TORSTAI 11.10.12


TORSTAI 11.10.12

1. ISRAELIN parlamenttivaalit puhuttavat nyt kaikkia niihin tavalla tai toisella osallisia ohittaen tavallisesti tärkeimmät uutisotsikot. Israelin poliittinen kenttä on melkoisessa kuhinassa, hallituspuolueet selvittelevät sisäisiä jännitteitään ja hallituksen ulkopuolella toimivat puolueet tutkivat kiireellisesti potentiaalisia vaalikumppaneitaan. Aamun uutisten mukaan vaalit voitaisiin pitää tiistaina 22. tammikuuta 2013, mikä sopii useimmille puolueille. Pääministeri voi tehdä sitä koskevan lakiesityksen vielä tänään, ja siitä päätettäneen kabinetissa sunnuntaina 14.10 ja Knessetin talvikauden ensimmäisessä ja viimeisessä kokouksessa maanantaina 15.10.. Tämä antaisi vaalikuumeelle viimeisen kiihotuksen.

Tärkein uutinen tällä sektorilla koskee selvityksiä megapuolueen perustamiseksi vasemmiston ja keskustan yhteistoimin keskeisenä tavoitteenaan Netanyahun hallitusvallan kaataminen. Tällaisen puolueen johtoon pitäisi puuhahenkilöiden Haim Ramon ja Dalia Yitzhik käsityksen mukaan saada todella karismaattinen henkilö, ja sellaiseksi on kuviteltu entistä pääministeriä ja Kadiman puheenjohtajaa Ehud Olmertia, jonka oikeus vapautti keskeisistä syytteistä mutta jolla on vielä keskeneräisiä oikeusjuttuja. Olmertin suosio on kuitenkin vankkumaton Kadiman ruotuväen keskuudessa välittämättä välihuudoista: Ei roistoja puolueen johtoon. Mega-puoluetta haaveilevat kuvittelevat saavansa myös Yair Lapidin perustaman Yesh Atid- puolueen suostumaan yhteiseen hankkeeseen nimeltä ”kaada Netanyahu”.

Kadiman puheenjohtaja Shaul Mofaz, joka näyttää väsähtäneeltä ja pettyneeltä, sanoo vielä harkitsevansa, pitääkö puolue ehdokasvaalit vai annetaanko valintakomitean hoitaa ehdokaslistan kasaaminen. Tämä esitys saa kovia vastahuutoja joittenkin jäsenten, kuten Nachman Shai, taholta, jotka vastustavat sitä kiivaasti kysellen, mikä tällainen komitea on ja kuka valitsi sen jäsenet?
Shai kutsuu ehdokkaitten valintaa komiteassa epädemokraattiseksi, moraalittomaksi ja äänestäjien pettämiseksi, jotka katsovat, ettei heillä ole siinä mitään sananvaltaa.

Oikeuskansleri Yehuda Weinstein lupaa lopultakin tehdä päätöksen ulkoministeri Avigdot Libermania koskevassa syytösjutussa. Libermania epäillään petoksesta, luottamuksen pettämisestä ja rahanpesusta. Häntä vastaan nostetut epäilyt ja syytteet ovat roikkuneet oikeusviranomaisten käsissä vuosikaudet, koska todisteet eivät ole olleet niin yksiselitteiset kuin vaaditaan. Syytteet nousevat aina julkisuuden valokeilaan juuri ennen vaaleja, mistä Liberman syyttää viranomaisia poliittisesta ajojahdista. Jos Weinstein päättää syyttää Libermania 2 – 3 viikon aikana, kuten hän lupaa, Liberman joutunee eroamaan puolueensa puheenjohtajuudesta ja ehdokkuudestaan ensi vuoden alun vaaleissa. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=287348

2. IRANIN ylin kaitsija suurajatollah Ali Khamenei vakuuttaa, että hänen maansa pystyy ylittämään länsimaitten sitä vastaan asettamat barbaariset sanktiot ja voittamaan vihollisensa. Khamenei vakuutti televisioidussa puheessaan keskiviikkona Iranin koillisosassa sijaitsevassa kaupungissa Bojnourd, että länsimaat ovat aloittaneet sodan hänen maataan vastaan asettamalla sille näitä barbaarisia sanktioita, mutta vakuutti maansa voittavan sen.
Khamenei sanoi länsimaiden valehtelevan luvatessaan, että jos Iran antaa niille oikeuden tarkastaa kaikki sen ydinteollisuuden osat, länsi poistaisi Iranin vastaiset sanktiot. Hän syytti Euroopan maita, että ne uhraavat itsensä Yhdysvaltojen hyväksi osallistumalla sanktioihin, jotka haavoittavat niitä itseään.

