PERJANTAI 07.12.12


perjantai 07.12.12

1. SYYRIAN suuret massatuhoaseet ovat edelleen uutisten pääotsikoissa. Kukaan presidentti Bashar Assadin lähipiiriä lukuun ottamatta ei tiedä varmasti, mikä niiden tilanne on tällä hetkellä, joskin sekä USA:n että Israelin sotilaspiirit sanovat olevansa selvillä niiden varastoista ja tarkkailevansa kaiken aikaa, mitä niissä tapahtuu. Epäselvyyttä lisää epätietoisuus siitä, miten Bashar Assad tulee toimimaan ja mitä suunnitelmia hänellä on selviytymisestään siinä tapauksessa, että kapinalliset valtaavat hänen palatsinsa ja hän joutuu poistumaan sieltä. Hänellä lienee aina silmissään TV-kuvat siitä, miten Libyan diktaattori Muammar Gaddafi joutui pakenemaan palatsistaan, ja hullaantunut kansanjoukko kiskoi hänet suuresta maan päälle varastoidusta viemäriputkesta, jonne hän oli piiloutunut. Libyan kapinallisia avustivat siellä toimineet CIA:n agentit, jotka luultavasti antoivat vihjeitä  Gaddafin pakoyrityksestä. Verenhimoon kiihottunut kansanjoukko lopulta lynkkasi hänet.

BASHAR Assad tuskin antautuu kuolemaan Gaddafin tapaan kuin kulkukoira, sillä hänellä on käytettävissään kuolettavat aseet ja myös miehistö, joka osaa ja uskaltaa käyttää niitä. Gaddafilla oli myös suuret varastot nykyaikaisia – myös kemiallisia - aseita, joita nyt levitellään pitkin Lähi Idän räjähdys-pisteitä, mutta häneltä puuttui uskollinen miehistö niiden käyttämiseen. Libyan massatuhoaseet on tiettävästi hävitetty.
Times of Israel artikkelissa, jonka laati Mitch Ginsburg, selvitetään, miten biologisia ja kemiallisia aseita on käytetty aiemmin Lähi Idässä. Hän tekee huomion, että niitä ovat käyttäneet alueen muslimivaltiot ja useimmiten joko omaa kansaansa tai toista muslimimaata vastaan. Artikkelissa esitetään esimerkkejä näistä.

Egypti käytti pommeja ja tykistön ammuksia, joihin oli asetettu fosfori ja sinappikaasua taistellessaan tasavaltalaisten joukoissa kuninkaallisia joukkoja vastaan Jemenissä 1966-1967 surmaten arviolta 1 500 ihmistä.
Irakin diktaattori Saddam Hussein käytti sinappikaasua taisteluissa Iranin joukkoja vastaan v. 1980 ja uudelleen 1988 hyökkäyksissään kurdeja vastaan surmaten 5 000 ihmistä. Hussein ilmeisesti käytti, kuten artikkelissa todetaan, sinappikaasun ohelle sariini ja VX hermokaasua.
Syyrian presidentti Hafez Assad, Bashar Assadin isä, käytti juoksevaa syanidia kukistaessaan Muslimiveljeskunnan kapinayrityksen 1982. Useita viikkoja kestäneen operaation aikana Hafez Assadin joukot surmasivat Haman kaupungin Muslimiveljeskunnan asuman lähiön asukkaat, n. 20 000 – 30 000 ihmistä, tasoittaen lopulta koko kaupunginosan maan tasalle.
Artikkelissa kerrotaan, että Egypti antoi sariini- ja sinappikaasuaseita Hafez Assadin joukoille ennen 1967 sotaa, kuten Bar Ilan yliopiston BESA keskuksen tohtori Dany Shham toteaa. Hän sanoo Hafez Assadin kutsuneen niitä nimellä ”toisenlaiset aseet”, joista arabimaat ovat Assadin mukaan valmiit luopumaan, kun Israel luopuu ydinaseistaan.

KANSAINVÄLISEN terrorivastaisen Instituutin luennoitsija Eli Karmon Herzliyssa arvioi, että Bashar Assad valmistelee massatuhoaseittensa siirtämistä varastoistaan, jos näyttää siltä, että kapinalliset ovat saamassa niitä käsiinsä. Hän selittää, että presidentti Assad on laatinut pakosuunnitelman vetäytyäkseen alaviittien asumille Latakian ja Tarrusin välisille rannikko-alueille Orontesjoen rannalla. Katmon kertoi jo heinäkuussa Times of Israel lehden toimittajalle, että Hafez Assad valmisteli alueesta steriiliä karkottaen sunni-muslimit sieltä.

