MAANANTAI 05.11.12


MAANANTAI 05.11.12

ONGELMIA sähköjen kanssa, puolet talon sähköistä poikki, yritetään kepposkonsteilla selvittää päivän uutisruuhka, mutta raportti on myöhässä.
1. USA:n presidentin vaalien aattona eri gallupien tutkijat ovat ennustaneet ennätystiukkaa äänestystä, kuitenkin antaen Obamalle hienoisen johtoaseman. Hurrikaani Sandy taisi heittää sen viimeisen höyhenen tämän kamelin selkään, joka särki sen selkärangan, eli antoi Obamalle viimeisen sysäyksen kansansuosion nostamiseksi käydessään tutkimassa myrskyn aiheuttamia tuhoja koillisrannalla ja syleillen osaaottavan tuntuisesti kotinsa menettäneitä. Eipä meillä ole muuta sanottavaa kuin heittää viimeinen huokaus Taivaan Isän puoleen, että Hän, joka ohjaa kansojen ja kansakuntien kohtaloita, ohjaisi vaalien äänestäjien viime hetken mielipiteitä valitsemaan ehdokkaan, joka on Hänen valintansa mukainen. http://politicalticker.blogs.cnn.com/2012/11/04/cnn-national-poll-dead-heat-between-obama-and-romney/

2. TIMES OF ISRAEL kertoo artikkelissaan, että Israelin ulkoministeriön virkailija esittää laatimassaan raportissa useita väitteitä, jotka eivät edusta enempää pääministerin kuin ulkoministerinkään mielipiteitä. D F Schneeweiss (lumivalkoinen) julkisti raporttinsa Maariv-lehdessä sunnuntain numerossa. Hän sanoo koonneensa vain samaan raporttiin näkökohtia, joita hän pyrkii analysoimaan koskien Israelin kansainvälisen aseman ja olemassaolon julkistamista laittomaksi.
Hänen raporttinsa esittää mm. seuraavia kohtia: Palestiinan valtion hakemus YK :n super-tarkkailijajäseneksi ei kyseenalaista Israelin laillisuutta; Israelin vaatimus hyväksyä Israel juutalaiseksi valtioksi ei vahvista sen laillisuutta; paikoilleen juuttuneet rauhankeskustelut vahingoittavat Israelin intressejä maailmalla.

SCHNEEWEISS toteaa, ettei Palestiinan valtion hyväksyminen YK:n tarkkailijajäsenen asemaan ei välttämättä kyseenalaista Israelin valtion laillisuutta, vaikka se myöhemmässä vaiheessa muuttuisikin vihamieliseksi Israelia vastaan.
Schneeweiss toimii Toronton pääkonsulina, missä ominaisuudessa hän laati raporttinsa, joka asiallisesti on salainen, mutta kuitenkin julkaistiin Maariv-lehdessä. Hän väittää, ettei raportin tarkoituksena ole vaikuttaa Israelin hallituksen politiikkaan, mutta antaa raportin ulkopuolella antamistaan vihjauksista vaikutelman, että hänen mielestään hallituksen tulee muuttaa hallitusohjelmansa suuntaa. Tämä voidaan ymmärtää siten, että hän epäsuorasti kritisoi Netanyahun politiikkaa ja varsinkin jäätyneitä suhteita PA:n puheenjohtajaan Abbasiin. 

Israelin ulkoministeriö toteaa, ettei se ole tietoinen raportista eikä se edusta ministeriön kantaa asioissa, joista raportissa puhutaan. Ulkoministeri Liberman totesi, ettei raportilla ole suurta merkitystä. Sen leviäminen julkisuuteen media välityksellä nostaa sen merkityksen kuitenkin paljon korkeammalle kuin mitä ulkoministeriö on valmis tunnustamaan.
Raportin kirjoittajan toteamus, että Israelin hallitukselta puuttuu oma ohjelma, jota se toteuttaa järjestelmälliseksi, minkä johdosta sen toiminta muistuttaa enemmän tapahtuneiden vahinkojen korjaamiselta kuin aloitteelliselta hallitusohjelmalta, jota se johdonmukaiselta toteuttaa. Schneeweiss kritisoi joitain hallituksen esittämiä lakeja, joilla on tarkoitus rajoittaa vasemmistoon lukeutuvien NGO-järjestöjen toimintaa, mitä Israelissa on suuresti kritisoitu maalle vihamielisenä provokaationa, jota ulkomaat ja myös YK halukkaasti käyttävät Israelin vastaisen politiikkansa tukena. Hän katsoo että näiden NGO-järjestöjen toiminta –vaikka niiden rahoitus tuleekin pääasiassa ulkomailta, on tärkeä Israelin länsimaisen imagon säilyttämiseksi. http://www.timesofisrael.com/palestinian-statehood-doesnt-threaten-israel-but-stalled-peace-process-might-internal-foreign-ministry-report-says/

