MAANANTAI 31.12.12



MAANANTAI 31.12.12

1. YK:N JA  arabiliiton nimittämä rauhantunnustelija Lakhdar Brahimi tunnustaa tehtävänsä vaikeudet, mutta ei ole vielä valmis heittämään kintaitaan pöytään. Hän on keskustellut eri osapuolten kanssa, viimeksi Venäjän ulkoministeri Lavrovin kanssa Moskovassa, löytääkseen viisasten kiven, jolla takalukkoon väännetty Syyrian tilanne voitaisiin avata ja aloittaa avoimet keskustelut sovinnosta ja taistelujen lopettamisesta.
BRAHIMI ennustaa, että ellei jotain edistystä pian saada aikaan, tilanne tulee kehittymään entistä julmemmaksi, ja tulevan vuoden aikana surmansa saaneiden syyrialaisten lukumäärä nousee sataan tuhanteen. Hän oli ehtinyt matkoillaan Kairoon, jossa hän selvitti tuntojaan ja havaintojaan lehtimiehille. Hän sanoi, ettei Syyria jakaantuisi kuten Bosnia, mutta että sotaherrat tulisivat mellastamaan maassa samaan tapaan kuin Somaliassa, mielensä mukaan terrorisoiden ihmisiä, joiden alueita he hallitsevat.

Lavrov sanoi keskusteltuaan Brahimin kanssa, ettei presidentti Bashar Assad ole menossa minnekään, hän tulee jatkamaan taisteluaan, vaikka maa alkaa polttaa jalkojen alla. Assadin kerrotaan eristäytyneen entistä enemmän pelätessään teloitusta. Hänen asemansa on diktaattorien tapaan mielipuolinen, koska hän ei lopulta voi luottaa kehenkään.
Israelin muinainen kuningas Herodes koki samanlaisen kohtalon. Hänelle kehittyi vainohulluus pelätessään jopa vaimoaan ja poikiaan, joiden hän epäili suunnittelevan hänen eliminoimistaan. Hän surmautti vaimonsa, josta hän todella piti, hukutti setänsä ja teloitutti poikansa, kruununperillisen, vain pari päivää ennen kuolemaansa.
ASSADIN sanotaan tunnustelleen pakolaisuutta Venezuelassa ja myös Venäjällä, mutta Lavrov sanoi, ettei Venäjä ole tarjonnut hänelle turvapaikkaa eikä Assad sitä pyytänyt.

BRAHIMI pyrki alusta lähtien elvyttää henkiin Genevessä puoli vuotta sitten solmittua sopimusta, jolla hallituksen ja kapinallisten välisellä tulitauolla ilman määräpäivää taistelut lopetettaisiin ja maahan asetettaisiin väliaikainen hallitus siihen saakka, kunnes uudet vaalit on pidetty ja pysyvä hallitus muodostettu.
Kukaan ei ole halukas kuuntelemaan häntä, eivätkä kapinaliset halua keskustella Assadin kanssa, he vaativat hänen ehdotonta antautumistaan.
”Tilanne Syyriassa on todella hyvin paha”, hän selitti arabiliiton pääsihteerille Nabil Elarabylle. ”Tilanne pahene kaiken aikaa. Jos se surmasi lähes 50 000 kahden vuoden aikana, se tullee surmaamaan ei vain  25 000, vaan 100 000 tulevan vuoden aikana. Pahimpana peikkona ovat Syyrian kemialliset ja biologiset aseet, joihin Assad voi turvautua viimeisenä keinona.

Brahimi pelkää, että ellei Syyrian tilannetta saada ratkaistua, se tulee heiluttamaan maailman turvallisuutta, ”edessä on joko helvetti tai sopimusratkaisu”. Hän suhtautuu hyvin epäilevästi Assadin ja kapinallisten suostumiseen suoriin neuvotteluihin, siihen tarvitaan kolmatta osapuolta, välittäjää, tai sotilaallista puuttumista tilanteeseen.
Kapinallisten mukaan taistelut ja väkivalta jatkuvat pohjoisen provinsseissa Idlib, Rabba ja Aleppo, Damaskoksen esikaupungeissa, maan keskiosien Homsin ja Hamaan provinsseissa sekä Darassa maan eteläosassa. Kapinalliset sanovat saavuttaneensa uusia voittoja etenkin maan öljyntuotantoalueilla, mutta niistä kertovia tietoja ei voida varmistaa. http://www.timesofisrael.com/un-envoy-estimates-100000-syrians-could-die-in-upcoming-year/