EU asetti sanktioitaan öljyntuonnille Iranista heinäkuun alusta ja USA kovensi omia pakotteitaan kieltämällä maailman pankkeja suorittamasta Iranin öljynviennin maksueriä, mikä vaikeuttaa Iranin kansainvälistä kauppaa sanktioita tukevien maiden kanssa.
Iranin talouden volyymi on pudonnut 40 % elokuun alusta lähtien, ja maan valuuttayksikön rialin arvo heilahtelee päivittäin vaikeuttaen sen vaihtoarvon määrittämistä kansainvälisesti. Poliisi joutui sulkemaan Teheranin rahanvaihtokojuja ja pidätti laittomia rahanvaihtajia.
Khamenei myönsi, että sanktiot ovat aiheuttaneet ongelmia maan taloudelle, mutta syytti mediaa niiden liioittelemisesta. Hän vähätteli myös Teheranissa sattuneita mielenosoituksia osoittaen ironisesti monien Euroopan maiden sisäiseen levottomuuteen ja taloudellisiin ongelmiin kysyen, onko tilanne omassa maassanne parempi?

IRANIN ulkoministeri Ali Akbar Salehi ja YK:n alaisen ydinteollisuuden valvontajärjestön IAEA:n puheenjohtaja Yukio Amano tapaavat Teheranissa voidakseen keskustella Iranin ydinteollisuuden nykyvaiheesta ja siitä, miten IAEA voisi saada oikeuden tarkastajilleen päästä epäiltyihin laitoksiin suorittamaan tutkimuksiaan. Iran väittää ydinteollisuutensa palvelevan pelkästään sähkön tuottamista teollisuuden ja talouselämän nopeasti kasvaviin tarpeisiin, mutta länsimaat epäilevät, että sen rinnalla toimii salainen projekti ydinaseen rakentamiseksi. Salehi sanoi keskiviikkona, että Keskusteluissa Amanon kanssa puututaan myös Iranin ydinsuunnitelman sotilaalliseen aspektiin. IAEA kieltää Salehin tiedot. http://www.timesofisrael.com/iranian-leader-vows-to-overcome-barbaric-sanctions/

3. HIZBULLHIN pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah pitää suuren televisioidun puheen tänään torstaina 20.30 paikallista aikaa. Hänen sanotaan kertovan puheessaan Israelin ilmatilassa puolen tunnin ajan lentäneestä miehittämättömästä pienkoneesta, jonka IDF:n koneet ampuivat alas toisella yrittämällä, kuten raportit kertovat.
Tämä suhteellisen alkeellinen UAV-kone kiinnostaa erityisesti amerikkalaisia, joiden salainen tiedustelukone joutui Iranin haltuun kuvien ja Iranin antamien tietojen mukaan lähes vahingoittumattomana. USA:n pienkoneitten suunnittelijat haluavat selvittää, miten paljon Iranin insinöörit saivat selvitettyä koneen salaisuuksia ja miten he ovat pystyneet soveltamaan niitä omassa tuotannossaan. Israelin ylle lentänyt kone oli luultavasti Hizbullahin lähettämä.

Toisena aiheena Nasrallahin uskotaan selvittävän, miten ja missä määrin sen taistelijoita osallistuu taistelutoimiin Bashar Assadin joukkojen rinnalla Syyriassa. Heitä uskotaan olevan Syyriassa 1500 miestä, ja joitain heistä on joutunut kapinallisten käsiin. Hizbullahin osallistumisesta taisteluihin Syyriassa kertoi brittilehti The Times, joka kertoi artikkelissaan, että Hizbullahin asiantuntijat toimivat Assadin armeijan logistisina asiantuntijoina, kuten  myös avustaen taisteluissa ja kalustohankinnoissa sekä koulutustehtävissä.
Hizbullah on haudannut viimeisten viikkojen aikana useita ”marttyyreitään” antamatta tarkempaa selvitystä, millaisissa olosuhteissa he saivat surmansa. http://www.naharnet.com/stories/en/56594-nasrallah-to-make-televised-address-thursday-on-latest-developments

