TIISTAI 02.10.12


TIISTAI 02.10.12

1. ISRAELILAISET valmistautuivat viettämään riemullista ja nautittavaa yhdessä oloa rakentamissaan lehtimajoissa (succot), kuten Toran kirjoituksissa kehotetaankin Jom Kippurin itsetutkistelujen ja synnintunnustusten jälkeen, kun suurin osa maata joutui yllättävien kovien tuulten ja niiden mukanaan tuomien osittain rajujenkin sateitten riepoteltaviksi, jotka kastelivat lehvillä katetut majat ja niihin katetut ruokapöydät tehden myös mahdottomaksi yöpyä niissä, kuten useat tekevät succotin aikana. Myrskyiset tuulet vahingoittivat sähköjohtaja ja runnellen talojen kattoja, katkoen TV-laitteiden kaapeliyhteyksiä. Sunnuntaina iltapäivän aikana kuvaan liittyivät äkilliset ukkoset paikoin vilkkaine salamointeineen. Jerusalemin alueilla sateet tulivat ajoittaisina tihkusateina, jotka vain sotkivat tasopinnoille kerääntyneitä tomukerroksia. Lämpötila pysytteli 30 C-asteen tuntumassa, mikä kosteuden kanssa on varsin epämukava.

RABBI Benny Lau Rambanin synagogasta Jerusalemin eteläosassa hämmästeli sateita succorin ensimmäisenä päivänä todeten, ettei hänen tiedossaan ole, koska tällaista olisi tapahtunut edellisen kerran. Hän viittasi Talmudissa esiintyvään lauselmaan, jossa todetaan sateen succotin aikana todistavan ”todellisesta taivaallisesta tyytymättömyydestä”.
”Succotin aikana Jumala kutsuu meitä lehtimajaan, joka on itse asiassa Hänen talonsa ja Hänen suojeluksessaan. Jom Kippurin jälkeen nukkuminen lehtimajassa on onnellinen ja rauhoittava kokemus, mutta jos silloin sataa, se on kuin Jumala potkisi meidät takaisin sisätiloihin, mikä tulisi nähdä Hänen syytöksenään ja moitteenaan”. Hän erityisesti painotti tarvetta elää sopusoinnussa kanssaihmisien kanssa. ”Et voi riidellä naapuriesi kanssa ja sen jälkeen mennä Jumalan huoneeseen pyytäen Hänen suojeluaan.” http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=286253

2. ENGLANNIN päärabbi LorD J Sacks, jolle haetaan seuraajaa, kirjoittaa artikkelissaan, mikä ensiksi julkistettiin 30.09.2012, että succot eli tabernacels, on juutalaisten riemullisin kaikista heidän juhlistaan kutsuen sitä ”iloitsemisemme vuodenajaksi”. Jopa viikkoja ennen succotia perheet alkavat suunnitella oman majansa rakentamista mistä vain sopiva tila löytyy, usein pienelle parvekkeelle, mieluiten pihamaalle, mikäli sellainen on mahdollista. Alun perin sucotin rakentaminen  annettiin Egyptistä paon muistoksi, jonka aikana israelilaiset elivät erämaissa tilapäisissä nopeasti kyhäämissään majoissa tai katoksissa. (3.Ms.23:34-38)

Mooses kertoo viidennessä kirjassaan luvussa 28 siunaukset, jotka tulevat Israelin osaksi, jos se noudattaa Hänen käskyjään, mutta myös kiroukset, jotka kohtaavat kansaa, joka on tottelematon. ”Herra lyö sinua Egyptin paiseilla ja ajoksilla, ihottumalla ja ruvella, joista et parane, Herra lyö sinua hulluudella, sokeudella ja mielisairaudella, sinä haparoit keskellä päivää, niin kuin sokea haparoi pimeässä, sinä et menesty teilläsi, vaan kaiken elinaikasi sinä olet oleva sorrettu ja ryöstetty, eikä auttajaa ole.” (5.Ms.28:27-29) ”Ja Mooses käski heitä sanoen: Joka seitsemäs vuosi, määrättynä aikana vapautusvuonna, lehtimajanjuhlassa, kun kansa tulee Herran, sinun Jumalasi kasvojen  eteen siinä paikassa, jonka Hän valitsee, lue tämä Laki koko Israelin läsnä ollessa, heidän kuultensa.” (5.Ms.31:10-11)

