TORSTAI 18.10.12


TORSTAI 18.10.12

1. IDF:N ja USA:n armeijoitten suurimmat yhteiset ilmapuolustusharjoitukset, mitä koskaan on järjestetty maiden välillä, alkavat ensi viikolla. Tuhatkunta USA:n armeijan sotilasta on jo saapunut Israeliin ja toiset parituhatta osallistuvat harjoituksiin maan ulkopuolella USA:ssa ja Euroopassa. IDF:n sotilaita ja upseeristoa osallistuu harjoituksiin suunnilleen saman verran. Harjoituksissa, joille annettiin nimeksi Austere Cahllenge 12, testataan USA:n Patriot torjunta-ohjusten sekä Israelin rakentamien Iron Dome ja Arrow II ja III yhteensopivuutta. USA:n laivaston aluksia, jotka on varustettu Aegis-torjuntaohjusjärjestelmillä, osallistuvat harjoituksiin Välimerellä. Ainakin yksi USA:n laivaston alus ankkuroi Haifan satamaan harjoitusten ajaksi.

USA:n ja Israelin armeijan komentokeskuksia pystytetään eri puolille maata, ja NATO:n Euroopassa oleva komentokeskus seuraa tilannetta. IDF:n upseeri on tiettävästi NATO:n komentokeskuksessa solmien yhteyksiä harjoituksiin osallistuvien ja NATO:n kanssa.
Harjoitukset käydään suurimmaksi osaksi simulaattorien välityksellä, kuten JP:n artikkelin laatija Yaacov Lappin toteaa, mutta harjoitusten loppuvaiheessa suoritetaan kova-panos harjoitus Patriot ohjuksilla lähestyvää valemaalia vastaan.

IDF:n prikaatinkenraali Nitzan Nuriel totesi, että ketä asia kiinnostaa, voi muodostaa yhteis-harjoituksista oman mielipiteensä, mutta jo niiden järjestäminen muodostaa oman viestinsä.
USA:n lentovoimien kenraaliluutnantti Graig Franklin totesi, että harjoitusten kustannukset USA:n armeijalle ovat 30 miljoonaa USD. IDF:n menot lienevät samaa suuruusluokkaa.
Kenraaliluutnantti Franklin vakuuttaa, että harjoitusten tarkoituksena on testata eri ilma-puolustusjärjestelmiä sotaa muistuttavissa olosuhteissa, mutta ettei niitä pidetä minkään erityisen tilanteen vuoksi eikä niiden tarkoituksena ole viestittää mitään erityistä. Hän sanoi, että harjoituksissa kuvitellaan tilannetta, jossa hyökkäyksiä tulee monelta suunnalta samaan aikaan, ja että myös miehittämättömien UAV-koneitten uhka on osa testejä.

IAF:n komentaja kenraalimajuri Amir Eshel totesi, että ilmapuolustus on tullut entistä tärkeämmäksi lähinaapureiden saadessa uutta ideologiaa ja uskonnollista suuntausta edustavat johtajat, ja sekä heidän että terrorijärjestöjen hankkimien uusien kehittyneiden asejärjestelmien vuoksi. Nämä muodostavat uhkan siviilien normaalielämälle.
Kenraalimajuri Eshel nimitti tällä viikolla IAF:n ilmapuolustus-komennuskunnan johtoon prikaatinkenraali Shahar Shohatin edellisen komentajan prikaatinkenraali Doron Gavishin suoritettua oman osuutensa. Prikaatinkenraali Gavish painotti ilmapuolustuksen tärkeää roolia yhdessä hyökkäysjärjestelmien kanssa maan turvallisuuden takaamiseksi. Hän kertoi, että ilmapuolustusjärjestelmä pystyi eliminoimaan 109 vihollisrakettia vuosien kuluessa. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=288275

2. ISRAELIN kansalaisten turvallisuudesta varsinkin sotatilanteessa vastaavat viranomaiset ovat pyrkineet viisastumaan Libanonin kakkossodan opetuksista v. 2006, joka kesti 33-34 päivää. Sen aikana Hizbullah ampui Israeliin n. 4000 rakettia ja ohjusta. Israelilaisten kuolinuhreja oli 163 siviiliä ja sotilasta, libanonilaisten menetykset olivat yli 1000 kuollutta. Sodan alkuhetkistä alkaen ilmeni, ettei IDF ollut ollenkaan varautunut Hizbullahin asearsenaaliin eikä sen aiheuttamaan sekaannukseen siviilipuolustuksen osalta. Rakennetut pommisuojat oli jätetty heitteille, niitä oli käytetty varastoina eikä niiden vesi- ja viemärihuoltoa oltu suoritettu ja ne olivat riittämättömät. Useimpien suojatilojen ovet olivat lukossa, eivätkä asukkaat olleet tietoisia niiden sijainnista. Arviolta miljoona siviiliasukasta pakeni sotaa pakoon maan etelä- ja keskiosiin, mutta monet vanhukset, heikot ja sairaat jäivät pelkäämään asuntoihinsa kuunnellen rakettien räjähtelyä ulkopuolella. Kaupoissa käynti muodostui kujanjuoksuksi pystymättä ennakoimaan, pääseekö ehjänä kotiin.

