TIISTAI 13.11.12


TIISTAI 13.11.12

1. RAKETTITULI Gazasta jatkuu edelleen tahtia, jossa on vaikea pitää ammuttujen rakettien määrää ajan tasalla siksikin, että niistä kertovat artikkelit ovat epäselviä. Sikäli kuin olen ymmärtänyt JP:n artikkeleista, maanantain aikana ammuttiin 120 rakettia ja kranaattia, ja tämän aamun uutisen mukaan yön aikana 20 lisää. Virallisesti Egyptin neuvottelema tulitauko pitäisi olla voimassa, mutta se ei näytä pitävän. Hamas kutsui eri terrorijärjestöt Gazassa keskustelemaan tulitauosta, mutta yhteisen sopimuksen jälkeen salafisti-ryhmä ampui kolme rakettia Israelin puolelle. Tämä ryhmä näyttää olevan kaikkein verenhimoisin islamilaisista terrorijärjestöistä. Sillä on vahvoja ryhmiä Siinailla ja se sai yli n. 20 %:n kannatuksen Egyptin parlamenttivaaleissa. Sen kannattajat taistelevat myös Syyriassa Assadin armeijaa vastaan, ja salafiryhmät hyökkäilevät voimansa tunnossa Egyptin armeijan sotilaita vastaan Siinailla.

IDF vastasi rakettituleen iskemällä ohjuksillaan viime yön aikana kahteen rakettien laukaisu-alueeseen Gazan pohjoisosassa ja rakettivarastoon sen keskiosassa. IDF:n raportin mukaan ohjukset osuivat kohteisiinsa tarkasti, eikä ihmisuhreista ole ilmoitettu.
IDF veti joukkonsa ja karkotti juutalaisasukkaat Gazasta vuonna 2005 pääministeri Sharonin vakuutellessa, että sen jälkeen Gazan raja on rauhoitettu ja koko maailma syleilee Israelia. Tämä osoittautui varsin pian toiveajatteluksi ja edelleen painajaiseksi Hamasin kaapattua vallan v. 2007. Hamas on siitä lähtien järjestelmällisesti vakiinnuttanut valtaansa Gazassa.

PÄÄMINISTERI Netanyahu keskusteli eilen puolustusministeri Ehud Barakin ja armeijan komentajan Benny Gantzin kanssa vaihtoehdoista, miten vastata rakettituleen.
Pääministeri selitti ulkomaiden edustajille ja lehtimiehille, joita oli kokoontunut maanantaina iltapäivällä suurella joukolla Ashkeloniin, että Israelilla on oikeus ja jopa velvollisuus puolustaa kansalaisiaan, ikään kuin se kaipaisi mitään selityksiä. Hänen puheittensa sävy on anteeksipyytävä ja puolusteleva asiassa, jonka pitäisi olla jokaiselle selvyys ilman epäilyksiä.

Maanantaina yksi raketti osui tehtaaseen Netivotissa tuhoten osan tehdasrakennuksesta. Työntekijät olivat hetkeä aiemmin kiireesti menneet suojatilaan hälytysäänen kuultuaan. Tämä on eräänlaista venäläistä rulettia, jossa panoksena on rajan pinnassa asuvat israelilaiset. Hälytysääni kertoo, että raketti on tulossa, mutta ei kerro, minne se putoaa, mutta aikaa suojatilaan ehtimiseen on 15 sekuntia tai alle.
Magen David Adom hoiti 37 shokin saanutta ihmistä viimeisten päivien aikana. 
Iron Dome patteristolla oli kiireitä maanantain aikana. Se eliminoi kaksi Netivotiin matkalla ollutta Grad-rakettia ja kaksi muuta, jotka oli ammuttu kohti Ashkelonia. Torjuntaohjusten ampuminen rassaa IDF:n budjettia, sillä yksi Tamir torjuntaohjus maksaa n. 50 000 USD, ja niitä usein ammutaan kaksi yhtä rakettia kohti, jonka hinta lienee muutamia satoja.

