PERJANTAI 07.09.12


PERJANTAI 07.09.12

1. USA:N puolustusvoimien aselajien komentajien muodostaman neuvoston vara-puheenjohtaja amiraali James Winnefeld vieraili Israelissa - kuten hänen virastonsa sanoi ”Israelin armeijan apulaiskomentajan kenraalimajuri Yair Navehin kutsusta”. Lausunnossa todettiin edelleen, että vierailun tarkoituksena oli keskustella armeijoitten välisestä yhteis-toiminnasta ja yhteisistä puolustuskysymyksistä, jotka koskevat sekä Israelia että USA:ta.

PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak totesi torstain tapaamisen jälkeen, että keskusteluissa kosketeltiin ”aluetta koskevia haasteita tietenkään unohtamatta Iranin kysymystä”.
Barak totesi, että keskustelut käytiin vakavassa hengessä kasvoista kasvoihin. ”Meillä on yhteinen haaste, mutta kellomme käyvät eri tahtiin”, Barak totesi AFP:n edustajalle. ”Meillä on myös erimielisyyksiä; Israel pitää itsellään oikeuden toimia itsenäisesti, ja USA ymmärtää tämän. Kuitenkaan ei ole mitään epäilystä USA:n valmiudesta vastata mihin tahansa haasteeseen millä tasolla tahansa”, Barakin toimistosta todettiin AFP:n toimittajalle.

KOROSTAESSAAN Israelin itsenäistä päätäntävaltaa turvallisuuskysymyksissään, Barak vakuutti, että USA on Israelin tärkein liittolainen. ”Tiedusteluyhteistyö ja USA:n antama sotilaallinen tuki ovat syviä ja luoteeltaan erikoislaatuisia. Uskon sen säilyvän sellaisena millaisia näkymiä tulevaisuus tuoneekin eteemme”, Barak analysoi keskusteluja.
ARMEIJAN RADIO selitti, että vierailu haluttiin pitää mahdollisimman huomaamattomana eikä yhteistä julkilausumaa ja lehdistötilaisuutta järjestetty. Tämä siksi, että tilanne USA:ssa on jännittynyt presidenttivaalien siirtyessä loppuhuipentumia kohti eikä Israelin johtajat halua sekaantua siihen, ja myös siksi, että Israelin ja USA:n näkökohtien välinen epäselvyys suhteessa Iranin ydinsuunnitelmaan ja potentiaaliseen ydinaseen valmistumiseen ovat kärjistäneet suhteita Obaman ja Netanyahun hallitusten välillä.

Israelin johto alkaa olla kurkkuaan myöten täynnä USA:n ja Euroopan maiden taholta tuleviin tyynnytteleviin lausuntoihin, että aikaa on vielä runsaasti odottaa sanktioitten vaikutuksia, ja että Iran on vielä kaukana pommista määrittelemättä sitä tarkemmin.
Israelin tiedustelutiedot sen sijaan hälyttävät Iranin saavan immuniteetin lähiaikoina.
Kuvaavana esimerkkinä Israelin johdon kärsimättömyydestä on pääministeri Netanyahun ja USA:n Israelin lähettilään Dan Shapiron välillä käyty kiivas sananvaihto, joka kärjistyi huuto-keskusteluksi kongressin edustajan Mike Rogersin kuunnellessa suu auki. Shapiro vähätteli myöhemmin tilannetta todeten, että media suurenteli keskustelua typerästi.

Israelissa nähdään, että on aivan eri asia katsella asioita 6000 mailin päästä kuin katsoa suoraan tykinpiippuun arvioiden, onko se laukaisuvalmis vai ei. USA katsoo voivansa elää ydinasein varustetun Iranin kanssa, mutta Israelille se voi olla eloonjäämiskysymys.
Tilannetta ei suinkaan rauhoittanut USA:n armeijan aselajien komentajien puheenjohtajan Martin Dempseyn lausunto, ”ettei hän ole mukana, jos Israel iskee yksin Irania vastaan”. Hälyttävä esimerkki USA:n asenteen muutoksesta on tapa, millä se viime hetkellä valmistelujen ollessa viimeistelyvaiheessa kuroi takaisin osallistumistaan ”suurimmista Lähi Idässä koskaan järjestetyistä ohjuspuolustusharjoituksista”, kuten sitä aiemmin reklamoitiin, lähes kolmannekseen alkuperäisestä. Samaan aikaan USA:n armeija suunnittelee ilma- ja merivoimien yhteisharjoituksia Egyptin armeijan kanssa, sekä yhteisiä suuria miinanraivaus-harjoituksia Persianlahdella useiden maiden kanssa.

