KESKIVIIKKO 26.12.12


KESKIVIIKKO 26.12.12

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu aloitti eilen virallisesti Likudin ja Israelin Beitenun, lyhyesti Likutenun, vaalikampanjan kuuluttaen voimakasta johtoa Israelin valtiolle. Hän vakuutti esitellessään Likutenun vaalikampanjaa, että rakentaminen Jerusalemissa ja territorioissa tulee olemaan puolueyhtymän keskeisin päämäärä huolimatta sen aiheuttamasta vastustuksesta kansainvälisellä areenalla.
”Jumalan avulla tulemme asumaan ja rakentamaan Jerusalemissa, joka tulee pysymään yhtenäisenä Israelin hallinnassa”, Netanyahu selitti jatkaen: ”Viime vuosina teimme paljon ”setlementtien” vahvistamiseksi ja tulemme vahvistamaan niitä edelleen.”

TIMES OF ISRAEL artikkelissa, jonka kynäili Ilan Ben Zion, kerrotaan, miten Netanyahun hallitus hyväksyi viime viikkojen aikana useita rakennuskohteita Jerusalemin itäosiin sekä Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöihin, mikä aiheutti vastalauseiden aallon useista maista.
Artikkelissa kerrotaan myös, että hallituksen päätös rakentamisesta oli vastavetona PA:n yksipuolisesta esityksestä Palestiinan hyväksymiseksi YK :n tarkkailijajäseneksi ilman valtion muodollista hyväksymistä, mikä on vastoin Oslon sopimuksia ja jota sekä USA että Israel vastustivat uhaten vastatoimilla. Artikkelin kirjoittajan mielestä toinen syy rakennustoimien ilmoittamiseen oli pyrkimys kosia maan oikeistolaisia äänestäjiä tammikuun 22. päivänä pidettäviä parlamenttivaaleja varten.

NETANYAHU esitteli itseään voimakkaana ja kokeneena maan puolustus- ja ulkopolitiikan taitajana tarjoten itseään ainoana ehdokkaana, jolla on tarvittava päättäväisyys ja rohkeus taistella maan etujen puolesta Iranin ja terrorismin aiheuttamaa uhkaa vastaan.
”Israelin kansan tulee päättää, haluavatko he pääministerin, joka kuluttaa aikaansa pienimuotoiseen politiikkaan, vai pääministerin, joka keskittää aikansa maansa puolustamiseen ja sen vahvistamiseen,” pääministeri hehkutti.
Hän sanoi olevansa vakuuttunut, miten kansa tulee vastaamaan läsnäolijoiden kätten-tapitusten saattelemana.
Netanyahu sanoi uuden hallituksen säätävän yleisen asevelvollisuuslain ja muotoilevan hallinnollisen uudistuksen maassa, millä hän pyrkii kosimaan ei-uskonnollista kansanosaa.

ISRAEL BEITENUN puheenjohtaja Avigdor Liberman kielsi median välittämät tiedot, että rakentamissuunnitelmat eristäisivät Israelin maailmasta kutsuen sitä ”hysterian ja yksittäisten   kriitikkojen” tuotteeksi. ”On olemassa kiista Israelin ja maailman välillä, mikä koskee rakentamista Jerusalemissa ja setlementtiblokeissa. Siksi meillä tulee olla yhtenäinen ja voimakas hallitus voidaksemme taistella noiden painostusta vastaan. Tämä on Israelin oikeiston ja vasemmiston välinen ero: Me haluamme uudelleen rakennetun Jerusalemin, he haluavat jaettua Jerusalemia.”
Liberman kehotti äänestäjiä äänestämään Likutenun listaa, jotta se voisi nostaa Knessetin edustajiensa luvun 45:en, vaikka viimeinen gallup lupaa 36 edustajapaikkaa tai alle.

