SUNNUNTAI 19.08.12


SUNNUNTAI 19.08.12

1. ISRAELIN johtajat ovat melkein polvillaan rukoilleet USA:n presidentti Barack Hussein Obamaa lupaamaan selkeästi, että hän todella vastaa lupauksistaan ja estää Irania rakentamasta ydinpommia, mutta siihen hän ei ole suostunut. Toiseksi häntä on odotettu ja pyydetty vierailemaan Israelissa ennen presidentin vaaleja, mutta sekin näyttää valuvan tyhjiin. Netanyahun odotetaan matkustavan New Yorkiin syyskuussa osallistuakseen YK :n syyskauden avajaisiin, ja Obaman kerrotaan valmistelevan tapaamista hänen kanssaan sen yhteydessä. Tarkkailijat eivät ole pystyneet arvioimaan, mistä Obaman haluttomuus johtuu, vai onko tämä nähtävä uutena todisteena hänen lämpimistä tunteistaan islamia kohtaan?

REPUBLIKAANIEN  presidenttiehdokas Mitt Romney sen sijaan on useissa puheissaan ja lausunnoissaan luvannut presidentin virassaan harjoittaa lähes päinvastaista politiikkaa Obaman harjoittamaan nähden. Viikonvaihteen puheessaan Romney kritisoi Obamaa tämän Israelin politiikan vuoksi samaan aikaan, kun Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad uhkaa Israelia kutsuen tätä ”syöväksi, joka täytyy poistaa leikkauksella”. Romney kritisoi Obamaa, ettei tämä ollut pystynyt estämään Iranin edistymistä ydinsuunnitelmansa toteuttamisessa.
”Amerikan tulee johtaa maailmaa Iranin kansanmurhaa havittelevaa hallitusta saamasta edellytyksiä ydinpommin rakentamiseksi”, Romney totesi.
Romneyn varapresidenttiehdokas Paul Rayan totesi: ”Presidentti Romneyn johtaessa vihollisemme ajattelevat kahdesti ennen kuin haastavat meidät ja liittolaisemme, koska me uskomme rauhaan, joka perustuu voimaan. Ei ole olemassa mitään mielipide-eroa (daylight) Amerikan ja ystäviemme välillä maailmalla”, hän sanoi.

KONGRESSIN enemmistöjohtaja Eric Cantor totesi omalta puoleltaan: ”Obaman hallitus tuhlasi kallisarvoista aikaa vuosina, joiden aikana hän yritti neuvotella ajatollahien kanssa, ja se vei liian paljon aikaa asettamaan todella purevia sanktioita,” Cantor sanoi jatkaen:
”Me olemme tilanteessa, jossa tarvitaan voimakas johtaja Valkoiseen taloon. Meillä ei ole sellaista johtajaa nyt.” http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159020#.UDB0rOxHT-k

Israelilainen aktivisti tri Joseph Frager sanoo omana mielipiteenään, että Israelin tulisi iskeä Iraniin nyt ennen USA:n presidentin vaaleja. ”Israelin olisi jo pitänyt iskeä Iranin ydinlaitoksiin”, hän sanoi jatkaen: ”Nyt ideaalisen ajankohdan mentyä, paras aika Israelille on iskeä niihin ennen USA:n presidentinvaaleja. Tämä on aika, jolloin Obama ei voi painostaa Israelia kovin vakavasti”, hän arvioi. Obaman hallituksen virkailijat ovat vakuuttaneet sisäpiirien tietoihinsa perustuen Iranin ydinsuunnitelmasta, ettei Obama salli Iranin saada ydinpommia. 

2. EU:N ulkomaan asioitten johto osoittaa harvinaista ”uusherännäisyyttä” pitkän penseyden tilan jälkeen suhteessaan Iraniin ja sen johdon viimeisiin lausuntoihin.
EU:n ulkopoliittisen toimiston johtaja Catherine Ashton antoi harvinaisen selkeäkielisen lausunnon hänen edustajansa todetessa: ”Tuomitsemme voimakkaasti Iranin ylimmän kaitsijan ja presidentin törkeät ja hylättävät lausunnot, joissa uhataan Israelin olemassa oloa”, lausunnossa todetaan ja jatketaan: ”Israelin olemassa oloa ei voida kyseenalaista.”

IRANIN presidentti Ahmadinejad sanoi osallistuessaan perjantaina valtion ”al-Quds” (Jerusalem) päivän kunniaksi järjestämään mielenosoitukseen: ”Uudessa Lähi Idässä ei tule olemaan jälkeäkään amerikkalaisten tai sionistien läsnäolosta.” Tuhannet protestitilaisuuteen osallistuneet huusivat kuorossa: ”Kuolema Amerikalle, kuolema Israelille.” Ahmadinejad kutsui ”Israelia syöväksi sen harjoittaman Palestiinan maan miehityksen vuoksi”.
Aiemmin viikolla Iranin ylin kaitsija Ali Khameney totesi puheessaan, että ”yhtenä päivänä Israel tulee palauttamaan maansa palestiinalaisille ja lakkaa olemasta”.

