TIISTAI 30.10.12


TIISTAI 30.10.12

1. KOLMANNES USA:N alueesta on hirmumyrsky Sandyn kourissa. Myrskyalue on n. 1000 mailin pituinen ja liikkuu verkalleen Washingtonia kohti. Tarkkailijat kertovat, että myrsky on odotettuakin paljon pahempi ja vaarallisempi. Kaupungin vaaralle alttiimmat alueet, joilla asuu puoli miljoonaa asukasta, evakuoitiin, mutta ainakin 13 ihmistä on saanut surmansa.
Sandyn luokitus pudotettiin hurrikaanista hirmumyrskyyn juuri ennen sen rantautumista New Yorkiin, mutta se ei vähentänyt sen rajuutta ja pelkoja 50:ltä miljoonalta asukkaalta, jotka sattuvat asumaan sen kulkureitillä. Asiantuntijat selittävät, että Sandyn tulo tähän aikaan vuodesta on epätavallinen, ja että sen voimaa lisäsi kuuman ja kylmän ilmarintaman kohtaaminen mantereella.
Vesi nousi runsaasti useilla alueilla, Manhattanin eteläkärjen alueella 6 metriä. Myrskyn johdosta sähkölinjat vaurioituivat aiheuttaen sähkökatkokset n. 5.7 miljoonalle asukkaalle.  http://www.timesofisrael.com/an-evening-with-sandy/

HIRMUMYRSKYN johdosta kaupungin pörssi keskeytettiin ja maanalaisen liikenne pysäytettiin. Presidenttiehdokkaat joutuivat peruuttamaan aiotut vaalitilaisuutensa myrskyalueilla, mutta sen ei uskota vaikuttavan vaalien lopputulokseen, vaikka todetaankin, että Obaman kannattajat ovat haluttomampia kuin Romneyn menemään kaduille myrskytuulissa ja rankkasateissa. Myrskyn vaikutus voi tuntua useita päiviä.
Myrskyn aiheuttamien tuhojen arvioidaan nousevan 10 – 20 miljardiin USD, eli sen tuhot ovat suuremmat kuin minkään edeltäjänsä.
Rakenteilla olevan New Yorkin korkeimman luksusluokan pilvenpiirtäjän, 74-kerroksisen rakennuksen, ulkopuolella olevan nostokurjen vaakavarsi osittain repeytyi irti liitoksistaan jääden roikkumaan tornin sivulle tuulen riepoteltavaksi. Liikenne rakennuksen alla olevilla kaduilla kiellettiin ja lähitalojen asukkaat lähellä Carnerie Hallia, Columbus Circel ja Keskuspuistoa, kuten Parker Meridien hotellin 900 vierasta, evakuoitiin kaiken varalta. Insinöörit aikovat uskaltaa nousta pilvenpiirtäjän portaita ylös voidakseen paremmin arvioida, miten uhkaavasti vapaana roikkuva osa saadaan hallintaan.
Paikalliset asukkaat kutsuvat One57-nimellä kulkevaa pilvenpiirtäjää ”globaalien miljardöörien klubiksi”, sillä ylimmät kerrokset 1.5 miljardia USD maksavasta rakennuksesta on myyty huippuhinnasta kansainvälisille suurliikemiehille.
Sandy upotti kaksi merialusta ja kaksi on kateissa, vaikka aluksia kehotettiin menemään kauemmas rannikosta pahimman myrskyn ajaksi. Valtavat aallot huuhtoivat kolme elokuvissa käytetyn Bounty-aluksen matkustajaa mereen, joista yksi onnistui uimaan rannikolle kahden kohtalon ollessa epävarma. Koska 180 jalan alus alkoi upota, loputkin aluksessa olleet joutuivat jättämään laivan, ja rannikkovartiosto pelasti heidät Elisabeth kaupunkiin. WNCT-TV raportoi, että Bounty-alusta käytettiin mm. ”Mutiny on the Bounty” ja ”Pirates on the Caribbien” filmien yhteydessä.

