MAANANTAI 24.12.12


MAANANTAI 24.12.12

1. VÄKIVALTA Juudean ja Samarian aleilta alkaa olla sitä luokkaa, että pääministeri Netanyahu katsoi jopa aiheelliseksi saada lisää informaatiota tilanteesta tällä hetkellä.
Netanyahu tapasi puolustusministeri Ehud Barakin kanssa IDF:n komentajan kenraali-luutnantti Benny Gantzin armeijan komentokeskuksessa eilen, jossa Gantz kertoi heille tilanteesta tilaisuudessa, jossa olivat läsnä IDF:n maan keskilohkon komentaja  kenraalimajuri Nitzan Alon ja muita korkeita IDF:n upseereita. Netanyahun huoleen lienevät vaikuttaneet eilen uutislähteissä kierrellet huhut, joiden mukaan Hamas on aktivoimassa Juudeassa ja Samariassa olevia nukkuvia solujaan aloittaakseen Khaled Mashaalin antaman komennon mukaan valmistelut vallan kaappaamiseksi siellä kuten se teki Gazassa 2007, mutta varmaan palestiinalaisen yleinen väkivallan suhteeton nousu antoi enemmän kuin tarpeeksi aihetta tilanteen selvittämiseksi laajemmalla sektorilla.

TILENTEEN ajankohtaisuutta korkeimmalla tasolla siivitti eilen Jebel Mukaberissa tapahtunut välikohtaus, jossa Ozin poliisiasemalle halunnut palestiinalainen taksinkuljettaja kimpaantui poliisin kiellettyä pääsyn, että hän ensin kolhi sieltä tulevaa autoa ja rajapoliisin mennessä kysymään syytä tähän, yritti ajaa poliisin yli haavoittaen häntä jalkaan. Kolme muuta paikalla ollutta poliisia avasivat tulen taksiautoa kohti haavoittaen kuljettajaa. Sekä rajapoliisi että taksinkuljettaja hoidettiin paikalla ja vietiin sairaalaan lisähoitoa varten. Poliisin arvion mukaan taksinkuljettaja toimi kansallisista motiiveista, eli terrorismin luonteisesti.

PÄÄMINISTERI Netanyahu ei halunnut kommentoida Sunday Timesin artikkelia, jossa kerrottiin Hamasin suunnitelmista Juudeassa ja Samariassa, mutta hän vain halusi saada tarkemman selon tilanteesta: ”Tarkoituksemme on säilyttää turvallisuus ”setlementeissä” – ja tietenkin koko maan alueella. Olen tietoinen lisääntyneestä aktiivisuudesta ja halusin saada tietää siitä enemmän. Meidän tulee toimia täällä kuten muuallakin, varmistaaksemme kansan turvallisuuden, ja sitä me olemme tekemässä.”
Netanyahu oli aiemmin tutustunut kotirintaman tilanteeseen antaen tunnustusta sen toiminnalle operaation ”Pilvenpatsas” aikana, mikä oli säästänyt useita ihmishenkiä. Hän lupasi hallituksen jatkavan taloustukeaan sille.
Sunnuntain istunnossa hallitus päätti antaa 9.5 miljoonaa NIS maan eteläosan avustamiseksi ja varsinkin maahan muuttaneiden ja vanhusten hyväksi, joita operaatio oli runnellut. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=297088

2. JOULUN juhlatunnelma on kaukana Syyrian kristittyjen keskuudessa. INN:n julkaisemassa artikkelissa, joka perustuu AFP:n kokoamiin tunnelmiin ja haastatteluihin Damaskoksessa, sen lähiöissä ja muissa kaupungeissa, kerrotaan, että kristittyjen asumassa Qasaan lähiössä, kadut ovat tyhjät ihmisistä, tavanomaiset jouluaiheiset koristeet puuttuvat katukuvasta, eikä kaupoissa ole tavaroita maata kohdanneen talouslaman vuoksi.

