Friday, December 21, 2012

PERJANTAI 21.12.12


PERJANTAI 21.12.12

1 TÄNÄ päivänä, perjantaina 21.joulukuuta 2012, on pitkin maailman sivu ennustettu kaikenlaisia epätavallisia tapahtumia, joista raflaavimmat ennustavat maailman tuhoa ja muita koko maailmaa kohtaavia katastrofeja. Tunnetuin lienee Maya-intiaanien kiveen hakkaama kalenteri, joka tutkijoitten mukaan loppuu tänä päivänä aloittaakseen uuden uudelta pohjalta. Siinä ei tietääkseni sisälly tietoa maailmanlopusta, eivätkä tiedemiehetkään ole sitä niin tulkinneet, vaan jotkut liikeälyllä varustetut haistoivat tässä keinon ansaita rahaa. Mutta huhu epätavallisista ilmiöistä tänä päivänä on levinnyt lukuisiin maihin. Times of Israel julkaisi AP:n artikkelin, jossa on esimerkkejä valmisteluista, joista poimintoja. 

MEKSIKOSSA eri ryhmiä edustavia ihmisiä eri puolilta maailmaa kokoontuu Yukatanin niemimaalle puolentoista tunnin matkan päässä Chichen Izta Maya-rakennelmien raunioista odottaessaan uuden ajan alkamisen klo viisi perjantaiaamuna. Tilaisuus jatkuu 23.12. saakka.
Meksikon päänoita ”brujo mayor” Antonio Vazguez Alba kehottaa seuraajiaan pysyttelemään poissa edellä mainitun kaltaisista tilaisuuksista, koska siellä voi joutua massapsykoosin  jalkoihin. Toinen ryhmä tähtien tarkkailijoita kokoontuu perjantaina maya-kansan ainoan pyöreäreunaisen pyramidin Uxmalin lähellä; toiset pitävät parempana juhlia uuden ajan alkamista arkeologisesti kuuluisilla Chichen Irzan raunioilla.
Yukatanin Maya-festivaalien järjestäjät vähättelevät tietoja Maya-kalenterin ennustuksista, ja kehottavat sen sijaan keskittymään Sveitsissä sijaitsevan Hardonin suuren ydinkiihdyttimen (Large Hadron Collider) tiedemiesten pyrkimyksiin mustien aukkojen tai uusien partikkeleiden kehittämiseen, joiden pelätään voivan tuhota koko tämä maailmamme.

RANSKASSA ihmiset pyrkivät lähelle Pyreneitten kallioisia vuoristoja, joiden alla he uskovat maan ulkopuolelta tulleiden olioiden piileskelevän suurine UFO-aluksineen valmiina tunkeutumaan esiin ja viemään turvaan lähellä olijat. Ranskan ratsupoliisit kuitenkin estävät heitä pääsemästä vuoren Bukarach harjanteella sijaitsevaan 200 asukkaan kylään. Paikalliset asukkaat pitävät koko tarinaa tyhjänpäiväisenä median liioittelemana lasten loruna.
VENÄJÄLLÄ Josef Stalinin entisessä bunkkerissa sijaitseva museo tarjoaa 1500 USD hinnasta turvapaikan tiloissaan, jotka sijaitsevat 65 m maanpinnan alapuolella ja jotka on rakennettu kestämään atomipommin iskut. Tiloissa on omat sähkö- ja vesi-viemäri-järjestelmät. Museo lupaa palauttaa puolet maksusta, jos katastrofia ei tapahdu.
ENGLANNISSA Druidien muinaisilla palvontapaikalla Stonehenge kalliolohkareitten muodostaman ympyrän lähettyville kokoontuu kansaa odottamaan maailmanloppua auringontasauksen päivänä. Druidit eivät itse usko maailmanloppuun, vaan uuden ajan alkamiseen tänä perjantaipäivänä. Sen sijaan etenkin Lontoossa odotetaan maailmanloppua vetisissä juhlissa tapaan: Syökäämme ja juokaamme, sillä huomenna me kuolemme.
Serbiassa asukkaat vähättelevät Ranskan Pyreneitten vuoria, sillä heidän uskomuksensa mukaan paikallinen pyramidin muotoinen Rtanj-vuori on se oikea paikka. Vuoreen liittyy outoja uskomuksia muinaisesta noidasta, joka vapautuu vuoren sisältä mennen tuhoamaan maailmaa antaen tilaa ihmisille saada turvapaikka. Toiset menevät vuoren juurella oleviin kivihiililuoliin päästäkseen mahdollisimman lähelle vuoren sydäntä.
TURKISSA pieni viineistään kuuluisa Sirincen kylä on määrättyä kulttia harjoittavien kokoontumispaikka, vaikka kyläläiset valittavatkin maksavien ihmisten vähyyttä. Kylän saama kuuluisuus johtuu tarusta, että Neitsyt Maria asui elämänsä loppuajan kylässä.
ITALIASSA maailmanlopun odottelua juhlitaan suurilla juhlilla ilmapalloineen, pizzoineen ja viineineen miellyttävän ja aiheeseen sopivan musiikin tahdissa.
Kiinassa viranomaiset eivät ota mitään riskejä, vaan pidättävät armotta maailmanloppua odottavan Almighty God (Eastern Lightning) nimisen kultin kannattajat n. 500 henkeä.

MITÄ tahansa ennustuksia tai pelottavia merkkejä maailmalla liikkuukin, niihin on syytä suhtautua Jeesuksen opetuksen mukaan: ”Mutta kun nämä alkavat tapahtua, nostakaa päänne ja rohkaistukaa, sillä vapautuksenne hetki on lähellä”. http://www.timesofisrael.com/the-end-of-the-world-party-is-nigh/

2. PALESTIINALAISET sen sijaan eivät odota maailmanloppua, eivät ainakaan vielä, ja jos he sitä odottavat, he tarkoittavat sillä juutalaisen maailman loppua. Näin ainakin voi aivan hyvin päätellä seuratessaan palestiinalaisjohtajien viime päivien ja viikkojen puheita ja toimintoja.
Viimeinen esimerkki tästä on PA:n ilman mandaattia toimivan puheenjohtajan Mahmoud Abbasin toiminta, jossa hän koko Netanyahun neljän pääministerikauden ajan kieltäytyi palaamasta neuvottelupöytään syyttäen Israelia, ettei se ole suostunut hänen vaatimuksiinsa rajoista 1967 sotaa edeltävien tulitaukolinjojen mukaan, pakolaisten paluuoikeuteen, ei Jerusalemin jakamiseen eikä kaiken toiminnan lopettamiseen Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä. Tämän kaiken jälkeen Abbas meni vastoin Oslon sopimuksia ja USA:n ja Israelin varoituksia vastatoimista esityksineen fiktiivisen Palestiinan hyväksymiseksi YK :n erikoistarkkailijan asemaan neuvottelematta Israelin kanssa.

Onnistuneen YK :n operaationsa innoittamana Abbas on käynnistänyt useita uusia Israelin vastaisia hyökkäyksiä, joiden tarkoituksena on kiristää Israelilta myönnytyksiä ilman neuvotteluja, ja lopulta saada koko juutalaisen valtion laillisuus mitätöityä.
Abbasin lähiajan ohjelmassa on valittaa Haagin kansainväliseen rikosoikeuteen Netanyahun äsken ilmoittamista uusista rakennussuunnitelmista Jerusalemin itäosissa, mitä Abbas pitää sotarikoksena; kiihottaa kansaansa massamielenosoituksiin Juudean ja Samarian alueilla hyvin tietäen, että ne helposti kehittyvät mellakoiksi ja verisiksi yhteenotoiksi IDF:n sotilaitten ja mielenosoittajien välillä. Kansansa hyvinvointi ei ole Abbasin ykköshuoli, vaan sen käyttäminen omien pimeiden päämääriensä toteuttamiseksi.
Edelleen Abbas uhkaa lopettaa kaiken turvallisuusyhteistyön IDF:n ja poliisiensa välillä, joista on sovittu erikoisneuvotteluissa viranomaisten kesken. Edelleen Abbas kiihottaa kansain-välisiä yhteisöjä asettamaan sanktioita Israelia vastaan saadakseen taipumaan omiin vaatimuksiinsa. Abbas uskoo lujasti, että kehitysmaiden ohella myös EU-maat ovat hänen kukkarossaan, joita hän voi käyttää niin halutessaan.

ABBASIN pyrkimys alistaa Israelin uudet suunnitelmat Jerusalemin itäosassa rikosoikeuteen saavat ansaitsematonta tunnustusta ja tukea maailmalta, joka EU-maitten äskeisen tuomio-päätöksen mukaan alkaa osoittaa ärtymyskynnyksen ylittymistä todetessaan, etteivät niiden PA:n propagandan sävyttämät uhkavaatimukset saa tuota pientä juutalaisvaltiota järkiinsä, vaan joka itsepäisesti pitää kiinni oikeuksistaan, jotka perustuvat kiistattomiin kansainvälisiin sopimuksiin ja päätöksiin, rakentaa muinaisen kuningaskuntansa ja nykyisen kotimaansa alueille tahtonsa mukaan sekä pääkaupungissaan että Juudean ja Samarian alueilla.
Israelin asemaa synkistää USA:n ulkoministeriön ja presidentin omaksuma perusteeton kanta, että ”juutalaisten rakentamat juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemin itäosissa ovat kansainvälisen lain mukaan laittomia”.

Seuraamani Mohammed Daraghmehin kirjoittama artikkeli viittaa AP:n suorittamiin kyselyihin useilta palestiinalaisilta johtomiehiltä, jotka sanovat näkevänsä Abbasin tavoin, ettei nykyinen kuollut tila Israelin ja PA:n kesken voi jatkua YK :n hyväksyttyä Palestiinan tarkkailijamaaksi, vaan muutos täytyy tapahtua.
Artikkelissa viitataan Abbasin neuvonantajan Hussam Zumlotin toteamukseen: ”Vuonna 2013 tulemme näkemään PA:n valitseman uuden tien. Israelin ja PA:n välisiä suhteita tulevat ohjaamaan uudet säännöt.”
Monet tarkkailijat ovat vakuuttaneet, ettei YK:n päätös 29.11.2012 Palestiinasta muuttanut mitään käytännössä, mutta se muutti tilanteen radikaalisti PA:n mahdollisuuksiin vedota YK:n alaisiin komiteoihin ja neuvostoihin sekä Haagin rikosoikeuteen.

