SUNNUNTAI 09.12.12


SUNNUNTAI 09.12.12

1. HAMASIN poliittisen toimiston johtaja Khaled Mashaal on saanut lähes kuninkaallisen aseman Jerusalem Postin uutiskirjoituksissa. Hänen vierailuaan Gazassa seurataan kuin VIP-henkilön matkaa ainakin. JP-lehden perjantain pääuutinen kertoi kissan kokoisin kirjaimin, miten Mashaal vierailee ensi kertaa Gazassa vuosikymmeniin. Toinen otsikko kertoi hänen saapuneen Gazan rajalle ja odottavan rajamuodollisuuksia, jotka lienevät olleen todella vain nimellisiä, ennen astumistaan Gazan pyhälle maaperälle, jossa riemuitseva kansa häntä odotti. Arabitavan mukaan hänet varmaan otettiin vastaan kukkasin ja riisinjyvin.

MASHAALIN vierailun varsinainen aihe Hamas-järjestön perustamisen 25.-vuotisjuhla, jossa hän oli kunniavieras. Gazan kaupungissa järjestettyyn juhlaan osallistui satoja tuhansia ihmisiä, kuten JP:n artikkelissa kerrotaan. Näyttämölavastukset oli tehty Hamasin perustajan Ahmed Yassinin kunnioittamiseksi, minkä keskeisen osan muodosti suurikokoinen M-75 raketin malli, jollaisia Hamas sanoo rakentavansa Gazassa. Raketin esikuva on iranilainen Fajr-5 raketti, jonka valmistusoikeudet Iran lienee antanut Hamasille.
Jerusalem Postin tämän aamun pääotsikko kertoo samoin kissankokoisin kirjaimin: ”Mashaal: Emme tule koskaan luopumaan palastakaan Palestiinaa, (Jordan)joesta (Väli)mereen”. Alaotsikossa kerrotaan satojen tuhansien osallistumisesta juhlaan ja lisätään Mashaalin lausumaksi: ”Emme koskaan tule tunnustamaan miehityksen laillisuutta.”
JP:n artikkelin kirjoittaja Khaled Abu Toameh muistuttaa, että vain vähän aiemmin CNN:n reportterin Christine Amanpourin haastattelussa Mashaal totesi, että Hamas hyväksyy Israelin 1967 rajojen sisällä. Haastattelija toteaa haastatteluartikkelissaan, että tämä Hamas-johtaja oli omaksunut käytännöllisen asenteen suhteessa Israeliin, eli ”maltillistunut”.

NYT ÄÄNI oli täysin muuttunut Mashaalin kellossa. ”Palestiinan oli, on nyt ja tulee aina olemaan arabimaa ja islamilainen”, hän vakuutti. ”Palestiina kuuluu meille eikä kenellekään toiselle. Emme voi koskaan tunnustaa Israelin miehityksen laillisuutta. Palestiina kuuluu meille eikä sionisteille.” Mashaal totesi jatkaen myöhemmin: ”Pyhä sota (jihad) ja aseellinen taistelu ovat oikea ja todellinen tapa vapauttaa Palestiinan ja palauttaa oikeutemme. Palestiinan vapauttaminen kaikilta osiltaan on kaikkien arabien ja muslimien velvollisuus, oikeus ja päämäärä,” Mashaal selvitteli tilannetta yksiselitteisin sanoin.
Mashaal vakuutti, ettei hän koskaan luovu oikeudesta vapauttaa Jaffa, Haifa, Safed ja Beersheba todeten, että poliittiset ja diplomaattiset ponnistelut, kuten myös suuret ja lailliset mielenosoitukset ovat hyödyttömiä, ellei niiden rinnalla harjoiteta aseellista taistelua.
Hän väitti, että Israel väärentelee ja muuttaa palestiinalaisten ja heidän maansa historiaa ja karaktääriä, kehottaen Palestiinan Auktoriteettia harkitsemaan uudelleen rauhallisen ratkaisun strategiaansa. Hän sanoi Israelin murskanneen Palestiinan valtion, jonka muodostamiseksi on työskennelty monien vuosian ajan. ”Harkitaan uudelleen poliittinen prosessi ja pannaan panoksemme vastarinnalle, joka muodostaa ohjelmamme selkärangan.”
Mashaal kehotti Hamasia ja Fatahia sopimaan erimielisyytensä lisäten, että hänen järjestönsä uskoo sovitteluun ja kansalliseen yhteyteen, koska ”hajaannus on kansallinen katastrofi, joka syntyi muutamien kieltäydyttyä hyväksymästä 2006 vaalien tulosta (joissa Hamas voitti).
Mutta unohdetaan menneet, koska tänään on voiton päivä.”

