KESKIVIIKKO 05.09.12


KESKIVIIKKO 05.09.12

1. USA:N presidentinvaaleissa demokraattisella puolueella on nyt vuorostaan konferenssi, jossa päätetään puolueen presidenttiehdokas marraskuun vaaleihin. Ehdokkaan nimeämisessä ei liene mitään epätietoisuutta, sillä istuva presidentti Barack Hussein Obama saanee tämän oikeuden ilman vastaehdokasta, vaikka eräs tunnettu juristi varoittaakin, että jokainen, joka kannattaa Obamaa presidenttiehdokkaaksi syyllistää itsensä johtuen epäselvyyksistä, joita edelleen esiintyy Obaman vaalikelpoisuuden vuoksi. Hän viittaa siihen, ettei Havaijin valtio ole pysynyt tai halunnut julkistaa Obaman alkuperäistä syntymätodistusta, ja siihen ettei kukaan käytä 1.5 - 2.0 miljoonaa USD aikaisempaan elämäänsä liittyvien dokumenttien julistamiseksi salaisiksi, ellei hänellä ole jotain peiteltävää.

USA:N demokraattisen puolueen kansallinen konventti alkoi eilen Charlottessa Pohjois-Carolinassa. Konventissa vahvistetaan presidenttiehdokkaan valitsemisen ohella puolueen ohjelma vaalikaudeksi 2012.
Republikaanipuolueen vaalikampanjan taholta kritisoitiin rajusti sitä, ettei demokraattien vaaliohjelmassa edes mainita Jerusalemia tai sen asemaa Israelin pääkaupunkina, eikä siinä puututa Israelin ja palestiinalaisten väliseen rauhanprosessiin.
Republikaanisen puolueen juutalais-koaliittion toimitusjohtaja Matt Brooks kritisoi myös Obaman vaaliteemaa sanoen, että siinä on otettu esiin 2008 vaaliteema mutta pesten pois siinä esiintyneen maininnan Jerusalemista.

ENTINEN kongressin jäsen Robert Wexler, joka oli avustanut demokraattien tiistai-iltana hyväksytyn vaaliteeman laatimisessa, puolusti vaaliohjelmaa todeten: ”Demokraattisen puolueen vaaliohjelma kuvastaa selvästi presidentin muuttumatonta asennetta Israelin turvallisuuteen ja sen tulevaisuuteen juutalaisena valtiona.”
Wexler viittaa ohjelmassa esitettyyn presidentti Obaman antamaan Israelin turvallisuuden varmistamiseen ja USA:n tarjoamaan avustukseen sen turvaamiseksi ja presidentin toteamukseen, ettei ole mitään pysyvää rauhaa ilman Israelin turvallisuuden takaamista.
Hän vakuutti yhä uudelleen Obaman horjumatonta tukea Israelille ja siihen, ettei hän salli Iranin saavan ydinasetta, ja USA:n antamaan avustukseen Israelin diplomaattihenkilökunnan pääsemiseksi turvaan Kairon lähetystörakennuksesta mielenosoitusten aikana.
Wexler viittasi lopuksi Israelin johtajiin, jotka tuntevat asian parhaiten ylistäessään Oabamn antamaa tukea juutalaiselle kansalle.

WEXLERIN julkistama puolustus Obaman Israelille antamasta tuesta on kuitenkin vakavassa ristiriidassa viime päivinä julkisuuteen tulleiden tietojen kanssa, joiden mukaan USA vetäytyy kaikesta vastuusta tilanteessa, jossa Israel hyökkää Iranin ydinlaitoksia vastaan. USA on pyytänyt Irania iskemästä USA:n kohteisiin Persianlahdella vastapalvelukseksi siitä, ettei USA liity mukaan IDF:n yksipuolisiin iskuihin Irania vastaan.
Wexler kiteytti sanomansa todeten, että kiintopiste on Iranissa, ei palestiinalais-kysymyksessä, ja siksi sitä ei mainita vaaliohjelmassa.

