PERJANTAI 09.11.12


PERJANTAI 09.11.12

1. IDF:N sotilaat epäilivät Gazan palestiinalaisten asentaneen tienvarsipommeja turva-aidan vartta kulkevan tien varteen ja menivät tarkastamaan tilannetta. He löysivätkin useita pommeja, pari niistä suuria. Heidän ollessaan tulossa takaisin Israelin puolelle aitaa palestiinalaiset sytyttivät kaivamaansa tunneliin asentamansa räjähteet, joka aiheutti valtavan räjähdyksen ja jätti paikalle lähes viisi metriä syvän kuopan. Yksi sotilas haavoittui lievästi, mutta lähistöllä tyhjänä seissyt armeijan jeeppi sinkoutui 20 metrin päähän.

Gazasta Israelin puolelle kaivettu tunneli oli hyvin suuri, eikä sen tarkoituksesta ollut vielä tietoa. Sitä oli kuitenkin tarkoitus jatkaa aidan ali Israelin puolelle. Luultavasti sen kautta oli tarkoitus soluttaa sieppausryhmä Israelin puolelle panttivangin kaappaamiseksi, mitä palestiinalaiset ovat yrittäneet toistuvasti ja johon Hamasin johto kehottaa.
IDF:n edustaja Yoav Mordechai sanoi, että viime aikoina on ollut useita tilanteita, joissa IDF:n sotilaita on yritetty vahingoittaa tienvarsipommeilla. Tämän johdosta Gaza-divisioonan komentaja prikaatinkenraali Mickey Edelstein määräsi Givati prikaatin sotilaita suorittamaan tarkastuksia alueella, ja etsimään tien varteen asennetut pommit.

IDF julkisti lausunnon, jossa se toistaa tavanomaiseksi tulleen lauseen: ”IDF ei siedä Israelin asukkaita ja turvallisuusjoukkoja vastaan tehtyjä vahingoittamisyrityksiä ja IDF tulee jatkamaan operaatioitaan ketä hyvänsä vastaan, jotka harjoittavat terroria Israelia vastaan.” Lausunnossa todettiin lisäksi, että IDF katsoo Hamasin terroriorganisaatio, joka hallitsee Gazassa, vastaa mistä tahansa terrorista alueella. Puolustusministeri Ehud Barak kutsui torstain tilannetta hyvin vakavaksi toistaen lausunnossaan IDF:n antamaa.
Torstai-iltana terroristit vahingoittivat IDF:n panssarivaunua kranaatilla turva-aidan lähellä Kibbuts Nirimin alueella. IDF:n sotilaat olivat silloin kunnostustöissä aidan lähellä, kun terroristit avasivat tulen heitä kohti. Kukaan ei haavoittunut tulituksessa.
Samantapainen tulitus aloitettiin sotilaita vastaan tiistaina ensin laukaistuaan pommin, missä  kolme IDF:n sotilasta haavoittui, yksi heistä vakavammin ja vietiin sairaalaan.

2. VICTOR CHERNIVSKIN  asettama turvallisuuskamera kuvasi tilanteen, jossa arabien nähdään sytyttävän tuleen juutalaisten autoja Ranskalaisella Kukkulalla (French Hill) Jerusalemin itäosassa. Chernovsky kertoo, että tiistai-iltana hänen mentyään jo nukkumaan 22.30 aikaan, hän kuuli ulkoa koirien alkavan haukkua ja pamauksen. Koska viime vuonna oli sattunut samankaltainen tilanne Tzameret lähiössä, joka on osa Ranskalaista Kukkulaa, hän asensi paikoitusalueelle turvallisuuskameran, josta on yhteys iPhone puhelimeen.

