PERJANTAI 30.11.12


PERJANTAI 30.11.12

1. JERUSALEMIN kaupunki teki alustavan päätöksen pääkaupungin vanhassa osassa sijainneen mutta jordanialaisten tuhoaman suuren synagogan rakentamiseksi noudattaen pääosin tuhotun rakennuksen ulkomuotoa, joskin sisäosiltaan se rakennetaan nykyaikaisten vaatimusten mukaan. Siten 3-kerroksinen rakennus varustetaan hissillä ja sosiaalitiloin.
Synagoga, joka tunnetaan nimellä ”Tiferethin synagoga”, rakennettiin 1800-luvulla.
Maapohjan osti Ashkenazi Hashidim vuonna 1843. Synagogan rakentaminen kuitenkin viivästyi siten, että se vihittiin käyttöön vasta 1872. Se tunnettiin aikoinaan myös perustajansa mukaan nimellä Nissan Bek synagoga.

ITÄVALLAN keisari Franz Joseph vieraili Israelissa v. 1969 synagogan ollessa rakennus-vaiheessa, ja esitti ihmettelynsä, miksei synagogaan rakenneta kupolia. Keisarin oppaana  toiminut rabbi vastasi tähän liukkaasti: Rakennus on nostanut hattuaan keisarin kunniaksi. Keisari Franz Joseph päätti silloin lahjoittaa varat kupolin rakentamiseksi. Sen johdosta kupolia alettiin nimittää Franz Josephin hatuksi.

ITSENÄISYYSSODAN aikana 1948 Tiferethin synagogaa, kuten myös lähellä sijaitsevaa Hurvan synagogaa, käytettiin Haganan puolustuspesäkkeenä. Jordanian arabilegioonan joukkojen miehitettyä vanhankaupungin, he räjäyttivät synagogan toukokuun 21. päivänä kello yhden aikaan aamuyöstä. Hurvan synagoga räjäytettiin muutaman päivän kuluttua. Tämä oli osa Jordanian taktiikkaa tuhota kaikki juutalaisten synagogat ja uskonnolliset rakennukset miehittämästään Jerusalemin itäosasta. Jerusalemin kaupunki päätti jättää Tiferethin synagogan rauniot siistimisen jälkeen koskemattomiksi. Hurvan synagoga rakennettiin uudelleen. Se vihittiin 2010 vähäisten arabimielenosoitusten saattelemana.

TIFERETHIN synagogan rakentamiseksi tuntematon lahjoittaja antoi 50 miljoonaa USD, mikä tarvitaan rakennuksen uudelleen rakentamiseksi. Töitä vaikeuttaa autoyhteyden vaikeus mutkaisten katujen ja kapeiden sisäänkäyntiaukkojen aiheuttamien ongelmien vuoksi, kuten Shlomi Attias Jerusalemin vanhankaupungin juutalaiskorttelin rakennus- ja kehittämis-yhtiöstä
(JQCD) toteaa.
Jerusalemin pormestari Nir Barkat sanoo lausunnossaan, Jerusalemin kaupunki pitää tärkeänä kunnostaa ja uudelleen rakentaa kaupungin perintökohteet. ”Tiferethin synagoga oli juutalaisen yishuvin (asutuksen) symboli Jerusalemissa, ja me olemme ylpeitä voidessamme herättää sen henkiin ja rakentaa uudelleen.”
Attias toteaa, että ennen rakentamisen aloittamista välttämättömät arkeologiset kaivaukset aloitetaan pian. Vanhankaupungin aluetta valvova UNESCO esitti varauksia Hurvan synagogan rakentamisen yhteydessä peläten sen aiheuttavan arabien mielenosoituksia, ja tämä pelko on huomioitava tämänkin yhteydessä. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=293791

2. MAAILMAN hämmästellessä tai ihastellessa – kukin ideologisilta juuriltaan katsoen – palestiinalaisten riemuitsemista saatuaan YK:n yleiskokouksessa varsin kyseenalaisen ylennyksen supertarkkailijan asemaan, joka antaa sille oikeuden tulla valituksi YK:n alaisiin komiteoihin ja valiokuntiin, Israelin kansa seuraa varsin penseän tuntuisesti uusien puolueiden perustamista ja entisten valmistautumista tammikuun 22. päivän Knessetin vaaleihin pitäen puolueen sisäisiä vaalejaan ehdokasasettelun valmistamiseksi.