PA:n johdon mukaan neuvottelut voidaan aloittaa 22. tammikuuta pidettävien Israelin Knessetin vaalien jälkeen ja niiden tulee saada tuloksia aikaan 6 kuukauden sisällä, tai PA muuttaa strategiaansa. Julkisuuteen on nostettu Saudi Arabian v. 2002 laatima rauhan-suunnitelma, jonka arabiliitto omaksui, mutta jota Israel ei ole hyväksynyt.
PA:n johto sanoo aloittavansa diplomaattiset kierrokset EU-maiden sekä Venäjän ja Kiinan pääkaupungeissa saadakseen tukea suunnitelmalleen.
Israelin ulkopolitiikan tulee aktivoitua vuosien horroksestaan ja valita sen johtoon pätevä henkilö, sillä ulkoministeri Liberman pakotettiin eroamaan oikeustoimien vuoksi eikä Netanyahun aika ja tarmo riitä hoitamaan sitä pääministerin toimiensa ohella, vaikka entinen apulaisulkoministeri Danny Ayalain jatkaakin toimessaan. Israel on samassa tilanteessa kuin muinoin Jesayahun aikana, joka varoitti luottamasta Egyptiin, siihen katkenneeseen ruokoon. Israelin ainoa tukija kansainvälisesti on Yhdysvallat, mikä sekin osoittaa pahoja merkkejä haurastumisesta. http://www.timesofisrael.com/palestinians-aim-to-change-the-rules-of-the-game-harness-international-commuity-to-isolate-israel/
3. UUTISOTSIKOITA
-          Israelin YK:n lähettiläs Ron Prosor kehottaa YK:ta toteuttamaan vuosia sitten tekemänsä päätöksen Hizbullahin riisumisesta aseista. Vuoden 2006 Libanonin kakkossodan jälkeen tehdyn päätöksen mukaan YK:n Libanoniin asettamien joukkojen tehtävänä oli valvoa, ettei Hizbullah aseistaudu uudelleen, missä ne ovat epäonnistuneet surkeasti. Hizbullah on hankkinut 50 000 – 70 000 rakettia ja ohjusta – kolme neljä kertaa enemmän kuin viimeisen sodan aikana – ja lisäksi Syyria ja Iran ovat tietojen mukaan toimittaneet sille kemiallisia ja biologisia aseita ja ohjuksia, joiden kärkiin niitä voidaan sijoittaa. Toinen Israelin huoli koskee Hizbullahin kehittämiä UAV-koneita, jotka se voi muuntaa täsmäohjuksiksi. Prosor selitti YK:ssa, että Hizbullah varastoi rakettejaan, ohjuksiaan ja muita aseitaan asuinrakennusten pohjakerroksiin uskoen, ettei IDF uskalla pommittaa niitä. IAF:n komentaja kenraali-majuri Amir Eshel varoittaa, että seuraavassa sodassa Israelin päämääränä on saavuttaa ratkaiseva voitto niin pian kuin suinkin, ja että kokonaisia kyliä voi joutua ilmahyökkäysten kohteiksi, joihin on varastoitu tai asennettu raketteja ja ohjuksia. Libanonissa tapahtuu silloin tällöin Hizbullahin varastojen räjähdyksiä, joista viimeisin maanantaina Tyyron länsipuolella. Kuwaitilainen lehti raportoi, että räjähdys tapahtui ilmaiskun seurauksena ja että kohteeseen oli varastoitu ohjuksia ja niiden kemiallisia ja biologisia kärkiä. http://www.timesofisrael.com/israeli-ambassador-to-un-urges-international-body-to-disarm-powder-keg-hezbollah/
-          Venäläinen uutistoimisto RIA raportoi, että presidentti Putin uskoo edelleen mahdollisuuksiin saavuttaa yhteisymmärrys Iranin ja P5+1 maiden keskeisissä neuvotteluissa, joiden on määrä alkaa tammikuussa ensi vuonna. Iran on koventanut kantaansa neuvotteluihin vihjaten, ettei se usko enää niiden onnistumiseen ja jopa, että ne ovat saavuttaneet Iranin haluaman tavoitteen, eli sillä on tarpeeksi rikastettua uraania neljän atomipommin rakentamiseen, kuten tiedot kertovat. http://www.reuters.com/article/2012/12/20/us-iran-nuclear-russia-idUSBRE8BJ0QI20121220
-          Iranin tietokoneita rassaa taas uusi virus, josta käytetään nimeä ”Batchwiper”. Artikkelissa todetaan sen muistuttavan mitä tahansa yksinkertaista Trojan virusta, mutta niin näyttivät edellisetkin, kunnes ne näyttivät todellisen karvansa. Iranilainen ATK-turvallisuusjärjestö Maher toteaa, että uusi virus muodostaa omia tiedostojaan tietokoneisiin ja putsaa kaiken aineiston kovalevyiltä ja drivereilta. Viruksen toimintaa on havaittu W-XP ja W-7 mutta ei vielä W-8 ohjelmissa. Viruksen yhteyksiä aiempiin Wiper ja Stuxnet viruksiin tutkitaan, sillä niillä on samankaltaisuutta. http://www.timesofisrael.com/new-computer-virus-hitting-iran-could-be-more-potent-than-it-looks-says-israeli-expert/
-          Obaman hallitus väittää Syyrian armeijan käyttävän Scud-ohjuksiaan kapinallisia vastaan niiden vallatessa uusia alueita. Sen sijaan ei ole merkkejä, että Assad olisi antanut käskyn käyttää massatuhoaseita, kuten kapinalliset välttivät. Assadin väitetään kuljettaneen niitä länteen, ilmeisesti alaviittien asumaan vuoristoon, jonne hänen  uskotaan linnoittautuvan viimeisenä tukikohtanaan. Presidentti Putin uskoo myös olevan mahdollista saavuttaa neuvotteluratkaisu Assadin hallituksen ja kapinallisten välillä, jotka katsovat voiton olevan saavutettavissa. Kapinallisten otteet varsinkin kristittyjä ja druusi-siviilejä ja kiinni saamiaan sotilaita kohtaan ovat herättäneet oikeutettuja kysymyksiä, mikä heidän moraalinsa on ja keitä USA ja länsimaat tukevat, sillä pelätään al-Qaidan, Jihadin ja Muslimiveljeskunnan korjaavan voiton hedelmät ja aloittavan uuden ääri-islamin diktatuurin Syyriassa. http://www.timesofisrael.com/syria-still-using-scuds-against-opposition-forces-us-says/
-          Torstaiyönä kaksi arabia hyökkäsi A-ram tarkastusasemalla vartioivan sotilaan kimppuun varasten hänen aseensa ja paeten. IDF aloitti tutkimukset tapauksesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163416#.UNQiAWJHT-k
-          Sateet jatkuvat tänään perjantaina, ilma on kylmä ja tuulinen, mikä lisää kylmän tuntua. Hermonilla satoi lunta ja hiihtokausi voi alkaa siellä. Kinneretin veden pinta on paljon korkeammalla kuin viime vuonna. Juudean erämaassa ja Suolameren ympäristössä on tulvavaara, mikä voi osoittautua hengenvaaralliseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163417#.UNQivGJHT-k

Thursday, December 20, 2012

TORSTAI 20.12.12


TORSTAI 20.12.12

1. VASTAUKSENA YK :n turvallisuusneuvoston 14 jäsenmaan Israelia tuomitsevaan päätöslauselmaan, jota vain USA vastusti 15 jäsenmaan neuvostossa, Israelin YK:n lähettiläs Dan Prosor vakuutti, ettei rakentaminen Israelin pääkaupungissa Jerusalemissa, ei edes tai etenkään sen itäosissa, tai Juudean ja Samarian alueilla, ole esteenä rauhanprosessille.
”Suunniteltu rakentaminen tapahtuu Jerusalemin lähiöissä, jotka tulevat olemaan osa Jerusalemia ja kuuluvat Israelin hallintaan kaikissa Israelin ja PA:n välisissä rauhansopimuksissa”, Prosor selvitti puheessaan YK:ssa. ”On teeskentelyä puhua Palestiinan maa-alueen jatkuvuudesta ja samalla vastustaa juutalaisen maa-alueen jatkuvuutta Jerusalemin ja Maale Adumimin välillä.”
”Setlementit eivät ole eivätkä koskaan ole olleet suurin este rauhalle”, Prosor jatkoi: ”Todellinen este rauhaan on palestiinalaisten vaatimus paluuoikeudesta, heidän kieltäytymisestään tunnustaa Israel juutalaisena valtiona, jatkuva terrorismi ja kiihotus Israelia vastaan. Jos turvallisuusneuvosto haluaa todella edistää rauhanprosessia, sen tulee käsitellä näitä kysymyksiä”, hän selitti.

NELJÄN EU-maan, Englannin, Ranskan, Saksan ja Portugalin, aiemmin keskiviikkona julkaistussa lausunnossa ilmaistaan ”mitä suurin huoli ja vastustus Israelin rakennus-suunnitelmista. Israelin ilmoitus kiihdyttää setlementtien rakentamista lähettää negatiivisen viestin ja osoittaa sen haluttomuutta neuvotella”, lausunnossa todetaan.
”Kahden valtion perustamisen mahdollisuus, mikä on perusta Israelin pitkän tähtäyksen turvallisuudelle, vaarantuu setlementtien järjestelmällisellä laajentamisella. Setlementit ovat laittomia kansainvälisen lain mukaan ja esteenä kaikille kansainvälisille yrityksille aloittaa uudelleen rauhankeskustelut ja varmistaa kahden valtion toteutuminen”, lausunto jatkaa: ”Me pyydämme Israelia peruuttamaan nämä päätökset ja toistamme, että me emme tule tunnustamaan mitään muutoksia ennen 1967 rajoihin, mukaan lukien Jerusalem, paitsi jos ne on sovittu osapuolten kesken”.

YK:n pääsihteeri Ban ki-Mon vaati ennen päätöstä Israelia peruuttamaan päätöksensä rakentaa tuhansia uusis koteja varoittaen, että ”ne melkein surmaavat rauhantoiveet”.
Pääsihteeri sanoi olevansa ”syvästi huolestunut setlementtitoiminnan elpymisestä Länsi-rannalla ja erityisesti Jerusalemissa, mikä vakavasti uhkaa elinkelpoisen Palestiinan valtion perustamista”.
USA:n ulkoministeriön edustaja Victoria Nyland sanoi maansa olevan ”hyvin pettynyt Israelin päättäväisyydestä jatkaa tätä provosoivaa toimintaa, jotka ovat vastakkaisia rauhantoiveille”. Hän syytti Israelin johtajia kaksipuolisista puheista sanoessaan kannattavansa kahden valtion periaatetta, mutta heidän toimensa puhuvat sitä vastaan.

ISRAELIN  hasbara-toiminta ulkomaailmalla ja erityisesti kansainvälisissä järjestöissä näyttää taas kerran pahasti epäonnistuneen. YK:n jäsenmaat käyttävät puheissaan terminologiaa, joka on kuin suoraan lainattu PA:n propagandan ohjekirjasta ja sen johtajien lausunnoista. Tämän johdosta Israel ja ulkomaailma puhuvat toistensa ohi, eikä minkäänlaista rakentavaa keskustelua pääse syntymään niiden omaksuman Israelin vastaisen asenteen vuoksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163362#.UNKhg2JHT-k

2. PALESTIINAN AUKTORITEETIN alaisina työskentelevät tuhannet ministeriöitten virkailijat, opettajat ja terveystyöntekijät jättäytyivät pois työpaikoiltaan keskiviikkona vastalauseeksi PA:n ilmoitukselle, ettei se pysty maksamaan marraskuun palkkoja. PA teki esityksen palkkojen alentamiseksi puoleen normaalista, koska varoja palkkojen maksamiseksi ei ole. Työntekijät ilmoittivat jatkavansa lakkoaan torstaina.
PA:n työntekijöitten työunionin edustaja Bassem Zakameh kertoi AFP:n toimittajalle eilen, että ”tänään on täysi lakko ja se jatkuu torstaina”.

Kuten tavallista, työntekijät eivät uskaltaneet hyökätä suotaan PA:ta vastaan, vaan syytivät Israelia PA:n talousongelmista. ”Protestimme on Israelin harjoittamaa rosvoutta ja rahojemme varkautta vastaan, jotka pakottavat miljoona palestiinalaista köyhyysrajan alapuolelle,” kuten Zakameh asian ilmaisi kehottaen hallitusta pysymään lujana työntekijöitten rinnalla. PA:n virkailijat eivät uskalla avoimesti arvostella hallitusta eikä varsinkaan PA:n puheenjohtajaa Mahmoud Abbasia, koska siitä on seurauksena koputus kahdelta aamuyöllä
ja matka tuntemattomaan paikkaan, josta virkailija voi palata hyvin hiljaisena ja yhtä jos toistakin ruumiinosaansa varoen turvallisuuspoliisin hellän käsittelyn jälkeen.

MAAILMANPANKKI ja IMF ovat vuosiraporteissaan antaneet varsin kehnon arvion PA.n taloudesta ja sen kyvystä selviytyä veloistaan, jotka ovat 400 miljoonaa USD, eli n. 1.2 miljardia NIS. Yksin PA:n velka Israelin sähköyhtiölle on 700 miljoonaa NIS, minkä johdosta talousministeri pidätti 250 miljoonaa NIS velan lyhennykseksi, ja Netanyahun lupaamat 250 miljoonaa NIS jäädytettiin toistaiseksi. Arabiliiton ulkoministerit lupasivat Dohassa pidetyssä kokouksessaan maksaa 100 miljoonaa USD kuukaudessa PA:n talouden tukemiseksi, mutta arabimaat toteuttavat lupauksiaan hyvin hitaasti jos ollenkaan.
WM ja IMF selittivät raportissaan, ettei PA ole taloudellisesti kykenevä itsenäisen valtion velvollisuuksiin eikä sen taloudellinen infrastruktuuri ole läheskään valmistautunut ottamaan vastuuta julkisen sektorin menoista, varsinkaan yksityissektorin alueella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163363#.UNKuBGJHT-k

3. ISRAELIA uhkaa uusi vaaratekijä, jonka seurauksia voidaan vain aavistella.
Syyrian kapinallisten tunkeutuessa yhä lähemmäs Damaskoksen keskustaa he ovat tunkeutunut myös Yarmoukan lähiöön, joka aloitti toimintansa pakolaisleirinä, mutta joka aikojen kuluessa on pakolaisten ja heidän jälkeläistensä lisäksi saanut täydennystä  paikallisista asukkaista YK:n antamien talousetujen houkuttelemina. Lähiön asukasluku on 150 000, josta arviolta satatuhatta on paennut kapinallisten ja PFLP-GC:n välisiä taisteluja, joihin Assadin armeijan väitetään puuttuneen ampumalla lähiöön kaksi Scud-ohjusta sille uskollisen pakolaisjärjestön avustamiseksi. Ohjusiskujen väitetään surmanneen 25-40 ihmistä kymmenien haavoittuessa.

