PERJANTAI 28.09.12


PERJANTAI 28.09.12

1. PA:N puheenjohtaja Mahmoud Abbas puhui eilen YK:n täysistunnossa esittäen juuri niitä syytöksiä ja puolitotuuksia, joita häneltä on totuttu eri yhteyksissä kuulemaan. Eilen hän oli koonnut ne yhtenäiseksi syytöskimpuksi, joita voitaneen kursorisesti esittää tässäkin.
Abbasin puheen pääsisältö tuli esiin jo ensimmäisissä lauseissa: ”Israelin hallitus harjoittaa sodan, miehityksen  ja setlementtien kolonisaation politiikkaa hyläten kahden valtion periaatteen”. Seuraavaksi Abbas sanoi aloittaneensa intensiiviset neuvottelut eri paikallis-järjestöjen ja YK:n jäsenmaiden kanssa saadakseen enemmistön esitykselleen Palestiinan valtion hyväksymiseksi YK:n ei-valtio jäseneksi.

ABBAS aloitti puheensa viitaten ”katastrofaaliseen vaaraan, johon Israelin rasistinen setlementtipolitiikka johtaa hänen kansansa, Palestiinan”. Hän väitti, että viime kuukausien aikana ”Israelin setlementtien terrorimilitarismi on tullut päivittäiseksi todellisuudeksi”.
”Israel lupaa Palestiinan kansalle uutta katastrofia, nakbaa”, hän kuulutti naama vihaisena.
Sen jälkeen hän vähän lauhtuneena arvioi, että neuvotteluille voinee sittenkin olla mahdollisuus, viimeinen mahdollisuus – kahden valtion periaatteen pelastamiseksi. Sitä hän ei kuitenkaan maininnut, sillä koska viimeisen kolmen vuoden aikana hän on kieltäytynyt neuvottelemasta Netanyahun hallituksen kanssa, kenen kanssa niitä käytäisiin?
Abbas vakuutti, ettei hänen esityksensä Palestiinan valtion hyväksymisestä YK:n jäseneksi ilman valtion tunnuksia ole tarkoitettu Israelin laillisuuden kieltämiseksi, vaan vakuuttamaan, että Palestiinan valtio tulee perustaa.

ABBAS sylki myrkyllisiä syytöksiään ”Israelia vastaan, joka hyökkää aalto aallon jälkeen hänen kansaansa, moskeijoitaan, kirkkojaan ja luostareitaan vastaan, ja kotejaan, niittyjä, peltoja ja omaisuutta vastaan, kansaa, josta on tullut kiinteitä maalitauluja tappamisen ja alistamisen toimissa täydellisessä yhteistyössä miehitysvoimien ja Israelin hallituksen kanssa”.
Hän syytti Israelia ”etnisestä puhdistuksesta arabikansaa vastaan Jerusalemissa tuhoten heidän kotejaan ja kieltäen heiltä yhteiskunnan palvelut”. Edelleen ”Israel estää miljoonilta palestiinalaisilta vapaan pääsyn Jerusalemin moskeijoihin, kirkkoihin, kouluihin, sairaaloihin ja markkinatoreille”.

Hän vaati kansainvälistä tutkimusta Israelissa tuomitun 5000:n vangin vankilaolosuhteista.
”He ovat sotilaita kansansa taistelussa vapauden, itsenäisyyden ja rauhan puolesta”, hän sanoi. Todellisuudessa heidät tuomittiin eri pituisiin vankeusrangaistuksiin osallistuttuaan terroritekoihin Israelin siviiliasukkaita ja yksityisomaisuutta vastaan. Heidän tunnollaan on n.
1 300 siviilin murha ja normaalielämän tuhoaminen kymmeniltä tuhansilta haavoittuneilta loppuiäkseen mielettömissä hyökkäyksissä ravintoloita, kahviloita, busseja, koteja, viattomia kaduilla käveleviä ihmisiä, miehiä, naisia ja lapsia, vastaan. Nämä ovat ”Abbasin ylistämiä sotilaita”, joiden kunniaksi nimetään aukioita, puistoja ja lasten ja nuorten tapahtumia, ja joita pidetään esikuvina lapsille tarhaiästä yliopistoihin saakka.
Surkuhupaisaa on Abbasin viittaus kirkkoihin kun tietää, miten karkeaa etnistä puhdistusta PA harjoittaa kristittyjä vastaan alueillaan, varsinkin Betlehemissä, ja Hamas Gazassa.

