SUNNUNTAI 12.08.12


SUNNUNTAI 12.08.12

1. USA:N ulkoministeri Hillary Clinton vieraili eilen Turkissa, jossa hän yhdessä pääministeri Recep Tayyip Erdoganin kanssa suunnitteli Syyrian presidentti Assadin armeijan vastaisia toimia. Suunnitelmissa on lentokieltoalueen perustaminen osalle Syyrian aluetta. Toiseksi USA aikoo laajentaa ”kapinallisille” antamaa avustusta, aseita, ohjuksia ja rahaa. Ensimmäinen merkki pelimerkkien vaihtumisesta on Turkin päätös on amerikkalaisten olalta laukaistavien ”Stinger” ilmatorjuntaohjusten toimittaminen ”kapinallisille”. Päätökset voivat aiheuttaa muutoksia myös Assadin sotilaitten hyökkäysaseitten käyttämisessä. Kuten yleisesti tunnetaan ja Syyrian ulkoministeri itse tunnusti, Syyrialla on Lähi Idän suurimmat varastot massatuhoaseita, erilaisia hermokaasuja ja sarinia ja ohjukset niiden kuljettamiseksi.

Tarkkailijat pelkäävät, että USA:n ja Turkin päätös avoimesta tuen lisäämisestä ”kapinallisille” voi antaa Assadille avoimen valtakirjan puolustautuakseen turvautua kaikkiin käytettävissään oleviin aseisiin. Israel, Turkki ja Jordania joutuisivat siinä tapauksessa ensimmäisinä Syyrian kemiallisin ja hermokaasu-asein tekemän hyökkäyksen kohteiksi.
Debkafile, joka asiasta kirjoittaa, sanoo lähteisiinsä perustuen, että Erdogan teki päätöksen Stinger ohjuksien luovuttamiseksi Aleppon kapinallisille Syyrian ammuttua alas turkkilaisen F-4 koneen luultavasti käyttäen Venäjän toimittamia Pantzar-1 ohjuksia Latakian yllä.
DF kertoo myös, että Erdogan salli turkkilaisten PKK kurdi-pyssymiesten siirtymisen Syyrian ja Turkin välisen rajan tuntumaan Syyrian armeijan hyökkäysaikeita vastaan.
DF kertoo edelleen, että USA:n hallitus pyrkii taivuttamaan Assadin kättä, mutta varoen katkaisemasta sitä, koska hallituksen hallitsematon kaatuminen syöksisi maan sekasortoon. http://www.debka.com/article/22264/Clinton-Chemical-warfare-is-planned-for-Rebels-get-first-anti-air-Stingers

2. IDF:n komentaja Benny Gantz jatkaa varoituksiaan, että Israel voi joutua monen rintaman sotaan, johon täytyy varautua kaikin keinoin. Hän viittaa viimeiseen terrori-iskuyritykseen Siinailta, joka pystyttiin estämään tehokkaan tiedustelun ansiosta varoittaen, ”ettei tämä saa tuudittaa meitä luottamukseen, että tiedustelutoiminta voisi yhtä tehokkaasti estää maata vastaan tulevaisuudessa tehtävät yllätyshyökkäykset”.

KENRAALILUUTNANTTI Benny Gantz puhui reserviläisten ylentämistilaisuudessa todeten, että IDF:n tulee olla valmis mihin tahansa tulevaisuuden näkyyn, myös monen rintaman sotaan, vaikka armeija ei missään tapauksessa toivo sitä. ”Äskeinen yritys Israelin vahingoittamiseksi pystyttiin estämään joukkojemme tehokkuuden ja ajan tasalla olevan tiedustelun ansiosta. Meillä ei kuitenkaan aina ole ennakkovaroituksia, joten meidän tulee olla aina valppaina”, hän selitti.
Gantz viittasi ”alueen maissa tapahtuviin muutoksiin ja sisäisiin liikkeisiin mm. Syyriassa ja Egyptissä, joiden päämääristä emme ole vielä täysin tietoisia”. Israelin hallituksen lupa sallia Egyptin armeijan lisätä joukkojaan ja hyökkäystehoaan Siinailla on yksi tuntematon tekijä, jolla voi olla positiivisia tai negatiivisia seurauksia. Lupa annettiin useiden päivien ajaksi, jonka aikana Egypti voi lähettää viisi hyökkäyshelikopteria Siinaille terroristien jahtaamiseksi.
Egypti ilmoitti äskettäin pidättäneensä kuusi terroristia Siinain operaationsa aikana, mutta tarkkailijat epäilevät Egyptin armeijan toimien tehokkuutta hyvistä yrityksistä huolimatta.

KESKIVIIKKONA julkistetun statistiikan mukaan 5 % asevelvollisista todella suorittavat sen, ja aktiivisimmat asevelvolliset tulevat Juudean ja Samarian juutalais-yhteisöistä, joissa asuvista asevelvollisista 34 % myös suorittavat velvollisuutensa. Tämä tieto antaa rajun korvapuusti niille poliitikoille, jotka syyttävät ”setlereitä loisiksi, jotka vain käyttävät hyväkseen hallituksen heille antamia etuisuuksia ja armeijan suojelua”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158771#.UCc_T3VHT-k