KONGRESSIN vähemmistöjohtaja Steny Hoyer antoi tunnustusta vaaliohjelmalle todeten, että demokraatit ovat olleet ja tulevat olemaan horjumatta Israelin tukena. Hän ei sanonut tietävänsä, miksi Jerusalem oli pudotettu pois, mutta hän itse olisi säilyttänyt sen ohjelmassa.
Gallupin mukaan 67 % USA:n kansasta kannattaa kahden valtion periaatetta. http://www.jpost.com/USPresidentialrace/Article.aspx?id=283857

2. ISRAELIN hallituksen valitsema turvallisuuskabinetti käsitteli eilen illalla Iranin kysymystä pääsemättä yhteisymmärrykseen, miten suhtautua siihen. Yleinen kanta näyttää olevan, että ”tilanne on häiritsevä mutta ei liian painostava”.
Kabinetti ei päässyt yhteiseen näkemykseen siitä, milloin Iranin ydinaseen rakentaminen saavuttaa aseman, jossa se on peruuttamaton, eli Iran tunnustetaan ydinasemaaksi.
Kokouksessa ei myöskään sovittu mistään operatiivisista toimista.

Vaikka turvallisuuskabinetti ei pystynytkään päätymään yksimieliseen kantaan, koska Iranin ydinase on saavuttanut tason, joka antaa maalle immuniteetin, se toteaa, ettei Iran vain pyri hyvin määrätietoisesti rakentamaan ydinasetta, vaan tekee siihen johtavat jälkensä hyvin selviksi. ”Tilanne on huolestuttava mutta ei vielä pelottava”, kuten tilannetta kuvattiin.
Pääministeri on pyrkinyt rauhoittamaan tilannetta kehottaen välttämään julkisia lausuntoja. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4277187,00.html

3. EDWIN BLACK tarkastelee The Time of Israel lehden julkaisemassa artikkelissa perusteellisesti, miten Iran on vuosikymmeniä kestäneen taipaleensa kautta päätynyt nykyiseen tilanteeseen, jossa maailma odottelee Iranin lausuntoa, jossa se toteaa nousseensa ydinasevaltioitten klubiin, joka mustasukkaisesti pyrkii pitämään jäseneksi pääsyn vaikeana mutta antavan arvovallan, joka muilta mailta puuttuu.
Artikkeli on pitkä ja huolella laadittu lähtien Persian shaahin antamasta käskystä aloittaa maassa oma ydinteollisuus, jota toteutettiin Ranskan avustuksella. Kuten historia kertoo, islamilainen vallankumous syöksi shaahin vallasta ja perusti oman vallankumoushallintonsa, joka peruutti useimmat edellisen hallituksen ohjelmat, mutta piti voimassa ydinteollisuuden.

BLACK kertoo, että islamilaisen ydinpommin rakentamiseen antoi aiheen Intian ensimmäinen ydinasekoe, jolle annettiin outo nimi ”Smiling Buddha”, hymyilevä Budda, vuonna 1974. Intia ilmoitti silloin, että maanalainen koe oli laadultaan rauhanomainen, mutta se ei rauhoittanut Pakistanin johtajia, jotka katsoivat maansa joutuneen tasapainottomaan tilaan Intian rinnalla.
Pakistanin ydinteollisuuden varsinainen luoja ja kehittäjä on Abdel Qadeer Khan, joka opiskeli ja hankki tarvittavan kokemuksen ja tietotaidon Euroopassa. AQ Khan, kuten häntä tavallisesti kutsutaan, loi Pakistanin ydinpommin, mutta tarvittavan ohjuskapasiteetin luomiseksi hän turvautui Pohjois-Korean apuun, joka saatiin vaihtokaupalla ydinsalaisuuksien luovuttamisesta ja 50 miljoonan USD hinnalla Pohjois-Korean marxilaiselle hallitukselle.
AQ Khan rakensi nopeasti Pakistanin ydinteollisuuden, ja Intian laukaistessa toisen ydinpomminsa 1998 Pakistan teki pian ensimmäisen oman ydinpommikokeensa.

AQ Khan selitti 2009 antamassaan haastattelussa, että Iranin johtajat olivat kiinnostuneet ydinaseesta, ja koska Iran on tärkeä muslimimaa, hän katsoi oikeaksi ja asialliseksi luovuttaa Iranin mullaheille ydinteknologian salaisuuksia. Hän perusteli kantaansa sillä, että koska Israel oli noussut Lähi Idän mahtavimmaksi maaksi, joka oli nöyryyttänyt arabiarmeijoita ei vain kerran vaan moneen kertaan, Israelin vastapainoksi oli luotava maa, joka pystyisi neutralisoimaan Israelin ylivallan. Khan katsoi, että Iran oli siihen sopiva, vaikka se shia-uskontonsa puolesta poikkesikin islamin valtahaarasta, sunni-islamista. Kuten yleisesti tiedetään, Khan levitti ydinteknologian tietoisuuttaan muihinkin muslimimaihin, ainakin Libyaan ja mahdollisesti Egyptiin ja Saudi Arabiaan.