ABBAS syytti, että rauhanprosessin jumiutunut tilanne osoittaa hallituksen hylänneen kahden valtion periaatteen. Hän sanoi ”suurten setlementtiblokkien eristävän palestiinalaisalueet pieniin erillisalueisiin, joita ympäröivät setlemettiblokit ja muurit, tarkastuspisteet, laajat turvallisuusvyöhykkeet ja tiet, joita vain setlerit saavat käyttää”.
”Vihasta ja pettymyksestä huolimatta Palestiinan kansa uskoo rauhaan eikä väkivaltaan”, Abbas sanoi vakuuttaen ”ehdottomasti vastustavansa terrorismia, varsinkin valtion harjoittamaa”.
Abbas tapasi USA:n ulkoministeri Clintonin puheensa jälkeen. Clinton sanoi USA:n ehdottomasti vastustavan PLO:n aloitetta Palestiinan valtiosta YK :n yleiskokouksessa. Abbas vihjaa, että virallinen esitys Palestiinan valtiosta tehdään YK:lle USA:n presidentin vaalien jälkeen marraskuussa. Clinton sanoi USA:n pyrkivän kaikin tavoin avustamaan PA:ta sen ylivoimaisissa taloudellisissa vaikeuksissa, joissa se räpistelee vararikon partaalla.
Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen neuvoston puheenjohtaja Dayan kiteytti havaintonsa Abbasin puheesta näin: ”Se oli kasakan huuto tultuaan ryöstetyksi.” (anteeksi kasakat) http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=286364
2. PÄÄMINISTERI  Benyamin Netanyahu oli teettänyt YK:n puheensa tueksi piirroksen, vahvalle kartongille kuvaillun pommin, jossa kylkiin oli merkitty 70 ja 90 %:n merkkiviivat, ja jonka sytytyslanka oli jo palamassa. Tällä hän pyrki havainnollistamaan, miten pitkällä Iran on ja missä vaiheessa on ehdoton punainen varoituslinja, jonka hän merkitsi piirrokseen taskustaan ottamallaan punaisella värituubilla.
Pääministerin puhetta analysoivat kirjoitukset näyttävät yleensä tekevän pilaa hänen taktiikastaan pyrkien selvittämään itselleen, kenelle piirros oli tarkoitettu. Amerikkalainen kolumnisti J Goldberg heittää herjaa näin: ”OK, se on virallistettu, Netanyahu ei näytä tietävän, mitä hän tekee. Hän juuri käänsi vakavan asian leikiksi.”

Todellisuudessa Netanyahu puhui kaikkea muuta kuin hupijutusta, hän on kuukaudesta toiseen varoittanut maailman johtajia Iranin pommin vaarallisuudesta koko maailmaa kohtaan, mutta kukaan ei näytä ottavan sitä todesta. Eräs kommentoija sanookin, että jos hän olisi puhunut vain yleensä Iranin ydinpommin varallisuudesta, delegaatiot olisivat syventyneet valmistelemaan omaa puhettaan tai sopimaan, minne mennään illalliselle. Nyt vetäessään esiin kartongille tehdyn piirroksena jokainen salissa istunut nosti päänsä: Mikäs tuo on.

Times of Israel artikkelin kirjoittaja näkee Netanyahun piirroksellaan pyrkineen vaikuttamaan USA:n äänestäjiin, joilla on kohtalon kysymys edessään marraskuussa: Kenen käsiin he uskovat syvissä taloudellisissa, uskonnollispoliittisissa ja identiteettikriisissä painiskelevan jättiläisvaltionsa peräsimen seuraavan neljän vuoden ajaksi. Nykyinen Valkoisen Talon hallitsija ei ole osoittanut niitä ominaisuuksia, joita maailman johtajalta edellytetään, ja mikä vaarallisempaa, yhä useampi näkee hänen pyrkivän USA:n arvoperusteiden täydelliseen hylkäämiseen ja korvaamiseen sosialistisella ideologialla, joka syötetään kansalle väkivaltaisesti diktatuurin pakkokeinoin.
OK, Netanyahu on vakuuttanut olla puuttumatta USA:n vaaleihin, mutta jos tämän tarkoituksena oli vaikuttaa niihin, tämä tapa on kovin hienovarainen ja huomaamaton.