NETANYAHU koonnee turvallisuuskabinetin tänään keskustelemaan, mikä on seuraava askel, eikä vaihtoehtoja ole monta. Suuren sotilasoperaation vaihtoehtona on aloittaa uudelleen terrorijärjestöjen johtajien eliminoiminen täsmäiskuilla, mitä Moshe Yaalon suosittelee vedoten siihen, että se osoittautui tehokkaaksi hänen johtaessaan armeijaa.
EU, YK ja Ranska tuomitsivat raketti-iskut Gazasta Israelin siviiliasutuksiin, koska se terrorisoi miljoonan ihmisen päivärutiinia tehden elämän sietämättömäksi, mutta vaativat itsehillintää molemmilta osapuolilta. Gazassa ei taida kukaan kuunnella heitä.
Ashkeloniin kokoontuneet ulkomaiden lähettiläät saivat kuulla asukkaitten omakohtaisia kertomuksia, millaista elämä on jatkuvan pommituksen alaisena, mitä on jatkunut useiden vuosien ajan. Tilaisuus oli järjestetty aukealle kentälle, ja Netanyahu selitti läsnäolijoille, että he ovat rakettien kantamatkan piirissä, ja jos hälytys tulee, heillä on tasan 30 sekuntia aikaa juosta suojatilaan. Tilaisuudessa esiteltiin myös kokoelma erityyppisten rakettien jäännöksiä, osa iranilais- tai kiinalaisvalmisteisia Kassam-raketin osia.

RANSKAN lähettiläs Christophe Bigot kertoi journalisteille, että tilaisuus oli havaintoesitys siitä, mitä tapahtuu Gazan lähistöllä. Hän sanoi kuusi vuotta kestäneen virkakautensa aikana Israelissa vierailleensa useasti sekä Gazan että pohjoisen rintamalla. Haifassa hän joutui kolmesti kokemaan hälytyksen raketin lähestymisestä ja juoksemaan joka kerran suojaan. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=291548

2. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, jonka mandaatti päättyi virallisesti tammikuussa 2009, kertoi arabiliiton ulkoministereitten kokouksessa Kairossa eilen, että hän aikoo joka tapauksessa esittää esityksensä Palestiinan valtion hyväksymiseksi YK:n supertarkkailijaksi marraskuun 29. päivänä huolimatta siitä, että häntä on painostettu monelta taholta siirtämään esitystään ensi vuoden tammikuun loppupuolelle tai myöhemmäksi, sillä USA:n presidentti Barack Obama ”kruunataan” toiselle virkakaudelle tammikuun 20. päivän tienoilla – ennen tai jälkeen – ja Israelin vaalit pidetään 22. tammikuuta.
Abbas pyysi arabimaita tukemaan hänen esitystään luvaten, että rauhankeskusteluja Israelin kanssa voidaan jatkaa vaikka seuraavasta päivästä alkaen, kuten Al-Arabiya raportoi.
Fatahin virkailija totesi journalisteille, että kaikki 22 arabimaata ovat luvanneet tukea Abbasin hakemusta YK:ssa. Hänen vakuutuksensa vahvistui Saudi Arabian luvattua Abbasille tukensa tämän äskeisen vierailun aikana.

USA:n presidentti Obama sanoo vastustavansa PLO:n hakemusta YK:ssa. EU:n taholta on esitetty pyyntöjä Abbasille, että hän siirtäisi esitystä myöhemmäksi. Abbas toivoi, että EU olisi antanut yhteisen julkilausuman esityksestä, mutta se ei toteutune. Abbas sanoo, että viisi EU-maata on luvannut tukea häntä ja 7 muuta harkitsee vielä. PLO:n nimissä tehtävä esitys Palestiinan valtion supertarkkailijan asemasta saanee automaattisen enemmistön YK:n yleis-kokouksessa, mutta sen arvoa vähentää merkittävien länsimaiden vastustus.
USA uhkaa poistaa PA:lle vuosittain antamansa avustukset, ja samoin Israel harkitsee taloudellisia pakotteita. Abbasin tulkinta, että esitys pelastaa kahden valtion periaatteen, ei ole saanut tukea, vaan päinvastoin sen katsotaan aiheuttavan vaarallisen tilanteen.
FATAHIN keskuskomitean jäsen Mohammed Sthayyeh sanoo, että on väärin rangaista palestiinalaisia tästä rauhanomaisesta ja laillisesta askeleesta. Vapaus ennen leipää, kuten hän sanoi puhuessaan PLO :n järjestämässä lehdistötilaisuudessa al-Birehin arabikylässä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=291554

