Sunday, November 25, 2012

SUNNUNTAI 25.11.12


SUNNUNTAI 25.11.12

1. IDF:n ja Gazan terrorijärjestöjen välinen asemasota, joka päättyi sopimuksen mukaan tulitaukoon keskiviikkoiltana klo 21.00, ei saavuttanut Israelille niitä tavoitteita armeijan komentajan vakuutteluista huolimatta, joita kansa oli odottanut. Varmaa on se, että niiden infrastruktuuria haavoitettiin vakavasti, mutta jos tarkoituksena oli lopettaa terrori-järjestöjen kapasiteetti ja tahto uusiin iskuihin, siinä epäonnistuttiin surkeasti. Hamas on saanut uutta itsetuntoa ja –luottamusta, ja uhmaa avoimesti Israelin armeijaa, onhan sillä nyt Egyptin tuli takanaan, ja kuten Hamasin perustajajäseniin kuuluva Mahmoud Zahar toteaa, Iran on luvannut avustaa Hamasia entistä enemmän lisäten sekä taloudellista että sotilaallista apuaan. ”Iran on luvannut lisätä apuaan Hamasin saavuttaman voiton ansiosta,” kuten Zahar toteaa. ”He antavat meille Allahin nimessä, ilman ehtoja, ja minä olen todistaja tässä. Meidän oikeutemme on saada aseita ja rahaa Iranilta.”

ZAHAR jatkoi vuodatustaan todeten, että ”Pillar of Cloud” opetti Israelille, että sen tulee miettiä kahdesti ennen kuin edes haaveilee iskuista Iraniin. Hän viittasi siihen, miten Hamasin raketit osuivat asuinrakennuksiin Tel Avivin esikaupungissa. Hän esitti myös väitteen, että Hamas oli ampunut alas 7 IAF:n F-16 taistelukonetta, mistä hänellä ei ole mitään näyttöjä.
Zahar viittasi Hamasin ulkopoliittisen kakkosmiehen Moussa Abu Mazoukin lausuntoon: ”Meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin jatkaa aseiden hankkimista Iranista kaikin tavoin.”
Iranin avuliaisuutta avustaa Hamasia asein ja rahavaroin kilpailee Qatarin emiiri, joka Gazan vierailun aikana ennen 8 päivän asemasotaa lupasi Hamasille 400 miljoonaa USD. http://www.timesofisrael.com/iran-to-increase-financial-military-aid-for-gazan-terrorist-groups-hamas-founder-says/

2. HAMASIN poliittisen toimiston virkailija Izzat al-Rishaq totesi Facebookin sivullaan lauantaina, ettei tulitaukosopimukseen sisälly Egyptin vakuutusta estää aseiden salakuljetus Gazaan. ”Ei ole totta, mitä jotkut ihmiset väittävät, että tulitaukosopimukseen liittyy Egyptin vakuutus estää aseiden salakuljetus Gazaan Siinaille sijoitettavien USA:n erikoisjoukkojen avulla”, hän totesi. ”Nämä vuodot ovat Israelin yrityksiä vähentää tappionsa vaikutusta.”

HAMASIN kakkosmiehen Abu Marzoukin tunnustuksen journalisteille, ettei Hamas aio taipua vaatimuksiin lopettaa aseistautumista kaikin tavoin, ennustetaan vaikeuttavan tänään Kairossa jatkuvia jatkoneuvotteluja, joissa neuvotellaan – epäsuorasti – uusista menetelmistä, joilla rajaliikenne Gazasta Israeliin ja Egyptiin tullaan järjestelemään. Hamas vaatii rajojen avaamista ei vain Egyptiin vaan myös Israeliin - mukaan lukien vesialueet.
Israel on jo myöntynyt siihen, että kalastusalukset saavat purjehtia kauemmas merelle.
Israelin periaatteena on kuitenkin, että myönnytyksiin on vastattava samalla tavoin.
Siten Israel tarjoaa rajamuodollisuuksien helpottamista, jos Hamas luopuu aseiden sala-kuljetuksesta. Hamas on jo ilmoittanut varsin kärkevästi, ettei se koskaan voi luopua Gazan puolustamisesta, ja siihen se tarvitsee aseita.