MASHAAL todisteli myös, että ”palestiinalaispakolaisten paluuoikeus on pyhä, eikä Israelilla ole mitään oikeuksia Jerusalemiin, Ikuiseen pääkaupunkimme, jonka vapautamme tuuma tuumalta, lähiö lähiöltä ja kivi kiveltä”. Hän hylkäsi idean, että Jordania on Palestiina.
HAMASIN pääministeri Ismail Haniyeh, joka soitteli tilaisuudessa kakkosviulua, puhui myös todeten, että ”Hamas työskentelee luodakseen yhtenäisen islamilaisen ja arabistrategian vapauttaa kaikki miehitetyt palestiinalaiset territoriot” lisäten, että Hamasin voitto äskeisessä Puolustuksen Pilari-sodassa merkitsi Israelin romahduksen alkua.

HAMASIN järjestämään tilaisuuteen oli tullut osanottajia useista arabi- ja muslimimaista ja myös Euroopasta. Fatah oli lähettänyt oman delegaationsa, mutta Abbas ei uskaltanut osallistua, vaikka aiemmin niin kerrottiin. Fatahin korkea virkailija, jolla on hyvät suhteet Abbasin kanssa, kiitteli Mashaalin puhetta varsinkin niltä osin, joissa hän kuulutti järjestöjen yhtenäisyyttä. Hän sanoi, että sovitteluneuvottelut alkavat pian juhlallisuuksien päätyttyä ja että  PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas ja Khaled Mashaal tapaavat pian Kairossa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=295124
2. EGYPTIN presidentti Mohammed Mursi joutui peruuttamaan itselleen 22.11. ottamansa ehdottomat valtaoikeudet mielenosoitusten jo uhatessa jo hänen hallitustaan, mutta hän pitää edelleen lujasti kiinni joulukuun 15. päivän kansanäänestyksestä, jolla on tarkoitus hyväksyä tai hylätä uusi perustuslakiluonnos. Mursi lupasi, että jos kansa ei hyväksy esitystä, hän muodostaa uuden paneelin laatimaan uuden ehdotuksen.

Presidentti Mursi antoi uuden julistuksensa, jolla hän peruutti 22.11.12 antamansa päätöksen ehdottomista valtaoikeuksista, neuvoteltuaan pitkään ns. ”kansallisessa vuoro-puhelussa”, jolle mielenosoittajat eivät antaneet mitään painoa, koska opposition edustajat boikotoivat tilaisuutta ja jäivät pois todeten, että Mursin ponnistelut ovat vain petoksen peittelyä. Heidän vaatimuksissaan on, että Mursin tulee peruuttaa joulukuun 15. päivän kansanäänestys, jonka tarkoituksena on vakiinnuttaa Muslimiveljeskunnan ja salafistien valta uudella perustus-lailla, jonka Muslimiveljeskunnan ja toisten äärimuslimien edustajat runnoivat kiireellä vapaa-mielisten ja muiden uskontojen, ennen kaikkea kristittyjen, edustajien erottua perustuslaki-luonnosta laativan paneelin työskentelystä todeten, ettei heidän mielipiteitään kuunnella.

Presidentti Mursi neuvotteli myös armeijan johdon kanssa, joka kehotti häntä sopimaan asiasta opposition kanssa, ”koska muuten maa joutuu sekasortoon”, kuten se varoitti.
Ääri-islamilaiset järjestöt vaativat kansanäänestyksen pitämistä ajallaan, jotta sen jälkeen maa voisi lopullisesti irrottautua presidentti Hosni Mubarakin hallituksen jäänteistä, ja 22 kuukautta sitten alkaneitten mielenosoitusten lopettamiseksi.
Armeijan edustajat vakuuttavat, ettei se aio uudistaa valtaansa kaduilla, mutta sotilasjohtajien uskotaan painostavan sekä presidentti Mursin että opposition kannattajia sopimaan erimielisyytensä varoittaen, ettei maalla ole varaa joutua uudelleen mellakoiden kouriin, kuten Al-Ahram poliittisten ja strategisten tutkimisten keskuksen tutkija Hassan Abu Taleb toteaa. Hän sanoo, ettei armeija halua joutua uudelleen kahden kallion väliin, kuten tapahtui aiemmin armeija pyrkiessä estämään väkivaltaa mielenosoittajien ja hallituksen kannattajien välillä, mutta hän otaksuu armeijan ottavan aktiivisemman roolin turvallisuuden takaamiseksi kansan-äänestyksen onnistumiseksi.
Hallituksen edustaja vahvistaa, että armeijalle voidaan antaa oikeus pidätyksiin toimiessaan poliisin tukena äänestysten aikana, ja että presidentti voi jatkaa tätä oikeutta vaalien jälkeenkin, jos katsoo sen tarpeelliseksi. Armeija toimii kuitenkin vakaasti hallituksen ja presidentin vallan alaisuudessa eikä tee itsenäisiä päätöksiä, hän vakuuttaa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=295170