Sacks kertoo artikkelissaan, miten juutalaisia sorrettiin vuosisatojen aikana. Keskiajalla yksistään, juutalaiset karkotettiin Englannista 1290; Wienistä 1421; Colognesta 1424; Bavariasta 1442; Milanosta 1489 sekä Espanjasta 1492. Karkotukset ovat jatkuneet niistä ajoista lähtien huipentuen taas Venäjän julistamien pogromien aikana 1800-luvulla, jolloin satoja tuhansia juutalaisia ajettiin maanpakoon Eurooppaan, Yhdysvaltoihin ja silloiseen Syyria-Palestiinaan, mikä kansankarkotus (deportation, banishment) jatkuu edelleen. Hän kertoo, miten juutalaiset vaelsivat ja majoittuivat, vaelsivat ja majoittuivat, lähes loputtomiin, jopa juutalaisen nimi ”ivri” tarkoittaa paikasta toiseen vaeltajaa.

Sacks muistuttaa, että kaikesta turvattomuudesta ja juurettomuudesta huolimatta – monille jopa Israelissa asuvista – juutalaisten onni on omata aika, lehtimajanjuhla-aika, joka on kokonaan omistettu riemuitsemiselle ja onnelliselle yhdessä ololle, muistellen esi-isiään, jotka päästyään pakoon kansana Egyptin orjuutta vaelsivat tiettömissä erämaissa, kulkien Herran ohjeitten mukaan, valaisten heidän yönsä tulipatsaana ja päivällä pilvenä heidän yllään, ja nauttien Jumalan antamasta ruuasta, mannasta siihen saakka, kunnes he ylittivät Jordanjoen ja aloittivat valitun maansa valloittamisen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160427#.UGqAdmJHT-k
3. Egyptin presidentti Mursin arabiasiain neuvonantaja ja arabiaktivisti Mohammad Said al-Dawla sanoi maanantaina egyptiläisen päivälehden Al-Jom A-Sabi haastattelussa, että Camp Davidin rauhansopimusten Egyptille asettamat rajoitukset ovat kansallisessa kiireys-järjestyksessä listan kärjessä. Hän käytti haastattelussa Israelista nimeä ”miehitetty arabi Palestiina”. Hän jatkoi todeten, että presidentti Mubarak oli antanut arabi Palestiinalle  vapaa-palvelua, mutta ettei sellainen käytäntö tule jatkumaan.

DAWLA täydensi lausuntoaan todeten, että Egyptin pohjoisrajan takana on maa, jonka nimi tulee olemaan ”miehitetty arabi Palestiina” aina aikakauden loppuun saakka vakuuttaen, että tämä on kansallinen periaate kuten myös historiallinen tosiasia.
Dawla valitti rauhansopimuksen yksipuolisuutta sanoen, että siinä vaaditaan Egyptiltä 150:n km:n sotilaallista tyhjiötä Israelin rajalta, mutta Israelilta vain 3 km. Hän väitti tämän mitätöivän yhteisen arabien puolustussopimuksen. Hän unohti mainita, että Israel aloitti Siinain öljy-kenttien hyödyntämisen, rakensi sinne lentokentän ja teitä ja kaikin tavoin pyrkien kehittämään lähes luonnontilassa olevaa aluetta saaden niitä vastaan vain kylmän rauhan. 

Presidentti Mursin edustaja Yasser Ali kielsi, että Dawlan vaatimukset ovat Egyptin hallituksen omaksumia, vaikka uutisraportit kertovat hallituksen työskentelevän rauhan-sopimuksen neljännen artiklan muuttamiseksi, jossa Siinain rajoituksista puhutaan. Ali sanoi, ettei ole mitään tarvetta sopimuksen muuttamiseen, ilmeisesti siksi, että Israel on sallinut Egyptin viedä Siinaille runsaasti sotilaitaan ja panssareitaan, kuten myös hävittäjäkomeitaan.
Mursi on useissa yhteyksissä vakuuttanut pitävänsä voimassa kansainväliset sopimukset. http://www.timesofisrael.com/egyptian-presidents-adviser-describes-israel-as-occupied-arab-palestine/

4. PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat sanoi keskusteltuaan USA:n, Englannin ja Tanskan edustajien kanssa, että PA viimeistelee arabimaitten kanssa YK:lle esittämänsä kirjelmän sanamuodon kimpussa, että se voisi tyydyttää mahdollisimman monen maan tavoitteita. PA on väittänyt, että sillä on 120 YK :n jäsenmaan hyväksyminen ja uskoo, että kaikkiaan 150 –170 jäsenmaata äänestävät YK:n yleiskokouksessa PLO:n nimissä tehtävän esityksen puolesta, jolla Palestiinalle annettaisiin ei-valtion jäsenoikeus YK:ssa, mikä antaisi sille mahdollisuuden päästä YK:n alajärjestöjen jäseneksi.

