SUNNUNTAI 07.10.12


SUNNUNTAI 07.10.12

1. IAF:N koneet komennettiin tuhoamaan tuntematon pienkone, joka miehittämättömänä lensi Israelin ilmatilassa puolen tunnin verran lauantaiaamuna. IDF:n mukaan kone lensi Välimeren yllä kohti Gazan rannikkoa ja kääntyi siellä kohti itää. Israelin cyber-asiantuntijat yrittivät saada koneen hallintaansa, välillä onnistuen, välillä menettäen otteensa, tarkoituksenaan saada selville, ketkä konetta ohjailivat, mikä ehkä tapahtui satelliitin välityksellä. Tämä oli neljäs kerta, kun miehittämätön pienkone on päässyt tunkeutumaan Israelin ilmatilaan.

Edelliset olivat tulleet Libanonista Hizbullahin lähettiminä, joten arvioidaan myös tämän olleen Hizbullahin tai Iranin lähettämä, sillä Hamas ei tiettävästi hallitse koneen teknologiaa, ja tämänkin koneen lento Libanonista Israelin eteläosaan yllätti Israelin asiantuntijat teknisellä saavutuksellaan. Iran sanoo kehittäneensä miehittämättömiä pitkänmatkan UAV-pienkoneita.
IAF:n neljä hävittäjää komennettiin tuhoamaan kone, koska sen päämäärästä ei oltu selvillä. Se on voinut olla tiedustelutietojen keruumatkalla, varsinainen kohde ehkä Dimonan ydintutkimuskeskus. Koneessa ei tiettävästi ollut räjähteitä.

IDF:n komentaja Benny Gantz ei sulje pois mitään mahdollisuutta selvitellessään koneen reittiä ja lähtömaata journalisteille, mutta hän ei usko sen lähteneen Gazasta, kuten Hamasin edustaja väittää samalla todeten, että kone kierteli useiden kaupunkien, mm. Beersheban yllä, valokuvaten ja raportoiden niiden koordinaatteja.
Kone tuhottiin asumattoman alueen yllä ja sen pirstaleet putosivat Jatis-metsikön alueelle Negevin pohjoisosassa. Koneen osia tutkitaan IDF:n laboratoriossa.
Israelin viranomaiset katsovat koneen tunkeutumisen Israelin ilmatilaan rikkovan räikeästi Israelin itsenäisyyttä ja vakuuttavat puolustavansa maan rajoja. http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=286845

IRAN esitteli kehittämäänsä miehittämätöntä pienkonetta Shahed-129 syyskuun lopulla todeten, että koneen lentomatka on 2000 km. Iranilla on kuitenkin tukikohtia Libanonissa, joten kone on voitu lähettää matkaan sieltä. Koneen tarkoituksena lienee ollut testata Israelin kyky vastata tällaisiin yrityksiin ja samalla sen luotettavuutta kaukana ohjaajistaan.
Koneen ohjaajat olivat ehkä iranilaisia, jotka opettavat Hizbullahin operaattoreita sen käyttöön. Hizbullahin pääsihteeri Nasrallah uhosi syyskuussa, että järjestö pystyy pommittamaan Dimonan ydintutkimuslaitosta, ja viime viikolla Pentagonin salaiset tiedustelutiedot kertoivat Iranin harjoitelleen pommi-iskuja Haifaan ja Dimonaan.
Israelin johto harkitsee, miten se vastaa - jos ollenkaan - ilmatilan loukkaukseen. Israelin Knessetin jäsenet ovat vaatineet selvitystä, miksi koneen annettiin lentää puoli tuntia Israelin ilmatilassa, ja missä vaiheessa kone todella havaittiin. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=286880, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160588#.UHEX4WJHT-k

2. IRANIN pääneuvottelija ydinsuunnitelmaa koskevissa neuvotteluissa Saeed Jalili kielsi länsimaisissa lehdissä kierrelleet tiedot, että Iran olisi laatinut ja esittänyt yhdeksän askeleen suunnitelmansa ongelman ratkaisemiseksi. USA:n antaman tiedon mukaan suunnitelmaa ei voitu hyväksyä, koska siinä vaadittiin sanktioitten poistamista kokonaan ehtona suunnitelman hyväksymiseksi.
Jalili sanoi iranilaisen FARS-uutistoimiston mukaan, ettei mitään suunnitelmaa ole esitetty P5 + 1 maiden ja Iranin välisessä kokouksessa Moskovassa käsitellyn ohella. Jalili on myös Iranin korkeimman kansallisen turvallisuusneuvoston sihteeri.