3. KUWAITILAINEN päivälehti kertoo, että Syyrian presidentti Assadin armeijan ja hallituksen sisällä käydään keskustelua kemiallisten aseiden käyttämisestä kapinallisia  vastaan viimeisenä oljenkortena, koska alkaa olla ilmeistä, että kapinalliset ovat saamassa yliotteen Assadin joukoista, ja tämä on tapahtumassa varsinkin Aleppossa ja Damaskoksen lähiöissä. Vaikka armeijan komentajat eivät periaatteessa vastusta kemiallisten aseitten käyttöä, he kuitenkin arkailevat antaa tällaisia aseita joukoilleen. Sen sijaan he esittävät, että jos päätös niiden käyttämisestä tehdään, niiden käyttö uskotaan Al-Quds erikoisjoukkojen vastuulle.

Epäilyt Assadin armeijan turvautumisesta ”kaikkiin käytettävissä oleviin aseisiinsa”, jolla tarkoitetaan bio- ja kemiallisia aseita, ovat lisääntyneet, kun raporttien mukaan kapinalliset ovat saaneet haltuunsa Aleppon lähellä sijaitsevan ”kloriittitehtaan”, jolla tarkoitetaan kemiallisten aseitten  varastoa. Uutista ei ole vahvistettu. Kapinallisten edustajat väittävät Assadin armeijan jo käyttäneen kemiallisia aseitaan heitä vastaan pienessä mitassa.
Jotkut armeijan upseerit suosittavat niiden käyttämistä Aleppossa ja Damaskoksen Douma, Moudamiyeh, Zamalka ja Karfr Batna lähiöissä, joissa ääri-islamilaiset ryhmät kuten Jabhat al-Nusra, jolla on suhteita al-Qaidaan, toimivat aktiivisesti. Armeijan upseerien mukaan kemiallisia aseita voitaisiin käyttää noissa lähiöissä kapinallisten tuhoamiseksi lopullisesti. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=295161
IDF:n erikoisjoukkoja toimii raporttien mukaan Syyriassa. Heidän tehtävänään on tarkkailla tilannetta ja pyrkiä seuraamaan erityisesti massatuhoaseiden siirtämistä ja käyttöä. Kapinallisten mukaan heillä on video, joka todistaa Assadin joukkojen jo käyttäneen niitä. http://www.timesofisrael.com/syrian-rebels-claim-new-video-shows-victims-of-chemical-attack/
Syyriassa taistelevat kapinallisjoukot ovat sopineet yhteisen sotilasjohdon muodostamisesta ja  yhteisen komentajan valitsemisesta. Tilaisuuteen, jossa asiasta sovittiin, ei kutsuttu kahta äärimmäistä islamin järjestöä Jabhat al-Nusra ja Ahrar al-Sham, jotta länsimailla olisi helpompaa hyväksyä 500 edustajan valitsema 30 miehen sotilasjohto. On vielä epäselvää, millainen suhde sillä tulee olemaan Kansallisen Allianssin kanssa, jonka Ranska, Englanti ja Turkki sekä jotkut arabimaat ovat hyväksyneet pakolaishallitukseksi, ja joka valitsi itselleen presidentin. USA ottanee kantaa kysymykseen Marokossa keskiviikkona alkavan ”Syyrian ystävien” konferenssin aikana, johon ulkoministeri Hillary Clinton osallistunee. http://www.timesofisrael.com/syrian-rebels-elect-supreme-military-council/

