäänsä suunnitelmaa ”uudeksi suunnitelmaksi” ja poliittiseksi ratkaisuksi, mutta kommentoijat vähättelevät sen merkitystä.
Hän antoi vaikutelman, että ehkä Venäjän ja Iranin näyttävistä tukitoimista johtuen hän oli rohkaistunut entisestään eikä katsonut olevan mitään mieltä antaa myönnytyksiä ”al-Qaidan terroristeille”, joita vastaan hän vakuutti taistelevansa maansa puolustamiseksi.
”Me olemme nyt sotatilassa sanan varsinaisessa merkityksessä”, Assad sanoi jatkaen. ”Tätä sotaa Syyriaa vastaan käy kourallinen syyrialaisia ja runsaasti ulkomaisia. Siksi tämä sota on Syyrian puolustussota ulkoista hyökkääjää vastaan.”
Assad sanoi terroristien, joilla on al-Qaidan ohjelma ja jotka kutsuvat itseään ”jihadisteiksi”, olevan niitä, ”jotka suorittavat terroritekoja meitä vastaan, ja joita vastaan armeija taistelee”. Hän vakuutti, että heidät voidaan voittaa, jos rohkeutta riittää.
Hän kyseli: ”Tulisiko meidän keskustella ulkomailta värvättyjen jengien kanssa, jotka seuraavat ulkomaalaisten käskyjä? Tulisiko meidän keskustella länsimaissa muotoiltujen nukkien kanssa, joiden ohjeita he seuraavat?” Hän syytti palestiinalaisia, joille Syyria oli tarjonnut turvapaikan vuosikymmeniksi, mutta jotka pakenivat alueiltaan, eivätkä tukeneet hallitusta sen jouduttua vaikeuksiin.

Assad kehotti syyrialaisia nousemaan yhdessä ulkomaista hyökkääjää vastaan.
Tämän uskotaan tarkoittavan yleistä asevelvollisuutta.
Israelissa tarkkailijat kutsuvat Assadin puhetta merkittäväksi, koska siinä hän esitteli ideologiansa, jonka mukaan antautuminen ei tule kysymykseen, vaan hän mieluummin jatkaa taistelemistaan kuolemaan saakka.
Assadin määritteleminen taistelut ulkopuoliseksi hyökkäykseksi ja sodaksi maata vastaan sisältää sen pelottavan mahdollisuuden, että hän voi katsoa oikeudekseen turvautua kaikkiin mahdollisuuksiin puolustautuakseen, myös kemiallisiin ja biologisiin aseisiin.
Lontoossa ilmestyvä arabilehti Al-Hayat raportoi Iranin haluavan suurempaa osallisuutta Syyrian tilanteen ratkaisemiseksi. Syyria on tärkeä Iranin vaikutusvallan vuoksi.
YK/arabiliiton asettaman välittäjän Brahimin ponnistelut aselevosta näyttävät vaikeutuneen. Taistelujen uskotaan jatkuvan ainakin tämän vuoden aikana, kunnes toinen osapuoli tunnustaa hävinneensä, eli verenvuodatus tulee jatkumaan. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=298640

3. EGYPTIN presidentti Mohammed Mursi sanoi sunnuntaina CNN:n haastattelussa, että Syyrian kansa tulee lopulta kukistamaan Assadin itsevallan, jos rohkeutta riittää. Hän totesi edelleen, että Syyrian kansan tulee päättää, miten se tulee rankaisemaan presidentti Assadin tekemät sotarikokset. Toimittajan Wolf Blitzerin kysymykseen, pitäisikö Assad saada kansain-välisen rikosoikeuden eteen vastaamaan rikoksistaan, Mursi selvitti, ettei se ole hänen ratkaistavissaan, vaan Syyrian kansa päättää siitä.