PÄÄMINISTERI Netanyahu on pyrkinyt itsepäisesti saamaan USA:n presidentiltä selvän varoituslinjan, jonka ylittämien aiheuttaisi rajut vastatoimet, mutta presidentti Obama on yhtä itsepäisesti kieltäytynyt antamasta mitään lupauksia, vain yleisen vakuutuksen, ettei USA anna Iranin saada ydinasetta, ja uskottelee, että tähän Netanyahun on syytä tyytyä.
Obaman torjuva ja hyljeksivä asenne on saanut Netanyahun etsimään ymmärtämystä republikaanien presidenttiehdokkaalta Mitt Romneyltä, jolla onkin selvästi myönteisempi kanta, ainakin tässä vaiheessa, kun vielä kalastellaan äänestäjiä tasaväkisessä kisassa.
Israelin johtajien kantaa on pyritty tyynnyttelemään sillä, ettei Iranin tekninen osaaminen tuota vielä vuosiin todellista ydinpommia ja ohjusta sen kuljettamiseksi Israeliin. Todellisuudessa asiantuntijat varoittavat, että karkea likainen ydinpommi laukaistuna sopivalla korkeudella saa aikaan ns. EMP-ilmiön, joka pystyy rampauttamaan koko pienen Israelin maan. Tähän tarkoitukseen riittää Scud-D ohjus, joiden kärkeen ydinpommi voidaan asettaa, ja se voidaan laukaista vaikka Syyriasta ja Libanonista. Näitä ohjuksia Iranilla on riittämiin.

Netanyahu esitti vastaväitteen, ettei Iranilla ole aikomuksia tuhota Israelia, viitaten lukuisiin sen johtajien lausuntoihin ja ennen kaikkea lähihistoriaan, jonka aikana satoja amerikkalaisia sotilaita paikallisten asukkaitten ohella on surmattu joko suoraan Iranin lähettämien terroristien kautta tai sen tukemien järjestöjen suorittamina. ”Jos he tekevät tuollaista tavan-omaisin asein, mitä he tekisivät, jos heillä olisi käytössään ydinase?” Netanyahu kyseli. Hän luetteli useita kohteita, täynnä tuhoa, runneltuja ruumiita, verta ja kuolemaa. http://www.timesofisrael.com/analysis-netanyahus-cartoon-bomb-gimmick-wasnt-meant-for-world-leaders-and-not-even-for-obama/

3. NETANYAHU puhe YK:n kateederilla on herättänyt sekaisia reaktioita sekä maailmalla että myös Israelissa. Hänen kartonkiesitystään solvataan lapsille tarkoitettuna ja hänen puheeseensa sisällyttämät Raamatun lauseet ja viittaukset Israelin muinaiseen historiaan ei näytä miellyttäneen varsinkaan vasemman laidan kulkijoita. He kutsuvat sitä ”lapselliseksi, jollaista yksikään Israelin johtaja ei ole ennen antanut maailman johtajien edessä”.
Puhe ei ainakaan uponnut USA:n päättäjiin, päätellen kielteisestä reaktiosta, jonka se herätti ulkoministeri Clintonissa, joka suoraan moitti pääministeriä punaisesta varoituslinjasta jankuttamisesta, vaikka Obama on selkeästi ilmoittanut, ettei mitään sellaista tulla antamaan.
Netanyahu tapasi Clintonin puheensa jälkeen, eikä kumpikaan antanut lausuntoa.

”Me haluamme kolmen suuren uskonnon – juutalaisuuden, kristinuskon ja islamin - , jotka saivat alkunsa tällä alueella, elävän rauhassa ja keskinäisessä kunnioituksessa. Kuitenkin, radikaalin islamin keskiaikaiset voimat, joiden näimme äskettäin hyökkäävän Amerikan lähetystöihin kaikkialla Lähi Idässä, ne vastustavat tätä,” Netanyahu selitti jatkaen: ”He ovat päättäneet maailman valloittamisesta. He haluavat tuhota Israelin, Euroopan, Amerikan. He haluavat tuhota vapauden, modernin maailman, - he haluavat vetää ihmiskunnan takaisin dogmatismiin, jota ei voida kyseenalaistaa, loputtomaan konfliktiin. Yhdestä asiasta olen varma: Lopulta he epäonnistuvat. Lopulta valo loistaa pimeyteen.”