2. SYYRIASTA Turkkiin sodan jaloista paenneita ihmisiä asuu pakolaisleireissä n. 150 000, ja heidän lukumääränsä nousee lähes päivittäin. Jos taistelu Damaskoksesta alkaa toden teolla, se voi lähettää satoja tuhansia pakolaisia Turkkiin, Libanoniin ja Jordaniaan.
Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan puhui eilen järjestetyssä tilaisuudessa tuhansille pakolaisille luvaten heille, että heidän maansa valmistautuu ”pyhään synnytykseen”, joka tulee poistamaan presidentti Bashar Assadin. ”Näemme hyvin selvästi, että Allahin apu on lähellä. Älkää unohtako, että voitto tulee niille, jotka odottavat kärsivällisinä.”

ERDOGAN sanoi puhuessaan Akcakale pakolaisleirissä Sanliurfan provinssissa, että vaikka pakolaisten olosuhteet ei vedä vertoja heidän kotiensa tarjoamiin palveluihin, Turkki on tehnyt kaikkensa heidän auttamisekseen näissä olosuhteissa. Useimmissa leireissä on lämmitetty tila ja pakolaisille tarjotaan kolme lämmintä ateriaa päivässä, mutta ilma kylmenee talveksi.
Syyrian puolelta ammutut ammukset ovat surmanneet muutamia turkkilaisia siviilejä 910 km pitkän rajan pinnassa, mihin Turkki vastasi tulittaen tykistöllään Syyrian puolta useiden päivien ajan pyrkien muodostamaan puskurivyöhykettä Syyrian puolelle rajaa. Turkki on myös avuliaasti välittänyt aseita ja muita tarvikkeita kapinallisille sekä antanut heidän pitää päämajaansa Turkin alueella joskin tarkassa valvonnassa.
Jordania sanoo pystyvänsä hoitamaan Syyrian massatuhoaseista johtuvan vaaran, eikä halua ulkopuolisten sekaantuvan siihen. Israel tarjosi pari kertaa apuaan, mistä kuningas Abdullah II kohteliaasti kieltäytyi peläten arabinaapuriensa reaktioita. Syyrian pakolaisia on Jordaniassa lähes 275 000 ja sekin kasvaa päivittäin. Jordanian huolena on al-Qaidan pyssymiesten soluttautuminen pakolaisten joukkoon aloittaakseen väkivallan siviilejä vastaan Jordaniassa. http://www.timesofisrael.com/jordan-says-it-can-handle-syrian-chemical-threat/

3. VENÄJÄN uutistoimisto ItarTass ja Interfax raportoivat sunnuntaina, että Venäjä lähettää maahanlaskualuksen Novocherkassk Tartun satamaan Syyriassa kahden siellä olevan lisäksi. Alus lähti purjehtimaan sota-aluksen saattamana Mustalta Mereltä Novorossisskin satamasta, ja sen uskotaan saapuvan tartun satamaan tammikuun alussa.
VENÄJÄN uutistoimistot eivät osanneet kertoa, miksi alus lähetettiin Syyriaan, mutta venäläiset diplomaatit vihjaavat, että Venäjä valmistautuu mahdollisuuteen tilanteen äkillisestä muutoksesta, ja on valmis evakuoimaan kansalaisensa Syyriasta.

KAPINALLISET ovat aiemmin kertoneet, että Venäjä on saanut Tartun laivastotukikohtansa miehistön evakuointisuunnitelmansa lähes valmiiksi. Venäjä ja Syyria solmivat v. 1971 sopimuksen, jonka nojalla Venäjä on korjannut ja laajentanut Tartun satamaa Välimeren laivastonsa huolto- ja tankkaussatamaksi, jota venäläinen miehistö hoitaa ja valvoo. http://www.timesofisrael.com/russian-warship-headed-for-syria-in-preparation-for-a-possible-evacuation/