ISLAMIC Jihad, toinen Gazassa toimiva terrorijärjestö, ilmoitti lauantaina, että se tulee myös jatkamaan aseitten hankkimista, kuten Israelin radio kertoi.
Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh kertoi lehtimiehille, että Israel oli laajentanut kalastus-alusten operaatioaluetta neljään mailiin. Israelin edustaja kertoo ynetnews.com mukaan, että kalastusaluetta on laajennettu kolmesta kuuteen mailiin osana tulitaukosopimusta. Toiseksi Israel sallii Gazan maanviljelijöiden hoitaa peltojaan turva-aidan lähellä, mikä on ollut kielletty.

PÄÄMINISTERI Netanyahu tarttui uutisiin, ettei sopimukseen tulitauosta sisälly aseiden salakuljettamisen kieltoa todeten, että keskustellessaan presidentti Obaman kanssa he sopivat, ettei aseiden salakuljetus Gazaan ole sallittua ja että USA ja Israel yhdessä tulevat taistelemaan sitä vastaan. ”Me totesimme yhdessä, minä ja Obama, ettei Israel voi istua kädet ristissä seuraten, miten Hamas aseistautuu uusin terroriasein, jotka valtaosin tulevat Iranista.”
THE TIMES of Israel toteaa artikkelissaan, että IAF iski 1500:an kohteeseen Gazassa, ja että Gazasta ammuttiin suunnilleen yhtä monta rakettia ja kranaattia Israeliin. Molemmat puolet ovat vakuuttaneet selviytyneensä taisteluista voittajana.
IDF:n komentaja Benny Gantz vakuuttaa, että IDF tiesi, mihin se pyrkii ja pystyi ne saavuttamaan. ”Kaikki operaation tavoitteet saavutettiin menestyksellisesti”., hän totesi jatkaen: ”Kun pöly on laskeutunut ja Hamas suorittanut vahinkojen suuruuden arvioinnin, se tulee havaitsemaan toimiensa johdosta maksamansa hinnan. Tulokset puhuvat puolestaan.”   http://www.timesofisrael.com/hamas-truce-agreement-says-nothing-about-stopping-the-flow-of-weapons-into-gaza/

3. DEBKAFILE kertoo artikkelissaan, että Netanyahu ja Obama keskustelivat varmistetussa puhelinneuvottelussa Israelin keskeisestä vaatimuksesta salakuljetuksen lopettamiseksi Iranista ja Libyasta Sudaniin ja sieltä Egyptin ja Siinain kautta Gazan kaistalle. Keskustelu käytiin keskiviikkona 21.11. samaan aikaan, kun terroristi räjäytti pomminsa Tel Avivin bussissa haavoittaen 27 ihmistä, kolme heistä vaarallisesti. Obama oli yhteydessä presidentti mursin kanssa, ja tässä keskustelussa sovittiin erikoisjoukkojen sijoittamisesta Siinaille.

Netanyahu, Barak ja Liberman olivat valmiit suostumaan siihen, että Egypti toimii salakuljetuksen estämisen takaajana, mutta Mossadin johtaja Tamir Pardo yhdessä muiden turvallisuusjohtajien kanssa varoittivat, ettei Egyptillä ole siihen tarvittavia keinoja.
Siksi USA:n vakuutus erikoisjoukkojen sijoittamisesta Siinaille lähiaikoina rauhoitti Israelin johtajia, koska USA:n tarjous turva-aidan rakentamiseksi Suezin kanavan varteen kestäisi useita kuukausia, eikä se muutenkaan estäisi aseiden salakuljetusta.

Erikoisjoukkojen tehtävänä on jahdata Siinailla toimivia salakuljetusjärjestöjä ja estää niiden välittämien aseiden kuljettaminen edelleen Gazan kaistalle. Artikkelissa spekuloidaan, että USA:n erikoisjoukkojen toiminta Iranin aselähetyksiä vastaan on ensimmäinen osoitus USA:n uudesta politiikasta Irania vastaan. Israelin virkailijat ovat suorastaan hämmästyneet Obaman valmiudesta toimia vastoin sitä, mihin hän ei aiemmin olisi suostunut. Artikkelin mukaan USA:n joukot toimivat siten Egyptin rinnalla tulitaukosopimuksen varmistamiseksi. http://www.debka.com/article/22557/Obama’s-pledge-of-US-troops-to-Sinai-next-week-won-Israel’s-nod-for-ceasefire

4. KAIRON  Tahrir-aukiolle kokoontuneet nuoret osoittivat mieltään viime vuonna viikon kestäneissä mielenosoituksissa menehtyneitten puolesta ja turvallisuusjoukkojen asettamista vastuuseen toimistaan, mutta torstaina presidentti Mursin päätös ottaa itselleen diktaattorin valtuudet sai heidät osoittamaan mieltään Mursin yksipuolisia päätöksiä vastaan. Mielenosoittajat nujakoivat poliisien kanssa ja yrittivät useaan kertaan päästä Muslimiveljeskunnan toimitiloihin, mutta poliisi esti sen väkivaltaisesti. 300 Ihmistä haavoittui perjantain mellakoissa.

