SUNNUNTAI 23.09.12


SUNNUNTAI 23.09.12

1. JOS KENELLEKÄÄN on jäänyt epäselväksi, mikä Egyptin uusi presidentti Mohammed Mursi on miehiään, hänen New York Timesille antamansa 90 minuutin haastattelun pitäisi antaa vastaukset avoimiin kysymyksiin. Mursi sanoi haastattelussa tähän tapaan: ”Jos USA vaatii Egyptiä kunnioittamaan rauhansopimusta Israelin kanssa, sen tulisi vaatia Israelia kunnioittamaan palestiinalaisten itsemääräämisoikeutta.” Mursi antoi haastattelunsa ennen matkaansa New Yorkiin osallistuakseen YK:n täyskokouksen avajaisiin, jossa hänellä on tarkoitus puhua. Hänen uskotaan tapaavan presidentti Obaman vierailunsa aikana, vaikka Obamalla ei ollut aikaa uskollisimmalle liittolaiselleen Lähi Idässä Israelin pääministeri Netanyahulle väittäen, ettei Israel ollut pyytänyt sitä.

MURSILLA oli selkeät ohjeet myös Obamalle, mitä tämän tulisi tehdä voidakseen korjata pahoin säröilleet suhteensa arabimaihin ja elävöittää uudelleen liittolaissuhteensa Egyptin kanssa. Suurimpana ja tärkeimpänä arabimaana Egyptiä on pidetty keskeisenä pylväänä tasapainon säilyttämiseksi Lähi Idässä. Kuten tunnettua, varsinkin Iran on viime aikoina heittänyt hanskansa Mursin kehään vaatien ottelua johtajuudesta. Saudi Arabia on ikääntyneen prinssien johtaman hallintonsa vuoksi liian hidasotteinen ja kaukana todellisuudesta voidakseen osallistua johtajakiistaan.

MURSI selitti haastattelussa, että USA:n tulee kunnioittaa arabikulttuuria ja –historiaa silloinkin, kun sen poikkeaa länsimaiden arvoista. Samoin hän selitti, että Camp Davidin rauhankokouksessa sovittu rauhansopimus Israelin kanssa riippuu siitä, miten Israel kunnioittaa palestiinalaisten oikeutta määrätä omista asioistaan.
Mursi torjui USA:n syytökset, että hän olisi toiminut liian myöhään tuomitakseen USA:n lähetystöä vastaan kiihotetut mielenosoitukset. Hän selitti, että hän odotti aikaansa vasta-vaikutusten vuoksi, mutta toimi sitten päättäväisesti eliminoidakseen pienen aktivistien ryhmän katsoessaan ajan sopivaksi.

PRESIDENTTI Mursi puolusti Egyptin tapaa ratkoa kysymyksiä, mitä ei voida tuomita Kiinan, Saksan tai Amerikan kulttuurin arvostuksen mukaan, kuten hän sanoi lisäten, että ”Egypti päättää asioista, jotka eivät ole USA:n mieleen, mutta niin tekee myös USA omista lähtökohdistaan, mikä ei ole aina Egyptin mieleen”. Hän sanoi, ettei Egypti ole nyt yhtä taipuvainen sopeutumaan USA:n tahtoon kuin Mubarakin aikana, mutta ettei se ole myöskään vihamielinen. Hän määritteli suhteet maitten välillä ”todella ystävällisiksi” Obaman epäröinnistä huolimatta, ”riippuen siitä, miten liittolaisuus määritellään”, kuten hän sanoi.
Hän selitti, että ”USA:lla on Camp Davidin rauhansopimuksen allekirjoittajamaana erikoinen velvollisuus valvoa, että palestiinalaisten oikeudet toteutetaan sen mukaisesti”.
MURSI selitti, että ”USA on veronmaksajain varoilla ostanut arabien vastenmielisyyden ellei peräti vihan tukemalla diktaattoreita arabikansan vapaustaistelua vastaan, ja Israelia Palestiinan Auktoriteetin arabeja vastaan”.

