PERJANTAI 28.12.12


PERJANTAI 28.12.12

1. PA:N puheenjohtaja Mahmoud Abbas uhkaa taas kerran erota, hajottaa PA:n ja ojentaa Ramallahin hallintokeskuksensa Mukatan avaimet Netanyahulle, elleivät rauhankeskustelut pääse alkuun Israelin tammikuun 22. päivän vaalien jälkeen. Tuskin kukaan enää muistaakaan, miten monta kertaa hän on uhannut erota, mutta ehdoton valta viehättää häntä liikaa. Hän käyttää sitä vain poliittisena painostuskeinona saadakseen tahtonsa läpi. Abbas sanoi, että Netanyahun tulee viimeistään vaaliensa jälkeen ratkaista, minkä suunnan hän haluaa antaa palestiinalaisten ja Israelin välisille keskusteluille. http://www.timesofisrael.com/mahmoud-abbas-threatens-to-give-netanyahu-responsibility-for-palestinians/

2. DEBKAFILE lisää edelliseen omassa artikkelissaan, että Netanyahun ja Jordanian kuningas Abdullah II:n torstain neuvottelujen varsinaisena aiheena oli Syyrian massatuho-aseiden ohella Jordanian ja palestiinalaisten välinen konfederaatio, mikä nyt YK :n nostettua PA:n fiktiivisen valtion luokkaan, on todennäköisempää, koska sopimus voitaisiin solmia kahden valtion välisenä. DF:n mukaan pääministeri pyrki selvittelemään Abdullahin kanssa, missä määrin Jordania voisi ottaa vastuulleen Juudean ja Samarian turvallisuus- ja tiedustelujärjestelyt; miten hän haluaisi ulottaa vastuuta Gazan kaistalle ja miten Jordania pystyisi tai haluaisi järjestää Israelin vaatimat turvallisuusjärjestelyt Länsirannalla ja Gazassa.

DF kertoo myös artikkelissaan, että uusia neuvotteluja järjesteltäessä keskityttäisiin pitkän tähtäyksen kysymyksiin, mutta jätettäisiin keskeiset kiistakysymykset rajoista, pakolaisista, Jerusalemista ja juutalaisyhteisöjen kohtalosta myöhempiin neuvotteluihin.
Konfederaatiojärjestely poistaisi myös kysymyksen palestiinalaisten hyväksymisestä juutalaisena valtiona, koska Jordanian on hyväksynyt Israelin, ja konfederaation hallitus voisi antaa sellaisen julistuksen tarvitsematta kysyä palestiinalaisten mieltä. DF muistuttaa, että Abbas on jo vihjaillut konfederaatiojärjestelyn mahdollisuudesta Jordanian sekä kolmannen osapuolen välillä detaljoimatta, keitä hän tarkoitti, mutta julkisuudessa on liikkunut huhuja, joiden mukaan siihen kuuluisivat Egypti, Turkki ja Qatar, joka tuntee mielenkiintoa alueelle.
USA on vihjaillut, että se voisi tarjota sille turvallisuustakuita ja talousapua.

DF viittaa artikkelissaan USA:ssa toimivan professorin ja journalistin Daoud Kuttabin kirjoitukseen Atlantic viikkolehdessä, jossa hän sanoo Abdullah II:n neuvonantajiin kuuluvan konfederaatiota kannattavia henkilöitä. Hän viittaa myös terrorijohtajan Abu Iyadin (Salah Khalaf), jonka Israel eliminoi tammikuussa 1991, toteamukseen: ”Mitä palestiinalaiset haluavat, on viisi minuuttia itsenäisyyttä, ja sen jälkeen onnellista liitosta Jordaniaan.”
Turkin pääministeri Erdogan on tiettävästi lämmennyt asialla, mistä osoituksena on osittainen suhteiden palauttaminen Israelin kanssa sallimalla sen osallistua NATO:n yhteisharjoituksiin.
Neuvottelut PA:n ja Israelin kanssa tullevat ajankohtaisiksi aikaisintaan maaliskuussa, kun uusi Knesset on valittu ja järjestäytynyt sekä uusi hallitus on muodostettu ja pääministeri valittu, jonka uskotaan mielipidetiedustelujen perusteella lankeavan Netanyahulle, joka kielsi Livnin nousun ulkoministeriksi. Hän haluaa itse johtaa rauhankeskusteluja. http://www.debka.com/article/22638/A-Jordanian-Palestinian-confederation-aired-by-Netanyahu-Abdullah-

