KESKIVIIKKO 03.10.12


KESKIVIIKKO 03.10.12

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu harkitsee parlamenttivaalien pitämistä ensi vuoden alussa, ellei ensi vuoden budjettia saada ajoissa hyväksytettyä Knessetissä. Hänen suosimansa päivä olisi 13.helmikuuta, joka on ensimmäinen tiistaipäivä siinä kuussa; lain mukaan vaalit tulee pitää tiistaina. Netanyahun vaalikuumeeseen olla muitakin syitä – ehkä hän haluaa selvittää poliittista rintamaa ja ehkä pudottaa jonkun hallituskumppanin – mutta gallupien ohella, jotka antavat hyvinkin toisistaan poikkeavia tuloksia, hallituspuolueitten asema näyttää suhteellisen vakaalta. Selvimpiä muutoksia on odotettavissa Kadiman parissa, jonka nykyinen paikkaluku 28 Knessetissä putoaa ennusteiden mukaan kahdeksaan. Kadiman puheenjohtaja Shaul Mofaz sanoo kuitenkin rohkeasti olevansa valmis vaaleihin. Uusien puolueiden vaalimenestys on vielä tuntematonta gallupien lupaamista määristä huolimatta. Labour-puolue kasvattanee kannatustaan jonkin verran, Likud kasvattanee kannatustaan yhden kansanedustajan verran, muiden puolueiden kannatuksessa lienee pientä orientoitumista, mutta tuskin enempää rajua nousua kuin laskuakaan.

NETANYAHUN päätökseen kysyä kansan mielipidettä on voinut vaikuttaa sekin, että hän epäilee puolustusministeri Ehud Barakin toimineen jollain tavoin hänen selkänsä takana äskettäisen USA:n matkansa aikana. Tietojen mukaan Barak haluaisi esiintyä rauhantekijänä, ja siksi hän puolustaa kahden valtion perustamista kiireellisenä. Osoituksena tästä on hänen muutama viikko sitten julkistamansa rauhansuunnitelman, jossa hän oli valmis luovuttamaan 80 – 90 % Juudeasta ja Samariasta, pitäen vain suuret juutalaisyhteisöt kuten Ariel, Maale Adumim ja Gush Etzionin blokki, joihin Juudeassa ja Samariassa asuvat juutalaiset pääosin koottaisiin, loput voisivat jäädä asumaan nykyisiin yhteisöihinsä PA: hallituksen alaisuudessa. Barakin suunnitelman mukaan IDF pitäisi armeijan yksiköitä määräajan Jordanin laaksossa.
PA:n johto tyrmäsi Barakin suunnitelman suoralta kädeltä.
Erityisesti talousministeri Steinitz on varoitellut Netanyahua luottamasta Barakiin.

LIKUDIN valmiutta mennä enneaikaisiin vaaleihin helmikuussa 2013 osoittanee liikenne-ministeri Yitzhak Katzin hyökkäykset toisia puolueita ja varsinkin Kadiman aiempia puheenjohtajia Ehud Olmertia ja Tzipi Livniä vastaan. Olmert vapautettiin äskettäin osasta häntä vastaan nostetuista syytteistä, mikä antanee hänelle oikeuden palata politiikkaan.
Knesset aloittaa talvikautensa 15. lokakuuta, ja sen puhemies Reuven Rivlin vakuutti, että hän on puolestaan valmis kutsumaan uudet vaalit vaikka siinä kokouksessa. Netanyahun uskotaan kuitenkin odottavan pari viikkoa parin tärkeän lakiesityksen käsittelyn vuoksi http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=286408, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160471#.UGvWo2JHT-k

Pääministeri Netanyahun suosio on vahvistunut äskeisen New Yorkin matkansa aikana, kuten viimeiset mielipidetiedustelut osoittavat. Hän sanoo saavuttaneensa asettamansa kaksi tavoitetta USA:n matkansa aikana: Saada Iranin uhka levitettyä maailmanlaajuisesti ja toiseksi vahvistaa Israelin ja USA:n välisiä suhteita. http://www.jpost.com/Features/InThespotlight/Article.aspx?id=286355

2. LIBANONISSA toimiva ja päämajaansa pitävä terrorijärjestö Hizbullah julkisti web-sivullaan videon maanantaina, samana päivänä jolloin Israelin arabijohtajat johtivat mielenosoituksia Israelissa muistutuksena vuoden 2000 syntyneitä mielenosoituksia, joissa 12 arabia sai surmansa. Niiden tarkoituksena oli levittää intifadaa maan pohjoisosaa, Galileaan. Videossa esitetään Hizbullahin viimeisintä projektia, jolle annettiin nimeksi ”Galilean vapauttaminen”.

