SUNNUNTAI 30.09.12


SUNNUNTAI 30.09.12

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu sanoi ollessaan paluumatkalta Yhdysvalloista, että hänen matkansa sai aikaan kaksi tavoitetta: Se selvensi maailmalle, mitä hän tarkoitti puhuessaan Iranille asetettavasta varoituslinjasta, ja toiseksi se poisti epäilyksiä USA:n ja Israelin välisten suhteiden huononemisesta ja paransi maitten välistä yhteistoimintaa Iranin ydinasehaaveiden estämiseksi. Hän puhui lehtimiesten kanssa lentokoneessa palatessaan puhujamatkaltaan YK:n yleiskokouksessa. Hän vakuutti ”tekevänsä kaikkensa, ettei maailman vaarallisin maa saa maailman vaarallisinta asetta”. Hän sanoi, että Iran tulee pysäyttää ennen kuin se saa rikastettua uraania 20 %:n tasoon, josta sen rikastaminen edelleen 70 %:n ja 90 %:n tasoon tarpeeksi yhden ydinpommin rakentamiseksi käy paljon nopeammin.

NETANYAHU kertoi Israelin TV:n haastattelussa lauantai-iltana torstaina YK:ssa pitämänsä puheen jälkeen, että sadat miljoonat katsojat saivat selkeän kuvan, mitä uraanin rikastaminen tarkoittaa ja missä vaiheessa Iran on nyt, ja että miksi Iran on pysäytettävä nyt. Hän kertoi TV-10:n lähetyksessä, että jos Iran ylittää tuon punaisen varoituslinjan, se oikeuttaa ulkomaita toimimaan sitä vastaan. Samalla hän torjui tiedot, että hän olisi esittänyt, että Fordown reaktorin sähkölaitteiden sabotointi olisi siirtänyt H-hetkeä ensi kevääseen. Hän sanoi, ettei hän koskaan ole antanut päivämääriä, vaan seuraa, miten Iran toimii. ”En ole sekunniksikaan luopunut Israelin oikeudesta puolustautua minä hetkenä tahansa”, hän selitti TV-2:lle. ”Iran on edistyneessä tilanteessa uraanin rakastamisessaan, eikä sen saa antaa jatkua.”

PÄÄMINISTERI ei pitänyt häiritsevinä median tietoja, että Mitt Romney olisi laskenut leikkiä hänen pommin kuvastaan todeten, että hän ymmärtää täysin kysymyksen vakavuuden. Hän sanoi, että punainen varoituslinja ylitetään silloin, kun Iran on rikastanut uraania 240 kg 20 %:n tasoon, ja se täytyy estää. ”Punainen linja täytyy asettaa ennen kuin Iran pystyy toteuttamaan toista vaihetta rikastustoimissaan ensimmäistä ydinasetta varten. Mielestäni asia on täysin selvä.”
Kysyttäessä, miten USA:n presidentti Obama reagoi hänen puheeseensa, Netanyahu sanoi, että hänellä oli erittäin hyvä keskustelu Obaman kanssa, joka arvostaa hänen toteuttaessaan velvollisuuttaan pienen maan pääministerinä, jota toinen maa uhkaa täydellisellä tuholla.
Hän ei pystynyt sanomaan suoraan, miten USA toimii, mutta vakuutti, että yhteisymmärrys on mahdollista työskennellä ja että sitä koskevat keskustelut ovat käynnissä.
Pääministeri sanoi, että on tärkeää, että koko maailma keskittyy tutkimaan, miten Iran pysäytetään tässä vaiheessa. Toiseksi hän selitti, että johtajan puuttuminen aiheutti sen, että ”erään toisen despootin noustua valtaan ja uhatessaan tuhoavansa juutalaisen kansan”, kukaan ei reagoinut, ei sanonut mitään. ”Tänä päivänä Israelilla on edellytykset ja diplomatia tämän uhkan poistamiseksi ja saada maailma tietoiseksi siitä, ja se on minun velvollisuuteni Israelin pääministerinä”, kuten hän selitti. http://www.timesofisrael.com/heading-home-netanyahu-says-hes-boosted-coordination-with-the-us-on-thwarting-iran/