Poliittisesti kristityt ovat halunneet pysytellä poissa taisteluista, mutta epävarma tulevaisuus on pakottanut heidät kuitenkin miettimään, kumpaa puolta tulisi kannattaa. Damaskoksessa Kristityt sanovat, että fanaattisten äärimuslimien päämäärät, joita ulkomaalaiset palkkasoturit avustavat, ovat antaneet heille aiheen liittyä Assadin kannattajiin. Eräs artikkeliin haastateltu naisinsinööri 40-vuotias Nadine sanoo pelkäävänsä, että jos äärimuslimit saavat vallan maassa, he pakottavat hänetkin käyttämään huntua ja jättäytymään pois työstään. Hän on kaiken varalta hakenut viisumia Amerikkaan, jossa hänellä on sukulaisia. Syyriassa kristittyjen osuus on 5 % väestöstä, eli 1.8 miljoonaa.
Bassem, toinen kristitty Damaskoksesta, valittaa, ettei hän ole voinut hankkia joululahjoja lapsilleen. Hän sanoo, että edellisenä jouluna heillä oli vaatimattomat joulujuhlallisuudet, mutta tänä vuonna hänellä on tuskin varaa elättää perhettään.
Latakiassa vaatetuskaupan omistaja valittaa, ettei kenelläkään ole halua käyttää varojaan ostoksiin. Hän sanoo, että joulumyynti muodosti heille tavallisesti suurimman tulolähteen  joulumyynnin ansiosta, mutta tänä vuonna sekin on tyrehtynyt.
Aleppossa evankelisen kirkon johtaja Ibrahim Naseer sanoo, että harvat kirkot järjestävät joulumessuja tai kuoroesityksiä tänä vuonna, sillä ihmiset viettävät joulua kotonaan.
Monet kristityt toteavat, ettei ole syytä juhlimiseen, sillä useilta heistä on omaisia tai läheisiä ystäviä saanut surmansa taistelujen vuoksi tai muuttaneet pois. Syyrian kreikkalaiskatolisen kirkon johtaja patriarkka Yuhanna X Yazigi kehottaa kristittyjä pysymään maassa, ettei käy kuten Irakissa, jossa USA:n johtaman sotaretken seurauksena kristilliset seurakunnat ovat hajallaan muslimien kovan painostuksen ja kristittyjen massamuuton vuoksi ulkomaille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163491#.UNfvyWJHT-k

3. TILASTOKESKUKSEN kokoamien tietojen mukaan Israelissa on 158 000 kristittyä, eli 2 % Israelin väestöstä. Tilastojen mukaan maassa asuvat kristityt ovat hyvin koulutettuja ja varakkaita, mutta hyvinvoinnin keskellä heillä on pelko, että muslimit maan pohjoisosan kaupungeissa, joissa he pääosin asuvat, tulevat painostuksellaan aiheuttamaan heille paljon harmia. Monet kristityt ovatkin alkaneet suunnitella maastamuuttoa länsimaihin.
Useimmat kristityt ovat etniseltä taustaltaan arabeja, ja heitä asuu Ala Galileassa Nasaretin ja Haifan välisellä alueella. Heidän lukunsa sai täydennystä 1990 luvulla Neuvostoliitosta tulleista kristityistä, joita päästettiin maahan perheiden yhdistämislain ja paluuoikeuden perusteella. Tilastojen mukaan 20 % kristityistä on entisen NL:n alueelta tulleita ja 40 % heistä asuu Tel Avivissa, loput Haifassa, Jerusalemissa tai maan eteläosassa.

KRISTITYISTÄ 30 % on alle 19-vuotiaita, juutalaisista 33.5 % alle 19-vuotiaita. Kristityillä arabeilla 19-vuotiaita tai alle on 48.7 %, joka noudattelee muslimien tilastoja. Kristityssä perheessä on km. 2 lasta, juutalaisperheessä 3.0 ja muslimiperheessä 3.5 lasta. Arabi-kristityt menevät naimisiin 1.5 – 2 vuotta myöhemmin kuin muslimit.
Tilaston mukaan arabikristityt ovat parhaiten menestyneitä maassa. Vuoden 2011 tilaston mukaan 64 % yläkouluista valmistuneilla oli mahdollisuus saada Magrut-todistus, joka vaaditaan opiskeluun yliopistoissa. Juutalaisilla vastaava luku oli  59% ja muslimeilla 48 %. Kristittyjen lukumäärän kasvua häiritsee kuitenkin muslimien harjoittama painostus siellä, missä he asuvat rinnakkain. V. 2009 Jerusalemissa asui 14 000 kristittyä, vuonna 1948 luku oli 31 000.
Vuonna 1946 Jerusalemissa asui 97 000 juutalaista, 31 000 muslimia ja 30 000 kristittyä. Kristittyjen lukumäärä Jerusalemissa putosi dramaattisesti Jordanin miehityksen aikana 1948 – 1967. Muslimiväestö sen sijaan kasvoi rajusti sinä aikana ja on nyt 230 000 Jerusalemissa.
Muslimien tendenssinä näyttää olevan karkottaa kristityt alueilta ja kaupungeista, joissa he aiemmin olivat enemmistönä. Betlehemissä oli 80 % asukkaista kristittyjä vuonna 1946, nyt alle 20 %. Sama tendenssi havaitaan Nasaretissa, jonka asukkaista v. 1946 oli 60 % oli kristittyjä, nyt alle 30 % ja heidän lukumääränsä vähenee vuosi vuodelta.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163468#.UNf3mWJHT-k