VIDEOSSA näytetään ”suurimmat sionistiset setlementit” – tarkoittaen niillä juutalais-yhteisöjä maan pohjoisosassa, kuten Maalot, Afikim ja Nahariya, sekä ”suurimmat palestiinalaiset kaupungit Palestiinan pohjoisosassa” – kuten Tzefat, Akko, Tiberias, Haifa ja Nasaret.
Hizbullah esitti jo vuosi sitten suunnitelmansa Galilean valloittamiseksi.
Videossa esitetään Hizbullahin päämääräksi valloittaa tärkeimmät keskukset ja kaupungit, kuten turismikeskukset, ja Haifan öljynjalostamot ja satamalaitteet.
HIZBULLAHIN pääsihteeri Hassan Nasrallah on vuoden 2005 Libanonin kakkossodasta lähtien pysytellyt tarkoin vartioidussa bunkkerissaan Beirutin eteläosassa, joka on Hizbullahin vahvaa aluetta, ja jonne pääsee vain sen antamalla luvalla vartioiden saattamana. Muutama päivä sitten hän uskalsi ensimmäistä kertaa tulla päivänvaloon aseistettujen henkivartijain
suojaamana. Puhujakoroke on myös suojattu luodinkestävillä laseilla, sillä pelko IDF:n teloituksesta on juurtunut syvälle Nasrallahin mieleen. Hän esitti puheessaan varoituksen IDF:n komentajille aiemmalle Gabí Ashkenazille sekä nykyiselle Benny Gantzille sekä puolustusministeri Ehud Barakille: Jos he uskaltavat hyökätä Libanonin alueelle, sen seurauksena Hizbullah tulee valloittamaan Galilean, mihin herrojen on syytä mukautua. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160441#.UGvXJmJHT-k

3. VAIKUTUSVALTAINEN rabbi, Beth El seurakunnan hengellinen johtaja, Yeshivan ja Rutgers Yliopistojen luennoitsija, tri Bernhard H Rosenberg, 12 kirjan kirjoittaja, mukaan lukien Holokaust Siddur ja Holokaust Haggadah, kunnianosoitusten ja merkkien saaja, julkisti USA:ssa avoimen kirjeen 613:lle rabbille, useimmat heistä vanhoillisia ja reformoituja, jotka ovat vakuuttaneet kannattavansa Obamaa liikkeessä ”Rabbit Obaman puolesta”.
Rosenberg kehottaa rabbeja arvioimaan tukensa Obamalle vielä kerran:
”Kirjoitan tätä tällä kertaa kansamme ja Israelin syvien ongelmien vuoksi”, hän aloittaa jatkaen: ”Ei voi pysytellä hiljaa enempää. Isäni ja äitini, Buchenwaldista pelastuneet, äänet vaativat minua kirjoittamaan vakavasti.” Hän kertoo, miten USA joutui hyökkäyksen kohteeksi Libyassa, jossa USA:n lähettiläs ja 3 sen kansalaista murhattiin. Hän viittaa tietoihin, että USA sai varoituksen ennen sitä – ehkä Israelin taholta, mutta sitä ei huomioitui. ”Miksi?”, hän kysyy. Tapansa mukaan Obama lensi seuraavan päivänä varainkeruumatkalle Las Vegasiin, ja hallitus edelleen pyytelee anteeksi huonoa videota, jonka koptikristityt tekivät.

Rabbi Rosenberg kyselee: ”Missä ovat USA:n johtajat? Presidentti Obama lupasi parantaa suhteet muslimimaihin, ja mikä on tilanne nyt? Yhdysvaltoja vihataan enemmän kuin koskaan”, hän toteaa. Hän jatkaa edelleen todeten, että Obama toimii kuin ”pyrkisi irrottamaan itsensä ja Amerikan Israelista kokonaan, mikä oli ilmeistä jo vaikeasta alusta lähtien”.
Seuraavaksi Rosenberg käy läpi tavan, millä Obama halvensi pääministeri Netanyahua. Hänen viimeisen USA:n matkansa aikana Obamalla ei ollut aikaa tavata häntä, mutta hänellä oli runsaasti aikaa David Letterman show:lle ja kevyeen keskusteluun Barbara Waltersin ja Whoopie Goldmanin ohjelmassa. Ja kaiken kukkuraksi hän ojensi avoimen kutsun Egyptin presidentti Mohammed Mursille.

