MAANANTAI 17.12.12


MAANANTAI 17.12.12

1. SYYRIAN varapresidentti Farouk al-Shanaa totesi libanonilaiselle uutislehdelle Al Akhbar antamassaan haastattelussa, ettei kumpikaan osapuoli pysty voittamaan maassa riehuvaa sisällissotaa. Hän vihjaili, etteivät kapinalliset, jotka edustavat useita eri ryhmittymiä omine paikallisine ja ulkomaisine taistelijoineen, pysty palauttamaan rauhaa ja järjestystä maassa, vaan se joutuu epämääräiseksi ajaksi sekasortoon ja hajaannukseen, mutta haastattelun sävy ilmaisi hänen huolensa, ettei Assadin armeijakaan pysty kukistamaan kapinaa.

Al-Shanaan haastattelu tapahtui pian sen jälkeen, kun kapinallisten ilmoitettiin vallanneen armeijan maajoukkojen tukikohdan Aleppon pohjoispuolella, mikä edelleen kuristaa presidentti Bashar Assadin elintilaa.
Varapresidentti al-Shanaa totesi, ettei Assadin hallitus pysty muuttamaan Syyrian sisäistä tilannetta, mutta selitti edelleen, että ratkaisun täytyy kuitenkin tulla Syyrian sisältä.
Hän suositteli kaiken väkivallan lopettamista ja yhtenäishallituksen muodostamista, jolle tulisi antaa laajat toimintavaltuudet.
Presidentti Assad on kaiken aikaa torjunut ulkopuolelta tarjottua sovittelumahdollisuutta ja on tarjonnut keskusteluja kapinallisten kanssa, mutta ne kieltäytyvät siitä ennen Assadin eroa, jota he vaativat ennakkoehtona keskusteluille.
Al-Shanaan haastattelusta julkaistiin englanninkielisiä osia sunnuntaina, mutta haastattelu julkaistaan kokonaisuudessaan maanantaina, sanoo lehden edustaja.

KAPINALLISIA edustava aseellinen ryhmittymä Al-Tawheek prikaati kertoi web-sivullaan lauantaina valvovansa täysin Hanano Barracks nimellä kulkevaa tukikohtaa Aleppon lähellä, mutta että sen komentaja eversti Youssef al-Jader sai surmansa taisteluissa.
Samaan aikaan Egypti ilmoittaa evakuoineensa 4 000 egyptiläistä Syyriasta, mutta sanoo lopettaneensa matkustajalentoliikenteen kapinallisten uhatessa Damaskoksen lentokenttää.
IRAN kutsui sunnuntaiksi 200 eri syyrialaisten yhteisöjen edustajia kahden päivän neuvotteluihin, mutta kapinallisten johtavat ryhmittymät puuttuivat. On siten luultavaa, etteivät kapinalliset suostu Iranin aloitteeseen sovitteluratkaisun löytämiseksi.

LONTOOSSA toimiva ihmisoikeuksien Syyrian seurantajärjestö ilmoitti, että armeijan lentokoneet iskivät pommeillaan Damaskoksen Hajar Aswad alueille sekä palestiinalaisten pakolaisleiriin, jonne kapinalliset ovat tunkeutuneet. Järjestön ilmoituksen mukaan 8 ihmistä kuoli Yarmoukin pakolaisleiriin tehdyssä pommi-iskussa ja kymmenittäin haavoittui. Ilma-iskua seuranneissa taisteluissa palestiinalaisten ja leiriin tunkeutuneiden kapinallisten välillä kuoli 3 ihmistä. Muutamat palestiinalaisryhmät kuten PFLP-GC ovat taistelleet Assadin joukkojen rinnalla, vaikka he ovat yleensä pyrkineet pysymään sivussa. PFLP vaati johtajansa Ahmed  Jibrilin pidättämistä siksi, että hän pakeni Damaskoksesta.

