SUNNUNTAI 26.08.12


SUNNUNTAI 26.08.12

1. TURKIN ulkoministeri Ahmet Davutoglu kiistää Syyrian hallituksen syytökset, että se avustaisi Syyrian kapinallisia ja toimittaisi heille aseita. Hän ennusti, että Bashar Assadin hallitus voi kestää enää muutaman kuukauden ellei vain viikkoja, mutta ei vuosia. Davutoglu puhui NTV News-kanavan ohjelmassa. ”Tällaiset väitteet kuuluvat aina yksinvaltaisen hallituksen yrityksiin peitellä maan sisäisiä ongelmia”, hän totesi vakuuttaen, ettei Turkki vie aseita Syyrian kapinallisille, mistä sitä syytetään. Kapinalliset vapauttivat yhden yhdestätoista libanonilaisesta shia-pyhiinvaeltajasta, jotka he sieppasivat 3 kuukautta sitten. Turkki toimi aktiivisesti saadakseen siepatut vapautetuiksi. Vapauttamisen katsotaan kuuluvan yrityksiin vähentää Syyrian kansalaisten Libanonissa yleistyneiden sieppausten vuoksi noussutta jännitystä raja-alueilla.

Hussein Ali Omar, 60, vaikutti hyvinvoivalta tullessaan ensin Turkkiin ja sieltä Beirutiin,  ylistäen Turkin osuutta hänen vapauttamisoperaatiossaan. Omar kehui voivansa hyvin ja sanoi, että sieppaajat kohtelivat häntä ja muita siepattuja oivallisesti kehottaen libanonilaisia ja arabeja tukemaan Syyria kapinallisia.
TURKIN ulkoministeri Davutoglu sanoi maansa jatkavan ponnisteluja muittenkin siepattujen vapauttamiseksi. Hän sanoi, että ”nykyisessä jännittyneessä tilanteessa sieppaukset eivät ole eduksi kenellekään” ja kehotti kaikkia niihin osallistuneita lopettamaan sen.

OMAR vapautettiin viikko sen jälkeen, kun vaikutusvaltainen al-Mikdad klaani sieppasi 2 Turkin ja 20 Syyrian kansalaista saadakseen kapinalliset vapauttamaan sieppaamansa klaanin jäsenen Hassane al-Mikdadin. Klaani vapautti myöhemmin  muut sieppaamansa, mutta pidätti heistä neljä tulevia neuvotteluja varten.
LIBANONIN shia-muslimien sieppaajiksi ilmoittautui ennen tuntematon ryhmä ”Aleppon syyrialaiset kapinalliset”, joka sieppasi heidät 22.päivä toukokuuta heidän ollessaan matkalla Turkista Syyrian kautta Libanoniin. Ryhmä vaati anteeksipyyntöä Hizbullahin pääsihteeriltä Hassan Nasrallahilta hänen Assadin hallitukselle antamansa tuen vuoksi. Nasrallah ilmoitti, etteivät sieppaukset vaikuta millään tavoin sen omaksumaan kantaan Syyriasta.

SYYRIAN 18 kuukautta kestäneet väkivaltaisuudet ja hallituksen vastainen kapina ovat levinneet Libanoniin, kuten pelättiin. Viimeiset taistelut Tripolissa ovat vaatineet ainakin 17 libanonilaisen siviilin hengen ja yli sadan haavoittumisen.
Syyriassa kapinallisten ja hallituksen joukkojen väliset taistelut ovat levinneet lähes koko maan alueelle kapinallisten peräytyessä Assadin joukkojen kiivaiden ilma- ja tykistö-pommitusten alta vain palatakseen niiden loputtua. Assadin joukkojen pommitusten jälkeen armeijan sotilaat tai niitä tukevat puolisotilaalliset ryhmittymät tunkeutuvat kyliin ja lähiöihin suorittaen jälkipuhdistusta, jota kapinalisten edustajat kutsuvat lähes teloitustyyliin suoritetuiksi massamurhiksi. Uhrien joukossa on naisia ja lapsia.
Siviiliuhrien määrä ylittänee 20 000; pakolaisia on virallisesti yli 200 000, mutta taisteluja pakenevien määrä lienee paljon suurempi, sillä kaikki eivät näy tilastoissa.
YK:n uusi rauhansovittelija Lakhdar Brahimi, joka aloittaa urakkansa Kofi Annanin luovutettua, sanoo nimityksensä vuoksi olevansa masennettu, nöyryytetty ja peloissaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4272805,00.html

