Friday, November 30, 2012

PERJANTAI 30.11.12


PERJANTAI 30.11.12

1. JERUSALEMIN kaupunki teki alustavan päätöksen pääkaupungin vanhassa osassa sijainneen mutta jordanialaisten tuhoaman suuren synagogan rakentamiseksi noudattaen pääosin tuhotun rakennuksen ulkomuotoa, joskin sisäosiltaan se rakennetaan nykyaikaisten vaatimusten mukaan. Siten 3-kerroksinen rakennus varustetaan hissillä ja sosiaalitiloin.
Synagoga, joka tunnetaan nimellä ”Tiferethin synagoga”, rakennettiin 1800-luvulla.
Maapohjan osti Ashkenazi Hashidim vuonna 1843. Synagogan rakentaminen kuitenkin viivästyi siten, että se vihittiin käyttöön vasta 1872. Se tunnettiin aikoinaan myös perustajansa mukaan nimellä Nissan Bek synagoga.

ITÄVALLAN keisari Franz Joseph vieraili Israelissa v. 1969 synagogan ollessa rakennus-vaiheessa, ja esitti ihmettelynsä, miksei synagogaan rakenneta kupolia. Keisarin oppaana  toiminut rabbi vastasi tähän liukkaasti: Rakennus on nostanut hattuaan keisarin kunniaksi. Keisari Franz Joseph päätti silloin lahjoittaa varat kupolin rakentamiseksi. Sen johdosta kupolia alettiin nimittää Franz Josephin hatuksi.

ITSENÄISYYSSODAN aikana 1948 Tiferethin synagogaa, kuten myös lähellä sijaitsevaa Hurvan synagogaa, käytettiin Haganan puolustuspesäkkeenä. Jordanian arabilegioonan joukkojen miehitettyä vanhankaupungin, he räjäyttivät synagogan toukokuun 21. päivänä kello yhden aikaan aamuyöstä. Hurvan synagoga räjäytettiin muutaman päivän kuluttua. Tämä oli osa Jordanian taktiikkaa tuhota kaikki juutalaisten synagogat ja uskonnolliset rakennukset miehittämästään Jerusalemin itäosasta. Jerusalemin kaupunki päätti jättää Tiferethin synagogan rauniot siistimisen jälkeen koskemattomiksi. Hurvan synagoga rakennettiin uudelleen. Se vihittiin 2010 vähäisten arabimielenosoitusten saattelemana.

TIFERETHIN synagogan rakentamiseksi tuntematon lahjoittaja antoi 50 miljoonaa USD, mikä tarvitaan rakennuksen uudelleen rakentamiseksi. Töitä vaikeuttaa autoyhteyden vaikeus mutkaisten katujen ja kapeiden sisäänkäyntiaukkojen aiheuttamien ongelmien vuoksi, kuten Shlomi Attias Jerusalemin vanhankaupungin juutalaiskorttelin rakennus- ja kehittämis-yhtiöstä
(JQCD) toteaa.
Jerusalemin pormestari Nir Barkat sanoo lausunnossaan, Jerusalemin kaupunki pitää tärkeänä kunnostaa ja uudelleen rakentaa kaupungin perintökohteet. ”Tiferethin synagoga oli juutalaisen yishuvin (asutuksen) symboli Jerusalemissa, ja me olemme ylpeitä voidessamme herättää sen henkiin ja rakentaa uudelleen.”
Attias toteaa, että ennen rakentamisen aloittamista välttämättömät arkeologiset kaivaukset aloitetaan pian. Vanhankaupungin aluetta valvova UNESCO esitti varauksia Hurvan synagogan rakentamisen yhteydessä peläten sen aiheuttavan arabien mielenosoituksia, ja tämä pelko on huomioitava tämänkin yhteydessä. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=293791

2. MAAILMAN hämmästellessä tai ihastellessa – kukin ideologisilta juuriltaan katsoen – palestiinalaisten riemuitsemista saatuaan YK:n yleiskokouksessa varsin kyseenalaisen ylennyksen supertarkkailijan asemaan, joka antaa sille oikeuden tulla valituksi YK:n alaisiin komiteoihin ja valiokuntiin, Israelin kansa seuraa varsin penseän tuntuisesti uusien puolueiden perustamista ja entisten valmistautumista tammikuun 22. päivän Knessetin vaaleihin pitäen puolueen sisäisiä vaalejaan ehdokasasettelun valmistamiseksi.

KUKKONA tällä kumpareella – etten sanoisi tunkiolla, kuten sanonta kuuluu – ylvästelee Netanyahun johtama Likudin ja Israel Beitenun eli ”Likutenun” yhteistoimintaliittoutuma. Sille ennustetaan varsin selvää vaalivoittoa, mutta voidakseen hallita maata, se tarvitsee Knessetissä yli 60 edustajaa eli sen täytyy saada kumppanikseen muita puolueita. Tämä tekee hallitsemisesta monimutkaisen ja vaikeuttaa pitkäjännitteisten suunnitelmien laatimista ja toteuttamista, sillä jokainen puolue esittää omat ehtonsa ja toiveensa.
Labour-puolueen jäsenet antoivat äänensä eilen ja tuloksia odotettaan aamupäivän kuluessa.
Puolue ei saanut nimekkäitä henkilöitä houkuttelemaan äänestäjiä, mikä voi tuntua puolueen menestyksessä tammikuussa. Suurin huomio kohdistuu puolueen puheenjohtajan Chelly Yechimovichin ja entisen puheenjohtajan Amir Peretzin keskinäiseen kampailuun. Jäsenistä äänesti 58 %, Beit Shemeshin vaalipaikka jouduttiin sulkemaan mellakoiden vuoksi. Äänestyksellä valitaan ehdokkaat paikoille 8 –12, ehdokkaita oli 83, jotka kamppailevat ennusteiden mukaan 20:stä edustajapaikasta Knessetissä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=294015

3. PA:N puheenjohtajan Mahmoud Abbasin, jonka virallinen kausi päättyi 2009 tammikuussa, jonka jälkeen hän on jatkanut ”presidentin” toimessaan laittomasti kuten myös hänen hyväksymänsä Salaam Fayadin johtama hallitus, sai YK:n yleiskokoukselle tekemälleen esitykselle palestiinalaisten nostamiseksi tarkkailijan asemaan 138 jäsenmaan kannatuksen, sitä vastusti 9 maata, mukana USA, Israel, Kanada, Tsekin tasavalta, Palau, Micronesia, Nauru, Panama ja Marshallin saaret, 41 maata pidättyi äänestämästä.                     

SEKÄ USA että Israel varoittivat toistamiseen Abbasia vakavista seurauksista, jos hän turvautuu tällaiseen kavalaan temppuun, joka rikkoo Oslon sopimuksia ja samalla mitätöi suurelta osin vuosien aikana tehdyt jatkosopimukset ja järjestelyt. Abbasin tärkein innoite jatkaa tällä itsetuhoisella tiellä lienee ollut kuvitelma voida jatkaa Israelin vastaista taistelua diplomaattisella ja poliittisella rintamalla havaittuaan, etteivät palestiinalaiset pysty kamppailemaan tasavertaisesti Israelin kanssa taistelutantereella todellisin asein.
Arabit vakuuttavat, että he rakastavat kuolemaa enemmän kuin elämää. Israelilaiset puolestaan vastaavat tähän, ettei rauhaa ole mahdollista saavuttaa ennen kuin elämä on heille tärkeämpi kuin kuolema, tai että he rakastavat lapsiaan enemmän, kuin heidän kuolemaansa marttyyrina, ja enemmän kuin vihaavat israelilaisia.

PÄÄMINISTERI Netanyahu totesi puheessaan eilen, että Abbasin jääräpäinen ponnistelu yksipuolisiin ratkaisuihin ja asian vieminen YK:n yleiskokoukseen tunkevat rauhan-keskustelujen aloittamisen ja sopimuksen solmimisen entistäkin kauemmas tulevaisuuteen, eikä YK:n päätös muuta tilannetta käytännössä mitenkään. Hän puhui tilaisuudessa, jolla kunnioitettiin Egyptin presidentin Anwar Sadatin Israelin vierailun 35. vuosipäivää. ”Israelin käsi on ojennettuna rauhaan, mutta Palestiinan valtiota ei tulla perustamaan, ennen kuin Israel tunnustetaan juutalaisena valtiona. Palestiinan valtiota ei tulla perustamaan ilman julistusta vihollisuuksien lopettamisesta ja turvallisuusjärjestelyjen toteuttamista Israelin valtiolle ja sen kansalle”, Netanyahu vakuutti lisäten: ”Riippumatta siitä, kuinka monta kättä nostetaan YK:ssa mikään mahti maailmassa ei voi irrottaa juutalaista kansaa Israelin maasta.”

EUROOPAN maat, nekin jotka rohkeasti vakuuttivat seisovansa Israelin rinnalla ja vastustavansa PA/PLO:n yksipuolisia toimia YK:ssa, vetäytyivät niille annetusta vastuustaan. Monet ovat sitten jälkeen päin häpeällisesti rohkeutensa petettyä tulleet vakuuttelemaan, ettei tämän tarvitse vaikuttaa niiden ystävyyteen Israelia kohtaan. http://www.timesofisrael.com/un-recognition-only-pushes-away-the-prospect-of-a-palestinian-state-netanyahu-says/
Israelin apulaisulkoministeri totesi YK :n äänestystuloksen jälkeen: ”Tämä on historiallinen tappio palestiinalaisille”. Hän kutsuu Abbasia ”diplomaattiseksi terroristiksi”.
Puoluejohtajat ovat syyttäneet Netanyahua, että hänen selkärangattoman politiikkansa vuoksi on ajauduttu tähän tilanteeseen, jossa PA:n puheenjohtaja avoimesti uhittelee häntä ja katsoo voivansa toimia miten tahtoo uskoen, että pääministeri kuitenkin antaa periksi.
Kuin osoitukseksi tilanteen omituisuudesta Netanyahu kehotti siirtämään 200 miljoonaa NIS PA:n tileille vähän ennen YK :n äänestystä.

JP:n kolumnisti Martin Sherman esittää varsin suorasukaista kritiikkiä Netanyahun ja Libermanin seuratessa sivusta reagoimatta mitenkään Abbasin yksipuolisiin toimiin maailmalla, joista tämä YK:n seikkailu on viimeisimmistä. Sekä Juudean ja Samarian juutalaisasukkaat että Women in Green ovat vaatineet, että Israelin tulee liittää kaikki
C-alueet ja myös juutalais-enemmistöiset B-alueet Israeliin, mutta tätä lienee turha edes toivoa, sillä hän julisti jo päiviä ennen YK:n äänestystä, että hän tulee esittämään matalaa profiilia.
Kolme juutalaista aktivistia pidätettiin Tel Avivissa PA:n vastaisen mielenosoituksen yhteydessä. Poliisi esti Palestiinan lipun polton, mitä kansanedustajat Michael Ben Ari ja Arieh Eldad yrittivät mielenosoituksen aikana.

