TORSTAI 15.11.12


TORSTAI 15.11.12

1. ISRAELIN Puolustusvoimat, IDF, katsoi eilen mittansa täyttyneen Gazasta Israelin siviili-kohteisiin ammutun rakettitulen vuoksi, joka Egyptin neuvottelemasta tulitauosta huolimatta kasvoi entisestään. Rakettitulen aloitti Siinailta ammutut neljä rakettia, jotka räjähtivät lähellä juutalaiskylää, jota niillä ilmeisesti yritettiin vahingoittaa, ja alkuviikosta ammutut 128 rakettia ja kranaattia Gazan rajan pinnassa olevia juutalaiskaupunkeja ja kyliä kohti. IAF:n koneet tekivät eilen 16.00 aikaan Shin Betin tarkkojen tiedustelutietojen perusteella täsmäiskun autoon Gazassa jossa oli yksi IDF:n eniten etsimä Hamasin sotilassiiven izza din al-Qassam komentaja Ahmed Jabari ja hänen poikansa, jotka molemmat saivat surmansa, sekä pari muuta, jotka haavoittuivat iskussa. Haaretz.com raportoi, että Rafahin pataljoonan komentaja Raed al-Atar oli myös saanut surmansa IAF:n toisessa ilmaiskuissa.

IDF aloitti keskiviikkona 16.00 operaation nimeltä Pillar of Defence, Puolustuspatsas, hepreaksi Amuk Anan, pilvipatsas, muistutuksena pilvipatsaasta, joka seurasi Egyptistä Luvattuun Maahansa samoilevia juutalaisia. Operaation tarkoituksena on kitkeä rakettien ammunta Gazasta Israelin puolelle. Koska terroristien rakettivarastoja on talojen pohjakerroksissa, niiden eliminoiminen vaarantaa siviiliasukkaat, mitä IDF on pyrkinyt minimoimaan, mutta ei täysin poistamaan.
IAF on tehnyt operaation aikana satakunta ohjusiskua eri puolille Gazan kaistaa. IDF kehotti kaikkia Hamasin johtajia pysyttelemään maanpinnan alapuolella, jos aikovat säilyä hengissä.
Samoin varoitettiin siviiliasukkaita, vaikka IAF:n iskut tehdään tiedustelutietojen perusteella valittuihin kohteisiin tarkkojen koordinaattien ohjaamina.
Palestiinalaislähteet kertovat, että IAF:n iskuissa kuoli 11 henkilöä ja satakunta haavoittui, kuten Betlehemissä toimiva MAAN-uutistoimisto raportoi.

RAKETTITULI Gazasta Israeliin kiihtyi keskiviikkoillan ja sitä seuraavan yön aikana. Sieltä ammuttiin 95 rakettia, minkä johdosta koulut 40 km:n etäisyyteen rajasta suljettiin torstaiksi.
Magen David Adom (Israelin Punainen Davidin Tähti) hoiti yön aikana 13 henkilöä, joista 4 kärsi eriasteisista sirpalehaavoista ja 9 hoidettiin shokin johdosta.
IRON DOME torjuntapatteristo eliminoi 30 Gazasta ammuttua rakettia yön aikana.
Koulut päätettiin pitää suljettuina Beershebasta Ashdodiin torstaina ja toistaiseksi.
Gazan rajan tuntumassa asuvat israelilaiset ovat sidottuina koteihinsa, sillä kaikkia 7 km:n päässä Gazan turva-aidasta asuvia kehotettiin pysyttelemään kodeissaan lähellä suojatiloja.
Räjähdyksiä raportoitiin Dimonan lähellä, joka sijaitsee n. 75 km:n päässä Gazan rajasta. Sinne yltävät raketit ovat joko Katjusha- tai iranilaisia Fajr-raketteja.
Seuraamani JP:n artikkelin yhteydessä on kaavio, jossa esitetään Gazan terroristien usein käyttämät rakettityypit sekä lähellä rajaa sijaitsevat kaupungit ja niiden asukasluvut.

IDF asetti Gazan rajan tuntumaan jalkaväkipataljoonan valmiustilaan siltä varalta, että tilanne kiihtyy edelleen ja tarvitaan maavoimien puhdistusoperaatioita.
Israelin turvallisuuskabinetti piti istunnon eilen Tel Avivissa käsitellen Gazan tilannetta. Siinä annettiin puolustusministerille lupa harkita maavoimien käyttämistä ja reservien kutsumista aseisiin, mikäli tilanne vaatii operaation Puolustuspatsas laajentamista.

PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu antoi tilanneselostuksen presidentti Obamalle, varapresidentti Joe Bidenille ja EU:n ulkoasiain johtajalle Catherine Ashtonille. Hän aikoo informoida myös YK:n pääsihteeri Ban ki-Moonia, kun saa hänet langan päähän.
Sekä Obama että hänen varamiehensä Biden myönsivät, että Israelilla on oikeus puolustautua. Ashtonin reaktiosta ei ole tietoa.

