KESKIVIIKKO 19.09.12


KESKIVIIKKO 19.09.12

1. PALESTIINAN Vapautusjärjestö (PLO) piti hallituksensa 2-päiväisen kokouksensa viikonvaihteen aikana. Asialistalla oli tärkeitä ja vaarallisiakin asioita: Puheenjohtaja Mahmoud Abbasin esitys YK:n yleisistuntoon Palestiinan valtion hyväksymiseksi YK:n ei-valtio jäseneksi, joka antaisi sille oikeuden saada edustajansa YK:n alaisiin järjestöihin. Toisena listalla oli esitys Oslon sopimusten ja kaikkien siihen liittyvien Israelin kanssa tehtyjen sopimusten mitätöiminen. Tästä esityksestä keskusteltiin, mutta hallitus ei pystynyt tekemään päätöstä asiassa, vaan siihen palataan sitten, kun ensimmäinen esitys on käsitelty YK:ssa ja USA:n presidentinvaalit on pidetty. Paikalla ollut PLO:n edustaja sanoi, ettei heillä ollut rohkeutta tehdä noin raskaita päätöksiä, vaikka jotkut jäsenet kritisoivat Abbasin harjoittamaa politiikkaa ja vaativat Oslon sopimusten romuttamista. Hän sanoi, että ilmapiiri keskusteluissa oli hyvin jännittynyt.

MAHMOUD ABBAS sanoi Facebookiin lähetetyssä kirjoituksessaan olevansa hyvin päättäväinen johtaessaan Palestiinan valtion hyväksymiskysymystä YK:ssa. Hän selitti kirjoituksessa, että sen kautta palestiinalaiset pystyvät selittämään asuvansa maassa, joka elää Israelin miehityksen alaisena. Hän sanoo uskovansa palestiinalaisten enemmistön kannattavan hänen esityksiään.
Abbas sanoi pitävänsä puheen YK:n yleiskokouksessa 27. syyskuuta, jossa hän tekee virallisen esityksen Palestiinan valtion hyväksymisestä YK:n ei-valtiojäsenen asemaan.
YK:n yleiskokouksen jäsenvaltioiden edustajien vähäisen tuntemuksen Lähi Idän kysymyksistä ja heidän alttiutensa johdattelemiseen ja jopa ostettavuuteen esitys hyväksyttäneen 130 äänen enemmistön turvin, kuten Abbas laskeskelee puheissaan.

ISRAELIN hallituksen edustaja totesi, että jos Abbas ajaa läpi esityksensä Palestiinan valtion tarkkailijajäsenyydestä, se katsotaan Israelissa erittäin vakavana sopimusasiakirjojen loukkauksena ja ”karkeana luottamusta murskaavana” toimenpiteenä. Se nostaisi esiin kriittisen kysymyksen palestiinalaisten todellisesta halusta neuvotteluratkaisuun. Hän totesi, että Israelilla on siinä tapauksessa oikeus määritellä, miten se vastaisi PA:n yksipuolisiin toimiin. Hän vihjaisi useistakin mahdollisuuksista menemättä yksityiskohtiin. Ensimmäisenä on havainto, että se voisi romuttaa tähän saakka voimassa olleen neuvottelumekanismin kaikissa esiin nousevissa kysymyksissä, joista turvallisuus on yksi keskeisimmistä.

Israelin kannan mukaan YK:n päätöstä ei kannata ottaa liian vakavasti, koska se tuskin muuttaisi käytäntöä paljonkaan, ja toiseksi PA:n taktiikka on aina perustunut uhkauksiin Abbasin erosta ja PA:n romuttamisesta tai muista radikaaleista toimista ilman näyttöä. Tämäkin on yksi osoitus tilanteen kestämättömyydestä. Israelin äärimmäisenä keinona lienee harkittava Israelin lakien ulottamista koko alueelle Välimerestä Jordanjokeen.
PA on joka tapauksessa vararikon partaalla. Sen velkataakka kasvaa vuosi vuodelta eikä kukaan tiedä, minne sille lapioidut miljardit lopulta menevät. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160059#.UFlWqOxHT-k

