SUNNUNTAI 02.09.12


SUNNUNTAI 02.09.12

1. USA:n korkeimman sotilasjohtajan kenraali Martin Dempseyn lausunto, jossa hän käytännössä sanoutui irti IDF:n mahdollisista ilmaiskuista Iranin ydinlaitoksia vastaan, herätti Israelissa paitsi kummastusta myös hämminkiä USA:n johdon todellisista aikeista mullahien johtaman vallankumoushallituksen ydinasesuunnitelmien estämiseksi. Diplomaatit ovat pyrkineet rauhoittelemaan, etteivät suhteet ole koskaan olleet paremmat kuin nyt – mikä voidaan lukea myös niin, etteivät ne koskaan ole olleetkaan kovin hyvät USA:n pettäessä Israelin ratkaisevalla hetkellä kerran toisensa jälkeen, kuten historia todistaa.

ISRAELIN tiedusteluministeri Dan Meridor sanoi lauantaina antamassaan haastattelussa, että Israel on samaa mieltä USA:n kanssa siitä, että Iranin ydinpommi on 18 -24 kuukauden päässä. Toiseksi hän vähätteli Israelin ja USA:n suhteiden huononemista todeten, etteivät maiden väliset näkökannat poikkea paljonkaan toisistaan: ”Menemme sotaan, jos sanktiot epäonnistuvat, kuten tilanne näyttää nyt kehittyvän”, hän sanoi lisäten: ”Jos olisin Iranin johtajia, olisin hyvin peloissani”. Hän viittasi presidentti Obaman lausuntoon, ettei USA hyväksy ydinasein varustettua Irania.
Meridor arvioi, että Iranin ylin kaitsija ajatollah Ali Khamenei viivyttää ydinpommin rakentamista koskevan päätöksen antamista pelätessään Netanyahun johtaman liittoutuman uhkauksia iskeä Iranin ydinlaitoksiin, jos Iran alkaa koota pommiaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159512#.UELssOxHT-k

PÄÄMINISTERI Netanyahu pyrki selittämään maassa vierailulla olevalle kongressin jäsenelle Mike Rogersille (R.MI), että aika juoksee käsistä USA:n presidentin viivytellessä päätösten tekemiseksi, miten suhtautua Iranin ydinsuunnitelmaan, raportoi Yediot Aharonot perjantaina. Paikalla olleiden mukaan Netanyahu kritisoi Obamaa, ettei tämä tee tarpeeksi asian hyväksi. ”Sen sijaan, että hän painostaisi Iranin hallitusta, Obama lisää painostusta Israelia kohtaan, että se luopuisi suunnitelmistaan iskeä vaikka yksin, jos muut eivät uskalla tulla mukaan. Tämän vuoksi aika juoksee käsistä”, hän selitti.

Paikalla ollut USA:n lähettiläs Daniel Shapiro puuttui keskusteluun puolustaen Obamaa todeten, ettei Obaman taktiikkana ole viivytys vaan tosiasia, että diplomatialla on vielä mahdollisuus ratkaista ongelma. Keskustelu Shapiron ja Netanyahun välillä kehittyi Yediot Aharonin artikkelin mukaan huutamiseksi kummankaan haluamatta kuunnella toisen vasta-väitteitä, mitä kongressin jäsen Rogers kuunteli silmät pyöreinä puuttumatta asiaan.
USA:n lähetystö ei halunnut kommentoida asiaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159502#.UELxgOxHT-k

2. KENRAALI Martin Dempseyn lausunto USA:n kieltäytymisestä tukea Israelia, mikä se iskee Iranin yksin koordinoimatta iskujaan USA:n armeijan kanssa, on vahvistanut Israelissa kaiken aikaa kyteneitä aavistuksia, että lopulta Israel on kuitenkin yksin Iranin ydinpommia ja mullah-hallituksen kansanmurha-aikeita vastaan. Netanyahun hallituksen virkailijat ovat pyrkineet tyynnyttelemään kansaa, että kysymys on myrskystä vesilasissa, eli jokaisen perheen sisällä käydään joskus kiivastakin sanasotaa kaikessa ystävyydessä.
Yksi suora seuraus kenraali Martin Dempseyn lausunnolla näyttää kuitenkin olevan.

