KESKIVIIKKO 30.01.13


KESKIVIIKKO 30.01.13

1. TÄSTÄ päivästä alkavat Israelin hallitusneuvottelut tosissaan. Keskusvaalikomitean puheenjohtaja korkeimman oikeuden tuomari Elyakim Rubenstein tapaa presidentti Shimon Peresin tänään keskiviikkona 30.01.13 kello 17.30 aikaan ojentaen hänelle vaalien vahvistetut tulokset. Presidentti Peres aloittaa sen jälkeen keskustelut puoluejohtajien kanssa voidakseen muodostaa itselleen kuvan, kenellä on parhaat mahdollisuudet hallituksen muodostamiseksi ja ketä he suosittavat tähän tehtävään. Keskustelut käydään puolueiden vaaleissa saamien kansanedustajamäärien suuruusjärjestyksessä. Likutenun, Likudin ja Israel Beitenun liittoa, joka sai 31 kansanedustajaa 19:en Knessetiin, edustavat puheenjohtaja Zeev Elkin, ministerit Gilad Erdan, Gideon Saar ja Yuval Steinitz, sekä kansanedustajat David Rotem ja Robert Ilatov. Seuraavaksi Peres tapaa Yes Atid-puolueen edustajat, joka sai 19 kansanedustajaa.
Seuraavana listassa on Habait Hayehudi 14:llä kansanedustajalla, jonka - kuten muiden puolueiden edustajat - Peres tapaa torstaina; sekä viimeisenä Kadiman, joka sai kaksi  kansanedustajaa.  Peresin kanslia vakuuttaa, että media pidetään kaiken aikaa ajan tasalla.

PERESIN ohjelman mukaan hän valmistautuu julkistamaan keskustelujen tuloksena syntyneen päätöksensä hallituksen muodostajasta vielä torstai-iltana tai aikaisin perjantaina, mikäli keskustelut venyvät suunnitellusta aikataulusta.
Tämän jälkeen puolueet voivat aloittaa neuvottelut hallituksen muodostajan kanssa. Pääministeri aloitti alustavat keskustelut potentiaalisten hallituspuolueiden kanssa välittömästi vaalipaikkojen sulkeutuessa tiistaina 22.01. klo 22.00 aikaan ja saatuaan käyttöönsä vaalien vielä vahvistamattomat tulokset. Tällä Netanyahu halusi nopeuttaa keskusteluja ja saada hallituksen muodostamisen joustavammaksi. Hänellä on epävirallinen 82:n kansanedustajan suositus pääministeriksi: Likutenu 31, Yesh Atid 19, Bait Hayehudi 12, Shas 11, UTJ 7, ja Kadima 2 kansanedustajaa. Muiden puolueiden: Labour 15, Meretz 6, Hatnua 6, Hadash 4, Ra´am Tal 4 sekä Balad 3 kansanedustajaa, ei oleteta suosittelevan ketään.

HALLITUKSEN muodostajalla on 28 päivää aikaa hallituksen muodostamiseksi, ja tarvittaessa presidentti voi myöntää 14 päivän jatkoajan. Sen jälkeen muodostaja esittelee hallituksensa Knessetille.
Netanyahu suunnittelee matkustavansa Washingtoniin osallistuakseen AIPAC:n kokoukseen, joka alkaa maaliskuun alkupäivinä, ja tavatakseen presidentti Obaman ennen kotimatkaansa.
Netanyahu kertoi lehdistölle mahdollisen hallituksensa keskittyvän turvallisuuskysymyksen lisäksi kolmeen pääkohtaan: Kansallisen vastuun jakaminen tasaisemmin; asuntojen hintojen alentaminen sekä hallitusjärjestelmän uudistaminen. Vastuun jakamisella hän tarkoittanee haredi-kansan osallistumista työelämään ja yleiseen asepalvelukseen. Asuntojen hintojen alentamiseksi hän haluaa muutoksia halpojen asuntojen rakentamiseen tarvittavan valtion omistaman maan luovutuspolitiikkaan, jota valvoo Israelin maahallitus. http://www.timesofisrael.com/peres-to-hold-marathon-meetings-with-party-leaders/

2. RÄJÄHDYKSESTÄ Fordon ydinlaitoksessa Iranissa Qomin pyhän kaupungin lähellä tulee edelleen ristiriitaisia tietoja. Toiset uutisista vahvistavat ja antavat selventäviä tietoja räjähdyksen laajuudesta ja siitä, miten kaikki tapahtui ja mihin räjähdyspanokset oli todennäköisesti sijoitettu.
IAEA:n edustajanainen Gill Tudor kertoi AP:n toimittajalle tiistaina, että Iranin antama kielto räjähdyksestä on yhtäpitävä heidän omien tutkimustensa kanssa. Eräs nimeämätön diplomaatti, jolla on yhteyksiä Iranin ydinohjelmaa seuraavien tarkastajien kanssa mutta haluaa pysyä nimettömänä, totesi AP:lle, että IAEA:n kanta perustuu sen Fordon laitosta tarkkailevien tarkastajien antamiin tietoihin.