4. JERUSALEMIN kaupunki on ottanut tavakseen lahjoittaa halukkaille ilmaisen ”joulukuusen” jouluksi, ehkä estääkseen ihmisiä varastamasta niitä puistoista ja metsiköistä. Koska Israelissa ei ole aitoja kuusia, ne korvataan pienillä cypresseillä.
Kaupunki oli pystyttänyt suuren joulupuun myös Jaffaportin lähettyville, mutta ortodoksi- ja muiden juutalaisten painostuksen vuoksi se oli poistettu sieltä eilen. Kaupungin edustaja selittää, että se oli tarkoitettukin kolmen päivän operaatioksi, mutta olisi se voinut olla vielä joulunpyhien yli pakoillaan.
Shasin edustaja kaupungin elimissä sanoi, että hän pyysi kaupungin hallintoa poistamaan joulupuun, koska Jaffaportti on julkinen paikka ja juutalaiset käyttävät sitä pääasiallisesti mennessään vanhaan kaupunkiin, kehottaen kristittyjä pystyttämään kuusensa alueelleen.
Maariv-lehti raportoi, että puun poistaminen tehtiin Shasin vaatimuksesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163493#.UNgITmJHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          Human Rights Watch (HRW) on tainnut tulla järkiinsä, tai sitten kyse on hetkellisestä häiriöstä joulukiireiden keskellä, arvioidaan Israelissa, sillä HRW antoi maanantaina lausunnon, jossa se ensimmäistä kertaa tunnustaa Hamasin rikkovan inhimillisiä oikeuksia esittämättä samalla tasapainottavaa tuomiota Israelin rikoksista. HRW:n paikallisjohtaja Sarah Leah Whitson sanoi lausunnossaan: ”Palestiinan aseelliset ryhmät ilmoittivat lausunnoissaan viime kuussa, että niiden tarkoituksena oli vahingoittaa siviilejä. Ei ole mitään laillista syytä ampua raketteja siviilikohteisiin”, hän totesi. Lokakuun 14. –21. päivien välisenä aikana Gazasta ammuttiin n. 1500 rakettia, joista yli puolet räjähti Israelin alueella, 60 niistä asutusalueilla. Yli 40 ihmistä kuoli tai haavoittui ja lisäksi 2 palestiinalaista kuoli raketin räjähdettyä Gazan alueella. HRW haastatteli uhrien omaisia, silminnäkijöitä, haavoittuneita, sekä yhteisöjen viranomaisia, joiden yhteisöt olivat hyökkäysten kohteina, sekä hätäapu ja pelastuspalvelun virkailijoita. HRW luokitteli terrorijärjestöiksi Hamasin, Islamic Jihadin sekä Kansanrintaman Komiteat. Whitson totesi lausunnossaan, ettei tuonkaltaisille hyökkäyksille ole mitään oikeutta sodankäynnissä. Toiseksi hän totesi, että raketit ammuttiin runsaasti asutun yhteisön keskeltä, kotien, liikeyritysten, ja hotellien lähettyviltä asettaen siviiliasukkaat tarpeettomasti alttiiksi vaaralle Israelin vastaiskujen vuoksi, missä ne syyllistyivät sotarikokseen. Hän hylkäsi väitteet, että raketteja ammuttiin kostoksi Israelin toimista, mutta Whitson toteaa, ettei se anna oikeutta suorittaa kansainvälisen lain rikkomuksia. Kaiken kaikkiaan HRW:n lausunto on ensimmäinen laatuaan Israelia koskien, jota tavallisesti yksin syytetään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163492#.UNgKvGJHT-k
-          Binyaminin asukasneuvosto julkisti teettämänsä videon, jossa se väittää pääministeri Netanyahun noudattavan Ariel Sharonin politiikkaa tuhoten juutalaisyhteisöjä Juudeassa ja Samariassa. Videossa varoitetaan äänestämästä Netanyahun johtamaa Likud-puoluetta. Videossa on englanninkielinen tekstitys. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163494#.UNgQnGJHT-k