Erekat vakuuttaa, kuten hän teki kiinalaiselle Xinhua-uutistoimistolle antamassaan puhelin-haastattelussa, ettei esitys romuta rauhanponnisteluja, vaan edistää niitä MAAN-uutistoimiston raportin mukaan. Hän selitti, ettei USA ollut painostanut rauhankeskustelujen aloittamista Israelin kanssa, minkä hän katsoo tarkoittavan, ettei USA ole kiinnostunut. ”USA haluaa neuvotteluja ilman ennakkoehtoja”, hän sanoi.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas sanoi YK:n puheessaan, että hän on aloittanut keskustelut useitten arabi- ja muitten maitten kanssa yhteisen linjan löytämiseksi niiden kanssa. Hän jopa vihjaisi eräässä yhteydessä, että esitys voitaisiin jättää jonkin arabimaan nimissä. Hän sanoi Erekatin tapaan, että pieni mutta viimeinen mahdollisuus voi olla neuvottelujen aloittamiseksi. PA:n vaatimuksena on, että Israel julistaa täydellisen rakennuskiellon kaikkialle Juudeassa ja Samariassa, myös Jerusalemin itäosissa, ja vaatii 1949 aselepolinjoja rajoiksi. Hän perustaa vaatimuksensa Obaman puheisiin, joissa hän esittää Palestiinan valtiota 1967 sotaa edeltävin aselepolinjoin pääkaupunkinaan Jerusalem.

ISRAELIN viranomaiset ovat varoittaneet, että PA:n esitys YK:n yleiskokoukselle Palestiinan valtiosta romuttaa kaikki aiemmat sopimukset ja kahden valtion periaatteen, sekä antaa Israelille oikeuden toimia valitsemallaan tavalla Oslon sopimusten rikkomista vastaan.
Pääministeri Netanyahu ei ole ilmaissut omaa kantaansa, mikä antaa tilaisuuden julkisuudessa runsaasti liikkuville huhuille ja olettamuksille. Pääministeri ei ole myöskään uskaltanut käsitellä hallituksessa asettamansa Levyn 3-hengen toimikunnan laatimaa raporttia, jossa todetaan Juudean ja Samarian kuuluvan juutalaisille luvattuun kotimaahan Välimerestä Jordanjokeen. Tämän johdosta Juudea ja Samaria eivät ole miehitettyä aluetta, ja että juutalaisten rakentaminen sinne on täysin laillista.
Juutalaisten aloittama ”luvatun maansa” valloittaminen on pahasti kesken. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=286241

