PERJANTAI 26.10.12


PERJANTAI 26.10.12

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu ja ulkoministeri Avigdor Liberman saivat runnottua vähäiset erimielisyytensä voidakseen sopia edustamiensa puolueitten, Likudin ja Israel Beitenun menosta tammikuun 22. päivän vaaleihin yhteisellä listalla. Tarkkailijat ovat pyrkineet näkemään virallisten lausuntojen taakse ymmärtääkseen, miksi tällainen unioni tehtiin. Syyksi esitetään uusien tulokkaiden nousua poliittiselle taivaalle, mikä aiheuttaa epävarmuutta ja epäluuloa puolue-johtajissa, jokaisen vilkuillessa olkansa yli nähdäkseen, missä kilpailijat menevät. Derin nousu uudelleen Shas-puolueen johtoon herättää pelkoa, Olmertin mahdollinen asettuminen keskusta-vasemmisto liittoutuman johtoon on toinen, Yair Lapidin Atid-puolueen sovittautuminen poliittiselle rintamalle on arvailujen varassa puheenjohtaja Lapidin lausunnoista huolimatta, että puolue ajaa selvää kansallista linjaa, jossa huomioidaan juutalaisasutusten oikeudet Juudeassa ja Samariassa.

Kysymys on vielä aivan liian tuore todellisten analyysien tekemiseksi. Viikonvaihteen jälkeen voidaan odottaa analyytikkojen märehtineen asioita tarpeeksi voidakseen tutkia syntyjä syviä.
Vain muutamia tunteja Netanyahun ja Libermanin yhteisen lehdistötilaisuuden jälkeen, jossa Likudin ja Israel Beitenun välisestä unionista kerrottiin, julkistettiin ensimmäinen mielipidekysely, jonka oli tehnyt Panels Politics Institute. Kyselyn tulokset julkistettiin TV-2:n ohjelmassa torstai-iltana.
Kyselyn mukaan oikeistopuolueet saavat 60 kansanedustajaa Knessetiin, ja vasemmisto-keskusta puolueet yhdessä arabipuolueitten kanssa samoin 60 kansanedustajaa. Arabiedustajien liittäminen vasemmisto-keskusta liittoutumaan on outo, sillä arabit pysyttelevät tavallisesti omana ryhmänään.

LIKUDIN ja Israel Beitenun saalis olisi 33 edustajaa, NU ja Jewish Home saa 13 edustajaa, Shas saa 9 edustajaa, UTJ saisi kyselyn mukaan 5 kansanedustajapaikkaa.
Vasemmisto-keskusta liittoutuman paikat jakautuvat näin: Labour saa 27 paikkaa, Yair Lapidin Atid-puolue 18 paikkaa, arabipuolueet 10 paikkaa, Meretz saa 5 kansanedustajan paikkaa.
Ehud Barakin Atzmaut-puolue ja Kadima eivät kyselyn mukaan ylitä vaalikynnystä.
Likudin ja Israel Beitenun unioni ei ole ehtinyt vielä siirtyä äänestäjien mieliin, ja on hyvin luultavaa, että tulevat kyselyt saavat aivan toisenlaisia tuloksia. Molempien puolueiden suorittamissa kyselyissä niiden saama edustajamäärä voisi olla jopa 50 edustajapaikkaa.

PUOLUEIDEN puheenjohtajien lausunnot ilmaisevat hämmästystä ja toisaalta mahdollisuuksia omille puolueilleen. Uskonnolliset puolueet huomioivat sen, että Likud meni äärilaidan politiikkaa edustavan Israel Beitenun kelkkaan, mikä voi karkottaa sen uskonnollisia äänestäjiä ja nostaa uskonnollisten puolueitten suosiota. NU:n taholta katsotaan, että NU on nyt ainoa aito oikeisto-puolue. Hämminkiä aiheuttaa se, että Netanjahu julisti virkakautensa alussa 10 kuukauden rakennuskiellon Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöihin, ja Liberman on valmis luovuttamaan arabien vahvasti asuttamaa maata Israelin puolelta saadakseen vastaavasti maata vihreän linjan takaa.
Labour puolueen puheenjohtaja maanittelee keskustan epävarmoja äänestäjiä todistellen, että Labour on ainoa aito keskustapuolue.
Meretz-puolueen puheenjohtaja syyttää nationalismin – eli fasismin, kuten hän sitä nimittää – noususta nyt julkistetun unionin muodossa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161359#.UIoaJ2JHT-k, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161348#.UIolnmJHT-k