2. IRANIN parlamentin ulkoasiain valiokunnan jäsen Ismail Qatari vahvisti maanantaina TV-haastattelussa, että Iranilla on läheiset suhteet Sudanin kanssa. Hän totesi, että Iran on lähettänyt Sudanille insinöörejä ja muuta henkilöstöä avustamaan sitä maan kehittämiseksi sekä vienyt sinne teknologiaa ja tarvikkeita. Hän kutsui Sudania Iranin hyväksi ystäväksi, mutta totesi, ettei iranilaisia ollut paikalla Khartoumin asetehtaan räjähdyksen yhteydessä. Hän esitti syytöksen, että Israel oli räjähdysten ja tulipalon takana.

QATARI kertoi, että kaksi alusta irrottautui iranilaisesta satamasta viime kuussa, purjehtivat Punaisenmeren kautta ja kiinnittyivät Sudanin satamaan maanantaina. Hän vihjaisi, että aluksessa oli tarvikkeita ja materiaaleja Sudaniin.
Iranilaisen uutistoimiston IRNA:n mukaan aluksilla oli tarkoitus lähettää ”rauhan ja ystävyyden viesti” alueen kansoille ja varmistaa meriturvallisuutta merirosvoudelta.
Alusten antama viesti Israelille tuskin oli edellisen viestin kaltainen.

3. DEBKAFILE tarkastelee artikkelissaan Iranin puolustusministerin Ahmad Vahidin sunnuntaina 28.10. 2012 antamaa varoitusta, että Iranilla on paljon pitemmälle kehitettyjä
miehittämättömiä UAV-koneita kuin se, jonka Hizbullah lähetti Israelin ylle 06.10. ja jonka IAF:n koneet ampuivat alas.
DF kertoo omiin lähteisiinsä perustuen, että Teheran vei syyskuussa salaa uusimpia Ababil UAV-koneitaan Libanoniin salaiseen paikkaan kuitenkin peläten, että Israel pystyy löytämään niiden sijoituspaikan ja voi sodan syttyessä tuhota ne ohjuksillaan. Artikkelissa todetaan, että Iranilla on vaikeuksia pitää pysyvää UAV-koneitten valvontatiimiä Libanonissa Syyrian sisällis-sodan vuoksi. Iran on kuitenkin rakentanut teknisesti pitkälle kehitettyjä lyhyen matkan Ababil T ja keskimatkan Ababil B ja S koneita.
ABABIL-koneen prototyypin lentorata on  DF:n mukaan 150 km 4.2 km:n korkeudessa ja se pystyy lentämään yhtäjaksoisesti 10 tuntia. Koneitten kehitys on kuitenkin edennyt siitä.

KENRAALI Ahmat Vahidin ilmoituksen mukaan uusimpien Ababil UAV-koneiden lentomatka on 2000 km, kuten Iranin ilmateollisuuden johtaja Manouchehr Manteqi totesi 17. lokakuuta. Iranilainen lähde toteaa, että konetta testattiin lähettämällä se lokakuussa 2011 USA:n viidennen laivaston ylle Persianlahdella kooten tietoja alusten liikkeistä ja saaden kokemusta.
Iranin UAV-koneitten nopea kehitys on ollut mahdollinen varastamalla tietotaitoa kiinalaisilta ja venäläisiltä valmistajilta sekä USA:n RQ-170 Sentinel-koneesta, jonka Iran sai käsiinsä epäselvissä olosuhteissa neljäntenä joulukuuta 2011.
USA käyttää UAV-koneitaan tiedustelun ohella entistä enemmän pommituslentoihin varsinkin Afganistanin ja Jemenin alueilla, ja suunnittelee niiden valvonta-aseman rakentamista Pohjois-Aftikkaan, josta se voisi lähettää niitä alueen maiden taivaalle. http://www.debka.com/article/22483/Iran-develops-Ababil-T-–-a-2-000-km-range-stealth-attack-drone