-          Sefardi päärabbi Shlomo Amar sanoi puheessaan, että hän vastustaa lujasti sitä, että sotilas kieltäytyy tottelemasta armeijan johdon komentoja, vaikka ne olisivat vastoin omaa tahtoa ja oikeudentuntoa. Hän pitää sunnuntaina pitämässään puheessa kieltäytymistä tottelemasta annettuja komentoja pahempana kuin siviilisotaa, ja kehotti sotilaita kaikissa tilanteissa noudattamaan komentoja, vaikka ne tarkoittaisivatkin juutalaisten kotien ja yhteisöjen tuhoamista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163474#.UNgRjWJHT-k
-          IDF:n sotilaat havaitsivat eilen joukon palestiinalaisia lähestyvän Gazan turvallisuus-aitaa. Sotilaat kehottivat heitä poistumaan, ja kun sana ei tehonnut, ampuivat kivääreillään ilmaan, mikä sai heidät vetäytymään takaisin aidan läheisyydestä. IDF:n mukaan kukaan ei haavoittunut, mutta Hamasin mukaan kaksi joutui shokkiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163486#.UNgTFmJHT-k
-          Palestiinalaiset ampuivat raketin Gazasta kohti Israelia sunnuntai-iltana, mutta se jäi lyhyeksi ja putosi Gazan alueelle. Hälytyssireeni ei myöskään soinut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163471#.UNgT6GJHT-k
-          Al Jazeera raportoi maanantaina, että Assadin joukot olivat ampuneet kaasukanistereita Homsin alueelle surmaten kuusi ja sokeuttaen muita. Ainakin 181 ihmistä kuoli sunnuntain taisteluissa, joista ohjusisku leipäjonossa odottaviin ihmisiin surmasi ainakin 100 ja haavoitti useita muita. Al Jazeeran raportin mukaan Homsiin tehdyn kaasuiskun seurauksena kuusi ihmistä halvaantui, 4 sokeutui ja 63 kärsi muunlaisia vaurioita. Armeija käyttää myös rypälepommeja entistä enemmän. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163495#.UNgUXGJHT-k
-          Netanyahu sanoi eilen, että Israel valmistautuu Syyrian tilanteen äkilliseen muutokseen, joista kaasun käyttö pommi-iskuissa Assadin armeijan toimesta on yksi. Israelin ulkoministeriön korkea virkailija Amos Gilad totesi sunnuntaina, että Syyrian massatuhoaseet ovat turvatut toistaiseksi Venäjän vakuutettua, että sen asiantuntijat toimivat yhdessä Syyrian virkailijoiden kanssa. Debkafile raportoi, että Venäjä lähetti kommandojoukkojaan tärkeimpiin mt-aseiden säilytyspaikkoihin. DF kertoo, että joukot antoivat uhkavaatimuksen sekä Assadin että kapinallisten joukoille pysytellä kaukana varastoalueista, mikä lopetti kapinallisten etenemisen niitä kohti. http://www.timesofisrael.com/israel-taking-steps-to-counter-syrian-chemical-weapons-threat-netanyahu-says/, http://www.debka.com/article/22629/Israel-backs-Russia’s-avowal-that-Syrian-chemical-arms-are-secure-“for-now
-          Temppelivuoren rutiiniasioista vastaava säätiö wakf kuljetti tonneittain kaivamaansa maata vuorelta kipaten ne kaupungin kaatopaikalle ilman arkeologien lupaa ja tutkimuksia, raportoi Maariv-lehti maanantaina. Korkein oikeus teki päätöksen 2004, jonka mukaan mitään kaivauksia tai muutoksia ei saa tehdä vuorella ilman kaupungin viranomaisten ja arkeologien lupaa, jota tulee hakea kuukautta ennen suoritusta. Jerusalemin poliisi, joka valvoi vuorella tehtyjä maansiirtotöitä, vakuutti, että wakfilla on lupa töihin, mutta joko Jerusalemin poliisilla ei ole tietoa paikan historiallisesta ja uskonnollisesta merkityksestä Israelille tai se tekeytyy tietämättömäksi poliittisesta tai muusta syystä. Arabien tarkoituksena on poistaa kaikki mahdolliset historialliset ja uskonnolliset merkit juutalaisten oikeudesta Temppelivuoreen. Kysymystä on puitu äskettäin niin laajasti, että luulisi Jerusalemin poliisinkin olevan siitä tietoinen. http://www.timesofisrael.com/temple-mount-authority-carts-off-antiquities-to-the-dump/



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021