TIISTAI 18.12.12


TIISTAI 18.12.12

1. SISÄMINISTERIÖN ja Jerusalemin kaupungin suunnittelukomitean maanantaina alkaneiden ja neljä päivää kestävien keskustelujen tuloksena ministeriön uskotaan hyväksyvän 4 600 uuden asuntoyksikön rakentaminen Jerusalemin itäosaan. Ensimmäisen kohteena ministeriö hyväksyi 1 500:n asuntoyksikön rakentamisen Ramat Shlomon lähiöön, joka on ollut pysähdyksissä neljä vuotta. Neljä vuotta sitten USA:n varapresidentti Joe Bidenin ollessa vierailulla Israelissa ministeriö teki päätöksen rakennuskohteen aloittamisesta, mikä aiheutti diplomaattisen kriisin Netanyahun ja Obaman välillä. Ulkoministeri Hillary Clinton läksytti Netanyahua lähes tunnin puhelimessa haukkuen ja uhkaillen, vaikka Biden oli jo hyväksynyt Netanyahun anteeksipyynnön tahattomasti tehdystä virheestä.

JP:n artikkelin mukaan alueen suunnittelu- ja rakennuskomitea tuo tiistaina keskusteluihin uuden lähiön Givat Hamatos B ja C alueiden rakentamissuunnitelmat. Givat Hamatos sijaitsee Safafan lähiön kupeessa; sen B ja C alueille suunnitellaan 1 363 asuntoyksikköä. 
Keskiviikkona keskustellaan Givat Hamatos A-alueen rakentamisesta, siihen on suunniteltu
2 610 asuntoyksikköä. Aluekomitean uskotaan silloin hyväksyvän suunnitelman lopullisesti.
Torstaina aluekomitea antanee luvan 1000 asuntoyksikön rakentamiseksi Gilon etelärinteelle.
Sisäministeri Eli Yishai kiitteli suunnitelmien hyväksymistä todeten, että ne oleellisesti vaikuttavat Jerusalemin asuntovajauksen poistamiseen ja pääkaupungin vahvistamiseen.

PA:n uskotaan valittavan suunnitelmien hyväksymisestä YK:lle.
Abbasin neuvonantaja Nabil Abu Rudeineh sanoi ”päätösten olevan räikeä haaste kansainväliselle yhteisölle ja jättävän huomiotta palestiinalaisten ja arabimaitten tunnot sekä eristäen Israelin entistä enemmän muusta maailmasta, joka on hyväksynyt Palestiinan valtion 1967 sotaa edeltäneiden aselepolinjojen mukaisilla rajoilla”.

Jerusalemin kaupungin valtuutettu Yair Gabai (Likud), joka on jäsenenä sekä kaupungin että alue-komiteassa, sanoo olevansa tyytyväinen päätöksiin. Hän sanoi pääministerin taipuneen USA:n ja kansainvälisen painostuksen alla ja lopettaneen kohteiden rakentamisen, mutta nyt PA:n tekemien yksipuolisten toimien vuoksi hän katsoo vapautuneensa ulkoisesta painostuksesta ja voi jatkaa maan kehittämistä. Suunnitelmat olivat valmiit jo vuosia sitten ja odottivat vain vihreää valoa päättäviltä elimiltä.

VASEMMISTON taholta katsotaan Netanyahun aloittaneen massiivisen strategisen hyökkäyksen valtion rajojen muotoilemiseksi sellaisiksi, kuin hän ne näkee. Sen mielestä Israelissa ei ole nähty tämänkaltaista juutalaisyhteisöjen rakentamista sitten 1967 sodan.
Itse asiassa se alkoi vasta 1973 puolustussodan jälkeen Israelin johdon tajuttua, että maa tarvitsee puskurivyöhykkeitä ulkoista uhkaa vastaan, ja siksi Juudean ja Samarian sekä Gazan kaistan juutalaisyhteisöjen rakentaminen aloitettiin. Vasemmiston näkemyksen mukaan Jerusalemin puolustuksen ulkoinen piiri käsittää Pisgat Zeevin, Ramotin, Gilon ja Itä- Talpiotin lähiöt. Siten E-1 alueen rakentaminen on tärkeä Maale Adumimin kaupungin yhdistämiseksi Jerusalemiin, koska muuten sitä on vaikea puolustaa.