ROSENBERG esittää suoran kysymyksen juutalaisjohtajille: ”Missä on teidän verukkeenne presidentti Obaman hyväksi nyt?” kooten USA:ta uhkaavat vaarat näin, kuten hän ne näkee:
”Vaikeneminen ei pysäyttänyt natseja 1930, jolloin heidät olisi voitu pysäyttää alkuvaiheessa, eikä se auta tänään, kun islamistit, jotka kieltävät holokaustin, uhkaavat tuhota Israelin ja kaikki juutalaiset ja kristityt heidän mukanaan. Miksei USA sano mitään imaamien päivittäin harjoittamasta juutalaisten ja kristittyjen halveksimisesta?”
”Miksi kuuntelemme Amerikan mediaa, joka teeskentelee kuuroa, kun todelliset intressimme ja jopa elämämme ovat kysymyksessä?”
”Miksi Amerikka lähettää edelleen rahaa ja mitätöi velkoja Egyptin presidentti Mursin Egyptille?”
”Miksei Amerikka painosta Egyptiä pitämään rauhansopimuksensa Israelin kanssa? tai hillitse Hamasia? tai käyttäydy vastuullisen kansanhallituksen tavoin?”
”Äärimmäisen tärkeää: Mikseivät rabbit kokoonnu yhteen ja vaadi Obaman hallitusta – sanoin ja teoin – osoittamaan yksimielisen tukensa Israelille sen haastavimpana aikana?”
Rabbi Rosenberg sanoo aloittaneensa liikkeen ”Rabit Romneyn puolesta” ilman poliittista tarkoitusta, mutta ”tilanne on kehittynyt – tai huonontunut - pisteeseen, jossa Israelia koskeva vaara on suurempi kuin koskaan”. ”Älkää pettäkö itseänne. Käsissämme on nyt 11. hetki.” http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160481#.UGvdbWJHT-k
Rabbi Rosenbergin kirje julkistettiin Obaman ja Romneyn sanallisen kaksintaistelun aattona.