Iran rikastaa uraania Fordon laitoksessa 20 %:n tasoon, jota se sanoo tarvitsevansa ydinvoimalansa polttoaineeksi ja lääkinnällisiin tarpeisiin tuottavien isotooppien valmistamiseksi Teheranin lähellä sijaitsevassa ydinlaitoksessa. Fordon laitoksen sentrifugien suuri määrä, mitä oli tarkoitus nostaa moninkertaiseksi, vihjaa kuitenkin, ettei Bushehrin ydinvoimala tarvitse niin suurta määrää ja 20 %:n tasoon rikastettua uraania, kuin mitä laitos pystyisi rikastamaan. Ydinvoimalan käyttöön riittää 3.5 %:n tasoon rikastettu uraani.

WND:n Aaron Kleinin kirjoittamassa artikkelissa todetaan, että Iran on vahvistamassa ydinlaitostensa turvallisuusjärjestelyjä Israelin ja USA:n hyökkäysten pelossa.
KLEIN perustaa artikkelinsa egyptiläisiltä turvallisuusvirkailijoilta saamiinsa tietoihin. Virkailijat sanovat, ettei heillä ole vahvistettuja tietoja räjähdyksestä Fordon laitoksessa, mutta vakuuttavat tarkoin seuraavansa tilannetta.
Jordanian turvallisuusvirkailijat, joihin WND otti yhteyttä, sanovat, ettei heillä ole tietoja Fordossa tapahtuneesta räjähdyksestä.
KLEIN kertoo artikkelissaan egyptiläisten virkailijoiden kertoneen, että Iranin vallankumous-kaartin joukot ovat yhä näkyvämmin osallistuneet Syyrian taisteluihin Assadin joukkojen tukena ja varsinkin Syyrian ohjustukikohtien ympärillä suojaten niitä.
Hän sanoi egyptiläisiin lähteisiin viitaten Iranin viranomaisten valmistautuvan mahdollisuuteen, että ydinlaitoksiin tehdään sotilaallisia iskuja ennen P5+1 ja Iranin välisiä neuvotteluja, joiden on määrä alkaa helmikuussa, mutta jonka paikka ja päivämäärä on vahvistamatta. http://www.wnd.com/2013/01/sabotage-alert-iran-moves-to-secure-nuke-facilities/
TELEGRAPH tarkastelee myös väitettyä räjähdystä Fordon laitoksessa todeten, että Israelin ulkoministeriö, jolla on käytettävissään maansa tunnetusti tehokkaan tiedustelun antamat tiedot, ei pysty vahvistamaan tietoa oikeaksi eikä vääräksi. Lehdessä jopa esitetään Jerusalemin heprealaisen yliopiston Israelin ulkomaisen turvallisuuspolitiikan erikoisasian-tuntijan Shlomo Aronsonin arvio, että kysymys voi olla Iranin levittämästä peitetarinasta, jolla se haluaa estää IAEA.n tarkastajien pääsyn laitokseen ennen seuraavia kansainvälisiä neuvotteluja Iranin ydinteollisuudesta.
Iran on syyttänyt israelilaisia agentteja mystisistä pommi-iskuista, jotka ovat surmanneet useita sen johtavia ydintiedemiehiä, viimeksi Mostafa Ahmadi Roshanin, Natanzin ydinlaitoksen johtavia tiedemiehiä, joka sai surmansa tammikuussa 2012. http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/iran/9831282/Mystery-over-explosion-at-Irans-Fordow-nuclear-site.html

3. EGYPTIN presidentti Mursin tärkeä neuvonantaja Fathi Shihab-Eddim kertoi Fox-News toimittajalle, että holokausti on amerikkalaisten keksimä myytti.
”USA:n tiedustelujärjestöt yhdessä liittoutuneiden vastaavien järjestöjen kanssa toisen maailmansodan aikana kehittivät holokaustin voidakseen sen kautta tuhota vastustajiensa imagon Saksassa, ja voidakseen sillä oikeuttaa liittoutuneiden massiiviset akselivaltojen siviili- ja sotilas-kohteiden pommitukset, ja varsinkin atomipommien pudottamisen Hiroshimaan ja Nagasakiin”.