KUKKONA tällä kumpareella – etten sanoisi tunkiolla, kuten sanonta kuuluu – ylvästelee Netanyahun johtama Likudin ja Israel Beitenun eli ”Likutenun” yhteistoimintaliittoutuma. Sille ennustetaan varsin selvää vaalivoittoa, mutta voidakseen hallita maata, se tarvitsee Knessetissä yli 60 edustajaa eli sen täytyy saada kumppanikseen muita puolueita. Tämä tekee hallitsemisesta monimutkaisen ja vaikeuttaa pitkäjännitteisten suunnitelmien laatimista ja toteuttamista, sillä jokainen puolue esittää omat ehtonsa ja toiveensa.
Labour-puolueen jäsenet antoivat äänensä eilen ja tuloksia odotettaan aamupäivän kuluessa.
Puolue ei saanut nimekkäitä henkilöitä houkuttelemaan äänestäjiä, mikä voi tuntua puolueen menestyksessä tammikuussa. Suurin huomio kohdistuu puolueen puheenjohtajan Chelly Yechimovichin ja entisen puheenjohtajan Amir Peretzin keskinäiseen kampailuun. Jäsenistä äänesti 58 %, Beit Shemeshin vaalipaikka jouduttiin sulkemaan mellakoiden vuoksi. Äänestyksellä valitaan ehdokkaat paikoille 8 –12, ehdokkaita oli 83, jotka kamppailevat ennusteiden mukaan 20:stä edustajapaikasta Knessetissä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=294015

3. PA:N puheenjohtajan Mahmoud Abbasin, jonka virallinen kausi päättyi 2009 tammikuussa, jonka jälkeen hän on jatkanut ”presidentin” toimessaan laittomasti kuten myös hänen hyväksymänsä Salaam Fayadin johtama hallitus, sai YK:n yleiskokoukselle tekemälleen esitykselle palestiinalaisten nostamiseksi tarkkailijan asemaan 138 jäsenmaan kannatuksen, sitä vastusti 9 maata, mukana USA, Israel, Kanada, Tsekin tasavalta, Palau, Micronesia, Nauru, Panama ja Marshallin saaret, 41 maata pidättyi äänestämästä.                     

SEKÄ USA että Israel varoittivat toistamiseen Abbasia vakavista seurauksista, jos hän turvautuu tällaiseen kavalaan temppuun, joka rikkoo Oslon sopimuksia ja samalla mitätöi suurelta osin vuosien aikana tehdyt jatkosopimukset ja järjestelyt. Abbasin tärkein innoite jatkaa tällä itsetuhoisella tiellä lienee ollut kuvitelma voida jatkaa Israelin vastaista taistelua diplomaattisella ja poliittisella rintamalla havaittuaan, etteivät palestiinalaiset pysty kamppailemaan tasavertaisesti Israelin kanssa taistelutantereella todellisin asein.
Arabit vakuuttavat, että he rakastavat kuolemaa enemmän kuin elämää. Israelilaiset puolestaan vastaavat tähän, ettei rauhaa ole mahdollista saavuttaa ennen kuin elämä on heille tärkeämpi kuin kuolema, tai että he rakastavat lapsiaan enemmän, kuin heidän kuolemaansa marttyyrina, ja enemmän kuin vihaavat israelilaisia.

PÄÄMINISTERI Netanyahu totesi puheessaan eilen, että Abbasin jääräpäinen ponnistelu yksipuolisiin ratkaisuihin ja asian vieminen YK:n yleiskokoukseen tunkevat rauhan-keskustelujen aloittamisen ja sopimuksen solmimisen entistäkin kauemmas tulevaisuuteen, eikä YK:n päätös muuta tilannetta käytännössä mitenkään. Hän puhui tilaisuudessa, jolla kunnioitettiin Egyptin presidentin Anwar Sadatin Israelin vierailun 35. vuosipäivää. ”Israelin käsi on ojennettuna rauhaan, mutta Palestiinan valtiota ei tulla perustamaan, ennen kuin Israel tunnustetaan juutalaisena valtiona. Palestiinan valtiota ei tulla perustamaan ilman julistusta vihollisuuksien lopettamisesta ja turvallisuusjärjestelyjen toteuttamista Israelin valtiolle ja sen kansalle”, Netanyahu vakuutti lisäten: ”Riippumatta siitä, kuinka monta kättä nostetaan YK:ssa mikään mahti maailmassa ei voi irrottaa juutalaista kansaa Israelin maasta.”

