KESKIVIIKKO 12.09.12


KESKIVIIKKO 12.09.12

1. ISRAELIN ja USA:n kärkevä sananvaihto alkuviikosta johti siihen, että pääministeri Netanyahu selitti tiistaina tavatessaan Bulgarian pääministerin Boyko Borisovin Jerusalemissa, että ne jotka eivät halua asettaa varoituslinjoja Iranille, ovat menettäneet oikeutensa vaatia meitä pidättäytymään antamasta Iranille ennakkoiskuja sen ydinaseen valmistamisen estämiseksi. ”Maailma vaatii meitä pysymään rauhallisina, sillä vielä on aikaa,” Netanyahu selitti jatkaen: ”Kysyn vain, aikaa mihin? Mihin saakka? Niillä kansainvälisen yhteisön jäsenillä, jotka kieltäytyvät asettamasta punaisia varoituslinjoja Iranille, ei ole moraalista oikeutta asettaa punaisia varoituslinjoja Israelille.”
NETANYAHU selitti edelleen, että ”kun Iran tiedostaa, ettei sille ole asetettu mitään varoituslinjoja tai rajoja, mitä se tekee? Juuri sitä, mitä se on tekemässä, eli jatkaa ydinaseen valmistamista entistä päättävämmin”.

USA:n ulkoministeri Hillary Clinton antoi selkeän vastauksen Netanyahulle selittäen, ettei USA tule antamaan mitään punaisia varoituslinjoja Iranille, minkä USA:n ulkoministeriön edustaja Nyland vahvisti, ettei ole tarpeen asettaa sellaisia Iranille.

PÄÄMINISTERI Netanyahu kertoi neuvonantajilleen suljetussa tilaisuudessa tiistaina, että Washingtonista ilmoitettiin hänelle, ettei Obamalla ole aikaa tavata häntä Netanyahun USA:n matkan yhteydessä Jom Kippurin jälkeen. Syyksi ilmoitettiin, että Obaman vaalikamppailun aikataulu on kireä eikä ole mahdollisuutta poiketa siitä. Valkoisen Talon edustaja kertoi, että Obama on YK:n yleiskokouksessa vain 24 tuntia ennen Netanyahun saapumista New Yorkiin, ja matkustaa sieltä välittömästi jatkamaan vaalikampanjaansa. Kuin lohdutukseksi edustaja kertoi, että ulkoministeri Clinton on New Yorkissa ja voi tavata Netanyahun. Hyvä näin, mutta Hillary Clintonin viimeisten purkausten valossa pääministeri tulisi pysytellä kaukana siitä naisesta, tapaamisesta tuskin on mitään hyötyä, vahinkoa vain.

PRESIDENTTI Obama soitti myöhään tiistaina Israelin aikaa Netanyahulle puhuen tunnin verran Iranista, minkä päätteeksi molemmat vakuuttivat hyvän yhteistoiminnan jatkuvan ja ettei mitään välirikkoa ole ollutkaan johtajien välillä. Molemmat johtajat vakuuttivat estävänsä Irania saamasta ydinasetta.
Valkoinen Talo julkisti myöhemmin lausunnon, jossa selitettiin, ettei Netanyahu ollut esittänyt tapaamista Obaman kanssa New Yorkissa 28.09., eikä siten mitään peruutusta tarvita, kuten Talon edustaja Tommy Vietor selitti lehtimiehille.
Sivusta tilanteen kehittymistä seuraten ei voi välttyä vaikutelmalta, että Israelin suhteet maailman vieläkin johtavan valtion kanssa ovat ajautuneet syrjäpolulle syistä, joita yritetään hienovaraisesti, mutta kovin näkyvästi peitellä sen sijaan, että molemmat kansanjohtajat tunnustaisivat reilusti, että maailman rauhaa ja tasapainoa järkyttävän kysymyksen on annettu joutua henkilökohtaisten mieltymysten ja antipatioitten heiteltäväksi.
Julkisuudessa on kierrellyt huhuja, joiden mukaan Obama tulee maksamaan Netanyahulle tämän hyökkäykset hänen arvovaltaansa vastaan toisen presidenttikautensa aikana.
Kunpa Hyvä Jumala varjelisi Israelin tältä mahdollisuudelta. http://www.timesofisrael.com/obama-calls-netanyahu-white-house-says/

2. PALESTIINALAISTEN alkuviikosta kiihtyneet mielenosoitukset Juudean ja Samarian alueilla ovat muuttuneet entistäkin väkivaltaisemmiksi, ja osoittavat karkaavan johtajien käsistä. Aiemmin iskulauseissa vaadittiin Salaam Fayadin erota elinkustannusten rajusta noususta johtuen, mutta nyt iskulauseissa esitetään uusia vaatimuksia.
”Kansa vaatii Oslon sopimusten peruuttamista”, vaati yksi plakaatti. ”Ei enää häpeällisiä sopimuksia”, jolla ilmeisesti viitataan Pariisissa 1994 solmittuun Israelin ja PLO:n väliseen sopimukseen, jolla palestiinalaisten talous sidottiin Israelin talouden kanssa. Monet palestiinalaiset katsovat, että tämä sopimus on yksi syy talouden heikkoon asemaan.
Abbas viittasi äskettäin tähän vaatien sopimuksen peruuttamista tai muuttamista.