IDF:n ja USA:n armeijan välille loppuvuodesta suunniteltua suurinta koskaan Lähi Idässä järjestettyä ohjuspuolustusharjoitusta on USA:n armeijan tiedotuksen mukaan pienennetty radikaalisti. Suunnitelman mukaan USA lähettää 5000 USA:n sotilasta Israeliin käsittelemään toimittamiaan Patriot- ja muita torjuntaohjuksia. Nyt ohjuksia käsitteleviä sotilaita lähetetään vain 1 500 tai vähemmän, vaikka torjuntaohjukset toimitetaankin.
”Austere Challenge 12” ohjuspuolustusharjoituksen suunnitelman mukaan harjoituksiin osallistuu kaksi USA:n Aegis ohjustorjunta-alusta. Nyt ilmoitetaan, että vain yksi alus osallistuu, mutta senkin osallistuminen on epävarmaa.
Israelissa arvioitiin aiemmin, että USA:n harjoituksiin toimittama torjuntakalusto olisi ollut tarpeen toimimaan Israelin kotirintaman suojelemiseksi, jos ilma-iskut Iraniin toteutuvat.

USA:n armeija kieltäytyy keskustelemasta harjoitusten vesittämisestä, mutta komentaja Wendy L Snyder kertoi TIME-makasiinin haastattelussa, että USA:n budjetin kiristykset ovat muutosten aiheuttajia, mutta että IDF on pidetty tietoisena muutoksista kaiken aikaa.
EFRAIM INBAR, israelilainen analyytikko, pitää USA:n selityksiä TIME-makasiinille antamassaan lausunnossa kovin huonosti verhottuina. Hän olettaa, ettei Obaman hallitus halua esiintyä julkisuudessa ikään kuin se suunnittelisi sotaretkeä yhdessä IDF:n kanssa.
Snyderin selitykset tuntuvat kovin heppoisilta kun huomioidaan, että ilmoitus muutoksista annettiin seuraavana päivänä Dempseyn lausunnon jälkeen.
USA:n ja Israelin diplomaattinen jännitys asettaa kyseenalaiseksi pääministeri Netanyahun ja presidentti Obaman välisen tapaamisen syyskuun loppupuolella, kuten suunniteltiin.
Ei tuntuisi ollenkaan hyvältä, jos Obama ja Netanyahu esittäisivät vastenmielisyytensä toisiaan kohtaan TV-kameroiden edessä – taas kerran. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159503#.UEL0_exHT-k

3. IRANIN vallankumouskaartin korkea virkailija, kulttuuri- ja tiedotusministeriön apulais-ministeri  Mohammad Ali Assoudi esitti lauantaina vakavan varoituksen USA:lle ja sen liittolaisille, jos ne suunnittelevat ”typerää” sotaretkeä Syyriaan. Hänen lausuntonsa julistettiin ensin hallituksen tukeman uutistoimiston kautta, mutta se vedettiin pois muutaman minuutin kuluttua. BBC:n persiankielinen web-sivu ehti kuitenkin kopioida lausunnon ja julkisti sen sivullaan.
”Jos USA toteuttaa tyhmän operaationsa ja hyökkää Syyriaan, Iran ja sen liittolaiset maailmalla reagoivat siihen voimakkaasti ja muuttavat operaation USA:n fiaskoksi”, uutisessa kerrotaan Assoudin sanoneen. Hän ei yksilöinyt, mitä vastatoimia Iran ja sen liittolaiset tekisivät, mutta hän viittasi Iranin ja Syyrian väliseen puolustussopimukseen, joka vaatii Irania avustamaan Syyria sen joutuessa hyökkäyksen kohteeksi. ”Amerikalla on Turkin, Qatarin ja Saudi Arabian kanssa aikomuksena iskeä rajusti Syyriaa vastaan hallituksen kaatamiseksi”, kuten Assoudi ennusti.