2. REUTERSIN uutistoimisto kertoo tiedustelulähteisiin perustuen, että Israelin lähettämät miehittämättömät UAV-koneet suorittivat pommitusiskun Sudanin pääkaupungin Khartoumin eteläpuolella sijaitsevaan asetehtaaseen, jossa syntyi valtava tulipalo.
Lähteiden mukaan tulipalossa tuhoutui 200 tonnia ammuksia, mukaan lukien ohjuksia, jotka oli tarkoitus kuljettaa Gazaan. Sudanin kulttuuriministeri väitti, että neljä israelilaista sotilaskonetta hyökkäsi ohjuksillaan tehdasta vastaan todeten, että ohjusten jäännöksissä havaittiin jäänteitä, jotka osoittavat niiden olleen israelilaisia.

SUDANIN lähettiläs YK;ssa Daffa-Alla Elhag Ali Osman syytti Israelia turvallisuusneuvostossa hyökkäyksestä vaatien neuvostoa tuomitsemaan sen. Hän syytti, että Israel on osallistunut myös Darfurin massamurhien suorittamiseen toimittamalla terroristeille aseita.

ELÄKKEELLE siirtynyt turvallisuusupseeri totesi Reutersin toimittajalle, että Israel on tarkkaan seurannut aseitten ja rakettien valumista Sudanista Siinaille ja Gazaan, ja että tämä on alkanut jo pääministeri Olmertin aikana ja jatkuu edelleen, mikä arveluttaa Egyptin epävakaassa tilanteessa.
ISRAEL ei ole virallisesti ottanut kantaa hyökkäykseen Khartumin lähellä sijaitsevaan ase-tehtaaseen, mutta puolustusministeriön poliittis-sotilaallisten asiain osaston johtaja Amod Gilad sanoi, että Sudan on vaarallinen terrorivaltio, joka aseistaa terroristeja Iranin rahoittamana, ja siksi sen Israelille esittämiä syytöksiä terrorismista Sudania vastaan ei tarvitse ottaa turhan vakavasti.
Pääministeri Netanyahu ei halunnut kommentoida asiaa.
Sudan syytti toukokuussa Israelia Port Sudanissa maan itäosan kaupungissa tapahtuneesta  räjähdyksestä, joka surmasi epäillyn aseiden salakuljettajan. Viime joulukuussa Sudan syytti, että israelilaiset lentokoneet, helikopterit ja ehkä sukellusvene olivat tehneet useita hyökkäyksiä ei puolille Sudania. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161354#.UIol_mJHT-k

3. SYYRIAN armeijan edustaja sanoo armeijan suostuneen neljä päivää kestävään tulitaukoon Eid al-Adha juhlallisuuksien aikana. Armeija tiedotteessa, joka luettiin valtion TV-lähetyksessä, todetaan mm.: ”Siunatun Eid al-Adhan aikana, armeijan ja sotilasvoimien keskuskomennuskunta tiedottaa keskeyttävänsä sotilaalliset operaatiot Syyrian Arabitasavallan alueella perjantaiaamusta maanantaihin.”
Armeija pidättää kuitenkin oikeuden vastata terroriryhmien avaamaan tuleen siviiliasukkaita tai armeijaa vastaan, tai jos ne hyökkäävät yksityistä tai julkista omaisuutta vastaan, tai käyttävät pommeja ja räjähteitä. Armeija reagoi myös tietoihin, että terroriryhmät vahvistavat asemiaan tai tuovat vahvistuksia kapinallisryhmille tai soluttavat ulkomailta miehiä vastoin kansainvälisiä velvoitteitaan taistella terrorismia vastaan.