Mielenosoittajien tueksi nousivat Egyptin tuomarit, jotka lauantaina kehottivat maan kaikkia oikeuslaitoksia ja syyttäjänvirastoja aloittamaan yhteisen lakon keskeyttäen kaiken toiminnan virkapaikallaan. Heidän vihansa nosti pintaan Mursin erotettua suositun yleisen pääsyyttäjän Abdel Maquid Mahmoudin, joka oli virassa jo presidentti Mubarakin aikana.
IAEA:n entinen pääjohtaja Mohamed ElBaradei esitti voimakasta kritiikkiä presidentti Mursin vallan kahmimisesta vastaan  tekosyyllä, että hänen tarkoituksensa on sen kautta valmistaa vallansiirtoa uuden perustuslain valmistuttua.

ElBradei sanoi Reutersin ja AP:n haastattelussa keskustelleensa muiden oppositiojohtajien kanssa ja sanoi odottavansa voimakkaita vastalauseita johtavilta länsimailta. Hän totesi, ettei ole mitään muuta vaihtoehtoa, kuin että Mursi peruuttaa julkilausumansa, joita hän kutsui  fasistisiksi ja despoottisiksi. Mursin vastustajat kuuluttavat suurta mielenosoitusta tiistaiksi, jossa vaaditaan Muslimiveljenkunnan kasvattaman ja presidentiksi nostaman Mohamed Mursin diktatoristen päätösten peruuttamista. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=293246