Yarmoukan lähiöstä paenneista osa pakeni Jordanian puolelle, osa meni Damaskoksen keskustan lähettyville asuen kaduilla. On odotettavissa, että taistelujen kiihtyessä Damaskoksen omistuksesta pakolaisvirta kasvaa oleellisesti, mikä väistämättä työntää heitä myös Israelin rajaa kohti ja sen yli pyrkiessään suojaan hallitsematonta tulitusta.

PA:n ilman mandaattia toimiva puheenjohtaja Mahmoud Abbas aka Abu Mazen, joka johtaa myös PLO:n ja Fatahin toimintaa, otti yhteyttä YK:n pääsihteeriin Ban ki-Mooniin tarjoutuen majoittamaan Syyrian pakolaisia sekä Juudeassa ja Samariassa että Gazan kaistalla.
Hän toimi tässä – kuten Palestiinan valtioesityksessäänkin YK:lle – ilman valtuutusta, sillä hänellä ei ole mitään valtaa Gazan kaistalla ja pakolaisten ottaminen Juudean ja Samarian alueille vaatii Israelin hallituksen suostumisen, eikä sitä voitane saada helpolla.

ABBASIN katalan juonen taustalla lienee suunnitelma saada YK:n turvallisuusneuvosto pakottamaan Israel hyväksymään hänen tarjouksensa myös Israelin puolelle. Tämä tulisi siten osaltaan toteuttamaan PA:n vaatimusta pakolaisten paluuoikeudesta alkuperäisille asuinsijoilleen. Kuka tulisi vastaamaan heidän kuluistaan ja minne heidät sijoitettaisiin?
PA tulisi ilman muuta vaatimaan, että heidät tulee majoittaa Juudeassa ja Samariassa ennen kaikkea B- ja C-alueille, joissa Israel vastaa turvallisuudesta ja C-alueella myös siviilihallinnosta.
Abbasin katalan suunnitelman toteutuminen sekoittaisi pahoin Israelin sisäistä tasapainoa ja taloudellista vakavuutta turvallisuusongelmista puhumattakaan, mihin Abbas tähdänneekin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163370#.UNK112JHT-k

4. REPORTERS without borders (reportterit ilman rajoja) ilmoitti lausunnossaan, että Turkista, joka reklamoi itseään demokratian mallimaana alueellaan, on tullut maailman suurin journalistien vankila, kuten turkkilainen lehti Harriyet raportoi. Tämä voittoa tavoittelematon järjestö, joka pyrkii taistelemaan avoimen informaation ja raportoinnin puolesta maailmalla, sanoo lausunnossaan, että ainakin 72 median parissa työskentelevää henkilöä, joista 42 on journalisteja, on pidätetty Turkissa, minkä johdosta siitä on tullut maailman suurin journalistien vankila. Heinäkuussa hyväksytyn lisäyspaketin ansiosta 15 pidätettyä journalistia vapautettiin, mutta heidän tapauksensa vain siirrettiin myöhemmäksi. Journalistit vaativat lainsäädännön ohella oikeuskäsittelyn asennemuutosta, jotta sanan vapauden ja vapaan informaation jakamisen oikeus toteutuu Turkissa. Tämä on yksi niistä kriteereistä, joilla Turkin soveltuvuutta EU:n jäseneksi mitattiin ja todettiin puutteelliseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163368#.UNLDrWJHT-k
5. UUTISOTSIKOITA
-          Israelin lakkoilevat kipusiskot päättivät yli pari viikkoa kestäneen protestilakkonsa palaten työhönsä torstaiaamuna. He saavat neljän vuoden ajaksi lasketun 13 %:n palkankorotuksen. Rahaksi laskettuna palkat nousevat 1 100 – 1 600 NIS kuukaudessa (300 – 450 USD). Yli 9 000 operaatiota jouduttiin peruuttamaan 17 vuorokautta kestäneen lakon aikana. Valtio katsoo kärsinensä useiden miljoonien menetykset peruutettuina hoitoina tilapäisine järjestelyineen. Vaikka maan talous-ministeriö on tyytyväinen siskojen paluusta töihinsä, se harmittelee, mistä heidän lisä-palkkojensa rahat otetaan, sillä IMF on kärsimättömänä varoitellut Israelin julkisten menojen liian suurta osuutta kehottaen leikkaamaan niitä tai muuten - ! http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163371#.UNLHLWJHT-k
-          Israelin ilmavoimien komentaja kenraali Amir Eshel kertoo, että ilmavoimien kiireisin huoli tällä hetkellä on Hizbullahin hankkimat UAV-koneet, joiden rakentamiseen  tarvittavan teknologian se on saanut Iranilta. Eshel sanoo, että yksi miehittämätön UAV-kone voidaan lastata 50 kg:n räjähdyspanoksella, joka toimii siten ohjattuna pommina. Hän ei maininnut tiedosta, että sekä Iran että Syyria ovat antaneet Hizbullahille kemiallisia ja biologisia aseita, jotka UAV-koneeseen sijoitettuina voidaan lähettää asutuskeskuksen ylle ja levittää niitä laajalle alueelle. Lokakuussa yksi Hizbullahin lähettämä UAV-kone lensi puolisen tuntia Israelin eteläosan yllä lähellä Dimonan tutkimusreaktoria, ennen kuin se ammuttiin alas. Eshelin toinen huoli koskee Syyrian yhä vakavammaksi kehittyvää tilannetta. Syyrialla on ainakin 700 nykyaikaista ohjusta ja Debkafilen artikkelin mukaan se on viime päivinä saanut lukuisia Iskander 9K-720 risteilyohjuksia, joiden nopeus on 2.1 km sekunnissa ja joiden kantomatka on 280 mailia; niiden räjähdyskärki painaa 1500 paunaa. DF:n artikkelin mukaan Syyria on asentanut niitä tusinoittain sekä Turkin että Jordanian rajoille.
      Iskander-9K720
-          USA:n ulkoministeriö ilmoitti, että sen turvallisuuspäällikkö ja kolme muuta virkailijaa erosivat toimistaan syyskuun 11. päivänä USA:n Benghazin tapaamistiloihin tehdyn verisen hyökkäyksen jälkiselvittelyjen vuoksi. Iskussa kuolivat USA:n lähettiläs Chritopher Stevens, hänen avustajansa ja kaksi erikoisjoukkojen miestä epäselvissä olosuhteissa. Ulkoministeri Hillary Clinton vaadittiin myös antamaan raportti tapahtuneesta ja vastaamaan kongressin jäsenten tunkeileviin kysymyksiin, mutta hän kehitti ”diplomaattisen sairauden”, ensin vatsataudin ja sitten kaatumis-kohtauksen, jossa hän vahingoitti päänsä välttääkseen joutumasta itse tulilinjalle. Tätä kutsutaan rintamakarkuruudeksi, mutta Hillary ei halunnut tahria muuten merkittävää imagoaan eniten matkustelleena ulkoministerinä ja ehkä pitäessään tähtäimessä uusia haasteita maailmanjärjestön kuten YK:n parissa, jonka uskotaan suunnittelevan entistä keskeisempää roolia maailman asioissa alkaen Yhdysvalloista, jossa sen sanotaan valvovan Obaman suunnittelemaa yksityishenkilöitten aseista riisumista. Victoria Nyland kertoi medialle, että apulaisulkoministeri Eric Boswellin ero toteutuu välittömästi, joskin hän jää ministeriön tehtäviin. Boswell ja kolme muuta virkailijaa asetettiin välittömästi hallinnolliselle vapaalle odottamaan lisätoimia. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=296678
-          Iranin Vallankumouskaartin insinööriyhdistys valmistelee maailman suurimman patojärjestelmän rakentamista Bakhtiari jokeen Zagrosvuorilla Iranin lounaisosassa Lorestan provinssissa. Pato tulee olemaan 434 metrin pituinen ja 315 metriä korkea. Padon alustavat rakennustyöt on jo aloitettu. Se pystyy tuottamaan sähkövirtaa 1500 megawattia. Iran solmi padosta sopimuksen kiinalaisen Sinohydro-yhtiön kanssa 2011 arvoltaan 2 miljardia USD. Toukokuussa kerrottiin sopimuksen peruuttamisesta ja työn antamisesta vallankumouskaartin insinöörikonglomeraatille, mutta Sinohydron taholta vakuutetaan, ettei heille ole annettu kirjallista peruutusta. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=296641
-          Puolustusministeriö vahvisti suunnitelmat Gevaot juutalaiskaupungin rakentamiseksi Gush Etzioniin. Vahvistus koskee 523:n asuntoyksikön rakentamista. Yhteisön rakentaminen on ollut jo kauan tapetilla ja se sijaitsee alueella, jonka uskotaan jäävän Israelin puolelle joka tapauksessa, eikä siten liity toisiin hyväksyttyihin suunnitelmiin. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=296629


Wednesday, December 19, 2012

KESKIVIIKKO 19.12.12


KESKIVIIKKO 19.12.12

1. ISRAELIN ilmoittamat uudet rakennushankkeet Jerusalemin itäosissa, joista osa on tosin ollut valmiina hyväksymistä varten vuosikaudet, herätti odotusten mukaan EU-maiden farisealaisen tuomion, ja myös USA:n ulkoministeriö syyttää Israelia ”provosoivasta menettelystä, hyvin tietäen, ettei USA hyväksy niitä”, kuten ulkoministeriön edustaja Victoria Nuland kertoi lehtimiehille. EU-maiden lausunnoissa esiintyy hallitsevasti termi ”laittomat”, mikä antaa aiheen asettaa kiperä kysymys Netanyahulle: Miksi Edmond Levyn komitean laatimaa tutkimusta ja raporttia ei ole virallistettu ja otettu osaksi hallituksen toimintaohjeita? Tämä laillisuuskysymys on kuitenkin yksi tärkeimmistä ja ajankohtaisimmista, koska se liittyy koko Israelin valtion laillisuuskysymykseen, jota PA ja sitä tukevat maat pyrkivät kyseenalaistamaan. Israelin valtio perustettiin suurelta osin juuri samojen kansainvälisten päätösten ja dokumenttien varaan, joihin myös Juudean ja Samarian sekä Gazan kaistan ja Golanin ylängön asema perustuu. Näiden päätösten ja dokumenttien mukaan Juudea ja Samaria eivät ole miehitettyä aluetta, vaan ne kuuluvat juutalaisille tarkoitetun kotimaan alueeseen, jotka Jordania miehitti 1948 vapaussodassa, ja jotka Israel vapautti 1967 puolustussodassa. Tämä asia olisi selvitettävä kansainvälisesti ja lopullisesti.

”ISRAELIN johtajat toistavat kannattavansa kahden valtion periaatetta, mutta tällaiset päätökset siirtävät ratkaisua siitä yhä vain kauemmaksi”, Nyland sanaili journalisteille. Voimallisista termeistään huolimatta hän kuitenkin totesi, ettei hän usko asian viemisen YK:n turvallisuusneuvostoon auttavan. EU-maat ovat pyrkineet sovittelemaan asian käsittelyn YK :n turvallisuusneuvostossa siten, ettei USA:n tarvitsisi käyttää veto-oikeuttaan.
PA:n johto ilmoitti maanantaina alistavansa kysymyksen YK:n turvallisuusneuvostoon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163318#.UNFMhmJHT-k

PA:n parlamentin jäsen Mustafa Barghouti analysoi tuntemuksiaan Israelin äskeisistä  rakennuspäätöksistä Jerusalemin itäosissa, että ne merkitsevät sodan julistusta. Hän vaati kansallisen yhtenäisyysjohdon vastaamaan sotaan, jonka Israel aloitti huomioimatta, että se oli PA joka yksipuolisesti vei aloitteen Palestiinan fiktiivisen valtion perustamiseksi YK:n yleiskokoukseen neuvottelematta siitä Israelin kanssa, kuten Oslon sopimukset edellyttävät. Barghouti kuulutti ”kansan vastarinnan” aloittamista, millä terroristien terminologiassa tarkoitetaan aseellista taistelua. Häntä pidetään yleensä ”maltillisena”. Hän oli perustamassa PLO:n korvaavan ”Palestiinan kansallista aloitetta”. Hän on puhunut PA:n ja PLO:n sisällä vallitsevaa hedonismia ja korruptiota vastaan, mikä PA:n hallitsemilla alueilla on vaarallista, sillä PA:n puheenjohtaja Abu Mazenia syytetään juuri noista rikoksista.
Barghouti kuitenkin vaatii muiden PA:n johtajien tapaan, että Israelin tulee vetäytyä 1949 aselepolinjoille rauhansopimuksen ehtona. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163312#.UNFTqGJHT-k

2. ENERGIA- JA VESIMINISTERI Uzi Landau sanoi tiistaina Gush Katifin ja Pohjois-Samarian perinnekeskuksessa Nizzanissa Samariassa, että hän uskoo vielä yhtenä päivänä voivansa asentaa infrastruktuurijärjestelmän uudelleen rakennettuun Gush Katifiin Gazassa. Hän oli yksi niistä, jotka vastustivat Sharonin suunnitelmaa karkottaa kaikki juutalaisasukkaat Gazasta ja vetää IDF:n sotilaat pois sieltä. Yhteensä lähes 10 000 juutalaisasukasta poistettiin väkivaltaisesti Gazan kaistan 21:stä ja Samarian kolmesta juutalaisyhteisöstä.