ISRAELIN  on vaikea niellä tosiasiaa, ettei se enää olekaan USA:n lellipoika, jonka intressit ylittävät kaikkien muiden vastaavat. Lienee entistäkin enemmän totta Henry Kissingerin aikoinaan antama lausunto, ettei diplomatiassa ole ystäviä, vain intressejä.
Presidentti Obaman ideologia ei lepää juutalaiskristillisellä perustalla, vaan hän näyttää hakevan perusteitaan islamin sharialaista ja opeista, mistä hänen kuhertelunsa Muslimiveljes-kunnan ja sen näkyvimmän edustajan Egyptin hallituksen kanssa on hälyttävänä esimerkkinä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159725#.UEmEWOxHT-k

2. ISRAELIN Knessetin entinen ulko- ja puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Tzahi Hanegbi, joka joutui jäähylle aiempien virheittensä takia, siirtyi Likudista Kadimaan ja nyt takaisin Likudiin, sanoi puheessaan suljetussa Likudin aktivistien tilaisuudessa Yaffassa, että seuraavat 50 vuorokautta ovat Israelin tulevaisuuden kannalta kaikkein kohtalokkaimmat.
Tilaisuus oli suljettu ulkopuolisilta, mutta puheen videoitu taltio päätyi Makon Rishon uutislehden reportterin Zeev Kamin käsiin, joka julkisti siitä osia.
”Pääministeri joutuu tekemään ratkaisuja, joilla on hintalappu mukanaan”, Hanegbi totesi. ”Iranille annettu lupa rakentaa ydinase tulee myös hintalapun kanssa. Käytännössä se tarkoittaa ydinasekilpailun alkamista koko Lähi Idän alueella.”

HANEGBI selitti näkemystään todeten, että ”sanoessamme että me ymmärrämme Iranin aiheuttaman uhan, kuten myös ymmärrämme, että sen estämisellä on hintalappu, sanomme siten, jotta voisimme estää poikiemme ja pojanpikiemme joutuvan maksamaan suhteettoman kovan hinnan.” http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159724#.UEmR4-xHT-k

3. IDF:n komentaja Benny Gantz käsitteli torstaina antamassaan haastattelussa Israelia koskevia lähi ajan haasteita: Irania, Syyriaa ja Gazan kaistaa sekä Egyptin viimeistä diplomaattista ja sotilaallista kehitystä.
Gantz sanoi torstaina julkistetussa haastattelussa toivovansa, että Iran pystyisi ratkaisemaan ydinsuunnitelmaansa koskevan kiistansa länsimaitten kanssa ilman konfliktia. Samalla hän varoitti, että seuraava suuri sota tulee aiheuttamaan Libanonissa vuosikymmenien taantuman – olettaen, että sota tulisi väistämättä tempaisemaan Libanonin kurimuksiinsa. 
”Olemme paremmin varustautuneet, olemme parempia kuin menneisyydessä, olemme valmiit mihin tahansa mitä poliittinen taso päättää Irania koskevan keskustelun päätteeksi,” Gantz analysoi. ”Ydinasein varustettu Iran ei ole kyvykkyyden vaan päätöksen asia. Se on maailman-laajuinen ongelma. Lopulta se on Iran, joka päättää ydinohjelmasta luopumisesta.”
Gantzin haastattelu julkaistiin HALOCHEM, sotainvalidien lehdessä.

Kenraaliluutnantti Benny Gantz sanoi puheessaan tähän tapaan: ”Iran on suuri kansa, sillä on kymmeniä miljoona asukkaita, yliopistoja, tieteellistä ja taloudellista kyvykkyyttä, emmekä voi noin vain poistaa sitä heiltä. Uskoisin, että Iranin rikas kulttuuri tulee lopulta ratkaisemaan, että ydinaseesta maksettava hinta on sittenkin liian korkea. Uskoisin tämän ratkaisevan.
Että Iranin johto tajuaa, että ydinaseesta maksettava hinta on liian korkea maksettavaksi.”