USA:n, Jordanian ja Turkin joukot ovat valmiudessa puuttumaan Syyrian tilanteeseen, jos näyttää siltä, että massatuhoaseita joutuu kapinallisten käsiin tai että Assad käyttää niitä. Turkkilaisen arvion mukaan operaatioon tarvitaan 75 000 sotilasta ilmavoimien lisäksi. Israelin mukaan tuloa ei välttämättä haluta, koska maitten väliset suhteet voisivat monimutkaistaa tilannetta. IDF:n taholta vakuutetaan, että jos massatuhoaseita joutuu Hizbullahin käsiin, se tulee iskemään kaikin voimin ilman rajoitteita, eikä saastuman leviämistä voitaisi estää. http://www.timesofisrael.com/assad-may-be-preparing-to-take-chemical-weapons-with-him-in-a-retreat-from-damascus-israeli-expert-says/

2. EGYPTIN presidentti Mohammed Mursi sanoo pitävänsä tiukasti kiinni päätöksistään, joilla hän kaappasi itselleen ehdottoman vallan ilman oikeuslaitosten väliintuloa, ja joiden mukaan uudesta perustuslaista pidetään kansanäänestys 15. joulukuuta. Hän selitti, että hänen ehdottomat valtaoikeutensa ovat tilapäisiä, ja että jos kansanäänestyksessä perustuslaki-esitys hylätään, hän nimittää uuden paneelin toisen version laatimiseksi.
Mursi syytti vihaisesti mielenosoittajia, että jotkut heistä toimivat Mubarakin hallituksen puolesta, mutta ettei hän koskaan salli kenenkään toimivan hänen laillisesti valitun  hallintonsa kaatamiseksi.
Hän sanoi kannattavansa sananvapautta, mutta hän ei salli kenenkään rikkovan yleistä järjestystä, ja että ne jengit, jotka toivat aseita ja lähettivät väkivaltaisia kiihottajia kansan pariin, tullaan pidättämään ja heitä tullaan rankaisemaan ankarasti.
Parin viimeisen päivän aikana mielenosoituksissa 7 ihmistä on saanut surmansa ja lähes puoli tuhatta haavoittunut.

Presidentti Mursi kutsui opposition edustajat neuvottelemaan tilanteesta presidentin palatsiin lauantaista alkaen, jotta tilanne voitaisiin selvittää ilman mielenosoitusten jatkumista.
Muslimiveljeskunnan kannattajat olivat pystyttäneet telttoja presidentin palatsin lähelle ja asettaneet tiesulkuja tarkastuspisteineen palatsiin johtaville kaduille. Armeija oli tuonut paikalle panssarivaunuja ja panssaroituja miehistön kuljetusvaunuja. Eilen tilanne oli osittain rauhoittunut palatsin ympärillä ja telttailijat poistuivat. Eräs heistä totesi, että he tulivat puolustamaan islamia, jota kansa haluaa, mutta ei presidentti Mursia. Mielenosoittajat ovat pyrkineet järjestäytymään, ja heidän johtoonsa näyttää nousevan Mohammed ElBaradei.
Kaksi päivää kestäneet Mursin vastaiset mielenosoitukset ovat alentaneet Egyptin pörssikurssi-indeksiä n. 4.6 %  aiheuttaen n. 1.7 miljardin USD menetykset. Egyptin punnan vahvistamiseksi maan keskuspankki on vähentänyt ulkomaista valuuttareserviään, joka on nyt 15 miljardia USD, puolet siitä, mitä se oli 19 kuukautta sitten.

3. hebronissa syntyi torstaina vaarallinen tilanne. PA:n poliisit pyrkivät pysäyttämään IDF:n rutiinipartion kaupungin H1 kaupunginosassa, mikä johti tuuppimiseen ja ainakin yhden PA:n poliisin turvautuessa nyrkkeihinsä. Sotilaat käyttivät paukkupommeja poliisien hajottamiseksi, mikä kutsui paikalle 250 kaupungin arabia, jotka alkoivat kivittää partiota. Sotilaat  kuitenkin onnistuivat hajottamaan väkijoukon ilman pahempia seuraamuksia. IDF kieltäytyy antamasta yksityiskohtia tapauksesta, koska tutkimukset ovat vasta alullaan. Armeijan taholta tapausta pidetään hyvin huolestuttavana ja vakavana, sillä PA:n poliisit eivät yleensä puutu sotilaitten rutiinitoimiin.

PA:n turvallisuusupseeri Hebronissa antoi varsin kummallisen selityksen. Hän kielsi, että poliisi olisi hyökännyt sotilaitten kimppuun. Se sijaan hän sanoi poliisien menneen väliin huomattuaan sotilaitten pahoinpitelevän asukkaita. Sotilaat yrittivät sitten hänen mukaansa pidättää poliisin, jolloin väkijoukko tuli poliisien suojaksi.
Hän kertoi, että armeija käytti kyynelkaasua sekä kovia ja kumi-luoteja väkijoukon hajottamiseksi haavoittaen 23 asukasta. PA:n turvallisuusupseeri kielsi, että poliisit olisivat hyökänneet sotilaitten kimppuun, vaan että he menivät suojelemaan väkijoukkoa.
Betlehemissä toimiva MAAN-uutistoimisto raportoi, että 5 asukasta vietiin sairaalaan. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=294927