MURSI selitti, ettei hän peittele suhteitaan Muslimiveljeskuntaan, sillä ”hän kasvoi siinä, oppi sen arvoperusteet, rakastaa maataan Muslimiveljeskunnan lähtökohdista käsin, oppi politiikkaa sieltä käsin ja toimi sen johtajana”. Kuitenkin hän selitti päätöstensä perustuvan siihen, mikä on tärkeää kansalle, eikä siitä, mikä kansanryhmä sitä esitti. Samalla hän vakuutti takaavansa tasapuoliset kansalaisoikeudet kaikille kansankerroksille riippumatta uskonnosta, sukupuolesta tai yhteiskunnallisesta asemasta.
Ennen presidentiksi valitsemistaan Mursi totesi eräässä tilaisuudessa, ettei nainen tai kristitty ole sopiva Egyptin presidentiksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160194#.UF6Us-xHT-k

2. EGYPTIN presidentti Mursin neuvonantaja Mohamed Esmat Seif al-Dawla sanoi, että Egyptin ja Israelin välisen rauhansopimuksen muutos artiklaan no 4, jossa määritellään Egyptin armeijan vahvuus ja aseiden laatu Siinain niemimaalla, on viimeistelyä vaille valmis. Hän sanoi, että hän esittelee lähi päivien aikana vuonna 1979 solmittuun rauhansopimukseen tehtävät muutokset. Sopimuksen 4:ssä artiklassa määritellään, ettei Egypti saa tuoda Siinaille enempää kuin divisioonan verran jalkaväki- tai panssaroituja joukkoja 30:n mailin päähän Suezin kanavasta.
Al-Dawla selitti lauantaina, että artiklan määräys tulee muuttaa, jotta Egypti voi suojella Siinaita. Hän selitti edelleen, että sopimus antaa mahdollisuuden muutoksiin, joista sovitaan yhteisesti. Israel on jo antanut Egyptille tuoda runsaasti joukkoja Siinaille sinne pureutuneiden terrorijärjestöjen eliminoimiseksi, sillä niiden päämääränä on ollut muodostaa Siinaille kansainvälisen Jihadin valvoma autonominen tukialue.

Al-Dawla on Mursin presidentiksi valitsemisesta lähtien kesäkuussa vaatinut muutosten välttämättömyyttä, ja esitti sitä koskevan pyyntönsä Shura-neuvoston arabiasiain komitealle aiemmin tässä kuussa. Hän selitti, ettei sopimus anna mahdollisuutta Siinain puolustamiseen, sillä se jättää kaksi kolmasosaa siitä ilman armeijan suojelua. Mursin lainopillinen neuvon-antaja Mohammed Gaddalah totesi presidentti Mursin olevan kiinnostunut rauhansopimuksen muuttamisesta. Ulkoministeri Lieberman totesi, ettei muutoksia voida hyväksyä.

Egypti aloitti tehostetun sotilaallisen kampanjan Siinailla terroristien surmattua 16 sotilasta armeijan tukikohtaan tehdyn hyökkäyksen yhteydessä ramadanin aikana. Yksi israelilainen sotilas kuoli ja toinen haavoittui perjantaina terroriryhmän soluttauduttua turva-aidan yli Israelin puolelle kohdasta, missä aidan rakentaminen on vielä kesken. Terroristit olivat asettaneet väijytyksen odottaen, että IDF:n sotilaat vievät vettä aidan taakse jääneille afrikkalaisille. Syntyneen tulitaistelun aikana sotilaat surmasivat kolme terroristia. http://www.timesofisrael.com/egyptian-presidential-calls-for-amendment-of-peace-treaty-with-israel/

3. PA:n laatimassa raportissa, joka on tarkoitus julkistaa kansainvälisten tukijamaiden kokouksessa YK:n yleiskokouksen kylkiäisenä, todetaan, että ”nykyinen paikoilleen juuttunut tilanne on kestämätön, ja että kahden valtion periaatteen joutuessa yhä enemmän vastatuuleen, tilanne on luisumassa yhden valtion ratkaisumalliin, jota Israel hallitsee apartheid-periaatteella”.
PA:n laatimassa 22-sivun raportissa todetaan, että ”PA:n rakentaessa instituutioitaan ja valmistellessa valtionsa perustamista, Israel estää toimillaan suotuisan poliittisen ilmapiirin muodostumista lopullisen sopimuksen solmimiseksi. Jatkuva konflikti ja miehitys muodostavat vieläkin suuremman esteen ja akuutteja haasteita tälle prosessille.”