3. OPERAATIO ”Pilvenpatsas”, josta IDF mieluummin käytti termiä ”Puolustuspilari”, jälkeen onnellisesti alkanut kuhertelu Hamasin ja Fatahin kanssa näyttää saaneen ensimmäisen särönsä. Operaation jälkeen, jonka Hamas väittää voittaneensa, Fatah antoi Hamasille luvan järjestää Hamasin 25-vuotisjuhlia useissa Juudean ja Samarian kaupungeissa, ja vastalahjaksi Hamas ilmoitti, että Fatah saa järjestää järjestönsä perustamisen 48. vuosijuhlia Gazan kaistalla joulukuun loppupuolella. Fatah halusi järjestää myös pari kansankokousta varsinaisten vuosijuhlallisuuksien yhteydessä.

Hamasin taholta kuitenkin todettiin yllättäen, ettei Fatah saa järjestää kansankokouksia kahdessa kaupungissa varsinaisen vuosijuhlan lisäksi. Tämä olisi ollut ensimmäinen kerta, kun Fatah olisi saanut järjestää omia julkisia kokouksiaan Gazan kaistalla vuoden 2007 jälkeen, jolloin Hamas kaappasi vallan alueella. 
Hamasin edustaja Sami Abu Zuhri sanoi, että Fatahin haluamat erilliset kansankokoukset kiellettiin turvallisuussyistä, koska jotkut voisi hyökätä Fatahin kannattajien kimppuun. Hän sanoi Hamasin saaneen vihjeitä, että sabotöörit uhkailivat häiritä kokouksia.
Toisen tiedon mukaan Abbasin epäsuosioon joutunut Muhammad Dahlan, joka aiemmin vastasi PA:n turvallisuusjoukoista Gazassa, uhkasi käyttää kokouksia PA:n vastaiseen propagandaan. Dahlan syyttää Abbasia korruptiosta ja nepotismista poikiensa hyväksi.

Fatahin johto silloin katsoi, ettei se voi järjestää juhlallisuuksia näillä perusteilla.
Fatahin virkailija Gazan kaistalla Yehya Rabah sanoi, että Hamas yksin vastaa juhlien peruuttamisesta. Hän sanoi kolmen viimeisen viikon aikana yrittäneensä löytää ratkaisua Hamasin kanssa, mutta ilman tulosta. Myös Egypti ja Qatar olivat tuloksetta yrittäneet välittää.
Rabah sanoi Hamasin tarjonneen kahta aluetta kansankokouksille, toinen – entinen juutalais-yhteisön alue, jossa ei ole tarvittavaa infrastruktuuria – sekä toisena Yarmoukin stadion, jonka katsomo on vaarassa luhistua saatuaan osumia viimeisissä taisteluissa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=297588

4. KADIMAN puheenjohtaja Shaul Mofaz varoittaa, että palestiinalaisen väkivallan kiihtyminen Juudean ja Samaria alueilla voi merkitä kolmannen intifadan alkamista.
Väkivaltaisuuksia on esiintynyt operaatio Pilvenpatsaan jälkeen huomattavasti enemmän kuin pitkään aikaan, minkä katsotaan johtuvan Hamasin väitetystä voitosta viimeisessä operaatiossa, mikä on rohkaissut heitä osoittamaan, etteivät ole Hamasia heikompia.

BETLEHEMIN lähellä palestiinalaiset terroristit heittivät räjähdyspanoksen kohti IDF:n sotilaita, mutta onneksi se ei osunut kohteeseensa eikä aiheuttanut vahinkoa.
Torstain aikana palestiinalaiset kivittivät israelilaisia autoilijoita pahoin vahingoitten heidän autojaan, mutta henkilövahingoilta vältyttiin. Tällainen toteamus kuitenkin jättää huomiotta henkisen trauman tai shokkitilan, minkä tuollainen pelottava tilanne aiheuttaa ihmisille, varsinkin naisille ja lapsille, joutuessaan vihamielisen väkijoukon piirittämiksi. 
Hyökkäyksiä tehdään myös busseja vastaan, joiden matkustajat ovat alttiina lasinsirpaleille ja kiville, joilla lasit särjetään.