4. ARABILIITON pääsihteeri Nabil Elaraby kertoi konferenssissa Ramallahissa lauantaina, että rauhankeskusteluihin Israelin ja palestiinalaisten välillä käytetyt kaksi  vuosikymmentä ovat olleet ajan tuhlausta. Hän esitti havaintonsa keskusteltuaan PA:n johdon kanssa.
PA yritti viime vuonna saada YK:n turvallisuusneuvoston päätöksellä valtion täysjäsenyyden, mutta havaittuaan, ettei se saa enemmistöä turvallisuusneuvostossa, veti esityksensä pois. USA ilmoitti joka tapauksessa estävänsä päätöksen veto-oikeudellaan.
PA onnistui kuitenkin saamaan ei-valtion tarkkailija-aseman YK:n yleiskokouksen päätöksellä 29.11.2012 USA:n ja Israelin varoittaessa yksipuolisista ratkaisuista ja uhatessa vastatoimilla, joita Israel on tehnyt antamalla suunnitteluoikeuden aloittamisen tuhansille uusille asunto-yksiköille Jerusalemin itäosissa sekä Juudean ja Samarian alueilla.

PA:N puheenjohtaja Mahmoud Abbas on kieltäytynyt pääministeri Benyamin Netanyahun neuvottelutarjouksista ilman ehtoja koko hänen pääministerikautensa ajan esittäen neuvotteluehtoja, joita Israel ei ole voinut hyväksyä. Hän vaatii 1949 aselepolinjojen hyväksymistä Palestiinan valtion rajoiksi, täyttä rakennuskieltoa juutalaisyhteisöille Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemin itäosissa, vankien vapauttamista ja paluuoikeutta. Lisäksi
hän laajensi ehtojaan aina, kun Netanyahu vihjaili voivansa harkita Abbasin vaatimuksia.