Sairaalat kuten Rambam sairaala Haifassa oli rakennettu hyvässä uskossa, ettei sairaaloita pommiteta. Tämä harhaluulo osoittautui vääräksi Haifan jouduttua Hizbullahin summittaisen rakettitulen kohteeksi pyrkiessään osumaan kaupungin kemiallisten ja muiden vastaavien tulenarkojen aineiden varastoihin. Yksi raketti räjähti vajaan 20 metrin päässä sairaalasta, jonka useassa kerroksessa olevat tilat olivat suojaajattomat iskuja vastaan.
Sairaala aloitti kiireesti elintärkeitten osastojen kuten leikkaus- ja muut operaatiotilojen suunnittelun ja rakentamisen maanalaisiin tiloihin useaan kerrokseen. Nyt sairaala voi ylpeillä yhdestä suurimmasta hätätilasairaaloista. Kolmeen tasoon rakennetut tilat ovat 645 000 sqft,
joihin on rakennettu tilat kahdelle tuhannelle lääkintäasemalle, joissa voidaan taisteluissa ja pommituksissa haavoittuneiden ohessa hoitaa tavanomaisia siviilipotilaita, jotka tarvitsevat lääkinnällisiä palveluja poikkeustilanteesta huolimatta.
Rambam-sairaala valmistautuu mahdollisuuteen, että vuoden 2006 tilanne voi uusiutua Israelin ja Iranin tilanteen kärjistyessä, sillä Hizbullah on hankkinut ohjus- ja rakettivarastot, jotka ovat moninkertaiset sekä määrältään että laadultaan v. 2006 kesään verrattuna, ja sen uskotaan iskevän niillä Israelin puolelle, jos Irania vastaan hyökätään. http://www.timesofisrael.com/preparing-for-war-israels-north-looks-to-lessons-from-2006/

3. DEBKAFILE kertoo aamun artikkelissaan, että Syyrian ja Turkin välinen konflikti osoittaa voimistumisen ja laajenemisen merkkejä, joiden seuraukset voivat levitä Syyrian ulkopuolelle. DF:n mukaan Hizbullah, jonka taistelijoita on osallistunut Assadin armeijan sotilaitten rinnalla taisteluihin kapinallisia vastaan, on päättänyt heittää taisteluhanskansa entistä näkyvämmin kapinallisten kehänurkkaan ja alkanut siirtämään maasta maahan ammuttavia rakettejaan Libanonista kohti Syyriaa, ilmeisesti tukeakseen Assadin armeijan hyökkäyksiä kapinallisia vastaan. DF toteaa, että tämä on ensimmäinen kerta, kun Hizbullah kääntää rakettiensa kärjet pois Israelin suunnasta, vaikka sen varustukset Israelin rajalla pysyvätkin muuten paikoillaan. DF olettaa Hizbullahin luottavan, ettei IDF pyri kostamaan Hizbullahin lähettämän UAV-koneen lentoa Israelin ilmatilassa 06.10.
USA:n YK:n lähettiläs Susan Rice totesi keskiviikkona, että Hizbullahin pyssymiehet ovat nyt osa Assadin murhakoneistoa.
Syyrian ja Turkin väliset suhteet ovat kärjistyneet tasolle, jossa molemmat maat ovat kieltäneet vastapuolen siviilikoneitten ylilennot, ja Turkki on katsonut muutamasta yksittäisestä sen puolelle rajaa ammutusta kranaatista johtuen oikeudekseen aloittaa useita päiviä kestäneet tykistökeskitykset Syyrian armeijan tukikohtiin 10 km:n päähän rajasta.