2. USA:N republikaanien presidenttiehdokas Mitt Romney piti suljetussa tukijoilleen tarkoitetussa tilaisuudessa puheen, jossa hän käsitteli palestiinalaisten valtio-kysymystä tullen – jokaisen järkevästi ajattelevan ihmisen tapaan – tulokseen, ettei kahden valtion ratkaisu ole käyttökelpoinen eikä järkevä. Kuten tavallisesti käy suljetuiksi tarkoitetuissa kokouksissa, joku sensaatiota havitteleva tai Romneyn uskottavuutta tarkoituksellisesti murentava agentti vuosi puheen videon julkisuuteen ja Mother Jones TV-lähetyksiin.
ROMNEY esitteli näkemyksiään 50 000 USD varojenkeruu päivällisillä Boca Ratonissa Floridassa 17. toukokuuta. Hän totesi yksiselitteisesti, etteivät palestiinalaiset tunne mitään tarvetta rauhan solmimiseksi Israelin kanssa. ”Israelin pakottaminen antamaan jotain saadakseen vastaavasti heiltä on huonoin idea maailmassa”, hän sanoi. ”Olen ahdistunut kahden näkökulman välissä. Yksi on usein toistamani kanta, ettei palestiinalaisilla ole mitään intressiä rauhan solmimiseksi ja että tie siihen on lähes mahdoton kulkea.”
ROMNEY esitteli puheessaan hypoteettisen tilanteen, jossa Israel on suostunut Palestiinan valtion perustamiseen, mikä tulisi asettamaan Israelin ratkaisemattomien turvallisuus- ja rajakysymysten pariin. Hän totesi palestiinalaisten vaativan rajojensa täyttä hallintaa ja sotilaallista aseistautumista, ja Tel Aviv olisi vain 7 mailin (11.2 km) päässä rajasta, ja totta kai Iran tulisi tekemään Länsirannalla saman, mitä se on tehnyt Libanonissa ja Gazassa, eli tuoda ohjuksiaan ja sotilaallisia laitteitaan Länsirannalle uhatakseen Israelia. 

TODETTUAAN , että palestiinalaiset ovat sitoutuneet Israelin tuhoamiseen, Romney tulee siihen johtopäätökseen, että ainoa järkevä ratkaisu tässä vaiheessa on jäädyttää tilanne nykyiselleen toivoen parasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160057#.UFl5aOxHT-k, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160067#.UFl5texHT-k

IDF:n taholta on huomioitu tilanteen vaarallisuus ja potentiaalinen äkillinen muutos palestiinalaisten kääntäessä Abbasin hallitusta vastaan osoittamansa vihan IDF:n joukkoja ja juutalaisyhteisöjä vastaan Juudeassa ja Samariassa, ja alkanut kouluttaa eliittijoukkoja, jotka pystyisivät toimimaan nopeasti ja itsenäisesti muuttuvien tilanteiden mukaan.
PA:n pääneuvottelija – jolla ei ole ollut mitään hommia kolmeen vuoteen – tyrmää Romneyn puheen teesit vakuuttaen, ettei kukaan halua rauhaa enemmän kuin palestiinalaiset, mutta ei kuitenkaan ole vuosikausiin halunnut tulla neuvottelemaan siitä Israelin kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160062#.UFl6QuxHT-k