ARTIKKELIN kirjoittaja tarkastelee loppuosassa marxilaisen Meretz puolueen laatimaa esitystä, jossa vaaditaan Oslon sopimusten mitätöimistä ja neuvottelujen aloittamista kahden valtion, Israelin ja Palestiinan, välisinä, sekä suosittaen Israelin tekemiä myönnytyksiä neuvotteluilmapiirin nostamiseksi: Israelin tulee julistaa rakennuskielto Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä ja Jerusalemin itäosissa, vapauttaa palestiinalaisvangit ja poistaa kaikki toesulut Juudean ja Samarian alueilla. Suunnitelmassa vaaditaan saudisuunnitelman välitöntä hyväksymistä, sekä alueellisen kvartetin, Egyptin, Turkin, Jordanian ja Saudi Arabian edustajan liittymisestä YK:n, EU:n, Venäjän ja USA:n muodostamaan kvartettiin. http://www.timesofisrael.com/likud-beytenu-puts-jerusalem-settlement-construction-at-fore-of-campaign/

2. LABOUR-PUOLUEEN teettämän mielipidetutkimuksen mukaan äänestäjät ovat enemmän kiinnostuneita sosiaalis-taloudellisista kysymyksistä kuin maan turvallisuudesta, mikä on aiemmissa vaaleissa ollut hallitseva vaaliteema. Tämän suuntauksen arvioidaan nostavan Labourin suosiota, joka perinteisesti on pyrkinyt operoimaan noilla alueilla.
Teleseekerin suorittamassa kyselyssä haastateltiin kuuttasataa potentiaalista äänestäjää.
Vastaajista 57 % sanoi pitävänsä sosiaalisia ja taloudellisia kysymyksiä tärkeimpinä; 28 % sanoi turvallisuuskysymyksiä ensisijaisiksi; 48 % sanoi äänestyspäivänä tarkastelevansa
ensisijaisesti ehdokkaiden suhtautumista sosiaalisiin ja taloudellisiin kysymyksiin, 35 % sanoi turvallisuuskysymysten tärkeyden olevan ensi sijalla ehdokasta valittaessa. 
Gallupissa ei suoraan kysytty puoluetta eikä pääministeriehdokasta, mutta yhdessä annettiin mahdollisuus suosittaa, että hallitukseen tulisi ministeri, jolle sosiaali- ja talousasiat olisivat tärkeitä voidakseen vaikuttaa tulevan pääministerin päätöksiin noissa asioissa.
60 % sanoi hyväksyvänsä Shelly Yechimivichin taloussuunnitelman, 40 vastusti sitä.
Kysyttäessä tuntemuksia maan poliittisista johtajista tulokset olivat: Netanyahu 41 % positiivinen, 40 negatiivinen; Yechimovich 33 % positiivinen, 43 5 negatiivinen; Liberman 29 % positiivinen, 54 % negatiivinen; Tzipi Livni 23 % positiivinen, 60 % negatiivinen.

3. HAMASIN pääministeri Gazassa Ismail Haniyeh käytti tilaisuutta hyväkseen osallistuessaan opetusalan kansainväliseen konferenssiin Gazassa hyökätäkseen Israelia vastaan, kuten TV-10 raportoi ohjelmassaan.
”Israel on syöpäpesäke, joka täytyy poistaa”, hän totesi lisäten: ”Vastarinnan ja islamic Jihadin käsi on jo aloittanut sen poistamisen ja tulee jatkamaan kunnes miehitys on kokonaan poistettu Palestiinasta. Jos Allah niin tahtoo, me murskaamme miehityksen”.
Pääministeri Haniyehin puhetta olivat kuuntelemassa osanottajia mm. Egyptistä, Tunisiasta ja Qatarista. Hän kehotti puheessaan opettajia kasvattamaan uuden sukupolven, joka tulee taistelemaan vapauttaakseen Palestiinan miehityksen alta, kuten TV-10 raportoi.
Haniyeh vakuutti Hamasin korjaavan viimeisten taistelujen aiheuttamat vahingot Gazassa.