GANTZ sanoi pohjoisrajasta, että Israel on sen suhteen hyvin varuillaan, sillä Syyrian keskus-hallinto on hajoamassa, menettäen valtaa. ”On vaikea kuvitella, miltä tuleva Syyria tulee näyttämään. Seuraamme tilannetta tarkoin ja valmistaudumme myös pahimman varalle.” Hän sanoi olevansa huolissaan Syyrian massatuhoaseista ja niiden joutumisesta terroristeille, mutta totesi olevan parasta säilyttää harkintakykynsä niidenkin suhteen todeten, että Israel voi joutua vedetyksi konfliktiin mukaan tahtomattaan.
Gantz esitti vakavan varoituksen Hizbullahille todeten, että IDF on paremmin varustettu kuin koskaan ja toimii monella tasolla. Hän varoitti aiemmin, että IDF voi joutua tuhoamaan kokonaisia kyliä, jos niistä ammutaan raketteja Israeliin. ”Kehottaisin heitä testaamasta voimiamme, sillä se voisi vahingoittaa heitä tasolle, jossa he tajuavat, kenen kanssa he mittelevät voimiaan ja kenen kanssa he pelaavat uhkapeliään”.

GANTZ kertoi olevansa vakuuttunut Egyptin kanssa solmitun rauhansopimuksen pitävyydestä todeten, että Egyptin sotilaalliset toimet Siinailla tapahtuvat yhteisymmärryksessä IDF:n kanssa. Hän kutsui rauhansopimusta strategiseksi aseeksi kummallekin maalle.
GAZAN tilanteesta IDF:n komentaja kenraaliluutnantti Benny Gantz totesi, että Israel veti joukkonsa ja siviiliasukkaansa pois Gazasta kuvitellen, että se rauhoittaisi tilanteen siellä ja lopettaisi hyökkäystoimet. Hän totesi, ettei näin ole käynyt, vaan Gazasta ammutaan jatkuvasti raketteja ja kranaatteja Israelin siviiliasutuksiin, mikä antaa Israelille oikeuden tehdä sinne uusi operaatio, jos ja kun tilanne niin vaatii. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159723#.UEmWM-xHT-k