OPERAATIO Puolustuspilari aloitettiin neljän aikaan keskiviikkoiltana iskemällä Hamasin sotilasjohtajan autoon surmaten hänet. IAF iski ilmaiskuissaan maan alle piilotettuihin  rakettien laukaisualustoihin, joista pitkän matkan Katjusha ja Fajr raketit yltävät kymmenien kilometrien päähän Gazan rajasta.
Arabimaat tuomitsivat Israelin aloittaman puolustusoperaation Gazassa.
Egypti varoitti tilanteen laajentamisesta ja kutsui Israelin lähettiläänsä ”konsultointia varten kotiin”, kuten diplomaattinen sanonta kuuluu suhteiden häiriytyessä. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=291906

2. YK:n turvallisuusneuvosto käsitteli Gazan tilannetta keskiviikkoiltana Intian lähettilään Hardeep Singh Purin johdolla, mutta se pystyi sopimaan vain siitä, että tulitauko on saatava aikaan mahdollisimman pian Israelin uhatessa laajentaa operaatiota, ellei rakettituli Gazasta lopu. Puri kertoi median edustajille 90 minuuttia kestäneen suljetun istunnon jälkeen, ettei turvallisuusneuvosto pystynyt päättämään minkäänlaisista toimista Gazassa. Hän sanoi yksityishenkilönä toivovansa, että jo se, että neuvosto käsitteli asiaa, rauhoittaisi tilannetta.

YK:n pääsihteeri lehdistötoimisto julkisti kaksi julkilausumaa, joissa pääsihteerin kerrottiin puhuneen sekä pääministeri Netanyahun että presidentti Mursin kanssa. Pääsihteeri Ban ki-Moonin kerrottiin esittäneen huolensa Netanyahulle tilanteen kiihtymisestä ja kehottaneen Israelia tarkoin harkitsemaan toimensa, ettei väkivalta laajenisi. Hän sanoi, ettei hälyttävä rakettituen kiihdyttäminen Gazasta Israeliin ole hyväksyttävä, mutta moitti myös Israelin aloittamia täsmäiskuja Hamasin johtajien eliminoimiseksi. Hän sanoi pyytäneensä, että Egyptin presidentti Mursi toimisi myös osaltaan tilanteen rauhoittamiseksi.
Aiemmin USA:n ulkoministeriön edustaja Mark Toner esitti USA:n voimallisen tuen Israelille tuomiten Hamasin holtittomat raketti-iskut Israelia vastaan. Toner sanoi, että Israelilla on oikeus puolustautua, mutta kehotti sitä välttämään siviilien vahingoittamista. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=291933

3. RAKETTITULI Gazasta on jatkunut torstaiaamun kuluessa. Yksi raketti osui suoraan 4-kerroksiseen asuintaloon Kiryat Malachissa surmaten 3 asukasta ja haavoittaen pahoin yhtä pientä vauvaa. Pelastustoimet aloitettiin välittömästi romahtaneitten rakennusosien alle jääneiden pelastamiseksi. Viisi muuta rakettia ammuttiin kaupunkia kohti, mutta Iron Dome pystyi ne kaikki eliminoimaan.

Kaksi rakettisalvoa ammuttiin kohti Ashdodia, mutta Iron Dome eliminoi ne raketit, jotka olivat matkalla kohti kaupunkia, muut putosivat aikeille alueille, mutta yksi niistä räjähti lähellä asuintaloa haavoittaen kolmea asukasta. Eshkolin alueella raketti vaurioitti kanalaa.
Raketteja räjähteli myös Beersheban lähellä, Kiryat Gatissa ja Ashkelonissa.
Iron Dome torjuntapatteristo pystyy laskemaan rakettien lentoradat ja eliminoi vain ne raketit, jotka ovat matkalla kaupunkien asutuille alueille, mutta ei avoimille kentille meneviä.
IDF:n edustaja sanoi, että IAF:n iskuissa yön aikana sai surmansa 7 terroristia ja se eliminoi viisi rakettien lakaisusolua.

