PERJANTAI 18.01.13


PERJANTAI 18.01.13

1. ALGERIAN luonnonkaasulaitoksessa keskiviikkona alkanut valtaus ja panttivankidraama sain ikävän käänteen, sillä armeijan tekemän hyökkäyksen aikana sai surmansa ainakin 30 panttivankia 41:stä. Algeria kieltäytyi useiden maiden avustustarjouksista todeten, että se pystyy hoitamaan asian itse. Valtaajat olivat esittäneet vaatimuksen päästä vankeineen toiseen maahan, mitä Algerian hallitus ei hyväksynyt. Eräs täpärästi pelastunut irlantilainen insinööri kertoi nähneensä sotilaitten avaavan tulen neljää jeeppiä kohti, jotka olivat täynnä panttivankeja. Hän arveli kaikkien niissä olleiden saaneen surmansa. Tapahtumista kertovat uutiset ovat ristiriitaisia, sillä uutiset kertoivat vapauttamisoperaation jatkuvan vielä torstai-iltana pimeän tultua. Niiden mukaan 11 terroristia oli surmattu operaation aikana. Panttivangit ottanut ryhmä kutsui itseään nimellä Battalion of Blood, Veripataljoona.

VAPAUTTAMISOPERAATION suorittaminen on herättänyt kärkeviä kysymyksiä länsimaiden johtajien taholta, joiden kansalaisia Amerikasta, Norjasta, Romaniasta ja Itävallasta oli panttivankien joukossa. Operaatiosta ei ilmoitettu etukäteen maiden hallituksille.
OPEC:in jäsenenä Algerian kyky hoitaa öljyn- ja kaasunjalostuslaitoksiaan on herättänyt epäileviä kysymyksiä. Mauritaniassa toimivan uutistoimiston mukaan, jolla on yhteyksiä valtaajien edustajien kanssa, kertoi torstai-iltana, että heillä oli vielä kuusi panttivankia, 2 amerikkalaista, 3 belgialaista. yksi japanilainen ja yksi englantilainen. 25 panttivankia oli päässyt karkaamaan. Eräs vapautettu vanki kertoi valtaajien sanoneen, etteivät he halua vahingoittaa muslimeja, he ovat kiinnostuneet vain kristityistä ja muista vääräuskoisista (infidel) surmatakseen heidät. Valtaajat päästivät 600 algerialaista työntekijää vapaaksi. Japanilaisten työnjohtaja kertoi perjantaiaamuna, että 14 japanilaisen kohtalo on edelleen epäselvä. Sotilaat sanoivat löytäneensä kolmen egyptiläisen, kahden tunisialaisen, kahden libyalaisen, yhden malilaisen ja yhden ranskalaisen ruumiit. Laitoksen ylle oli lähetetty amerikkalainen miehittämätön UAV-tiedustelukone tilanteen seuraamiseksi.

RANSKAN presidentti Francois Hollande vakuutti Malissa alkaneen operaation jatkuvan Algerian tapahtumista huolimatta. USA tarjosi Ranskalle kuljetusapua Malissa taistelevien  ranskalaisten joukkojen täydennysten ja tarvikkeiden hoitamiseksi. Länsimaiden suurimpana huolena on ääri-islamilaisten al-Qaidan ja muiden ryhmien nouseminen valtaan Pohjois-Afrikan muslimivaltioissa, joita yli kaksi vuotta sitten alkanut arabikevät on pahoin runnellut. Alueen runsaat kaasu- ja öljyvarat ovat elintärkeitä lännen teollisuudella, mutta myös alueen valtioille. Algerian valtion budjetista 30 % saadaan öljy- ja kaasutuotteiden viennistä. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=299998