SYYRIAN vapaan armeijan (FSA) edustaja ja Homsin provinssin sotilasneuvoston johtaja Qassem Saadeddine sanoi, että hänen sotilaansa noudattavat tulitaukoa. Hän kuitenkin esitti ehtoja, joiden mukaan armeija ei saa vahvistaa asemiaan, ja toiseksi hän vaatii pidätettyjen vapauttamista.
Ansar al-Islam tiedottaja Abu Moaz sanoi, että hänen ryhmänsä epäilevät armeijan vilpittömyyttä sanoessaan suostuvansa tulitaukoon. Hän sanoi, että jos tankit ovat siellä ja tarkastusasemat ovat edelleen siellä, mitä tulitauko tarkoittaa?
Syyrian väkivaltaiset taistelut ja kapinaliike ovat vaatineet yli 32 000 siviilin hengen ja raunioittaneet suuren osan maata, myös maailman perinnekohteiksi nimettyjä kuten Aleppossa ja Damaskoksesa.
Päivittäiset uhriluvut ylittävät usein 200 kuolonuhria. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=289388

4. ISRAELIN poliisi on hälytysvalmiudessa saatuaan todisteita, että kansallisen poliisin ATK-järjestelmään oli päästy tunkeutumaan tai että jonkinlainen virus oli saastuttanut poliisin koneita. Tämän johdosta poliisivirkailijoita kiellettiin käyttämästä internetiä ja pyrkiä välttämään ”thumb drives” tai CD-tiedotteita koneelta toiselle. Sen sijaan virkailijoita kehotettiin käyttämään puhelinta ja faxia keskinäisessä tiedonvälityksessään.
Useat aluepoliisien osastot lähettivät viestejä lehdistölle, että jos ne haluavat tietoja poliisilta, heidän tulee käyttää puhelinta tai faxia.

Poliisin sisäiset tutkijat pyrkivät selvittämään, mistä ATK-laitteiden toimintahäiriö johtuu. He epäilevät, että joko poliisin tietoverkkoon on tunkeuduttu jonkin cyber-hyökkäyksen muodossa, tai niihin on päässyt virus, jonka alkuperää tutkitaan, onko se yksityishenkilön tai järjestön laatima.
Torstai-iltana havaittiin, että poliisin sisäinen tietokanta ja yhteyslinkit toimivat normaalisti.
Media raportoi torstaiaamuna, että Shin Bet oli antanut poliisille varoituksen joko hyökkäyksestä sen ATK-laitteita vastaan tai että virus aiheutti toimintahäiriöitä. Shin Bet kiisti antaneensa varoituksen.
Tutkimukset ovat edelleen käynnissä häiriöiden aiheuttajan tunnistamiseksi. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=289260