3. MAAILMANPANKKI (WB) esittää raportissaan ennen sunnuntaina pidettäviä PA:n tukijamaiden kokousta, että PA tarvitsee 400 miljoonaa USD kiireisesti kuluvan vuoden aikana. Raportin esitteli sen laatija WB:n Länsirannan ja Gazan kaistan asioitten johtaja Mariam Sherman. Alustavine tietojen mukaan PA:n alijäämä tänä vuonna on 1.5 miljardia USD, josta tukijamaiden osuus kattaa 1.1 miljardia USD. New Yorkissa sunnuntaina pidettävässä tukija-maiden edustajia pyydetään antamaan puuttuvat 400 miljardia USD. Jos tämä ei toteudu, PA joutuu erittäin vaikean taloudellisen tilanteen eteen.
Pankkilaitos on jo kaluttu lähes viimeiseen luuhun saakka, eikä sillä ole mahdollisuuksia lisätä lainanantoaan, eikä ole luultavaa, että yksityissektori on maailmanlaajuisen talouslaman aikana halukas lisäämään omaa osallistumistaan.
Raportissa todetaan, että ellei puuttuvaa erää voida saada tukijamailta, PA joutuu kiristämään maksuvelvoitteitaan, pienentämään eläkkeitä ja leikkaamaan palkkoja, mikä voisi aiheuttaa rajuja mielenosoituksia. Raportin mukaan PA:n talouden vajaus oli ensimmäisellä vuosipuoliskolla 32 % yli arvioidun. Kokonaismenot ja lainat ylittivät budjetin 4.5 %:lla ja samaan aikaan tulot olivat 7 % alle budjetoidun määrän. 
WB vaatii, että Israel poistaa liikkumisrajoituksia Juudean ja Samarian alueilla, ja antaa palestiinalaisille yrityksille ja yhteisöille vapaammat toimintamahdollisuudet C-alueilla, joissa Israelilla on täysi siviili- ja turvallisuusvastuu.

ISRAELIN taholta todetaan, että Israel on vähentänyt valvontaansa C-alueilla, poistanut tiesulkuja ja tarkastuspisteitä, ja antanut 119 palestiinalaiselle infrastruktuuriprojektille luvan toimia C-alueella v. 2011, sekä tutkii kahdeksan yleissuunnitelman hyväksymistä. Lisäksi Israel neuvottelee PA:n virkailijoiden kanssa kaupan laajentamiseksi ja Israelin keräämien tulli- ym. maksujen suorittamisen jouduttamisesta PA:n kassaan 2013 alkaen.
Ulkoministeriön edustaja Yigal Palmor sanoo, että PA:n talousongelmista syytetään Israelia ikään kuin se olisi syypää kehnoon taloudenhoitoon ja korruptioon PA:n sisällä. Hän kehottaa PA:n tukijamaita suorittamaan lupaamansa velvoitteet. Toiseksi hän syyttää WB:n raportin yksipuolisesta syyttämisestä Israelia huomioimatta maailmaa runtelevan laman vaikutuksia. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=285480

4. SENAATTORI Rand Paul (R.Kentucki) uhkaa asettavansa jarrut USA:n niille arabi- ja muslimilaille maksettaville tukiaisille, joiden lähetystöt ja henkilökunta ovat vaarassa ja ilman paikallisen hallituksen antamaa turvallisuutta ja suojaa, kuten hän sanoi Atlanta WSB-radion lähetyksessä. Se voisi samalla aiheuttaa melkoisen häiriön presidentti Obaman vaali-työskentelylle, joka sai ansaitsemattoman aseen Romneyn julkisuuteen vuodatetusta salaiseksi ja luottamukselliseksi tarkoitetusta puheesta koskien palestiinalaisten ja amerikkalaisten riippuvuutta Federaation tukiaisista.