SYYRIAN kapinalliset sanovat löytäneensä yli 200:n siviilin ruumiit Damaskoksen läheltä armeijan vedettyä sotilaansa pois alueelta. Kapinallisten ilmoituksen mukaan siviilit oli surmattu teloitustyyliin ampumalla heitä päähän lähietäisyydeltä. Nämä nostavat Darayan sunni-työntekijöitten kaupungissa Damaskoksesta lounaaseen surmattujen siviilien luvun yli 270:en henkeen. Eräs silminnäkijä kertoo, että 122 ihmistä oli kuollut sala-ampujien luodeista, loput oli teloitettu eri olosuhteissa. Sisällissota ei koskaan ole kaunista, mutta Syyriassa tämä tapahtuu koko maailman silmien alla median väittäessä kuvia ja videoita tapahtumista, joiden oikeellisuutta on vaikea todeta hallituksen medialle asettamien rajoitusten vuoksi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=282565

2. IRANIN tiedustelujohtaja Hossein Taeb sanoi uutislähteiden mukaan, että ”jokainen on velvollinen puolustamaan Syyriaa, ja että vastarinnan rintamalinja on säilytettävä”. Hänen lausuntonsa tulee pian sen jälkeen, kun Venäjä, Kiina ja Iran valmistelevat vallansiirtoa Syyriassa ja Assadin hallinnon lopettamista. Bashar Assadille luvataan turvapaikka jossain ulkomaan alueella. Syyrian hallitus kieltää nämä huhut.
Iranin vallankumouskaarin tiedusteluosaston johtaja Hossein Taeb vakuutti, että Iranin velvollisuus on avustaa Assadin hallitusta, joka on joutunut aseellisen hyökkäyksen kohteeksi.
Iranin parlamentin jäsenten muodostama delegaatio vierailee Syyriassa lähiaikoina, kertoo Iranin virallinen uutistoimisto IRNA. ”Meillä on velvollisuus avustaa Syyriaa eikä antaa vastarintalinjan murtua”, Taeb sanoi FARS:in uutislähetyksessä. FARS sanoo olevansa puolueeton, mutta käytännössä se on hallituksen valvonnan alainen ja sillä on läheiset suhteet vallankumouskaartin kanssa.

IRANIN johto syyttää Turkkia ja Qataria Syyrian kapinallisten tukemisesta, ja siksi ”se katsoo tärkeäksi osoittaa Iranin tuen Assadin hallitukselle, mistä parlamenttivaltuuskunnan kaksi-päiväinen pian tapahtuva vierailu on osoituksena”.
IRANIN järjestämä NAM, Sitoutumattomien maitten, konferenssi alkaa tänään sunnuntaina. Iranin parlamentin puhemies Alaeddin Boroujerdi toivottaa 120 ulkomaista delegaatiota tervetulleiksi Iraniin ja lisää, että ”konferenssi tarjoaa hyvät mahdollisuudet keskustella Syyrian ongelmasta, jotta kriisi saataisiin pian selvitettyä”, kuten IRNA raportoi.

PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas pelkää joutuvansa soittamaan toista ellei peräti kolmatta viulua saatuaan tietää, että Iran on kutsunut Hamasin pääministerin Ismail Haniyehin ja Hamasin Iraniin NAM-maitten konferenssiin. Tämä tarkoittaa suolan hieromista jo ennestään verestävään haavaan, jonka Abbas ja Fatah ovat saaneet Hamasin solmiessa yhä läheisempiä siteitä Egyptiä hallitsevan Muslimiveljeskunnan kanssa ja vihjaillessa julistavansa Gazan kaistan itsenäiseksi valtioksi tilapäisin rajoin.
Abbas uhkaa vastalauseeksi jättäytyä pois Teheranin NAM-konferenssista, ellei Haniyehin kutsua peruuteta, mutta se lienee myöhäistä, sillä Haniyeh hyväksyi kutsun ja lienee jo Teheranissa. Abbasin vaatimuksena oli, että hänen tulee saada itsenäisesti valita delegaationsa jäsenet. Hänen katkeruutensa voitaneen ymmärtää, sillä hän on joutunut Israelin ulkoministerin ryöpyttämäksi tehottomuus- ja korruptiosyytösten johdosta.
Hamasin taholta ilmoitetaan, että se on valmis muodostamaan Hamasin ja PA:n yhteisen delegaation edustamaan palestiinalaisia NAM-konferenssissa.  http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=282549