3. RANSKAN Israelin lähettiläs Christophe Bigot kertoi JP:n toimittajalle puhelin-haastattelussa, että 27 EU-maata harkitsevat Hizbullahin asettamista terrorijärjestöjen listalle. Erityisesti USA on esiintynyt ärtyisästi Euroopan maiden haluttomuuteen suostua pitämään Hizbullahia terrorijärjestönä vedoten siihen, että sillä on edustajia Libanonin parlamentissa ja ministereitä sen hallituksessa.
Bigot kertoi, että EU odottaa Bulgariassa suorittujen tutkimusten tuloksia Burgassa alkuvuodesta tehdystä terrori-iskusta, jossa kuoli viisi israelilaista nuorta turistia ja bussinkuljettaja haavoittui pahoin. Israelin tutkijat tulivat johtopäätökseen, että isku oli yhteisoperaatio Iranin ja Hizbullahin kesken.

Bigot kertoi edelleen, että englantilaiset ovat halukkaita asettamaan Hizbullahin terrori-järjestöjen listalle, mutta että he odottavat tuloksia Bulgariassa suoritetuista tutkimuksista. 
Hän vakuutti, että Ranskalla on runsaasti kokemusta Hizbullahin suorittamista terrori-iskuista toimittajan muistuttaessa v. 1983 Hizbullahin suorittamasta iskusta ranskalaista sotilas-tukikohtaa vastaan, jossa 58 ranskalaista laskuvarjojääkäriä sai surmansa. Sen sijaan hän katsoi, että Al-Manar TV-aseman sulkeminen Ranskassa on toinen kysymys, sillä sen ohjelman katsottiin antisemitismillään rikkovan Ranskan arvomaailmaa.
USA:n edustaja Brennan arvosteli EU:n haluttomuutta tunnustaa Hizbullahin vaarallisuus, sillä se häiritsee USA:n omia terrorinvastaisia toimia. USA julisti Hizbullahin terrorijärjestöksi n. 1995 ja on siitä lähtien järjestelmällisesti boikotoinut sitä. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=291555