2. ISRAELISSA sen sijaan valmistaudutaan ensi viikon tiistaina pidettäviin vaaleihin. Uutislähteet ovat täynnä vihoviimeisiä mielipidetiedusteluja, analyyseja ja kommentteja sekä erilaisia arvioita mahdollisista hallituskoaliittioista. Poliittiset ”pandiitit”, rikkiviisaat asiantuntijat näyttävät jo alistuneen mahdottoman edessä ja lähtevät siitä ainoasta tosiasiasta, ettei Netanyahun ja Likutenun vaalivoittoa pysty mikään estämään, niin hartaasti kuin maan vasemmistoon pahasti kallistunut media olisi nähnytkin Labourin johtaman vasemmisto-liittoutuman pystyvän tasoittamaan keskinäiset erimielisyytensä ja keskittymään tärkeimpään päämääräänsä, joka niitä yhdistää, eli Netanyahun hallituksen kaatamiseen. Näin ei kuitenkaan päässyt tapahtumaan lian suurten henkilöhahmojen imagon tärkeysvaatimusten vuoksi. Koko tämän operaation alkuunpanijana ja vetäjänä toimi pahoja henkisiä vaurioita kärsinyt Tzipi Livni, jonka hänen nimeään kantava Hatnua-puolue – tai toiminta Livnin nostamiseksi pääministerin pallille – ei saanut Labourin ja Yesh Atidin kannatusta, joilla on omat lehmänsä ojassa, joita täytyy pyrkiä avustamaan kiinteälle maaperälle.

VIHOVIIMEISEN JP:n julkistaman gallupin mukaan Likutenu saa 34 kansanedustajaa: Labour 17; HaBait HaYehudi 14; Yesh Atid ja Shas kumpikin 11; Hatnua 7; UTJ ja Meretz kumpikin 6; Balad ja Hadash kumpikin 4, UAL (yhdistynyt arabilista) 3 sekä Kadima ja Oztmaot LeIsrael kumpikin 2 edustajapaikkaa Knessetiin.
Likutenun amerikkalaiset strategistit Finkelstein ja Birnbaum palasivat takasin Yhdysvaltoihin kesken vaalitaiston, mikä herättää epäilyjä, ettei kaikki mennyt kuten suunniteltiin, sillä liittoutuman kannatus putosi 10 kansanedustajan verran odotetusta.
Keskusta ja vasemmisto haluavat Bennettin tukemana kansallista yhtenäishallitusta. Naftali Bennett yllätti todeten, että arabimaalle rakennetut juutalaisyhteisöt voidaan poistaa.
PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu kertoi JP:n haastattelun yhteydessä – ehkä estääkseen kansallisia äänestäjiä liukumasta Bennettin taakse – että todellinen ja oikeuden-mukainen sopimus arabien kanssa ei tule sisältämään lukuisten juutalaisten karkottaminen kodeistaan vihreän linjan itäpuolella. Toisin päin lukien tämä tarkoittaa sitä, että hän on valmis lukuisten pienehköjen juutalaisyhteisöjen tyhjentämiseen rauhansopimuksen yhteydessä.
Pääministeri kieltäytyi vastaamasta kysymykseen, onko hänellä oma suunnitelma Israelin ja PA:n välisen ongelman ratkaisemiseksi ja aikooko hän aloittaa sen toteuttamisen heti vaalien jälkeen. Se sijaan hän sanoi olevan tärkeämpää yrittää saada maailma ymmärtämään uusia aloitteita, joita hän sanoi kehittäneensä.
Netanyahu selitti, ettei juutalaisyhteisöt ole ongelma eikä palestiinalaisongelma ole Lähi Idän ydinkysymys, vaan juutalaisvaltion tunnustaminen, mihin palestiinalaiset eivät ole suostuneet riippumatta siitä, millaiset rajat valtioitten välille sovittaisiin.