EU:n ulkopolitiikan johtaja Ashton johtaa P5+1 maiden yrityksiä neuvotella Iranin ydin-suunnitelmasta, jonka päämääränä on länsimaitten käsityksen mukaan rakentaa ydinase, mutta jonka Iran kieltää sanoen ydinteollisuuden tähtäävän vain sähkön tuottamiseen.
Ashton ja Iranin neuvottelijat sopivat elokuun alussa neuvottelujen jatkamisesta, mutta käytännössä mitään kehitystä ei ole tapahtunut mielipiteitten lähentymiseksi. Ashton käyttää kauniita sanoja kehotuksissaan Irania ”toimimaan rakentavasti alueen maitten hyväksi 
odottaen sen toimivan jännityksen vähentämiseksi kiihotuksen sijaan.”
Perjantaina YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon kutsui Iranin johtajien lausuntoja Israelista ”hyökkääviksi ja kiihottaviksi”. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4270000,00.html

3. EGYPTIN presidentti Mohammed Mursi aikoo vierailla Teheranissa Iranin järjestämän sitoutumattoman liikkeen konferenssin aikana 30. elokuuta, jonne myös YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon on luvannut matkustaa Israelin kiivaista vastalauseista huolimatta.

MURSIN vierailu Iranissa on mielenkiintoinen, sillä Iran kutsui lähettiläänsä pois Egyptistä sen solmittua rauhansopimuksen Israelin kanssa 1979 USA:n presidentti Jimmy Carterin suojeluksessa. Israelin pääministerinä toimi silloin Menachem Begin, joka sopimuksen solmimisen jälkeen havaitsi tulleensa petetyksi Carterin hillittömän painostuksen vuoksi. Israel luovutti koko Siinain, sinne perustamansa lentokentän, jalostamansa öljylähteet ja tyhjensi rajan taakse rakennetun juutalaisyhteisön saamatta vastineeksi muuta kuin kylmän rauhan.
Mubarakin hallituskaudella Egypti liittoutui Saudi Arabian kanssa pyrkien eristämään Iranin mullahien johtaman hallinnon. Egyptin suhteet Iraniin ovat siitä lähtien olleet epävakaat.

EGYPTIN presidentin virallisessa lausunnossa todetaan, että presidentti Mursi osallistuu sitoutumattoman liikkeen kokoukseen Teheranissa palatessaan Kiinan matkaltaan. Egypti luovuttaa kokouksessa järjestön puheenjohtajuuden Iranille, kuten epävirallisesti todetaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4269995,00.html

Iranin presidentti Ahmadinejad jatkoi Israelin tuhoa vaativia puheitaan osallistuttuaan pyhiinvaellusmatkaan Mekkassa, jonka aikana hän tapasi myös Egyptin presidentti Mursin, jonka aika näyttää olevan pelkkää matkustamista maasta toiseen. Voisi kuvitella, että pyhiin-vaellusmatka Islamin pyhimpään paikkaan maailmassa olisi vaikuttanut hyväksyviä ja toisia sietäviä tuntemuksia Iranin presidentin rinnassa joutuessaan silmäkkäin Allahinsa kanssa  uskonsa synnyinsijoilla – onhan islam jopa Bushin sanoin ”Rauhan ja yhteisymmärryksen uskonto” – mutta Ahmadinejadin puheista päätellen se vain vahvisti vihan ja tuhon ajatuksia. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4268920,00.html

4. JUUDEASSA JA SAMARIASSA asuvat n. 360 000 juutalaista – ilman Jerusalemin ja sen ympäristön entisen vihreän linjan takana asuvia n. 250 000 juutalaista – valittavat yhä yleisemmäksi tullutta ilmiötä, jossa he sanovat olevansa toisen luokan kansalaisia.
Tämä ilmenee esim. kun niiden juutalaisyhteisössä asuva menee ostamaan huonekaluja, jonka kuljetus kotiin kuuluu hintaan. Kun hinnasta on sovittu ja kauppa lyöty kiinni, myyjä  kysyy viattomasti: Ja minne ne toimitetaan? Kuullessaan kodin olevan Juudeassa tai Samariassa myyjä toteaa kiireesti: Ei me sinne voida toimittaa. Eikä tämä ole erikoistapaus,  vaan samanlaista tapahtuu lähes päivittäin eri asteisena. Samarian asukkaitten komitea on kyllästynyt tilanteeseen ja päättänyt saada muutosta aikaan.