Chernosky kertoi arabien päivittäisestä juutalaisasukkaitten häirinnästä. Arabit kivittävät heitä alhaalla wadissa, ja 8-9-vuotiaat arabilapset kivittävät heitä poliisin katsellessa sivusta arabien ilkkuessa ja härnätessä heitä. Usein he aloittavat ilotulitusrakettien ampumien illalla 11 ja 12 aikaan. He asensivat moskeijaansa uuden kovaäänisen, jonka ääni tunkeutuu sisälle huoneisiin. He huudattavat sitä viidesti päivässä, alkaen ennen aamun valkenemista kutsuessaan oikeauskoisia rukoilemaan Allahiaan. Hän kertoo arabien kivittäneen hänen vaimoaan ja kahta isoäitiään heidän istuessaan autossaan. Arabit kulkevat juutalaisten alueilla vapaasti, mutta he eivät voi mennä heidän kyläänsä. Maaliskuun 8. päivänä, joka on kansainvälinen naisten päivä, he päivän kunniaksi polttivat hänen autonsa.

CHERNOCSKY sanoo kunnioittavansa Jerusalemin poliisia, sillä he tekevät mitä voivat, eikä se ole paljon. 18-19-vuotiaat arabinuoret tulevat heidän alueelleen tehden mitä haluavat paeten sitten kylänsä, jonne poliisi ei uskalla mennä ilman vahvaa suojaa. He kivittävät jopa poliisiautoja, minkä johdosta he eivät mielellään tule alueelle. ”Tilanne on lähes sama kuin Gazassa”, hän toteaa kysellen, onko tämä alue osa Israelia ja sen pääkaupunkia vai ei.
Chernovsky valittaa, ettei Israelin media yleensä ole kiinnostunut näistä tarinoista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161880#.UJyaJ2JHT-k

3. MIGRONIN etäyhteisöstä kaksi kuukautta sitten karkotetut juutalaisasukkaat kokivat melkoisen shokin mennessään tarkastamaan kotejaan, joista heidät oli karkotettu, ja joita IDF:n sotilaiden tuli vartioita.
He havaitsivat mennessään alueelle, että IDF oli vetänyt sotilaansa pois jättäen heidän kotinsa vartioimatta. Lähistöllä asuvat arabit olivat käyttäneet hyväkseen heille tarjottua tilaisuutta ja varastaneet asunnoista kaiken irtaimiston ja särkeneet ikkunoita.
Yksi karkotetuista asukkaista Shaki Sat kertoi INN:n journalistille, että alue no 10 on laillisesti ostettu ja siksi IDF:n velvollisuus oli vartioida sitä ja asukkaitten jättämää irtaimistoa ja tavaroita kuten karkotusten yhteydessä sovittiin. Alueella asui 17 perhettä.

Asukkaat olivat esittäneet korkeimmalle oikeudelle, että heidän karkotustaan siirretään, kunnes heille rakennetaan uudet parakit Givat HaYekevin alueella. Alueen 10 asukkaat esittivät lisäksi, että heidän karkotustaan siirretään, kunnes heidän maanostonsa on laillisesti todettu, mikä tulee tehdä alueoikeudessa, koska korkein oikeus ei suorita sellaisia tutkimuksia. Korkein oikeus määräsi heidät kuitenkin karkotettaviksi syyskuun 4:en syyskuuta mennessä ja talot tuhottaviksi 11. syyskuuta. Alue no 10 taloja ei kuitenkaan tuhottu, mutta asukkaat karkotettiin odottamaan uutta päätöstä. Nämä 17 perhettä jättivät suurimman osan tavaroistaan taloihin, joista arabit varastivat kaiken irtaimiston.
Asukkaitten edustaja Shaki Sat sanoi, että havaittuaan IDF:n rikkoneen sopimuksen ja jättäneen alueen heitteille, he palkkasivat yksityisvartijan valvomaan aluetta. Hän myös vihjaili, että tällä voi olla seurauksia tammikuun vaaleissa heittäen toivonsa kansallisten ja uskonnollisten puolueitten varaan ja hylkäävän Likudin, jota he eivät enää pidä oikeistopuolueena.