Nablusissa mielenosoittajien plakaateissa sanottiin: ”Hinnan korotus on viimeinen naula hallituksen arkkuun.” Toisissa plakaateissa vaadittiin: ”Mene tiehesi, Abbas”, ja ”Me emme luota sinuun, presidentti, Allah kirotkoon sinut.”
Bir Zait yliopiston tietoliikenteen professori Nashat Aqtash sanoi Ramallahissa, että hän pelkää tämän ennustavan jotain suurta, ehkä kolmatta intifadaa.

NABLUSISSA mielenosoittajat kahinoivat poliisin kanssa kivittäen heitä ja lopulta yrittäen hyökätä poliisiasemalle, minkä poliisit estivät savu- ja kyynelkaasupommeja käyttäen. Mielenosoittajat heittelivät kenkiä Fayadin kuvia kohti, millä he halusivat osoittaa syvän paheksumisensa. Kengän heittäminen tarkoittaa arabikulttuurissa syvää halveksuntaa.
Sekä PA:n pääministerin että talousministerin eroa vaadittiin, koska heillä ei ole Fatahin jäsenyyttä eikä kansan tukea. Fayadin kiireesti julkistamia helpotuksia – arvonlisäveron pysyttäminen 15 %:ssa, dieselin, kerosiinin ja bensiinin hinnat laskettiin edelliselle tasolle, sekä joitain muitakin helpotuksia – mielenosoittajat pitävät riittämättöminä.
Fayad kertoi, että hallituksen johtavien virkailijoiden ja ministerien palkkoja alennetaan puolella, ja lupasi helpotuksia vuokrissa, matkustamisessa ja vaihtokursseissa. Fayad lupasi, että PA:n palkkaamat työntekijät saavat puolet elokuun palkastaan keskiviikkona.
Netanyahu antoi määräyksen siirtää 240 miljoonaa USD PA:n tilille.

FATAHIN edustaja Ahmad Assaf totesi, että Fayadin lupaamat helpotukset auttavat, mutta ovat sittenkin riittämättömät. Hän sanoi, ettei puolueessa ole keskusteltu Fayadin erottamisesta, koska ei hän ole syypää maailmanlaajuiseen lamaan.
Sen sijaan hän vaati ”miehityksen” lopettamista, jota hän pitää syyllisenä siihen, ettei PA:n talous ole päässyt kasvamaan ja kukoistamaan kuten Israelissa. Hän vaatii ulospääsyteiden satamien ja luonnonvarojen saamista PA:n valvontaan, sillä ”ilman poliittista vapautta ei ole taloudellista vapautta”.

Palestiinalaisten politiikan asiantuntija Hillel Frish Begin Sadat poliittisten opintojen osastolta Bar Ilan yliopistolta sanoi, ettei hän ole hämmästynyt mielenosoitusten alkamista Juudeassa ja Samariassa ennen Gazaa, sillä kun yhteiskunta on kokenut taloudellisesti edullista aikaa, äkillinen talouden alamäki herättää väistämättä mielenosoituksia. Hän sanoo, että juuri näin on käynyt Juudean ja Samarian palestiinalaisten keskuudessa, joiden elintaso on korkeampi kuin Gazassa, ja toiseksi Hamasilla on keinot saada mielenosoittajat kuriin, mitä PA:lla ei ole, koska se on heikompi. Hän sanoi, että tilanne on erittäin vaarallinen PA:lle, joka voi jopa romahtaa ja menettää tilanteen hallinnan.
Israel on hyvin huolestunut tilanteesta ja etsii ulkomaista tukea PA:n pelastamiseksi.
IMF torui Israelin pyynnön 100 miljoonan USD lainasta, eikä enempää USA kuin arabimaatkaan näytä osoittavan tarvittavaa toimintavalmiutta myötätunnon lisäksi.
PA:n valvoma alue muodostaa Israelille tärkeän vientialueen 3.4 miljardin USD arvosta.
Pelkona on, että Juudea ja Samaria tulee seuraamaan Gazan esimerkkiä, jossa Hamas kaappasi vallan lähes ilman verenvuodatusta 2007.

3. ISRAELIN apulaiskomentaja kenraalimajuri Yair Naveh varoittaa, että paikallisen sodan mahdollisuus on kasvanut viime päivien aikana. ”Terrori rajoillamme, joka kasvaa yhä suuremmaksi, ja aktiivisuus Syyriassa viittaavat siihen, että pelon väheneminen, mikä on aiemmin pidätellyt sotilaallisia toimia, on entistä havaittavampi”, Naveh analysoi joskaan ei aivan näillä sanoilla. Hän jatkoi todeten, että aktiivisuuden lisääntyminen Egyptin ja Syyrian rajoilla lisäävät sodan mahdollisuuksia.