4. UUTISOTSIKOITA
-          Tuhansia ensimmäisen juutalaisen ylipapin, Levin sukua olleen Aronin jälkeläisiä kokoontui varhain keskiviikkoaamuna Länsimuurille (Kotel) osallistuakseen aamurukousten aikana suoritettuun pappien siunaamistilaisuuteen, joka suoritetaan juutalaisten suurien juhlien, succot, pessah ja shavuot, yhteydessä, jolloin juutalaisten edellytetään vierailevan Jerusalemissa. Tilaisuutta johtivat päärabbit Yona Metzger ja Shlomo Amer, jotka suorittivat seremonian yhteydessä Israelin kansan siunaamisen. Tilaisuus levitettiin tekniikan välityksellä kaikkialle maailmaan. Siunaamista suoritetaan kaikissa synagogissa Israelissa, mutta tämä tilaisuus on merkitykseltään ainutlaatuinen. Israelin ulkopuolella pappien siunaus tapahtuu juhlien alussa ja lopussa, muina päivinä seurakunnan kantor lukee sen. Tilaisuutta seuraamaan tulleet joutuivat kävelemään pitkähkön matkan, sillä autoja ei sallittu vanhaan kaupunkiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160484#.UGvxkWJHT-k
-          Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad sanoi tiistaina, että huolimatta sen valuutan rialin romahtamisesta 17 % ja talouden vaikeuksista, Iran ei tule lopettamaan ydin-suunnitelmansa toteuttamista, kuten hän totesi AFP:n mukaan Teheranissa. Rial putosi 3 % tiistaina ja 6 % lauantaina. Presidentti sanoi, että Iran käy psykologista sotaa länsivaltojen kanssa, jotka odottavat, kumpi ensin murtuu. Hän vakuutti, ettei Iranin kansa tule koskaan taipumaan painostuksen alla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160476#.UGv1BGJHT-k
-          Entinen New Yorkin pormestari Ed Koch antaa Arutz Shevalle antamassaan kirjoituksessa historiatunnin Israelista. Hän lähtee aivan alusta, kuningas Davidista, joka hallitsi Israelia 1010 – 970 eKr., ja jatkaa siitä Salomon, joka rakensi ensimmäisen Temppelin Jerusalemin Temppelivuorelle, kautta edelleen nykypäivään. Koch toteaa kirjoituksessaan, että muslimit ovat kautta aikain pyrkineet hävittämään kaikki edellisten uskontojen kulttirakennukset tai muuttamaan ne omaan käyttöönsä, kuten tapahtui Turkissa Sancta Sofian nimellä tunnetun katedraalin Istanbulissa muuttamiseksi islamilaiseksi moskeijaksi nimellä Hagia Sofia. Koch selittää, ettei Israelille tulisi mieleenkään muuttaa Temppelivuoren Kalliomoskeijaa tai Al-Aksa moskeijaa juutalaiseksi synagogaksi, vaikka ne on rakennettu muinaisten juutalaisten Temppelien raunioille, joista vain pihatasanteen jykevät tukimuurit ovat todisteina muinaisesta loistosta. Koch kysyy, mitä tapahtuisi, jos Ahmadinejad ja kumppanit saisivat tahtonsa läpi ja miehittäisivät Israelin? Hän sanoo islamin länsimaihin kohdistuvan vihan olevan niin suuren, että se haluaa tuhota kaiken, mikä muistuttaakaan niistä sekä omissa maissaan että ulkomailla. Vihan taustalla hän näkee sekä kateuden että länsimaissa yleisen vapauden, mikä vaarantaa islamin opin ja sen kansaa hallitsevan sharia-lain. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160473#.UGv2bmJHT-k
-          Puolustusministeri Ehud Barak selvitteli kansliansa kautta, miksi hänen matkansa Washingtoniin oli välttämätön, sillä hänen vastuullaan on Israelin turvallisuus sekä tiedusteluyhteistoiminta USA:n kanssa. Hänen lausunnossaan vakuutetaan, miten positiivisesti hänen toimintansa on vaikuttanut turvallisuusyhteistyöhön. Hänen avoin ja aktiivinen kannatuksensa kahdelle valtiolle ja juutalaisyhteisöjen poistamiseksi Juudeasta ja Samariasta ovat aiheuttaneet epäilyksiä, että hän pyrkii toimimaan itsenäisesti pääministerin tietämättä. Barakin ongelmana on se, ettei hänellä ole poliittista selkänojaa, hänen Atzmaut-puoleensa voisi saada korkeintaan 2 paikkaa Knessetiin, tai jäädä ilman. Likudin taholta ilmoitetaan Zeeb Elkinin suulla, ettei Barak kuulu Likudiin eivätkä hänen ideologiset näkemyksensä sovi Likudi väelle. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=286433
-          USA:n talousongelmat ja määrärahojen leikkaukset voivat aiheuttaa sen, että USA pienentää Iron Dome ja muiden ohjustentorjuntaan suunniteltujen järjestelmien rahoitusta, mikä aiheuttaisi niiden jatkokehittelyn vaarantumisen. USA:n budjettia karsitaan 100 miljardia vuosittain jatkuen kunnes triljoonaa USD on poistettu. Puolet tästä määrästä on tarkoitus nipistää puolustusbudjetista. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=286420
-          Israelin merivoimat valmistautuvat Estelle-laivan saapumisen varalle taas yhtenä yrityksenä päästä Israelin julistaman saartorenkaan läpi ilman tarkastusta. On huomioitava, ettei laivojen pääsyä sinänsä estetä, vaan niiden lasti halutaan tarkastaa. Laiva lähti Ruotsista ja pysähtyi Englannissa ottaen lisää aktivisteja ja mitä se sitten kuljettaneekin. Laiva sai viimeisen lupakorttinsa Italiasta, ja sen uskotaan saapuvan Gazan edustalle parin viikon aikana. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=286423
-          PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas on vaarassa joutua teloitettavaksi New Yorkin puheensa kiihotuksen vuoksi, arvioi Asharq Al-Awsat uutislehti Lontoossa. Lehden tietojen mukaan PA ottaa uhkaukset todesta ja on lisännyt hänen turvallisuuttaan. PA:n mukaan sekä USA että Israel haluavat poistaa hänet palestiinalaisten johdosta. Hän itse lupasi erota New Yorkin matkansa jälkeen, mutta merkkejä siitä ei ole. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=286418



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021