SUNNUNTAI 02.12.12


SUNNUNTAI 02.12.12

1. PÖLYN alkaessa laskeutua palestiinalaisten riemuvoiton jälkeen YK:n yleiskokouksessa, jossa PA/PLO:lle myönnettiin erikoistarkkailijan asema järjestössä, joka takaa niille pääsyn YK .n alaisiin komiteoihin ja valiokuntiin, alkaa selkiytyä, miten Netanyahun johtama hallitus reagoi uuteen tilanteeseen. Pääministerin vakuutus juuri ennen kohtalokasta äänestystä pitää matalaa profiilia oli typeryyden huippu, kuten professori Inbar toteaa haastattelussa, josta enemmän myöhemmin. Jos Netanyahu kuvitteli voivansa tällä päätöksellä, jonka teki minihallituksen 9 jäsentä, vaikuttaa ehkäisevästi epävarmoihin äänestäjiin, sen vaikutus oli juuri päinvastainen. ”Älä hullua yllytä, hän voi uskoa sen”, sanotaan sanalaskussa. Toinen tyhmyys oli siirtää 200 miljoonaa PA:n tilille samoin perustein ennen äänestystä. Mistä tällainen kiire ja hosuminen? Hallitus toimii kuin paniikissa, mikä ei lupaa hyvää.

HALLITUS teki YK:n äänestyspäätöksen jälkeen hätäisen päätöksen 3000:n asuntoyksikön rakentamiseksi vihreän linjan itäpuolelle yksilöimättä, minne ne on tarkoitettu, mutta vihjaili, että Jerusalemin ja Maale Adumimin välisellä ns. E-1 alueella voidaan aloittaa rakennustyöt useiden vuosien ja hallitusten tyhjien lupausten jälkeen. Alueelle on vedetty alustava infrastruktuuri, ja sen tarkoituksena on yhdistää Jerusalem ja Maale Adumim toisiinsa.
E-1 alue on kokonaisuudessaan valtion maata, mikä helpottaa rakentamista.
Ulkomaat ovat vastustaneet alueen liittämistä Israeliin selittäen, että se tulisi estämään Jerusalemin ja Betlehemin välistä yhteyttä. Miksi sellainen yhteys on niin tärkeä? Israel on osoittanut, että tieyhteys voidaan järjestää Maale Adumimin itäpuolitse ilman ongelmia, joten se ei ole esteenä

SELVÄSTI innoittunut ja uutta puhtia saanut PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas (vs.Barabbas) julisti pian YK:n äänestyksen jälkeen, että PA on järjestönä siirtynyt historiaan ja sen paikan on saanut Palestiinan valtio. Hän on tainnut innoissaan unohtaa, ettei YK:n yleiskokouksen päätöksellä voida perustaa valtioita, sen päätökset ovat vain suosituksia.
Toiseksi Abbas julisti ”armollisesti”, ettei hän ihan vielä aio kääntyä Haagin kansanvälisen oikeuden (ICC) puoleen vaatiakseen sitä ”tuomitsemaan Israelia ja sen johtajia rikoksista palestiinalaisia vastaan”, joista ”sotarikosten” ohella suurimpia lienevät juutalaisasutusten rakentaminen Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemin itäosassa. Osoituksena siitä, miten innokkaasti ICC on odottanut Palestiinan nostamista valtion asemaan, on sen erään naistuomarin ennakoiva toteamus, että ICC voinee nyt käsitellä sen esittämiä syytteitä, mitä se ei aiemmin voinut tehdä, koska vain valtioilla on sellainen oikeus.

PA:N laittoman hallituksen pääministeri Salaam Fayad, joka entisenä Maailmanpankin virkailijana on saanut länsimaiden lellipojan aseman. Vain pari päivää sitten vaati Israelin tuomitsemista ICC:ssä, esiintyen nyt ”rauhanmiehenä” kehottaen Israelia unohtamaan kokemansa iskut, peittämään katkeruutensa ja tulemaan neuvottelupöytään niin pian kuin mahdollista. Abbasin vaatimukset ovat kuitenkin samat, jotka Israel on hylännyt, eli juutalaisten rakentamisen keskeyttäminen Juudeassa ja Samariassa, ja Palestiinan valtion rajoina ovat 1949 aselepolinjat pääkaupunkinaan Jerusalem. PA:n johto katsoo, että YK:n hyväksyessä sen tekemän esityksen, se samalla hyväksyi PA:n vaatimukset rajoista ja muista kysymyksistä. Täten sen ei tarvitse edes neuvotella niistä, he kuvittelevat.