4. Iran joutuu taloudellisessa puristuksessa, joka kohdistuu ennen muuta valtiojohtoisiin tai valtion tukemiin yrityksiin, etsimään uusia kauppakumppaneita sekä sijoittajia yksityis-sektorille, johon länsimaiden asettamat sanktiot eivät ulotu.
Iranin talousministeri Majid Namboo kertoi Intian 4-päiväisen vierailun alussa intialaisille liike-elämän johtajille keskiviikkona, että Iranin yksityissektorilla on valtavia mahdollisuuksia. Namboo tutkii mahdollisuuksia yhteistoiminnan aloittamiseksi ja lisäämiseksi uusiutuvien luonnonvarojen käyttämisessä, voimataloudessa, farmasiassa sekä maataloudessa ja ruoka-tarvikkeiden jatkokäsittelyn alueilla.
USA on pyrkinyt saamaan Intian länsimaiden rinnalle Iranin pakottamiseksi luopumaan ydinaseen rakentamisesta, mutta Intia ei ole halukas rikkomaan tuontisopimuksiaan Iranin öljyteollisuuden kanssa, eikä korvaavia tuontilähteitä ole helppo löytää.
INTIAN turvallisuusneuvonantaja Shivshankar Menon kieltää huhut, että Iranin kysymys vaikeuttaisi Intian ja USA:n välisiä suhteita. Hän vakuuttaa Intian pyrkivän juuri samaan mihin USA:n ulkoministeriö tähtää, eli Iranin ydinsuunnitelmaa koskevan ongelman ratkaisemiseen rauhanomaisesti. Hän myöntää, että Iranin suunnitelmien käytännön toteutuksen arvioinnissa voi olla eroavuuksia, mutta että päämäärä on sama.
Iranin talousministeri totesi Iranin hallituksen yksityistävän yhtiöitä, jotta ne pääsisivät pois USA:n ja EU:n asettamista sanktioista, ja toiseksi hän sanoi maansa pyrkivän lisäämään yhtiöitten tuotteiden kilpailuasetelmia alentamalla hintoja mutta nostamalla laatua. Hän sanoi Iranin haluavan yhteistoimintaa Intian kanssa hydroenergian alueilla ja tarjosi mahdollisuutta viedä 4000 megawattia sähköä Intiaan.
Intia saa 70 % energiantarpeestaan öljystä ja sen tuonti Iranista on 11 % kokonaismäärästä. Maksujen suorittaminen on vaikeutunut USA:n pankkien valuuttasiirroille asettamien sanktioitten vuoksi, ja siksi Intia tutkii mahdollisuuksia korvata ne sijoituksilla Iraniin.

