TIISTAI 14.08.12


TIISTAI 14.08.12

1. ENTISEN korkeimman oikeuden tuomarin Edmond Levyn johtaman komitean, johon kuuluivat ulkoministeriön entinen juridinen asiantuntija Alan Baker sekä Tel Avivin alue-oikeuden entinen apulaispresidentti Tchia Shapira, laatima juridisoikeudellinen tutkimus Juudean ja Samarian alueiden oikeudellisesta asemasta luovutettiin pääministerille jo viikkoja sitten, mutta se on jäänyt pölyttymään hänen hyllylleen ilman, että hän olisi julkisesti millään tavoin reagoinut asettamansa komitean laatimaan raporttiin. Raportin keskeinen sanoma on, etteivät Juudean ja Samarian alueet ole ”miehitettyä sotilasaluetta”, kuten valtamedia niitä tavallisesti nimittää, eikä juutalaisten rakentaminen normaalin rakennuslupamenettelyn kautta niiden alueille ole laitonta. Nyt Tovah Lazaroffin artikkelin ”oikeistolaisiksi” kutsumat poliitikot sekä USA:n juutalaisjohtajat ovat kääntyneet kirjeillään pääministerin puoleen kehottaen tätä omaksumaan Levyn komitean raportin hallituksen ohjeeksi. Tämän mukaisesti he vaativat hallitusta jälkikäteen hyväksymään valtion maalle rakennetut juutalaisyhteisöt, vaikka niillä ei olisikaan kaikkia vaadittavia hyväksymisdokumentteja.

VAATIMUKSET raportin hyväksymisestä tulevat ennen tiistaina pidettävää ministerikomitean kokousta, jossa on tarkoitus käsitellä kolmen korkeimman oikeuden kielteisen päätöksen saaneen juutalaisyhteisön kohtaloa: Migronin etäyhteisö Samariassa, juutalaisten oikeus asumiseen Beit Ezran rakennuksessa Hebronissa sekä osaa Beit Elin juutalaisyhteisöstä, jonka väitetään rakennetun arabien omistamalle yksityismaalle Samariassa.
Levyn raportin kannattajat vaativat, että raportti sisällytetään komitean toimintaperiaatteisiin.
Pääministeri on kuitenkin ollut hyvin niukkasanainen suhteessaan raporttiin. Hänen uskotaan joutuneen kovan painostuksen alaiseksi sekä joittenkin USA:n juutalaisjohtajien että NGO-järjestöjen ja Israelin oikeuskanslerin taholta, jotka kehottavat pääministeriä torjumaan raportin havainnot vedoten sen mahdollisesti aiheuttamaan negatiiviseen reaktioon USA:n hallituksen, YK:n ja muitten kansainvälisten järjestöjen taholta sekä rikkovan Israelin kansainvälisiä sitoumuksia.

INFRASTRUKTUURIMINISTERI Uzi Landau lähetti maanantaiaamuna pääministerille kirjeen, jossa hän kehotti pääministeriä ja komiteaa hyväksymään Levyn raportin tiistain kokouksessaan. Hän valittaa kirjeessään, että Juudean ja Samarian siviilihallitus ja oikeus-kanslerin toimisto käyttävät edelleen laillisissa kiistakysymyksissä menetelmiä, jotka Levyn raportti kehottaa hallitusta poistamaan. ”On kysymys karkeista yleisten ja ihmisoikeuksien loukkauksista sekä Juudeassa ja Samariassa asuvien juutalaisasukkaitten syrjimisestä”, Uzi Landau kirjoittaa pääministerille.
Kuukauden alussa 65 huomattavaa Amerikan juutalaisjohtajaa ja rabbia lähettivät kirjeen pääministerille ilmoittaen tukevansa Levyn raporttia ja kehottivat pääministeriä omaksumaan sen havainnot julkisesti. ”Kuten Levyn raportti oikein toteaa, Israel ei harjoita ”sotilaallista miehitystä” Juudean ja Samarian alueilla. Uskomme raportin vahvistavan Israelin hallitusta, jota kansainvälisesti on epäoikeudenmukaisesti syytetty vain siksi, että juutalaisia asuu juuri näillä alueilla juutalaista valtiota”, he kertovat kirjeessään. He toteavat ymmärtävänsä, ettei hallitus ole eikä tule koskaan täysin hiljentämään noita, jotka haluavat kieltää Israelin valtion laillisuuden. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=281140