5. UUTISOTSIKOITA
-          Likudin jäsenet menevät tänään vaaliuurnille valitakseen puolueen edustajat tammikuun 22. päivänä pidettäviin Knessetin vaaleihin. Rekisteröityjä jäseniä on 125 351, joiden tulee 97 kandidaatin joukosta kansanedustajaehdokkaat 25:en paikkaan. Viimeisten mielipidetiedustelujen mukaan Likudin ja Israel Beitenun liittoutuma saisi 34 – 38 edustajapaikkaa. Ennen Gazan operaatiota ennusteet osoittivat paljon suurempia lukuja. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=293314
-          The Sunday Times raportoi Israelilaisiin satelliittikuviin perustuen, että Iran on aloittanut kiireisen aseitten kuljettamisen meritse rahtilaivoilla Sudaniin, josta ne kuljetetaan eri teitä Gazan kaistalle. Rahtialuksen nähdään lastaavan ruumaansa FAJR-5 raketteja ja muita sotilaallisia tarvikkeita. Puolustusministeriön politiikan ja poliittis-sotilaallisten kysymysten johtaja Amos Gilad syytti Sudania, että se toimii aseitten salakuljetuksen välittäjämaana Iranin avustuksella. Sudan puolestaan syyttää, että Israel pommitti Khartoumissa Sudanin pääkaupungissa sijaitsevaa sotilastarvikkeita valmistavaa tehdasta sytyttäen sen tuleen. Artikkelissa vihjataan, että Iranilla on kiire aseistaa liittolaisiaan Hamasia ja Hizbullahia olettaessaan Israelin ja USA:n voivan aloittaa hyökkäykset Iranin ydinlaitoksia vastaan. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=293324
-          Jerusalemin Shuafatin arabilähiössä vandaalit iskivät toistamiseen arabien omistamia autoja vastaan rikkoen renkaita ja kirjoittaen niiden kylkiin iskulauseita, kuten ”Price tag Gaza”, Hintalappu Gazan vuoksi, yhteen autoon. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=293322
-          Israel on yrittänyt vaikuttaa YK :n jäsenvaltioihin, että ne vastustaisivat PA:n esitystä Palestiinan valtion hyväksymisestä supertarkkailijan asemaan YK:ssa, mikä antaisi sille oikeuden tulla valituksi eri YK:n alaisiin toimikuntiin ja neuvostoihin. USA, Ranska Saksa ja Englanti ovat varoittaneet Abbasia esityksen jättämisestä marraskuun 29. päivänä, joka on YK:n v. 1947 tekemän Palestiinan maan jakoesityksen vuosipäivä, minkä palestiinalaiset ja arabimaat hylkäsivät. Israel pohtii, mitä vastatoimia se tulisi tekemään. Apulaisulkoministeri Danny Ayalon vihjaa, että hän voi aloittaa keskustelut toisten palestiinalaisryhmien kanssa ohittaen Abbasin. Yhtenä vaihtoehtona on E-1 alueen rakentamisen aloittaminen Maale Adumimin ja Jerusalemin välillä, mistä USA on varoittanut, koska se vaikeuttaisi Palestiinan valtion yhtenäisyyttä. Israelin näkemyksen mukaan Abbasin aloite rikkoo Oslon sopimuksia ja kaikkia sen jälkeen sovittuja järjestelyjä. Abbasin leirissä katsotaan, että IDF:n viimeinen operaatio Gazassa on voinut nostaa palestiinalaisten suosiota, ja siksi katsovat, että rauta pitää takoa silloin, kun se on hehkuva. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=293279, http://www.timesofisrael.com/abbas-confident-free-world-will-support-palestinian-un-bid/
-          Egyptin turvallisuusjoukkojen asema Rafassa Siinailla tuhoutui osittain pommihyökkäyksessä, raportoi Al-Arabiya. Kaupunki sijaitsee Siinain ja Gazan rajalla siten, että kaupunki jakaantuu kahtia, osan jäädessä Gazan puolelle. Paikalle koottiin kiireesti runsaasti turvallisuusjoukkoja, jotka haravoivat ympäristöä mahdollisten räjähtämättömien pommien löytämiseksi. Hyökkäys on paikallisen jihad-järjestön suorittama, jotka sumeilematta haastavat Egyptin armeijaa uskaliailla hyökkäyksillä sekä armeijan  että poliisin joukkoja vastaan. http://www.timesofisrael.com/explosion-rocks-egyptian-intelligence-building-in-rafah/
-          Saudi Arabia naiset alistetaan sähköisen SMS järjestelmän kautta talutushihnaan, jonka avulla miehet pystyvät paikantamaan heidät. Saudinainen ei saa ajaa autoa, ei mennä yksin ilman miessaattajaa kauppoihin eikä matkustaa ulkomaille ilman miehen lupaa ja silloinkin vain miehen saattamana. Tämä täytynee tulkita siten, etteivät saudimiehet – koskee kyllä laajemminkin arabimiehiä – luota toisiinsa, ja siksi haluavat peittää naisensa päälaesta varpaisiin, vain kapea viiru katsomista varten. http://english.alarabiya.net/articles/2012/11/22/251255.html
-          Moni kyselee Israelissa, miksi maalle, joka tulittaa sitä raketeillaan, pitää viedä ruokaa, lääkkeitä ja muita välttämättömyystavaroita, mutta myös toimittaa sinne sähkövirtaa ja polttoaineita ja ottaa siellä haavoittuneita hoidettaviksi sairaaloihinsa. Kuitenkin maailma syyttää Israelia lastenmurhaajaksi ja terrorivaltioksi, kuten Turkin pääministeri Erdogan totesi operaatio Pillar of Cloud aikana. Israelin olisi korkea aika tajuta, anti-semitistinen maailma syyttää Israelia teki mitä tahansa tai oli tekemättä mitään. Syyt ovat paljon syvemmällä, ihmisten sydämissä, josta lähtevät pahat ajatukset, haureudet, murhat, aviorikokset, jotka saatuaan vallan saastuttavat ihmisen. http://www.jpost.com/Opinion/Editorials/Article.aspx?id=293286
-          USA on päättänyt perustaa ensimmäisen F-35 koneilla varustetun laivueen. Kone on kärsinyt toistuvista ongelmista ja sen kustannukset ovat nousseet moninkertaisiksi. Lisäksi jotkut epäilevät, että sen huippuunsa varustettu tietokonein ohjattu järjestelmä on altis hakkereille, jotka voivat siepata sen hallintajärjestelmät.(JP. Andrea Shalal-esa, 25.11.12)
-          Jordania torjui Iranin tarjouksen saada ilmaista öljyä vastapalveluksia vastaan. Israel joutuisi tämän johdosta entistä enemmän saarroksiin. (JP)
-          Israel aloittaa ilmapuolustuksen kakkosvaiheen Majic Wand, eli Davids Sling, Arrow-2 torjuntaohjuksen testauksen. Järjestelmän tulisi olla käyttökunnossa 2014. Se on tarkoitettu Iron Dome järjestelmän täytteeksi nopeammille ohjuksille. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=293331No comments: