TORSTAI 06.12.12


TORSTAI 06.12.12

1. USA:N viranomaiset kertoivat MBC-News toimittajalle keskiviikkona, että Syyria on asentanut kemiallisia kärkiä pommeihinsa, ja että ilmavoimat vain odottavat Assadin käskyä aloittaakseen niiden levittämisen maahan suunnitelmien mukaan. Kysymyksessä on hermokaasu nimeltä sarin (sariini), jota Syyrian insinöörit maanantaina alkoivat yhdistää kahteen kemikaaliin sen aktivoimiseksi. Viranomaiset vakuuttivat vielä tiistaina, ettei viimeisiä valmisteluja sariinin aktivoimiseksi ja pommien varustamiseksi hermokaasukärjillä oltu suoritettu. Viranomaiset toteavat, että kun valmistelut on suoritettu loppuun asti, mikään ei pysty enää estämään pommien pudottamista ennalta määrättyihin kohteisiin, mutta pommeja ei kuitenkaan ole vielä lastattu koneisiin eikä viimeistä käskyä annettu.
Sariini on erittäin tehokas ja nopeasti vaikuttava hermokaasu, joka salpauttaa ihmisen hengityksen. Saddam Hussein tuhosi Halabjan kylän sariini-pommeilla surmaten 5000 kurdia vuonna 1988.
Vaikka presidentti Bashar Assad on vakuuttanut, ettei hän anna käskyä käyttää massatuho-aseita omia kansalaisiaan vastaan, mutta hän voi turvautua niihin viimeisenä keinona, vaikka itse menehtyisi niiden mukana, sillä ”hän haluaa kuolla Syyriassa”.

USA on antanut toistuvia varoituksia, että se tulee puuttumaan tilanteeseen, mikäli se katsoo Syyrian aloittaneen pommien aktivoimisen tai massatuhoaseiden siirtämisen.
Israelin Saksassa vierailulla oleva pääministeri Netanyahu sanoo Israelin seuraavan tarkasti tilanteen kehittymistä ja on USA:n Englannin ja Ranskan kanssa valmis estämään massatuho-aseiden käyttämisen Assadin toimesta tai niiden joutumisen terroristien käsiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162897#.UMAtZWJHT-k

DEBKAFILE kertoi eilen, että Assad oli antanut käskyn siirtää massatuhoaseitaan Aleppoon, ja että siirto suoritettiin tiistain vastaisena yönä myrskyn ja sateen suojassa. Niitä siirrettiin sieltä edelleen pohjoisen suuntaan, mutta niiden päämäärästä ei ole tietoa, kuten DF kertoo. NATO on alkanut siirtää Patriot ilmatorjuntapatteristoja Turkin puolelle Syyrian vastaiselle  raja-alueelle, minkä uskottiin enteilevän lentokieltoalueen perustamista Syyriaan. http://www.debka.com/article/22583/Assad’s-chemical-weapons-units-head-out-of-Damascus-toward-Aleppo

2. DEBKAFILE  kertoo toisessa artikkelissaan, että USA:n lentokoneitten emälaiva USS Eisenhover on saattoaluksineen siirtymässä Suezin kanavan kautta Välimerelle saavuttaen Syyrian rannikon kovassa myrskyssä, joka on upottanut ainakin yhden rahtialuksen Turkin rannikon edustalla, tiistain kuluessa. Aluksessa on 8 pommituslaivuetta Air Wing 7:stä ja lisäksi 8 000 merisotilasta. 
USS Eisenhover liittyy saattueineen USS Iwo Jiman amfibioalukseen ja sen saattueeseen, joilla on kansillaan 2 500 merisotilasta.
Yhdessä nämä alukset saattoaluksineen muodostavan merkittävän taisteluyksikön, jossa on 10 500 merisotilasta, 70 hävittäjä-pommittajaa ja 17 sota-alusta, mukaan lukien Iwo Jiman kolme amfibio-alusta; neljä alusta on varustettuna Thaad- ja Aegis- ilmatorjuntajärjestelmillä.
Joukkojen kokoaminen Syyrian rannikon edustalle lienee tarkoitettu ennen kaikkea Assadin painostamiseksi ja osoitukseksi siitä, että USA tarkoittaa uhkauksillaan totta.

Turkin ulkoministeri Ahmat Davutoglu totesi tiistaina, että Patriot it-ohjukset muodostavat tarvittavan suojan Syyrian mahdollisia ohjusiskuja vastaan. Hän lisäsi, että Syyrialla on 700 ohjusta, ja että Turkki on tietoinen massatuhoaseiden varastoista ja niiden sijainnista. http://www.debka.com/article/22586/USS-Eisenhower-aircraft-carrier-arrives-off-Syrian-shore
Wikipedia kertoo Sarin-hermokaasun ominaisuuksista ja vaikutuksista biologisiin eliöihin. Se joutuu ihmisen elimistöön joko hengitettynä tai ihon kautta. Lievässä muodossa se aiheuttaa hermostollisia häiriöitä ja pysyviä hermovaurioita, mutta täyden annoksen vaikutuksesta kuolema seuraa minuutin kuluessa, ellei välitöntä vastalääkettä ole tarjolla. http://en.wikipedia.org/wiki/Sarin

3. ISRAELIN pääministeri Benyamin Netanyahu aloitti virallisen vierailun Saksassa, mikä hänen olisi pitänyt tehdä ennen YK:n yleiskokouksen istuntoa viime viikolla, sillä Saksan liitto-kansleri Angelita Merkel sanoi tukevansa voimakkaasti Israelin kielteistä kantaa, mutta muutti kantaansa ja pidättyi äänestämästä Ehud Olmertin vierailun jälkeen.

Israelin hallituksen tehtyä päätöksen aloittaa yli 3000:n asuntoyksikön rakentamisen suunnittelun Juudeaan ja Samariaan sekä Jerusalemin itäosaan Euroopan maat ovat – häpeillen pelkuruuttaan – uhanneet aloittaa Juudeassa ja Samariassa valmistettujen israelilaisten tuotteiden boikottia. EU-maat päättänevät boikottitoimista ensi viikolla.

NETANYAHU ilmoitti jo ennen vierailua, ettei hän peru päätöstään PA:n rankaisemiseksi tarkoitettua rakentamista Juudeassa ja Samariassa. Israelin tulkinnan mukaan Jerusalemin itäosat, jotka se virallisesti on liittänyt pääkaupunkiin, eivät kuulu ”länsirantaan”, kuten PA ja ulkomaat 1967 sodassa vapautettuja alueita kutsuvat.
Sanasota Israelin ja EU-maiden välillä on kiihtynyt tasolle, jossa jotkut maat, kuten Englanti ja Ranska, ovat uhanneet vetää lähettiläänsä pois Tel Avivista. Käytännössä tämä tarkoittaisi diplomaattisten suhteitten katkaisemista, mikä ei olisi minkään maan edun mukaista.

LÄNSIMAISSA, mukaan lukien USA, pahinta närää on aiheuttanut Jerusalemin ja Maale Adumimin välinen ns. E-1 alue, jonka rakentamisesta päätettiin jo Yitzhak Rabinin aikana, joka silloin totesi, että E-1 alue tulee aina kuulumaan Israeliin. Israelin hallituksilta on kuitenkin puuttunut poliittista selkärankaa ja rohkeutta toteuttaa kohteen rakentamista, vaikka alustava infrastruktuuri on vedetty alueelle. Netanyahu totesi, että lukuisista varoituksista ja painostusyrityksistä huolimatta E-1 alue rakennetaan, jonka alustavat suunnitelmat hyväksyttiin territorioitten siviilihallituksen toimesta eilen.

Presidentti Barack Obaman esittämässä uhkauksessa PA:lle varoitettiin, että jos se jatkaa Isrtaelin vastaisia yksipuolisia toimiaan esim. viemällä syytteitä YK:n turvallisuusneuvostoon tai kansainväliseen rikosoikeuteen, USA pidättää lupaamansa miljoona-avustukset.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas esiintyi eilen uhmakkaasti varoittaen, että E-1 alueen liittäminen aloitettavien rakennuskohteiden luetteloon muodostaa hänelle punaisen varoitus-linjan, jonka ylittäminen aiheuttaa vastatoimia.
PA ilmoitti jo Saeb Erekatin ja muiden virkailijoittensa suulla, että PA alistaa kysymyksen Israelin julkistamista rakennussuunnitelmista YK:n turvallisuusneuvostolle.

PÄÄMINISTERI pistäytyi Saksan matkallaan esittämässä kiitokset ja hyvän tahdon toivotukset Tsekin tasavallalle sen äänestettyä PA:n esitystä vastaan, ja jatkoi sieltä Berliiniin. Hänen kerrotaan illastaneen yhdessä liittokansleri Angela Merkelin kanssa. Tarkkailijat kertovat ilmapiirin olleen positiivisen. Varsinaiset neuvottelut käydään tänään, joiden aikana Netanyahu aikoo vääntää Merkelin kättä, jotta tämä vastustaisi Israelin vastaisia boikottitoimia EU:ssa ja että ystävälliset suhteet jatkuisivat häiriöittä erimielisyyksistä huolimatta. http://www.timesofisrael.com/report-eu-to-push-settlement-goods-boycott-as-diplomatic-crisis-deepens/

4. EGYPTISSÄ presidentti Mursin kannattajien ja vastustajien väliset mellakat presidentin palatsin ulkopuolella jatkuivat eilen keskiviikkona jos mahdollista entistäkin kiihkeimpinä. Presidentti Hosni Mubarakin yksinvaltaa vastustaneiden ja Tahrir aukiolla mielenosoitukset aloittaneiden on vaikea niellä sitä, että entisen diktaattorin tilalle on astunut uusi diktaattori, joka heti kautensa alussa kähmi itselleen yksinvaltiaan valtuudet, jonka toimia ja päätöksiä oikeuslaitoksella ei ole oikeutta arvioida.