4. IDF yhdessä Shin Betin (Israelin turvallisuusjärjestön) kanssa paljastivat Hamasin perustaman terrorisolun pidättäen sen 30 jäsentä Ramallahissa IDF:n raportin mukaan. Heitä syytetään kuulumisesta kiellettyyn järjestöön ja toimimisesta siinä, yhteyksistä vihollis-ryhmään sekä rahanpesusta sen hyväksi. Heidän toimintansa osoittaa Hamasin pyrkimyksiä uudistaa operaationsa Israelissa. Miehet yrittivät aiemmin perustaa soluja Hebroniin ja Betlehemiin, mutta heidän toimintansa paljastui.

Kaksi pidätetyistä miehistä – kuten heitä syytetään – oli osallistunut kahden IDF:n reserviläisen  Yossi Avrahamin ja Vadim Nurzhitzin lynkkaukseen v. 2000.
Armeijan tiedotteessa todetaan tämän todistavan Hamasin johdon pyrkimyksistä vahvistaa asemaansa kentällä ja kehittää operaatioitaan.
Solun jäsenet olivat olleet yhteydessä ulkomailla olevan Hamasin johdon kanssa, mikä sisältää Khaled Mashaalin, Hamasin entisen ”ulkoministeriön johtajan”, toiminnan Syyriassa. Sen toiminta on nyt siirretty Qatariin Syyrian sisällissodan ja suhteiden katkeamisen vuoksi.
Miesten todetaan keränneen varoja myös palestiinalaisvangeille sekä pitäneen neuvotteluja, joissa pohdittiin tapoja opiskelijoiden värväämiseksi Hamasin riveihin.
Miehet olivat pyrkineet välttämään ilmitulemista käyttäen vääriä nimi, salaisia postilaatikoita ja kannettavien puhelimien muistikortteja.