Kysymykseen, kestääkö hän ulkoista painetta juutalaisyhteisöjen rakentamiseksi Juudeassa ja Samariassa, pääministeri totesi, että maassa on selvä yhteisymmärrys rakentamisesta suurten yhteisöblokkien keskellä antaen ymmärtää, että pienemmät yhteisöt tulevat kärsimään tuen ja varojen puutteesta. Hän sanoi olettavansa, että myös presidentti Obama ymmärtää tämän erilaisista tulkinnoista huolimatta amerikkalaisissa lehdissä. Hän ei pitänyt merkittävänä Obaman hallituksen pyrkimyksiä sekaantua Israelin vaalitoimintaan.
Netanyahu kieltäytyi määrittelemästä Bennettiä ”äärimmäiseksi”, joskin häntä hiertää jotkut Bennettin lausunnot kuten kieltäytyä sotilaana juutalaisyhteisön tuhoamisesta. Hän painotti voimakkaan puolueen merkitystä maan hallitsemiseksi, minkä monet katsovat merkitsevän sitä, että ”hän on puolue, joka pitää ohjauspyörää kaksin käsin eikä salli kenenkään koskevan siihen, sillä se tulisi päättymään onnettomuuteen”.

3. FATAHIN ja Hamasin keskustelut Kairossa poikivat julkilausuman, jossa palestiinalais-järjestöt sanovat allekirjoittaneensa aiemmat yhteistoimintasopimukset, ja lupaavat muodostaa yhteisen hallituksen ennen kuun loppua. Keskustelujen tuloksesta ilmoittivat torstaina PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas alias Abu Mazen ja Hamasin ulkoasioitten johtaja Khaled Mashaal. Fatahin neuvottelutiimin johtaja Azzam al-Ahmed sanoi, että muitten asioitten ohella sovittiin keskustelujen aloittamisesta yhteishallituksen muodostamiseksi kahden viikon kuluessa. Dohassa pidetyssä neuvottelutilaisuudessa sovittiin aiemmin, että yhteishallitusta tulee johtamaan Mahmoud Abbas.

Toiseksi Kairossa sovittiin, että Palestiinan keskusvaalitoimikunta jatkaa potentiaalisten äänestäjien rekisteröintiä Gazan kaistalla, minkä Hamas on keskeyttänyt useita kertoja väittäen rekisteröintimenetelmän suosivan Fatahia.

Kolmanneksi sovittiin komitean muodostamisesta, jonka tehtävänä on vankien vapauttaminen molempien osapuolten taholta, sekä mediassa käydyn sanasodan lopettamiseksi. Komiteaa tulee johtamaan egyptiläinen viranomainen varmistaakseen, että aiempia ja uusia asiaa koskevia sopimuksia noudatetaan.
Hamasin edustaja Kairossa Izzat al-Rishek kehui Kairon neuvottelujen ilmapiiriä positiiviseksi. Fatahin korkea virkailija Abdullah Abdullah onnitteli sopimuksen solmimisesta ja lupasi aloittaa sen toteuttamisen välittömästi Länsirannalla.
Fatah ja Hamas ovat aiemmin useita kertoja kertoneet medialle innostuneina sopimuksen syntymisestä, mutta sen toteuttaminen käytännössä on jäänyt suorittamatta. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=300020