5. UUTISOTSIKOITA
-          Iranin ulkoministeri Ali Akbar Salehi sanoi puhuessaan CFR:n tilaisuudessa Washingtonissa maanantaina, että Israel estää ydinaseettoman alueen muodostamista Lähi Itään. Toiseksi hän varoitti Yhdysvaltoja välttää sitoutumista liian kiinteästi Persianlahdelle. Hän sanoi, että USA sekoittaa tasapainoa ja rauhantilaa Lähi Idän alueella, ei Iran. Hän valitti, että maailmassa on liian paljon Iranin pelkoa ja toiseksi uskoa, että jotkut maat ja järjestelmät ovat ylivoimaisia islamin maihin ja sen tarjoamiin järjestelmiin verraten. ”Iran on tasapainon, rauhan ja turvallisuuden ankkuri Lähi idässä”, hän selitti jatkaen, ettei Iran ärsytä mitään maata hyökkäämään sitä vastaan, mutta vakuutti, ettei Israelin sotaretki Iranin ydinsuunnitelman kehittämistä vastaan sähkön tuottamiseen tule onnistumaan. Hän sanoi, että Israel ainakin sadalla ydinpommillaan on pahin este Lähi Idässä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=286271
-          Israelin apulaisulkoministeri Danny Ayalon, YK:n lähettiläs Ron Prosor ja USA:n juutalaiskongressin presidentti Ronald Lauder esittelivät YK :n erityistilaisuudessa Israelin näkemykset palestiinalaiskysymyksestä ja aloittivat samalla diplomaattisen kampanjan arabimaista paenneiden juutalaisten aseman ja korvausvaatimusten tunnustamiseksi kansainvälisesti. Vuoden 1948 Israelin valtion perustamisen jälkeen n. 850 000 juutalaista karkotettiin arabimaista. Heille annettiin muutama viikko tai päivä aikaa muuttaa maasta ja heidän sallittiin viedä vain pari matkalaukullista tavaroitaan mukanaan, mutta kaikki kiinteä omaisuus, pankkitilit ja kaikki, mikä ei mahtunut laukkuihin, oli jätettävä. Viime perjantaina YK:n tiloissa järjestettyyn tilaisuuteen osallistui israelilaisten lisäksi diplomaatteja, aktivisteja ja journalisteja. Hamasin edustaja Sami Abu Zuhri kritisoi tilaisuutta kutsuen juutalaispakolaisia enemmänkin rikollisiksi, jotka salaa muuttivat arabimaista, työnsivät arabit pois kodeistaan ja kehittivät arabipakolaiset. Erekat vastusti myös konferenssia, mutta hän sanoi tukevansa juutalaistan paluuoikeutta maihin, joista he muuttivat kieltäen, että heihin harjoitettu mitään pakkoa. Toiseksi hän ei näe mitään yhteyttä juutalais- ja arabipakolaisten välillä, ja hylkää ajatuksen korvausten maksamiseksi juutalais-pakolaisille.  http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=285923
-          Saksalainen oikeus palautti ympärileikkausrituaalin jatkuvien protestien jälkeen, joita tekivät sekä juutalaiset että muslimit. Päätöksen mukaan poikalapsi voidaan ympäri-leikata alle 3 kuukauden ikäisenä. Juutalaisen käytännön mukaan se tulee tehdä, kun lapsi on 8 päivän ikäinen, jolloin immuniteetti on vielä korkea. Muslimit harjoittavat sitä vielä 11-vuotilaille, mikä voi olla varsin raaka toimenpide. http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=286236
-          Gazalaiset osoittavat mieltään Egyptin uuden hallituksen päätöstä sulkea Gazan ja Siinain väliset raja-aidan alittavat salakuljetustunnelit, joita arvioidaan olevan tuhatkunta. Myös Hamasin edustajat osallistuvat mielenosoituksiin, vaikka Hamas on kaikin tavoin välttänyt kritisoimasta Mursin toimia. Tunnelien ansiosta Gazan kaistalle on kehittynyt satoja miljonäärejä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=286274
-          Heprealainen Yliopisto on kehittänyt synteettisiä pillereitä useita sairauksia vastaan. Niiden kehutaan olevan yhtä tehokkaita kuin aiemmat, mutta ilman sivuvaikutuksia. http://www.jpost.com/Health/Article.aspx?id=286084
-          Kymmeniä kristittyjä lainlaatijoita 18:sta maasta kokoontuu tänään Israeliin kaksi-päiväiseen konferenssiin Jerusalemissa. He osallistuvat lehdistötilaisuuteen yhdessä diasporaministeri Yuli Edelsteinin ja Benny Elonin kanssa, joka toimii Israel Alliens järjestön presidenttinä Israelille myönteisten parlamentaarikkojen varjojärjestössä kaikkialla maailmassa; sillä on toimistot Jerusalemissa, Washingtonissa ja Brysselissä. Monien muiden maiden ohessa myös Suomi mainitaan yhtenä jäsenenä.  http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=286276
-          KE Danny Danon, Likud, sanoo, että arabikansanedustajat ovat naamioituneita terroristeja, jotka käyttävät Knessetin jäsenyyttään kiihottaakseen vihaa ja väkivaltaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160447#.UGqpi2JHT-k
-          JFK:n lentokentälle julistettiin kiireinen terrorivaroitus Netanyahun ollessa lauantai-iltana nousemassa koneeseensa paluumatkaa varten. Neljä kalastajaa oli tunkeutunut lahdelle, joka on kiellettyä aluetta, mikä aiheutti laajat etsinnät maalla ja merellä. Kalastajat olivat ehtineet puolen mailin päähän Netanyahun koneesta. Jos he olisivat olleet terroristeja, hei olisivat pystyneet aiheuttamaan todellisen katastrofin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160448#.UGqqFWJHT-k




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021