HAMASIN ja Ismail Haniyehin suosio on selvässä nousussa myös Länsirannan palestiinalaisten keskuudessa. Kolme kuukautta sitten Abbas sai 51 %:n kannatuksen, Haniyehin kannatus oli 40 %. Palestiinan politiikan ja mielipidemitoituksen keskus sai tulokseksi viimeisessä tutkimuksessa tulokset, joka antoi Haniyehille 51 % ja Abbasille 48 %:n kannatuksen.
London Times lehden sunnuntain artikkelin mukaan Hamasin ulkomaanasioitten johtaja Khaled Mashaal on antanut länsirannan nukkuville soluille käskyn valmistella vallan-kaappausta Juudeassa ja Samariassa samaan tapaan kuin se tehtiin Gazassa 2007. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163578#.UNqdsWJHT-k

4. HAMASIN hallituksen Jerusalemin osaston johtaja Ahmed Halabiyeh selitti median edustajille Gazassa, että Hamasin ja muiden vastarintajärjestöjen tulee aloittaa kolmas intifada, aseellinen vastarinta, Israelia vastaan, mihin hän sisällytti itsemurhapommitukset Israelin sydänalueilla. Tämä tarvitaan hänen mukaansa vastapainoksi Netanyahun hallituksen uusien rakennussuunnitelmien estämiseksi Jerusalemin itäosissa sekä Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä.

HALABIYEH suositteli erilaisten vastarintatoimien ottamista käyttöön, mutta keskeisinä niissä olisivat itsemurhapommitukset israelilaisissa kohteissa. Hän kehotti arabeja aloittamaan kolmannen intifadan  ”Jerusalemin ja Al-Aksa moskeijan pelastamiseksi”.
”Vihollinen tekee kiivaita hyökkäyksiä Jerusalemista ja kiihdyttää suunnitelmiaan Jerusalemin juutalaistamiseksi maantieteellisesti ja demograafisesti levittäen setlementtien syöpä-pesäkkeitä kaikkialle Jerusalemiin”, hän kaavaili syyttäen Israelia Al-Aksa moskeijan perustusten heikentämisestä saadakseen tilaa kolmannen Temppelin rakentamiseksi.
Hän kehotti arabeja ja muslimeja julistamaan täysi liikekannallepano vapauttaakseen Al-Aksan, Jerusalemin ja Palestiinan.

PA:N johto julkisti myös kitkeräntuntuisen lausunnon vastustaakseen Netanyahun hallituksen päätöksiä uusista rakennuskohteista Jerusalemissa ja Länsirannalla. Abbasin neuvonantaja Nabil Abu Rudeinah sanoi, että E-1 alueen rakentaminen on heille punainen linja, jonka ylittäminen tulee aiheuttamaan tarvittavia vastatoimia Israelin rikollisten ja hyökkäävien toimien johdosta yksilöimättä, miten PA tulisi toimimaan. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=297268