PRESIDENTTI Mursi viittasi arabimaita velloneeseen arabikevääseen, että se on yksi vaihe kansan historiassa, kuten se oli Egyptin historiassa presidentti Hosni Mubarakin hallituksen kaatamiseksi, ja se tulee olemaan samoin Syyrian kohdalla, koska Syyrian kansa haluaa sitä. ”He tulevat voittamaan, ja heillä on tahto voittaa”, kuten hän sanoi.
Useat maat ovat vaatineet Assadia eroamaan antaakseen mahdollisuuden poliittisen ratkaisun löytämiseksi, sillä kapinalliset vakuuttavat, että Assadin ero on ehtona heidän osallistumisekseen neuvotteluihin, mutta kenen kanssa he neuvottelisivat? Tämä antaa tuntuman, että ulkopuolisen vallan tulee toimia tilapäisenä valvojana maassa, ettei maa suistu täydelliseen kaaokseen. Assadia ei siinä tapauksessa mikään voine pelastaa joutumisesta Haagin kansainvälisen rikosoikeuden tutkittavaksi ja tuomittavaksi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=298654

4. FATAH-TANZIMIN entinen terrorijohtaja Marwan Barghouti, joka kärsii israelilaisessa vankilassa hänelle langetettua viittä elinkautistaan + 40 vuotta, jatkaa sotaisia lausuntojaan vankisellistään käsin asianajajansa välityksellä. Jokin aika sitten hän vakuutti olevansa palestiinalaisten seuraava ”presidentti” Abbasin siirtyessä syrjään joko omasta tahdostaan tai vaalien kautta. ”Mitä nyt tarvitaan, on Israelin vastainen taistelu kentällä ja Palestiinan valtion vahvistaminen. Palestiinan valtio voidaan käytännössä toteuttaa vain palestiinalaisten ponnistelun, vastarinnan ja uhrausten kautta, ei matkustelemalla New Yorkiin,” hän uhosi.