3. PALESTIINALAISTEN omistamat oliivipuut ovat nousseet median valokeilaan, kuten joka syksy näihin aikoihin, jolloin oliivien poiminta tapahtuu. Times of Israel tarkastelee artikkelissaan palestiinalaisten tuntoja, erityisesti C-alueilla, joilla Israelilla on täysi siviili- ja turvallisuusvastuu, mutta joilla palestiinalaiset sanovat omistavansa oliivipuita, joista he joka vuosi korjaavat satoa. Usein nämä puut eivät ole yhtenäisinä lehtoina vaan harvakseltaan siellä täällä. Joka vuosi median käsittelee myös valituksia, että heidän oliivipuitaan on käyty tuhoamassa, tai että niiden sato on varastettu. Valituksia tapahtuu molemmin puolin, eikä aina ole selvää, kumpi puoli puut omistaa.
IDF on perinteisesti suojellut palestiinalaisten sadonkorjuuta, usein aivan juutalaisasutusten
vieressä, mikä tietenkin härnää kovasti lähiasukkaita. Korkein oikeus antoi päätöksen, jonka mukaan IDF:n tulee vartioida palestiinalaisten oliivin korjuuta.
Artikkelin mukaan palestiinalaisilla on 7.2 miljoonaa oliivipuuta 129 000 eekkerin alueella, jota IDF valvoo. Puut Lähi Idässä symboloivat käytännön ruuanlisän ohella omistusoikeutta maahan, minkä vuoksi niitä varjellaan ja suojellaan. IDF:n mukaan puolet palestiinalaisten maasta on oliivilehtoja, ja 100 000 perhettä saavat elantonsa osittain niistä.

OLIIVIPUIHIN kohdistuvaa väkivaltaa harjoittavien luku on pieni, korkeintaan 100 ihmistä.
Tämä vuosi on kirjattu erityisen väkivaltaisena vuotena. IDF:n mukaan n. 300 oliivipuuta on vahingoitettu, suurin luku on 450.
Yhdestä oliivipuusta saadaan km. 17 litraa oliiviöljyä, eli 2380 litraa oliiviöljyä menetettiin. Rahaksi muutettuna tämä tarkoittaa 47 800 NIS eli n.12 239 USD, kurssista riippuen.
Joka vuosi valituksia tulee myös juutalaisomistajilta, sekä oliivipuiden tuhoamisen tai katkomisen sekä oliivien varastamisen muodossa, jota palestiinalaiset harjoittavat yleisesti myös lampaiden ja vuohien, karjan ja työvälineiden muodossa. http://www.timesofisrael.com/palestinians-claim-their-olive-groves-an-economic-essential-and-a-symbol-of-rootedness-are-under-relentless-attack/

4. PA:N puheenjohtajan Mahmoud Abbasin alias Abu Mazenin ”vaalipuheeksi” tarkoitettu puheenvuoro TV-2:n haastattelussa on saanut varsin sekalaisia vastaanottoja palestiinalaisten keskuudessa. Hamas tuomitsee hänen Israelin hyväksymisensä vuoden 1949 aselepolinjojen sisällä antautumisena, mikä monelle arabille on pahempi kuin kuolema, koska se osoittaa heikkoutta, mitä ei saa missään tilanteessa näyttää. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Hamasin ja Fatahin sovintoneuvottelut ovat entistäkin epärealistisemmat. Mutta Abbasin kauhuksi hän havaitsi, että ankaraa kritiikkiä tuli myös hänen lähipiristään. Abbasin vihjaama palestiinalaispakolaisten paluuoikeudesta luopuminen katsotaan vieläkin suuremmaksi synniksi.
Gazassa satoja palestiinalaisia virtasi kaduille huudellen iskulauseita ja kantaen plakaatteja, joissa Abbasia kutsutaan ”petturiksi”, ja todetaan ”pakolaiset eivät anna tätä rikostasi anteeksi”, ”Abbas, historia ei tunne suurempaa maanpetturuutta.” Nämä uhkaukset voidaan lukea lähes kuolemantuomion vertaisiksi. ”Koko Palestiina, joesta mereen, on jokaisen palestiinalaisen omaisuutta, missä tahansa hän lieneekin,” hehkutti Hamasin edustajana Salah Bardawil todeten Felesteen. lehden mukaan: ”Mitään muuta yhteisöä ei voida tunnustaa meidän maaperällämme.” Hän arvioi, että Abbas edusti vain itseään, mutta toinen Hamasin edustaja Youssef Riqwa sanoi, että Abbasin puhe on verrattavissa niihin, jotka myyvät omaisuuttaan juutalaisille”, mistä seuraa automaattinen kuolemantuomio.
Juudean ja Samarian palestiinalaisten reaktiot ovat enemmän tapahtuneen vahingon korjaamista kuin suoraa kritiikkiä, ehkä peläten ”koputuksia aamuyöstä kahdelta”, sillä Abbasin suora kritisoiminen katsotaan rikokseksi. http://www.timesofisrael.com/arab-street-lambastes-abbas-for-moderate-sounding-remarks/