2. ITALIAN ulkoministeri Giulio Terzi sanoi perjantaina YK:n yleiskokouksen yhteydessä AP:lle antamassaan haastattelussa, että optio Israelin iskuista Iranin ydinlaitteita vastaan on edelleen hyvin mahdollinen. Hän kuitenkin varoitti tekemästä turhan hätäisiä päätelmiä hänen lausunnostaan selittäen, että sotilaallisia iskuja on pidettävä äärimmäisenä keinona Iranin ydinasehaaveiden pysäyttämiseksi, ja että EU:n suunnittelemat kovennetut sanktiot voivat antaa Iranille tarvittavan sysäyksen aloittaa vilpittömät neuvottelut ongelman ratkaisemiseksi.
” Kortti Israelin iskuista Iranin ydinlaitoksi vastaan on todellakin varteen otettava kortti”, hän sanoi. ”Mielestäni niitä on pidettävä äärimmäisenä keinona, sillä ne voisivat aiheuttaa sellaiset jälkiseuraukset, että kaikki mahdollinen on tehtävä niiden estämiseksi.”

TERZI sanoi, että EU:n ulkomaanasioitten neuvosto kokoontuu ensi kuussa keskustelemaan kovennetuista sanktioista Irania vastaan, ja ne luultavasti keskittyvät Iranin talous- ja energia-kysymyksiin. USA ja EU ovat toimineet yhteistoimin sanktioitten koventamiseksi, mutta sekä Kiina että Venäjä vastustavat niitä YK :n turvallisuusneuvostossa.
Läntisten diplomaattien mukaan Iranin öljyntuotanto on pudonnut 40 % USA:n ja EU:n asettamien kovennettujen sanktioitten aikana, eli miljoona tynnyriä päivässä. Iranin presidentti Ahmadinejad kuitenkin vähätteli YK:n puheessaan sanktioitten vaikutuksia Iranin talouteen. http://www.timesofisrael.com/italian-fm-israeli-attack-against-iran-could-happen/

3. EGYPTIN presidentti Mohammed Mursi on ”Israel Hajom” lehden raportin mukaan ilmaissut halukkuutensa tavata korkean israelilaisen virkailijan, ja presidentti Peresin nimi mainitaan tässä yhteydessä. Presidentti Mursi sanoi aiemmissa lausunnoissaan, ettei hän halua tavata Israelin johtajia ennen kuin se on selvittänyt palestiinalaisongelmansa.
Egyptin Muslimiveljeskunnan tulkinnan mukaan palestiinalaisten täytyy saada itsenäinen valtionsa Israelin ja Egyptin välisten suhteitten normalisoimiseksi.

Presidentti Mursi haluaa tavata Israelin korkean edustajan Washingtonissa USA:n presidentin vaalien jälkeen 06.11.2012. Israelin ja Egyptin väliset suhteet raunioituivat lähelle katkeamispistettä presidentti Mubarakin siirryttyä syrjään sotilashallituksen tieltä, ja mielenosoittajien hyökättyä Israelin lähetystöön Kairossa, minkä johdosta Israel veti lähettiläänsä pois maasta.
Artikkelin taustalla oleva nimeämätön lähde osallistui YK:n yleiskokouksen avajaisten yhteydessä pidettäviin valtion päämiesten ja vaikuttajien puhetilaisuuksiin. Lähteen mukaan Mursin puheessaan antama vakuutus, että Egypti kunnioittaa kaikkia aiemmin tekemiään kansainvälisiä sopimuksia, oli seurausta USA:n painostuksesta Egyptille palauttaa luottamukselliset suhteensa Israelin kanssa.
USA:n ulkoministeri Hillary Clinton tapasi presidentti Mursin maanantaina New Yorkissa, ja esitti silloin pyyntönsä suhteitten korjaamiseksi Israelin kanssa. Mursi vaati puheessaan, että YK toimii aktiivisesti palestiinalaisten oikeuden ja kunniantunnon nostamiseksi. Hän kutsui häpeälliseksi sitä, ettei YK:n päätöslauselmia oltu toteutettu käytännössä.