2. PA:n hallituksen pääministeri Salaam Fayad esitti vaatimuksen Ramallahissa, että arabimaitten tulee pitää kiinni lupauksestaan, jonka ne tekivät Dohassa Qatarissa, antaa 100 miljoonaa USD kuukaudessa PA:n talouden pitämiseksi hengissä.
Fayadin puheen sävy osoittaa epätoivoa, sillä sen rahakirstut ovat tyhjinä eikä työntekijöitten palkkoja pystytä maksamaan ajallaan. Israel ilmoitti, ettei se tilitä kokoamiaan vero- ym. saatavia PA:n tileille seuraavan 4 kuukauden aikana, koska niillä täytyy lyhentää PA:n sähkötoimitusten velkoja, jotka lienevät 700 miljoonan USD luokkaa. Aiheen tähän ”rangaistus-toimeen” antoi Abbasin itsepäisesti tekemä esitys Palestiinan valtion hyväksymiseksi YK:n tarkkailijan asemaan vastoin Israelin ja USA:n varoituksia vastatoimista, vaikka PA ei ole valtio. USA:n hallitus uhkaili myös keskeyttää omien tukivarojensa toimittaminen PA:lle samasta syystä.
PA:n johto on tottunut siihen, että kärkevistäkin uhkauksista huolimatta Israel ja länsimaat lopulta myöntyvät sen yksipuolisiin toimiin.

”Ei minulle ole jäänyt muuta kuin vaatia arabimaita toimimaan lupaustensa mukaan ja siirtää luvatut 100 miljoonaa USD PA:n tilille”, Fayad totesi journalisteille Ramallahin toimistossaan.
”Jos tämä turvaverkko ei ole aktivoitu välittömästi, kutsun kokoon arabiliiton hätäkokouksen,
jossa käsitellään PA:n taloudellista tilannetta, koska se on vaarallinen.”
PA:n taloudellinen tilanne on ollut tapetilla kuukausia, ja se huononee jatkuvasti. PA:n listoilla on yli 150 000 julkisen alan työntekijää, osa heistä Gazan kaistalla, joiden palkat viivästyvät viikkoja tai joita on jouduttu alentamaan.
Israelin sähköyhtiön IEC saatavat PA:lta ovat yli 700 miljoonaa USD. IEC toimittaa sähköä myös Gazan kaistalle, mutta EU on maksanut niistä osan.
Fayad selitti edelleen journalisteille, että arabimaitten lupaamat 100 miljoonaa USD kuukaudessa pystyvät kattamaan vain osan sen budjettivajauksesta.
Maailmanpankki ilmoitti äskeisessä raportissaan, ettei PA pysty taloudellisesti toimimaan itsenäisenä kansakuntana, sillä sen budjetti nojaa valtaosaltaan ulkomaisiin avustuksiin.
Fayad on pystynyt kasvattamaan PA:n byrokratiaa lisäten uusia virkailijoita, mutta ei ole pystynyt rakentamaan taloudellista infrastruktuuria virkakoneistonsa elättämiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163232#.UM65TWJHT-k

PA:n pääministeri Salaam Fayad vaati puhuessaan journalisteille, että PA:n tulee aloittaa israelilaisten tuotteiden syrjiminen vastauksena sille, että Israel pidättää kokoamansa verosaatavat lyhentääkseen niillä PA:n velkaa IEC:lle. Joitakin kuukausia sitten Fayad vaati Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä valmistettujen tuotteiden boikottia, osallistuen henkilökohtaisesti tuotteiden polttamiseen, mutta sillä ei ollut näyttäviä seurauksia.
Nyt hän on laajentanut boikottivaatimusta koskemaan koko Israelin maan tuotteita.
Israelin talousministeri kehotti Fayadia saattamaan ensin omat talousasiansa kuntoon ja vasta sitten tulemaan boikottivaatimuksineen.