4. UUTISOTSIKOITA
-          TV-10 kävi Ramallahissa tunnustelemassa, miten siellä suhtaudutaan Israelin vaaleihin. Fatahin keskuskomitean jäsen Jibril Rajoub kutsui Netanyahua sotarikolliseksi, jonka ainoa päämäärä on pelastaa pääministerin tuolinsa. Entistä ulkoministeri Liebermania hän kutsui roistoksi ja rikolliseksi. PA:n pääneuvotteluja Saeb Erekat säesti Rjoubin huomioita todeten, että vaikka äiti Teresa olisi heidän presidenttinään, Netanyahu ei huolisi häntä neuvottelu-kumppaniksi. Rajoub puhui innostuneesti Jasser Arafatista, jota hän kutsui suurimmaksi palestiinalaiseksi Jeesuksen jälkeen ja ikävöi hänen aikaansa todeten, että hän edustaa aitoa palestiinalaista, joka tekee itse omat päätöksensä lisäten, että heidän miekkansa palaavat huotraansa vasta sitten, kun Palestiinan valtio on perustettu, kaikki heidän toiveensa on toteutettu ja palestiinalaisvangit palanneet koteihinsa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164332#.UPkC2WJHT-k
-          Apulaisulkoministeri Danny Ayalon, joka hoitaa nyt ulkoministeriötä Libermanin erottua odottaessaan oikeuskäsittelyä, totesi eilen, että on tullut aika esittää virallinen anteeksipyyntö Turkille Mavi Marmaran onnettomien tapahtumien vuoksi. Toiseksi hän sanoi olettavansa, että presidentti Obama odottaa edistystä vaalien jälkeen Israelin ja PA:n välisessä rauhanprosessissa. Hän hylkää median välittämät tiedot kriisistä Israelin ja USA:n välisissä suhteissa todeten, että molemmilla on oikeus omaan mielipiteeseensä, eivätkä erimielisyydet aina tarkoita kriisiä suhteissa. Hän sanoi edelleen osallistuvansa Israel Beitenun puoluetyöhön, vaikka Liberman pudotti hänet ilman pätevää syytä puolueen vaalilistalta, mitä hän ei ymmärrä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164293#.UPkF5WJHT-k
-          Hamas kielsi määrättyjen israelilaistuotteiden tuonnin Gazaan. Listaan kuuluvat mm.  toimistokalusteet, erilaiset ruokatarvikkeet, hygieniatarvikkeita, kaasuputket, muovit ja muovipussit sekä vaatteet. Gazalaiset kritisoivat päätöstä selittäen, että israelilaiset tuotteet ovat paljon parempaa laatua kuin Egyptistä tunnelien kautta kuljetetut. Israel vie Gazaan kaikenlaisia tarvikkeita, keskiviikkona 218 rekallista sekä 175 tonnia kaasua Gazan välittäjille. Lisäksi Israel on helpottanut Gazassa valmistettujen tavaroitten sekä maataloustuotteiden vientiä Israelin kautta ulkomaille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164324#.UPkHw2JHT-k
-          Bulgarian ulkoministeri Nicolay Mladenov pistäytyi Israelissa eilen päivittääkseen Burgan pommi-iskun tutkimusten tuloksia Israelin kanssa. Bulgarian tutkimusten mukaan Hizbullah on noussut pääepäillyksi iskun järjestämiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164323#.UPkJSGJHT-k
-          PA:n viranomaiset syyttävät Israelin armeijaa, että se levittää heidän lapsilleen miinoitettuja leluja. PMW toteaa, että tämä on uusin muoto vahasta syytöksestä, jonka mukaan Israel levittää myrkytettyjä leluja arabilapsille. He väittävät IDF:n ampumaharjoitusten jättävän maastoon ammusten osia, jotka muistuttavat täytekyniä tai muita välineitä, joita lapset löytävät sieltä leikkien niillä, kuten he väittävät tapahtuneen Jordaninlaaksossa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164298#.UPkKG2JHT-k
-          Englannin ulkoministeri William Hague varoittaa, että Lähi Idän ratkaisemattomat ongelmat ja kriisipesäkkeet ennustavat tulevaa myrskyä, ellei niitä pystytä selvittämään. Hän vakuutti, että vuosi 2013 tulee olemaan keskeinen Lähi Idässä. ”Tulemme näkemään täydellisen myrskyn lähestymisen, jos Syyrian konflikti jatkuu, Lähi idän rauhanprosessi pysyy kuolleessa tilassa, ja jos Iran ei suostu todellisiin neuvotteluihin ydinohjelmastaan.” Hän kehotti presidentti Obamaa ottamaan ohjakset käsiinsä ja aloittamaan samanlaisen rauhanprosessin, mitä tapahtui 1993, jolla hän tarkoittanee Israelin ja PLO:n välisiä salaisia keskusteluja, jotka johtivat Oslon surullisen kuuluisiin accordeihin, joiden kautta murhattiin lähes 1500 israelilaista, mutta joita Israelissa pidetään kuolleina vain odottamassa hautaustaan. Haguen lähestyminen Lähi Idän tilanteisiin perustuu vanhentuneisiin ja viheellisiin tosiasioihin ja analyyseihin pystymättä näkemään nenänvarttaan pitemmälle. http://www.timesofisrael.com/london-warns-of-perfect-mideast-storm-calls-for-intense-peace-push/


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019