Shihab-Eddim syytti toiseksi, että ”holokausti oli Amerikan tiedustelun keksimä juoni, jolla levitettiin maailmalle uutista kuuden miljoonan juutalaisen surmaamisesta, vaikka itse asiassa nämä ihmiset olivat vain muuttaneet Amerikkaan”.
Tämä henkilö on presidentti Mohammed Mursin tärkeä neuvonantaja, jonka tehtäviin kuuluu valtionjohtoisten sanomalehtien toimittajien nimittäminen.
Uutinen Mursin läheisen neuvonantajan mielipiteistä julkistettiin kansainvälisen holokaust-muistopäivän aikoihin. Tätä edelsivät uutislähteisiin levinneet tiedot Mursin v. 2010 esittämistä lausunnoista, joissa hän kutsuu juutalaisia apinoitten ja sikojen jälkeläisiksi. Mursi pyrki selittämään asiaa häneltä kysyttäessä, että lausunto oli otettu pois asiayhteydestään. http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=301487

4. ISRAELIN apulaisulkoministeri Danny Ayalon sanoi tiistaina, että Israel ja Vatikaani ovat lähellä historiallista sopimusta, jolla suhteet osapuolten välillä normalisoidaan. Hän kertoi asiasta Jerusalem Post lehdelle osallistuttuaan työkomitean kokoukseen Jerusalemissa. Komitea on pyrkinyt hiomaan erimielisyyksiä erinäisissä kysymyksissä vuodesta 1999 lähtien. Israel ja Vatikaani solmivat diplomaattisuhteet v.1993.

”Lukemattomia kysymyksiä on käsitelty viimeisen neljän vuoden aikana”, Ayalon totesi. ”Pitkien, vakavien ja tiiviiden neuvottelujen kautta olemme saaneet selvitettyä useimmat ellei kaikki vielä keskeneräiset kysymykset, jotka ovat kauan estäneet sopimuksen solmimista”.
Ayalon, joka jättää paikkansa ensi viikolla, totesi sopimuksen solmimisen todella nostavan Israelin ja Pyhän Meren (Holy See) välisiä suhteita, juutalaisen kansan ja yli miljardin katolisen kansan välillä molempien eduksi.
Ettero Balestrero, Vatikaanin ja valtioitten välisten yhteyksien alisihteeri, totesi yhteisessä julkilausumassa merkittävää edistystä tapahtuneen, mikä ennustaa sopimuksen pikaista allekirjoittamista. Israelissa odotetaan sopimuksen parantavan suhteita ei vain Pyhän Meren vaan maailman katolisten valtioitten kanssa.
Ayalon toteaa, että periaatteessa kaikki kysymykset on käsitelty ja sovittu. Yksi monista, ehkä keskeisin erimielisyys, jonka ei kuitenkaan anneta estää kokonaissopimuksen allekirjoittamista, on Itä Jerusalemin alueella oleva ”Viimeisen ehtoollisen huone”, jossa Jeesus nautti viimeisen pääsiäisateriansa opetuslastensa kanssa ennen kärsimistään, ja jota Vatikaani haluaa omistukseensa, mutta johon Israel ei ole halukas suostumaan. Asia päätettiin jättää pöydälle, joka ratkaistaan myöhemmin.
Katolinen kirkko ei maksa veroa instituutioistaan kuten eivät moskeijat ja synagogatkaan, mutta kirkon omistamat liikeyritykset maksavat.
Sopimuksessa selvitetään myös kirkon omistamien kiinteistöjen ja niiden maa-alueitten kysymystä. Valtio ja kunnat eivät voi niitä pakkolunastaa, paitsi kunnallistekniikan tai turvallisuustarpeisiin sovittuaan ensin kirkon kanssa. Tällaisia ovat Vuorisaarnan vuori ja Kapernaum Kinneretin rannalla, sekä Marian Ilmestyskirkko Nasaretissa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=301475