3. UUTISOTSIKOITA
-          Ulkoministeri Avigdor Lieberman jatkoi Mahmoud Abbasin vastaista retoriikkaansa vaatien uhkavaatimusta, että ellei Abbas tule pian neuvottelupöytään, hän ei ole enää rauhankumppani. Hän kutsui aiemmin Abbasia kansainväliseksi terroristiksi, joka levittää Israelin vastaista propagandaa maailmalla ja uhkaa saada Palestiinan valtion perustetuksi YK:n yleiskokouksen päätöksellä, ja nostaa useita oikeusjuttuja Israelia vastaan pyrkien niiden kautta kyseenalaistamaan Israelin laillisuuden. Pääministeri Netanyahulla on toisenlaiset kiireet mielessään ja siksi sanoutui irti Liebermanin lausunnoista. PA suunnittelee oikeustoimia Liebermania vastaan ulkomailla.       http://www.timesofisrael.com/we-must-give-abbas-an-ultimatum-liberman/
-          Palestiinalaisia tukevat ulkomaiset aktivistit, heidän pääosansa Euroopasta, pyrkivät pääsemään rakastamansa maan kamaralle Allenby-sillan kautta heidän yritystensä päästä sinne Ben Gurionin kautta epäonnistuttua. Heidän on määrä olla jonossa tänään sunnuntaina. Yli sata aktivistia USA:sta ja Euroopasta saapui Jordaniaan perjantaina jääden odottamaan juutalaisten sapatin päättymistä. He vakuuttavat toimivansa lain puitteissa rauhallisesti ja ilman väkivaltaa, mikä aiempien kokemusten valossa ei pidä paikkaansa. Aktivistien edustaja sanoo heidän pyrkivän maahan Betlehemin pormestarin Abdel-Fatah Hamayelin kutsusta, ja heillä on mukanaan palestiinalaisten pyytämiä koulutarvikkeita, He ovat iältään lapsista 80-vuotiaisiin. Heistä 80 % ei ole koskaan käynyt Israelissa. Vielä ei ole selvää, päästävätkö Israelin rajavartijat heidät maahan. http://www.timesofisrael.com/activists-from-abroad-hope-to-enter-west-bank-via-jordan/
-          Egyptin tiedustelun ja armeijan edustajat sanovat maan puolustusministerin Abdel Fatteh al-Sissin soittaneen puolustusministeri Ehud Barakille Siinain tilanteesta. Puolustusministerin edustaja sanoo, ettei puhelua käyty, Ehud Barak ei kommentoi. Egyptin viranomaiset vakuuttavat, että panssareita tarvitaan terroristien jahdissa, ja että ne ovat Siinailla tilapäisesti ja vedetään pois tilanteen selvittyä. Asiaan liittyy presidentti Shimon Peresin lähettämä onnittelukirje Mursille nimityksen johdosta, johon Mursin sanotaan vastanneen Israelin lähetystönsä kautta siten, että kirje oli kirjoitettu lähetystön viralliselle eikä presidentin kirjepohjalle. Kirje toimitettiin sekä kuriirin että faksin kautta Peresille. Mursin kirje aiheutti tiettyä sekaannusta Egyptissä, sillä Muslimiveljeskunta ja presidentti Mursi kieltäytyvät asioimasta suoraan Israelin viranomaisten kanssa. http://www.timesofisrael.com/egypt-tells-israel-military-presence-in-sinai-is-temporary/
-          Egypti avasi Rafian rajanylitysterminaalin ja pitää sen auki viikon verran, mutta ei pysyvästi, kuten Hamas oli esittänyt ja toivonut. Egypti sulki terminaalin elokuun 5. päivänä Rafiassa tapahtuneen armeijan tukikohtaan tehdyn hyökkäyksen johdosta. Hamasin ja Mursin väliset suhteet pelottavat Fatahin ja PA:n johtoa, koska ne näyttävät kehittyvän lämpimiksi ja ohittavan PA:n kokonaan. http://www.timesofisrael.com/sources-say-egypt-reopens-rafah-crossing-with-gaza/
-          Syyrian kapinalliset väittävät, että ainakin 440 siviiliä sai surmansa viikonvaihteen aikana käydyissä taisteluissa. Heistä yli 310 sai surmansa Damaskoksen liepeillä käydyissä taisteluissa, 110 muualla maassa kuten Aleppo, Daraa ja Deir al-Zour. http://www.timesofisrael.com/rebels-report-440-people-killed-across-syria-as-regime-forces-carry-out-massacre/
-          Republikaanien presidenttiehdokas Mitt Romney sanoo olevansa valmis käyttämään sotilaita Syyrian ja Iranin tilanteen ratkaisemiseksi, jos niin tarvitaan. Hän vihjaili, että Turkki ja Saudi Arabia ovat olleet aktiivisia alueella. Syyrian tilanne riippuu Assadin halusta turvautua massatuhoaseisiinsa; Iranin kohdalla hän sanoi USA:n voivan mennä sotaan Irania vastaan, ellei se suostu luopumaan ydinasesuunnitelmistaan. http://www.timesofisrael.com/romney-backs-us-military-option-in-syria-and-iran/
-          Shas-puolueen hengellinen johtaja rabbi Ovadia Yosef kehotti seuraajiaan sisällyttämään syyskuun 16. päivänä alkavan uuden vuoden rukoukseen erillisrukouksen, että Jumala tuhoaisi Israelin tuhoa suunnittelevat Iranin ja Hizbullahin. ”Kun luemme ateriasiunauksen Rosh Hashana päiviksi tänä vuonna, pyydämme Jumalaa tuhoamaan vihollisemme, meidän tulee ajatella Irania, nuo pahat ihmiset, jotka uhkaavat tuhota meidät. Tuhotkoon Jumala heidät.” http://www.timesofisrael.com/say-a-jewish-new-year-prayer-for-the-destruction-of-our-enemies-in-iran-shas-spiritual-leader-yosef-urges/
-          Gazan terroristit ampuivat kaksi Kassam-rakettia sunnuntaina Sderotiin Israelissa. Toinen niistä tuhosi yhden rakennuksen, mutta henkilövahinkoja ei tapahtunut. IDF antaa tavallisesti ensin sanallisen tuomion ja uhkauksen vastatoimista, mutta pidättyy kiihdyttämästä tilannetta liikaa odottaessaan päätöstä uudesta operaatiosta Gazaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159275#.UDnbjOxHT-k
-          INN raportoi, että republikaanit joutuivat peruuttamaan konventtinsa ensimmäisen päivän trooppisen myrskyn ISAAC:in uhatessa iskeä alueelle. Se kävi tekemässä tihutöitään Haitilla ja siirtyi Meksikonlahdelle lauantaiyönä. Florida ja Tampabay-alue, jossa konventti pidetään, joutuvat rajujen tuulten ja sateitten kouriin. Toinen konventtia uhkaava tilanne voi syntyä New Yorkin radikaalien mahdollinen häirintä-yritys sulkea siltoja ja teitä Tampabayn alueella. Konventti jatkuu myöhemmin viikolla. Tilaisuudessa Mitt Romney nimitetään republikaanien presidenttiehdokkaaksi ja Paul Rayan hänen varapresidentti-ehdokkaakseen. Avajaispäivä on maanantai.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159266#.UDncyexHT-k




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021