5. UUTISOTSIKOITA
-          IDF:n sotilaat havaitsivat palestiinalaisen miehen lähestyvän Israelin vastaista turva-aitaa alueella, jota IDF pitää kiellettynä sotilasalueena. He katsoivat miehen lähestymisen aitaa olevan siinä määrin epäilyttävää eikä välittänyt pysähtymis-käskyistä, että he avasivat tulen häntä kohti haavoittaen häntä kuolettavasti. Mies julistettiin kuolleeksi palestiinalaislähteen mukaan. Tämä tapahtui sunnuntai-iltana. Perjantaina tapahtui samanlainen tilanne, jossa sotilaat havaitsivat palestiinalaisen miehen turva-aidan vieressä. He joutuivat siinäkin tilanteessa avaamaan tulen häntä kohti surmaten hänet. Hän oli ehtinyt asentaa tienvarsipommin aidan viereen. 10 päivää aiemmin IDF:n sotilas Ziv Shilon sai surmansa tienvarsipommista heidän ollessa turvallisuusoperaatiossa Gazan puolella aitaa. Gazasta on ammuttu 611 rakettia ja kranaattia Israelin puolelle vuoden alusta lähtien. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161710#.UJeHqWJHT-k
-          Raportin mukaan Mossadin johtaja Meir Dagan ja IDF:n silloinen komentaja Gabi Ashkenazi kieltäytyivät tottelemasta pääministerin Netanyahun ja puolustusministeri Ehud Barakin käskyä aloittaa välittömät valmistelut sotilaallista hyökkäystä varten Irania vastaan. Tämä tapahtui v.2010. Raportissa todetaan, etteivät he suoraan kieltäytyneet tottelemasta käskyä, vaan ilmaisivat eriävän mielipiteensä tarpeettoman voimallisesti. Raportin mukaan molemmat johtajat olivat paikalla hallituksen pienoiskabinetin, eli ns. septetin kokouksessa, jossa asiasta keskusteltiin. Netanyahu kuitenkin otti Ashkenazin erilleen kokouksen jälkeen antaen hänelle ohjeen asettaa armeija ”P PLUS” valmiuteen, mikä tarkoittaa valmistautumista sotaan. Sekä hän että Dagan vastustivat Netanyahun pyyntöä todeten, että päätös oli tehty hätiköiden eikä sillä ollut hallituksen selvää tukea. Dagan reagoi pyyntöön vieläkin rajummin. Ashkenazi totesi, että vaikka IDF on valmis, ajankohta ei ole siihen strategisesti sopiva. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161702#.UJeKDmJHT-k
-          IDF esitteli eilen parannellun ja entistä tehokkaamman Iron Dome patteriston, joka pian luovutetaan IDF:n käyttöön. Se on viides Iron Dome patteristo. Barak sanoi, että uusi versio pystyy eliminoimaan iranilaisen Fajr ohjuksen.
-          Varapääministeri Moshe Yaalon sanoi, että Abbas järjestelmällisesti kiihottaa palestiinalaisia ja arabeja Israelia vastaan. Hänen lausuntonsa oli vastaus Abbasin antamaan haastatteluun TV-2:ssa todeten, että Abbas lupaa tulla neuvotteluihin, mutta juuri ennen hän esittää nipun uusia vaatimuksia, jotka estävät neuvottelujen aloittamisen. Suomeksi sanottuna Abbas valehtelee häpeilemättä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161713#.UJeNyGJHT-k
-          Presidentti Bashar Assadin armeija tulitti Damaskoksen lähiöitä sekä tykistöllä että lentokoneista sen jälkeen, kun kapinalliset olivat päässeet tunkeutumaan niihin. Venäjä puolustelee miljardin USD asekauppoja Syyrialle siksi, että niistä sovittiin jo Neuvostoliiton aikana. Kapinallisryhmät neuvottelevat Dohassa toimintansa koordinoimisesta, mutta yksimielisyyden löytäminen näyttää vaikealta. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=290534



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019