Kenraalimajuri Naveh puhui Iranista vähän kryptisin termein todeten, että Israel on cybertekniikan suurvalta. ”Todellisuus ylittää usein villeimmätkin mielikuvat. Yhteys sotilaisiin näppäimistön kautta voidaan saavuttaa kaukaisissakin paikoissa”, hän totesi.
Israelin sotilasjohtajat yhdessä siviilijohtajien kanssa ovat viime aikoina useissa tilaisuuksissa painottaneet Israelin kykyä puolustaa itseään. Yhä useammin viitataan cyber-tekniikan käyttämiseen, jopa potentiaalisessa hyökkäyksessä Irania vastaan, mikä voitaisiin suorittaa esim. EMP-tekniikan avulla, mikä säästäisi ihmishenkiä, mutta toisi pitkäaikaista vaikeutta miljoonille ihmisille iskun kohdemaassa, mutta ehkä säästäisi Israelin kansalaisia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159883#.UFA5K-xHT-k

4. UUTISOTSIKOITA
-          Euroopan johtajat ovat yksi toisensa jälkeen käyneet esittämässä pyyntöjä, ettei Israel iskisi Iranin ydinlaitoksiin. Sitä pyysi Saksan puolustusministeri, ja viimeksi Englannin MI6 johtaja esitti saman pyynnön. The Daily Mail kummasteli MI6:n johtajan puuttumista politiikkaan, mitä hän edeltäjiensä tavoin on tarkoin välttänyt. Ehkä hän toimi pääministeri David Cameronin pyynnöstä, joka on useissa viimeaikaisissa lausunnoissa varoitellut sodasta Irania vastaan peläten sen arvaamattomia seurauksia Lähi Idässä. Israelin johdon arvaamattomuus kalvaa pahoin EU-maitten johtajien mieltä, joilla on tarpeeksi huolia ilman sotaakin Lähi Idässä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159891#.UFA9c-xHT-k
-          Poliisin usean kymmenen miehen yksikkö teki yöllisen ratsian Od Yosef Chai Yeshivan tiloihin Yitzharissa viime yönä. He kävivät läpi kaikki makuuhuoneet ennen kuin löysivät etsimänsä opiskelijan. Poliisin oppaana toimi ilmeisesti Shin Betin agenttina yeshivassa opiskelijana toiminut ilmiantaja. Laillista apua antavan järjestön Honenun edustaja sanoi, että poliisi toimi laittomasti, koska heillä ei ollut lain vaatimia nimikilpiä, eivätkä ilmeisesti näyttäneet saaneensa oikeuden luvan ratsialleen. Poliisi pyrki myös estämään kuvien ottamista tilanteen aikana väittäen, ettei Shin Betin agentteja saa kuvata. Honenun taholta valitetaan, että poliisi pidättää graffitin töhertelijöitä syyttäen heitä terroristeiksi johtavan eliittiportaan mieliksi, ja samaan aikaan arabien suorittamiin kivityksiin ja palopommeihin suhtaudutaan vaieten. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159893#.UFA_WexHT-k
-          Aseistautunut kansanjoukko hyökkäsi USA:n konsulaattia vastaan Libyassa Benghazissa. Hyökkäyksessä yksi USA:n virkailija sai surmansa. Mielenosoittajat syyttivät, että he protestoivat filmiä vastaan, jonka he sanovat häpäisevän islamia. Libyan apulaissisäministeri Wanis al-Sharef kertoi AFP:n kirjeenvaihtajalle, että yksi USA:n virkailija sai surmansa ja toinen haavoittui käteen lisäten, että kaikki virkailijat on siirretty turvalliseen paikkaan. Libyan hyökkäys tuli muutamia tunteja sen jälkeen, kun samantapainen mielenosoitus järjestettiin Kairossa samasta syystä. Kairon mielenosoittajat kantoivat mustia lippuja, jolla ilmaistaan sodan alkamisesta. He pyrkivät kiipeämään lähetystötaloa ympäröivän muurin yli siinä onnistumatta. Libyassa mielenosoittajat ampuivat kranaatin konsulaatin sisälle. Kyseisen filmin olivat valmistanut ulkomaille muuttaneet Egyptin kristityt, ja se käsitteli kristittyjen asemaa Egyptissä. Ääri-muslimit pitävä filmiä loukkaavana islamia ja Muhammedia vastaan. 
-          Gazan terroristit ampuivat kaksi rakettia Shar HaNegevin alueelle viime yönä, ja jatkoivat terroriaan ampuen kranaatteja rajan läheisyydessä oleviin kaupunkeihin. Ne eivät aiheuttaneet aineellisia vaurioita eikä fyysisiä vammoja, mutta niiden aiheuttama henkinen trauma kesken yöunia aiheuttaa jatkuvia ongelmia asukkaille ja varsinkin lapsille, joiden koulutyö voi katketa koska tahansa, ja painajaiset ovat yleisiä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159896#.UFBFfexHT-k





Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019