2. PROFESSORI Efraim Inbar toteaa, että Israel on aivan tarpeettomasti kantanut huolta palestiinalaisista, ja varsinkin nyt, kun PA:n johto on selvästi osoittanut vihamielisyytensä Israelia kohtaan ei vain viimeisessä näytöksessä YK:ssa vaan kaiken aikaa johtajiensa kulkiessa pitkin maailmaa esittäen mielettömiä syytöksiä ja herjauksia Israelia vastaan.
Inbar on Begin-Sadat instituutin strategisten tutkimusten (BESA) johtaja Bar Ilan yliopistossa. Hän antoi haastattelun Beshevan hepreankieliselle viikkolehdelle viime viikolla. Haastattelu julkaistiin useita tunteja ennen YK :n yleiskokouksen äänestystä. Muutamia kohtia siitä.
Inbar pitää YK:n päätöstä merkityksettömänä, sillä PA on fiktiivinen järjestö, joka pysyy pystyssä vain IDF:n antaman tuen varassa. Hän selittää, että YK on myös merkityksetön, jonka päätökset eivät tuo Palestiinan valtion syntyä yhtään lähemmäs. ”Sen jälkeiset toimet merkitsevät, eivät YK :n päätökset”. Siksi hän pitää 9 ministerin kabinetin päätöstä tukea PA:n hallitusta taloudellisesti vahingollisena Israelin kansalle, eikä Israelilla ole mitään velvoitteita tukea PA:ta, kuten ei myöskään toimittaa sähköä ja kaasua Hamasille Gazassa.
Mutta kansainvälisen lain mukaan heillä on nyt suuremmat mahdollisuudet tehostaa Israelin vastaisia toimiaan, Inbar toteaa jatkaen, sen sijaan he tuskin pystyvät muodostamaan voimakasta armeijaa niin kauan, kuin IDF valvoo Juudean ja Samarian alueita, mutta he voivat solmia liittoja eri maitten kanssa miten tahtovat. Hän ei ymmärrä, mikseivät he neuvotelleet Israelin kanssa viimeisen kolmen vuoden aikana?

PROFESSPORI Inbarin mielestä on roskapuhetta miettiä, mitä muutosta YK:n päätös tuo, sillä ”PA on se, jonka kanssa toimia jatketaan”. Mutta hän katsoo, ”ettei Israel kohtele palestiinalaisia kuten tulisi, sillä he ovat vihollisiamme”. Inbar katsoo myös, että YK on moraalisesti vararikko-tilassa, joka voi päättää mistä lystää automaattisella enemmistöllä.
”Ei ole mitään syytä jatkaa yhteistoimintaa tuollaisen järjestön kanssa”, hän sanoo jatkaen, että ”Israelin tulee toimia yhdessä USA:n kanssa rahoituksen lopettamiseksi YK:lle”.
”Mitä hyötyä meillä on YK:sta? Me vain maksamme sille, ja se tuomitsee meitä kaiken aikaa, sylkee silmillemme. Ulkoministeriö näyttää jostain syystä pitävän heistä, mutta menkööt nuo masokistit Yhdistyneisiin Kansakuntiin, jos sitä haluavat.”
INBAR ei anna paljon painoa sille, miten palestiinalaisten järjestöä kutsutaan, onko se fiktiivinen Palestiinan auktoriteetti vai fiktiivinen Palestiinan valtio, ei edes ulkomailla.
Hän toistaa entisen pääministerin Ben Gurionin lausuntoa: ”Ei ole tärkeää, miten maailma meistä ajattelee, vaan se, mitä me teemme”. ”Sillä on merkitystä, miten me suhtaudumme kansaan, joka opettaa lapsensa vauvaiästä lähtien vihaamaan meitä, tällä on merkitystä.”