ELARABY:n mukana Ramallahissa oli Egyptin ulkoministeri Mohammed Kamel Amr. Tilaisuus oli suunniteltu arabiliiton ulkoministerien vierailuksi Ramallahissa, mutta he kieltäytyivät osallistumasta. Jordanian ulkoministeri Nasser Judeh väitti, että USA ja Israel kehottivat ulkoministereitä osallistumasta tilaisuuteen ja että Israel ei antanut lupaa heille päästä Ramallahiin. PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat kuitenkin tunnusti, etteivät väitteet Israelin kiellosta olleet totta. Ehkä he pelkäsivät saastuvansa juutalaisista.
Käytyään pakolliset kierrokset PA:n pääministerin ja muiden virkailijoiden kanssa ja Arafatin hautamonumentilla, Elaraby seurueineen tapasi Abbasin, jonka kanssa keskusteltiin PA:n taloustilanteesta, mikä on vararikkotilassa. Velkoja on yli miljardi USD eivätkä arabimaat ole antaneet lupaamiaan  100 miljoonaa USD kuukaudessa. Israel käyttää työntekijöiltä keräämänsä vero-, tulli- ym. saatavat maksattomien sähkömaksujen lyhennykseen.
Elaraby suositteli Abbasille uuden hakemuksen esittämistä YK:n turvallisuusneuvostolle. http://www.timesofisrael.com/arab-league-chief-says-palestinians-to-embark-on-new-statehood-bid-at-un-security-council/
5. UUTISOTSIKOITA
-          Presidentti Shimon Peres puhui maanantaina ulkomaiden läheteille järjestetyssä tilaisuudessa, jossa hän vakavasti kritisoi sekä pääministeriä että ulkoministeriä rauhanprosessin huonosta hoidosta vakuuttaen, että Abbas on ihan sopiva kumppani keskusteluihin sanoen tunteneensa hänet 30 vuoden ajalta. Taisi unohtaa Abbasin terrorikauden, jolloin hänet tunnettiin nimellä Abu Mazen. Hän rahoitti Mynchenin olympialaisten terrori-iskun, jolla eliminoitiin lähes koko Israelin olympiajoukkue. Hallituksen ministerit ovat muistutelleet Peresiä, jos vaikka muisti jo pätkii, ettei presidentillä ole oikeuttaa puuttua politiikkaan. Vasemmisto sen sijaan kiittelee, sillä se oli hyvä vaalipuhe korkeimmalta taholta. Pääministeri ei halunnut liata käsiään, totesi vain pitävänsä jatkuvaa yhteyttä Peresin kanssa. Bayit Hayehudi puolueen puheenjohtaja Naftali Bennett muistutti Peresiä Oslon accordeista, että ne ovat jo maksaneet Israelille yli 1 600:n ihmisen, naisen lapsen ja miehen, hengen. Peres on enää yksi niistä harvoista homekorvista, jotka edelleen uskovat Oslon sopimuksiin. Hän muistutti myös Peresiä, että Oslolle on vaihtoehto: Liittää C-alueet Israeliin. Hän kritisoi syvästi Peresin puuttumista politiikkaan vielä ulkomaiden edustajien edessä.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163723#.UOFBEGJHT-k
-          Israelia uhkaavan kolmannen väkivalta-aallon, eli intifadan – jolla tarkoitetaan tapaa, jolla koira hätistelee kärpäsiä ympäriltään - , alkamisen vuoksi IDF harjoittaa sotilaitaan sen varalta myös kaupunkiolosuhteissa. IDF julkisti harjoituksista videopätkän, joka on alla olevassa linkissä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163720#.UOFEcmJHT-k
-          Jerusalemin Pyhän Haudan Kirkon vesilaskut ovat maksamatta 8 vuoden ajalta. Jokin aika sitten raportoitiin, että valtio ja kaupunki yhdessä suunnittelevat laskun maksamista, mutta nyt Jerusalemin kaupunki ilmoittaa, että jokaisen tulee suorittaa omat vesilaskunsa, kuten myös Kotel ja Knesset tekevät. Maksamattomat vesilaskut ovat n. 2.3 miljoonaa USD. Jerusalemin vesiyhtiö Gihon uhkasi lopettaa veden jakelun kirkkoon, mikä sai kiihkeät neuvottelut aikaan kaupungin ja kirkkoa hallinnoivien kolmen instituutin, Greek Orthodox, Armenian Apostolic ja Roman Catholic Frabciscan Order kirkkojen, välillä. Sopimus saatiin solmittua muutama viikko sitten, jolla kirkon hallintoa johtavat kirkot olisivat alkaneet maksaa laskujaan 2012 alusta ja siitä lähtien vuosittain. Keskusteluissa suunniteltiin myös rahastoa, josta olisi avustettu köyhiä perheitä, jotka ovat riippuvaisia kirkoista. Talous-komiteassa ei haluta ottaa vastuuta kirkkojen vesilaskuista, vaan huomautetaan, että muutkin instituutiot maksavat omansa. Gihon vesiyhtiö ei halua kertoa, mitä tekee. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163707#.UOFFUmJHT-k
-          Raam Taal arabijärjestön kansanedustaja, Israelin arabi, Ahmed Tibi väitti Bar Ilan yliopistossa järjestetyssä tilaisuudessa, että opiskelijat surmaavat arabilapsia. Hän sanoi käsiensä olevan veren tahrimat, mutta israelilaista lapsien, joiden syntymää hän on hoidellut toimiessaan lääkärinvirassaan, vihjaten, että opiskelijoitten kädet ovat arabilasten veren tahrimat, joita he olivat murhanneet. Tämä sai aikaan valtavan mellakan kuulijoitten keskuudessa, jonka aikana yksi opiskelijatyttö sylkäisi Tibin kasvoille, joka jouduttiin poistamaan salista ja viemään turvaan uhkailijoilta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163712#.UOFJG2JHT-k
-          Presidentti Barack Hussein Obama myöntää, että Benghazissa tehtiin vakavia virheitä. Ihmetyttää vain, jos tämä on suurempi virhe kuin Nixonin Watergate, minkä vuoksi Nixon joutui eroamaan, miksei sama menetelmä sovi Obaman suhteen? Obama sanoo, että FBI tutkii asiaa Libyassa ja että murhamiehiä jahdataan, mikä ei tuo neljää USA:n kansalaista eloon, eikä Obaman hallituksen virkailijoita käpälä-lautaan, koska heidän virheensä vuoksi heidät murhattiin. Obama katseli lähimpien apulaistensa kanssa, joiden mukana oli Hillary Clinton, suorana TV-lähetyksenä Benghazin murhaa ja miten Stevensiä retuutettiin puolikuolleena pitkin maata, häntä oli luultavasti kidutettu ja ehkä raiskattu, jolla muslimit osoittavat halveksuntaansa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163711#.UOFLNmJHT-k
-          Hillary Clintonilla on veritulppa, jonka vuoksi hänet vietiin sairaalaan. Täten hän ei voi todistaa kongressin edessä osuuttaan Benghazin skandaaliin. Obama nimitti John  Kerryn hänen tilalleen, ja haluaa Chuck Hagelin puolustusministeriksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163711#.UOFLNmJHT-k
-          Obama syyttää republikaaneja talousjyrkänteeltä putoamisesta, vaikka vielä on toivoa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163708#.UOFOCmJHT-k
Hyvää ja onnellista vuotta 2013!

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019