USA:n ulkoministeriön edustaja Victoria Nyland sanoi median tiedusteluun, ettei hän ole tietoinen Israelin päättämistä uusista rakennuskohteista, mutta vakuutti, ”ettei USA:n politiikka setlementteihin nähden ja niiden laajentamiseksi ole muuttunut, ja että USA on kaikissa tilanteissa pyrkinyt informoimaan Israelin päättäjiä tästä asenteesta”.  http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=296316

2. NELJÄSATA A amerikkalaista rabbia, kantoria ja rabbiinista opiskelijaa allekirjoittivat avoimen kirjelmän, jonka he julkistivat maanantaina. He vastustavat henkeen ja vereen E-1 alueen rakentamista, jolla Maale Adumimin lähes 40 000 asukkaan kaupunki yhdistetään Jerusalemiin. Vahvasti vasemmisto-painotteisessa kirjelmässä he varoittavat, että suunnitelmat antavat lopullisen iskun rauhankeskusteluille sekä Israelin ja palestiinalaisten välisen konfliktin rauhanomaiselle ratkaisemiselle. Kirjelmässä valitetaan, ettei suunnitelmissa ole huomioitu palestiinalaisten inhimillisiä oikeuksia ja että ne mitätöivät juutalaisten keskeisiä arvoja, joiden varaan Israelin valtio perustettiin: demokratia, vapaus, oikeus ja rauha.
Tämän olisi tietysti voinut sanoa lyhemminkin: Vapaus, veljeys ja tasa-arvoisuus, kuten marxilainen teesi asian ilmaisee. Kirjelmässä kuitenkin vakuutetaan Israelin tukemista.
Kirjelmässä muistutetaan, miten vakavasti he ovat taistelleet kahdenkeskisen tuen kokoamiseksi Israelin hyväksi ja keränneet miljoonia Israelin siviilielämän nostamiseksi. Edelleen todetaan, miten aktiivisesti he ovat toimineet Israelin laillisuuden puolesta.

KIRJELMÄSSÄ protestoidaan myös suunnitelmia vastaan tuhansien uusien asuntoyksiköiden rakentamiseksi Jerusalemin itäosissa.
Kirjelmä julkaistiin yhteisymmärryksessä American Peace Now-järjestön, JStreet ja American rabbis for Human Rights järjestöjen kanssa. Israelissa katsotaan hyvin epäluuloisesti ja jopa torjuvasti näiden yhteisöjen toimintaa, sillä se on useimmiten ollut Israelin etujen vastaista.  http://www.timesofisrael.com/400-american-jewish-rabbis-cantors-blast-e1-building-plans/

3. USA:n ja Venäjän YK:n lähettiläiden laatima julkilausumaesitys turvallisuusneuvostolle, jolla on tarkoitus jatkaa YK:n alaista rauhanturvaamistoimintaa Israelin ja Syyrian rajalla, esitetään YK:n turvallisuuselimen 15 jäsenmaan hyväksyttäväksi keskiviikkona.
Lausuntoesityksessä varoitetaan, että Syyrian sisällä riehuvat taistelut voivat edelleen kiihtyä ja levitä rajojen yli naapurimaihin.
Esityksessä kannetaan huolta siitä, että sekä Syyrian armeijan että kapinallisten sotilaallisia välineitä on viety Israelin ja Syyrian väliselle puskurivyöhykkeelle vastoin tulitaukosopimusta, jonka mukaan Syyrian armeijalla ei ole lupaa tuoda sotilaitaan ja varusteitaan puskuri-vyöhykkeelle vuonna 1973 sodan jälkeen sovitun aseleposopimuksen mukaan, joka ratifioitiin vuonna 1974. Israel ja Syyria ovat edelleen muodollisessa sotatilassa.

JULKILAUSUNTO esityksessä tuomitaan YK:n rauhanturvaajia vastaan tehdyt hyökkäykset, joissa viime kuussa 6 YK:n sotilasta haavoittui Damaskoksen lentokentälle johtavalla tiellä heitä vastaan tehdyssä aseellisessa hyökkäyksessä, mikä osoittaa tilanteen vakavuuden.
Puskurivyöhykkeellä toimivien YK:n rauhanturvaajien UNDOF joukko-osaston toimikautta jatketaan kuudella kuukaudella. Siinä todetaan YK:n pääsihteerin Ban ki-Moonin havainneen, että sisäisten taistelujen vuoksi UNDOF-joukkojen aktiivitoiminta on häiriintynyt.
YK:n turvallisuusneuvosto ei ole pystynyt julkaisemaan julkilausumaa, jolla Syyrian sisäinen konflikti voitaisiin lopettaa lähinnä Kiinan ja Venäjän vastustaessa esityksiä, joilla asetettaisiin purevat sanktiot, tai joilla kansainvälisille joukoille annettaisiin oikeus puuttua tilanteen ratkaisemiseen NWO:n laatiman ja YK:n omaksuman periaatteen ”oikeus suojella” varjolla. http://uk.reuters.com/article/2012/12/17/uk-syria-crisis-un-peacekeepers-idUKBRE8BG17I20121217