Pääministeri Ariel Sharon vakuutti ennen evakuointia, että sen jälkeen yhtään rakettia ei ammuta Gazasta Israelin puolelle, ja Euroopan maat syleilevät innolla Israelia. Kymmenien tuhansien rakettien ja kranaattien ja useiden kuolonuhrien ja haavoittuneiden sekä ulkomaailman yhtä innokkaan hyljeksimisen jälkeen paksunahkaisimmatkin evakuointia kannatteet poliitikot ovat alkaneet myöntää, että se oli suuren luokan munaus, jonka seuraukset vielä kahdeksan vuoden jälkeen ovat edelleen korjaamatta. Edelleen kymmeniä karkotettuja perheitä elää parakeissa odottaessaan lupausten täyttämistä uusista asunnoista.

Mikään, ei edes aika, ole pystynyt korjaamaan henkisiä traumoja, mitä luopuminen rakentamistaan kukoistavista ja omavaraisista yhteisöistä merkitsi vanhemmille ja heidän lapsilleen, jotka ihanteittensa särkyessä ajautuivat katujengeihin ja rikollisuuteen, mikä oli lähes tuntematonta heidän aiemmissa yhteisöissään. Lapset ovat jättäytyneet pois koulutunneiltaan ja heidän edistymisensä on pahoin estynyt traumojensa vuoksi.
Voidakseen säilyttää hengissä muistot menetyksistä virheellisten päätösten vuoksi Uzi Landau oli yksi Knessetin jäsenistä perustamassa perinne keskusta ja hankkimassa sille valtion tukea. Ponnistelujensa ansiosta hänelle ojennettiin tiistaina kiitospalkinto. Landau tutustui keskukseen ja sen keräämään aineistoon, johon sisältyy mm. 600:n karkotetun asukkaan haastattelu, sekä filmi, jossa esitettiin yhden alkuperäisen Gazan juutalais-asukkaan elämää yhteisön perustamisesta sen tuhoamiseen saakka.
Gush Katifin juutalaisyhteisö perustettiin 36 vuotta sitten. Uzi Landaun vuosikymmenien työ yhteisön hyväksi tunnustettiin henkilökohtaisella palkkiolla. Hän kävi myös tutustumassa rakennushankkeeseen Beer Ganimissa, jossa 140 edelleen asuntoa odottaa perhettä saavat pysyvän kodin vuosien mieron tien jälkeen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163306#.UNFWvWJHT-k

3. USA:n sen hetkisen ulkoministerin Gondoleezza Ricen painostuksen vuoksi v. 2005 Israelin ja Hamasin välisen sopimuksen mukaan EU:n rajavalvojat tulivat valvomaan Egyptin ja Gazan kaistan välillä Israelin rakentaman Rafahin terminaalin kautta kulkevaa liikennettä. Israel halusi omia valvojiaan terminaaliin, mutta koska Hamas ei siihen suostunut, Israelin valvonta sovittiin suoritettavaksi TV-kameroitten välityksellä Kerem Shalomin terminaalissa, joka rakennettiin Egyptin, Israelin ja Gazan rajojen leikkauskohtaan.

EU-maiden asettamat EUBAM Rafah (European Unionin Border Assistanse Mission, Rafah) rajavalvojat aloittivat toimintansa marraskuussa 2005 Israelin ja Hamasin välisen sopimuksen mukaisesti. Heidän toimintansa on ollut jatkuvien häiriöiden alaisena välillä katketen kokonaan, kuten tapahtui kesäkuussa 2007.
Terminaali oli tarkoitus avata uudelleen IDF:n ja Hamasin tulitaukosopimuksen mukaan 21. marraskuuta operaatio ”pilvenpatsas” loputtua ratkaisemattomaan.
EUBAM valvojien toiminta häiriintyi pahoin Hamasin kaapattua vallan Gazassa kesäkuussa 2007, jolloin Hamas karkotti heidät terminaalista. He ovat jatkaneet toimintaansa Tel Avivissa sijaitsevasta toimistostaan käsin ollen valmis siirtymään Rafahiin välittömästi, kun se sallitaan. He lienevät kuluttaneet aikaansa turhautuneessa odotuksessa ja loputtomassa tyhjän puhumisessa EU-maiden veronmaksajain kustannuksella. Tämä on yksi noista omituisista toimintayksiköistä, joita Israeliin on perustettu. Toinen on Betlehemin ja Hebronin alueilla toimiva kansainvälinen yksikkö, jonka tarkoituksena on raportoida mahdollisista yhteenotoista Israelin ja PA:n asukkaitten välillä. Käytännössä sen autoillaan liikkuvat jäsenet tulevat paikalle kaiken jo rauhoituttua eikä heillä ole mitään mahdollisuutta saada puolueetonta kuvausta tapahtuneesta raporttinsa tueksi, jotka muistuttavat yksipuolisuudessaan Israelissa toimivien NGO-järjestöjen tarkoituksellisen yksipuolisesti Israelia syyttäviä.

HAMASIN taholta ilmoitetaan, etteivät EUBAM-valvojat ole enää tervetulleita Rafahin terminaaliin, sillä, kuten Hamasin asettama Rafahin terminaalin johtaja Maher Abu Sabha toteaa: ”Ei ole mitään syytä heidän palaamisekseen, koska heidän hylättyä terminaalissa olleen sairaan, joka kuoli siellä, emme tarvitse heidän palvelujaan.” Hän viittaasi EU:n lähettämään viestiin valvojien toiminnan jatkamiseksi.
Hamasin jäsen PA:n parlamentissa Gazassa Ismail al-Ashgar totesi: ”Rafahin terminaali palvelee vain Egyptin ja Gazan välistä liikennettä eikä ulkomaalaisilla ole mitään asiaa siellä.” Hän totesi, että EUBAM valvojat ovat poistuneet eikä heitä haluta takaisin. Hän lisäsi, että jos Israel avaa Gazan sataman ja lentoaseman ulkomaiselle liikenteelle, he voivat palata. http://www.timesofisrael.com/hamas-bars-eu-observers-from-returning-to-border-crossing-with-egypt/

4. UUTISOTSIKOITA
-          Syyrian kapinallisten sotilasjohtoon valittu, Saksassa koulutettu sähköalan professori, joka 35-vuoden palvelusajan jälkeen karkasi Syyrian armeijasta heinäkuussa, kenraalin tittelillä kulkeva Salim Idris sanoo olevansa hyvin paloissaan siitä, että presidentti Bashar Assad voi lopulta turvautua maansa suuriin kemiallisiin ja biologisiin aseisiin. USA:n hallitus on varoittanut, että niiden käyttö on punainen linja, joka ylittäminen muuttaa sen suhtautumista Syyriaan. Assad on vakuuttanut, ettei hän käytä niitä omaa kansaansa vastaan, mutta kapinallisten joukoissa taistelee runsaasti ulkomaisia palkkasotureita, mikä sekoittaa tilanteen arviointia. YK :n rajavalvojille Syyrian ja Israelin rajalla on jo jaettu kaasunaamarit kaiken varalta. Kenraali Idris vastaillee journalistien kysymyksiin hotellissaan Antakyassa Turkissa. Hän sanoo tiistaina seuranneensa Haman ympäristössä käytyjä taisteluja, joissa kapinalliset miehittivät muutamia armeijan tukikohtia. Idris sanoo, että jos heillä olisi uuden aikaisia ilmatorjuntaohjuksia, Assadin armeija kukistuisi kuukaudessa. 55-vuotias Idris valittiin 120 000 miehen ja useita eri ryhmittymiä käsittävien kapinallis-joukkojen komentajaksi tilaisuudessa, jossa valittiin 30 miehen sotilasjohto. Hän sanoo tietävänsä, että Assadin armeija ampui kolme Scud-ohjusta, vaikka USA:n mukaan niitä ammuttiin kuusi. Kaksi niistä putosi itäosan erämaahan, yksi lähelle Aleppoa. Hän sanoi armeijan sisällä tulleisiin tietoihin perustuen, että Assadin armeijalla on Scud-ohjuspattereita valmiina maan pohjoisosassa. Idris kertoi kapinallisten tietävän tarkkaan massatuhoaseiden olinpaikat, mutta ettei heillä ole miehiä niiden miehittämiseksi ja varmistamiseksi. Bashar Assadin hallintoa vastaan  aloitettiin rauhalliset mielenosoitukset maaliskuussa 2011, mistä lähtien ne ovat kehittyneet avoimeksi aseelliseksi kapinaksi, jota länsimaitten lisäksi tukevat Saudi Arabia, Kuwait ja Qatar, jotka toimittavat kapinallisille aseita ja taloustukea Turkin kautta, jonka aiemmin läheiset suhteet Syyrian johdon kanssa ovat kehittyneet vihamielisiksi, jossa uhkaillaan sotilaallisilla toimilla. http://www.timesofisrael.com/syrian-rebels-very-afraid-of-chemical-weapons-new-chief-says/
-          Syyrian armeijasta Turkkiin karannut kenraalimajuri Adnan Sillu sanoo, että Syyrian armeijan kemialliset aseet ovat saavuttaneet vastaavan tason kuin Israelin ydinaseet. Hän kertoi Assadin hajottaneen massatuhoaseensa useisiin kohtiin, mutta että Homs ja Aleppo ovat varsinkin niiden varastopaikkoja. Hän esitti varoituksen, että niitä voi joutua kapinallisten käsiin koska tahansa, ja mainitsi, että FSA tai mikä tahansa ääri-islamilainen ryhmä pystyy siihen. Assadin armeija menettää valvontaansa maassa varsinkin sen itä- ja pohjoisosassa, mutta erilliset kapinallisryhmät hätyyttävät Assadin hallintoa myös sen eteläpuolella lähellä Israelin rajaa. http://www.timesofisrael.com/assads-chemical-stockpile-has-reached-similar-levels-to-israels-nuclear-weapons-defected-syrian-general-says/
-          Tuoreen gallupin mukaan Likutenu tullee saamaan 35 kansanedustajaa tammikuun 22. vaaleissa; Labour kakkosena 19 edustajaa; Juutalainen Koti (Bayit HaYehudi) 12 paikkaa; Shas saa 11 paikkaa. Netanyahun johtama oikeistoliittymä saisi siten 67 kansanedustajan enemmistön, vasemmisto-keskustan saadessa 53 paikka yhdessä arabipuolueitten kanssa. Israelissa on herätelty henkiin uutta ratkaisumallia, jossa Israel liittäisi C-alueet, yhteensä n. 60 % Juudean ja Samarian alueista, Israeliin ja palestiinalaisten asumista kaupungeista muodostettaisiin erillisiä puoli-itsenäisiä kalifaatteja, Gazan muodostaessa oman itsenäisen kokonaisuutensa. http://www.timesofisrael.com/poll-puts-nationalist-jewish-home-at-third-largest-in-knesset/
-          Ulkoministeri Avigdor Libermanin ero virastaan tuli voimaan eilen. Hän aikoo keskittyä maineensa palauttamiseen ja palaavansa niin pian kuin mahdollista politiikkaan. Hänelle on tarjottu sopimusratkaisua, mutta valtio vaatii siihen lausuntoa luottamuksen rikkomisesta, mikä siirtäisi paluun politiikkaan jopa 8 vuoden päähän. Hän sanoo pysyvänsä kansanedustajana ja puolueensa johtajana edelleen. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=296393


Tuesday, December 18, 2012

TIISTAI 18.12.12


TIISTAI 18.12.12

1. SISÄMINISTERIÖN ja Jerusalemin kaupungin suunnittelukomitean maanantaina alkaneiden ja neljä päivää kestävien keskustelujen tuloksena ministeriön uskotaan hyväksyvän 4 600 uuden asuntoyksikön rakentaminen Jerusalemin itäosaan. Ensimmäisen kohteena ministeriö hyväksyi 1 500:n asuntoyksikön rakentamisen Ramat Shlomon lähiöön, joka on ollut pysähdyksissä neljä vuotta. Neljä vuotta sitten USA:n varapresidentti Joe Bidenin ollessa vierailulla Israelissa ministeriö teki päätöksen rakennuskohteen aloittamisesta, mikä aiheutti diplomaattisen kriisin Netanyahun ja Obaman välillä. Ulkoministeri Hillary Clinton läksytti Netanyahua lähes tunnin puhelimessa haukkuen ja uhkaillen, vaikka Biden oli jo hyväksynyt Netanyahun anteeksipyynnön tahattomasti tehdystä virheestä.