4. SYYRIAN sisäiset taistelut ovat alkaneet huolestuttavasti levitä rajan yli Israelin puolelle. Assadin armeijan sotilaat taistelevat kapinallisia vastaan aivan rajan tuntumassa, joiden väitetään miehittäneen Quneitran kaupungin. Syyrian armeijan sotilaat ovat ilmeisen kurinalaisia, eikä muutaman kranaatin ja kivääritulen uskota tulleen heidän toimestaan.
Toiseksi kolmen kranaatin putoaminen  israelilaiseen kylään osoittaa, että ne tuskin olivat harhalaukauksia. Niiden tarkoituksena oli nostattaa IDF:n vastatoimet, mikä toisi kokonaan uuden elementin Syyrian sisällissotaan.

KOLME kranaattia putosi uskonnollisten sionistien asuttamaan Alonei Habashan kylän alueelle. Yksikään kranaateista ei räjähtänyt, mikä oli onni onnettomuudessa. Kylä sijaitsee kilometrin päässä Syyrian rajasta.
Syyrian armeijan ja kapinallisten väliset taistelut ovat kiivastunet entisestään ja levinneet lähes kaikkialle maassa. Damaskoksen keskustassa käydyt taistelut ovat antaneet kapinallisille tilaisuuden uhata presidentti Bashar Assadin palatsia, jota vastaan ammuttiin kranaatteja kuitenkaan osumatta.
Presidentti Assad vannoo lausunnossaan, että hän on kovempaa tekoa kuin Libyan presidentti Gaddafi, joka osoittautui oudon hengettömäksi kapinallisten päättäväisten hyökkäysten alla paeten lopulta tyhjään viemäriputkeen, josta hänet vedettiin ulos. Riehaantunut kansa pahoinpiteli ja lopulta lynkkasi hänet. Bashar Assad vakuuttaa, että hän elää ja kuolee Syyriassa, eikä aio paeta henkensä säästämiseksi.