2. KUKAAN ei haluaisi ottaa vastuuta Israelin kotirintaman ministerin tehtävistä aikana, jolloin maata uhkaavat kymmenien tuhansien rakettien ja ohjusten hyökkäykset mahdollisine kymmenine tuhansine uhreineen, mikäli pahimmat uhkakuvat toteutuvat.
Kotirintaman ministeri Matan Vilnai on nimitetty lähettilääksi Kiinaan, jonne hän matkustaa ensi viikolla, joten hänen seuraajansa nimityksellä on kiire. Vilnain nimitys Kiinaan ei liene rangaistustoimi huonosta palveluksesta, vaikka Karmelin suurpalon huonon hoidon yhteydessä hänetkin mainittiin, vaan normaalista vastuuvelvollisuuden  kierrättämisestä.

KADIMAN kansanedustaja Avi Dichter antoi kuitenkin myöten sekä pääministeri Netanyahun että puolustusministeri Ehud Barakin maanitteluille ja suostuu ottamaan vastuuvelvollisuuden. Dichter luopuu samalla kansanedustajan tehtävistään, jotka saa Ahmed Dabbah Kadimasta vahvistaen siten arabikansanedustajien lukua Knessetissä. Artikkelin kirjoittaja kuitenkin vihjaa, että Dichterin suostumisen taustalla on karkea poliittinen laskelmointi. Hän katsoo mahdollisuutensa henkeään haukkovan Kadiman edustajana olevan olemattomat, ja harkinnee loikkaamista Likudiin ja sen kansanedustajaehdokkaaksi. Monet ministerit sekä Uzi Dayan ja Tzahi Hanegbi kieltäytyivät kunniasta. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=281145

3. BARRY RUBIN, Globaalin Kansainvälisten Asiain Tutkimuskeskuksen johtaja, käsittelee JP:n artikkelissaan kolmen amerikkalaisen valtalehden kirjoituksia Syyriasta ja Egyptistä, sekä ennen kaikkea USA:n osallisuutta tapahtumiin niissä. Rubin tulee lopputulokseen, että kaikki nuo lehdet tarvitsisivat kipeästi Lähi Idän asioita tuntevan henkilön neuvoja ennen kuin  julkistavat tarkastelemiensa kaltaisia artikkeleita.

Rubin hämmästelee, miksei the Washington Post pääartikkelissaan pysty näkemään USA:n antaman avun vääristyneisyyttä. USA ei anna suoraa apua kapinallisille, vaan käyttää siinä Qatarin ja Saudi Arabian palveluja kuvitellen, ettei kukaan huomaa. Lehti suosittelee lento-kieltoalueiden perustamista Syyriaan, aseavun antamista kapinallisille sekä suoja-alueita heidän taistelijoilleen. Rubin sanoo, että kapinalliset pyysivät lentokieltoa jo puoli vuotta sitten, USA antaa aseapua – joskaan ei suoraan – ja ei-tappavaa apua suoraan. Kapinallisilla on jo turva-alueensa Turkissa ja Syyrian pohjoisosissa, joten suositukset ovat vanhentuneita. Edelleen lehti suosittaa tukea niille, jotka eivät kannata nurkkakuntaisuutta.
Rubin sanoo, että tämä politiikka johtaisi Muslimiveljeskunnan ja salafistien nousemisen maan johtoon sen sijaan, että tukemalla todellisia maltillisia kuten kurdeja ja kristittyjä USA:n etujen mukainen politiikka estäisi uskonnollisten ääriainesten saavan yliotteen Syyriassa.

RUBIN kritisoi myös New York Postin artikkelia, jossa Syyrian konfliktin pelätään leviävän lähimaihin, Libanoniin, Irakiin, Jordaniaan ja Egyptiin. Rubin sanoo, että pääkysymys on shia- ja sunnimuslimien välisestä taistelusta, joka jatkuu Syyrian ratkaisusta huolimatta. Hän katsoo, että voitti Assad tai kapinalliset, seurauksena on väistämättä verilöyly voittaneen osapuolen alkaessa sovittaa aiempia kalavelkojaan.