3. HIZBULLAHIN johtaja sheikki Sayyed Hassan Nasrallah vakuutti sunnuntaina median edustajille, että ne, jotka uskovat ja odottavat presidentti Bashar Assadin hallituksen kaatuvan, ovat hyvin pahasti erehtyneet. Hän vakuutti, ettei kapinallisilla ole mitään mahdollisuuksia voittaa Assadin armeijan joukkoja.
Nasrallah sanoi, että länsimaitten ja joidenkin arabimaitten Syyriaan houkuttelemat pyssymiehet ovat tulleet sinne tapettaviksi ja tappamaan toisiaan.
Hän vakuutti, ettei Hizbullah ole lähettänyt taistelijoitaan Syyriaan yli 21 kuukautta kestäneiden taistelujen aikana. Kuitenkin uutiset kertovat, että Syyriasta palautetaan Libanoniin miehiä ruumisarkuissa, jotka haudataan kaikessa hiljaisuudessa, ja omaisille ilmoitetaan heidän saaneen surmansa harjoituksissa tai muista syistä.

NASRALLAH sanoi, että  tilanne Syyriassa monimutkaistuu kaiken aikaa, mutta ettei kapinallisilla ole mitään mahdollisuuksia voittaa.
Assadin valta perustuu alaviittien ja shia-muslimien sekä Iranin tukeen; kapinallisten tuki perustuu sunni-muslimien antamaan taloudelliseen ja materiaalitukeen, jota he saavat sekä länsimaista että Saudi Arabialta ja Persianlahden öljyvaltiolta.
Venäjä on Kiinan ohella ollut Syyrian presidentti Assadin armeijan tukija toimittaen Syyrialle nykyaikaista aseistusta selittäen, että toimituksen perustuvat aiemmin tehtyihin sopimuksiin. Venäjä on Kiinan ohella pystynyt estämään länsimaita runnomaan YK:ssa päätöslauselmaa, jonka varjolla ne olisivat voineet toteuttaa Syyriassa samanlaisen operaation ”velvollisuus suojella” nimikkeen alla, kuten tapahtui Libyassa.
Nasrallah esitti varoituksen al-Qaidalle: ”Varoitan al-Qaidaa: Amerikkalaiset ja länsimaat sekä muutamat arabi- ja muslimimaat ovat virittäneet teille ansan Syyriassa, ja avanneet teille taistelukentän tullaksenne sinne kaikkialta maailmasta – joutuaksenne tapettaviksi ja tappaaksenne toisianne.”  USA on myös havainnut al-Qaidan dramaattisen vaikutuksen kasvun kapinallisten joukossa ja asetti al-Nusra järjestön terroristien listalle, mitä toiset kapinallis-järjestöt protestoivat ja vaativat päätöksen peruuttamista. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=296142