Viimeisimmät tänään ammutut 8 rakettia oli osoitettu kohti Beershebaa. Iron Dome eliminoi niistä viisi ja loput räjähtivät aikeilla paikoilla. 4 kranaattia ammuttiin kohti Eshkolin aluetta, mutta niiden ei kerrota aiheuttaneen ihmisvaurioita.
Times of Israel mukaan Iron Dome eliminoi 30 rakettia 35:tä torstain vastaisen yön kuluessa. Raketteja ammuttiin kaikkiaan 110 IDF:n laskelmien mukaan. IAF tuhosi useita Fajr raketin laukaisualustaa Gazassa. Niiden kantomatka on n. 70 km. Kolme niistä oli ammuttu kohti Dimonaa, jossa sijaitsee Israelin ydintutkimuslaitos. Rakettien tarkoituksena lienee ollut haarukoida sen sijoitusta voidakseen myöhemmin osua laitokseen pitkän matkan ohjuksillaan. http://www.timesofisrael.com/rockets-rain-down-on-south-after-israel-launches-operation-pillar-of-defense/

4. UUTISOTSIKOITA
-     Palestiinalaiset osoittivat mieltään eilen kymmenissä paikoissa Juudeassa ja Samariassa ulkomaalaisten kiihottajien avustamina. Heidän mielenosoitustensa syy on tänään vietettävä muistotilaisuus Palestiinan valtion perustamisesta 15.11.1988, jonka jälkeen Arafat omaksui presidentin arvon. PA:n tietojen mukaan kuusi mielenosoittajaa haavoittui, ja poliisi pidätti heistä useita.
      Kaksi israelilaista autoilijaa haavoittui palestiinalaisten heittämistä kivistä Efratin lähellä. Autoilijoita kivitettiin myös Tekoan juutalaisyhteisössä Juudeassa ja tie Hebronin eteläpuolella yritettiin sulkea. He sulkivat hetkeksi tien no 442 ja sulkivat Nasaretista Beershebaan johtavan tien no 60. USA:n konsulaatti Jerusalemissa – lähetystö on Herzliassa – peruutti kaikki automatkansa Juudeassa ja Samariassa ja kehotti USA:n kansalaisia pysymään poissa sieltä.
-          Jordanian hallituksen ilmoitettua bensiinin hinnan nostamisesta 54 % tiistai-iltana vihaiset kansalaiset valuivat kaduille osoittaakseen mieltään hintojen noususta. Pyssymiehet tekivät kaksi hyökkäystä kohti poliisiasemia, yksi Syyrian rajan lähellä Wasatyehin kaupunkia, jossa haavoittui 17 ihmistä, 13 heistä poliiseja. Toinen hyökkäys tehtiin Ammanin lähellä Shafa Baran alueella, jossa yksi poliisi haavoittui silmään pyssymiesten ohiajavasta autosta ammutuista luodeista. Pyssymiehet jatkoivat tulitustaan toisia autoilijoita kohti. Jordania painiskelee erittäin vaikeissa talousongelmissa. Sen IMF:ltä pyytämän lainan ehtona on määrätyt talousjärjestelyt kotona, joista bensiinin hinnankorotus on yksi. Jordania joutuu maksamaan 7 miljoonaa USD päivässä Egyptistä kaasua johtavan putken räjähdyksen vuoksi. Valtionvelka on 27 miljardia USD, eikä Saudi Arabian lupaamia avustuksia ole suoritettu. Mielenosoitukset jatkuivat muissa osissa maata tänään iskien kaikkiin 12:en maakuntaan polttaen autoja ja 20 hallituksen virastoa ja oikeustaloja. Poliisin mukaan ainakin 120 ihmistä pidätettiin. Äänekkäin mielenosoittajien parissa on Muslimiveljeskunta, joka haluaa Jordanian seuraavan Egyptin esimerkkiä. http://www.timesofisrael.com/one-dead-in-jordan-as-economic-protests-take-violent-turn/
-          USA:n Afrikan joukkojen komentaja neljän tähden kenraali Carter Ham. joka oli muutama päivä sitten uutisotsikoissa hänen kritisoituaan Obaman päätöstä olla auttamatta Benghazin konsulaatin henkilökuntaa, varoittaa, että ellei al-Qaidan kansainvälistä terroriliikettä pystytä hillitsemään, se tulee viemään väkivallan länsimaihin. Hän sanoi vakuuttuneensa, että al-Qaidan islamilainen maghreb oli osallisena syyskuun 11. päivänä Benghazissa tehtyyn neljän USA:n kansalaisen lynkkaukseen, niiden mukana Christopher Stevens. Kenraali Ham vakuutti, että ellei länsi ja USA pysty auttamaan Afrikan valtioita taistelemaan a-Qaidan etenemistä vastaan Afrikassa, sillä on varmasti potentiaali viedä se Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin. Hän vakuutti ongelman olevan kiireellinen ja valmistelee sotilaallista väliintuloa Maliin, jonka pohjoisosaa hallitsevat AQIM ja muut terrorijärjestöt. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162116#.UKStR2JHT-k
-          Korkea englantilainen poliisiupseeri, joita toimi palestiinalaisten poliisien kouluttajana ja aseistajana, sanoo päätettyään 30-vuotisen virkauransa, että hän haluaa muuttaa asumaan Palestiinaan loppuiäkseen. Hän sanoo viihtyneensä toimessaan EU:n nimittämänä koordinointiupseerina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162078#.UKSwk2JHT-k





Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019