Binyaminin alueelle turvallisuusvirkailijan autoa kivitettiin Harashan etäyhteisön lähellä.
Esh Kadeshin etäyhteisön alueella palestiinalaiset kivittivät autoja jo toisena päivinä peräkkäin. IDF:n sotilaat hajottivat kokoontuneet arabit mellakan torjuntavälineistöä käyttäen.
Palestiinalaiset kivittivät sotilaita Givat Haskediya etäyhteisön alueella. Juutalaisasukkaat nujakoivat myöhemmin Yitzharin alueella palestiinalaisten kanssa, joista kaksi pidätettiin.

AIKAISEMMIN viikolla raportoitiin useita israelilaisautojen kivityksiä, niiden mukana kaksi bussia. Hyökkääjät ovat yhä enemmän alkaneet käyttämään petrolipommeja kivien ohessa, jotka voivat sytyttää koko auton tuleen, mikä lienee niiden tarkoituksenakin.
Hyökkääjien päämääränä on saada auto pysähtymään, minkä jälkeen he voisivat hyökätä niiden matkustajien kimppuun. Hyökkäykset ovat kiihtyneet parin viimepäivän aikana.

5. UUTISOTSIKOITA
-          Egyptin yleinen syyttäjä aikoo nostaa oppositiojohtajia vastaan syytteet kiihotuksesta. Presidentti Mursin viime kuussa nimittämä syyttäjä Taalat Ibrahim Abdallah allekirjoitti syytösasiakirjat ”Kansallisen Pelastuksen Armeijan” johtajia Hamdeen Sabbahia, arabiliiton entistä pääsihteeriä Amr Moussaa ja Mohammed AlBaradeita vastaan. He olivat presidentti-ehdokkaina viime vaaleissa, mutta ElBaradei pudottautui kilvasta ennen vaaleja. He syyttävät, että joulukuun 15. ja 22. päivinä pidetyn kansanäänestyksen aikana havaittiin useita vaali-vilppejä ja rikoksia vaalilakeja vastaan. He syyttävät Muslimiveljeskuntaa, että se käyttää kansanäänestyksen tuloksia hyväkseen sharia-lain saattamiseksi voimaan Egyptissä. AFP:n raportin mukaan syyttäjä antoi oikeusministeri Ahmed Mekkille vastuun tutkimusten suorittamiseksi, ovatko epäillyt syyllistyneet kiihotukseen hallituksen kaatamiseksi. Tiistaina allekirjoitetun perustuslain mukaan sunni-islam on Egyptin uskonto, ja sharia-laki yhteiskunnan toimien ja lakien perustana; uskonnonvapaus taataan islamin, kristinuskon ja juutalaisuuden jäsenille; presidentin virka-aika on 2x4 vuotta; armeija valitsee puolustusministerin ja sotilasneuvosto hyväksyy sen budjetin; siviilejä ei tuomita sotilastuomioistuimissa, paitsi jos armeijan etua on rikottu; kansalaisten tasa-arvo todetaan, mutta ei sukupuolten välillä; sananvapaus taataan,
paitsi jos se kiihottaa yksityishenkilöä tai profeettoja vastaan; valtio vastaa yleisestä moraalista ja järjestyksestä; valtio ei saa solmia sopimuksia tai liittoja vastoin perustuslakia. - Kriitikkojen mielestä perustuslain muutamat pykälät on laadittu liian  löysästi, koska ne antavat oikeuden tulkita niitä hallituksen tahdon mukaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163651#.UN1E32JHT-k
-          Israelin asiantuntijat ovat todenneet, että Likudin ja Israel Beitenun vaaliliitto, ”Likutenu” on Netanyahun pahin virhe näissä vaaleissa. Likutenun kansansuosio on pudonnut kaiken aikaa, se on nyt 34 kansanedustajaa. Bayit Hayehudin kannatus sitä vastoin nousee, se on nyt 15 edustajapaikkaa, Labourin edustus on 16 edustajaa.
-          Varapääministeri Moshe Yaalon, joka sanoi epäilevänsä Assadin joukkojen jo käyttäneen kemiallisia aseitaan, sanoo USA:n valmistautuvan lähettämään joukkojaan tai koneitaan Syyriaan taistelujen lopettamiseksi. Lopullinen komento siitä annetaan heti, jos Assadin joukkojen todetaan käyttäneen mt-aseitaan. Yaalon sanoo, että Israel on kiinteästi yhteydessä USA:n kanssa, eikä ole varmaa tietoa mt-aseiden käytöstä enempää kapinallisia kuin ulkovaltojakaan vastaan. Iranin mahdollinen puuttuminen tilanteeseen terroriryhmien muodossa mutkistaisi tilannetta entistäkin vaikeammaksi. YK:n lähettiläs Brahmini matkusti Moskovaan neuvottelemaan Syyrian tilanteesta, jota Venäjä seuraa kiinteästi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163619#.UN1M8mJHT-k