4. DAMASKOKSEN lähellä sijaitseva Yarmoukan palestiinalaisten pakolaisleiri joutui Syyrian tulituksen kohteeksi kapinallisten tunkeuduttua sinne vastarinnasta huolimatta. Tätä voidaan pitää kapinallisten käyttämänä taktiikkana etsiä siviiliasutusten suojaa hyvin tietäen, ettei Syyrian armeija voi käyttää raskaita aseitaan pakolaisleiriä vastaan, koska se herättäisi sekä kansainvälisen tuomion että palestiinalaisjärjestöjen vastarinnan, kuten on jo käynyt.
Tapaus on yksi monista, jotka osoittavat kapinallisten kyseenalaisen moraalin ja päämäärän, joiden toteuttamisessa siviilien kärsimykset ovat toissijaisia.

YARMOUKAN pakolaisleirin 150 000:sta asukkaasta puolet on paennut; osa heistä Damaskokseen, jossa he nukkuvat kaduilla, osa Jordaniaan, jossa ennestään lienee puolisen miljoonaa pakolaista hyvin heikoissa olosuhteissa talven kylmyydessä ja ruuan puutteessa.
Palestiinalainen media raportoi, että alkuviikon taisteluissa on kuollut 20 – 49 asukasta. Syyriassa on kaikkiaan puoli miljoonaa rekisteröityä pakolaista pakolaisleireissä, joista Yarmouka on suurin. Syyria ei ole antanut heille maan- tai kiinteistöjen omistusoikeuksia eikä heille ole tarjolla työtä, mikä on kurjistanut heidät näytekappaleiksi maailmalla.
Syyrian armeija on aiemmin käyttänyt sotilaitaan kapinallisten karkottamiseen leireistä, mutta sunnuntaina MIG-hävittäjä ampui kaksi ohjusta Yarmoukan leiriin tuhoisin seurauksin.
Palestiinalaispakolaiset ovat alkaneet ottaa kantaa Syyrian taisteluihin useimpien liittyessä kapinallisiin, mikä väistämättä tuo armeijan vastatoimet. Yarmoukan leiriin tunkeutuneet pyssy-miehet kuuluivat FSA:n joukkoihin, jotka joutuivat tulitaisteluun PFLP-GC:n joukkojen kanssa, minkä johdosta Assadin armeija lähetti hävittäjänsä tuhoamaan FSA:n asemia. Samanlaisia sotilaallisia yhteenottoja on tapahtunut muissakin pakolaisleireissä. http://www.timesofisrael.com/palestinian-refugee-camp-in-syria-half-empty-following-aerial-bombardment/


5.  PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas on saanut päähänsä konfederaation muodostamisen Jordanian kuningaskunnan ja Länsirannan fiktiivisen Palestiinan valtion sekä Gazan kaistan välille. Jordanian kuningas Abdullah II kammoaa pelkkää ajatustakin, sillä hänellä on ennestään n. 65 % kansastaan palestiinalaista perua, joista osalle on myönnetty Jordanian kansalaisuus - joskin tuhansia on äskettäin peruttu -, eikä hänellä ole mitään halua lisätä heidän osuuttaan toistaiseksi hänelle uskollisten beduiiniväestön kustannuksella. Kuninkaan asema on Jordaniassa ollut lähes koskematon, mutta viime viikkoina poliittiset ryhmittymät, joista Muslimiveljeskunta on äänekkäin, ovat alkaneet vaatia kuninkaan oikeuksien pienentämistä hallitusta muodostettaessa ja yleensä johtajatason virkailijoita valittaessa.