Valkoinen Talo kieltää Washington Postin tiedot, että Obaman hallitus suunnittelee tukien jäädyttämistä Egyptiltä ja vastaavilta mailta, joissa hyökättiin USA:n lähetystäihin. Talon edustaja Jay Carney totesi Talon työskentelevän kongressin kanssa voidakseen suorittaa lupaamansa tuet arabimaiden siirtymiseksi demokraattiseen hallintomalliin. USA antaa Egyptille talousapua 130 miljoonaa kuukaudessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160069#.UFl7MOxHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          IDF:n sotilaat pidättivät arabimiehen Givat Shomron juutalaisyhteisön lähettyvillä. Asukkaat ilmoittivat sotilaille epäilyttävän miehen liikkuvan yhteisön lähettyvillä. Miehellä oli aseinaan puukko sekä linko. Hänen uskotaan pyrkineen juutalaisyhteisöön suorittaakseen terroritekonsa siellä, ja ehkä lisäksi yhteisön läheisessä kansallispuistossa. Miehen kuulusteluissa pyritään selvittämään, toimiko hän yksin ja mihin ryhmään hän kuuluu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160053#.UFl-6exHT-k
-          EU:n ulkoministeriön johtaja Catherine Ashton kävi tiistaina Teheranissa, jossa hän tapasi Iranin pääneuvottelijan Saeed Jalilin yrityksissään löytää pohjaa, jolta keskeytyksissä olevia neuvotteluja ja P5+1 maitten edustajien kanssa voidaan jatkaa. Heidän keskusteluistaan ei annettu julkilausumaa, vain leveä hymy Ashtonin vinoilla kasvoilla kertoi mielihyvästä. Ashton informoi P5+1 maiden ulkoministereitä YK:n istuntokauden alkajaisten luppoajalla. Iranin asenne on selvästi rohkaistunut saatuaan mielestään vakuuttavia todisteita, ettei Obama tunne tarvetta iskeä sen ydinlaitoksiin, ja hyökkäilee IAEA:n tarkastajia vastaan syyttäen heitä vakoilusta ja sabotoinnista tasapuolisen virkansa hoitamisen asemesta. Tuntemattomat henkilöt olivat katkaisseet Fardown ja Natanzin voimajohdot aiheuttaen rikastustoiminnan keskeytymisen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160063#.UFmAQ-xHT-k, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160071#.UFmCyexHT-k
-          Rooman konferenssissa julkistettu papyrus-kaista, vain käyntikortin kokoinen, antaa vihjeen siitä, että Jeesus Nasaretilainen olisi ollut naimisissa. Tässä pienessä papyruspalasessa, jota kutsutaan nimellä ”Jeesuksen vaimon evankeliumi”, esiintyy mm. sanat ”Jeesus sanoi, ja vaimoni” , mutta asia tarvitsee asiantuntijoiden tutkimuksia, ennen kuin uutista voidaan pitää luotettavana. Papyrus löydettiin Egyptistä tai Syyriasta, kirjoitus on muinaista koptia. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=285472
-          Hamasin johto vaatii vapaakauppa-suhteita Egyptin kanssa. Se myös pyytää, että presidentti Mursi harkitsisi uudelleen salakuljetustunnelien tuhoamista. Abbas pahoitti mielensä siitä, että Mursi tapasi Hamasin pääministerin Ismail Haniyehin. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=285425
-          Syyrian armeijasta 3 kuukautta sitten karannut kenraali Adnan Sillu kertoi päästyään pois Syyriasta, että Assad suunnitteli massatuhoaseitten luovuttamista Hizbullahille. Sillun luulisi tietävän, sillä hän oli vastuussa Syyrian massatuhoaseista. Hänen nykyinen asemansa antaa kuitenkin aiheen varovaisuuteen, sillä hänellä voi olla tarvetta saattaa Assadin armeija huonoon valoon oman asemansa pönkittämiseksi. http://www.timesofisrael.com/defected-syrian-general-damascus-planned-to-send-chemical-weapons-to-hezbollah/
-          Iran lähetti kilo-luokan sukellusveneen Taregh-1 ja hävittäjän Persianlahdelle alueelle, jossa 25 maata pitävät suuret merisotaharjoitukset. Niiden tarkoituksen on osoittaa länsimaitten päättäväisyys pitää laivaliikenne auki Hormuzansalmen kautta sinäkin tapauksessa, että Iran pyrkii sulkemaan sen. http://www.timesofisrael.com/iran-deploys-submarine-in-gulf-as-western-nations-holds-large-naval-exercise-nearby/

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021