-          Entinen ulkoministeri Liberman kertoi haaretz.com toimittajalle, että hän odottaa innolla Abbasin eroa, sillä jos se mies pysyy PA:n johdossa, ennen pitkää Hamas tulee kaappaamaan vallan Juudeassa ja Samariassa, sillä Abbasin kansansuosio kasvaa kuin lehmänhäntä, hyvin, mutta hänen kannaltaan väärään suuntaan. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/lieberman-we-are-eagerly-anticipating-abbas-resignation.premium-1.490532
-          Länsimaiset virkailijat sanovat, että Iran on hidastanut uraanin rikastamistaan, mikä voi olla merkki siitä, että se haluaa neuvotteluja, kertoo New York Times. Iran on muodostanut osan 20 tasoon rikastamastaan uraanista oksidijauhoksi, jota on vaikea käyttää atomipommin rakentamiseen. Iranin taholta ilmoitettiin torstaina, että se on valmis päästämään IAEA:n tarkastajat Parchin sotilastukikohtaan, jos länsimaat ja Israel luopuvat uhkauksistaan sotilaallisista iskuista Iraniin. IAEA on kauan aikaa pyytänyt lupaa käydä tarkastamassa Parchin alue, jossa Iranin väitetään suorittaneen simulaatiokokeita eri kokoisen atomipommin räjähdyksestä. Vaikka Iranin tiedetään satelliittikuvien perusteella suorittaneen perusteellisia puhdistuksia ja rakennusten hajottamisia ja uusien rakentamista tukikohta-alueella, IAEA:n pääsihteeri Yukiya Amano pitää käyntiä siellä kuitenkin tarpeellisena  ja hyödyllisenä. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=297633
-          Wiesenthal-keskus on määrittänyt 10 pahinta anti-semiittistä ja Israelia vihaavaa henkilöä ja järjestöä. Egyptin Muslimijärjestöä edustavat Muhammad Badie ja Futouh Abd al-Nabi Mansour johtavat listaa. Badie, Azhar yliopiston opettaja ja Muslimiveljeskunnan hengellinen johtaja, sanoi: ”Juutalaiset ovat hallinneet maata, levittävät korruptiota maailmassa ja vuodattavat oikeauskoisten verta ja heidän toimensa saastuttavat pyhiä paikkoja.” Hän sanoi juutalaisen ymmärtävän vain voimaa, eikä taivu ilman painostusta, mikä tapahtuu vain pyhän jihadin kautta. Mansour, joka toimii Matrouhin alueen hengellisenä johtajana, sanoi MEMRI:n käännöksen mukaan lokakuussa mm.: ”Oi Allah, tuhoa juutalaiset ja heidän kannattajansa, Oi Allah, hajota heidät ja lähetä heidät pois. Oi Allah, näytä voimasi ja valtasi heidän ylitseen”. Televisioidussa seremoniassa al-Tenaim moskeijassa presidentti Mursin nähtiin innokkaasti nyökyttävän päätään hyväksyvästi Mansourin puheelle. Wiesenthaalin Israelin vihaajien listassa Iran kakkosena, eikä ihme. Presidentti Mahmoud Ahmadinejadin vertatihkuvat uhkaukset ovat kaikille tuttuja. Hän sanoo, että 400 vuotta sionistien kauhistuttava valta on hallinnut maailmaa, ja maailman mahtavimman valtion, yli 300 miljoonaisen kansan presidenttiehdokas joutuu suutelemaan maata heidän edessään voidakseen tulla valituksi. Iranin entinen presidentti Mohamed Rahimi on myös listalla, hän syyttää juutalaisia siitä, että he tuhoavat maailman huumekaupoillaan. Hän sanoi, että todistuksena tästä on se, ettei yksikään sionisti ole huumeorja. Iranin armeijan komentaja on myös listalla. http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishFeatures/Article.aspx?id=297625









Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019