Raportin mukaan Abbas on nimittänyt neuvottelutiimin valmistelemaan konfederaatio-idean kehittämistä, jota hän kutsuu ”palestiinalaisten korkeimmaksi intressiksi”. Palestiinalaiset puhuvat mieluummin ”unionista”, sillä sellainen voidaan solmia minkä tahansa kahden järjestön välillä, kun federaatio edellyttää kahta puoli-itsenäistä valtiota yhteisellä hallituksella, mihin Abdullah ei voine suostua missään olosuhteissa, koska se mahdollistaisi Syyriassa, Libanonissa ja Irakissa asuvien pakolaisten muuton sen alueelle. Jordaniassa epäillään, että Israelin hallitus haluaisi vierittää vastuun Länsirannan ja Gazan palestiinalaisista Jordanialle. Muslimiveljeskunnan puolue ”Action Front” sanoo vastustavansa Abbasin kaavailuja ja kannattavansa Palestiinan vapauttamista ja omistusoikeuden palauttamista omistajilleen. http://www.timesofisrael.com/talk-of-palestinian-jordanian-confederation-irks-observers-on-both-sides-of-the-river/

6. UUTISOTSIKOITA
-          Egyptissä USA:n hallituksen painostama demokratia toimii Lähi Idän omilla kriteereillä, kuten perustuslain kansanäänestyksen yhteydessä on havaittu. Vaalivirkailijat ovat pyrkineet estämään potentiaalisia Mursin hallituksen esitystä vastustavia äänestämästä. Miesten suhteen se voi olla vaikeampaa, mutta ilman pääliinaa tulleita naisia on estetty pääsemästä äänestyspaikoille, koska heidän  uskotaan olevan vapaamielisiä tai kristittyjä. Alhaisen äänestysvilkkauden uskotaan ilmentävän kansan epäluottamusta Mursin hallitusta kohtaan. Egyptin demokratian puutteen katsotaan jo vaikuttavan sen suhteisiin länsimaihin, jotka ovat antaneet Egyptille taloudellista tukea tai edullisia lainoja, mitkä nyt ovat vaarassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163277#.UNArSmJHT-k
-          TV-kakkosen johtava poliittinen journalisti ja TV-hahmo Amnon Abramovich esittää Yediot Aharonot lehdessä julkaistussa artikkelissaan, että ”nykyinen Netanyahun  hallitus on ollut kaikkien aikojen kansallismielisin, hyökkäävin ja hävyttömin, mitä maalla on perustamisestaan lähtien ollut”. Hän kiittelee, että oikeuskansleri Yehuda Weinstein onnistui tappamaan nykyisen hallituksen, mutta kehottaa häntä käsittelemään seuraavaa hallitusta ”murha silmissään”. Abramovich, joka haavoittui pahoin panssarinsa saatua täysosuman ja jonka kasvot ja kädet ovat edelleen arpiset ja epä-muodostuneet, katsoo Likudin ja Israel Baitenun, eli ”Likutenun”, muodostavan vieläkin oikeistolaisemman hallituksen, sillä Likudin johtavat ehdokkaat, Danny Danon, Yariv Levin, Zeen Elkin ja Moshe Feiglin edustavat äärioikeistoa, kuten hän väittää. ”Tämä kombinaatio oikeuttaa oikeuskanslerin astumaan kehään ”murha silmissään”, hän analysoi. Yehud Weinstein on Netanyahun valitsema nykyiseen virkaansa ja hän toimii hallituksen neuvonantajana. Siksi tuntuu oudolta, että hän on sietänyt tämän kyynikon toimia, jotka usein ovat häirinneet hallituksen toimintaa, ja jotka ovat olleet varsinkin Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöille vihamielisiä ja joiden perusteella puolustusministeriön tuhoamisryhmät ovat toimineet aktiivisesti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163273#.UNAt0WJHT-k
-          IDF:n pelkovaikutus ja kunnioitus Juudean ja Samarian palestiinalaisten keskuudessa on ennen kokemattoman alhainen, kuten mm. Samariassa Nebi Salehin arabikylässä otettu videonauha osoittaa. Niissä näytetään IDF:n autokolonnan kulkevan kylän läpi arabinuorten miesten muodostaessa ”kunniakujan”, jossa jokaista autoa kivitetään molemmin puolin katua sotilaitten jatkaessa ajoaan ehkä auton tuuli- tai sivulasi rikkoutuneena ja muutenkin kolhittuna. Tämä jatkaa sarjaa, joissa IDF:n sotilaiden esitetään pakenevan täyttä juoksua arabimassan edessä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163244#.UNAydWJHT-k






Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019