Iranin apulaisneuvottelija Ali Bageri vahvisti Jalilin lausunnon todeten, että tiedot Iranin jättämästä uudesta suunnitelmasta ovat vääriä. Hän sanoi Iranin odottavan länsimaiden vastausta kesäkuussa Moskovassa pidetyn P5+1 maiden kanssa käsitellystä esityksistä todeten FARS-uutistoimiston mukaan, ettei uutta esitystä tarvita. Hän sanoi lännen myönteisen vastauksen Moskovan esityksiin luovan lujan pohjan neuvotteluille.
Median parissa liikkunut tieto Iranin yhdeksän askeleen suunnitelmasta perustui siihen, että Iran lopettaa uraanin rikastamisen toisessa kahdesta laitoksesta 20 %:n tasoon, ja USA ja EU poistavat sanktioitaan asteittain neuvottelujen edistyessä. Näiden tietojen mukaan suunnitelma esitettiin USA:lle, joka hylkäsi sen sopimattomana neuvottelujen pohjaksi. Länsimaat varoittavat Irania entistä hätäisemmin, että aika valuu käsistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160598#.UHEYUmJHT-k

3. SYYRIAN tilanne näyttä jatkuvan jos mahdollista entistäkin sekavammissa puitteissa. Syyrian puolelta Turkkiin ammut kranaattia, joka surmasi kolme lasta ja kaksi aikuista naista, antoi Turkin pääministerille verukkeen aloittaa rajoittamattomat tykistöiskut Syyrian armeijan tukikohtiin. Eilen Syyriasta ammuttiin toinen kranaatti turkin puolelle, minkä johdosta Turkki jatkoi tykistötultaan neljännen päivän aikana. Se aiheuttamista tuhoista ja ihmishenkien menetyksistä ei ole annettu tietoja – ehkä se ei kiinnosta mediaa, jos uhrit ovat Assadin sotilaita tai häntä tukevia siviilejä.
Presidentti Assadin anteeksipyyntö ei riittänyt pääministeri Erdoganille, joka lienee odottanut tilaisuutta iskeä kohteisiin Syyrian puolella. Hänen tavoitteenaan voi olla muodostaa puskurivyöhyke ja rauhoitettu alue pakolaisille, mutta myös kulkuyhteyden saaminen Aleppon kaupungista Turkin rajalle, josta Assadia vastaan taistelevat ryhmittymät saavat täydennystä.

SYYRIASSA halitusta vastaan taistelevien joukkojen yksi johtaja Majed al-Muhammed totesi New York Times lehdelle, että heidän joukkonsa alkavat tuntea toivottomuutta taistellessaan sekä Iranin, Irakin ja Venäjän että Kiinan tukemia hallituksen joukkoja vastaan. Hän valitti länsimaitten ja ennen kaikkea USA:n toimettomuutta varoittaen, että kapinalliset ja Syyrian kansa ovat radikalisoitumassa ja etsivät yhä enemmän tukea islamistien parista.
Turkkilainen lehti toteaa artikkelissaan, että Syyrian tilanne on käännekohdassaan. Lehden artikkelissa todetaan, että Assadin hallituksen joukkojen vastaisten taistelujen lisäksi taistelua joudutaan käymään USA:n välinpitämättömyyttä ja tyhjiä lupauksia vastaan.
Iranilaisia joukkoja toimii Syyriassa tiedustelu- ja tietoliikennetehtävissä, ja heitä on jäänyt kapinallisten käsiin. Kapinalliset ilmoittivat, että he aloittavat 48:n iranilaisen vankinsa teloitukset, ellei Iran lopeta Assadin tukemistaan ja vedä joukkojaan pois Damaskoksen Ghutan alueen itäosista. Vankien joukossa on useita Iranin vallankumouskaartin jäseniä.
Iran puolestaan varoitti kapinallisia ja kehotti heitä vapauttamaan iranilaiset vankinsa.