IRANIN vallankumouskaartin kenraali, komentaja Salar Abnoush sanoi viime viikolla ryhmälle vapaaehtoisia, että Iran tukee Syyrian hallitusta monin tavoin – sotilaallisesti sen taisteluissa kapinallisia vastaan kuten myös siviilitoimin.
YK tiedotti äskettäin Iranin toimittaneen aseita Assadin hallitukselle useita kertoja. Assadin taholta syytetään, että länsimaat toimittavat samoin aseita kapinallisille.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159514#.UEL-FuxHT-k

4. IRANIN ilmavoimien komentaja Farzad Esmaili totesi lauantaina, että Iranin armeija järjestää suuret ilmapuolustusharjoitukset ensi kuun aikana. Niihin osallistuu ilmavoimien koneita, maavoimien joukkoja ja tietokone-simulaatioita tehdään eri vaihtoehdoista. Asiasta kertoi Iranin englanninkielinen PRESS-TV.

ESMAILI kertoi, että harjoituksiin osallistuvat sekä armeija että vallankumouskaarti seuraten aiemmin tehtyjen harjoitusten kuten ”Suuri Profeetta 7” simulaatioita.
Israelissa pelätään, että Iran on valmistellut salaisesti ydinpommin rakentamista hankkimalla siihen tarvittavaa tietotaitoa ja osia, joista pommi voidaan nopeasti koota Khamenein annettua lopullisen käskynsä.
Iran ja Pohjois-Korea solmivat tieteellis-teknisen yhteistoimintasopimuksen lauantaina. Allekirjoittajat presidentti Ahmadinejad ja Pohjois-Korean kakkosmies Kim Jong Nam eivät antaneet yksityiskohtia sopimuksen sisällöstä.

5. PA:n puheenjohtaja Abu Mazen keskusteli viime viikolla Iranin presidentti Ahmadinejadin kanssa, joka tarjoutui välittämään Fatahin ja Hamasin välillä, mutta jonka sekä Abbas että Hamasin edustaja Salah Bardaweel torjuivat selittäen, että Egyptin on lähempänä ja tuntee palestiinalaisten toiveet. Ahmadinejad painotti Fatahin ja Hamasin sovintoneuvottelujen tärkeyttä taistelussa Israelia vastaan. Iran ei hyväksy kahden valtion periaatetta eikä keskusteluja Israelin ja PA:n välillä, eikä yleensä Israelin laillisuutta olla olemassa.
HAMASIN ja Iranin välit ovat olleet jännittyneet Hamasin kieltäydyttyä tukemasta Syyrian presidentti Assadia, minkä johdosta Hamasin edustajat Damaskoksessa joutuivat etsimään uuden pesäpaikan, joko Kairosta tai Ammanista, kolmantena vaihtoehtona Gulf-maat. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=283489

Sekä Avigdor Lieberman että Mahmoud Abbas ovat valittaneet toisistaan Haagin kv.  rikosoikeuteen syyttäen toisiaan sotarikoksista. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=283488