VENÄJÄ varoitti 17.10. että se siirtää ehkä maailman tehokkaimman ilmapuolustus järjestelmänsä S-400 Turkin rajan läheisyyteen, kuten DF kertoo. Tämän siirron tarkoitus lienee kaksijakoinen. Venäjä haluaa tällä ilmaista aktiivisen tuomionsa USA:n Turkkiin sijoittamaa X-band tutka-asemaa vastaan, joka on yhteydessä maailmanlaajuisen tutka-järjestelmän kanssa, mutta toiseksi Venäjä haluaa varoittaa Turkkia kiihdyttämästä Syyrian vastaisia toimiaan ja varsinkin sen lentovoimien osalla. DF arvioi, että Venäjän torjunta-ohjusten siirrot varoittavat myös muita länsimaita sotkeutumasta Syyrian konfliktiin. http://www.debka.com/article/22446/Russian-S-400s-relocated-near-Turkey-Hizballah-shifts-units-rockets-into-Syria

4. SYYRIAN kapinalliset sanovat ampuneensa alas Assadin armeijan helikopterin, joka oli tulittanut heidän asemiaan Aleppoon johtavan tien varrella. Kapinalliset pystyivät katkaisemaan armeijan yhteyden rannikolle, josta se saa täydennyksiä. Kapinallisten pyrkimyksenä on muodostaa puskurivyöhyke Turkin vastaiselle rajalle, mihin sysäyksen antoi Turkin armeijan useita päiviä kestänyt tykkituli, jonka verukkeena Turkki piti muutaman kranaatin laukaisemisen Turkin alueelle, vaikka ei ole selvää kuka ne ampui. Kapinalliset olivat tunkeutuneet Maaret al-Numan kylään lähellä Turkin rajaa, mutta armeijan yksiköt pyrkivät karkottamaan heidät.
Taisteluja syntyi Maarhtet kaupungin lähellä, jossa kapinalliset hyökkäsivät armeijan panssari-kolonnaa vastaan. Näissä taisteluissa kuoli ainakin 108 ihmistä, heistä 33 siviiliä. Tarkkailijat sanovat, että kumpikin osapuoli hautaa satakunta uhria joka päivä.