EUROOPAN maat, nekin jotka rohkeasti vakuuttivat seisovansa Israelin rinnalla ja vastustavansa PA/PLO:n yksipuolisia toimia YK:ssa, vetäytyivät niille annetusta vastuustaan. Monet ovat sitten jälkeen päin häpeällisesti rohkeutensa petettyä tulleet vakuuttelemaan, ettei tämän tarvitse vaikuttaa niiden ystävyyteen Israelia kohtaan. http://www.timesofisrael.com/un-recognition-only-pushes-away-the-prospect-of-a-palestinian-state-netanyahu-says/
Israelin apulaisulkoministeri totesi YK :n äänestystuloksen jälkeen: ”Tämä on historiallinen tappio palestiinalaisille”. Hän kutsuu Abbasia ”diplomaattiseksi terroristiksi”.
Puoluejohtajat ovat syyttäneet Netanyahua, että hänen selkärangattoman politiikkansa vuoksi on ajauduttu tähän tilanteeseen, jossa PA:n puheenjohtaja avoimesti uhittelee häntä ja katsoo voivansa toimia miten tahtoo uskoen, että pääministeri kuitenkin antaa periksi.
Kuin osoitukseksi tilanteen omituisuudesta Netanyahu kehotti siirtämään 200 miljoonaa NIS PA:n tileille vähän ennen YK :n äänestystä.

JP:n kolumnisti Martin Sherman esittää varsin suorasukaista kritiikkiä Netanyahun ja Libermanin seuratessa sivusta reagoimatta mitenkään Abbasin yksipuolisiin toimiin maailmalla, joista tämä YK:n seikkailu on viimeisimmistä. Sekä Juudean ja Samarian juutalaisasukkaat että Women in Green ovat vaatineet, että Israelin tulee liittää kaikki
C-alueet ja myös juutalais-enemmistöiset B-alueet Israeliin, mutta tätä lienee turha edes toivoa, sillä hän julisti jo päiviä ennen YK:n äänestystä, että hän tulee esittämään matalaa profiilia.
Kolme juutalaista aktivistia pidätettiin Tel Avivissa PA:n vastaisen mielenosoituksen yhteydessä. Poliisi esti Palestiinan lipun polton, mitä kansanedustajat Michael Ben Ari ja Arieh Eldad yrittivät mielenosoituksen aikana.

4. UUTISOTSIKOITA
-          USA antoi Iranille ultimaatumin, että ellei se suostu yhteistoimintaan IAEA:n kanssa ennen maaliskuuta 2013, IAEA:n tulee raportoida asiasta YK:n turvallisuusneuvostolle. Iranin uusi vuosi alkaa maaliskuun 21. päivä. Yleinen mielipide maailmalla on, että Iran tulee saamaan ydinpomminsa, sitä ei mikään enää voine estää, koska otollinen aika sen estämiseksi voimatoimin on mennyt. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=294003
-          USA:n senaattorit molemmin puolin salia esittivät vaatimuksia ja esityksiä, että USA:n taloudellinen tuki PA:lle tulee lopettaa sen yksipuolisen toiminnan vuoksi. Esityksissä on kuitenkin lisäys, jossa ensin tarkataan, viekö PA Israelin vastaisia syytöksiä Haagin kansainväliseen rikosoikeuteen. Tässä USA seuraa Netanyahun esikuvaa, joka päättämättömyydellään vei hänen vastustukseltaan hampaat. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=294019
-          Egyptin perustuslakia laativa paneeli hyväksyi laatimansa luonnoksen ilman kristittyjen ja vapaamielisten mukana oloa. Tämän tarkoituksena oli saada perustuslakiluonnos valmiiksi ennen sunnuntaita, jolloin perustuslakioikeus lupaa julkistaa päätöksensä paneelin lakkauttamisesta, koska se ei ole edusta tasapuolisesti eri kansankerroksia. Esitys on perustettu islamin sharia-lakiin, ja sen uskotaan kaventavan puheen vapautta ja naisten oikeuksia. Myös rangaistukset tullevat olemaan länsimaisten käsitysten mukaan barbaarisia ruumiin osien ja –jäsenten katkomisineen. 



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021