4. UUTISOTSIKOITA
-          USA antoi Iranille ultimaatumin, että ellei se suostu yhteistoimintaan IAEA:n kanssa ennen maaliskuuta 2013, IAEA:n tulee raportoida asiasta YK:n turvallisuusneuvostolle. Iranin uusi vuosi alkaa maaliskuun 21. päivä. Yleinen mielipide maailmalla on, että Iran tulee saamaan ydinpomminsa, sitä ei mikään enää voine estää, koska otollinen aika sen estämiseksi voimatoimin on mennyt. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=294003
-          USA:n senaattorit molemmin puolin salia esittivät vaatimuksia ja esityksiä, että USA:n taloudellinen tuki PA:lle tulee lopettaa sen yksipuolisen toiminnan vuoksi. Esityksissä on kuitenkin lisäys, jossa ensin tarkataan, viekö PA Israelin vastaisia syytöksiä Haagin kansainväliseen rikosoikeuteen. Tässä USA seuraa Netanyahun esikuvaa, joka päättämättömyydellään vei hänen vastustukseltaan hampaat. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=294019
-          Egyptin perustuslakia laativa paneeli hyväksyi laatimansa luonnoksen ilman kristittyjen ja vapaamielisten mukana oloa. Tämän tarkoituksena oli saada perustuslakiluonnos valmiiksi ennen sunnuntaita, jolloin perustuslakioikeus lupaa julkistaa päätöksensä paneelin lakkauttamisesta, koska se ei ole edusta tasapuolisesti eri kansankerroksia. Esitys on perustettu islamin sharia-lakiin, ja sen uskotaan kaventavan puheen vapautta ja naisten oikeuksia. Myös rangaistukset tullevat olemaan länsimaisten käsitysten mukaan barbaarisia ruumiin osien ja –jäsenten katkomisineen. Thursday, November 29, 2012

TORSTAI 29.11.12


TORSTAI 29.11.12

1. SAUDI ARABIAN kuningas Abdullah bin Abdulazizin kerrottiin erään uutisen mukaan olevan kliinisesti aivokuollut, eli hän oli vaipunut sen mukaan koomaan ilman toivoa paranemisesta. Kerroin tästä edellisessä raportissani.
Uutinen osoittautui kuitenkin ennen aikaiseksi. Vaimentaakseen hänen terveyden-tilaansa koskevia spekulaatiota kuningas Abdullah esiintyi maansa television järjestämässä tilaisuudessa. 11 vuorokautta selkäleikkauksensa jälkeen 87-vuotias kuningas istui TV-kuvassa tuolillaan ikään kuin työpöytänsä takana. Hänen kuninkaallisen perheensä jäsenet kävivät tervehtimässä häntä suudellen hänen kättään sairaalan tilassa, joka oli varustettu tilaisuutta varten.
Saudi Arabian virallinen lehdistövirasto raportoi korkean tason delegaation vierailleen kuninkaan luona ja vakuuttuneen kuninkaan tervehtymisestä.
Saudi Arabian yksinvaltiaan terveydentila, joka on heitellyt hälyttävästi jo usean vuoden ajan, on erittäin tärkeä öljyntuotannon häiriöttömäksi jatkumiseksi maailmantaloudelle ja  ennen kaikkea USA:lle, jolle Saudi Arabia on yksi pitkäaikaisimmista liittolaisista Lähi Idässä.
Kuningas Abdullah leikattiin vuonna 2010 ja vuonna 2011 kahdesti New Yorkin sairaalassa selkävaivojen vuoksi.
Viimeinen leikkaus, josta hän nyt on toipumassa, suoritettiin Riyadin sairaalassa marraskuun 17. päivänä. 10 tuntia leikkauksessa kiinnitettiin irrallinen selkänikama.  http://www.timesofisrael.com/saudi-king-seen-on-tv-amid-health-questions/

2. EGYPTIN presidentti Mohammed Mursi sanoi Time viikkolehden haastattelun yhteydessä, että Israelin ja palestiinalaisten tulee keskittyä siihen, mikä on heille yhteistä, jos he haluavat rauhan onnistuvan keskinäisissä suhteissaan. Haastattelu julkaistiin myöhään keskiviikkona.
Hän puhui viikko sen jälkeen, kun hän oli onnistunut välittämään Israelin ja Hamasin välisen asemasodan ns. Pillar of Cloud (Pilvenpatsas) operaation lopettamiseksi. Tulitaukosopimuksen jatko-osasta neuvotellaan edelleen Kairossa Egyptin ja USA:n välityksellä. Neuvotteluissa on tarkoitus yksilöidä sopimuksen käytännön järjestelyt.

PRESIDENTTI Mursi esitti vetoomuksen verenvuodatuksen lopettamiseksi Lähi Idässä ja Pohjois-Afrikassa ja vakuutti työskentelevänsä presidentti Obaman kanssa tämän päämäärän saavuttamiseksi. ”Presidentti Obama on ollut hyvin, hyvin avulias. Ja voin todella vakuuttaa, että hänen tavoitteensa vastaavat hänet toimintaansa”, Mursi totesi käyttäen englantia, jonka hän omaksui opiskellessaan Yhdysvalloissa.
Mursi sanoi keskustelleensa Obaman kanssa tulitauosta Israelin ja Hamasin välillä, mikä on hyvin tärkeä, ja sitten he puhuivat palestiinalaisten ja israelilaisten välisistä erimielisyyksistä, mitä ei ole helppoa ratkaista, se on hyvin vaikeaa. ”He puhuvat erimielisyyksistä, mutta haluaisin heidän puhuvan sitä, mikä on heille yhteistä,” Mursi sanoi vakuuttaen, että hän toimii yhteistyössä Obaman kanssa tehden kaiken, mitä he voivat tehdä.

MURSI kiisti väitteet, että hän olisi uusi faarao, mistä häntä on syytetty hänen ottaessaan itselleen diktaattorin oikeudet. Hän sanoi kaiken johtuvan siitä, ettei maassa ole parlamenttia eikä perustuslakia. Siksi hän sanoo tarvitsevansa valtuudet toimia voidakseen ohjata maan demokraattisesti uuteen nousuun sitten, kun maahan on saatu perustuslaki, josta kansalla on oikeus äänestää, ja parlamentti, joka valitaan perustuslain mukaisesti. Hän vakuutti, että Egypti tulee puskemaan läpi tämän ryteikön, ja egyptiläiset ovat vasta opettelemassa, millaista on elää vapaudessa Mubaran hallituksen yksinvallan kuristusotteen jälkeen.
Hän selvitteli haastattelussa, että hän haluaa keskinäisen vuoropuhelun jatkuvan, ja että erilaisia mielipiteitä ja uskomuksia omaavilla on myös oikeus elää ja toimia.
”Tämä tilanne haastaa meidät, puskee kansaa, saada asiat viimeisteltyä, mutta jonkinlaisessa tasapainoisessa ilmapiirissä ja tilanteessa, jotta ihmiset voivat äänestää perustuslaista. Me haluamme saada tämän asian päätökseen”, Mursi analysoi.

MURSI vakuutti, että uudessa perustuslaissa vakuutetaan perusoikeudet kaikille kansaryhmille, oikeudet kaikille, yhtäläiset oikeudet miehille ja naisille, muslimeille ja kristityille, jokaiselle, jolla on oma mielipiteensä. Hän sanoi valvovansa demokratian toteutumista Egyptissä, mistä maailma ja varsinkin USA on ollut syvästi huolestunut.
Mursilla on kuitenkin vakavia haasteita Egyptin oikeuslaitoksen noustua kapinaan hänen yksinvaltaisten toimiensa ja johtavien tuomarien keskiviikkona julistaman lakon vuoksi.
Tämä sai perustuslakia laativan toimikunnan kiirehtimään työnsä viimeistelemiseksi.
Muslimiveljeskunta ja islamin salafistien puolue al-Nour uhkaavat viedä kysymyksen kaduille, minkä vahvistamiseksi ne kutsuivat vastamielenosoituksen Mursin tueksi viikonvaihteen aikana. Mikäli tämä toteutuu, luvassa on väkivaltaa, pidätyksiä ja jopa surmattuja. Keskiviikon Mursin vastaiseen mielenosoitukseen osallistui yli 200 000 ihmistä.

Egyptin perustuslaillinen oikeus ilmoitti, että se jatkaa valmistelujaan perustuslakia laativan sadan hengen toimikunnan purkamiseksi, koska Muslimiveljeskunnalla ja salafisteilla on liian suuri osuus sen kokoonpanossa. Päätös siitä julkistetaan sunnuntaina. http://www.timesofisrael.com/morsi-israelis-and-palestinians-must-talk-about-similarities-for-peace-to-work/

3. IRANIN ydinteollisuuden johtaja Fereidoun Abbasi totesi lausunnossaan, että Iran tulee huomattavasti nopeuttamaan uraanin rikastustoimiaan ja lisäämään tuntuvasti sitä rikastavia sentrifugeja kuluvan vuoden loppuun mennessä. Iranin kalenterin mukainen vuosi vaihtuu maaliskuun 20. päivänä. Abbasin lausunnon uskotaan Times of Israel artikkelin mukaan lisäämään jännitystä Iranin ja länsimaiden välillä. Iran ei ole pystynyt vakuuttamaan länsimaita ja YK :n alaista IAEA:ta ydinsuunnitelmansa rauhanomaisuudesta.

Abbasi sanoi Iranin kiirehtimisen johtuvan kansainvälisen boikotin aiheuttamasta kireästä taloustilanteesta. ”Sanktioista huolimatta me tulemme luultavasti näkemään merkittävän lisäyksen sentrifugien lukumäärässä ennen vuoden loppua”, hän totesi valtion TV:ssä keskiviikkona. Hän ei yksilöinyt lausuntoaan, tarkoittaako uraanin rikastamisen lisääminen viiden %:n vai 20 %:n tai yli tasoon. Viiden prosentin tasoon rikastettu uraani sopii voimalan polttoaineeksi, 20 prosentin tasoon rikastettu uraanin jatkorikastaminen ydinaseen vaatimaan 90 %:n tasoon käy paljon nopeammin.
Hänen antoi lausuntonsa pian sen jälkeen, kun IAEA esitti huolensa Iran kaksinkertaistavan toimivien sentrifugien määrän Fordon maanalaisessa rikastuslaitoksessa 700:sta 1400:an.
Abbasin mukaan Iran tarvitsee 20 %:n tasoon rikastettua uraania lääketieteellisen tutkimus-reaktorin polttoaineeksi, jossa valmistetaan isotooppeja miljoonaa potilasta varten vuodessa.

ABBASI sanoi, että Arakin raskasvesitutkimusreaktorin valmistuminen tapahtuu laaditun aikataulun mukaan, ja laitos on pian valmis testaukseen, joka suoritetaan virtuaalipoltto-ainetta käyttäen. IAEA on vaatinut tämän 40 MW:n laitoksen rakentamisen keskeyttämistä.
Abbasi totesi, että vihollisten mahdollisten tuhoamisyritysten vuoksi edetään hyvin varoen. Hän vakuutti, että kaikki tarvittavat välineet reaktorin käynnistämiseksi on jo hankittu.
Länsimaat epäilevät, että Arakin laitoksessa jatko-rikastetaan käytettyä polttoainetta plutoniumiksi, jota myös voidaan käyttää ydinpommin valmistamiseksi. http://www.timesofisrael.com/iran-announces-sharp-increase-in-nuclear-enrichment/

4. ISFAHANIN kaupungissa asuva 57-vuotias perheen äiti joutui kiihkomielisten muslimi-gangstereitten murhaamaksi siksi, ettei hän suostunut luovuttamaan moskeijan vieressä sijaitsevaa kotiaan muslimeille ja liitettäväksi viereisen moskeijan tonttiin.
Moskeija oli kuitenkin laittomasti ottanut osan vaimon talosta käyttöönsä ja liittänyt sen tonttiinsa. Vaimo, josta turvallisuuden vuoksi käytetään nimeä Tuba N., vei asian oikeuteen saadakseen korjauksen asiaan, vaikka häntä oli varoitettu siitä useaan kertaan.
Perheen isän ollessa liikematkalla Teheranissa joukko muslimeja tunkeutui naisen taloon, sitoi hänen tyttärensä ja puukotti naista useaan kertaan, kunnes hän kuoli. Lopuksi he viilsivät hänen ruumiinsa auki ja katkoivat hänen kätensä, kuten paikalla ollut tytär kertoi.
Viranomaiset eivät ole palauttaneet vaimon pahoinpideltyä ruumista hautaamista varten.

Iranissa asui ennen islamin vallankumousta 25 000 juutalaista, mutta nyt heitä on rekisteröity enää 8 756. Puolentoista miljoonan asukkaan Isfahanissa asui 1 200 juutalaista vuonna 2009, nyt heitä on siellä enää satakunta perhettä eläen shia-muslimien painostuksen alaisina. http://www.timesofisrael.com/jewish-woman-brutally-murdered-in-iran-over-property-dispute/

5. UUTISOTSIKOITA
-          Arabikevään ansiosta Amerikan tuke Israelille nousi entistä suurempiin lukuihin, kuten äskettäin Israel Group ryhmän teettämä gallup osoittaa. Amerikkalaisten halu puolustaa Israelia kriisitilanteessa nousi 60 %:sta 68:an %:iin. Tiedustelun äänestäjiltä suoritti lokakuun 6- 8 päivien välisenä aikana Greenberg Qiunlan Rosner. Palestiinalaisten kannatus putosi kahdeksasta seitsemään prosenttiin. Tiedustelussa kyseltiin  793 äänestäjältä, virhe-marginaali 3.5 %. Israel Project johtaja Josh Block toteaa, että tulos osoittaa Amerikan kansan vankkumattoman tuen Israelille uskollisimpana liittolaisena. Tulos vahvistaa aiempia tutkimuksia joiden mukaan 81 % amerikkalaisista haluaa säilyttää tai nostaa nykyistä tukea Israelille. Vain 13 % haluaa USA:n loitontavan itseään Israelista. Vuotta aiemmin Israelin kannatus oli 73 %, ja vastustajia 23 %. 59 % amerikkalaisista haluaa toimia läheisemmin Israelin kanssa ja vain 24 % suosittaa läheisempiä suhteita arabimaiden, kuten Saudi Arabia ja Egypti,  kanssa. 60 % sanoi tuntevansa lämpimiä suhteita Israeliin, kun palestiinalaisia suosi 16 %, edellisessä kyselyssä 26 %. 69 % kannattaa kahden valtion ratkaisua, 16 % vastustaa. 57 % vastustaa yksipuolista ratkaisua YK:n kautta, 27 % kannattaa. Gallupin mukaan amerikkalaiset suhtautuvat epäillen Egyptiin, vaikka eivät usko sen kehityksen vaarantavan USA:n turvallisuutta. Paljon kielteisempi suhtautuminen sen sijaan paljastui suhteessa Iraniin. Marraskuussa 2012 kysytyistä 71 % haluaa, että USA menee Israelin turvaksi, jos se iskee Iraniin, 22 % vastustaa. Vuotta aiemmin samaan aikaan luvut olivat 61 % kannatti, 33 % vastusti. http://www.timesofisrael.com/americans-support-for-israel-grows-in-wake-of-arab-spring-poll-reveals/
-          Kolmannen maailman parissa 1.5 miljardia ihmistä elää edelleen ilman sähkövirtaa, kerrotaan Times of Israel artikkelissa, jonka kynäili David Shamah. Hän viittaa USA:n TV-näytelmään, jossa pyritään esittämään havainnollisesti, millaista elämä olisi ilman sähkövirtaa. Artikkelissa käsitellään Israelissa vielä lastenkengissään olevaa aurinko-energian valjastamista hyötykäyttöön. Esimerkin hän ottaa israelilaisesta liikemiehestä ja monitoimipuuhaajasta myös sosiaalisten kysymysten aloilla nimeltään Yosef Abramovitz, joka sanoo vierailleensa Afrikassa, jossa 90 % kansasta elää ilman sähkövirtaa. Abramovitz rakensi Israeliin Negeviin Keturan aurinko-voimalan saaden vähitellen valtion uskomaan projektinsa käyttökelpoisuuteen sähkövoiman tuottamiseksi ilman saastutusilmiöitä. Mutta hänellä on paljon suuremmat suunnitelmat mielessä kolmannen maailman sähköntuotannon kehittämiseksi. Hän kertoo kokemuksistaan ja havainnoistaan Afrikassa, jonne hän suuntaa tarmonsa Israelin ohella. Päämääränä on saada rakennettua 20 miljardilla USD vuoteen 2020 mennessä aurinkovoimaloita, jotka tuottavat sähköä 10 000 MW, joka riittää 50 miljoonan ihmisen tarpeisiin. Lopullisena tavoitteena on saada miljardi kolmannen maailman ihmistä liitettyä sähkövoiman piiriin aurinkokennojen avulla. http://www.timesofisrael.com/israels-solar-revolutionaries-to-bring-light-and-peace-to-africa/
-          Israelissa vieraileva Togon presidentti Faure Ezzozimma Ganssingbe sanoo olevansa ylpeä voidessaan vierailla Israelissa. Hän tutustui maahan kiertoajelulla ja kävi istuttamassa puun vierailunsa muistoksi, ja kävi tapaamassa maan johtoa. Hän sanoo rohkeasti vastustavansa Abbasin aloitetta YK:ssa ja kannattavansa Israelia kansainvälisissä järjestöissä. Hän sanoi, että tilanne on muuttunut Afrikassa, eivätkä Afrikan maat enää häpeile tunnustaa ystävyytensä juutalaisen kansan kanssa. Togo allekirjoitti yhteistoimintasopimuksen Israelin kanssa v. 2009, ja haluaa kehittää ja vahvistaa sitä Israelin tarjoaman edistyneen tekniikan avulla. http://www.timesofisrael.com/togos-president-plants-a-tree-in-israel/
-          INN julkaisi web-sivullaan professori Louis Rene Beresin kirjoittaman artikkelin vuodelta 1989. Vaikka aika on rientänyt siitä lähtien ja monenlaista kehitystä tapahtunut vuosikymmenien aikana, hänen analyysinsa ja havaintonsa ovat hämmästyttävän ajanmukaisia tänäkin päivänä. Hän tajuaa, että palestiinalaisiksi itseään kutsuvan kansan hallitseminen voi olla ongelmallista, mutta katsoo sittenkin, että itsenäinen islamilainen kansa Israelin sisällä muodostaa kuitenkin paljon suuremman vaaratekijän, jota on vaikea hallita. Artikkeli on pitkä eikä ole aihetta repostella sitä kaikilta osin, mutta kieliä osaavat voivat tutustua siihen alla olevasta linkistä. Hänen varoituksensa ovat erittäin ajankohtaisia tänä päivänä, jolloin PLO:n laatimaa Palestiinan valtion nostamista YK:n supertarkkailijan asemaan käsitellään maailmanjärjestössä. Monet Euroopan maat ovat antaneet pikkusormensa paholaiselle luvaten äänestää esityksen puolesta, eikä Israelin nykyhallitus ole osannut muotoilla sopivaa vastalääkettä tätä vaarallista kulkutautia vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162659#.ULcskmJHT-kWednesday, November 28, 2012

KESKIVIIKKO 28.11.12


KESKIVIIKKO 28.11.12

1. IRAN  on länteen salakuljetettujen dokumenttien mukaan kokeillut tietokone-simulaationa ydinpommia, joka on kolme kertaa voimakkaampi kuin Hiroshimaan pudotettu toisen maailmansodan aikana. Tämän uskotaan tarkoittavan sitä, että Iran suunnittelee jättipommia, jolla se on uhannut tuhota Israelin. Dokumentit länteen vuotanut maa haluaa pysytellä nimettömänä. IAEA mainitsi viime vuoden raportissaan saaneensa dokumentit, mutta ei sisältänyt niitä raporttiinsa, vaan viittasi niihin. AP sanoo saaneensa yhden dokumentteihin kuuluvan piirroksen, jossa esitetään tietokoneella laadittu diagramma ydinpommin vaikutuksesta. Sillä on yli 50 KT/mikrosekunnin voima ja samoin yli 50 KT/mikrosekunnin energiapurkaus. IAEA:n virkailija, joka haluaa pysyä nimettömänä, totesi nähtyään AP:n saaman dokumentin, että se on kopio yhdestä IAEA:n saamista dokumenteista.

TÄMÄ maa, joka dokumentin antoi AP:lle, suhtautuu kriittisesti Iranin ydinsuunnitelman toteuttamiseen ja koska IAEA ei niitä julkaissut, antoi dokumentin AP:n julkaistavaksi.
AP:n saama diagramma on järjestysluvultaan viides, mikä osoittaa sen kuuluvan sarjaan diagrammoja. Siinä esitetyn ydinpommin suuruus on yli kolme kertaa voimakkaampi kuin USA:n II maailmansodan aikana Hiroshimaan pudottama pommi, joka oli voimaltaan 15 KT.
Iranin johtajat vakuuttavat ydinteollisuutensa tähtäävän pelkästään sähkön tuottamiseen, mutta monet julkisuuteen tulleet seikat, joista tämä on yksi, todistavat toista. Sekä Iranin korkein auktoriteetti ajatollah Ali Khamenei että presidentti Mahmoud Ahmadinejad ovat toistuvasti uhanneet tuhota Israelin täydellisesti ja poistaa sen maailman kartalta.

IRANIN IAEA:n lähettiläs Ali Asghar Soltanieh ei sanonut kuulleensa diagrammoista.
USA:n tiedustelujärjestöjen laatimassa raportissa vuodelta 2003 vakuutettiin, että Iran oli lopettanut ydinsuunnitelmansa toteuttamisen. Diagrammat ovat vuodelta 2008 ja 2009, mikä osoittaa niiden laatiman raportin olleen virheellinen, kuten Englanti, Ranska, Saksa ja Israel jo silloin totesivat. IAEA on saanut näistä diagrammoista lisävahvistusta epäilyilleen, että Iran on jatkanut määrätietoisesti ydinpommin rakentamista. IAEA haluaa mennä tutkimaan Parchin armeijan tukikohdan aluetta, jossa Iranin uskotaan kokeilleen tietokonesimulaatiota, mutta Iran ei ole antanut siihen lupaa, vaan siistii pois kaikki kokeen suorittamiseen viittaavat todisteet alueelta. IAEA:n entinen virkailija Olli Heinonen uskoo, että tuntuu loogiselta, että Iran halusi testata käytännössä tietokoneen antamat tulokset.  http://www.timesofisrael.com/iranian-scientists-running-simulations-of-large-nuclear-weapon/

Iranilaiset hakkerit ovat onnistuneet murtautumaan IAEA:n tietokoneisiin tallennettuihin tiedostoihin, ja julkistaneet yli sadan IAEA:n virkailijan ja tarkastusviranomaisen henkilötiedot. Nämä he julkistivat kaksi vuorokautta sitten. Hakkeriryhmä kutsuu itseään nimellä ”Parashoo”, joka tarkoittaa pääskyä ja jota käytetään tytöstä Iranissa. IAEA:n edustaja Gill Tudor valittaa, että hakkerit pääsivät järjestön vanhaan selaimeen, ja lupaa järjestön tekevän kaikkensa, ettei tämä toistu. Hän ei yksilöinyt, mitä muuta arkaluonteista aineistoa hakkerit olivat saaneet. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162612#.ULW-qWJHT-k

2. SAUDI ARABIAN kuningas Abdullah bin Abdulaziz on Al-Sharq Il-Awsat raportin mukaan koomassa ja häntä pidetään kliinisesti kuolleena. Hänen kerrotaan vaipuneen koomaan vaikean monimutkaisen selkäleikkauksen yhteydessä marraskuun  17. päivänä Saudi Arabian kansalliskaartin Riyadissa sijaitsevassa King Abdulaziz kaupungin sairaalassa. Hänen henkivartijansa vakuuttivat leikkauksen jälkeen, että kuningas voi hyvin. 
Lääkintäviranomaiset kuitenkin totesivat silloin, että kuninkaan terveydentilassa tulee tapahtumaan muutoksia hyvin pian.

KUNINGAS Abdullah nousi kuninkaaksi Saudi Arabian perimäjärjestyksen mukaisesti vuonna 2005. Kuninkuus periytyy kuningaskunnan perustajan kuningas Abdulaziz bin Saudin kuoleman jälkeen 1953 hänen pojilleen, ei pojalta pojalle, kuten yleisesti. Saudin pojat alkavat kaikki olla todella vanhoja, vaikka kuningas saudilla oli tiettävästi yli 60 poikaa ja lukuisa määrä tyttäriä useista vaimoista, mutta tyttärien määrää ei noteerata Saudi Arabiassa.

Kuningas Abdullahin 13 vuotta nuorempi veli kruununprinssi Salman, joka toimii maan puolustusministerinä, vakuutti Gulfmaiden yhteistoimintakokouksessa, että kuningas voi hyvin. Hän vakuutti vielä samaa ennen hallituksen kokousta SPA-uutistoimiston mukaan.
Kruununprinssi Salman ei antanut tarkempia tietoja kuninkaan tilasta eikä sitä, milloin hän vapautuu sairaalasta. Tämä on hyvin varallinen tilanne, jota Saudi Arabian kuninkuuden vastustajat ja terrorijärjestöt kuten al-Qaida ovat odottaneet.
Saudi Arabia on maailman suurin raakaöljyn tuottaja ja erityisesti USA:n uskollisin liittolainen Israelin ohella Lähi Idässä. Öljyntuotannon häiriintyminen Saudi Arabiassa aiheuttaisi valtavan ”shunamin” läntisen maailman talouselämässä, joka ”keikkuu kaiken aikaa jyrkänteen reunalla”, kuten talousasiantuntijat varoittavat.
Saudi Arabian pörssikurssi putosi tiistaina joko kuninkaan terveydentilan tai muiden syiden johdosta 1.3 astetta, alimmaksi kymmeneen kuukauteen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162618#.ULXASWJHT-k

3. EGYPTIN presidentti Mohammed Mursi tapasi eilen maansa korkeita tuomareita ja lainopin asiantuntijoita neuvotteluissa, jossa oli tarkoitus sovitella maassa puhjennut poliittinen kriisi. Mursi kuitenkin pysyi lujasti kannassaan eikä suostunut minkäänlaiseen kompromissiin lieventääkseen aiempien päätöstensä aiheuttamaa tukkeumaa.
Mursi otti viime viikon torstaina itselleen diktaattorin valtuudet julistaen, ettei hänen valitsemisensa jälkeen maan presidentiksi tekemiään päätöksiä voida alistaa minkään tuomio-istuimen käsiteltäviksi eikä perustuslakia säätävän komitean laatimaa uutta perustuslakia vastaan voida esittää muutoksia.
Egyptin oikeusviranomaiset katsoivat tämän päätöksen rikkovan kaikkia säännöksiä ja ennen kaikkea heidän valtaoikeuksiaan maan korkeimpana tuomiovaltana.

EGYPTIN muista syistä alkaneet ja jo useita päiviä kestäneet mielenosoitukset Kairossa muuttuivat Mursin kaappauksen ja  yksinvallan vastustamiseksi. Eilen yli sata tuhatta, toisten arvioiden mukaan lähes kaksisataa tuhatta, mielenosoittajaa kokoontui Kairon Tahrir-aukiolle ja läheisille kaduilla. Mielenosoituksia järjestettiin samaan aikaan myös Aleksandriassa ja muissa Niilin suistomaan kaupungeissa. Mielenosoittajat vastustavat sekä presidentti Mursin että hänen entisen puolueensa Muslimiveljeskunnan kaappaamaa valtaa maassa. He edustavat pääosin ´vapaamielisiä ja ei-uskonnollisia kansanosia, mutta toisin ajattelijoita on muissakin ryhmittymissä, kuten kristityissä, jotka pelkäävät sharia-lain muuttavan heidän muutenkin vaikean elämänsä kiihkomielisen islamin puristuksessa helvetiksi.
Väkivaltaiset yhteenotot mielenosoittajien ja poliisin välillä aiheuttivat ainakin viidenkymmenen ihmisen haavoittumisen. Mielenosoittajat käyttivät kiviä ja polttopulloja, poliisi kyynelkaasua.
USA:n hallitus ja presidentti Obama seuraavat kauhulla aloittamaansa uudistusta demokratiaksi, joka näyttää muotoutuvan pahimmaksi tyranniaksi sitten faraoiden ajan. USA:n kongressin edustajat vaativat, että Obaman tulee käyttää Egyptille myönnettyjä miljardien tukivaroja presidentti Mursin painostamiseksi. http://www.timesofisrael.com/clashes-resume-in-cairo-ahead-of-opposition-rally/

4. SYYRIAN sisäinen taistelu vallasta tässä Israelin rajanaapurissa on saamassa entistä vaarallisemmat puitteet kapinallisten saadessa nykyaikaisia ohjuksia taistelussaan hallituksen joukkoja vastaan. Eilen tiistaina kapinallisten sanotaan ampuneen alas hallituksen helikopterin olalta laukaistavalla ohjuksella. Koska ilmavoimien käyttö on ollut armeijan viime aikaisten vastaiskujen tärkein ja eniten käytetty ase, sen toiminnan rampauttaminen tarkoittaa presidentti Bashar Assadin tilanteen muuttuvan entistäkin ahtaammaksi, vaikka toiset tiedot vakuuttavat, että hän on kaukana tappiosta.

Kapinalliset sanovat tuhonneensa Israelin rajan tuntumassa olleen tutka-aseman, josta Syyria oli pystynyt valvomaan Israelin ilmavoimien liikkeitä pitkälle Israelin puolelle, kuten myös Jordanian alueille. Tämä on vakava menetys Syyrialle, eikä tämän tutka-aseman tuhoaminen tunnu kovin järkevältä, sillä miten se edistäisi kapinallisten asemaa?

Vaarallisempi Assadin ilmavoimien käytölle muodostaa Turkin puolelle 850 km:n pituista rajaa asennettavat Patriot ohjuspatteristot, sillä ne pystyvät tutkallaan valvomaan lentoliikennettä pitkälle Syyrian alueelle, mutta varsinkin lähellä Turkin rajaa. Turkki halusi saada niitä NATO:lta Syyrian ilma- ja ohjusiskujen varalta, mutta niiden tarkoituksena lienee muodostaa epävirallinen lentokieltoalue Syyrian puolelle. Tarkkailijat olettavat, että niiden asentaminen  rajan tuntumaan on oire Turkin johtamien NATO-joukkojen puuttumisesta Syyrian tilanteeseen.
Venäjä on antanut useita varoituksia USA:lle ja NATO:lle torjuntaohjusten asentamisesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162616#.ULXNIGJHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          IDF:n eteläisen haaran komentaja kenraalimajuri Tal Russo sanoo ihmettelevänsä, miten pian rakettituli Gazasta Israeliin loppui operaatio ”Pillar of Cloud” jälkeen. Russo arvioi, että se johtuu Hamasin ja Jihadin saamista ankarista iskuista, jotka ovat suuresti lisänneet IDF:n uskottavuutta ja pelotteluvoimaa, vaikka Hamas väittääkin voittaneensa sodan. Hän vakuutti, että Israel tulee toteuttamaan Kairossa jatkuvien jatkoneuvottelujen säännökset edellyttäen, että vastapuoli sitoutuu niihin ja noudattaa niitä. Viime perjantaina joukko gazalaisia kokoontui turva-aidan taakse joittenkin pyrkiessä kiipeämään aidan yli. IDF ampui varoituslaukauksia ensin ilmaan ja lopuksi jalkoihin saadakseen heidät poistumaan. Hamas kertoi, että yksi ihminen kuoli ja useita haavoittui. Hamas asetti sen jälkeen poliiseja rajan läheisyyteen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162613#.ULXQZWJHT-k
-          Netanyahun hallitus on valinnut ”matalan profiilin” mallin suhtautumisessaan Abbasin huomenna YK:n yleiskokouksessa tekemän Palestiinan valtionsa nostamiseksi semi-valtion asemaan. Tämä tarkoittanee sitä, että pääministeriltä puutuu selkärankaa, kuten eräs pilapiirtäjä esitti. EU-maat sen sijaan esittävät ”rohkeaa mutta vähemmän kaunista” laatiessaan luetteloita ”vaarallisista setlereistä”, joiden ei sallita päästä EU-maihin, ja sen jälkeen keskittyen laatimaan luetteloa vaarallisista tuotteista, jotka on valmistettu juutalaisten toimesta Juudeassa ja Samariassa. Selkäranka näyttää puuttuvan sieltäkin, voisi sanoa EU-maiden edustajien tyhmyydestä.  http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=293729
-          Kaksoisautopommi surmasi Damaskoksessa ainakin 20 ihmistä ja varmaan haavoitti moninkertaisesti. Räjähdys sattui tänään druusien ja kristittyjen pakolaisten asuttamassa kaupunginosassa. Tämä kaupunginosa kannattaa Assadia. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=293740
-          Ryhmä Israelissa asuvia USA:n kansalaisia on nostanut syytteen USA:n oikeuslaitoksessa Yhdysvaltoja ja Hillary Clintonia vastaan, että ne antaessaan tukea  palestiinalaisille eivät ole vaatineet selvää näyttöä, mihin varoja käytetään. Syytöksessä epäillään, että osa varoista menee terroristeille ja vaativat syytteiden nostamista asian johdosta. Heidän edustajanaan toimii Shurat Hadin, jonka mukaan varoja käytetään terroristien hyväksi sekä Gazassa että Länsirannalla. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=293678
-          Kadiman entinen puheenjohtaja Tzipi Livni sanoi eilen perustaneensa uuden puolueen nimeltä Hatnuah, jota joku kutsui ”poliittiseksi liikkeeksi, jota johtaa Tzipi Livni”. Kuusi Kadiman jäsenistä ilmoitti liittyvänsä Livnin puolueeseen, mutta lain mukaan tarvitaan 7, jotta heidän rahansa 9 miljoonaa NIS seuraisi heitä. Tämän uskotaan entisestään sekoittavan puoluejakaumaa kentällä, mutta Likudin ja Israel Beitelun Likutenu jatkaa vahvaa nousuaan, 40 paikkaa on luvassa. http://www.timesofisrael.com/poll-shows-center-left-bloc-suffering-from-livnis-political-comeback/
-          Sde Avrahamin moshavissa 4 km:n päässä Gazan rajasta asuva 39-vuotias Jael Reem-Matzpun kertoo kauhuyöstään. Hän nukkui lastensa kanssa, kun hän kuuli raskaita askeleita olohuoneessa. Mies tuli makuuhuoneeseen pitäen käsissään veistä ja rautaputkea. Mies sytytti valot sanoen jotain arabiaksi, ja hyökkäsi sitten suoraan Jaelin kimppuun, joka katsoi, että jos hän antautuu, hän kuolee lastensa kanssa. Se sijaan hän aloitti kamppailun miehen kanssa, joka haavoitti häntä kasvoihin ja olkaan. Hän sai tungettua miehen kylpyhuoneeseen ja lukitsi oven. Hän soitti armeijalle ja vei lapset turvaan. Sotilaat tulivat pian vain havaitakseen, että mies pääsi pakenemaan ikkunan kautta. He aloittivat jahdin ja löysivät hänet. Koska mies, joka oli beduiini Gazasta, ei luopunut aseistaan, sotilaat aloittivat tulen, joka surmasi hänet. Jael oli saanut lähitaistelukoulutusta armeijassa, ja siksi pystyi taistelemaan vastaan. Mies oli tullut turva-aidan läpi, jossa on sähköinen tunnisteverkko, mutta joko se ei toiminut tai sotilaat eivät reagoineet siihen.
Tuesday, November 27, 2012

TIISTAI 27.11.12


TIISTAI 27.11.12

1. TÄNÄÄN tiistaina 27.11.12, jolloin ennustetaan aurinkoista ja pientä lämpötilan nousua Israelissa – Jrsm 9-18; Eilat17-28; Kinneret 14-24 C-astetta - , Likudin edustajaehdokas-vaalien tulokset näyttävät puolueen puhdistuneen vasemmistoon kallistuvista ehdokkaistaan ja jolloin Maija-vaimo täyttää komeat 78 vuotta, maan sisäinen poliittinen ja taloudellis-sosiaalinen tilanne näyttää yhtä sekavaa tulevaisuutta kuin mitä se on ollut vuosikaudet.
Ei niin, että olisi syytä erityiseen huoleen – talous näyttää kasvavan yli 3.5 %.n luokkaa tänä vuonna ja ensi vuodelle ennustetaan 3 %:n kasvua, mitä USA:n taloutta uhkaavan jyrkän putouksen varjossa – joka voi romahduttaa koko maailman talouden – voidaan pitää varsin hyvänä saavutuksena, edellyttäen, että ennusteet toteutuvat. Täytyy pitää mielessä, että vaikka tästä kansasta sanotaan, että ”se elää yksinään, erillään muista kansoista”, voidakseen jatkaa positiivista kehitystään ja kasvuaan, se tarvitsee hyviä suhteita muihin maihin. Israel on koko nykyisen olemassaolonsa ajan pyrkinyt luomaan hyviä suhteita naapurimaihinsa, jotka olisivat luonnollinen yhteistoimintaympäristö, ja jotka kaiken järjen mukaan hyötyisivät juutalaisen kansan tunnetusta ja tunnustetusta innovaatiokyvystä.