5. UUTISOTSIKOITA
-          USA:n armeijoitten komentajien puheenjohtaja kenraaliluutnantti Martin Dempsey tapasi Israelin vierailunsa alussa Ehud Barakin ja myöhemmin presidentti Shimon Peresin. Dempseyn vierailun varsinaisena aiheena on valvoa USA:n armeijan ja IDF:n yhteisiä ilmapuolustusharjoituksia ”Austere Challenge 12”, mutta vierailu palvelee hyvin myös yhteyksien lämmittämiseksi ajoittaisten viileiden puhurien jälkeen. Pahin kanto tässä kaskessa on ollut erimielisyys siitä, miten suhtautua Iranin ydinasesuunnitelmiin ja missä vaiheessa ne ovat nyt. Dempsey vastusti voimakkaasta USA:n osallistumista Israelin mahdollisiin ilmaiskuihin todeten, että jos IDF iskee yksin, USA seuraa sivusta. Nyt kuitenkin molemmat osapuolet vakuuttivat suhteiden erinomaisuutta ja lämpöä. http://www.timesofisrael.com/us-military-chief-meets-with-peres-lauds-military-partnership/
-          Etelä Afrikan hallitseva puolue ajaa voimakkaasti Israelin vastaisia sanktioita. Entinen varapresidentti Mbete totesi, että Israel on paljon pahempi kuin Etelä Afrikka apartheidin aikana. Puolueen johtajien toiminta poikkeaa Pretorian hallituksen mielipiteistä, koska he haluavat säilyttää kauppasuhteet maiden välillä. http://www.timesofisrael.com/south-africas-ruling-party-endorses-anti-israel-boycott/
-          22 eurooppalaista NGO-järjestöä julkistivat tiistaina tiedotteen, jossa ne vaativat Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä valmistettujen tuotteiden boikottia. Ne vaativat myös, että Euroopan maiden tulee vaatia selvempiä tietoja Juudean ja Samarian tuotteiden valmistuksesta. Europarlamentin entinen jäsen Phyllis Starkey totesi, että kysymys otettiin esille nyt siksi, että asiaa puidaan EU-parlamentissa. Hän viittasi EU:n ulkoasiainvaliokunnan päätökseen toukokuulta, jossa kehotti maita käyttämään EU:n omia lakeja sanktioitten saattamiseksi voimaan. Starkey sanoi, että päätösten aika on ohi ja nyt on aika toimia. Hän totesi, että Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä valmistettujen tuotteiden arvo on 15 kertaa suurempi, eli 300 miljoonaa USD, kuin Euroopan kaupan arvo palestiinalaisalueille. NGO-järjestöjen raportissa vakuutetaan farisealaisesti, ettei se halua Israelin boikottia, vain Juudeassa ja Samariassa valmistettujen juutalaistuotteiden, koska Israel miehittää noita alueita kansainvälisen lain vastaisesti. – Tässä on taas kerran kiireellinen viesti Netanyahulle hyväksyä Edmond Levyn komitean laatima raportti, jossa kolmen lainopin asiantuntijan mukaan todetaan yksimielisesti, että kansanvälisten sopimusten mukaan Juudea ja Samaria sekä Gaza kuuluvat juutalaisten kansalliseen kotimaahan, eikä Israel siten miehitä niitä. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=289766
-          Likudin keskuskomitea hyväksyi suurella enemmistöllä Netanyahun ja Libermanin neuvotteleman yhteistoiminnan tiivistämiseksi tammikuun 22. päivän vaaleja varten. Pääministeri on vakuuttanut, ettei kysymys ole puolueiden yhdistämisestä vaan unionista, vaikka lehdistö puhuu reteesti puolueiden sulauttamisesta. Netanyahu vakuuttaa, että unionin kautta molemmat puolueet vahvistuvat, ja että hänen pääministerikautensa jatkuu ties kuinka kauan. Mielipidetiedustelut ovat ennustaneet pientä taantumista kannatusluvuissa, mutta tulokset hajoavat. Likudilla on nyt 27 kansanedustajaa ja Israel Beitenulla 15. ”Likutenun” kannatus vaihtelee 40-50 kansan-edustajapaikan välillä eri lähteissä.  http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=289714
-          IDF:n korkea upseeri, joka haluaa pysytellä nimettömänä, ennustaa, että sota Hizbullahia vastaan voi olla väistämätön, jos se suorittaa verisen pommi-iskun israelilaista kohdetta vastaan. Hän sanoi, että IDF on ottanut oppia vuoden 2006 Libanonin kakkossodasta eikä aio toista sen virheitä. Hän sanoi, että IDF:n vastaus tulee olemaan raju, ja että periaatteessa koko Libanonin eteläosa on iskukohdetta, sillä Hizbullahilla on jokaisessa 240:ssä kylässä ainakin kaksi iskukohdetta. Hän vakuutti, että tuleva sota Libanonissa tulee olemaan lyhyt, ei 34 päivää kuten viimeinen, joka vaati 1200 libanonilaisen ja 160 israelilaisen hengen. Israelin TV:n mukaan IDF on merkinnyt Libanonista 10 000 kohdetta, joihin tultaisiin iskemään, jos sota syttyy. Edellisessä sodassa käytettyjen rypälepommien määrää supistetaan.  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4298668,00.html
-          Maanantaina Sudanin satamaan kiinnittyneet laivat olivat sotalaivoja, kertoo Times of Israel. Yksi oli helikoptereita kuljettava laiva Khark ja toinen korvetti hävittäjä Shahik Naqdi, kertoo Iranin uutistoimisto. Kharkin nopeus on 21 solmua ja Shahik Naqdin 20 solmua. Alukset partioivat ennen kiinnittymistään Sudanin satamaan Afrikan Sarven lähettyvillä etsien merirosvoaluksia. http://www.timesofisrael.com/iranian-warships-dock-in-sudan-days-after-alleged-israeli-airstrike/






Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021