YK:n ja arabiliiton nimittämä rauhantunnustelija Lakhdar Brahimi pyrkii kiertämään Lähi Idän arabimaita saadakseen tukea suunnitelmilleen tulitauon aloittamiseksi ainakin muslimien paaston loppumisen merkiksi juhlimaa Eid al-Adha nelipäiväistä aikaa, joka alkaa 28.10. . Assadin puolelta sanotaan, ettei se vastusta suunnitelmaa. Kapinallisten edustaja sanoo, että heidän puoleltaan asia on selvä, pallo on nyt Assadin käsissä.
Brahimi varoittaa Syyrian sisäisenä pysyneen konfliktin voivan nyt levitä rajojen yli ja muodostua laajemmaksi sodaksi Lähi Idässä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161049#.UH-xO2JHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          Israelin Knessetin vaalit 22.tammikuuta 2013 ovat aloittaneet kiivaat liittolaisten etsinnät ja erilasten blokkien muodostamiset iskulauseella: Kaada Netanyahun hallitus. Hänen vastustamisensa on saanut neuroottisia piirteitä, joissa ei ole enää järki mukana. Viimeinen gallup kertoo uudesta liittoutumasta tai puolueesta, jota johtaisivat Livni., Olmert ja Lapid. Se saisi haaretz.com mukaan 25 paikkaa Knessetissä Likudin 24 vastaan. Oikeistoblokki tulisi kuitenkin gallupin tietojen perusteella säilyttämään enemmistönsä ja Netanyahun jatkamisen pääministerinä. Oikeiston saalis olisi 65 paikkaa vasemmiston ka keskustan 55 vastaan. http://www.timesofisrael.com/livni-olmert-lapid-centrist-party-would-beat-netanyahu-poll-shows/
-          Shas-puolueen kolme suurta Eli Yishai, Arie Deri ja Ariel Atias neuvottelivat eilen puolueen hengellisen johtajan Ovadiya Yosefin tarkkailevan silmän alla. Kysymys on siitä, kuka puoluetta tulee johtamaan. Nykyinen puheenjohtaja Eli Yishai nousi puheenjohtajan pallille Derin jouduttua lusimaan tekemiensä rikkeiden ja virheiden vuoksi. Kärsittyään kaksi vuotta hänelle annetusta kolmesta hänet vapautettiin hyvän käytöksen ansiosta. Määrätyn karanteenikauden umpeuduttua Deri on nyt valmis jatkamaan aiempaa keskeisen poliitikon rooliaan, josta hänet tunnettiin. Vaikka hän edusti pienehköä puoluetta, hän oli mukana kaikissa kissanristiäisissä, eikä asiaa voitu päättää ilman hänen osallistumistaan. Shasin puheenjohtajakiista ratkaistaan vaalien jälkeen Yishain jatkaessa siihen saakka. Derin paluuta ovat monet vastustaneet ja JP:n pääartikkelissa otetaan vahvasti kantaa häntä vastaan. http://www.timesofisrael.com/eli-yishai-following-reunion-we-hope-for-18-knesset-seats/
-          Jasser Arafatin kuoleman syytä tutkivat sekä ranskalaiset että sveitsiläiset asiantuntijat. He kuulustelivat Arafatin Suha-vaimoa eilen, ja syksyn aikana heidän asiantuntijansa matkustavat Ramallahiin ottaakseen näytteitä hänen jäänteistään. Palestiinalaiset väittävät, että Jasser Arafat myrkytettiin (polonium 210) ja että sen tekivät israelilaiset, mihin Suha Arafat yhtyy. Jasser Arafat kuoli ranskalaisessa sairaalassa 11.11.2004, jolloin hänen elintoimintojaan keinotekoisesti jatkaneet letkut poistettiin häneltä. Sairaala kieltäytyi julkistamasta hänen kuolinraporttiaan. http://www.independent.co.uk/news/world/europe/french-prosecutors-question-widow-on-arafat-death-8215761.html
-          Daily Beast syyttää pääartikkelissaan, että Saudi Arabia jatkaa pyhistä lupauksistaan huolimatta oppikirjoissaan vihan lietsontaa ja kehottaa lapsia väkivaltaan maan vähemmistöjä kohtaan. Lausuntoon ovat osallistuneet 7 johtavan julkaisuyhtiön pääjohtajaa. Esimerkkinä on yhdeksännelle tasolle laadittu oppikirjan ote, jossa sanotaan: ”Juutalaiset ja Kristityt ovat oikeauskoisten vihollisia, eivätkä muslimit voi hyväksyä heitä”. Toinen lainaus: ”Apinoita ovat sapatin pyhittäjät, juutalaiset; sikoja ovat Jeesusta palvovat vääräuskoiset, kristityt”. Artikkelin perusteluissa todetaan, että tällaiset lapsien opettamiseen tarkoitetut oppikirjat kasvattavat lapsia ja nuoria kansanmurhia varten. ”Tämä tekee rauhan ja yhteiselämän mahdottomaksi”. http://www.timesofisrael.com/american-publishers-blast-saudi-arabia-for-indoctrinating-children-with-hatred-via-textbooks/
-          FBI pidätti miehen, joka luuli toimivansa terroristikaveriensa kanssa Federal Reserve rakennuksen tuhoamiseksi, mutta jotka todellisuudessa olivat FBI:n asettamia agentteja, jotka avustivat miestä hankkimaan räjähteitä ja rakentamaan pommeja, mutta joiden sytytysmekanismit he olivat peukaloineet vaarattomiksi. Mies kuului al-Qaidaan, kuten neuvotteluista otetuissa nauhoissa ilmenee. http://www.timesofisrael.com/fbi-busts-terrorist-for-trying-to-blow-up-federal-reserve/
-          Uutistoimistojen analyytikot pyrkivät perustelemaan, kumpi voitti toisen väittely-tilaisuuden, Obama vai Romney. Toimiston poliittisesta suuntauksesta riippuen kukin sai oman ehdokkaansa voittajaksi. Ilmeisesti lopputulos ei ollut yhtä selvä kuin ensimmäisessä, jossa Romney heitti Obaman bussin alle. Toiseen otteluun Obama oli ryöminyt bussin alta selvästi tuohtuneena ja vihaisena, eikä tällä kertaa pysytty kaidalla polulla, vaan lyötiin vyön ylle ja alle. http://www.timesofisrael.com/gloves-come-off-as-candidates-take-more-aggressive-tone-in-second-debate/
-          USA:ssa jatkuu kiihkeänä keskustelu Obama menneisyydestä. Viimeisin kirja ”The Dreams of my Real Father” (unelmia todellisesta isästäni) väittää, että Obaman isä on tunnettu marxilainen Frank Marshal Davies, joka opetti Obamalle marxismin aakkoset ja jatkoi siitä yliopiston professuuriin saakka. Kenialainen mies toimi vain kulissina laittoman suhteen peittämiseksi, kuten kirja kertoo. http://www.wnd.com/2012/10/viewer-white-as-ghost-after-seeing-revelations-about-obama/

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019