4. ISRAELIN oikeisto on jo vuosikaudet julistanut maailmalle, että Palestiinan valtion perustaminen Juudeaan ja Samariaan sekä Gazan kaistalle on sekä käytännön toteutuksen, elinkelpoisuuden ja Israelin turvallisuuden kannalta toivoton yritys. Tässä se on kuitenkin joutunut taistelemaan yhtenäistä ja luutunutta käsitystä vastaan, että ainoa ratkaisu Israelin ja palestiinalaisten väliseen ongelmaan on itsenäinen Palestiinan valtio Israelin rinnalle. Tämän käsityksen mukaisesti on pidetty lukuisia maailman johtavien maiden muodostaman tiimin ns. ”kvartetin” kokouksia, joissa on annettu lausuntoja ja määritelty aikatauluja, jotka ovat osoittautuneet tyhjänpäiväisiksi. Abbas on määrätietoisesti kieltäytynyt neuvotteluista.
Näiden vuosikymmenien aikana alkaen 1973 puolustussodasta, jonka jälkeen Israel alkoi asuttaa Juudean ja Samarian muinaisia Israelin keskeisiä osia, tilanne on johtanut siihen, että noilla alueilla asuu n. 360 000 juutalaista asukasta, ja Jerusalemin ympäristössä ns. vihreän linjan itäpuolelle parisataatuhatta lisää, ja näiden alueiden väkiluku kasvaa muuta maata nopeammin. Myös Israelin vasemmisto on perinteisesti ollut vahvasti kahden valtion kannattaja, joista Ehud Barak lienee yksi uskollisimmista Peresin ohella, mutta tuokin rintama näyttää hajoavan. Jopa Meretzin entinen puheenjohtaja Jossi Sarid totesi tilanteen luisuneen käsistä ja katsoo, ettei kahden valtion periaate ole enää mahdollinen.