4. EGYPTIN uusi perustuslaki, jota on laadittu sadan hengen, pääasiassa Muslimiveljes-kunnan ja Salafi-järjestöjen jäsenten toimesta, perustuu Islamin sharia-lakiin. Luonnos julkistettiin Veljeskunnan web-sivulla ja sen käänsi Dalit Halevi. Pääkohtia siitä:
(Sunni) Islam on maan uskonto, arabia sen kieli ja lainsäädäntö perustuu islamin lakiin.
Kristittyjen ja juutalaisten uskonnon periaatteet ovat heidän henkilökohtaisia ja uskonnollisia kysymyksiä koskevan lainsäädäntönsä tärkein perusta. Al-Azthar on riippumaton islamin instituutio, jonka tarkoituksena on levittää islamin ja uskonnon viestiä.
Kaikki kansalaiset ovat tasa-arvoisia lain edessä. Diskriminointi on kielletty sukupuolen rodun, kielen, uskonnon, uskomusten, mielipiteen tai sosiaalisen aseman perusteella.
Valtio suojelee monoteististen uskontojen vapaata uskontonsa harjoittamista lain puitteissa.
Mielipiteen ilmaisun vapaus taataan, mutta sen ei sallita halventaa profeettaa tai profeettoja.
Perjantaina ainakin 10 000 ihmistä osoitti mieltään Kairossa vaatien, että perustuslain tulee perustua islamin lakiin. Muslimiveljeskunta eikä Salafien Al-Nour puolue osallistuneet virallisesti mielenosoitukseen, jonka järjestivät eri salafi-ryhmät.
Presidentti Mursi vakuutti vaaliaikana: ”Koraani on (ja pysyy) meidän perustuslakimme, profeetta Muhammed on johtajamme, Jihad on tiemme ja kuolema Allahin hyväksi on tärkein ihanteemme.” Hän sanoi myös: ”Kansamme tulee nauttimaan siunauksesta ja uudistumisesta  vain islamin sharian kautta. Vannon Allahin ja teidän kaikkien edessä, että perustuslain lopullinen muoto tekstivallinnasta riippumatta tulee - jos Allah sen suo - kuvastamaan islamin sharia-lakia.”  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162024#.UKIDYWJHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          Israelin kotirintaman johto päätti maanantai-iltana, että koulut alkavat tiistaiaamuna normaalisti, mikäli raketti-iskut Gazasta ovat loppuneet, eikä aseteta rajoituksia kansalaisten kokoontumiselle. Aiemmin yli 250 hengen kokoontumiset oli kielletty. Tulitauon oli määrä tulla voimaan 24.00 aikaan tiistaiyönä, mutta jihad laukoi rakettinsa kohti Ashdodia kuuden aikaan tiistaiaamuna. Terrorijärjestöt ovat aina liittäneet tulitauko-ilmoitukseensa rajoitteen: ”ellei Israel riko sitä hyökkäyksillään”. Hamas on vuosien aikana julistanut lukuisia tulitaukoja, mutta ne ovat poikkeuksetta rikkoontuneet jonkun ryhmän aloitettua rakettiensa ampumisen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162018#.UKIFaGJHT-k
-          Juudeassa ja Samariassa (Yeshassa) olevat museot saavat lopultakin hallituksen rahoituksen ja ovat siten ”laillisia”, kuten kulttuuriministeri Limor Livnat kertoi. Varat tullaan siirtämään Juudean ja Samarian museoneuvoston käsiin, jonka velvollisuutena on jakaa niitä eri museoille. Juudea ja Samaria ovat virallisesti ”hallinnollisen periaatteen mukaan” hallittuja eikä Israelin laki ulotu sinne, vaikka siellä asuvat juutalaiset ovat Israelin lain alaisia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162013#.UKIH1mJHT-k
-          IDF aikoo ottaa palvelukseensa 14 000 ääri-ortodoksinuorta. Tuhansia 18-19-vuotiaita nuoria tullaan rekrytoimaan tulevan kesän aikana. Sen sijaan 40 000 nuorta, jotka ovat ylittäneet ikärajan, ei velvoiteta astumaan asepalvelukseen, kuten hallitus päätti maanantaina. Oikeus antoi hallitukselle velvoitteen laatia uudet säännöt - Tal-lain loputtua – ortodoksinuoren asepalveluksen suorittamisesta.  http://www.timesofisrael.com/idf-put-forward-universal-conscription-plan/
-          Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah uhosi eilen, että Israelin haluttomuus vastata millään tavoin Hizbullahin lähettämän UAV-koneen Israelin ilmatilaan lokakuussa osoittaa shia-armeijan uudesta voimasta maan eteläosassa. Puhuessaan videon välityksellä marttyyrien päivän tilaisuudessa hän sanoi Hizbullahin saamien miehittämättömien tiedustelukoneitten edustavan uudenlaista pelotetta vihollisille. Hän kritisoi arabiliittoa ja arabimaita, etteivät ne puutu millään tavoin Israelin toimiin, miten se hyökkäilee Gazaan päivittäin surmaten ja haavoittaen tusinoittain ihmisiä. Hän sanoi, että Gaza muodostaa testin arabiliitolle. Hän sanoi Sudanin pääkaupungissa asetehtaassa sattuneesta räjähdyksestä, että se oli hyökkäys arabiliiton jäsenmaata vastaan, eikä kukaan sano mitään. Hän käytti suuren osan puheestaan kritisoidakseen Libanonin oppositioliikettä ”march 14” sekä kristittyjä, joiden hän sanoi toimivan yhteistyössä Israelin ja länsimaiden kanssa. Hän kielsi, että Hizbullah oli Beirutissa 19. lokakuuta tapahtuneen autopommin takana syyttäen oppositiota, että ne ilman todisteita osoittivat sormellaan Syyriaa ja Hizbullahia, mutta eivät Israelia. Pommi-iskussa kuoli Libanonin tiedustelujohtaja Wissam al-Hassan. http://www.timesofisrael.com/hezbollah-drones-entry-to-israel-a-different-reality-nasrallah-says/

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019