Times of Israel web-sivun mukaan keskiviikkona viisi ihmistä sai surmansa ja 350 haavoittui Mursin kannattajien ja vastustajien välisissä kahinoissa, joissa käytettiin kiviä, petrolipommeja ja keppejä. Poliisit ja sotilaat estivät mielenosoittajien pääsyn palatsiin.
Torstaiaamuna silminnäkijät kertoivat panssarien ja panssaroitujen miehistövaunujen kolistelleen paikalle pelätessään mellakoiden kehittyvän entistä vaarallisemmiksi.
Presidentti Mursi poistui palatsista mielenosoitusten alkaessa palatsin edustalla, mutta hänen kerrotaan palanneen työpöytänsä ääreen. Hänen varamiehensä esitti neuvottelujen aloittamista presidentin virkailijoiden ja mielenosoittajien johtajien välillä.
Aktivistit esiintyivät eilen kuitenkin järkähtämättöminä vakuuttaen, etteivät he poistu kaduilta ennen kuin Mursi peruuttaa päätöksensä, joilla hän kahmi vallan käsiinsä.
Mursi pitää kiinni päätöksestään, että kansanäänestys kiireellä valmistuneesta perustuslaista pidetään suunnitelmien mukaan joulukuun 15. päivä. http://www.timesofisrael.com/five-killed-and-hundreds-injured-as-anti-morsi-protests-crest/
5. UUTISOTSIKOITA
-          Palestiinan Auktoriteetti, josta Abbas haluaa käyttää nimeä ”Palestiinan hallitus”, jatkaa mitätöityjen Oslon ja sen jälkeen tehtyjen sopimusten ja vakuutusten vastaisesti räikeää Israelin vastaista propagandaansa. Times of Israel kertoo PA:n radion julkistaneen lähetyksessään joulukuun 1. päivänä laulun, jossa ylistetään itsemurhapommittajia, kuten PMW kertoo taltioimassaan ja kääntämässään esitystä koskevassa artikkelissa. ”Sydämeni, täynnä kiihkoa, räjähti, ja sirpaleet siitä lensivät katkoen vihollisten päät”, laulun sanat etenevät PMW:n käännöstä vapaasti tulkiten ja jatkaa: ”Älä sure äitini, älä vuodata kyyneleitä ruhjoutuneen lihani vuoksi. Kerää luuni, äitini, ja palauta ne maahan.” Lokakuussa PMW kertoi palestiinalaisesta tytöstä, joka PA:n virallisessa TV:ssä kehotti vapauttamaan Jerusalemin ”nuorten verellä”. Tässä dokumentissa esitettiin lukuisia israelilaisia kaupunkeja, kuten Haifa ja Ashkelonin palestiinalaisina kaupunkeina. Oslon sopimusten mukaan PA:n tulee estää kaikenlainen Israelin vastainen kiihotus, joka alkaa lastentarhoista ja jatkuu koko opetus-järjestelmän kaikilla tasoilla opistoihin ja yliopistoihin saakka. Terroristien mukaan nimetään katuja ja puistoja sekä lasten  ja nuorten tapahtumia, millä halutaan painottaa, että nämä massamurhaajat ja murhien suunnittelijat ovat esimerkkihenkilöitä, joiden omaksumaa tietä suositellaan, mikä johtaa kansan kunnioittamiseen ja joiden muistolle viritellään lauluja ja musiikkikappaleita. Netanyahu totesi, että tämä kansan parissa tapahtuva kiihotus ja Israelin valtion ja juutalaisten demonisoiminen on pahin este rauhalle. http://www.timesofisrael.com/pa-radio-broadcasts-song-glorifying-suicide-attacks/
-          USA:n senaatissa tehty esitys PLO:n toimiston sulkemiseksi Washingtonissa kaatui Valkoisen talon painostuksen vuoksi. Oikeistolainen ZOA-järjestö ylisti esitystä senaatissa, mutta vasenta laitaa edustava J-Street ylisti voittoa esityksen kaaduttua, ja sanoi, että voitto saavutettiin aktiivisen internet-toiminnan ansiosta. http://www.timesofisrael.com/after-white-house-pressure-senate-votes-down-bid-to-shut-plos-washington-office/
-          Syyrian levottomuudet ja sisällissota ovat kaikesta päätellen levinneet Libanoniin. Syyrian puolesta ja vastaan taistelevat ryhmittymät ottivat rajusti yhteen Tripolissa, jossa ainakin kuusi ihmistä sai surmansa ja 60 haavoittui maanantaista lähtien jatkuneissa aseellisissa taisteluissa. Monet libanonilaiset ovat menneet rajan yli Syyrian puolelle osallistuen joko kapinallisten eri ryhmittymien tai Assadin joukkojen mukana taisteluihin. Aseelliset taistelut kiihottavat erityisesti nuoria miehiä, eivätkä monetkaan heistä ajattele, mitä he voivat menettää haavoittuessaan vaikeasti. http://www.timesofisrael.com/lebanese-irresistibly-drawn-into-syrian-civil-war/
-          USA:n ja sen liittolaisten kerrotaan olevan valmiit toimimaan nopeasti, mikäli Assad turvautuu massatuhoaseisiinsa. Turkin, USA:n ja Jordanian ohella myös Israelin ilmavoimat ovat valmiit osallistumaan operaatioihin, joilla pyritään estämään massatuhoaseiden käyttö joko Assadin tai terroriryhmien toimesta. http://www.timesofisrael.com/us-allies-said-to-be-prepared-to-rapidly-intervene-if-assad-employs-chemical-weapons/
-          Jordania on pudottautumassa pois suunnitelmasta Punaisenmeren veden johtamiseksi Suolamereen kanavaan pitkin, jonka alkupäähän on tarkoitus rakentaa vedenpuhdistuslaitos sekä voimalaitos sähkövirran saamiseksi. Jordania kaipaa kiireesti molempia. Jordania suunnittelee ydinvoimalan rakentamista. http://www.timesofisrael.com/jordan-reportedly-drops-out-of-dead-sea-canal-project/
-          Fatahin keskuskomitean jäsen Jibril Rajoub puhui tilaisuudessa viime viikolla samana päivänä, jolloin Abu Mazen (Abbas) esitteli Palestiinan valtion perustamisen YK:n yleiskokouksessa. Puheen käänsi MEMRI. Hän sanoi tähän tapaan: ”Se mitä Abu Mazen veljemme on tekemässä Washingtonissa on päätöksemme ja tahtomme mukainen itsenäisyys. Tämä on pyhä viesti, jonka on tuonut suurin palestiinalaisen Jeesuksen jälkeen – Jasser Arafat. Se virtaa suonissamme, kaikki olemme arafisteja, olemme uskollisia verellesi. Oi Abu Ammar!, jonka muistopäivää vietetään tässä kuussa. Miekkamme palaavat huotraansa vasta silloin, kun Palestiina on perustettu, kun toivomme toteutuvat, kun pakolaiset palaavat koteihinsa.” Hän vaati kaikkien pakolaisten palaamista, ja vakuutti, että vastarinta kaikissa muodoissaan on Fatahin toimintaohje. ”Jos ammutaan, me ammumme, jos on mielenosoituksia, olemme mukana.” http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162898#.UMBbIWJHT-k





Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021