4. UUTISOTSIKOITA
-          Israelin sairaanhoitajat aloittivat 15. lakkopäivänsä, mutta muutamat Glalit Health Sevicies työntekijät palasivat työpaikoilleen osoittaakseen hyvää tahtoa. Kansallisen työoikeuden presidentti Nili Arad kehotti talousministeriötä ja sairaanhoitajien unionia toimittamaan hänelle sunnuntaina iltaseitsemään mennessä kompromissiesityksensä, jonka jälkeen hän laatii oman esityksensä ja toimenpiteensä. Sairaanhoitajaoppilaat maassa pitivät myötätuntolakon sunnuntaina. Heitä on n. 4000. Sairaanhoitajia on maassa 28 000, ja he vaativat palkkojensa nostoa, kun nykyinen sopimuskausi päättyy vuoden lopussa. http://www.jpost.com/Health/Article.aspx?id=296089
-          Suuri räjähdys tapahtui Líbanonissa  Tyyron kaupunki itäpuolella, raportoi Libanonin uutistoimisto. Hizbullah syytti siitä välittömästi Israelia. YK :n tarkkailijat pyrkivät paikalle tutkimaan tilannetta, mutta Hizbullah oli piirittänyt räjähdyspaikan eikä päästänyt sinne ketään. Israelissa arvioidaan, että räjähdys tapahtui Hizbullahin ase- ja ammusvarastossa. Samanlaisia räjähdyksiä tapahtuu aika ajoin Libanonissa. Hizbullah varastoi aseitaan ja ohjuksiaan asuintalojen pohjakerroksiin, mikä vaarantaa talon asukkaat ja lähellä asuvat. Hizbullahilla arvioidaan olevan 50 000 – 70 000 rakettia ja ohjusta, määrät vaihtelevat eri lähteissä. Iranilla kerrotaan olevan 170 ballistista ohjusta osoitettuna Tel Aviviin ja kaikkiaan 500 ballistista ohjusta, joista jotkut on varustettu kemiallisin tai biologisin kärjin, ammuttaviksi Israeliin tai muualle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163234#.UM7TvGJHT-k
-          Debkafile kertoo, että USA veti pois Syyrian edustalta emälaivansa USS Eisenhover ja amfibioaluksensa Ivo Jima kumpikin saattoaluksineen. Turkki esitti vastalauseensa, jonka johdosta USA:n puolustusministeri Leon Panetta teki pikavierailun USA:n lento-tukikohtaan Turkin eteläosassa. Turkki pelkää Syyrian biologisia ja kemiallisia aseita, joita se on voinut antaa myös Hizbulahille. Tämän johdosta USA asentaa Patriot torjuntaohjuksia pitkin Turkin ja Syyrian rajaa, mitä Venäjä ja Iran kiivaasti vastustavat. Venäjän Mustanmeren laivaston aluksia jää edelleen Tartusin satamaan tarkkailemaan tilannetta ja mahdollisesti kuljettaen sotilastarvikkeita Syyriaan. http://www.debka.com/article/22618/US-pulls-war-fleet-from-Syrian-water-Ahmadinejad-cancels-Turkey-visit
-          WND kertoo artikkelissaan, että Venäjä on antanut Iranille tieteellis-teknistä apua mikro-biologisten agenttien valmistamiseksi. Iran on asettanut 37 ballistista ohjusta valmiiksi niiden ampumiseksi valittuihin kohteisiin, jos Iraniin hyökätään. Salaista työtä tehdään Shahid Bahonar valmistuslaitoksessa lähellä Marzanadab kaupunkia vuoristoisen Chalus-tien varrella Iranin Kaspianmeren rannikolle, kertoo WND. Laitosta johtaa tri Esmaeil Namari Iranin atomienergiajärjestön valvonnassa. Hänen alaisiinsa kuuluu 28 iranilaista ja 12 venäläistä tiedemiestä, kertoo vallankumous-kaartin tiedusteluosasto, jolla on yhteyksiä laitokseen. Artikkelin mukaan osa laitoksen rakennuksista ulottuu 40 metriä maanpinnan alapuolelle kahdessa kerroksessa, joissa työskentelee satakunta apuhenkilökunnan jäsentä mikrobiologian alueilla. Tiedemiehet tutkivat 18 agenttia, mutta ovat keskittyneet neljään, joista kolme sisältyy raporttiin. 1. Bacillus anthracikus (antrasiitti) , 2. Encehalitis-virus. Tämän toimitti Iraniin Venezuelan presidentti Hugo Chavez Iranin vierailullaan. 3. Yellow-grain. Tämä agentti on hajuton ja mauton. Se lamauttaa ihmisen puolustus-mekanismin surmaten uhrinsa 48 tunnin kuluessa. Neuvostoliiton sanotaan toimittaneen sitä Pohjois-Korean ja Laosin armeijalle niiden taistellessa USA:n tukemia kapinallisjoukkoja vastaan. Pohjois-Koreassa sitä kutsuttiin nimellä ”yellow rain”, keltainen sade. Pohjois-Korea toimitti sen valmistusohjeen Iranille.
-          Jonathan Pollard sai elinkautisen rangaistuksen siksi, että hän antoi haastattelun
      Jerusalem Post lehdelle 1987 vastoin sopimustuomion säännöksiä, kuten CIA:n
      äskettäin vapauttamista dokumenteista selviää.







Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019