BARGHOUTI kritisoi PA:n toimia ja kehotti, että PLO:n tulee viimeistellä velvoitteitaan siten, että ne palvelevat palestiinalaisten itsenäisyysprojektia. ”Palestiinalaiset vastustavat ehdottomasti toimimista Israelin ja sen setlementtien turvallisuusvartijana”. Hän kritisoi PA:n tapaa antaa väärä kuva, että se edistää Palestiinan taloutta ja kehitysprojekteja, vaikka maa on edelleen miehitetty. Hän vastustaa Abbasin uhkailua hajottaa PA, sillä ”se mitä tarvitaan, on tarkastella sen ohjelmaa ja toimintaa”. ”PA ei hallitse yhtä senttiäkään alueestaan, hän väitti, vaan Israel tekee mitä tahtoo. Hän myös haluaa syrjäyttää kokonaan puheet rauhan-keskusteluista, jotka ovat jatkuneet tuloksetta. ”Niihin uskovat ovat harhautuneita häviäjiä”. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=298610
5. UUTISOTSIKOITA
-          Israelin sotilasjohtoa vastaan nostetut tutkimukset, joita valtion tarkastaja Micha Lindenstrauss aloitti lokakuussa 2011 ja jotka hänen seuraajansa Yosef Shapira saattoi esityskuntoon todeten, ettei hän ole puuttunut asiakirjan varsinaiseen sisältöön. Mutta tämä 26 kuukautta kestänyt satoja kuulusteluja ja haastatteluja ja lukuisia dokumentteja sisältävä IDF:n ja puolustusministeriön terävintä kärkeä koskeva tutkimus on saavuttanut välivaiheensa. Kuten usein käy tämän kaltaisissa tutkimuksissa, johtajatason päättäjät pääsevät kuin koira veräjästä syyttäen alaisiaan toimista, joita he eivät olleet antaneet heidän tehtäväkseen. Päällimmäisenä tässä monimutkaisessa tutkimuksessa on havainto, että Israelin ollessa hengenvaarassa voimakkaiden vihollisten uhatessa sitä joka taholta, armeijan  yleisesikuntapäällikön ja puolustusministeri väliset suhteet olivat katkeamispisteessä, eivätkä pääministeri ja hallitus puuttuneet asiaan. Harpaz-raportin nimellä kulkeva dokumentti kritisoi selvin sanoin sekä puolustusministeri Ehud Barakia että IDF.n silloista komentajaa Gabi Ashkenazia, joilla kummallakin oli ehdokkaansa Ashkenazin seuraajaksi hänen virkakautensa loputtua – eikä Barak sallinut hänelle tavanomaista vuoden jatkoaikaa. Kummankin ehdokkaat lopulta sivuutettiin ja IDF:n komentajaksi nimitettiin kenraaliluutnantti Danny Gantz. Dokumenttiin tutustuneet analyytikot olettavat, että pari korkeaa upseeria voivat saada syytteen oikeudessa, joka voi langettaa heille vankilatuomion. http://www.timesofisrael.com/watchdog-finds-hostility-mistrust-and-paralysis-at-top-of-israels-security-establishment/
-          Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh Gazassa kieltää huhut, että hänen toimistovirkailijansa olisi pidätetty ja vapautettu epäiltynä Mossadin agentiksi. IDF suorittaa tiedustelua Gazan kaistalla käyttäen siihen Gazan asukkaita, eikä tämä ole mikään salaisuus. Tämä tuli selväksi IDF:n suorittamista täsmäiskuista yksittäisiä henkilöitä, heidän ajamiaan autoja tai tiettyjä asuntoja vastaan, mikä perustui ajan tasalla olevaan tiedusteluun ja tarkkoihin koordinaatteihin.  http://www.timesofisrael.com/hamas-denies-mossad-breach-of-prime-ministers-bureau/
-          PA:n pääministeri Salaam Fayad sanoi eilisessä puheessaan, että koska arabimaat eivät ole lunastaneet lupauksiaan siirtää sen tileille lupaamansa sadat miljoonat USD, PA on romahtamaisillaan. Hän kertoi AP:n toimittajalle, että ellei pikaisia avustustoimia saada toteutettua, puolet PA:n kansasta suistuu köyhyysloukkuun. PA:n palkkalistoilla on n. 150 000 työntekijää, heistä 60 000 Gazassa, joilla ei ole mitään työtä, vaan maleksivat kodeissaan mutta nauttien kuukausipalkkaa. PA haluaa pitää kiinni näistä Gazassa asuvista Fatahin jäsenistä poliittisista syistä. Arafatin leski Suha elää ylellisyydessä Ranskassa ja Tunisiassa saaden PA;lta ruhtinaallista ”leskeneläkettä”, minkä Jasser Arafat järjesti. http://www.timesofisrael.com/pa-prime-minister-blasts-arab-countries-for-with-holding-donations/
-          PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas ylisti 1920-1940 luvulla toiminutta Hajj Amin al-Husseinia, jonka Englannin nimittämä kuvernööri Samuels nimitti Jerusalemin suurmuftin virkaan. Hän joutui pakenemaan II maailmansodan alussa Palestiinasta naiseksi pukeutuneena ensin Libanoniin ja sieltä Italiaan, jossa hän tapasi hengenheimolaisensa Adolf Hitlerin, joka tarjosi hänelle turvapaikan ja suuren kuukausipalkan Berliinissä. Saksassa Hajj Amin al-Hussein osallistui innolla natsien kehittämään juutalaisten lopulliseen ratkaisuun tarkoituksena hävittää koko juutalainen kansa. Hän suunnitteli omaa keskistysleiriä Palestiinaan, jonne alueen juutalaiset oli tarkoitus koota ja tuhota sitten, kun Saksan sotakone on ajanut englantilaiset maasta, mikä ei koskaan toteutunut. Makos Ysraeli newsagencyn ja Lähi Idän tutkimuskeskuksen johtaja David Bedein sanoo Abbasin antaneen lausuntonsa Gazassa perjantaina pidetyn Fatahin 48-vuotisjuhlien aikana. Bedein kertoi, että Abbas teki tohtorinväitöskirjansa Moskovassa holokaustista, jonka hän väitti aiheutuneen sionistien vuoksi, ja että holokaustissa kuolleitten juutalaisten määrää on suuresti liioiteltu, ei missään tapauksessa kuutta miljoonaa. Bedein sanoo tarjonneensa Abbasin puheen käännöstä uutistoimistoille ja johtaville viranomaisille, mutta kukaan ei ole kiinnostunut siitä. Abbas kutsuu muftia sankarikseen.

-          Arabit pieksivät 69-vuotiaan taksinkuljettajan henkihieveriin Neveh Tsufin lähellä Jerusalemin pohjoisosassa, varastivat auton ja jättivät hänet verissään tien varteen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163930#.UOqRAmJHT-k
-          Tel Avivissa paljastettiin ilotyttörengas, joka käytti hyväkseen 14-16-vuotiaita tyttöjä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4329339,00.html
-          Alwatan uutislehti kertoo, että 50 000 Hizbullahin jäsentä on liittynyt Assadin Damaskosta puolustaviin joukkoihin. Uutista ei ole vahvistettu. (ynetnews)



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019