Toimittajan kysymykseen, miten heitä tulisi kohdella, Inbar vastaa: ”Antaa heidän kaatua.”
Hän vakuuttaa, ettei Israel anna Hamasin saada valtaa Juudeassa ja Samariassa, mikä tapahtuisi, ellei IDF valvo alueita, ainakin osia niistä. Hän ei pidä mahdollisena kahden valtion toteutumista, koska ”meillä ei ole neuvottelukumppania”. Hän ei myöskään näe, ”miksi hänen tulisi olla huolestunut siitä, saavatko he ruokaa vai eivät, se on heidän ongelmansa”.
Inbar ei myöskään ole huolestunut kansainvälisestä mielipiteestä, mutta jos länsimaat haluavat ruokkia palestiinalaisia, tehkööt niin. ”Ei Israelkaan halua nälkäisiä naapureita. Mutta miksi meidän tulisi huolehtia tai koko maailmasta? Me annoimme heille suuria kaupunkeja 1996, huolehtikoot nyt niistä. Jos he suhtautuvat meihin hyvin, me autamme heitä, jos eivät, miksi meidän tulisi avustaa heitä?”
INBAR toteaa, että Israelin tulee valvoa koko Juudean ja Samarian aluetta, sillä vaihtoehtona on rakettien putoileminen Jerusalemiin. Hän ei myöskään näe mitään syytä tukea Abbasia pysymään vallassa, kuten esim. USA vaatii. ”Hän kaatukoon itsestään. Ei meidän tule avustaa vihollisiamme, eikä meillä ole mitään velvoitetta siihen”.
Toimittajan kysymykseen hän vastaa valittaen, että käytännössä Israel toimii päinvastoin.
”Me annamme hänelle rahaa, suojaamme Hamasilta, ja mitä saamme vastapalveluksena? Meidän tulee muuttaa ajatuskulkuamme. Jos maailma haluaa antaa rahaa tuhlattavaksi Abbasin pojille kasvattaakseen heidän varallisuuttaan, tehkööt niin.” http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162734#.ULr0PWJHT-k
Ensimmäisiä vihjeitä annetaan PA:n taholta, että se voi viedä Israelin hallituksen julkistaman 3000:n asuntoyksikön rakentamisen Juudeaan ja Samariaan Haagin kansainväliseen rikosoikeuteen, koska se Ashrawin mielestä rikkoo Geneven sopimuksen neljättä artiklaa. Tämä saa Netanyahun hidastelun Edmond Levin komitean laatiman Juudean ja Samarian asemaa koskevan raportin julkistamiseksi ja hyväksymiseksi osaksi hallituksen periaatteita entistäkin oudompaan valoon. Se olisi voinut nostattaa avoimen keskustelun kysymyksestä ja saada kansainvälistä oikeutta tuntevat juristit tukimaan asioita pohjia myöten. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=294203