Samarian asukaskomitean puheenjohtaja Benny Katzover sanoo asian näin: ”Liikkeenharjoittajat pelkäävät, mutta se on jonnin joutavaa. Samariassa asuu 360 000 juutalaista. Eivät he ole mielenvikaisia, kuten eivät kaikki muutkaan, eivät he etsi vaaraa.”
Hän sanoi komitean havaintojen ilmaisevan tilanteen normaalisuuden. Komitea pyytää asukkaita kertomaan sille omista kokemuksistaan yhteistä raporttia varten.
Asianajaja Doron Nir Zwi sanoo, että joissakin tapauksissa liikkeenharjoittajien tapa syrjiä Samarian asukkaita antaa aiheen syytteen nostamiseksi. Hän selittää, että jos liike ei halua toimia Juudean ja Samarian tapauksissa tasapuolisesti muiden asiakkaitten kanssa, he asettavat itsensä alttiiksi syytöksille syrjinnästä. Jos he asettavat toimitusten kieltämisen niihin ehdoksi, heidän tulee ilmoittaa siitä julkisesti. Jos tällaista ei ole tehty etukäteen suullisesti tai kirjallisena, silloin asiakkaalla on etuasema vaatia korvauksia sopimuksen rikkomisesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159004#.UDCVFexHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
Beduiinien kivitykset estivät ambulanssiin pääsyn Rahatin beduiinikaupunkiin hakemaan muutamia vammautuneita ihmisiä, minkä seurauksena yksi nainen menehtyi tarvittavan hoidon puutteeseen. Rahatin kaupunki on suurin beduiinikaupunki, se sijaitsee muutamien kilometrien päässä Bersheban kaupungista luoteeseen. Ambulanssi oli kutsuttu paikalle kaupungissa alkaneen laajan tappelun vuoksi, jonka aikana yksi nainen menetti pahoin haavoittuneena tajuntansa, kahden muun ollessa kohtalaisessa kunnossa ja kuuden muun saadessa lieviä vammoja.
USA:n sotilaitten johtamat monikansalliset joukot ja tarkkailijat (MFO) Siinailla joutuvat taistelemaan alueelle pureutuneita terroristeja ja muita pyssymiehiä heikosta asemasta. Heillä ei ole tarpeeksi joukkoja eikä aseita tehdä tilanteessa muuta kuin vahvistaa omia asemiaan säilyäkseen hengissä terroristien toistuvia hyökkäyksiä heitä ja Egyptin sotilaita ja tukikohtia vastaan. MFO-joukot perustettiin yli kolme vuosikymmentä sitten valvomaan ja varmistamaan Israelin ja Egyptin välille solmitun rauhansopimuksen täyttymistä, jolla rajoitettiin Egyptin sotilaitten määrää Siinailla. Kolme Egyptin poliisia ja yksi sotilas haavoittuivat terroristien ammuttua raketti-kranaatin heidän autosaattuettaan vastaan. Pari viikkoa sitten Rafahin kaupungin lähelle Egyptin sotilastukikohtaan tehdyn hyökkäyksen aikana 16 sotilasta kuoli. Iskun seurauksena Egyptin armeija aloitti IDF:n luvalla tehostetun operaation hyökkäyksen tekijöitten ja suunnittelijoitten löytämiseksi. Hamas lupasi avustaa etsinnöissä, ja Egypti ilmoittaa pidättäneensä yhden epäillyn el-Arishin lähellä. MFO:n joukkojen vahvuus on 1650 miestä, jotka tulevat USA:sta, Colombiasta ja Uruguaista. He sanovat olevansa rauhanturvaajia, eivät kommandojoukkoja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159022#.UDCcj-xHT-k
Samarian aluekomitean puheenjohtaja Gershon Mesika ilmoittaa, että sen asukkaat valmistautuvat ottamaan vastaan pakolaisia tilanteessa, jossa maan pohjois- tai rannikko-osissa asuvat juutalaiset ja muut joutuvat pakenemaan heitä kohti suunnatun raketti- ja ohjustulen vuoksi. Samarian etuna on sen asukkaitten kyky ottaa vastaan pakolaisia, toiseksi sen maantieteellisesti korkea asema, ja kolmantena sen suhteellinen läheisyys konfliktialueilta – edellyttäen, etteivät viholliset suuntaa rakettejaan myös Juudean ja Samarian alueille. Kolme vuotta sitten Mesika vakuutti, että Samarian juutalaisyhteisöt pystyvät ottamaan vastaan 530 000 pakolaista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159016#.UDCgh-xHT-k
Syyrian presidentti Bashar al-Assad teki harvinaisen julkisen esiintymisen osallistumalla Eid al-Fitr, ramadan paaston kolme päivää kestävän juhlan loppumistilaisuuteen Hamadin moskeijassa eilen illalla, ensimmäinen heinäkuussa pommi-iskussa menehtyneiden lähipiiriin kuuluneiden kenraalien kuoleman jälkeen. Iskussa Basharin nuorempi veli Maher menetti molemmat jalkansa ja taistelee nyt hengestään sairaalassa. Eilen tiedotettiin Syyrian varapresidentin loikkaamisesta Jordaniaan, mutta tänään hänen kansliastaan todetaan tieto perättömäksi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4270102,00.html
Egyptin turvallisuusviranomaiset sanovat, että Jemenin terroristit soluttautuivat Siinaille kaksi kuukautta sitten ja kouluttivat paikallisia jihad-yksiköitä terrorismiin. Useiden vieraiden miesten nähtiin asioivan kaupoissa Siinailla ja heidän tiedetään olleen yhteyksissä jihad-solujen kanssa al-Mukataan alueella, asumaton alue etelään Sheikh Zuweidista Siinain pohjoisosassa.



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019