PRESIDENTTI Mursi lähetti ystävällisen viestin presidentti Peresille heinäkuussa, jossa hän vakuutti pyrkivänsä alueellisen rauhan ja tasapainon säilyttämiseen, myös Israelin osalta. Viesti oli tarkoitettu luottamukselliseksi, ja Mursin kanslia joutui sanoutumaan irti siitä vakuuttaen, ettei se ollut lähettänyt sitä. Israelissa todettiin kuitenkin tyydytyksellä Mursin ystävällinen lähestyminen, vaikka se taitamattoman diplomatian vuoksi julkistettuna jouduttiinkin peruuttamaan. http://www.timesofisrael.com/morsi-willing-to-meet-with-peres-says-senior-egyptian-official/

3. EGYPTIN presidentti Mohammed Mursi vierailee tänään Turkissa. Molempia maita kutsutaan maltillisiksi muslimimaiksi, vaikka Turkin suorasanainen pääministeri Recep Tayyip Erdogan onkin päättäväisesti vienyt maataan selvästi islam-johtoiseksi muslimimaaksi ja irrottautuen yhä enemmän länsimaista sen hakemuksen päästä EU:n jäseneksi jouduttua vastatuuleen, eikä Egyptin Muslimiveljeskunnan johtaman hallituksen päämääristä olla vielä selvillä. Turkkia pidettiin joka tapauksessa Egyptin vallankumouksen alkuvaiheissa malli-maana ja esimerkkinä, mitä Egypti voisi seurata. Turkin presidentti Abdullah Gul vieraili Egyptissä helmikuun 11. 2011 saaden innostuneen vastaanoton nuorison ja aktivistien taholta, mitä seurasi ulkoministeri Ahmet Davutoglun vierailu kuluvan kuun alussa.
Muslimiveljeskunta sittemmin alkanut vieroksua Turkin esimerkkiä siksi, että sillä on edelleen vahva ei-uskonnollinen suuntaus, mikä sisältyy sen perustuslakiin.
Davutoglu lupasi vierailunsa yhteydessä Egyptille 2 miljardia USA avustuksen, mikä oli enemmän kuin tervetullut sen talouden romahdettua maan jouduttua kaaokseen.

MUSLIMIVELJESKUNNAN  vapaus- oikeuspuolueen jäsen parlamentin ulkoasioitten komiteassa Dina Zakaria sanoo vierailtuaan usein Turkissa, ettei Egyptin kansa tule hyväksymään Turkin ei-uskonnollista valtiosääntöä, mitä monet egyptiläiset pitävät islamin vastaisena. Egyptin perustuslakia valmistellaan komiteassa, jonka työskentely on ilman valvontaa oikeuden tehtyä päätöksen, jonka mukaan parlamentti oli valittu väärin perustein. Keskusteluja kuitenkin käydään siitä, miten pitkälle islamin tulisi valvoa maan hallintoa, ja pitäisikö islamin sharia-laki asettaa kaikkea toimintaa ohjaavaksi maassa.

MURSIN vierailun päämääränä on solmia läheisempiä suhteita varsinkin kaupan alalla, missä Turkilla on paljon annettavaa Egyptille. Lisäksi Turkki ja Egypti ovat samaa mieltä Syyrian tilanteen nopeasta ratkaisusta, mihin kuuluu Bashar Assadin hallinnon lopettaminen.