Omituista onkin, että kaukana olevat Afrikan, Aasian itäosien ja Etelä Amerikan maat ovat havainneet tämän tosiasian ja innolla etsivät yhteistoimintamuotoja Israelin kanssa. Tästä on ehkä parhaita esimerkkejä juutalaisten kehittämä ”tippakastelu-menetelmä”, jolla veden kulutusta viljan, vihannesten ja hedelmäpuiden kastelussa säännöstellään tiekoneen ohjauksessa. Toinen on jäteveden uusiokäyttö, jota Israelissa on myös pitkälle kehitetty.
Tämä sinänsä kulutusyhteiskunnassa vähäiseltä tuntuva kysymys on erittäin merkittävä maissa, joissa veden vähyys on ilmeinen ja juomaveden riittävyys nopeasti kasvavan kansan tarpeisiin on elinehto. Vedestä tullaan vielä taistelemaan, ennustavat asiantuntijat.
Kansainvälisesti tunnetuimmat saavutuksensa Israel on kuitenkin tuottanut tieteen, taiteen, lääketieteen ja teknologian alueilla, joista voisi valittaen todeta, aseteknologia on saavuttanut viimeisimmät voittonsa, kuten äskeinen asemasota Gazan rintamalla osoitti.

2. LIKUD joutui venyttämään vaaliehdokkaitten valintansa kahdelle päivälle äänestyskoneitten epäkuntoisen toiminnan vuoksi. Ei sentään käynyt yhtä köpelösti kuin USA:n viimeisissä presidentin vaaleissa, joissa koneet joko toimivat väärin tai ne oli näpelöity siten, että Mitt Romneya äänestävät huomasivat koneen toistettunakin rekisteröivän äänen Obamalle. Siellä asia onkin annettu FBI:n tutkittavaksi, kuten aamun uutiset kertovat.

LIKUDIN vaaleissa ns. sanotut ”kansallismieliset” juhlivat, kuten julkaistut vaalitulokset kertovat. Netanyahu puolueen puheenjohtajana on pääehdokas ilman valintaa, mutta muut joutuivat toteamaan kansan esittäneen oman tuomionsa. Listan kärki ei ollut yllätys, sitä johtavat nykyinen opetusministeri Gideon Saar ja ympäristöministeri Gilad Erdan, joita seuraa ”ikuiseksi kakkoseksi” joskus nimitelty varapääministeri Silvan Shalom. Heitä seuraavat Yisrael Katz, Danny Danon, Knessetin puhemies Reuven Rivlin, entinen IDF:n komentaja Moshe Yaalon, Zeev Elkin, Tzipi Hotoveli, Yariv Levin, Yuli edelstain, Haim Katz jne.
Tarkemmat tiedot voidaan lukea alla olevan linkin antamasta artikkelista.

MEDIA on suurella mielenkiinnolla seurannut, miten Netanyahun edellisissä vaaleissa kaltoin kohtelema Moshe Feiglin nyt pärjää. Hän on nyt realistisella 14. ehdokas paikalla, ellei Netanyahu sitten kuitenkin näpelöi listaa itselleen sopivaksi. Toinen mielenkiintoinen ehdokas on Tzahi Hanegbi, jonka mahdollisuuksia aiemmat ongelmat poliisin kanssa rasittavat. Kansa näyttää kuitenkin antaneen hänelle anteeksi, joskin pitkin hampain, äänestäen sijalle 18.
Entisen pääministeri Menachem Beginin poika Benny Begin sai sijan 21,  Dan Meridor sijan 24 ja kotirintamaministeri Avi Dichter sijan 23. Näillä kolmella on putoamisuhka, riippuen siitä, miten hyvin Likudin ja Israel Beitenun vaaliliitto ”Likutenu” pärjää tammikuun vaaleissa.
Äänestysvilkkaus oli 58 %, äänioikeuttaan käytti lähes 72 000 rekisteröityä jäsentä.

3. ETIOPIAN Falash Mura juutalaisten viimeiset 2000 jäsentä, joista jotkut ovat odottaneet pääsyä Israeliin jo parin vuosikymmenen ajan, siirretään parin vuoden kuluessa Israeliin. Falash Mura, mikä amharan murteessa tarkoittaa ”vaeltajaa”, juutalaiset ovat erään teorian mukaan Egyptiin muuttaneita juutalaisia, jotka myöhemmin jatkoivat vaellustaan Etiopiaan. Toisen teorian mukaan – jota he itse painottavat – he ovat niiden juutalaisten jälkeläisiä, jotka seurasivat Saban kuningattaren mukana Etiopiaan. Kuningatar, kuultuaan Israelin kuninkaan Salomon viisaudesta ja hänen hovinsa ulkoisesta loistosta, päätti mennä tapaamaan tuota aikansa ihmemiestä. On jopa teorioita, että koska ”Salomo ei voinut kieltää kuningattarelta mitään mitä hän halusi”, tapaamisen seurauksena Saban kuningatar synnytti pojan, josta tuli Etiopian kuningas. Nyt tämän juutalaisen kansan rippeet aiotaan vuosien jossittelun jälkeen lennättää esi-isiensä maahan, Israeliin.

TARINA ja tietoisuus Etiopiassa asuvista juutalaisista tuli julkisuuteen aikaisin 1980-luvulla Amerikan juutalaisjohtajan vieraillessa Etiopiassa. Hän hämmästyi tavatessaan siellä tummaihoisia ihmisiä, jotka noudattivat juutalaisten ikivanhoja tapoja. He pitivät sapatin pyhänä ja lukivat sapattitilaisuuksissaan samoja Toran kohtia kuin juutalaiset kaikkialla.
He erottautuivat muusta kansasta haudaten kuolleensa omaan hautausmaahansa eikä kristittyjen, ja he erottivat kuukausitilassa olevat naisensa miehistä.
Amerikkalainen juutalaisjohtaja oli hämmästynyt, sillä nämä ihmiset tuskin olivat tietoisia, että juutalaisia asui muuallakin tai että missä Israel sijaitsi.

ETIOPIAN juutalaisten lennätys Israeliin aloitettiin 1991. Noin 20 000 Etiopian juutalaisia oli jalkaisin samonneet Sudaniin, ja sieltä heidän lennätyksensä Israeliin aloitettiin sapatti-iltana, mihin rabbit olivat antanet erikoisluvan sapattikäskyn rikkomisesta, koska sillä säästettiin ihmishenkiä. Tämä operaatio tunnetaan nimellä ”operaatio Moses”. Lennätyksiä suoritettiin  yötä päivää 36 tunnin ajan. Lentokoneista poistettiin istuimet, jotta saataisiin enemmän tilaa ihmisille, jotka pienine tavaranyytteineen olivat ensi kertaa elämässään lentokoneessa.
Kiire johtui alueen poliittisen tilanteen epävarmuudesta ja siitä, että lennot voitaisiin kieltää.
Nykyisin lennot suoritetaan Addis Abeban kentältä Etiopiasta.

VARSIN alkeellisista oloista ja ikivanhan patriarkaalisen perheyhteyden parista nykyaikaiseen länsimaisesti kehittyneeseen Israeliin muutto ei ole ollut pelkästään miellyttävä kokemus. Kulttuurishokki on ollut monelle väistämätön. Patriarkaalisten tapojen ja muotojen särkyminen nuorison osallistuttua israelilaiseen kouluelämään on sekin tuonut omat ongelmansa, eivätkä vanhat patriarkat ole katselleet suosiollisesti arvovaltansa murenemista eikä nuorison vapautunutta käyttäytymistä. Työn ja elannon hankkiminen on toinen ongelma.
Israeliin muuttaville opetetaan rabbiininen lainsäädäntö ja heprean kieli, jonka osaaminen on välttämätöntä voidakseen asioida marketeissa ja virastossa. Monet luottavatkin nuorten kykyyn toimia tulkkeina, sillä lapset oppivat kielen paljon helpommin.
Vaikka jotkut heistä pitävät itseään edelleen etiopialaisina, he kuitenkin tunsivat erilaisuutensa painon muun kansan ivatessa heitä asuessaan Etiopiassa.   http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162567#.ULRg5mJHT-k

4. PUOLUSTUSMINISTERIN, entisen Labour-puolueen puheenjohtajan Ehud Barakin yllättävä ilmoitus irrottautua politiikasta on herättänyt varsin ristiriitaisia tuntemuksia. Jotkut ovat kiitollisia, että miehestä päästiin, toiset murehtivat lahjakkaan ja kunnostautuneen, eniten kunniamerkkejä saaneen kenraalin ja poliitikon poistumista poliittiselta areenalta. Barak tunnetaan äkkiliikkeistä ja yllättävistä päätöksestä, minkä johdosta yksi jos toinenkin epäilee, ettei Barak tarkoita jättää politiikan lopullisesti, vaan syyt ovat muualla tähän äkkipäätökseen. Hänen Atzmaut-puolueelleen luvattiin pääsy Knessetiin, jopa 4 kansanedustajan voimin, mutta Livnin tarjous asettua hänen johtamansa puolueen kakkosehdokkaaksi ei sopinut Barakin kunniantunnolle; hän kokee, että hän on enemmän arvoinen. 

Barak ei sulkenut pois mahdollisuutta, etteikö hän voisi palata puolustusministeriön johtoon, jos häntä tarvitaan, niinhän Moshe Dayankin nimitettiin. Ehkä hän todella aikoo nauttia elämästä, käydä tutustumassa Machu Picchun mahtaviin ja arvoituksellisiin raunioihin.
Varaa hänellä lienee siihen; hän myi jokin aika sitten asuntonsa Tel Avivissa saaden siitä arviolta 28 miljoonaa, josta hän oli uudistusten jälkeen maksanut arviolta 16 miljoonaa.
Livni kosi myös presidentti Peresiä, mutta 86-vuotiaana hän lienee jo antanut kaikkensa tälle maalle, eivätkä suinkaan kaikki ole tyytyväisiä hänen toimiinsa, joista Oslon sopimukset ovat yksi mustimmista läiskistä hänen saavutuksissaan. Hän ei kuitenkaan ole osoittanut mitään surunvalittelua lähes 1500:n israelilaisen menehtymisestä niiden seurauksena, kuten hänen vastustajansa toteavat. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=293573