5. UUTISOTSIKOITA
-          EU:n ulkomaan asioitten johtaja Catherine Ashton löysi aatetoverinsa PA:n pääministeristä Salaam Fayadista, joka vei hänet poimimaan oliiveja Ras Karkar kylänä lähellä Binyaminin alueella, ns. C-alueella, jossa Israelilla on täysi siviili- ja turvallisuusvastuu. Fayad totesi vieraalleen, että vierailu osoittaa palestiinalaisten oikeuden maahan ja että israelilaistan on aika lähteä. PA:n johto on havainnut Edmond Levyn raportin vaikutuksen Israelin ilmapiiriin. Fayad totesi, että vierailu osoittaa israelilaisten väitteet kiistanalaisesta alueesta vääriksi. Hän on oikeassa, mutta tarkoittaa toista, mitä Levyn raportti osoittaa, eli että koko alue Välimerestä Jordanjokeen kuuluu juutalaisten kansalliseen kotiin tarkoitettuun alueeseen, eikä sitä voida kutsua miehitetyksi alueeksi eikä edes kiistanalaiseksi, sillä maa kuuluu juutalaisille. Israelin hallitusten peloista ja selkärangan puutteesta johtuen ulkomaille ei ole saatu oikeaa tietoa, ei edes Ashtonille, jonka vierailua Ras Karkassa voidaan pitää provokaationa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161361#.UIo9wGJHT-k
-          Binyamin alueen asukkaitten neuvoston vapaaehtoiset tarkkailijat videoivat eilen tapauksen, jossa palestiinalaiset yhdessä ulkomaisten kiihottajien kanssa katkoivat oliivipuita ilmeisenä tarkoituksenaan syyttää siitä israelilaisia. Havaittuaan tulleensa ilmi ryhmä uhkaili tarkkailijoita huudellen heitä menemään tiehensä, ja lopulta lastasivat kaatamansa oliivipuut autonsa lavalle ja ajoivat kiireesti pois, ehkä asettaakseen ne toiseen paikkaan uutta filmausta varten. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161332#.UIpAn2JHT-k
-          Ulkomaiset diplomaatit kertoivat Reutersin toimittajalle, että Iran on viimeistelemässä sentrifugien asentamista Fordon maanalaiseen halliin. Sinne asennetaan 640 sentrifugia osana 2800:n sentrifugan määrää, jotka on tarkoitus asentaa. Jostain syystä johtuen Iran ei ole kuitenkaan vielä käynnistänyt asentamiaan koneistoja. IAEA raportoi, että toukokuusta lähtien Iran on asentanut 350 uutta sentrifugaa aiemmin asennetun tuhannen lisäksi, ja että lopullisena tarkoituksena on asentaa 3000 toimivaa sentrifugaa. Aiemmin raportoitiin, että Iran pystyy rikastamaan ydinaseeseen tarkoitettua uraania 2-4 kuukauden kuluessa. Fordon laitos havaittiin länsimaisten tiedustelijoiden toimesta syyskuussa 2009. Se on erittäin vahvasti panssaroitu kestämään ilmahyökkäysten iskut ja sitä vartioivat vahvat sotilasyksiköt. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161358#.UIpCMWJHT-k
-          Italian pääministeri Mario Monti vakuutti lehtimiehille keskusteltuaan pääministeri Netanyahun kanssa, että Italia ja Israel tulevat lisäämään yhteistoimintaansa erityisesti talouden, turvallisuuden, kulttuurin ja sosiaalisten kysymysten alueilla. Myös korkean teknologian alueella sekä yhteisprojektien aloilla kolmansissa maissa luvattiin syvenevää yhteistoimintaa. Netanyahu kiitteli voidessaan toimia isäntänä Italian pääministerille jo toisen kerran puolen vuoden aikana. Hän tähdensi taloudellisen ja turvallisuuspoliittisen yhteistyön merkitystä. Monti puolestaan moitti niitä, jotka eivät ymmärrä Israelin turvallisuuspolitiikkaa eikä sen vaatimuksia, ja tuomitsi ne. jotka kiistävät holokaustin merkityksen. Hän sanoi, että on edesvastuutonta uhata Israelin olemassaoloa, ja piti sellaista täysin hylättävänä. Hän muistutti, että on nähtävä yhteydet nykypäivien antisemitismin ja Mussolinin juutalaisiin kohdistamien rotulakien välillä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161357#.UIpE0mJHT-k
-          Iran aloittaa maanantaina armeijan ja ilmavoimien yhteisharjoitukset Kermanshahin alueella lähellä Irakin rajaa. ISNA-uutistoimisto raportoi, että korkea armeijan upseeri Saaed Arabloo kertoi kolme päivää kestävien harjoitusten tarkoituksena olevan nostaa armeijan puolustus-kykyä. Harjoitukset sattuvat samaan aikaan, kun IIDF ja USA:n armeijan yksiköt harjoittelevat ohjusten torjuntaa Israelissa operaatiossa nimeltä Austere Challenge 12. http://www.timesofisrael.com/iran-stages-massive-military-drill-near-iraqi-border/
-          Muslimit ovat Mekkassa pyhiinvaelluksella, Kaikkiaan 3.4 miljoonan muslimin arvioidaan osallistuvat vuosittaiseen seremoniaan, johon jokaisen muslimin on yhtenä viidestä pilarista osallistuttava varojensa mukaan ainakin kerran. Raportit kertovat muslimien kokoontuneen ”armon vuorelle” pyytämään anteeksi pahoja tekojaan, onhan Allah armollinen ja kaikkivoipa. Ristiriitoja on aiheuttanut vuosittain sunni- ja shia-muslimien väliset uskonnolliset erot, eikä väkivaltaa ole aina pystytty estämään, niin rauhan aatteen puolesta kuin vannotaankin. http://www.timesofisrael.com/muslims-begin-hajj-pilgrimage-in-saudi-arabia/

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019