BLACK kertoo artikkelissaan Iranin kiirehtivän ydinteollisuutensa kehittämistä pisteeseen, jossa palaaminen entiseen on mahdotonta. Iranin 10 000 sentrifugia jauhavat yötä päivää uraanin rikastamiseksi ensin 3.5 %:n tasoon, mikä vie eniten aikaa,  ja siitä asteittain 20 %:n, 60%:n ja viimeiseksi 90 %:n tasoon, mitä ydinpommi vaatii. Iran on kehittänyt tietotaidon pommintasoon rikastetun uraanin muuttamisen metallimuotoon, joka edelleen muotoillaan Shahab-3 ohjuksen kärkiosaan sopivaksi. Edelleen Iran lienee ratkaissut ongelmat, miten ohjuksen kärkiosaan sullottu uraanimetalli sytytetään ja miten sen sytyttäminen ajoitetaan joko ohjuksen saavuttaessa määrätyn korkeuden – esim. 600 m maasta -  ennen maahan putoamista, tai vasta sitten, kun se on osunut kohteeseensa maassa.

ISRAEL on pyrkinyt saamaan kansainvälistä ja ennen kaikkea USA:n tukea Iranin ydinpommin estämiseksi, mutta kansainvälinen reaktio on ärsyttävän hidas ja USA:n tuki häilyvä ellei peräti olematon, mikä asettaa Israelin tilanteeseen, jossa se oli 1981 päättäessään operaatio Babylon iskusta Irakin rakenteilla olevaan ydinvoimalaan tai Syyrian reaktorirakennukseen 2007. Molemmissa tapauksissa Israelia varoitettiin iskemästä kohteisiinsa, vaikka operaatioita ylistettiin jälkikäteen. Ehkäisevät ilma-iskut Iranin ydinlaitoksiin ovat kuitenkin aivan eri luokkaa kuin edelliset esimerkit ja niiden onnistuminen suuren etäisyyden ja Iranin vastatoimien vuoksi vakavien arvailujen varassa. Israel luottaa kehittyneeseen teknologiaansa Iranin puolustuksen eliminoimiseksi, mutta USA pelkää Persianlahden alueille koottujen alustensa ja tukikohtiensa naapurimaissa kokevan uuden Pearl Harbourin katastrofin ja pyytää siksi Irania jättämään ne koskemattomiksi lupauksella, ettei USA osallistu Israelin iskuihin, ei edes niiden jälkiseurauksiin.