RAPORTTI, jonka on laatinut PA:lle YK:n erikoiskoordinaattori Robert Serry, kiinnittää erityistä huomiota Juudean ja Samarian C-alueisiin, joissa Israel vastaa niiden siviili- ja turvallisuus-kysymyksistä, sekä Gazaan ja Jerusalemiin, joilla PA:n oikeudet ovat vähimmät. Raportissa todetaan, että ”C-alue on välttämätön PA:n alueen yhtenäisyyden kannalta, ja että PA:n tulee voida kehittää sitä omien tarpeittensa mukaan”. Raportissa ei huomioida sitä, että alueen käyttö on määritelty Oslon sopimuksissa ja sen jatko-osassa, ja että muutokset siihen tulee tehdä yhteisen sopimuksen puitteissa, mikä on mahdotonta PA:n kieltäytyessä neuvottelemasta. Serryn toiminta puolueettomana välittäjänä on vähintään kiistanalainen.
C-alue on pinta-alaltaan 60 % Juudean ja Samarian alueesta, siinä asuu n. 360 000 juutalaisen lisäksi n. 70 000 palestiinalaista.
Serryn laatimassa raportissa vaaditaan PA:n tukijamaita lisäämään velvoitteitaan PA:lle huomattavasti, kuten myös WB:n asettama Länsirannan ja Gazan aluejohtaja Mariam Sherman toteaa omassa raportissaan. Palestiinalaiset ovat saaneet 1949 lähtien enemmän kansainvälisten järjestöjen ja maitten varoja kuin mikään muu kansa maailmassa ilman, että se olisi pystynyt luomaan mitään edellytyksiä selviytyä itsenäisesti ilman ulkopuolista tukea. 