Kuin niitin tälle liitokselle antoi Jerusalemin entinen apulaispormestari, arabimielisten johtava tutkija Meron Benvenisti, joka toteaa nyt alistuneena, että kahden valtion ideologia on väärä eikä enää toteutuskelpoinen. Hän sanoo, että varhaisemmassa vaiheessa se olisi ehkä toiminut, mutta että ”setlementit”, kuten hän nimittää Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjä, ovat tulleet jäädäkseen, eikä niitä enää voida poistaa. Hän perusti Länsirannan seurantajärjestön, jonka päämääränä oli tarkoin seurata sosiaalista, taloudellista ja poliittista kehitystä alueella sekä juutalaisen asutuksen leviämistä Juudeaan ja Samariaan, ja tiedottaa niistä länsimaitten edustajille.
BENVENISTI kertoi havainnoistaan ja nykyisestä katsomuksestaan Aritz Shevan haastattelussa. Hän osoitti sanansa erityisesti Barakille, Olmertille ja Livnille, jotka ovat vuorostaan laatineet omat ”rauhansuunnitelmansa”, ettei kannata jatkaa, kehitys on kulkenut heidän ohitseen. Hän selittää, ettei Haifasta ja Akkosta lähteneet palestiinalaiset voi koskaan unohtaa, eivätkä he koskaan allekirjoita sopimusta, jossa noista alueista luovutaan.
Hän jatkoi selitystään, että kehityksen myötä vasemmisto on menettänyt suuren alibinsa, ns. vihreää linjaa ei ole enää olemassa. Israelin maa on maantieteellinen, fyysinen ja mentaalinen kokonaisuus, jota on mahdoton jakaa kahdelle kansalle. Hän viittaa Gazan evakuoinnin antamiin kokemuksiin, mikä todistaa juutalaisten evakuoinnin Juudeasta ja Samariasta järjettömäksi. Hänen lausuntonsa järisyttää koko Israelin poliittista rintamaa.
Benvenisti sanoo, ettei hänellä ole ratkaisumallia, eikä se ole hänen tarkoituksensa, hän vain toteaa, ettei kannata jatkaa toivottoman unelman saavuttamista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160602#.UHEkP2JHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          Miehittämättömän viholliskoneen (UAV) edestakainen lentoreitti ennen sen tuhoamista Negevin pohjoisosan yllä osoittaa IDF:n tutkijoitten mukaan, että sen tarkoituksena oli lentää Dimonan yli, mutta että IDF:n cyber-asiantuntijat sekoittivat sen reitin. Toiseksi he olettavat, että sitä ohjattiin koneen sisään asennetusta ohjauskeskuksesta käsin eikä GPS:n kautta satelliitin välityksellä. Koneen jäänteitä tutkitaan edelleen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160604#.UHEzfGJHT-k
-          Debkafile arvioi raportissaan, että UAV-kone oli ehtinyt hyvin lähettää saamansa IDF:n tukikohtien ja USA:n X-band tutka-aseman sähköiset tunnisteet valvojilleen, missä ne olivatkin. Raportin mukaan tämä oli IDF:n taholta suuri lapsus, joka osoittaa, ettei se useista harjoituksista huolimatta ole täysin valmis vihollisen solutusyrityksiä vastaan. DF viittaa Hizbullahin pääsihteerin Nasrallahin lausuntoon 20. heinäkuuta, jossa hän varoitti vastarinta-armeijan yllättävän Tel Avivin tulevassa sodassa. Iran on myös varoittanut, että se voi tehdä ennaltaehkäisevän iskun Israeliin. http://www.debka.com/article/22416/UAV-intrusion-Iranian-act-of-belligerence-against-US-and-Israeli-military-targets
-          Gazan kaistalle pyrkivä alus Estelle lähti lauantaina viimeisestä satamakäynnistään Napolissa. Sen uskotaan saapuvan Gazan lähistölle kuun puolivälissä. Aluksessa on 17 aktivistia, Israelista, USA:sta, Kanadasta, Ruotsista ja Norjasta. Se kävi matkallaan Ruotsista monessa Euroopan maan satamassa pitäen propaganda-tilaisuuksia ja informoiden kuulijoita Gazan tilanteesta siten, kuin he sen näkevät. Israelin merivoimat vakuuttavat pysäyttävänsä aluksen ennen Gazan vesiä. Mitä muuta aluksessa on aktivistien lisäksi, on kunkin arvattavissa. http://www.timesofisrael.com/blockade-running-ship-sets-sail-for-gaza/
-          Venezuelassa on tänään sunnuntaina kohtalonhetket kansalaisten äänestäessä, jatkaako 14 vuotta maata lähes itsevaltiaan tavoin hallinnut Hugo Chavez seuraavat 6 vuotta ohjatessaan maata itsepäisesti kohti sosialismia Kuuban tapaan, vai ottaako tämän öljyrikkaan maan hallinnon 40-vuotias holokaustista pelastuneitten jälkeläinen Hentique Capriles, joka sanoo kääntävänsä maansa valtiolaivan peräsintä vahvasti oikealle, mutta pitävänä suhteet kunnossa Kuuban kanssa. Chavez, entinen laskuvarjojääkäri, on taistellut kuukausikaupalla syöpää vastaan ja sanoo nyt parantuneensa siitä. Hän apulaisensa sanoo, ettei Hugo osaa mitään muuta ammattia, joten hän taistelee kynsin hampain ja joskus aseinkin, kuten tapahtui eräällä vaalipaikalla, jossa ammuttiin kaksi Caprilesin kannattajaa. Chavezia syytetään Iranin ja palestiinalaisten suosimisesta, että hän on ajautunut kauaksi todellisuudesta, jossa hän tuhlasi miljardeja maan sosiaalisten olojen parantamiseksi, mutta ummistaen silmänsä siltä, että maan murhatilasto on yksi maailman suurimpia, että inflaatio laukkaa maassa 18 %:n luokkaa ja että hallituksen tapa hoitaa maan asioita on harrastelija luokkaa,  jota hallitsee syvä suosikkijärjestelmä ja korruptio. Ennusteet lupaavat kisasta tasaista, ja kumpikin ovat vakuuttaneet alistuvansa kansan tahtoon, joskin Chavez lupaa jatkaa taistelua myös oppositiossa. http://www.timesofisrael.com/distrust-rampant-among-each-side-as-venezuelans-prepare-for-tight-presidential-election/
-          Pääministeri Netanyahu tapasi puolustusministeri Barakin, jonka kanssa hän pystyi sopimaan välirauhasta. Barakia on syytetty – myös pääministerin toimesta – toimimisesta Netanyahun selän takana liittoutuen Obaman hallituksen kanssa hänen kaatamisekseen. Barak lupasi keskittyä Irani uhan poistamiseen ja antaa pääministerin hoitaa suhteen USA:n hallituksen kanssa. Netanyahu ei haluaisi erottaa Barakia tässä vaiheessa ennen todennäköisiä helmikuun vaaleja, mutta hänen paikkansa sen jälkeen on epäselvä. http://www.timesofisrael.com/barak-to-let-netanyahu-manage-ties-with-us-pms-bureau-says-after-sit-down/






Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021