ISRAEL teki muodollisen valituksen YK:n rauhanturvaajille 1974 aseleposopimuksen rikkomisesta, jonka mukaan aseellisia joukkoja ei saa tulla puskurivyöhykkeelle, eikä tulitusta rajan yli sallita. Alonei Habshan kylä on Israelin virallisesti hyväksymä kylä, siinä asuu viitisenkymmentä juutalaisperhettä.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161863#.UJyl0GJHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          PA:n virkailija Ramallahissa sanoo, että Abbas on halukas siirtämään YK:lle esittämäänsä Palestiinan valtion hyväksymistä YK:n supertarkkailijamaaksi, jos Obama pystyy antamaan selvän vakuutuksen rauhanneuvotteluista. Abbasin tarkoituksena oli esittää laatimansa esitys YK:n yleiskokouksessa tämän kuun puolivälissä tai loppukuusta. Ehud Barak esitti vaatimuksen, että Abbasin kirjelmä YK:lle tulee siirtää Israelin vaalien jälkeen. Abbasin esityksessä Palestiinan valtio hyväksytään YK:n tarkkailijamaaksi, vaikka sillä ei ole valtiolle kuuluvia oikeuksia eikä velvoitteita, siten, että sen rajat ovat 1949 aselepolinjojen mukaiset pääkaupunkinaan Jerusalemin itäosa. Israel uhkaa vastata yksipuoliseen ja karkeaan Oslon sopimusten rikkomiseen rajusti kuitenkaan yksilöimättä, mitä se tarkoittaa käytännössä. http://www.timesofisrael.com/senior-palestinian-official-says-abbas-may-postpone-un-move-says-report/
-          Israelin ulkoministeri Avigdor Liberman tapaa Israelin Euroopan maiden lähettiläät Wienissä. Hänen tarkoituksenaan on selvittää PA:n YK.lle suunnitteleman valtio-esityksen tilannetta ja mitä seurauksia sillä tulee olemaan. Lähettiläitten tehtävänä on kuitenkin pyrkiä vaikuttamaan EU-maitten asenteisiin, että ne eivät tukisi esitystä. Liberman sanoo, että esitys rikko kaikkia tehtyjä sopimuksia ja ylittää asetetut varoitusmerkit. Fatahin keskuskomitean jäsen Ahmed Zaki kielsi tiedot, että arabimaat olisivat painostaneet PA:n johtoa luopumaan valtiohankkeesta. Hän sanoi, ettei mikään maa ole vaatinut esityksestä luopumista, mutta jotkut kuten Englanti ovat esittäneet siirtoa. PA:n ehdolla olevat päivät ovat 15. ja 29.maraskuuta, joilla kummallakin on määrätty symboliarvo arabien silmissä. 15. marraskuuta vuonna 1988 Palestiinan valtio julistettiin perustetuksi Algeriassa ja 29. marraskuuta on palestiinalaisten solidaarisuuspäivä, ja sinä päivänä YK julkisti Palestiinan maan jakosuunnitelmansa 1947, jonka arabit ja palestiinalaiset hylkäsivät Israelin hyväksyessä sen pitkin hampain. PA suunnittelee aloittavansa loputtomat oikeus-toimet Israelia vastaan YK:n alaisissa järjestöissä ja Haagin kv. rikosoikeudessa. Israelin uhkaamat toimet, jos PA:n esitys hyväksytään YK:ssa, ovat vielä pimennossa, mutta niitä on viimeistelty kuukausien ajan. Palestiinalaisten vastareaktio voisi aktiivisen väkivallan ohella boikotoida Israelin tuotteita, mihin Israel voisi vastata kieltämällä PA;lle menevien tavaroiden vienti Israelin kautta. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=291132
-          Irani johdon taholta ehdittiin ilmoittaa, että Obama on paljon joustavampi ja myöntyvämpi kuin Euroopan maat. Obama ehti kuitenkin vastata tähän koventamalla Iranin vastaisia sanktioita entisestään, kertoo aamun uutinen. Sanktioita kovennettiin neljää henkilöä ja viittä järjestöä vastaan. Obaman kiireisten toimien tarkoituksena lienee pyrkiä nopeuttamaan vuosikaudet kansainvälistä yhteisöä rasittaneet ongelmat, joista tämä on yksinkertaisin osa eikä vaadi neuvotteluja. Seuraavaksi voi tulla Lähi Idän rauhansuunnitelmien runnominen sopimukseen, missä Israelin ja palestiinalaisten väliset suhteet lienevät seuraavina listalla. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=291114
-          Belgia ei hyväksy Hizbullahin asettamista terrorijärjestöjen listalle, mutta on kuitenkin halukas asettamaan sille määrättyjä painostuskeinoja. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=291123
-          Iranilaiset hävittäjät tulittivat USA:n miehittämätöntä ja aseetonta tiedustelukonetta Persianlahden yllä, mutta eivät osuneet, vaan kone palautettiin vahingoittumattomana valvojilleen. Kone lensi kansainvälisillä vesialueilla hävittäjien ampuessa sitä kohti useita konekiväärisarjoja ilman tulosta. USA:n ilmoituksen mukaan kaksi Iranin SU-25 ”Frogfoot” konetta lähestyi tiedustelukonetta sen lentäessä 16 mailia Iranin rajasta. Se taisi olla onni onnettomuudessa, sillä jos kone olisi ammuttu alas, USA olisi ollut pakotettu imagonsa vuoksi vastaamaan siihen. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=291104
-          Tutkijat havaitsivat kaasuvuotoja Haifan satama-alueen alta meren pohjasta. Ne ovat luonnonkaasuja, jotka jostain vielä selvittämättömästä syystä ovat alkaneet nousta ilmaan. Niillä voi olla ekologisia seurauksia, mikä tutkimuksilla pyritään selvittämään. http://www.jpost.com/Sci-Tech/Article.aspx?id=291129



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019