5. UUTISOTSIKOITA
-          Pääministeri Netanyahu ei ole paljastanut, miten hän aikoo vastata PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin tekemään valtio-esitykseensä YK:n yleiskokouksessa torstaina 29.11.12. Sekä USA:n että EU:n johtajat ovat kehottaneet Israelin hallitusta hillitsemään vastatoimiaan, joita varsinkin ulkoministeriö on vihjaillut. He sanovat, että annetaan pölyn laskeutua YK:n päätöksen jälkeen, joka lienee automaattinen puolto, ja katsotaan ensin, mitä ovat Abbasin seuraavat siirrot. Käytännössä YK:n päätöksen ei uskota muuttavan nykyistä tilannetta juuri miksikään, mutta se, mitä PA tulee tekemään saatuaan oikeuden tulla valituksi YK:n alaisiin komiteoihin ja neuvostoihin, on todellinen vaara Israelille. Tämä koskee nimenomaan Israelia, ei Yhdysvaltoja eikä EU:ta, joilla ei siten ole intressiä puuttua asiaan, mutta Israelille PA:n toiminta YK:n eri komissioiden kautta voi aiheuttaa jatkuvia ongelmia. Abbas ripotteli vähän sokerijauhoa esityksensä pannukakun päälle luvaten, että Palestiinan valtion saatua super-tarkkailijan aseman YK:ssa hän on valmis aloittamaan rauhankeskustelut Israelin kanssa. Abbasin veto lienee osa arabimaiden Israelin vastaista operaatiota, jota käydään tantereella, jossa ne voivat taistella tasavertaisina Israelin kanssa, kun se ei onnistunut asevoimin. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=293437
-          Jasser Arafatin jäännökset kaivetaan tänään esiin PA:n Ramallahin Mukatan hallintokeskuksen lähistöllä. Ranskalaiset ja sveitsiläiset asiantuntijat ottavat näytteitä jäännöksistä voidakseen antaa lopullisen päätöksen siitä, myrkytettiinkö Arafat, kuten hänen omaisensa väittävät. Hänen epäillään kuolleen AIDS:iin, sillä hän piti nuorista pojista, eikä varmaan aina muistanut tarkistaa heidän puhtauttaan. Arafatia pidettiin hengissä viikkojen ajan ranskalaisessa sairaalassa. Hänen letkunsa irrotettiin 11.11. 2005, eli 7 vuotta sitten, ja hänen ruumiinsa tuotiin lentoteitse Egyptin kautta Israeliin. Hän oli kuollessaan 75-vuotias. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=293593
-          Hamasin reaktiot PA:n puheenjohtajan Abbasin valtioesitykseen YK:n yleiskokouksessa ovat ristiriitaisia. Ulkomaan asioitten johtaja Khaled Mashaal soitti Abbasille ennen tämän New Yorkin matkaa sanoen tukevansa esitystä, mutta Haniyehin kanta on ollut kielteinen. Hamasin arvostus sai ansiotonta nousua operaatio Pilvenpatsaan ansiosta, jonka se sanoo voittaneensa. Joka tapauksessa Hamas on nyt neuvottelukumppani Lähi Idän kysymyksissä, ohittaen PA:n aseman. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=293529
-          Iranin merivoimien kaksi sota-alusta vierailevat uudelleen Sudanin satamassa. Tieto tuli pian sen jälkeen, kun Sudan ilmoitti muuttavansa Khartoumin lähellä sijaitsevan Yarmoukin sotilasvarusteita valmistavan tehtaansa pois pääkaupungin läheltä. Sudanin armeijan edustaja Sawarmi Khaled Saad ilmoitti AFP:n mukaan, että Iranin sota-alukset kiinnittyvät Port Sudanin satamaan 30.11.12 ja suoritettuaan sotilaallisia toimia irrottautuvat samasta kolmen päivän kuluttua. Alusten matkan tarkoituksesta ei ole tarkempia tietoja, mutta Iranin Port Abbasin satamasta lähteneen rahtilaivan uskotaan kuljettavan Iranin sota-alusten suojaamana aseita ohjuksia Sudaniin, josta ne kuljetettaneen salaa maitse Siinaille ja Gazaan. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=293391

Koska World Press sulki israelupdaten väittäen sallitun katsojamäärän kuukaudessa ylittyneen, pyydän ystävällisesti välittämään tietoa, että raportti on luettavissa linkissä:
Israelupdate avautunee uudelleen joulukuun alusta.
http://www.israblockupdate.blogspot.com

Monday, November 26, 2012

MAANANTAI 26.11.12


MAANANTAI 26.11.12

1. SYYRIAN uuden oppositioyhtymän johtaja Mouaz al-Khatib on maailmalla luonnehdittu ”maltilliseksi” islamilaiseksi oppineeksi. Hän voinee antaa tällaisen kuvan, jos tarkkailee pelkästään hänen ulkoista olemustaan ja käyttäytymistään, kuten tässä lienee tapahtunut. Todellisuudessa, kun raotetaan hänen syvempiä ajatuksiaan ja ideologiaansa, paljastuu karu todellisuus, mikä näyttää liittyvän järjestään näihin ”maltillisiin” islamin oppineisiin.

ELHANAN MILLERIN kirjoittaman artikkelin mukaan, joka julkaistiin tämän aamun the Times of Israel web-sivulla, a-Khatib julkaisi viime vuonna esseen, jossa hän tarkastelee Syyrian sunni-enemmistön ja vähemmistöryhmien mahdollisuuksia elää turvallisesti toistensa kanssa. Essee on nimeltään ”The role on international politics in inciting sectarian strife” (kansainvälisen politiikan osuus ryhmien välisen kiistan kiihottamisessa). Hän käsittelee juutalaisen kansanosan kysymystä kappaleessa ”Jews in the eyes of islamic civilization society” (Juutalaiset islamin sivilisaatioyhteisön silmin). Siinä hän toteaa mm.:

”Islamilainen sivilisaatio tekee selvän eron sionismin syöpäpesäkkeen ja islamin suuresti kunnioittaman uskonnon seuraajien välillä”, hän kirjoittaa, mutta mitätöi ”suuresti kunnioitetun uskonnon” ihailunsa todetessaan jatkossa ”historiallisen vihamielisyyden esiintyneen muslimien ja juutalaisten välillä ensimmäisestä kutsusta islamiin”.

Artikkelissa todetaan miten Khatibia on pidetty kansainvälisen median toimesta maltillisena uskonnollisena auktoriteettina, joka pystyy tasapainottamaan kasvavaa ääri-islamilaista vaikutusta Syyrian opposition riveissä.
”Veljet, me kaikki elämme omaa elämäämme, sunnit, shiat, alaviitit ja druusit yksimielisen yhteisönä, ja keskellämme elivät rakkaat veljemme, jotka seuraavat Jeesusta – rauha olkoon Hänelle”, kuten hän puhui kannattajiensa joukolle Damaskoksen lähiössä huhtikuussa 2011, vain kuukautta myöhemmin mielenosoitusten alkamisesta. Juutalaiset puuttuvat listasta.

Näyttääkin siltä, kuten artikkelin kirjoittaja toteaa, että Khatibilla on kokonaan toinen kuva yhteiselosta juutalaisten kanssa.
Toisessa esseessä, joka julkaistiin tammikuussa 2007, hän kritisoi silloista diktaattoria presidentti Saddam Husseinia. Mutta kritiikkinsä ohessa hän löytää sentään jotain positiivistakin Saddamin toimista todetessaan: ”Hän rakensi – erinomaisen koulujärjestelmän ohessa - mahtavan armeijan kauhistuttaen juutalaisia.”

Mouaz Khatib toimi Damaskoksen Umayyad moskeijan imaamina, kunnes hän joutui pakenemaan Syyriasta. Puheissaan hän kehotti uskontojen väliseen yhteistoimintaan. Hänet pidätettiin neljä kertaa mielenosoitusten alkamisen jälkeen maaliskuussa 2011. Hänen perheensä lopulta pakeni Syyriasta kesällä 2011. http://www.timesofisrael.com/syrian-opposition-leader-calls-zionism-a-cancerous-movement/

2. SYYRIASTA tulleiden raporttien mukaan, joiden todenperäisyyttä on syytä tarkastella tietyllä varovaisuudella, koska niitä ei pystytä verifioimaan, kapinalliset näyttävät vähitellen valtaavan uusia hallituksen armeijan tukikohtia ja hivuttautuvan yhä lähemmäs Damaskoksen keskustaa ja presidentti Bashar Assadin hallintorakennuksia ja palatsia.
Viimeisen uutisen mukaan kapinallisen valtasivat hallituksen helikopterien tukikohdan tuhoten pari helikopteria ja panssarivaunun. Julkisuuteen päästetyissä videokuvissa nähdään kapinallisten kävelevän kahden vielä ehjän helikopterin edessä. Kapinaliset tunnustavat vetäytyneensä tukikohdasta jonkin ajan kuluttua peläten armeijan vastaiskuja. Videokuvissa näytetään myös ilmavoimien tutkatorneja läheisellä kukkulalla.

Toisessa videossa näytetään tilannekuvia Deir al-Asafirin kylästä lähellä Damaskosta. Artikkelin mukaan kylän läheisissä esikaupungeissa on käyty kapinallisten ja armeijan joukkojen välisiä taisteluja.
Englannissa toimiva Ihmisoikeuksien Syyrian tarkkailutoimisto kertoo, että kylän pommituksissa sai surmansa 8 lasta. Kapinallisten komentokeskus ilmoittaa 10 lapsen saaneen surmansa, mikä osoittaa tilanteista kertovien raporttien todellisuuspohjasta.
Amatöörin ottamassa videossa nähdään kahden lapsen viruvan kadulla ja neljän lapsen saaneen surmansa istuessaan lähistölle paikoitetun auton takaistuimella.
Yhdessä videossa näytetään kahta kuollutta lasta ilmeisesti tilapäisessä klinikassa hoitoa odottavien lasten viruessa lattialla. Artikkelissa todetaan, että videot näyttävät aidoilta, vaikka niiden todenperäisyyttä ei pystytä tarkistamaan, koska journalisteja ei päästetä paikalle.

Englannissa toimivan tarkkailuaseman johtaja Rami Abdul-Rahman kertoo, että kapinalliset valtasivat Marj al-Sultan helikopteritukikohdan sunnuntaiaamuna. Damaskoksen lähistöllä olevasta tukikohdasta käytiin kiivaita taisteluja, joissa 15 kapinallista ja 8 hallituksen sotilasta sai surmansa edellisenä päivänä. Abdul-Rahmanin mukaan kapinalliset myöhemmin vetäytyivät tukikohdasta.
Artikkelissa todetaan, että kapinallisten yhtenä päämääränä on pyrkiä tuhoamaan hallituksen ilmavoimien tukikohtia, koska armeija turvautuu suurelta osin ilmavoimien käyttöön iskuissaan kapinallisia vastaan. Varsinkin Idlibin ja Aleppon seuduilla näin on tapahtunut. Samalla kun iskut tukikohtiin heikentävät armeijan iskukykyä, ne vaikuttavat myös sen taistelumoraaliin.

Toinen raportti kertoo kapinallisten vallanneen PFLP-GC:n (kansanarmeija Palestiinan vapauttamiseksi, sen keskusjohto) koulutuskeskuksen. Tämä palestiinalainen ryhmittymä on Bashar Assadin hallituksen uskollisimpia kannattajia. Ryhmittymän edustaja sanoi, että tässä koulutuskeskuksessa on 30 vuoden aikana koulutettu tuhansia Israelia vastaan taistelevia aktivisteja ja pyssymiehiä.

Lontoosta saadun tiedon mukaan bussissa räjäytetty pommi Othmanin kylässä surmasi ainakin viisi ja haavoitti kymmeniä. Paikallisen yhteistoimintakomitean raportin mukaan kyläläiset löysivät 12 ihmisen ruumiit Damaskoksen esikaupungissa Darayassa, jossa kapinalliset ja hallituksen joukot taistelivat keskenään useiden päivien ajan. Hallituksen TV-aseman tiedon mukaan armeijan sotilaat puhdistivat lähiön al-Qaidan taistelijoista surmaten heistä joitain ja takavarikoiden kranaatinheittimen, jolla oli pommitettu Damaskosta. Armeija oli surmannut Hajiran lähiössä militantin palestiinalaisen Abu Suhaibin, jonka johtama ryhmä oli syyllistynyt useisiin pommi-iskuihin Syyriassa surmaten lukuisia ihmisiä.
Assadin hallituksen elinpäivät lienevät luetut, mutta hän jatkaa sinnikkäästi Venäjän, Kiinan ja Iranin tuen varassa vannoen, ettei hän pakene maasta, vaan haluaa kuolla Syyriassa. http://www.timesofisrael.com/in-bold-move-syrian-rebels-capture-air-base-near-damascus/
Edellinen raportti perustuu referoimaani AP:n artikkeliin, jonka the Times of Israel julkaisi.

3. Senaattori John McCain, joka kisaili vuoden 2008  presidentinvaaleissa, varoittaa, että Egypti on vaarallisesti luisumassa sisällissotaan ja vallankumoukseen, ellei presidentti Mohammed Mursi peruuta viime viikon lopulla julkaisemiaan valtaoikeuksiensa yksipuolista lisäämistä diktatorisin valtuuksin.
McCain kehottaa presidentti Obamaa käyttämään USA:n Egyptille myöntämiä miljardi-avustuksia vaikuttaakseen Mursiin pyörtämään pyhät sanansa, ennen kuin on myöhäistä.
Kysyttäessä häneltä, uskooko hän Egyptin voivan muodostua uudeksi islamilaiseksi tasavallaksi, McCain myöntää, että se on yksi mahdollisuus, mutta hän näkee myös sotilasvallankaappauksen mahdollisuuden, jos valitaan väärä tie. Myös jatkuvan sisäisen kaaoksen mahdollisuus on ilmeinen, hän analysoi.