JP:n artikkelin mukaan alueen suunnittelu- ja rakennuskomitea tuo tiistaina keskusteluihin uuden lähiön Givat Hamatos B ja C alueiden rakentamissuunnitelmat. Givat Hamatos sijaitsee Safafan lähiön kupeessa; sen B ja C alueille suunnitellaan 1 363 asuntoyksikköä. 
Keskiviikkona keskustellaan Givat Hamatos A-alueen rakentamisesta, siihen on suunniteltu
2 610 asuntoyksikköä. Aluekomitean uskotaan silloin hyväksyvän suunnitelman lopullisesti.
Torstaina aluekomitea antanee luvan 1000 asuntoyksikön rakentamiseksi Gilon etelärinteelle.
Sisäministeri Eli Yishai kiitteli suunnitelmien hyväksymistä todeten, että ne oleellisesti vaikuttavat Jerusalemin asuntovajauksen poistamiseen ja pääkaupungin vahvistamiseen.

PA:n uskotaan valittavan suunnitelmien hyväksymisestä YK:lle.
Abbasin neuvonantaja Nabil Abu Rudeineh sanoi ”päätösten olevan räikeä haaste kansainväliselle yhteisölle ja jättävän huomiotta palestiinalaisten ja arabimaitten tunnot sekä eristäen Israelin entistä enemmän muusta maailmasta, joka on hyväksynyt Palestiinan valtion 1967 sotaa edeltäneiden aselepolinjojen mukaisilla rajoilla”.

Jerusalemin kaupungin valtuutettu Yair Gabai (Likud), joka on jäsenenä sekä kaupungin että alue-komiteassa, sanoo olevansa tyytyväinen päätöksiin. Hän sanoi pääministerin taipuneen USA:n ja kansainvälisen painostuksen alla ja lopettaneen kohteiden rakentamisen, mutta nyt PA:n tekemien yksipuolisten toimien vuoksi hän katsoo vapautuneensa ulkoisesta painostuksesta ja voi jatkaa maan kehittämistä. Suunnitelmat olivat valmiit jo vuosia sitten ja odottivat vain vihreää valoa päättäviltä elimiltä.

VASEMMISTON taholta katsotaan Netanyahun aloittaneen massiivisen strategisen hyökkäyksen valtion rajojen muotoilemiseksi sellaisiksi, kuin hän ne näkee. Sen mielestä Israelissa ei ole nähty tämänkaltaista juutalaisyhteisöjen rakentamista sitten 1967 sodan.
Itse asiassa se alkoi vasta 1973 puolustussodan jälkeen Israelin johdon tajuttua, että maa tarvitsee puskurivyöhykkeitä ulkoista uhkaa vastaan, ja siksi Juudean ja Samarian sekä Gazan kaistan juutalaisyhteisöjen rakentaminen aloitettiin. Vasemmiston näkemyksen mukaan Jerusalemin puolustuksen ulkoinen piiri käsittää Pisgat Zeevin, Ramotin, Gilon ja Itä- Talpiotin lähiöt. Siten E-1 alueen rakentaminen on tärkeä Maale Adumimin kaupungin yhdistämiseksi Jerusalemiin, koska muuten sitä on vaikea puolustaa.

USA:n ulkoministeriön edustaja Victoria Nyland sanoi median tiedusteluun, ettei hän ole tietoinen Israelin päättämistä uusista rakennuskohteista, mutta vakuutti, ”ettei USA:n politiikka setlementteihin nähden ja niiden laajentamiseksi ole muuttunut, ja että USA on kaikissa tilanteissa pyrkinyt informoimaan Israelin päättäjiä tästä asenteesta”.  http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=296316

2. NELJÄSATA A amerikkalaista rabbia, kantoria ja rabbiinista opiskelijaa allekirjoittivat avoimen kirjelmän, jonka he julkistivat maanantaina. He vastustavat henkeen ja vereen E-1 alueen rakentamista, jolla Maale Adumimin lähes 40 000 asukkaan kaupunki yhdistetään Jerusalemiin. Vahvasti vasemmisto-painotteisessa kirjelmässä he varoittavat, että suunnitelmat antavat lopullisen iskun rauhankeskusteluille sekä Israelin ja palestiinalaisten välisen konfliktin rauhanomaiselle ratkaisemiselle. Kirjelmässä valitetaan, ettei suunnitelmissa ole huomioitu palestiinalaisten inhimillisiä oikeuksia ja että ne mitätöivät juutalaisten keskeisiä arvoja, joiden varaan Israelin valtio perustettiin: demokratia, vapaus, oikeus ja rauha.
Tämän olisi tietysti voinut sanoa lyhemminkin: Vapaus, veljeys ja tasa-arvoisuus, kuten marxilainen teesi asian ilmaisee. Kirjelmässä kuitenkin vakuutetaan Israelin tukemista.
Kirjelmässä muistutetaan, miten vakavasti he ovat taistelleet kahdenkeskisen tuen kokoamiseksi Israelin hyväksi ja keränneet miljoonia Israelin siviilielämän nostamiseksi. Edelleen todetaan, miten aktiivisesti he ovat toimineet Israelin laillisuuden puolesta.

KIRJELMÄSSÄ protestoidaan myös suunnitelmia vastaan tuhansien uusien asuntoyksiköiden rakentamiseksi Jerusalemin itäosissa.
Kirjelmä julkaistiin yhteisymmärryksessä American Peace Now-järjestön, JStreet ja American rabbis for Human Rights järjestöjen kanssa. Israelissa katsotaan hyvin epäluuloisesti ja jopa torjuvasti näiden yhteisöjen toimintaa, sillä se on useimmiten ollut Israelin etujen vastaista.  http://www.timesofisrael.com/400-american-jewish-rabbis-cantors-blast-e1-building-plans/

3. USA:n ja Venäjän YK:n lähettiläiden laatima julkilausumaesitys turvallisuusneuvostolle, jolla on tarkoitus jatkaa YK:n alaista rauhanturvaamistoimintaa Israelin ja Syyrian rajalla, esitetään YK:n turvallisuuselimen 15 jäsenmaan hyväksyttäväksi keskiviikkona.
Lausuntoesityksessä varoitetaan, että Syyrian sisällä riehuvat taistelut voivat edelleen kiihtyä ja levitä rajojen yli naapurimaihin.
Esityksessä kannetaan huolta siitä, että sekä Syyrian armeijan että kapinallisten sotilaallisia välineitä on viety Israelin ja Syyrian väliselle puskurivyöhykkeelle vastoin tulitaukosopimusta, jonka mukaan Syyrian armeijalla ei ole lupaa tuoda sotilaitaan ja varusteitaan puskuri-vyöhykkeelle vuonna 1973 sodan jälkeen sovitun aseleposopimuksen mukaan, joka ratifioitiin vuonna 1974. Israel ja Syyria ovat edelleen muodollisessa sotatilassa.

JULKILAUSUNTO esityksessä tuomitaan YK:n rauhanturvaajia vastaan tehdyt hyökkäykset, joissa viime kuussa 6 YK:n sotilasta haavoittui Damaskoksen lentokentälle johtavalla tiellä heitä vastaan tehdyssä aseellisessa hyökkäyksessä, mikä osoittaa tilanteen vakavuuden.
Puskurivyöhykkeellä toimivien YK:n rauhanturvaajien UNDOF joukko-osaston toimikautta jatketaan kuudella kuukaudella. Siinä todetaan YK:n pääsihteerin Ban ki-Moonin havainneen, että sisäisten taistelujen vuoksi UNDOF-joukkojen aktiivitoiminta on häiriintynyt.
YK:n turvallisuusneuvosto ei ole pystynyt julkaisemaan julkilausumaa, jolla Syyrian sisäinen konflikti voitaisiin lopettaa lähinnä Kiinan ja Venäjän vastustaessa esityksiä, joilla asetettaisiin purevat sanktiot, tai joilla kansainvälisille joukoille annettaisiin oikeus puuttua tilanteen ratkaisemiseen NWO:n laatiman ja YK:n omaksuman periaatteen ”oikeus suojella” varjolla. http://uk.reuters.com/article/2012/12/17/uk-syria-crisis-un-peacekeepers-idUKBRE8BG17I20121217

4. DAMASKOKSEN lähellä sijaitseva Yarmoukan palestiinalaisten pakolaisleiri joutui Syyrian tulituksen kohteeksi kapinallisten tunkeuduttua sinne vastarinnasta huolimatta. Tätä voidaan pitää kapinallisten käyttämänä taktiikkana etsiä siviiliasutusten suojaa hyvin tietäen, ettei Syyrian armeija voi käyttää raskaita aseitaan pakolaisleiriä vastaan, koska se herättäisi sekä kansainvälisen tuomion että palestiinalaisjärjestöjen vastarinnan, kuten on jo käynyt.
Tapaus on yksi monista, jotka osoittavat kapinallisten kyseenalaisen moraalin ja päämäärän, joiden toteuttamisessa siviilien kärsimykset ovat toissijaisia.

YARMOUKAN pakolaisleirin 150 000:sta asukkaasta puolet on paennut; osa heistä Damaskokseen, jossa he nukkuvat kaduilla, osa Jordaniaan, jossa ennestään lienee puolisen miljoonaa pakolaista hyvin heikoissa olosuhteissa talven kylmyydessä ja ruuan puutteessa.
Palestiinalainen media raportoi, että alkuviikon taisteluissa on kuollut 20 – 49 asukasta. Syyriassa on kaikkiaan puoli miljoonaa rekisteröityä pakolaista pakolaisleireissä, joista Yarmouka on suurin. Syyria ei ole antanut heille maan- tai kiinteistöjen omistusoikeuksia eikä heille ole tarjolla työtä, mikä on kurjistanut heidät näytekappaleiksi maailmalla.
Syyrian armeija on aiemmin käyttänyt sotilaitaan kapinallisten karkottamiseen leireistä, mutta sunnuntaina MIG-hävittäjä ampui kaksi ohjusta Yarmoukan leiriin tuhoisin seurauksin.
Palestiinalaispakolaiset ovat alkaneet ottaa kantaa Syyrian taisteluihin useimpien liittyessä kapinallisiin, mikä väistämättä tuo armeijan vastatoimet. Yarmoukan leiriin tunkeutuneet pyssy-miehet kuuluivat FSA:n joukkoihin, jotka joutuivat tulitaisteluun PFLP-GC:n joukkojen kanssa, minkä johdosta Assadin armeija lähetti hävittäjänsä tuhoamaan FSA:n asemia. Samanlaisia sotilaallisia yhteenottoja on tapahtunut muissakin pakolaisleireissä. http://www.timesofisrael.com/palestinian-refugee-camp-in-syria-half-empty-following-aerial-bombardment/


5.  PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas on saanut päähänsä konfederaation muodostamisen Jordanian kuningaskunnan ja Länsirannan fiktiivisen Palestiinan valtion sekä Gazan kaistan välille. Jordanian kuningas Abdullah II kammoaa pelkkää ajatustakin, sillä hänellä on ennestään n. 65 % kansastaan palestiinalaista perua, joista osalle on myönnetty Jordanian kansalaisuus - joskin tuhansia on äskettäin peruttu -, eikä hänellä ole mitään halua lisätä heidän osuuttaan toistaiseksi hänelle uskollisten beduiiniväestön kustannuksella. Kuninkaan asema on Jordaniassa ollut lähes koskematon, mutta viime viikkoina poliittiset ryhmittymät, joista Muslimiveljeskunta on äänekkäin, ovat alkaneet vaatia kuninkaan oikeuksien pienentämistä hallitusta muodostettaessa ja yleensä johtajatason virkailijoita valittaessa.