5. UUTISOTSIKOITA
-          Tzipi Livnin ja Netanyahun edustajat ovat JP :n mukaan tavanneet haarukoidakseen, millä ehdoilla Livnin Hatnuah puolue voisi osallistua uuteen hallitukseen. Livni haluaa ulko-ministerin paikan, joka vapautunee, sillä Libermanin oikeusjuttu vaikeutuu entisestään. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=297320
-          Teleseeker Walla! julkisti keskiviikkoaamuna uusimman gallupinsa, joka lisää uusia harmaita hiuksia pääministerin päähän – tai harventaa niitä. Mielipidetiedustelu lupaa Naftalin Benettin johtamalle Bayit Hayehudi puolueelle 15 edustajaa Knessettiin samalla pudottaen Likutenun luvun 35:en. Oikeistoblokilla on kuitenkin edelleen vahva 66 paikan kannatus, vasemmisto-keskustan 54:ä vastaan. http://www.jpost.com/Headlines/Article.aspx?id=297334
-          Arkeologit toivovat, että korkein oikeus estäisi palestiinalaisen wakfin, Temppeli-vuoren päivärutiinista vastaavan säätiön, jatkuvan antiikkiperinteiden tuhoamisen kaivauksilla, joita se tekee vastoin sopimuksia ilman arkeologien valvontaa. Jerusalemin poliisi sanoo antaneensa luvan, vaikka lupa pitäisi hakea Jerusalemin kaupungilta, joka asettaa paikalle omat valvojansa ja arkeologit. Temppelivuori on myös YK :n jatkuvan valvonnan alaisena, mutta se on hiiren hiljaa tästä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163583#.UNqwgGJHT-k
-          Hebronin alueella ajavat juutalaisautoilijat syyttävät poliisia ja sotilaita, että ne usein seuraavat vierestä kädet tumpussa tekemättä mitään, kun arabit kivittävät heidän autojaan. Nahama Fischelvich ajoi maanantaina autollaan työpaikaltaan Tekoassa kotiinsa Kiryat Arbassa, kun hän joutui arabimassan keskelle, joka alkoi kivittämään hänen autoaan suurilla kivenjärkäleillä. Hän pääsi naiskumppaninsa kanssa pakoon, mutta mennessään tekemään valitusta poliisille siellä oli useita muita autoja, joita oli samoin kivitetty aiheuttaen suuria lommoja autoihin, muiden joukossa bussi. Hän kertoi kehottaneensa kahta hyökkäyspaikalla vartioinutta sotilasta tekemään jotain, mutta he vain ampuivat ilmaan eikä sillä ollut mitään vaikutusta. Sotilaat selittivät, etteivät he voi tehdä enempää ilman lisäjoukkoja ja komentajansa käskyä.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163563#.UNqx4GJHT-k
-          Shabak, IDF ja poliisi julkistivat tiistaina pidättäneensä arabisolun Binyaminin alueella. Soluun kuului 2 aktivistia, joiden määrä oli siepata israelilainen sotilas panttivangiksi ja piilottaa hänet lähellä Ramallahia valmistamaansa piilopaikkaan. Soluun kuului 10 muuta arabia, jotka toimivat solun avustajina. Heidän tarkoituksenaan oli käyttää panttivankia PFLP:n johtajan Saadatin vapauttamiseksi, joka tuomittiin elinkautiseen Rachamim Zeevin murhan suunnittelusta. Kaksi terroristia, molemmat 22-vuotiaita, olivat hankkineet aseita sieppaamista varten. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163551#.UNq0MmJHT-k
-          Arabiliiton pääsihteeri Nabil al-Arabi suunnittelee matkaa Ramallahiin taloudellisen turvaverkon rakentamiseksi PA:n talouden tukemiseksi. Arabimaat lupasivat Dohan kokouksessa antaa PA:lle 100 miljoonaa USD kuukaudessa, mutta Salaam Fayad valittaa, ettei ole mitään merkkejä sen pikaisesta toimittamisesta. PA on todella pa, marraskuun palkat on maksamatta eikä ole tietoa, mistä joulukaan rahat saadaan. Israel päätti käyttää keräämänsä varat PA:n velan maksuun Israelin sähköyhtiölle.
Myös Qatarin emiiri aikoo vierailla Ramallahissa lähi aikoina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163580#.UNq15WJHT-k
-          Syyrian kapinalliset väittävät Assadin armeijan käyttäneen kaasua 18 tapauksessa, mutta Moshe Yaalon sanoo, ettei siitä ole mitään pitäviä näyttöjä. Kapinalliset väittävät valloittaneensa tärkeän kaupungin Turkin rajalla. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=297264
-          Arkeologit löysivät uutta Tel Aviv-Jerusalem moottoritien rakentamisen yhteydessä Tel Motzan lähellä muinaisen palvontapaikan, jonka iäksi arvioidaan 2 750 vuotta. Paikalta löydettiin rituaalirakennuksen raunioita ja sakraaliesineitä, mm parrakasta miestä kuvaava pienoispatsas, jonka merkitystä ei vielä tunneta. Löytö askarruttaa tutkijoita, sillä Jerusalem oli palvonnan keskuspaikka, ja tämä sijaitsee n. 7 km:n päässä siitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163586#.UNq5r2JHT-k
-          Gulf-maiden yhteistoimintaneuvosto GCC syytti Irania sotkeutumisesta niiden sisäisiin asioihin ja kolmen kiistanalaisen saaren miehittämisestä Hormuzan salmessa. Iran aloittaa uudet laivastonsa harjoitukset Persianlahdella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163579#.UNq7dGJHT-k
-          Egyptin kansanäänestyksen tulos perustuslaista antoi 63.8 %:n kannatuksen. Oppositio aikoo valittaa tuloksista. Presidentti Mursilla on aivosyöpä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4324585,00.html






Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021