4. UUTISOTSIKOITA
-          Republikaanien kongressiedustaja Kay Granger Texasista vaatii, että Obaman hallituksen Egyptille lupaama miljardiavustus, jonka ensimmäinen erä 450 miljoonaa USD oli tarkoitus suorittaa, täytyy estää kunnes on suoritettu tutkimukset Egyptin mielenosoittajien hyökkäyksistä USA:n Kairon lähetystöä vastaan, ja saadaan selvempi kuva, mihin Muslimiveljeskunnan johtama Egypti suuntautuu. Varsinkin ulkoministeri Hillary Clinton on kiirehtinyt suorituksia, missä epäillään hänen läheisten suhteittensa veljeskuntaan neuvonantajansa Huma Abedin kautta vaikuttaneen päätökseen. Garnger johtaa kongressin komiteaa, joka harkitsee avustusten myöntämistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160406#.UGf2XWJHT-k
-          Obama kieltäytyi tapaamasta Netanyahua tämän Amerikan vierailun yhteydessä selittäen, että vaalikiireet estivät sen. Nyt kuitenkin kerrotaan, että Obama oli joutilaana sen päivän, jolloin tapaaminen olisi toteutunut. The Washington Free Bacon raportoi, että Obama oli vapaa koko sen iltapäivän lorvien toimistollaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160412#.UGf4TGJHT-k
-          Palestiinalainen yritti saada israelilaisen autoilijan murhatuksi aloittaessaan tulituksen hänen autoaan kohti Kfar Saban arabikylän lähellä Tel Avivin pohjoispuolella. Hän ei kuitenkaan osunut autoilijaan, joka selvisi tulituksesta vammoitta, mutta hänen autonsa kärsi melkoisesti. IDF:n edustajan mukaan terroristi pakeni Maale Shomronin suuntaan, jossa asuu yli tuhat perhettä Maalehin, Ginotin ja Maale Shomroni muodostamassa blokissa. IDF sai tiedon ampumisesta neljän aikaan sunnuntai-aamuna. Armeijan edustaja ei osannut kertoa yksityiskohdista eikä auton vaurioista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160407#.UGf5KmJHT-k
-          USA varoitti Egyptissä toimivia lähetyssaarnaajia terroriuhasta. Egyptin kopti-kristityt odottavat sydän kylmänä, mikä heidän kohtalonsa tulee olemaan sharia-lain hallitsemassa maassa. Monet ovat paenneet ulkomaille. Siinailla Rafiassa asuvien koptien kerrotaan paenneen etelään peläten ääri-islamistien hyökkäyksiä. USA varoitti kansalaisiaan matkustamasta Siinaille, ja noudattamaan äärimmäistä varovaisuutta liikkuessaan Egyptin alueella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160410#.UGf7FWJHT-k
-          Pääministeri Netanyahu sai sittenkin kylmät varpaat nähtyään historioitsija Levyn johtaman komitean raportin Juudean ja Samarian alueista. Raportin mukaan alueet kuuluvat juutalaisten kotimaahan, eikä rakentamista siellä voida pitää laittomana, eikä juutalaisten läsnäoloa siellä miehityksenä. Raporttia oli tarkoitus käsitellä hallituksen komiteassa, mutta pääministeri siirsi raportin syrjään syytä ilmoittamatta. Moshe Yaalonin arvion mukaan maan sisäinen ja ulkoinen tilanne ei ole siihen sopiva. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160399#.UGf8j2JHT-k
-          PLO:n hallituksen jäsen Ashrawi sanoo, että sen Palestiinan valtio-esitys YK:lle viedään äänestykseen USA:n presidentinvaalien jälkeen marraskuussa. Hän arvioi, että äänestys tapahtuu 29. marraskuuta 2012. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=286055
-          Ahmadinejad sanoo, että Iranin ja P5+1 maiden väliset neuvottelut Iranin ydin-suunnitelman toteuttamisesta voidaan aloittaa USA:n vaalien jälkeen. Hän varoitti, että jos länsimaat hyökkäävät Iraniin, ne tulevat kärsimään suuria vaurioita (hell to pay). http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=286096
-          Israel antoi luvan viedä Gazasta kolme rekkakuormallista, 35 tonnia, huonekaluja Juudean ja Samarian palestiinalaiskouluihin. Huonekalut on valmistettu Gazassa. Tämä on kolmas kerta, kun Israel sallii Gazassa valmistettujen tavaroiden viemisen Länsirannalle. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=286058
-          Laittomasti Afrikasta Israeliin pyrkivien virta on tyrehtynyt huomattavasti sen jälkeen, kun Israel on saanut suuren osan Siinain rajaansa tukittua turva-aidalla. Aiemmin maahan tuli parituhatta, nyt vain 122 syyskuun alusta lukien. PIBA:n arvion mukaan Israeliin tuli 10 175 laitonta tunkeutujaa tammikuun alusta syyskuun loppuun tänä vuonna. Viime vuonna luku oli samaan aikaan 17 201, joten vähennystä esiintyy. Elokuussa Israelissa oli 62 792 laittomasti maahan tullutta afrikkalaista. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=286060
-          Julkisuuteen vuotanut dokumentti osoittaa, että Venäjä kehotti Syyrian armeijaa ampumaan alas turkkilaisen F-4 Fantom koneen. Viestissä kehotetaan ampumaan kone alas, sieppaamaan lentäjät elävinä ja sitten surmaamaan heidät. Syyria sanoo, että ampuminen tapahtui erehdyksestä. http://www.timesofisrael.com/turkish-pilots-were-murdered-by-asads-regime-after-he-downed-their-plane-at-russias-suggestion-documents-show/
-          Succot. lehtimajanjuhla alkaa tänään auringon laskiessa, juhla-aika päättyy 08.10.2012. Lämpöä on tänään 33 C-astetta.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021