Raportin mukaan Abbas on nimittänyt neuvottelutiimin valmistelemaan konfederaatio-idean kehittämistä, jota hän kutsuu ”palestiinalaisten korkeimmaksi intressiksi”. Palestiinalaiset puhuvat mieluummin ”unionista”, sillä sellainen voidaan solmia minkä tahansa kahden järjestön välillä, kun federaatio edellyttää kahta puoli-itsenäistä valtiota yhteisellä hallituksella, mihin Abdullah ei voine suostua missään olosuhteissa, koska se mahdollistaisi Syyriassa, Libanonissa ja Irakissa asuvien pakolaisten muuton sen alueelle. Jordaniassa epäillään, että Israelin hallitus haluaisi vierittää vastuun Länsirannan ja Gazan palestiinalaisista Jordanialle. Muslimiveljeskunnan puolue ”Action Front” sanoo vastustavansa Abbasin kaavailuja ja kannattavansa Palestiinan vapauttamista ja omistusoikeuden palauttamista omistajilleen. http://www.timesofisrael.com/talk-of-palestinian-jordanian-confederation-irks-observers-on-both-sides-of-the-river/

6. UUTISOTSIKOITA
-          Egyptissä USA:n hallituksen painostama demokratia toimii Lähi Idän omilla kriteereillä, kuten perustuslain kansanäänestyksen yhteydessä on havaittu. Vaalivirkailijat ovat pyrkineet estämään potentiaalisia Mursin hallituksen esitystä vastustavia äänestämästä. Miesten suhteen se voi olla vaikeampaa, mutta ilman pääliinaa tulleita naisia on estetty pääsemästä äänestyspaikoille, koska heidän  uskotaan olevan vapaamielisiä tai kristittyjä. Alhaisen äänestysvilkkauden uskotaan ilmentävän kansan epäluottamusta Mursin hallitusta kohtaan. Egyptin demokratian puutteen katsotaan jo vaikuttavan sen suhteisiin länsimaihin, jotka ovat antaneet Egyptille taloudellista tukea tai edullisia lainoja, mitkä nyt ovat vaarassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163277#.UNArSmJHT-k
-          TV-kakkosen johtava poliittinen journalisti ja TV-hahmo Amnon Abramovich esittää Yediot Aharonot lehdessä julkaistussa artikkelissaan, että ”nykyinen Netanyahun  hallitus on ollut kaikkien aikojen kansallismielisin, hyökkäävin ja hävyttömin, mitä maalla on perustamisestaan lähtien ollut”. Hän kiittelee, että oikeuskansleri Yehuda Weinstein onnistui tappamaan nykyisen hallituksen, mutta kehottaa häntä käsittelemään seuraavaa hallitusta ”murha silmissään”. Abramovich, joka haavoittui pahoin panssarinsa saatua täysosuman ja jonka kasvot ja kädet ovat edelleen arpiset ja epä-muodostuneet, katsoo Likudin ja Israel Baitenun, eli ”Likutenun”, muodostavan vieläkin oikeistolaisemman hallituksen, sillä Likudin johtavat ehdokkaat, Danny Danon, Yariv Levin, Zeen Elkin ja Moshe Feiglin edustavat äärioikeistoa, kuten hän väittää. ”Tämä kombinaatio oikeuttaa oikeuskanslerin astumaan kehään ”murha silmissään”, hän analysoi. Yehud Weinstein on Netanyahun valitsema nykyiseen virkaansa ja hän toimii hallituksen neuvonantajana. Siksi tuntuu oudolta, että hän on sietänyt tämän kyynikon toimia, jotka usein ovat häirinneet hallituksen toimintaa, ja jotka ovat olleet varsinkin Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöille vihamielisiä ja joiden perusteella puolustusministeriön tuhoamisryhmät ovat toimineet aktiivisesti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163273#.UNAt0WJHT-k
-          IDF:n pelkovaikutus ja kunnioitus Juudean ja Samarian palestiinalaisten keskuudessa on ennen kokemattoman alhainen, kuten mm. Samariassa Nebi Salehin arabikylässä otettu videonauha osoittaa. Niissä näytetään IDF:n autokolonnan kulkevan kylän läpi arabinuorten miesten muodostaessa ”kunniakujan”, jossa jokaista autoa kivitetään molemmin puolin katua sotilaitten jatkaessa ajoaan ehkä auton tuuli- tai sivulasi rikkoutuneena ja muutenkin kolhittuna. Tämä jatkaa sarjaa, joissa IDF:n sotilaiden esitetään pakenevan täyttä juoksua arabimassan edessä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163244#.UNAydWJHT-k


Monday, December 17, 2012

MAANANTAI 17.12.12


MAANANTAI 17.12.12

1. SYYRIAN varapresidentti Farouk al-Shanaa totesi libanonilaiselle uutislehdelle Al Akhbar antamassaan haastattelussa, ettei kumpikaan osapuoli pysty voittamaan maassa riehuvaa sisällissotaa. Hän vihjaili, etteivät kapinalliset, jotka edustavat useita eri ryhmittymiä omine paikallisine ja ulkomaisine taistelijoineen, pysty palauttamaan rauhaa ja järjestystä maassa, vaan se joutuu epämääräiseksi ajaksi sekasortoon ja hajaannukseen, mutta haastattelun sävy ilmaisi hänen huolensa, ettei Assadin armeijakaan pysty kukistamaan kapinaa.

Al-Shanaan haastattelu tapahtui pian sen jälkeen, kun kapinallisten ilmoitettiin vallanneen armeijan maajoukkojen tukikohdan Aleppon pohjoispuolella, mikä edelleen kuristaa presidentti Bashar Assadin elintilaa.
Varapresidentti al-Shanaa totesi, ettei Assadin hallitus pysty muuttamaan Syyrian sisäistä tilannetta, mutta selitti edelleen, että ratkaisun täytyy kuitenkin tulla Syyrian sisältä.
Hän suositteli kaiken väkivallan lopettamista ja yhtenäishallituksen muodostamista, jolle tulisi antaa laajat toimintavaltuudet.
Presidentti Assad on kaiken aikaa torjunut ulkopuolelta tarjottua sovittelumahdollisuutta ja on tarjonnut keskusteluja kapinallisten kanssa, mutta ne kieltäytyvät siitä ennen Assadin eroa, jota he vaativat ennakkoehtona keskusteluille.
Al-Shanaan haastattelusta julkaistiin englanninkielisiä osia sunnuntaina, mutta haastattelu julkaistaan kokonaisuudessaan maanantaina, sanoo lehden edustaja.

KAPINALLISIA edustava aseellinen ryhmittymä Al-Tawheek prikaati kertoi web-sivullaan lauantaina valvovansa täysin Hanano Barracks nimellä kulkevaa tukikohtaa Aleppon lähellä, mutta että sen komentaja eversti Youssef al-Jader sai surmansa taisteluissa.
Samaan aikaan Egypti ilmoittaa evakuoineensa 4 000 egyptiläistä Syyriasta, mutta sanoo lopettaneensa matkustajalentoliikenteen kapinallisten uhatessa Damaskoksen lentokenttää.
IRAN kutsui sunnuntaiksi 200 eri syyrialaisten yhteisöjen edustajia kahden päivän neuvotteluihin, mutta kapinallisten johtavat ryhmittymät puuttuivat. On siten luultavaa, etteivät kapinalliset suostu Iranin aloitteeseen sovitteluratkaisun löytämiseksi.

LONTOOSSA toimiva ihmisoikeuksien Syyrian seurantajärjestö ilmoitti, että armeijan lentokoneet iskivät pommeillaan Damaskoksen Hajar Aswad alueille sekä palestiinalaisten pakolaisleiriin, jonne kapinalliset ovat tunkeutuneet. Järjestön ilmoituksen mukaan 8 ihmistä kuoli Yarmoukin pakolaisleiriin tehdyssä pommi-iskussa ja kymmenittäin haavoittui. Ilma-iskua seuranneissa taisteluissa palestiinalaisten ja leiriin tunkeutuneiden kapinallisten välillä kuoli 3 ihmistä. Muutamat palestiinalaisryhmät kuten PFLP-GC ovat taistelleet Assadin joukkojen rinnalla, vaikka he ovat yleensä pyrkineet pysymään sivussa. PFLP vaati johtajansa Ahmed  Jibrilin pidättämistä siksi, että hän pakeni Damaskoksesta.

2. PA:n hallituksen pääministeri Salaam Fayad esitti vaatimuksen Ramallahissa, että arabimaitten tulee pitää kiinni lupauksestaan, jonka ne tekivät Dohassa Qatarissa, antaa 100 miljoonaa USD kuukaudessa PA:n talouden pitämiseksi hengissä.
Fayadin puheen sävy osoittaa epätoivoa, sillä sen rahakirstut ovat tyhjinä eikä työntekijöitten palkkoja pystytä maksamaan ajallaan. Israel ilmoitti, ettei se tilitä kokoamiaan vero- ym. saatavia PA:n tileille seuraavan 4 kuukauden aikana, koska niillä täytyy lyhentää PA:n sähkötoimitusten velkoja, jotka lienevät 700 miljoonan USD luokkaa. Aiheen tähän ”rangaistus-toimeen” antoi Abbasin itsepäisesti tekemä esitys Palestiinan valtion hyväksymiseksi YK:n tarkkailijan asemaan vastoin Israelin ja USA:n varoituksia vastatoimista, vaikka PA ei ole valtio. USA:n hallitus uhkaili myös keskeyttää omien tukivarojensa toimittaminen PA:lle samasta syystä.
PA:n johto on tottunut siihen, että kärkevistäkin uhkauksista huolimatta Israel ja länsimaat lopulta myöntyvät sen yksipuolisiin toimiin.

”Ei minulle ole jäänyt muuta kuin vaatia arabimaita toimimaan lupaustensa mukaan ja siirtää luvatut 100 miljoonaa USD PA:n tilille”, Fayad totesi journalisteille Ramallahin toimistossaan.
”Jos tämä turvaverkko ei ole aktivoitu välittömästi, kutsun kokoon arabiliiton hätäkokouksen,
jossa käsitellään PA:n taloudellista tilannetta, koska se on vaarallinen.”
PA:n taloudellinen tilanne on ollut tapetilla kuukausia, ja se huononee jatkuvasti. PA:n listoilla on yli 150 000 julkisen alan työntekijää, osa heistä Gazan kaistalla, joiden palkat viivästyvät viikkoja tai joita on jouduttu alentamaan.
Israelin sähköyhtiön IEC saatavat PA:lta ovat yli 700 miljoonaa USD. IEC toimittaa sähköä myös Gazan kaistalle, mutta EU on maksanut niistä osan.
Fayad selitti edelleen journalisteille, että arabimaitten lupaamat 100 miljoonaa USD kuukaudessa pystyvät kattamaan vain osan sen budjettivajauksesta.
Maailmanpankki ilmoitti äskeisessä raportissaan, ettei PA pysty taloudellisesti toimimaan itsenäisenä kansakuntana, sillä sen budjetti nojaa valtaosaltaan ulkomaisiin avustuksiin.
Fayad on pystynyt kasvattamaan PA:n byrokratiaa lisäten uusia virkailijoita, mutta ei ole pystynyt rakentamaan taloudellista infrastruktuuria virkakoneistonsa elättämiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163232#.UM65TWJHT-k

PA:n pääministeri Salaam Fayad vaati puhuessaan journalisteille, että PA:n tulee aloittaa israelilaisten tuotteiden syrjiminen vastauksena sille, että Israel pidättää kokoamansa verosaatavat lyhentääkseen niillä PA:n velkaa IEC:lle. Joitakin kuukausia sitten Fayad vaati Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä valmistettujen tuotteiden boikottia, osallistuen henkilökohtaisesti tuotteiden polttamiseen, mutta sillä ei ollut näyttäviä seurauksia.
Nyt hän on laajentanut boikottivaatimusta koskemaan koko Israelin maan tuotteita.
Israelin talousministeri kehotti Fayadia saattamaan ensin omat talousasiansa kuntoon ja vasta sitten tulemaan boikottivaatimuksineen.