4. UUTISOTSIKOITA
-          Syyrian arabiarmeijan nimissä lähetettyjä puhelinviestejä on tullut lukuisten asukkaitten käsipuhelimiin. Viesteissä heitä kehotetaan luopumaan taisteluista, luovuttamaan aseensa ja hakemaan armahdusta. Samalla todetaan, että ulkopuolisten joukkojen karkottamisen laskenta on alkanut. Viestejä on lähetetty sen jälkeen, kun kapinaliset pystyivät iskemään Assadin tarkasti vartioituun lähipiiriin tuhoisin pommi-iskuin. Tuhoisin päivä koettiin torstaina, jolloin 305 ihmistä sai surmansa. Torstaina lähetetyssä viestissä todetaan, että kapina on ohi eikä ole mielekästä jatkaa taistelua. Kapinalliset uhosivat tällä viikolla, että ratkaiseva taistelu Alepposta on alkamassa. Heidän mukaansa yli 30 000 siviiliä on saanut surmansa. Syyriasta pakenee joka päivä rajan yli naapurimaihin 2000 – 3000 ihmistä. UNHCR ilmoittaa, että sen rekistereissä on 294 000 pakolaista Turkissa, Jordaniassa ja Libanonissa. Järjestö pyytää 487.9 miljoonaa USD apua pakolaisten tarpeita varten. Libanonin Al MANAR TV-asema lähetti videopätkiä armeijan tukikohtaan tehdyn hyökkäyksen tuloksista, jossa myös näytettiin armeijan sotilaitten karkottavan joihinkin rakennuksiin tunkeutuneet kapinalliset. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4286510,00.html
-          Poliisille tehtiin ilmoitus Malmön juutalaisseurakunnan rakennukseen tehdystä pommi-iskusta tai räjähdyksestä. Pommi aiheutti jonkin verran vahinkoa rakennukselle, mutta se ei aiheuttanut henkilövahinkoja. Ilmoitus tehtiin yhden aikaan aamuyöstä. Asukkaat sanoivat kuulleensa voimakkaan kumahduksen ennen räjähdystä, ilmeisesti joku oli aikonut murtautua sisään rakennukseen. Neljän aikaan aamusta poliisi ilmoitti jäljittäneensä yhden epäillyn auton ja pidättäneensä kaksi henkilöä. Juutalaiset valittavat, ettei poliisi anna heille tarvittavaa suojaa. Ruotsissa asuu n. 20 000 juutalaista. Viime vuonna Malmön juutalaiset saivat oman rabbin, mutta kaupungissa tapahtuu usein hyökkäyksiä juutalaisia vastaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4286663,00.html
-          Azerbaijanissa tuomittiin kolme maan kansalaista syytettyinä salaliitosta juutalaisen chabad-rabbin murhasuunnitelmasta ja hyökkäysaikeista Bakun juutalaista koulua vastaan. Salaliitto oli heidän mukaansa kostoksi Israelin väitetyistä iranilaisten ydinteknikoiden teloittamisesta. Heidät pidätettiin 2012 vuoden alkupuolella, ja heidät tuomittiin eri pituisiin vankeusrangaistuksiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160369#.UGVf8GJHT-k
-          Eri juutalais- ja muiden ryhmien sponsoroima massa mielenosoitus järjestettiin Israelin konsulaatin edessä Manhattanilla torstaina samaan aikaan, kun Netanyahu puhui YK:ssa. Mielenosoituksen tarkoituksena oli kiinnittää huomio Obaman tuhoisaan ulkopolitiikkaan Irania ja arabimaailmaa koskevilta osiltaan. Järjestäjät viittaavat tummiin pilviin Iranin yllä, sekä islamin terrorismin että Muslimiveljeskunnan voiman ja vaikutuksen kasvuun jopa Obaman hallitustasolla. Ulkoministeri Hillary Clintonin läheisin neuvonantaja ja henkilökuntapäällikkö Huma Abedin on isänsä ja äitinsä kautta suoraan yhteydessä Muslimiveljeskuntaan, eikä hänen siteittensä uskottavuutta ole koskaan julkisesti tutkittu kongressialoitteista huolimatta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160327#.UGVhVmJHT-k
-          Ulkoministeri Avigdor Lieberman sanoo, ettei hän vastusta yksipuolista vetäytymistä Juudeassa ja Samariassa joiltain alueilta, jos maailma (YK) hyväksyy sen lailliseksi. Israelissa jatkuu keskustelu, miten palestiinalaisongelman ratkaisua voitaisiin edistää ilman, että se tuottaisi samankaltaisia sisäisiä ongelmia kuin Gazan 21 ja Samarian 3:n juutalaisyhteisön 9 000 asukkaan karkotukset. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160372#.UGVj12JHT-k



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019