4. uutisotsikoita
-          iRANIN presidentti Mahmoud Ahmadinejad totesi puheessaan, että maata vastaan asetetut sanktiot aiheuttavat määrättyjä vaikeuksia öljyn myynnissä, mutta vakuutti, että ongelmat tullaan voittamaan. Hän sanoi sanktioitten olevan osa Iranin vastaista sotaa, joka vaikeuttaa öljynviennin lisäksi pankkitoimintaa sekä paikallisesti että kansainvälisesti. Hän sanoi, että öljytankkereille kerrotaan päivittäin, mikä reitti niiden tulee ottaa välttääkseen joutumasta öljyliikennettä valvovien alusten yllättämiksi.
      -      USA tarjoaa Israelille suurinta pommiaan, joka pystyy tunkeutumaan lähes 20 metriä
             paksun betoniseinän läpi, jos Israel suostuu siirtämään ilmaiskujaan Iranin
             ydinlaitoksia vastaan. Pommia valmistettiin USA:n armeijalle 30 kpl 200 miljoonan 
             hinnalla. Sen virallinen nimi on Massive Ordnance Penetrator (MOP), GBU 57A/B,
             pommin paino on 13 000 kg (30 000 paunaa). Pommi on USA:n tehokkain, joka on 
             valmistettu maanalaisten tilojen pommittamiseksi, mutta asiantuntijat ovat sittenkin 
             epäluuloisia, että se pystyisi tuhoamaan esim. Fordon uraanilaitokset.     
-          Turvallisuusmiehet ovat havainneet, että Gazasta tehdään yhä vähemmän terrori-iskuja Israelin puolelle, mutta että ne ovat lisääntyneet Siinailta ja Jerusalemin ympäristössä. Elokuussa tehtiin 21 terrorihyökkäystä Israeliin, heinäkuussa 28. Kaksi hyökkäystä tehtiin Israeliin Siinailta, ja niiden suuruus ja suunnittelu osoittaa niiden suunnittelijoiden lisääntyneestä ”ammattitaidosta” ja siitä, että niiden takana on hyvin organisoitu järjestö tai useampia yhteistyössä toimien. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159643#.UEcN1OxHT-k
-          PLO:n toimeenpaneva neuvosto (hallitus) ilmoitti tiistaina, että se on vakavasti päättänyt hakea YK:n ei-valtiojäsenen oikeutta. Neuvoston lausunnossa varoitettiin ”kehityksestä, joka vaarantaa kahden valtion perustamisen ja tähtää yhden rasistinen valtion muodostamisen niiden asemesta”. Lausunnossa osoitetaan, että Israel peittelee huonosti todellisen pyrkimyksensä estäessään rauhankeskustelut kieltäytymällä hyväksymästä PA:n asettamia ehtoja keskusteluille. Lausunnossa todetaan, että tilanne vaatii, että YK:n turvallisuusneuvosto ja kvartetti puuttuvat tilanteeseen ja painostavat Israelin neuvotteluihin. PA:n ulkoministeri Riyad al-Maliki uskoo, että PLO pystyy saamaan 130 – 140 jäsenmaata hakemuksensa taakse.
-          USA ja Egypti pitävät yhteiset sotilasharjoitukset Mubarakin hallituksen kaatumisen jälkeen. Harjoituksiin ”Eagle Arena 12” osallistuu sekä USA:n että Egyptin ilma- ja merivoimia, jotka harjoittelevat sekä Punaisenmerellä että sen ja Siinain yllä. Harjoitukset hämmästyttävät Israelin johtajia ja armeijan komentajia, jotka ovat huolestuneina katsoneet presidentti Mursin omavaltaisia toimia Muslimiveljeskunnan ylivallan toteuttamiseksi Egyptissä. Egyptin tilaus kahdesta sukellusveneestä Saksasta aiheutti pienoisen häiriön Israelin ja Saksan välisissä suhteissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159632#.UEcRFOxHT-k
-          Kiina syyttää Yhdysvaltoja, että se kiihottaa alueellisia kiistoja Kauko Idän alueella, eikä USA:n asenne ole tasapuolinen eri maille. USA:n ulkoministeri Hillary Clintonin mairean hymyn uskotaan jäykistyvän Kiinan johtajien jähmeän asenteen vuoksi. USA:n hallituksen velka ylitti 16 triljoonan USD rajan, mikä huolestuttaa Kiinaa yhä syvemmin sen USA:n suurten velka-asiakirjojensa vuoksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159631#.UEcTBuxHT-k
-          Palestiinalaiset ovat alkaneet liikehtiä kaduilla osoittaakseen mieltään nousevia elinkustannuksia vastaan, mistä bensiinin hinnankorotus on viimeisin. Jotkut ovat turvautuneet äärimmäiseen keinoon polttaen itsensä. Taloudellinen ahdinkotila ei kuitenkaan jakaudu tasaisesti, sillä kerrotaan, että esim. Gazassa on 600 miljonääriä. Joillakin menee hyvin, oli keinotekoinen piiritystila todellinen tai ei. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4277357,00.html
-          Egyptin armeijan edustaja kertoi Ismailiassa, että armeija vetää raskaat panssarit pois Siinailta ja korvaa ne kevyillä panssaroiduilla ajoneuvoilla, jotka sopivat paremmin Siinain maastosuhteisiin. Mursi vakuuttaa, että armeija hajottaa Siinaille pureutuneet terroriryhmittymät, mutta kuten Debkafile raportoi, se sopii al-Qaidan osastojen kanssa, että niiden pyssymiehille annetaan armeijan sotilaan oikeudet ja heidät aseistetaan armeijan aseilla. DF:n mukaan heitä on n. 6 000 miestä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=283838

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019