4. SUNDAY TIMES kertoi Lontoon artikkelissaan länsimaisiin tiedustelulähteisiin viitaten, että Fordown maanalaisen ydinlaitoksen lähellä sattunut räjähdys oli itse asiassa kiven muotoiseksi rakennettu tiedonkaappaus väline, joka oli välittänyt salaisia tietoja länsimaille laitoksen toiminnasta. Iranilaisen yrittivät siirtää kiven pois alueelta, joka silloin räjähti siihen asennetun itsestään laukeavan mekanismin avulla. Iranin virallisessa tiedotteessa todettiin, että räjähdys oli särkenyt laitokseen johtavat voimakaapelit, mutta että varavoimalan ansiosta toiminta jatkui laitoksessa keskeytyksettä. Iran syytti toisessa yhteydessä Siemensiä, joka oli toimittanut määrättyjä komponentteja laitokseen, että tehdas oli asentanut pieniä räjähdyspanoksia toimittamiinsa osiin, jotka räjähtivät.
Lehden raportissa ei mainittu epäiltyä maata, joka olisi asentanut laitteen Fordown lähelle, mutta Mossadin agentit ovat olleet epäiltyjen listoilla ydineksperttien teloituksista sekä tietokoneviruksien asettamisesta iranilaisiin tietokoneisiin.. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160198#.UF65COxHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          32-vuotias arabinainen Silwanin lähiön pysäköintialueella Länsimuurin lähellä yritti puukottaa poliisia. Hän kertoi motiivikseen ”The Innocence of Muslims” filmiä, jota muslimit pitävät Muhammedia ja islamia häpäisevänä. Poliisi oli varuillaan ja pystyi lannistamaan hyökkäävän naisen yrityksen sunnuntaiaamuna. - Väkivaltaisia mielenosoituksia järjestettiin Intiassa, Nigeriassa ja Bangladeshissä. New Delhissä sadat muslimit kokoontuivat USA:n lähetystön eteen vaatien suhteiden katkaisemista USA:n ja Israelin kanssa. Mielenosoittajat polttivat presidentti Obamaa esittävän nuken, kerrottiin Hindu-websivulla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160199#.UF69texHT-k
-          20-vuotias yeshiva-opiskelija Netanel Yahanomi joutui terroristien väijytykseen viedessään vettä Siinain turva-aidan taa jääneille afrikkalaisille, joilta evättiin pääsy maahan. Sotilas vastasi terroristien tulitukseen surmaten heistä yhden ja jatkaen tulitustaan, kunnes menehtyi häneen osuneesta luodista. Hänet haudattiin sunnuntai-aamuna. Hän oli tulossa kotiin succotin aikaan. Terrorihyökkäyksessä perjantaina toinen iDF:n sotilas haavoittui ja on hoidettavana sairaalassa. Sotilaat surmasivat kolme terroristia ja vakuuttivat, ettei Israelin puolelle jäänyt lisää terroristeja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160203#.UF7ADOxHT-k
-          Egyptiläinen lehti Masrawy kertoo artikkelissaan, että Egypti lähettää virkailija-delegaation Israeliin saadakseen lisäinformaatiota perjantaina Siinain turva-aidan vierellä tapahtuneesta terrori-iskusta. Egypti pyytää lisäksi, että Israel palauttaa surmattujen terroristien ruumiit voidakseen selvittää heidän henkilöllisyytensä sekä mihin ryhmittymään he kuuluivat. Egyptin viranomaiset pyytävät Siinain asukkaita tunnistamaan terroristit. Egyptin armeija lisää sotilaitaan lähelle hyökkäyskohdetta ja esittää pyynnön IDF:lle, että se pyrkisi välttämään tulitusta aidan läheisyydessä. - Keskiviikkona IDF iski Shin Betin antamien vinkkien perusteella palestiinalaisryhmään surmaten kaksi ja haavoittaen kolmatta. Terroristit kuuluivat ryhmään nimeltä Al-Aksan puolustajat, ja heillä oli valmiit suunnitelmat iskeä Israelin puolelle. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas esitti valittelut Hamas-johtajan Ahmed Yousefin veljen kuoleman johdosta. Hän oli toinen surmatuista terroristeista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160181#.UF7BzexHT-k
-          Kansanedustaja Danny Danon kehottaa turvallisuusjoukkoja eliminoimaan kaikki Gilad Shalitin sopimuksen yhteydessä vapautetut 1037 terroristia, sillä tiettävästi ainakin 50 % heistä menee takaisin terrorismiin välittömästi vapauduttuaan huolimatta allekirjoittamastaan vakuutuksesta pysyä poissa siitä. Dannon esittää kehotuksensa eliminoida heidät ”elävänä tai kuolleena” villin lännen tyyliin. Hän on mukana tukemassa lakia, jonka mukaan kiinni saadut terrorin uusijat joutuvat kärsimään sekä anteeksiannetun osan että uusien rikosten tuomiot. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160169#.UF7FFexHT-k
-          Iranin vallankumouskaartin komentaja Mohammed Ali Jafari sanoo, että sota Iranin ja Israelin välillä on väistämätön, mutta ettei hän osaa sanoa aikaa. Hän vertaa Israelia häpeälliseen ja vaaralliseen syöpään, joka uhkaa Iranin ydinlaitoksia. Iranin sotilas-johtajien tapaan hän vähättelee Israelin kykyä haavoittaa vaarallisesti Irania verraten Israelin kokoa Iraniin ja todeten, että yksi ydinpommi riittää tuhoamaan koko Israelin maan, ja perinteisetkin ohjukset sopiviin kohteisiin suunnattuina pystyvät samaan. Iranin uhkausten vaarallisuutta lisää tiedot, joiden mukaan se kuljettaa suuria määriä aseita, pohjuksia ja sotilaita Irakin ilmatilan kautta Syyriaan, jossa ne yhä selvemmin osallistuvat kapinallisia vastaan käytyihin taisteluihin ohjaajina ja tiedottajina. Israel pelkää niiden muodostavan Hizbullahin kanssa yhteisen rintaman Israelin pohjoisrajan taakse, josta ne voivat koordinoida iskunsa rajan yli. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160186#.UF7GvOxHT-k
-          Israelissa siirryttiin talviaikaan viime yönä 01.00. Meretz esitti vastalauseita, se olisi halunnut siirtää siirtymisen Jom Kippurin aikaan.  http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=285884


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021