5. UUTISOTSIKOITA
-          Turkin lähettämät F-16 koneet pakottivat eilen Moskovasta Damaskokseen matkalla olleen matkustajakoneen laskeutumaan Esenbogan kentälle Ankarassa, sillä koneen epäiltiin kuljettavan raskasta aseistusta Syyrian armeijalle. Tarkastuksessa viranomaiset löysivät tietoliikennevarusteita sekä ohjusten osia. Turkki takavarikoi ne ja päästi koneen jatkamaan matkaansa. Venäjällä on pitkäaikaisia sopimuksia Syyrian kanssa sotilaallisten tuotteiden alalla. Venäjällä arvioidaan olevan 4 miljardin USD asetoimitussopimuksia Syyrian kanssa. Turkin ja Syyrian 910 km pitkän rajan tuntumassa on vaihdettu kranaatti- ja tykkitulta molemmin puolin, mikä alkoi siitä, että Turkki syytti Syyrian armeijan ampuneen kranaatin turkkilaiseen kaupunkiin surmaten useita siviilejä. Kranaattitulta on jatkettu Syyriasta harvakseltaan, mutta tarkkailijat epäilevät, että kapinalliset ampuvat niitä saadakseen Turkin osallistumaan aktiivisemmin Syyrian tilanteeseen. Turkin armeijan summittaista tykkitulta Syyrian armeijan tukikohtiin ja kyliin voidaan syyttää suhteettoman kiivaaksi verrattuna yksittäisiin kranaatteihin. Turkki haluaa puskurivyöhykettä maitten rajalle sekä lentokielto-aluetta Syyriaan julistaen maailmalle, ettei Syyrian ilmatila ole turvallinen. http://www.timesofisrael.com/turkey-grounds-syrian-plane-en-route-from-moscow/
-          Hamasin entinen ulkopoliittisen toimiston johtaja Khaled Mashaal ilmoitti saaneensa tarpeekseen ja siirtyvänsä muihin tehtäviin. Hän sanoi, että Hamas on epäonnistunut pyrkimyksissään yhdistää vastarintatoiminnan (terrorismin) ja siviilihallinnon. Hän sanoi järjestönsä Hamasin tehneen vakavia virheitä Gazassa ja varoitti muita tekemästä samoja virheitä. Sekä Iranin että Syyrian johtajat syyttivät Mashaalia Israelin agentiksi, mikä asettaa hintalapun hänen eliminoimisekseen. Hamas syyttää Palestiinan Auktoriteettia siitä, että se solmi Oslon sopimukset ja on siitä lähtien pyrkinyt toimimaan yhteistyössä Israelin kanssa monilla aloilla. http://www.timesofisrael.com/mashaal-says-hamas-has-failed-in-its-effort-to-combine-resistance-and-governance/
-          Turkkilainen lehti väittää, että Turkin kurdipuolue PKK on tehnyt yhteistoiminta-sopimuksen Iranin kanssa taistelussa Turkkia vastaan. Todays Zaman lehti kertoi artikkelissaan lainaten Sabah-päivälehteä, että tiedot antoi PKK:n entinen taistelija, joka antautui Turkin armeijalle. Jos uutinen pitää paikkaansa, sen pelätään entisestään monimutkaistavan Syyrian ongelman selvitysmahdollisuuksia ja lisäävän alueellisen sodan mahdollisuuksia. Lehti väittää kurdien rekrytoivan nuoria miehiä hyökkäyksiin Turkin armeijaa ja siviilikohteita vastaan, ja sitten salaa surmaavan nuoret taistelijat, ilmeisesti jälkien peittämiseksi. PKK:n taistelijat iskivät Turkin armeijan saattueeseen täysosumalla viime kuussa surmaten 7 turkkilaissotilasta ja haavoittaen 60. PKK saa venäjällä valmistettua raskasta aseistusta Iranista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160750#.UHaBwGJHT-k
-          IAF:n koneet iskivät viime yön aikana terroristien keskusta vastaan Gazan pohjoisosassa vastauksena sieltä ammuttuihin raketteihin. Gazasta ammuttiin keskiviikkoiltana kaksi Kassam-rakettia Israeliin, niiden aiheuttamista vahingoista ei ole raportoitu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160746#.UHaEGGJHT-k
-          Israelin TV:n poliittinen kommentaattori Ehud Jaari piti tunnin kestävän PA:n tulevaisuudesta yhdessä Georg Washingtonin yliopiston politiikan professorin Nathan Brownin kanssa. Jaari varoitti, että PA on hajoamispisteessä, mutta Hamas on vahvistumassa. Hän sanoi, että PA:n velka yksityispankeille on 1.5 miljardia USD, eivätkä pankit anna sille enää luottoa, Qatar ei maksa eikä UAE myöskään halua täyttää lupauksiaan. Jaari sanoi palestiinalaisten luopuvan kahden valtion periaatteesta. Hebronissa, Jeninissä  ja Jerusalemin itäosissa palestiinalaiset osoittavat mieltään PA:n nimittämiä kuvernöörejä vastaan, eivätkä poliisit uskalla pidättää heitä. Ihmiset hakevat Israelin kansalaisuutta, hän selitti. Nathan Brown epäili PA:n romahtamista, mutta myönsi sen olevan syvissä vaikeuksissa, eikä sen politiikka johda itsenäiseen valtioon. PA:n hapuillessa Hamas on nostanut budjettiaan, ulkomaisten tukien avulla se on nyt 800 miljoonaa USD. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160733#.UHaE2GJHT-k







Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019