6. UUTISOTSIKOITA
-          Poliisi antoi tänään Migronin asukkaille varoituksen evakuoinnista, jonka tulee tapahtua oikeuden päätöksen mukaan tiistaina. 16 perhettä on jo muuttanut, loput 50:stä pakkaa tavaroitaan. Asukkaat ovat sanoneet lähtevänsä ilman väkivaltaa, mutta pariin parakkiin on linnoittautunut nuoria miehiä ja naisia luvaten vastustaa poliisin väkivaltaista poistamista. Koska poliisi ja armeija sulkevat Migroniin johtavat tiet ennen evakuointia, aktivisteja on kehotettu menemään Migroniin hyvissä ajoin. IDF:n eniten kunniamerkeillä koristettu entinen komentaja kenraaliluutnantti Ehud Barak saanee uuden sulan kypäräänsä – jota hän tosin ei käytä – todeten aamun uutisten mukaan, ettei IDF viivyttele juutalaisten karkottamiseksi Migronista. Luulisi puolustusministerillä olevan paljon tärkeämpiä ja kiireellisempiä tehtäviä kuin johtaa muutaman juutalaiserheen karkottamista kodeistaan omistamaltaan maalta.
-          Poliisi pidätti 3 haredim-nuorta heidän kivitettyään arabien taloja Shuafatin arabilähiössä Jerusalemin itäosassa. Yksi kivityksen uhreista sai haavan päähänsä Neviim-kadulla käydyissä kahakoissa arabien ja juutalaisten välillä. Kolmen ihmisen kerrotaan saaneen haavoja lauantain aikana. Haredim-nuoren osallistuminen arabien kivityksiin on uutta, tavallisesti he kivittävät sapattina lähiössään ajavia autoilijoita, mitä he pitävät sapattikäskyn rikkomisena. Poliisin edustaja sanoo poliisin tutkivan, mikä aiheutti tämänkertaisen kivityksen muuten rauhallisessa lähiössä. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=283455
-          Moottoribensiinin hinta nousi Israelissa sapatin aikana 6.53%. 95-oktaaninen bensiini maksaa nyt 8.26 NIS litralta, mikä on kolmanneksi kallein maailmassa. Hinnan-nousuun ovat vaikuttaneet monet tekijät, mutta kaasutoimitusten keskeytyminen Egyptistä on yksi syy, mikä on aiheuttanut satojen miljoonien ylimääräiset kulut. Toinen tekijä on arvonlisävero, VAT, joka nousi pykälän, uusi on 17%. Kuten aina, hinnankorotukset antoivat oppositiolle tilaisuuden syyttää hallitusta elinkustannusten nousemisesta. http://www.jpost.com/Business/BusinessNews/Article.aspx?id=283467
-          Libanonin kakkossotaa tutkinut eläkeläistuomari Eliyahu Winograd varoittaa Netanyahua ja Barakia vaarantamasta koko Israelin kansaa yltiöpäisissä suunnitelmissaan hyökkäyksistä Iranin ydinlaitoksia vastaan. Hän kysyy retorisesti: ”Miten luulette tietävänne, että kuolinuhreja on Israelissa vain 500?” Hän kutsuu hyökkäyssuunnitelmia korkeimman luokan vastuuttomuudeksi. http://www.timesofisrael.com/you-are-going-to-risk-all-of-our-country-all-that-we-have-built/
-          Gazasta sunnuntaina ammuttu kranaatti putosi aukealle pellolle aiheuttamatta vahinkoa. Aiemmin Gazasta ammuttiin neljä rakettia, jotka vaurioittivat pahoin kanta asuntoa. IDF vastaa yleensä ilmapommituksella varastoja ja tunneleita vastaan. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=283403
-          Assadin ilmavoimat turvautuivat TEPEGRAPH-lehden mukaan venäläisvalmisteiseen räjähteillä lastattuun ”tynnyripommiin” pyrkimyksissään kapinallisten karkottamiseksi Aleppon kaupungista. Kapinalliset ovat pureutuneet joihinkin osiin kaupunkia, joita Assadin panssarit ja sotilaat piirittävät. Kapinalliset ovat kertoneet perustaneensa väliaikaisen hallituksen Aleppossa, mutta sen elinaika voi jäädä lyhyeksi. Länsimaiden suunnitelmissa on perustaa kapinallisten miehittämistä osista maata turva-alueita, joihin pakolaiset voitaisiin sijoittaa. Venäjän ulkoministeri Lavrov kehottaa kaikkia maita toimimaan yhdessä taistelujen lopettamiseksi. Debkafilen mukaan Venäjä on aloittanut vetäytymisen syyrialaisista satamista Tartusista ja Latakiasta, joita se on uusinut ja laajentanut Välimeren laivastonsa tukisatamiksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159518#.UEMY6OxHT-k
-          Suomessa hyväksi havaittu sauvakävely on tekemässä tuloaan Israeliin. Terveys-viranomaiset suosittelevat sitä erittäin tehokkaana kunnon nostajana. http://www.jpost.com/Health/Article.aspx?id=283495





Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021