ARTIKKELIN mukaan oikeuslaitos oli vihjaillut Mursin hallinnon syrjäyttämistä ja uutta perustuslakia laativan komitean lakkauttamista, minkä johdosta presidentti Mursi riisti oikeuslaitokselta oikeuden puuttua hänen tai perustuslakikomitean työskentelyyn. Mursi antoi presidentin julistuksen, jolla hän antoi immuniteetin sekä omille että perustuslakikomitean päätöksille viime kesästä lähtien siihen saakka, kun uusi perustuslaki astuu voimaan. Hän vakuuttaa, että hänen ottamansa valtaoikeudet ovat tilapäisiä.

Egyptin kansa, joka on maksanut raskaan hinnan aloitettuaan mielenosoitukset kaksi vuotta sitten, epäilee uhraustensa valuvan hiekkaan seuratessaan uuden diktatuurin kehitystä maassa. Siksi rauhallisina muutamia päiviä sitten alkaneet mielenosoitukset Kairossa ovat levinneet moniin muihin kaupunkeihin ja muuttuneet väkivaltaisiksi. Mursia vastustava oppositio, jonka merkittävin hahmo lienee Mohammed ElBaradei, julisti massamielen-osoituksen tiistaiksi, joka edellisiin vastaaviin verraten voi muuttua verisiksi mellakoiksi.
USA antaa vuosittain 1.3 miljardia USD avustuksen Egyptille, ja Obama lisäsi siihen miljardin ylimääräisen avustuksen. IMS myönsi Egyptille 4.8 miljardin luoton maan talous-ongelmien selvittämiseksi. McCain valittaa, ettei kehitys Egyptissä ole sitä, mitä sen tuki
Egyptille oli tarkoitettu edistämään, eli maan siirtäminen aitoon demokratiaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162523#.ULMdpGJHT-k

4. UUTISOTSIKOITA
-          Palestiinalainen mies oli huomaamatta päässyt Gazan turva-aidan läpi Israelin puolelle, jossa hän meni Sde Abraham moshavin kasvihuoneeseen ja puukotti siellä tapaamansa tytön paeten paikalta kuvitellen tytön kuolleen. Sotilaat löysivät aukon aidassa ja vertasivat siellä näkemiään kengänjälkiä moshaviin johtaviin. Sotilaat löysivät miehen, mutta pyrkiessään pidättää hänet hän yritti paeta. Sotilaat avasivat tulen haavoittaen miestä hengenvaarallisesti, ja hän kuoli haavoihinsa. Puukotettu tyttö on kohtalaisessa kunnossa sairaalassa. Tämä osoittanee, että myös gazalaisten osalta operaatio Pillar of Cloud jäi kesken. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162519#.ULMkX2JHT-k
-          Israelin puolesta Irlannissa Dublinissa järjestetty tilaisuus sunnuntaina veti 250 Israelin tukijaa hyytävän kylmässä ilmassa. Tilaisuus muuttui väkivaltaiseksi paikalle tulleen arviolta sadan PA:ta kannattavan joukon alkaessa huutaa Israelin vastaisia iskulauseita. He heittelivät Israelin Irlannin lähettilään Boaz Modaeen seuruetta kohti kaikenlaisia esineitä. Heidän heittämänsä munat osuivat lähettilään vartijaan sotkien hänen vaatteensa, mutta lähettiläs ei vahingoittunut. Tilaisuus pidettiin hallituksen virastojen edessä. Israelia kannattavien joukossa oli Labour-puolueen neuvosmies Ward Richard Humpfreys, joka sanoi Irlannin RTV:n mukaan: ”Tämä on se päivä, jolloin seisomme solidaarisuudessa, ystävyydessä ja puheyhteydessä Israelin kanssa. Israelin oikeus olla olemassa tulee huomioida, ainoana juutalaisvaltiona maailmassa ja ainoana sekulaarina demokratiana Lähi Idässä”. Irish Sun raportoi mielialan olleen kovin jännittyneen, ja poliisi pidätti kaksi Israelin kannattajaa puuttumatta pidätyksen syihin. Israel esitti pari viikkoa sitten virallisen vastalauseen siitä, että Dublinin kaupunginneuvosto sponsoroi esityksen, jossa IDF:n sotilaita esitettiin natsi-univormuihin puettuina. Mielenosoittajat tuhosivat auditorion, jossa israelilaisen laulajan oli tarkoitus esiintyä. Israelia vastustava ryhmä oli aiemmin kehottanut mielenosoittajia kivittämään Israelin lähetystötaloa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162520#.ULMmfWJHT-k
-          Juutalainen järjestö nimeltä Bnei Brith (Liiton pojat, tai lapset) vaatii anteeksipyyntöä radioyhtiöltä, jonka keskustelutilaisuudessa juontaja salli studioon soittaneen naisen esittää räikeää juutalais- ja israelilaisvastaista vuodatustaan. Keskustelu jatkui neljän minuutin ajan. Nainen aloitti kritisoiden IDF:n Gazan operaatiota viime viikolla, kuten CBC raportoi, alkaen sitten syyttää juutalaisia ja ylistää holokaustia. Juontaja Jacques Fabi ei vain antanut naisen jatkaa, vaan kehotti häntä jatkamaan ja esitti omia sympatioitaan hänelle. Fabi sanoi naiselle, ettei hän koskaan uskaltaisi sanoa tuollaisia asioita, ei varsinkaan Montrealissa, jossa on voimakas juutalaisyhteisö. Hän  lisäsi, että jos häneltä kysytään, ”juutalaiset ovat joskus ärsyttäviä ihmisiä”. Vaikka Kanada on virallisesti yksi voimallisimmista Israelin tukijoista, siellä esiintyy myös toistuvia mielenosoituksia Israelia vastaan, eivätkä natsien käyttämät ivahuudot juutalaisille ja heidän käyttämänsä Hitleriä ylistävät tervehdykset Heil Hitleriä myöten ole poikkeuksia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162521#.ULMsNWJHT-k
-          Likudin sisäisiä vaaleja ehdokkaitten valitsemiseksi täytyi jatkaa tälle päivälle, koska äänestyskoneet eivät toimineet, eivätkä kaikki halukkaat ehtineet äänestää. Tämä sama ongelma oli USA:n presidentin vaaleissa jos vieläkin pahempana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162510
-          Englannilla on historiallinen velvollisuus tukea PA:ta, sanoo PA:n virkailija. Englanti ei ole vielä lopullisesti päättänyt, äänestääkö se tyhjää vai äänestää vastaan torstaina YK :n yleiskokouksessa käsiteltävää esitystä Palestiinan valtion nostamiseksi epävirallisen valtion asemaan. Myöskään Saksa ja Espanja eivät ole vielä päättäneet äänestyksestään. Ne ovat kuitenkin pyytäneet, että Abbas siirtäisi äänestystä myöhempään ajankohtaan, mihin PA ei ole suostunut. Jostain syystä Jerusalem Post julkaisi Abbasin New Yorkin matkaa koskevan uutisen etusivun ykkösuutisena. Tämä antanee kuvan, missä lehden sympatiat liikkuvat. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162518#.ULMxGmJHT-kSunday, November 25, 2012

SUNNUNTAI 25.11.12


SUNNUNTAI 25.11.12

1. IDF:n ja Gazan terrorijärjestöjen välinen asemasota, joka päättyi sopimuksen mukaan tulitaukoon keskiviikkoiltana klo 21.00, ei saavuttanut Israelille niitä tavoitteita armeijan komentajan vakuutteluista huolimatta, joita kansa oli odottanut. Varmaa on se, että niiden infrastruktuuria haavoitettiin vakavasti, mutta jos tarkoituksena oli lopettaa terrori-järjestöjen kapasiteetti ja tahto uusiin iskuihin, siinä epäonnistuttiin surkeasti. Hamas on saanut uutta itsetuntoa ja –luottamusta, ja uhmaa avoimesti Israelin armeijaa, onhan sillä nyt Egyptin tuli takanaan, ja kuten Hamasin perustajajäseniin kuuluva Mahmoud Zahar toteaa, Iran on luvannut avustaa Hamasia entistä enemmän lisäten sekä taloudellista että sotilaallista apuaan. ”Iran on luvannut lisätä apuaan Hamasin saavuttaman voiton ansiosta,” kuten Zahar toteaa. ”He antavat meille Allahin nimessä, ilman ehtoja, ja minä olen todistaja tässä. Meidän oikeutemme on saada aseita ja rahaa Iranilta.”

ZAHAR jatkoi vuodatustaan todeten, että ”Pillar of Cloud” opetti Israelille, että sen tulee miettiä kahdesti ennen kuin edes haaveilee iskuista Iraniin. Hän viittasi siihen, miten Hamasin raketit osuivat asuinrakennuksiin Tel Avivin esikaupungissa. Hän esitti myös väitteen, että Hamas oli ampunut alas 7 IAF:n F-16 taistelukonetta, mistä hänellä ei ole mitään näyttöjä.
Zahar viittasi Hamasin ulkopoliittisen kakkosmiehen Moussa Abu Mazoukin lausuntoon: ”Meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin jatkaa aseiden hankkimista Iranista kaikin tavoin.”
Iranin avuliaisuutta avustaa Hamasia asein ja rahavaroin kilpailee Qatarin emiiri, joka Gazan vierailun aikana ennen 8 päivän asemasotaa lupasi Hamasille 400 miljoonaa USD. http://www.timesofisrael.com/iran-to-increase-financial-military-aid-for-gazan-terrorist-groups-hamas-founder-says/

2. HAMASIN poliittisen toimiston virkailija Izzat al-Rishaq totesi Facebookin sivullaan lauantaina, ettei tulitaukosopimukseen sisälly Egyptin vakuutusta estää aseiden salakuljetus Gazaan. ”Ei ole totta, mitä jotkut ihmiset väittävät, että tulitaukosopimukseen liittyy Egyptin vakuutus estää aseiden salakuljetus Gazaan Siinaille sijoitettavien USA:n erikoisjoukkojen avulla”, hän totesi. ”Nämä vuodot ovat Israelin yrityksiä vähentää tappionsa vaikutusta.”

HAMASIN kakkosmiehen Abu Marzoukin tunnustuksen journalisteille, ettei Hamas aio taipua vaatimuksiin lopettaa aseistautumista kaikin tavoin, ennustetaan vaikeuttavan tänään Kairossa jatkuvia jatkoneuvotteluja, joissa neuvotellaan – epäsuorasti – uusista menetelmistä, joilla rajaliikenne Gazasta Israeliin ja Egyptiin tullaan järjestelemään. Hamas vaatii rajojen avaamista ei vain Egyptiin vaan myös Israeliin - mukaan lukien vesialueet.
Israel on jo myöntynyt siihen, että kalastusalukset saavat purjehtia kauemmas merelle.
Israelin periaatteena on kuitenkin, että myönnytyksiin on vastattava samalla tavoin.
Siten Israel tarjoaa rajamuodollisuuksien helpottamista, jos Hamas luopuu aseiden sala-kuljetuksesta. Hamas on jo ilmoittanut varsin kärkevästi, ettei se koskaan voi luopua Gazan puolustamisesta, ja siihen se tarvitsee aseita.

ISLAMIC Jihad, toinen Gazassa toimiva terrorijärjestö, ilmoitti lauantaina, että se tulee myös jatkamaan aseitten hankkimista, kuten Israelin radio kertoi.
Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh kertoi lehtimiehille, että Israel oli laajentanut kalastus-alusten operaatioaluetta neljään mailiin. Israelin edustaja kertoo ynetnews.com mukaan, että kalastusaluetta on laajennettu kolmesta kuuteen mailiin osana tulitaukosopimusta. Toiseksi Israel sallii Gazan maanviljelijöiden hoitaa peltojaan turva-aidan lähellä, mikä on ollut kielletty.