4. UUTISOTSIKOITA
-          Hamas juhlii perustamisensa 25-vuotisjuhlia Gazassa. Hamasin ulkomaan asioitten johtaja Khaled Mashaal matkusti eilen Gazaan vaimonsa ja tyttäriensä kanssa 15 Hamasin viranomaisen seuraamana. Hamas kutsui juhliin myös Fatahin edustajia, ja sen edustaja Fayez Abu Aitah vahvisti, että Fatahin edustajia osallistuu lauantaina pidettävään vuosi-juhlaan. Mukana on myös Hamasin sotilaskomentajan Ahmed Jabarin perhe, joka matkusti Egyptistä Gazaan. Jabari on alunperin kotoisin Hebronista. Fatahin osallistumisen juhlaan katsotaan ilmentävän Hamasin ja Fatahin lähestymistä vuosien kyräilyn jälkeen. Aiemmin kerrottiin, että PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas osallistuisi myös juhliin, mutta ilmeisesti se ei toteudu. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=295001
-          Jordanian kuningas Abdullah II teki virallisen vierailun Ramallhiin eilen, jossa hänelle annettiin kuninkaallinen vastaanotto kunniakomppanioineen ja soittokuntineen. Vierailun tarkoituksena oli kuninkaan mukaan vahvistaa PA:n ja Jordanian välisiä taloudellisia ja poliittisia suhteita sekä koordinoida niitä. Osapuolet sopivat keskustelujen jatkamiseksi yhteistoimintasopimuksen laatimiseksi. Kuningas Abdullah II ja Jordanian ulkoministeri Nasset Judeh ylistivät palestiinalaisten saavutusta YK:n yleiskokouksessa ja esittivät toiveensa, että sen asema nostettaisiin pian täyteen YK:n jäsenyyteen. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=294930
-          Pääministeri Benyamin Saksan vierailussa sovittiin vain siitä, että Saksa ja Israel näkevät juutalaisen rakentamisen historiallisessa kotimaassaan Juudeassa ja Samariassa eri tavalla. Netanyahu pyrki selvittämään Saksan liittokansleri Angelika Merkelille, että juutalaisilla on historiallinen ja uskonnollinen oikeus ja jopa velvollisuus rakentaa muinaista isänmaataan, myös E-1 aluetta Jerusalemin ja Maale Adumimin välillä. Merkel ei kuitenkaan nähnyt mitään tällaisia velvoitteita eikä suostunut ymmärtämään, miksi juutalaisten tulee tunkea arabien asuttamille alueille. Kumpikin osapuoli vakuutti kuitenkin jatkuvaa ystävyyttä, ja etteivät pienet erimielisyydet vaikuta perusasiaan, eli Saksan tunnustamiseen Israelin oikeuteen asua riippumattomana omassa maassaan. Pääministerin Saksan vieraili liittyi aiempiin päätöksiin pitää vuosittain yhteinen hallitusten kokous. Berliinissä olivat mukana talousministeri Yuval Steinitz, puolustusministeri Ehud Barak, joka ei asetu ehdokkaaksi Knessetiin, maatalousministeri Orit Noked, tiede- ja teknologiaministeri Daniel Heschkovitz sekä apulaisulkoministeri Danny Ayalon, jonka Avigdor Liberman pudotti pois Israel Beitenun vaalilistalta, kaikkien kummastukseksi, sillä Ayalon on toiminut kiitettävästi varsinkin median edustajien kanssa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=294886
-          USA:n Syyrian lähettiläs Robert Ford raportoi isännilleen, että islamin ääriainekset ovat saamassa entistäkin suuremman osuuden kapinallisjärjestöissä. Hän varoitti lisäksi, että niiden osuus tulee kasvamaan taistelujen pitkittyessä. Ei uskoisi, että tämä olisi mikään uutinen, sillä siitä on raportoitu toisia kanavia pitkin kuukausien ajan. Tuntien presidentti Obaman mieltymyksen Muslimiveljeskuntaan, jonka vaikutus hänen hallituksessaan on todella huolestuttava, Obama ei nähne tässä mitään moitittavaa. Hänen väitetään lähettäneen salaa aseita Libyan ääri-islamilaisille järjestöille, ja lähettiläs Stevensin tehtävä Libyassa oli neuvotella aseitten toimituksista, mutta joko jotain meni pieleen tai tarkoitus olikin eliminoida hänet. Ford viittasi raportissaan varsinkin Al-Qaidan nousuun, mutta myös Hizbullah pelaa omaa negatiivista rooliaan Bashar Assadin tukena. Hän ei maininnut Muslimiveljeskuntaa, mikä asettaa kysymysmerkin hänen raporttinsa tasapuolisuudesta. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=294984
-          EU:n taholta vakuutetaan, ettei järjestö aio asettaa Israelin vastaisia boikottitoimia, mutta Juudean ja Samarian juutalaisten valmistamia tuotteita listataan ja niissä tulee esiintyä merkintä, missä ne on valmistettu. Tämä on esioire täydellisestä boikotista, joka voidaan tarvittaessa lätkäistä tilanteen niin vaatiessa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=294939


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019