3. HIZBULLAHIN johtaja sheikki Sayyed Hassan Nasrallah vakuutti sunnuntaina median edustajille, että ne, jotka uskovat ja odottavat presidentti Bashar Assadin hallituksen kaatuvan, ovat hyvin pahasti erehtyneet. Hän vakuutti, ettei kapinallisilla ole mitään mahdollisuuksia voittaa Assadin armeijan joukkoja.
Nasrallah sanoi, että länsimaitten ja joidenkin arabimaitten Syyriaan houkuttelemat pyssymiehet ovat tulleet sinne tapettaviksi ja tappamaan toisiaan.
Hän vakuutti, ettei Hizbullah ole lähettänyt taistelijoitaan Syyriaan yli 21 kuukautta kestäneiden taistelujen aikana. Kuitenkin uutiset kertovat, että Syyriasta palautetaan Libanoniin miehiä ruumisarkuissa, jotka haudataan kaikessa hiljaisuudessa, ja omaisille ilmoitetaan heidän saaneen surmansa harjoituksissa tai muista syistä.

NASRALLAH sanoi, että  tilanne Syyriassa monimutkaistuu kaiken aikaa, mutta ettei kapinallisilla ole mitään mahdollisuuksia voittaa.
Assadin valta perustuu alaviittien ja shia-muslimien sekä Iranin tukeen; kapinallisten tuki perustuu sunni-muslimien antamaan taloudelliseen ja materiaalitukeen, jota he saavat sekä länsimaista että Saudi Arabialta ja Persianlahden öljyvaltiolta.
Venäjä on Kiinan ohella ollut Syyrian presidentti Assadin armeijan tukija toimittaen Syyrialle nykyaikaista aseistusta selittäen, että toimituksen perustuvat aiemmin tehtyihin sopimuksiin. Venäjä on Kiinan ohella pystynyt estämään länsimaita runnomaan YK:ssa päätöslauselmaa, jonka varjolla ne olisivat voineet toteuttaa Syyriassa samanlaisen operaation ”velvollisuus suojella” nimikkeen alla, kuten tapahtui Libyassa.
Nasrallah esitti varoituksen al-Qaidalle: ”Varoitan al-Qaidaa: Amerikkalaiset ja länsimaat sekä muutamat arabi- ja muslimimaat ovat virittäneet teille ansan Syyriassa, ja avanneet teille taistelukentän tullaksenne sinne kaikkialta maailmasta – joutuaksenne tapettaviksi ja tappaaksenne toisianne.”  USA on myös havainnut al-Qaidan dramaattisen vaikutuksen kasvun kapinallisten joukossa ja asetti al-Nusra järjestön terroristien listalle, mitä toiset kapinallis-järjestöt protestoivat ja vaativat päätöksen peruuttamista. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=296142

4. UUTISOTSIKOITA
-          Israelin sairaanhoitajat aloittivat 15. lakkopäivänsä, mutta muutamat Glalit Health Sevicies työntekijät palasivat työpaikoilleen osoittaakseen hyvää tahtoa. Kansallisen työoikeuden presidentti Nili Arad kehotti talousministeriötä ja sairaanhoitajien unionia toimittamaan hänelle sunnuntaina iltaseitsemään mennessä kompromissiesityksensä, jonka jälkeen hän laatii oman esityksensä ja toimenpiteensä. Sairaanhoitajaoppilaat maassa pitivät myötätuntolakon sunnuntaina. Heitä on n. 4000. Sairaanhoitajia on maassa 28 000, ja he vaativat palkkojensa nostoa, kun nykyinen sopimuskausi päättyy vuoden lopussa. http://www.jpost.com/Health/Article.aspx?id=296089
-          Suuri räjähdys tapahtui Líbanonissa  Tyyron kaupunki itäpuolella, raportoi Libanonin uutistoimisto. Hizbullah syytti siitä välittömästi Israelia. YK :n tarkkailijat pyrkivät paikalle tutkimaan tilannetta, mutta Hizbullah oli piirittänyt räjähdyspaikan eikä päästänyt sinne ketään. Israelissa arvioidaan, että räjähdys tapahtui Hizbullahin ase- ja ammusvarastossa. Samanlaisia räjähdyksiä tapahtuu aika ajoin Libanonissa. Hizbullah varastoi aseitaan ja ohjuksiaan asuintalojen pohjakerroksiin, mikä vaarantaa talon asukkaat ja lähellä asuvat. Hizbullahilla arvioidaan olevan 50 000 – 70 000 rakettia ja ohjusta, määrät vaihtelevat eri lähteissä. Iranilla kerrotaan olevan 170 ballistista ohjusta osoitettuna Tel Aviviin ja kaikkiaan 500 ballistista ohjusta, joista jotkut on varustettu kemiallisin tai biologisin kärjin, ammuttaviksi Israeliin tai muualle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163234#.UM7TvGJHT-k
-          Debkafile kertoo, että USA veti pois Syyrian edustalta emälaivansa USS Eisenhover ja amfibioaluksensa Ivo Jima kumpikin saattoaluksineen. Turkki esitti vastalauseensa, jonka johdosta USA:n puolustusministeri Leon Panetta teki pikavierailun USA:n lento-tukikohtaan Turkin eteläosassa. Turkki pelkää Syyrian biologisia ja kemiallisia aseita, joita se on voinut antaa myös Hizbulahille. Tämän johdosta USA asentaa Patriot torjuntaohjuksia pitkin Turkin ja Syyrian rajaa, mitä Venäjä ja Iran kiivaasti vastustavat. Venäjän Mustanmeren laivaston aluksia jää edelleen Tartusin satamaan tarkkailemaan tilannetta ja mahdollisesti kuljettaen sotilastarvikkeita Syyriaan. http://www.debka.com/article/22618/US-pulls-war-fleet-from-Syrian-water-Ahmadinejad-cancels-Turkey-visit
-          WND kertoo artikkelissaan, että Venäjä on antanut Iranille tieteellis-teknistä apua mikro-biologisten agenttien valmistamiseksi. Iran on asettanut 37 ballistista ohjusta valmiiksi niiden ampumiseksi valittuihin kohteisiin, jos Iraniin hyökätään. Salaista työtä tehdään Shahid Bahonar valmistuslaitoksessa lähellä Marzanadab kaupunkia vuoristoisen Chalus-tien varrella Iranin Kaspianmeren rannikolle, kertoo WND. Laitosta johtaa tri Esmaeil Namari Iranin atomienergiajärjestön valvonnassa. Hänen alaisiinsa kuuluu 28 iranilaista ja 12 venäläistä tiedemiestä, kertoo vallankumous-kaartin tiedusteluosasto, jolla on yhteyksiä laitokseen. Artikkelin mukaan osa laitoksen rakennuksista ulottuu 40 metriä maanpinnan alapuolelle kahdessa kerroksessa, joissa työskentelee satakunta apuhenkilökunnan jäsentä mikrobiologian alueilla. Tiedemiehet tutkivat 18 agenttia, mutta ovat keskittyneet neljään, joista kolme sisältyy raporttiin. 1. Bacillus anthracikus (antrasiitti) , 2. Encehalitis-virus. Tämän toimitti Iraniin Venezuelan presidentti Hugo Chavez Iranin vierailullaan. 3. Yellow-grain. Tämä agentti on hajuton ja mauton. Se lamauttaa ihmisen puolustus-mekanismin surmaten uhrinsa 48 tunnin kuluessa. Neuvostoliiton sanotaan toimittaneen sitä Pohjois-Korean ja Laosin armeijalle niiden taistellessa USA:n tukemia kapinallisjoukkoja vastaan. Pohjois-Koreassa sitä kutsuttiin nimellä ”yellow rain”, keltainen sade. Pohjois-Korea toimitti sen valmistusohjeen Iranille.
-          Jonathan Pollard sai elinkautisen rangaistuksen siksi, että hän antoi haastattelun
      Jerusalem Post lehdelle 1987 vastoin sopimustuomion säännöksiä, kuten CIA:n
      äskettäin vapauttamista dokumenteista selviää.Sunday, December 16, 2012

SUNNUNTAI 16.12.12


SUNNUNTAI 16.12.12

1. KANSALLISEN YHTEYDEN PRIKAATI on nimeltään Hebronissa perjantaina ilmoitettu uusi ryhmittymä, johon kuuluu jäseniä Fatahista, Hamasista, PFLP:stä ja Islamic Jihadista. Ryhmittymä sanoo hyväksyvänsä Abbasin toimet YK:ssa Palestiinan valtion nostamiseksi virallisen tarkkailijan asemaan YK:ssa, mutta toistaa Hamasin ulkomaanasioitten johtajan Khaled Mashaalin Gazassa järjestönsä 25-vuotisjuhlissa pitämässä puheessaan antamat vakuutukset, ettei he luovu tuumastakaan Palestiinan territoriota Välimerestä Jordanjokeen. Ryhmä julkisti videon useilla palestiinalaisten web-sivuilla perjantaina lisäten edelliseen, että se tulee jatkamaan taisteluaan, kunnes se on saanut karkotetuksi miehittäjän ja vapauttanut Palestiinan maan.

VIDEOSSA todetaan, että ryhmä aloittaa kolmannen intifadan Hebronista tarkoituksenaan levittää se kaikkialle Juudean ja Samaria alueille. Siinä kerrotaan ryhmän päättäneen, että jos IDF pidättää palestiinalaisia, se sieppaa israelilaisia, ja jos IDF surmaa heitä, se tulee surmaamaan israelilaisia ja lyömään Israelia teräsnyrkillä, eli silmä silmästä periaate.
Ryhmä antoi julkistamassaan videossa lisäksi yksityiskohtaisia vaatimuksia: IDF:n tulee poistaa kaikki tiesulut ja tarkastuspisteet Juudean ja Samarian alueilla; Israelin tulee vapauttaa kaikki Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivät palestiinalaiset; täydellinen vetäytyminen palestiinalaisten maalta; lopettaa IDF:n harjoittama hyökkäystoimi Hebronissa; vapauttaa Israelin kokoamat vero- ym. saatavat sekä avata Gazaan johtavat kulkuväylät.

2. ISRAELIN pääministeri Benyamin Netanyahu vakuutti eilen illalla sytytettyään kahdeksannen hanukka-ajan kynttilän Länsimuurin edustalla, että myös Itkumuuriksi kutsuttu Temppelivuoren läntinen muuri kuten myös Israelin valtio kuuluvat juutalaisille ikuisesti.
”Viime päivinä ole usein kuullut palestiinalaisten sanovan, että Länsimuuri on miehitettyä aluetta”, pääministeri totesi viitaten Mashaalin puheeseen Gazassa jatkaen, että ”Mashaal vakuutti palestiinalaisten jatkavan taistelua koko maan vapauttamiseksi”.
Länsimuuri on muurin eteläisen ja itäisen osien ohella ainoa jäänne juutalaisten toisen Temppelin rakenteista, eli ns. Herodeksen Temppelin ajoilta. Herodes laajensi suuresti Temppeliä ympäröivää aluetta samalla kun hän käytännössä rakensi koko Temppelin uudelleen kreikkalaiseen tyyliin. Jeesuksen opetuslasten ihaillen näyttäessä Temppelin rakennuksia ja sen kalliita korosteita Hän totesi, ettei Temppelistä ole jäävä kiveä maahan kaatamatta, mikä toteutui v. 70 roomalaisten vallattua Jerusalemin ja sotilaitten sytytettyä Temppelin tuleen. Hän jatkoivat tuhotyötään kaataen suuret kivilohkareet maahan etsiessään kultaa, jota palon yhteydessä oli sulanut ja valunut kivien väliin.