PÄÄMINISTERI Netanyahu tarttui uutisiin, ettei sopimukseen tulitauosta sisälly aseiden salakuljettamisen kieltoa todeten, että keskustellessaan presidentti Obaman kanssa he sopivat, ettei aseiden salakuljetus Gazaan ole sallittua ja että USA ja Israel yhdessä tulevat taistelemaan sitä vastaan. ”Me totesimme yhdessä, minä ja Obama, ettei Israel voi istua kädet ristissä seuraten, miten Hamas aseistautuu uusin terroriasein, jotka valtaosin tulevat Iranista.”
THE TIMES of Israel toteaa artikkelissaan, että IAF iski 1500:an kohteeseen Gazassa, ja että Gazasta ammuttiin suunnilleen yhtä monta rakettia ja kranaattia Israeliin. Molemmat puolet ovat vakuuttaneet selviytyneensä taisteluista voittajana.
IDF:n komentaja Benny Gantz vakuuttaa, että IDF tiesi, mihin se pyrkii ja pystyi ne saavuttamaan. ”Kaikki operaation tavoitteet saavutettiin menestyksellisesti”., hän totesi jatkaen: ”Kun pöly on laskeutunut ja Hamas suorittanut vahinkojen suuruuden arvioinnin, se tulee havaitsemaan toimiensa johdosta maksamansa hinnan. Tulokset puhuvat puolestaan.”   http://www.timesofisrael.com/hamas-truce-agreement-says-nothing-about-stopping-the-flow-of-weapons-into-gaza/

3. DEBKAFILE kertoo artikkelissaan, että Netanyahu ja Obama keskustelivat varmistetussa puhelinneuvottelussa Israelin keskeisestä vaatimuksesta salakuljetuksen lopettamiseksi Iranista ja Libyasta Sudaniin ja sieltä Egyptin ja Siinain kautta Gazan kaistalle. Keskustelu käytiin keskiviikkona 21.11. samaan aikaan, kun terroristi räjäytti pomminsa Tel Avivin bussissa haavoittaen 27 ihmistä, kolme heistä vaarallisesti. Obama oli yhteydessä presidentti mursin kanssa, ja tässä keskustelussa sovittiin erikoisjoukkojen sijoittamisesta Siinaille.

Netanyahu, Barak ja Liberman olivat valmiit suostumaan siihen, että Egypti toimii salakuljetuksen estämisen takaajana, mutta Mossadin johtaja Tamir Pardo yhdessä muiden turvallisuusjohtajien kanssa varoittivat, ettei Egyptillä ole siihen tarvittavia keinoja.
Siksi USA:n vakuutus erikoisjoukkojen sijoittamisesta Siinaille lähiaikoina rauhoitti Israelin johtajia, koska USA:n tarjous turva-aidan rakentamiseksi Suezin kanavan varteen kestäisi useita kuukausia, eikä se muutenkaan estäisi aseiden salakuljetusta.

Erikoisjoukkojen tehtävänä on jahdata Siinailla toimivia salakuljetusjärjestöjä ja estää niiden välittämien aseiden kuljettaminen edelleen Gazan kaistalle. Artikkelissa spekuloidaan, että USA:n erikoisjoukkojen toiminta Iranin aselähetyksiä vastaan on ensimmäinen osoitus USA:n uudesta politiikasta Irania vastaan. Israelin virkailijat ovat suorastaan hämmästyneet Obaman valmiudesta toimia vastoin sitä, mihin hän ei aiemmin olisi suostunut. Artikkelin mukaan USA:n joukot toimivat siten Egyptin rinnalla tulitaukosopimuksen varmistamiseksi. http://www.debka.com/article/22557/Obama’s-pledge-of-US-troops-to-Sinai-next-week-won-Israel’s-nod-for-ceasefire

4. KAIRON  Tahrir-aukiolle kokoontuneet nuoret osoittivat mieltään viime vuonna viikon kestäneissä mielenosoituksissa menehtyneitten puolesta ja turvallisuusjoukkojen asettamista vastuuseen toimistaan, mutta torstaina presidentti Mursin päätös ottaa itselleen diktaattorin valtuudet sai heidät osoittamaan mieltään Mursin yksipuolisia päätöksiä vastaan. Mielenosoittajat nujakoivat poliisien kanssa ja yrittivät useaan kertaan päästä Muslimiveljeskunnan toimitiloihin, mutta poliisi esti sen väkivaltaisesti. 300 Ihmistä haavoittui perjantain mellakoissa.

Mielenosoittajien tueksi nousivat Egyptin tuomarit, jotka lauantaina kehottivat maan kaikkia oikeuslaitoksia ja syyttäjänvirastoja aloittamaan yhteisen lakon keskeyttäen kaiken toiminnan virkapaikallaan. Heidän vihansa nosti pintaan Mursin erotettua suositun yleisen pääsyyttäjän Abdel Maquid Mahmoudin, joka oli virassa jo presidentti Mubarakin aikana.
IAEA:n entinen pääjohtaja Mohamed ElBaradei esitti voimakasta kritiikkiä presidentti Mursin vallan kahmimisesta vastaan  tekosyyllä, että hänen tarkoituksensa on sen kautta valmistaa vallansiirtoa uuden perustuslain valmistuttua.

ElBradei sanoi Reutersin ja AP:n haastattelussa keskustelleensa muiden oppositiojohtajien kanssa ja sanoi odottavansa voimakkaita vastalauseita johtavilta länsimailta. Hän totesi, ettei ole mitään muuta vaihtoehtoa, kuin että Mursi peruuttaa julkilausumansa, joita hän kutsui  fasistisiksi ja despoottisiksi. Mursin vastustajat kuuluttavat suurta mielenosoitusta tiistaiksi, jossa vaaditaan Muslimiveljenkunnan kasvattaman ja presidentiksi nostaman Mohamed Mursin diktatoristen päätösten peruuttamista. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=293246

5. UUTISOTSIKOITA
-          Likudin jäsenet menevät tänään vaaliuurnille valitakseen puolueen edustajat tammikuun 22. päivänä pidettäviin Knessetin vaaleihin. Rekisteröityjä jäseniä on 125 351, joiden tulee 97 kandidaatin joukosta kansanedustajaehdokkaat 25:en paikkaan. Viimeisten mielipidetiedustelujen mukaan Likudin ja Israel Beitenun liittoutuma saisi 34 – 38 edustajapaikkaa. Ennen Gazan operaatiota ennusteet osoittivat paljon suurempia lukuja. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=293314
-          The Sunday Times raportoi Israelilaisiin satelliittikuviin perustuen, että Iran on aloittanut kiireisen aseitten kuljettamisen meritse rahtilaivoilla Sudaniin, josta ne kuljetetaan eri teitä Gazan kaistalle. Rahtialuksen nähdään lastaavan ruumaansa FAJR-5 raketteja ja muita sotilaallisia tarvikkeita. Puolustusministeriön politiikan ja poliittis-sotilaallisten kysymysten johtaja Amos Gilad syytti Sudania, että se toimii aseitten salakuljetuksen välittäjämaana Iranin avustuksella. Sudan puolestaan syyttää, että Israel pommitti Khartoumissa Sudanin pääkaupungissa sijaitsevaa sotilastarvikkeita valmistavaa tehdasta sytyttäen sen tuleen. Artikkelissa vihjataan, että Iranilla on kiire aseistaa liittolaisiaan Hamasia ja Hizbullahia olettaessaan Israelin ja USA:n voivan aloittaa hyökkäykset Iranin ydinlaitoksia vastaan. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=293324
-          Jerusalemin Shuafatin arabilähiössä vandaalit iskivät toistamiseen arabien omistamia autoja vastaan rikkoen renkaita ja kirjoittaen niiden kylkiin iskulauseita, kuten ”Price tag Gaza”, Hintalappu Gazan vuoksi, yhteen autoon. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=293322
-          Israel on yrittänyt vaikuttaa YK :n jäsenvaltioihin, että ne vastustaisivat PA:n esitystä Palestiinan valtion hyväksymisestä supertarkkailijan asemaan YK:ssa, mikä antaisi sille oikeuden tulla valituksi eri YK:n alaisiin toimikuntiin ja neuvostoihin. USA, Ranska Saksa ja Englanti ovat varoittaneet Abbasia esityksen jättämisestä marraskuun 29. päivänä, joka on YK:n v. 1947 tekemän Palestiinan maan jakoesityksen vuosipäivä, minkä palestiinalaiset ja arabimaat hylkäsivät. Israel pohtii, mitä vastatoimia se tulisi tekemään. Apulaisulkoministeri Danny Ayalon vihjaa, että hän voi aloittaa keskustelut toisten palestiinalaisryhmien kanssa ohittaen Abbasin. Yhtenä vaihtoehtona on E-1 alueen rakentamisen aloittaminen Maale Adumimin ja Jerusalemin välillä, mistä USA on varoittanut, koska se vaikeuttaisi Palestiinan valtion yhtenäisyyttä. Israelin näkemyksen mukaan Abbasin aloite rikkoo Oslon sopimuksia ja kaikkia sen jälkeen sovittuja järjestelyjä. Abbasin leirissä katsotaan, että IDF:n viimeinen operaatio Gazassa on voinut nostaa palestiinalaisten suosiota, ja siksi katsovat, että rauta pitää takoa silloin, kun se on hehkuva. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=293279, http://www.timesofisrael.com/abbas-confident-free-world-will-support-palestinian-un-bid/
-          Egyptin turvallisuusjoukkojen asema Rafassa Siinailla tuhoutui osittain pommihyökkäyksessä, raportoi Al-Arabiya. Kaupunki sijaitsee Siinain ja Gazan rajalla siten, että kaupunki jakaantuu kahtia, osan jäädessä Gazan puolelle. Paikalle koottiin kiireesti runsaasti turvallisuusjoukkoja, jotka haravoivat ympäristöä mahdollisten räjähtämättömien pommien löytämiseksi. Hyökkäys on paikallisen jihad-järjestön suorittama, jotka sumeilematta haastavat Egyptin armeijaa uskaliailla hyökkäyksillä sekä armeijan  että poliisin joukkoja vastaan. http://www.timesofisrael.com/explosion-rocks-egyptian-intelligence-building-in-rafah/
-          Saudi Arabia naiset alistetaan sähköisen SMS järjestelmän kautta talutushihnaan, jonka avulla miehet pystyvät paikantamaan heidät. Saudinainen ei saa ajaa autoa, ei mennä yksin ilman miessaattajaa kauppoihin eikä matkustaa ulkomaille ilman miehen lupaa ja silloinkin vain miehen saattamana. Tämä täytynee tulkita siten, etteivät saudimiehet – koskee kyllä laajemminkin arabimiehiä – luota toisiinsa, ja siksi haluavat peittää naisensa päälaesta varpaisiin, vain kapea viiru katsomista varten. http://english.alarabiya.net/articles/2012/11/22/251255.html
-          Moni kyselee Israelissa, miksi maalle, joka tulittaa sitä raketeillaan, pitää viedä ruokaa, lääkkeitä ja muita välttämättömyystavaroita, mutta myös toimittaa sinne sähkövirtaa ja polttoaineita ja ottaa siellä haavoittuneita hoidettaviksi sairaaloihinsa. Kuitenkin maailma syyttää Israelia lastenmurhaajaksi ja terrorivaltioksi, kuten Turkin pääministeri Erdogan totesi operaatio Pillar of Cloud aikana. Israelin olisi korkea aika tajuta, anti-semitistinen maailma syyttää Israelia teki mitä tahansa tai oli tekemättä mitään. Syyt ovat paljon syvemmällä, ihmisten sydämissä, josta lähtevät pahat ajatukset, haureudet, murhat, aviorikokset, jotka saatuaan vallan saastuttavat ihmisen. http://www.jpost.com/Opinion/Editorials/Article.aspx?id=293286
-          USA on päättänyt perustaa ensimmäisen F-35 koneilla varustetun laivueen. Kone on kärsinyt toistuvista ongelmista ja sen kustannukset ovat nousseet moninkertaisiksi. Lisäksi jotkut epäilevät, että sen huippuunsa varustettu tietokonein ohjattu järjestelmä on altis hakkereille, jotka voivat siepata sen hallintajärjestelmät.(JP. Andrea Shalal-esa, 25.11.12)
-          Jordania torjui Iranin tarjouksen saada ilmaista öljyä vastapalveluksia vastaan. Israel joutuisi tämän johdosta entistä enemmän saarroksiin. (JP)
-          Israel aloittaa ilmapuolustuksen kakkosvaiheen Majic Wand, eli Davids Sling, Arrow-2 torjuntaohjuksen testauksen. Järjestelmän tulisi olla käyttökunnossa 2014. Se on tarkoitettu Iron Dome järjestelmän täytteeksi nopeammille ohjuksille. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=293331