KOLMANTENA Rubin tarkastelee Los Angeles Times artikkelia Egyptin kasvavan islamilaisuuden ja radikaalin islamin suvaitsemattomuudesta. Artikkelin mukaan äärimmäisyys liittyy aina salafisteihin, ja sen vastapainoksi Muslimiveljeskunta edustaa maltillisuutta:
”Presidentti Mursi, uskonnollisesti vanhoillinen, vaatii suvaitsevaisuutta, mutta monet islamin fundamentalistit katsovat historiallisen tilaisuuden islamin sharia-lain toteuttamiseksi maassa, joka on poliittisessa ja taloudellisessa kaaoksessa.”
Rubin erittelee sitä näin: Lehden mukaan on hyviä fundamentalisteja mutta myös pahoja, jotka vaativat sharia-lakia, mutta onneksi valtaa pitävä presidentti Mursi ja Muslimiveljeskunta vastustavat sitä, kuten lehti toteaa. Artikkelissa todetaan että taistelu äärivanhoillisuuden ja maltillisen islamin välillä on kestänyt vuosikymmenet. Se on yhtä kriittisesti tasapainottava testi kuin taistelu armeijan luopuminen vallasta maassa. Lehti sanoo Muslimiveljeskunnan etsineen salafistien apua vaalitaistelun aikana, mutta nyt se joutuu taistelemaan sen ohjelmaa vastaan ja estää naisen valitsemista varapresidentiksi.
Rubin toteaa, että nämä islamin haarat eroavat vain toimintatavoissa – Muslimiveljeskunnan edetessä rauhallisempaa tahtia – mutta päämäärä on sama: Islamin sharia-lain toteuttaminen Egyptissä sen kaikissa muodoissaan.
Rubin selvittää, että islamin lain epäselvien kysymysten ratkaisu kuuluu islamin oppineille, ei oikeuslaitosten tuomareille, ja koska islam valvoo ihmisen elämää kehdosta hautaan, se valvoo samalla epäsuorasti kaikkia elämänalueita ja toimintoja maassa.