PÄÄMINISTERI Netanyahu jatkoi puhettaan todeten: ”Haluan vakuuttaa heille (palestiinalaisille) mahdollisimman lähellä paikkaa, jossa öljykannu-ihme tapahtui, että Länsimuuri on ollut meidän 3000 vuotta ja että Israelin valtio on meidän ikuisesti.”
Israelin pääministerit ovat yksi toisensa jälkeen - viimeiseksi Ehud Olmert - luvanneet Jerusalemin itäosat ja Länsimuurin palestiinalaisille rauhansopimuksen yhteydessä. Israelin pääkaupunki ja erityisesti Temppelivuori on ollut Israelin valtion perustamisesta vuodesta 1948 lähtien tulinen kysymys, jota on yritetty varovaisesti kosketella jokaisen polttaessa näppinsä. Myös Katolinen kirkko on Vatikaanin kautta vaatinut osuutta siitä joko suoraan tai yhteishallintapohjalla esim. YK :n alaisen kansainvälisen järjestelmän valvonnassa.
Khaled Mashaalin käsityksen mukaan Israelin valtio tullaan tuhoamaan ja juutalaiset – ne heistä, jotka jäävät henkiin – karkotetaan maasta lopullisesti.
Netanyahu tuomitsi kovin sanoin Mashaalin puheen ja myös Abbasin siksi, ettei tämä välittömästi tuominnut hänen puhettaan, vaan lupaa etsiä sovintoratkaisua Hamasin kanssa. http://www.timesofisrael.com/the-western-wall-and-the-state-of-israel-will-be-ours-forever-says-netanyahu/

3. FATAHIN korkeisiin johtajiin kuuluva, myös rauhankeskusteluihin osallistunut ja PA:n entinen ministeri, Muhammad Shtayyeh sanoi puheessaan jouluaterialla Beit Jalassa, että PA:n tulee tiivistää aseettoman väkivallan asennettaan Israelia vastaan samalla pyrkien vakuuttamaan rauhantahtoaan. Hänen lausuntonsa lisää öljyä laineisiin, joissa on viime päivien aikana yhä kärkevämmin vaadittu kolmannen intifadan aloittamista.
Jouluateria olikin PA:n entisen julkisten asioitten ministerin mielestä sopiva paikka kehottaa kansaa väkivaltaan.
”Ilman israelilaisten harjoittamalle miehitykselle asetettua hintalappua he eivät pidä tarpeellisena vetäytyä”, Shatyyeh totesi lisäten lähellä Betlehemin kaupunkia, jossa Jeesus-lapsi, Rauhanruhtinas syntyi: ”Israelin miehitys täytyy tehdä kalliiksi, muuten emme tule näkemään mitään muutosta.” Hän sanoi, että Fatah on lähellä saada soviteltua Hamasin kanssa. ”Olemme matkalla kohti sovittelua. Itse tunnen ensimmäistä kertaa, että tämä on mahdollista toteutua. Kansan yleinen mielipide on positiivinen”, hän analysoi jatkaen: ”Gazan kansa katsoo saavuttaneensa jotain voittaessaan viimeisen sodan Israelia vastaan, ja myös Länsirannan asukkaat katsovat saavuttaneensa jotain YK:n yleiskokouksen myöntäessä sille tarkkailijan aseman (29.11.12). Kumpikin kansa toteaa voittaneensa sen, mitä ne halusivat, ja nämä kaksi kohoavaa mielipidettä kannustavat niitä sovittamaan erimielisyytensä.”

SHTAYYEH sanoi, ettei hän ottanut todesta Mashaalin haltioitunutta puhetta, mutta hän totesi vakuuttuneensa, kun tämä rauhoituttuaan istui Abu Mazenin rinnalla Kairossa keskustellen hänen kanssaan poliittisesta agendasta, jossa hän sanoi kolme tärkeää asiaa: ”Mashaal on valmis hyväksymään kahden valtion periaatteen; hän on valmis aseettomaan väkivaltaan ja hän on valmis rauhanneuvotteluihin (Israelin kanssa), jos ne ovat tulokselliset”.
Shtayyeh moitti amerikkalaisia, että he ovat vetäytyneet kokonaan Lähi Idästä, eikä George Mitchellin erottua kukaan ole pysyvästi täyttänyt hänen paikkaansa.
Hän moitti kvartettia, että ”se on täysin hyödytön, kuten myös Tony Blair, eikä YK.n tulisi olla mukana kvartetin työskentelyssä”, kuten hän totesi. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=296019

4. IRANIN neuvottelutiimin jäsen Mostafa Dolatyar sanoi puheessaan New Delhissä, ettei ole mitään mieltä P5+1 maiden vaatimuksille, että Iranin tulee keskeyttää uraanin rikastaminen  20 %:n tasoon selittäen, että siinä yhdistetään tekninen ja poliittinen näkökanta, joilla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Tämä asettaa USA:n presidentti Obaman kaavailemat ja joulukuun 1. päivänä aloittamat salaiset korkean tason keskustelut tilanteeseen, jossa ne tulevat kohtaamaan läpäisemättömän muurin, kuten Debkafile kertoo artikkelissaan.
Iranin ja P5+1 maiden välisiä neuvotteluja on käyty 15 vuoden ajan, eivätkä osapuolet näytä lähestyneen toisiaan juuri ollenkaan. Dolatyarin lausunto voidaan tulkita siten, että Iran katsoo neuvottelujen saavuttaneen tarkoituksensa ajan voittamiseksi, eikä niitä ole syytä jatkaa.

Debkafile toteaa, ettei Dolatyar ole mikä tahansa takapenkillä istuva, vaan hän kuuluu Iranin ulkoministeriön ajatushautomoon Poliittisten ja Kansainvälisten asiain Instituutissa ja on jäsen Iranin neuvottelutiimissä Lausannessa alkaneissa keskusteluissa. DF olettaa edelleen, että  Dolatyar on saanut lausunnolleen ylimmän kaitsijan Ali Khamenein hyväksymisen.
Dabkafile viittaa Wall Street Journal lehdessä 05.12.12 olleeseen pieneen artikkeliin nimellä ”Bushehrista pommiin”, mitä enempää USA:n kuin Israelin lehdistö ei mitenkään huomioinut.
Artikkelissa kerrotaan USA:n tiedustelulähteisiin perustuen, että lokakuun puolivälissä ilmoitettu Bushehrin voimalan pysäyttäminen ja 136 uraanisauvan poistaminen tekosyyllä, että vieras esine oli eksynyt laitteistoon, oli testi, miten sauvat voidaan tarvittaessa poistaa niiden rikastamiseksi edelleen plutoniumiksi. Asiantuntijat ovat vakuuttaneet, että prosessi on vaikea ja aikaa vievä, mutta Wall Streert Journalin asiantuntija vakuuttaa, että prosessi on varsin yksioikoinen ja voidaan suorittaa salaisissa paikoissa, eikä siten Arakin raskasvesi-laitosta tarvitse rakentaa plutoniumin saamiseksi. Lehden mukaan Iran voi halutessaan rikastaa lähes sata kiloa asekelpoista plutoniumia, joka riittää 24:en pommiin, kukin teholtaan Nagasakin ydinpommin vertainen eli 20 kilotonnia.
Debkafile arvioi, että nämä tosiasiat osoittavat Iranin voittaneen länsimaiden aloittaman taistelun estää Irania saamasta ydinpommia. Siten keskustelut Fordon maanalaisista tiloista ja muista ydinlaitoksista ovat tarpeettomat. http://www.debka.com/article/22616/US-Iranian-nuclear-talks-fail-Iran-has-plutonium-for-24-Nagasaki-type-bombs

5.UUTISOTSIKOITA
-          USA on oudon väkivalta-aallon kourissa. Perjantaina murhaaja ampui 20 koululasta, iältään 6-7-vuotiaita, yksi heistä juutalainen Noah Pozner, sekä kuusi aikuista Connecticutin Newtownissa, ja lauantaina pyssymies ampui 50 laukausta Kaliforniassa Newport kaupungin kauppakeskuksessa, mutta ihmeeksi kukaan ei haavoittunut. Poliisi pidätti kauppakeskuksen paikoitusalueella 42-vuotiaan Marcos Carrolan, jolla oli vielä hallussaan käsiase ja 50 patruunaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163188#.UM2EMWJHT-k
-          Ulkoministeri Avigdor Liberman eroaa tänään virallisesti voidakseen keskittyä nimensä puhdistamiseen. Hänen paikkansa ottaa pääministeri Benyamin Netanyahu oman toimensa ohessa. Ei kovin hyvä järjestely Lähi Idän kuohuessa. Danny Ayalon tulee pysymään hänen apulaisulkoministerinään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163186#.UM2HnmJHT-k
-          Presidentti Obama päätti nimittää senaattori John Kerryn ulkoministerikseen Hillary Clintonin sijaan, joka ei halua jatkaa, ja toisen ehdokkaan, Susan Ricen kieltäydyttyä. Hillary Clinton oli Euroopan kiertueellaan saanut vatsaviruksen, jonka johdosta hän joutui peruuttamaan menojaan. Hän kärsi sairaalassa ripulin vuoksi nestevajausta ja menetti tajuntansa, mutta on nyt tointumassa siitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163184#.UM2IFGJHT-k
-          Malmössa Ruotsissa huligaanit kivittivät 15-vuotiasta juutalaispoikaa kivillä ja lumipalloilla huudellen hänelle ”Heil Hitler”, todeten, että juutalaiset ovat tottuneet siihen, kertoi Swedish Radio viime viikoilla. Pojan hätyyttelyä oli kestänyt viikon ajan. Kaupungin juutalaisväestö on joutunut yhä ahtaammalle neonatsien ja muslimien jatkuvan häirinnän ja ahdistelun vuoksi. Paikallinen juutalaisjohtaja Fred Kahn sanoi, että tällaista ahdistelua tapahtuu kaiken aikaa, mutta että nykyään ihmiset raportoivat siitä poliisille, mikä on edistystä, kertoo Skånska Dagsbladet. Poliisin mukaan kaupungissa tapahtui 2011 kuuden alkukuukauden aikana 40 antisemiittistä rikosta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163187#.UM2JPWJHT-k
-          CIA:n tutkimusten mukaan Jonathan Pollard, joka kärsii elinkautistaan USA:n vankilassa, vakoili arabien ja Venäjän armeija toimia, mutta ei Yhdysvaltain erittäin salaisia turvallisuusdokumentteja, joihin hänellä oli mahdollisuus päästä käsiksi. Tutkimus tehtiin jo v. 1987, mutta osia siitä julkistetaan vasta nyt. Pollard oli silloin USA:n kansalainen, mutta Israel myönsi hänelle myöhemmin Israelin kansalaisuuden kuvitellen sen auttavan hänen vapauttamistaan, mikä ei ole toteutunut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163173#.UM2LgWJHT-k
-          Egyptin perustuslakiluonnosta koskevan kansanäänestyksen ensimmäinen päivä lauantaina 15.12. sujui ilmeisen rauhallisesti, mutta äänestysvilkkaus oli 66 %. Kun puolet äänistä oli laskettu, lakiluonnos näyttää saaneen hyväksynnän, vaikka esim. Kairossa ei-ääniä oli selvästi enemmän. Lopullinen tulos valmistuu viikon puolivälissä. Äänestyksen toinen osa tapahtuu ensi lauantaina. Armeija oli komentanut 120 000 sotilasta poliisin avuksi turvaamaan lain ja järjestyksen vaalipaikoilla. Oppositio kertoo lukuisista tapauksista, joissa vaalilaki rikottiin, erityisesti kristittyjä estettiin äänestämästä eikä kaikkia lippuja leimattu, ja vaalimainontaa jatkettiin vaalipaikalla, mikä on kiellettyä. Presidentti Mursi lupaa, että jos perustuslakiluonnos ei saa enemmistöä, hän nimittää uuden paneelin laatiman uuden esityksen 3 kuukauden sisällä. Oppositio pelkää Muslimiveljeskunnan saavan ylivallan maassa. http://www.timesofisrael.com/egypt-on-track-to-approve-islamist-influenced-constitution-reports-say/
-          Cambridgen yliopisto on asettanut yli 2000 vuotta vanhan kopion Moseksen kymmenestä käskystä ja muista juutalaisten uskonnollisista dokumenteista internetiin, jossa ne ovat kaikkien nähtävissä. Hauras Nash Papyrus, kuten dokumenttia kutsutaan, on yksi vanhimmista juutalaista Raamattua, Tanakh, koskeva osa. http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-cambridgeshire-20711692
-          Teheran varoittaa Turkkia, että NATO:n asettamat Patiot ohjukset pitkin Turkin ja Syyrian rajaa voivat aiheuttaa kolmannen maailmansodan. Turkki halusi ohjukset peläten Syyrian turvautuvan ohjuksiinsa Turkkia vastaan, koska se avoimesti avustaa Syyrian kapinallisia palkkasoturijoukkoja ja välittää heille aseita ja taloustukea. http://www.timesofisrael.com/tehran-warns-ankara-over-nato-missile-system/
-          Syyrian ulkoministeri Walid Moallem syyttää Yhdysvaltoja ja EU:ta siitä, että ne ovat vastuussa hänen kansansa kärsimyksistä. Hän valitti tästä YK:n ihmisoikeusjohtajalle Valerie Amokselle, joka oli lauantaina päivän kestävällä vierailulla Syyriassa. Moallem sanoi, että Syyrialle asetetut boikotit näännyttävät Syyrian kansaa. http://www.timesofisrael.com/syrias-fm-blames-us-eu-for-suffering-of-his-people/