3. UUTISOTSIKOITA
-          Egyptin presidentti Mursi, uusi faarao, kuten arvostelijat häntä kutsuvat, ei ole katsonut mielekkääksi suostua minkäänlaiseen kompromissiin aiemmista päätöksistään valtuuksiensa lisäämisestä. Hänen keskustelunsa lakossa olevien tuomarien kanssa päättyi tuloksettomana. Nyt hän ilmoittaa, että hätääntynyt perustuslakia säätävä paneeli runnoi kovalla kiireellä esityksensä esityskuntoon, koska perustuslakioikeus uhkaa lopettaa paneelin toiminnan. Päätöksestä luvattiin antaa ilmoitus tänään. Mursi kertoi edelleen, että perustuslakiesitys alistetaan kansanäänestykseen 15. joulukuuta. Muslimiveljeskunnan kutsuma mielenosoitus kokosi Kairon kaduille lauantaina ainakin 200 000 Mursin kannattajaa. Mursi vakuutti pyrkivänsä vilpittömästi keskustelemaan uudistuksista kansan kanssa ja kielsi, että hän olisi tai tahtoisi olla uusi faarao, sillä kansa hänet valitsi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=294213
-          Israel aikoo tuhota Iranin Israelia vastaan lähettämät ohjukset vielä niiden ollessa nousuvaiheessa turvautuen USA:n maailmanlaajuiseen X-band tutkavalvontaan, kuten Sunday Times raportoi. Israel tulee käyttämään Azerbaijaniin sijoittamiaan Eitan miehittämättömiä koneitaan. Negeviin sijoitettu USA:n miehittämä ja valvoma X.band tutka-asema pystyy seuraamaan 1000 mailin (1600 km) päässä olevien iranilaisten ohjusasemien toimintaa ja havaitsee jokaisen ballistisen ohjuksen laukaisemisen. Tämä antaa IDF:lle 13 minuutin varoituksen. Ohjusten tuhoaminen suoritettaisiin amerikkalaisilla Hellfire-ohjuksilla, joita on asennettu Eitan-koneisiin, toiselta nimeltään Heron. Sunday Times artikkelin laati Tel Avivissa toimiva Uzi Mahnaimi, jolla on suhteita IDF:n kanssa. Hän raportoi aiemmin Sudanissa asekolonnaan tehdystä ilmaiskusta. Eitan-kone lentää 7 400 km ja se pystyy olemaan ilmassa ilman tankkausta 70 tunnin ajan. Azerbaijan on Iranin rajanaapuri, ja spekuloiden mukaan IAF voisi käyttää sitä mahdollisena tukikohtanaan iskuissa Irania vastaan, tai ainakin sen koneet voisivat tankata siellä. http://www.timesofisrael.com/if-iran-tries-to-attack-israel-will-reportedly-target-its-missiles-before-theyre-fired/
-          PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas palaa tänään voittoiselta diplomaattimatkaltaan New Yorkissa, jossa hänen esityksensä hyväksyttiin suurella enemmistöllä. Hän vakuuttaa, ettei hän aio vielä kääntyä ICC:n puoleen, ellei Israel hyökkää hänen kansaansa vastaan. Hän sanoi, että PA poistuu näyttämöltä ja sen tilalle tulee Palestiinan valtio. Ulkoministeri Liberman antoi Israelin lähettiläille ohjeet, että kirjeet, joissa mainitaan ”Palestiina”, tulee palauttaa lähettäjilleen. Jos kerran palestiinalaiset asuvat nyt omassa maassaan, Israelin tulee sulkea kaikki rajansa sen kanssa, ja peruuttaa kaikki VIP-kortilla kulkevat PA:n virkailijat. Tämä olisi ensimmäinen järkevä vastaveto ja luonnollisesti maitten välisiin suhteisiin kuuluva toimintamuoto, erityisesti lähtien siitä, että PA:n johto suhtautuu hyvin vihamielisesti Israeliin. http://www.timesofisrael.com/victorious-mahmoud-abbas-to-be-feted-in-return-to-ramallah/
-          Tzipi Livni kokoaa kovalla kiireellä nimilistaa Hatnuah-puolueelleen tammikuun 22. päivänä pidettäviä Knessetin vaaleja varten. Eläkkeellä oleva prikaatinkenraali Amram Mitzna sanoi liittyneensä Livnin Hatnuah-puolueeseen saaden kakkospaikan. Monet tarkkailijat valittavat, että Israelissa on aivan liikaa eläkekenraaleita, jotka pyrkivät politiikkaan saadakseen lisäpotkua elämäänsä. Varsinkin Labour-puolueen johtajat ovat huolestuneita Livnin pyrkimyksistä, sillä hän vie heiltä äänestäjiä. http://www.timesofisrael.com/hatnua-party-list-fleshes-out-ahead-of-election-deadline/
-          USA:ssa yli 27 vuotta erityisvankilassa riutunut Israelin hyväksi vakoillut ja elinkautiseen ilman armonanomusmahdollisuutta tuomittu Jonathan Pollard tuupertui sellissään kesken kaiken, ja hänet kiidätettiin sairaalaan. Hänen kunnostaan ei ole tietoa. Israel antoi hänelle kansalaisuusoikeudet, ja johtajat presidentti Peresiä myöten ovat pyytäneet hänen armahtamistaan, mutta ilman tulosta. http://www.timesofisrael.com/jonathan-pollard-collapses-in-jail-cell-condition-unknown/
-          Ulkoministeri Liberman sanoo, että Hamas on tehokkaampi yhteistyökumppanina kuin Fatah, vaikka Israel ei periaatteessa neuvottele sen kanssa.. Liberman pelottelee Fathin johtajia, että Israel voi tosissaan hylätä Fatahin ja PA:n lopullisesti ja alkaa luomaan suhteita Hamasin kanssa.  http://www.timesofisrael.com/liberman-calls-hamas-more-effective-than-abbas-defends-israels-housing-announcement/






Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019