5. UUTISOTSIKOITA
-          Lähi Idän Washingtonin Tutkimusinstituutti toteaa tuoreessa raportissaan, että Teheranin valvoma Al-Quds ja Hizbullah ovat tiivistämässä yhteistyötään. Artikkelissa todetaan näiden  kahden järjestön, joista Hizbullah on USA:n terrorijärjestöjen listalla, mutta mitä EU ei halua tunnustaa, pelätään muodostavan vakavan uhkan sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa, mutta myös ja ennen kaikkea Israelissa, kuten raportissa todetaan. Nämä kaksi järjestöä ovat aktivoineet toimintaansa maailmalla, mikä lisää pelkoa niiden halusta ja kyvystä iskeä amerikkalaisiin kohteisiin, kuten Matthew Lewittin laatimassa raportissa todetaan. Raportissa viitataan kahteen tapaukseen, joista toisen USA:n turvallisuusjoukot pystyivät estämään, toista eivät. Epäonnistuminen ei ole kuitenkaan pystynyt hillitsemään niiden usein yhdistettyjä pyrkimyksiä vahingoittaa länsimaita aikana, jolloin jännitys länsimaiden ja Iranin välillä on noussut lähelle räjähdyspistettä. Al-Quds (Jerusalem) on ulkomailla toimiva Iranin vallankumouskaartin eliittiyksikkö, jota johtaa Omar Suleimani. Raportissa todetaan, että nämä järjestöt ovat suorittaneet toukokuun 2011 ja heinäkuun 2012 välisenä aikana yli 20 terrorihyökkäystä eri puolilla maailmaa. Lewitt hämmästelee, miten amatöörimaisesti monet niistä oli suoritettu, mutta arvioi, että niiden opetuksia seulomalla ja ammattilaisten tarttuessa ohjaksiin tulokset paranevat. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4338862,00.html
-          Debkafile kertoo artikkelissaan kenraalimajuri Amir Eshelin varoituksesta tiistaina 29.01.13, että Syyria ja Egypti ovat hajoamassa eikä kukaan tiedä, mihin suuntaan kehitys lähtee sen jälkeen. Artikkelissa heitetään kysymys: Jos sota ei puhkea heti huomenna, miksi IAF:n koneet olleet korkeimmassa hälytysvalmiudessa perjantaista 25. tammikuuta lähtien? Syyrian sekasortoinen tilanne ei osoita sodan olevan ensi tilalla, mutta tilanne voi saada äkkikäännöksiä koska tahansa. DF ei usko puolustus-eikä  pääministerin mitään sanomattomiin lausuntoihin, ettei ole mitään raportoitavaa, sillä miksi IDF siirsi kaksi Iron Dome patteristoa pohjoisrajan tuntumaan verukkeella, että se kuuluu rutiiniharjoitukseen? Toiseksi Hizbullahin joukkojen ympäröidessä Syyrian massatuhoaseiden ja ohjusasemien alueita, eikö olisi syytä olettaa tilanteen olevan aivan räjähdyspisteessä eikä kansalle kerrota mitään? Eshelin varoitusta tukee Egyptin armeijan komentajan ja puolustusministerin Abdel-Fattaj el-Sissin varoitus tiistaina, että verisiksi kehittyneet uudet mielenosoitukset voivat romahduttaa valtion hallinnon maassa. Nelisen päivää kestäneet mellakat monissa kaupungeissa ovat jo vaatineet ainakin 60:n ihmisen hengen. Mielenosoitukset alkoivat tyytymättömyydestä olosuhteiden parantumiseen ja elintason alenemiseen, mutta ovat sittemmin kehittyneet suoraan Presidentti Mursin ja Muslimiveljeskunnan valvomaa hallintoa vastaan. Sissin varoitus voi ennakoida armeijan puuttumista tilanteeseen tai sitten, kuten DF arvioi, seurata sivusta ainakin toistaiseksi. Syyrian ja Egyptin hajoaminen, mikä voisi vetää mukanaan Jordanian, on kuten DF arvioi, on Israelin kannalta painajaisunen muuttuminen todellisuudeksi. http://www.debka.com/article/22720/Egypt-Syria-are-falling-apart-–-an-Israeli-nightmare-unfolds
-          Pääministeri vihjaa puheessaan, ettei Israelilla ole kapasiteettia Iranin ydinohjelman keskeyttämiseksi, mutta USA pystyy siihen. Israel pystyisi kuitenkin aiheuttamaan merkittävää tuhoa Iranin ydinlaitoksille, hän selitti American Jewish Komitean jäsenille. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-hints-israel-cant-knock-out-iran-nuke-program/
-          Israelin sairaaloiden ylikuormituksen vuoksi ne pyysivät mediaa välittämään kansalle viestin, että hoitoa tarvitsevien tulisi kääntyä perhelääkäreittensä puoleen. Viesti näyttää menneen perille, sillä sisään pyrkijöiden määrä on selvästi pienentynyt. Israelissa on normaali kylmettymis- ja flunssa-aika, mikä saa ihmiset etsimään apua. Myös Sikaflunssa on osoittanut nousua, ainakin yksi ihminen kuoli siihen. Ilma on nyt viileä, Jerusalemissa 7 – 12 astetta, sateinen tänään ja huomenna. http://www.timesofisrael.com/hospitals-report-easement-of-overcrowding/


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019