4. UUTISOTSIKOITA
-          Presidentti Barack Obama sanoi eilen ehdokkuutensa hyväksymispuheessaan, että USA:n kansa valitsee marraskuun kuudentena 2012 kahden tien välillä, ei vain kahden ehdokkaan tai puolueen vaan kahden tien välillä. Hän viittasi puheessaan suuriin ja pitkälle tulevaisuuteen vaikuttaviin päätöksiin, mitä kuluvan jakson aikana tehtiin, koskien sekä ihmisten arkielämää että sotaa ja rauhaa. Obama viittasi toistuvasti, ettei kansa valinnut häntä kertomaan sitä, mitä kansa haluaa, vaan kertomaan totuuden, eikä hän luvannut helppoa tietä. Hän lupasi miljoona uutta työpaikkaa teollisuudessa vuoteen 2016 mennessä; Energian osalla öljyn tuontia puolitetaan 2020 mennessä ja 600 000 työpaikkaa kaasuteollisuudessa 2020; opetuksen alalla hän lupaa kasvua ja opetuskustannusten puolittamista 10 vuoden aikana sekä matematiikan ja tieteen opettajien lukua lisättäväksi 100 000:lla; ihmisoikeuksia lisätään, miehille ja naisille, kristityille, muslimeille ja juutalaisille, mutta huolimatta edistyksestä, ongelmia on jäänyt; terrorismin salaliitot tulee paljastaa; Euroopan kriisi selvittää, Israelin turvallisuutta ei vaaranneta eikä pyrkimyksiä rauhaan. Iranin tulee tiedostaa koko maailman vastustavan sen ydinasehaaveita; arabimaita riepottavien muutosten tuulet tulee sovittaa tavallisen ihmisen toiveita ja tarpeita vastaaviksi. Obama syytti republikaanisia kilpailijoitaan kylmän sodan lietsomisesta. Obama lupasi kovaa ja epämukavaa tietä ja lopuksi jopa viittasi ”Kaikkivaltiaaseen” (Providence) Nimeä mainitsematta, joka on heidän kanssaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159733#.UEmo5-xHT-k
-          Poliisi on edelleen epätietoinen, keitä olivat ne nuoret huligaanit, jotka kaksi viikkoa sitten tunkeutuivat Bnei Akiva juutalaisnuorten tilaisuuteen Gilon lähiön puiston lähellä. Huligaanit tunkeutuivat yllättäen tilaisuuteen alkaen piestä ja hakata osan-ottajia. Tuloksena on murtuneita neniä, verisiä kasvoja, luunmurtumia ja sormien vahingoittamisia. Uhrit olettavat, että hyökkääjät tulivat lähiön sisältä, sillä sen puistoalue on ennenkin ollut epämääräisten nuorten miehittämä, varsinkin sen jälkeen, kun poliisi vähensi partioitaan siellä. Turvallisuusmiesten arvion mukaan joukko tuli Jerusalemin Beit Safafan arabilähiöstä. Bnei Akivan Jerusalemin koordinaattori Yair Feiglin kertoi, että tilaisuuden aikana joukko nuoria huligaaneja tuli heidän pihaansa, joka sijaitsee Gilon puiston lähellä, alkaen hakata paikalla olleita ilmeisenä tarkoituksenaan tappaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159734#.UEmvrOxHT-k
-          Migronin etäyhteisön asukkaitten karkotuksen yhteydessä jotkut poliisiupseereista kehottivat poliiseja surmaamaan nuoria miehiä, jotka olivat tulleet tukemaan karkotettavia vastustaakseen poliisien otteita. Osa nuorista oli kokoontunut talon katolle, josta he huutelivat vastalauseitaan, mutta eivät aktiivisesti vastustaneet poliisia, jotka piirittivät talon kehottaen heitä tuleman alas. Poliisin huudot kehittyivät yhä vaativimmiksi ja yksi heistä totesi: ”tule alas tänne, sinä olet kuollut, sinä kuolet”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159703#.UEmynuxHT-k
-          Hallitus tullee äänestämään sunnuntaina Arielin ylipiston aseman nostamiseksi virallisesti yliopistokeskuksen asemaan. Ehud Barak kehottaa pääministeriä siirtämään asian käsittelyä hallituksessa, kunnes korkein oikeus käsittelee asian. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159720#.UEm0O-xHT-k
-          Israel karkottaa 18 miestä 21:stä eritrealaisesta pakolaisesta, jotka odottavat turva-aidan takana. Kaksi Israeliin päästettävistä on naisia, kolmas 13-v. nuorukainen. Miehet pelkäävät mennä takaisin Siinaille, jossa he voivat joutua beduiinien käsiin pahoinpideltäviksi ja myydyiksi orjiksi. Israelin hallitus ja pääministeri ovat olleet vaikean ongelman edessä, mitä tehdä tämän joukon kanssa. Armeija kielsi antamasta heille ruokaa, juomaa kylläkin, eikä päästänyt ihmisoikeusaktivisteja heidän luokseen, ei myöskään lääkäreitä toteamaan heidän kuntonsa. Turva-aidan ansiosta laittomasti maahan tulleiden määrä putosi 90 %. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=284128
-          Obaman määräys panna Jerusalem ja Jumalan Nimi takaisin demokraattien vaali-ohjelmaan ei ole herättänyt luottamusta Obaman määräyksen aitouteen. Hänen uskotaan määränneen ne sinne vain vaaleja varten ilman vilpitöntä halua. Jopa oma vaalikansa buuasi salissa, jossa päätöksestä lisätä ne ohjelmaan ilmoitettiin. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=284034
-          Syntymän yhteydessä kuolleiden vauvojen määrä on nyt 3.7/1000 synnytystä, kun se 1970-luvulla oli 24.2 tuhatta synnytystä kohti. http://www.jpost.com/Health/Article.aspx?id=284000

 


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019