4. UUTISOTSIKOITA
-          Lontoon Sunday Times raportoi, että israelilaiset erikoisjoukot toimivat jo Syyrian sisällä pyrkien seuraamaan massatuhoaseiden siirtelemistä. Israelin hallitus ei kommentoi asiaa. Lehden mukaan tieto siitä tuli pian sen jälkeen, kun kapinalliset kertoivat ottaneensa videon, jossa näytetään Assadin joukkojen käyttäneen kemiallisia aseita heitä vastaan. Israelin edustaja sanoo lehden mukaan, että Israel on jo monen vuoden ajan tiennyt Syyrian bio- ja kemiallisten aseitten varastopaikat. Israelilaisten erikoisjoukkojen päämääränä on pyrkiä sabotoimaan niitä ja siten estää niiden käyttäminen. Assadin hallitus on vakuuttanut, ettei niitä käytetään Syyrian kansalaisia vastan, mutta jos maahan hyökätään, se käyttää kaikkia käytettävissä olevia aseitaan hyökkääjää vastaan. Tällaisia aseita on vaikea kohdistaa määrättyyn ryhmään, vaan ne leviävät laajalle alueelle ja myrkyttävät myös alueen asukkaat. USA, Ranska ja Jordania ovat koonneet kommandojoukkojaan Syyrian rajan tuntumaan nopeaa toimintaa varten, jos Assad antaa käskyn kemiallisten aseiden käytöstä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162972#.UMRLmWJHT-k
-          Venezuelan presidentti Hugo Chavez totesi maan virallisessa TV-esityksessä, että syöpäkasvain on virkistynyt, ja että hänen täytyy palata Kuubaan jatkohoitoa varten. 58-vuoptiaas diktaattori, joka tunnetaan varsin reippaista otteistaan ja kovasta kielenkäytöstään, valittiin lokakuun 7. päivänä uudelle kaudelle. Hänet leikataan Kuubassa saastuneiden solukoiden poistamiseksi. Hän vakuutti ennen vaaleja, että Jumala on parantanut hänen syöpänsä. Presidentin tehtäviä hoitaa hänen poissa ollessaan ulkoministeri Nicolas Maduro, jonka hän sanoi nimittäneensä seuraajakseen, jos hän ei pysty enää hoitamaan virkaansa. Chavez kehitti läheiset suhteen Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin ja Iranin valtion kanssa sekä myös Palestiinan Auktoriteettiin loitontaen kansaansa Israelista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162970#.UMROemJHT-k
-          Italian poliisi takavarikoi aseita Napolin satamassa Israelin antaman vinkin perusteella. Aseet oli piilotettu rahtialukseen muiden tavaroitten joukkoon, kertoo paikallinen uutistoimisto NAVA Italiassa. Aseet olivat matkalla Egyptiin, josta ne olisi salakuljetettu Gazan kaistalle.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162966#.UMRQ02JHT-k
-          Israelin merivoimat varustautuvat puolustamaan Tamarin kaasuesiintymästä pumpatun kaasun vastaanottolaitteiston mahdollisia uhkakuvia vastaan, raportoi IDF:n web-sivu lauantaina. IDF on harjoitellut kolmea visiota varten: Normaali, kiihtyminen ja hätätila. Merivoimat uskovat voivansa eliminoida laitteistoja (rig) vastaan aiotut häirintä- ja sabotaasiyritykset. Laitteiston tulee olla valmis ensi vuonna, jolloin suunnitelmien mukaan kaasun hyötykäyttö aloitetaan.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162960#.UMRRlmJHT-k
-          Abbas syyttää, että Israelin diplomaattinen väkivalta on jo vaatinut uhreja. Nainen haavoittui palestiinalaisten heittämistä kivistä ajaessaan tiellä no 60 miehensä kanssa. Kivi murskasi auton tuulilasin osuen naiseen. Tämä tapahtui Jerusalemin ja Kiryat Arban välisellä tiellä vähän ennen sapatin alkua perjantaina. PA päästi pidättämiään Hamasin jäseniä vapaaksi ilmeisesti osana sovittaa Hamasin kanssa. Poliisin mukaan palestiinalaisten väkivalta on lisääntynyt hälyttävästi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162974#.UMRT_WJHT-k
-          Videossa esitetään hamukka-laulu ja tanssi Beit Shemeshin Resheit Yerushalaim yeshiva-opiskelijoitten toimesta. Hanukka alkoi eilen illalla ja kestää 8 päivää. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162969#.UMRVSmJHT-k





Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019