4. UUTISOTSIKOITA
-          Hizbullahin johto vakuutti Libanonissa pidetyssä tilaisuudessa, että sen ohjukset ja raketit yltävät kaikkialle Israelin territorioille ja 1967 sotaa edeltäville alueille. Järjestön terrori-toiminnan apulaisjohtaja Nabil Kauk halusi tällä todeta, että koko Israelin alue on kokonaisuudessaan sen tulituksen maalitauluna. Järjestön pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah toisti entiset uhkauksensa Israelin täydellisestä tuhoamisesta, mutta hän esitti sanomansa videonauhalta Haret Hreikin ”shahid-hallissa” Beirutissa pidetyssä tilaisuudessa. Nasrallah ei uskalla tulla julkisuuteen peläten joutuvansa Mossadin agenttien teloitettavaksi, vaan hän elää myyrän elämäänsä maanalaisessa salaisessa bunkkerissa Beirutin lähiössä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158871#.UCoLNXVHT-k
-          Entinen Mossadin johtaja Danny Yatom totesi sunnuntaina, että jos Israel joutuu pelätyn raketti- ja ohjusiskun kohteeksi Libanonista ja Gazasta, IDF:n on pakotettu tuhoamaan osia niiden alueista eliminoidakseen niiden laukaisualustat. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=281066
-          Pääministeri Netanyhau oli tarkoin vartioituna vastaanottamassa 350 uutta maahan-muuttajaa (olim) USA:sta ja Kanadasta. Hän totesi heille, että he ovat tulleet useista paikoista USA:ssa ja Kanadassa, mutta todellisuudessa samasta maasta: Israelista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158879#.UCoNkHVHT-k
-          Englantilaiset havahtuivat kauhistuneita toteamaan, että toista maailmansotaa käsittävän konferenssin yhteydessä pidetyssä paraatissa oli runsaasti natsi-aiheisia tunnuksia, hakaristejä ja natsilippuja, natsiunivormuihin puettuja ihmisiä ja jopa natsien SS-rekisterilaatoin varustettu auto SS-univormuihin puettuine matkustajineen. Sanomalehdet esittivät kirpeää kritiikkiä viranomaisille, jotka sallivat tällaisen jokaista kunnollista kansalaista kauhistuttavaa rekvisiittaa esitettävän julkisesti paraatissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158885#.UCoOZHVHT-k
-          Valkoisen Talon edustaja Jay Carney esitteli lehdistötilaisuudessa presidentti Obaman näkemyksen Iranin ydinasetilanteesta todeten jyrkkänä vastakohtana Israelin asiantuntijoitten määritelmiin, että ”aikaa on vielä runsaasti Iranin vastaisten sanktioitten onnistumiseksi taivuttaa Iranin mullah-hallitus tuhoon johtavalta tieltään”. Carney viittasi P5 + 1 maiden pyrkimyksiin löytää viisasten kivi, jolla erimielisyydet voitaisiin tasoittaa todeten, että vielä on tilaa diplomatialle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158880#.UCoPkXVHT-k
-          Debkafile kertoo Israelin tietolähteisiin perustuen, että Iranille on 250 kg 20 %:n tasoon rikastettua uraania, joka jatkorikastuksen kautta mahdollistaa ydin-pommin valmistumisen elokuun alkuun mennessä. Israelissa on voimakas pommi-iskujen vastustusliike, jonka johtoon on asettunut presidentti Shimon Peres, jolle entinen pääministeri Ehud Olmert antaa taustatukea. Netanyahu ja Barak sen sijaan lienevät petiaatteessa sopineet pommi-iskuista, vain ajankohta on auki. http://www.debka.com/article/22271/Iran-can-build-an-N-bomb-by-Oct-1-Cairo-coup-hampers-Israeli-action
-          DF kertoo toisessa artikkelissaan, että länsimaat USA:n johdolla ovat arabimaitten tukemina luovuttaneet kapinallisille 20 T-62 tankkia, jotka saatiin Libyasta Muammar Gaddafin runsaista asevarikoista. Turkki puolestaan luovuttaa runsaasti amerikkalais-valmisteisia olalta ammuttavia Stinger IT-ohjuksia kapinallisille, mikä tarkoittaa sisällissodan muuttumisen entistäkin verisemmäksi. Viikonvaihteen aikana kerrotaan aikakin  90 ihmisen saaneen surmansa etupäässä Aleppon taisteluissa. Kapinalliset esittelivät Assadin lentovoimien Mig-koneen ohjaajan, jonka koneen he väittävät ampuneensa alas joko tykin ammuksella tai ohjuksella. http://www.debka.com/article/22273/Syrian-rebels-armed-with-first-T-62-tanks
-          Venäjän apulaisulkoministeri Mikhail Bogdanov kertoo Al-Wattan saudi-lehden haastattelun mukaan, että Syyrian presidentti Bashar Assad on valmis luopumaan vallastaan ja toimimaan hallintovallan siirtämiseksi joustavasti uudelle hallitukselle 18 kuukautta kestäneen kapinan päätteeksi. Hän kertoi myös, että Bashar Assadin nuorempi veli Maher Assad haavoittui vaikeasti Damaskoksessa viime kuussa hallitusrakennuksen sisällä toteutetussa pommi-iskussa. Hän menetti molemmat jalkansa ja kärsii pahoista haavoista alaruumiiseensa. Maher Assad johti Syyrian armeijan 4:ttä divisioonaa ja tasavaltalaisarmeijaa. Häntä pidettiin yhtenä Bashar Assadin uskollisimmista kenraaleista ja hänen divisioonaansa yhtenä tehokkaimmista Syyriassa. Sen tehtäviin kuului suojella presidentin ja hallituksen palatsirakennuksia. http://www.timesofisrael.com/russias-deputy-fm-assad-willing-to-step-down/
-          TV-2 kertoo amerikkalaisiin tietoihin perustuen, että Obaman hallitus on välittänyt Netanyahulle viestin, jonka mukaan Israel ei voi perustaa ilmaiskujaan Iranin ydinlaitoksia vastaan luottaen USA:n armeijan automaattiseen tukeen. Toisaalta Israelin aloittama sota Irania vastaan voisi pelastaa Obamalle toisen presidentti-kauden, koska USA ei vaihda johtajaansa sodan aikana. http://www.timesofisrael.com/us-message-to-israel-dont-rely-on-us-to-finish-the-job-in-iran/

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019