3. ”Näinä päivinä, kun verinen sisällissota riehuu vain muutamien metrien päässä meistä, me Israelissa vaihdamme Golani-prikaatin komentajan, joka vastaa maamme silmien puolustamisesta”, sanoi prikaatinkenraali Hyman Tamir puhuessaan komentajanvaihdos-tilaisuudessa Hermonilla. ”Olemme historiallisessa vaiheessa, emmekä tiedä, miltä Syyrian uusi hallitus tulee näyttämään, mutta meidän tulee varautua myös pahimman varalle.”
GAZAN Cast lead operaatiossa haavoittunut, mutta parantunut eversti Oren Cohen otti rintamavastuun eversti Mounir Amarilta johtaakseen Golani-prikaatia, joka muodostuu IDF:n eliitti sotilaista, pääosan heistä kuuluessa IDF:n Egoz-reserviläisiin. Prikaati saa tehokkaan ja monipuolisen koulutuksen, jossa heille opetetaan selviytymään äärimmäisissä olosuhteissa, myös lumessa ja pakkasessa käyttäen suksia ja moottorikelkkoja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158774#.UCdEx3VHT-k

4. ISRAELIN johtajat Netanyahu ja Barak ovat lähes varmasti päättäneet ilmaiskuista Iranin ydinlaitoksia vastaan kuluvan vuoden syksyllä, kertoi TV-2 perjantai-iltana vatvoen asiaa puolesta ja vastaan. Lähetyksen sisällön mukaan Israelin johtajat viittaavat useisiin tilanteisiin, joissa USA:n hallitus on luvannut hoitaa asiat, mutta jotka jäivät lupauksiksi. Presidentti George W Bush lupasi valvoa, ettei Pohjois-Korea saa ydinaseita, mitä hän ei pitänyt.
USA:n hallitus ei ollut tietoinen New Yorkin pommituksista 11.09.2001. Israelin johto epäilee presidentti Obaman antamia vakuutuksia, ettei hän salli ydinasein varustettua Irania. He viittaavat Obaman omaksumaan käytäntöön hankkia ennen ratkaisevia päätöksiä YK:n tai arabiliiton päätökset, mikä vesittää hyvät yritykset ja vie pohjan yllätyksen käyttämisestä.

TV-ohjelmassa todettiin Israelin johtajien huoli, ettei Obama ole julkistanut hyökkäys-suunnitelmaansa, ei ole luvannut käyttää sitä viimeisenä keinona, eivätkä puolustusministeri Leon Panettan äskeisen Israelin vierailunsa aikana antamat ehdot hyökkäyksestä rauhoittaneet Israelin päättäjiä. He uskovat presidentti Obaman omaksuneen kannan, jonka mukaan USA voi aivan hyvin elää ydinasein varustetun Iranin rinnalla huomioimatta Iranin uhkauksia, että sen päämääränä on Israelin tuhoaminen ja poistaminen maailman kartalta.
He uskovat Mitt Romneyn toimivan paljon hyökkäävämmin, jos hänet valitaan presidentiksi, mutta kotimainen vastustus voi sitoa hänenkin kätensä.

TV-2 ohjelmassa tutkittiin myös Iranin hyökkäyksen seurauksia. Sotilaallisesti Hizbullah ja Hamas iskisivät ohjuksillaan Israeliin, ja maan arabiväestö voisi nousta vastarintaan. Diplomaattisesti Israelin ja USA:n suhteet kärsisivät ja maa joutuisi entistä enemmän eristyksiin. Toisaalta ydinasein varustettu Iran pystyisi nöyryyttämään ja alistamaan Israelia nykyistä tehokkaammin samalla vahvistaen Hizbullahin ja Hamasin asemia. Syyrian presidentti Assadin ei uskota liittyvän sotaan, koska se voisi tuhota hänen maansa.
Taloudellisesti Israel tulisi taantumaan, mutta Israelin pankin pääjohtaja Stanley Fischer vakuuttaa, että maa on taloudellisesti varautunut sotatilanteeseen.
Iranin pommi tulisi hidastamaan ulkomaisia investointeja Israelissa ja karkottamaan maan terävimmät aivot ulkomaille, ohjelmassa todettiin.
Tutkittaessa eri mahdollisuuksia seurauksineen loppupäätelmänä voitaneen pitää huomiota, että Iranin ydinase kiihdyttäisi ydinasekilpailua Lähi Idässä ja tekisi alueesta entistä vaarallisemman sen asukkaille ja vain odottaisi ruutitynnyrin syttymistä joko tahallisen tai tahattoman sytyttäjän toimesta. http://www.timesofisrael.com/decision-by-netanyahu-and-barak-to-strike-iran-is-almost-final-israeli-tv-says/

5. ISRAELIN kotirintama aloitti sunnuntaina harjoituksen SMS-järjestelmän käyttämiseksi maanlaajuisesta varoituksesta odotettavasta hyökkäyksestä maahan. Harjoitus aloitettiin tänä aamuna lähimpänä mahdollista hyökkäyssuuntaa olevissa kylissä ja kaupungeissa maan pohjois-osissa ja sitä jatketaan viikon aikana siirtyen päivittäin keski- ja eteläosiin.

Harjoituksen tarkoituksena on kehittää ja kokeilla järjestelmää, jolla varoitukset pystyttäisiin levittämään nopeasti ja tehokkaasti niillekin kansalaisille, jotka eivät ole TV:n tai radion läheisyydessä, mutta joilla todennäköisyyden mukaan on kännykkä mukanaan.
Harjoitus aloitetaan aamulla kahdeksan maissa huipun ollessa 10-12 välillä kunakin päivänä.
Tarkoituksena ei ole suinkaan aiheuttaa paniikkia tai pelkoa kansassa, vaan valmistaa sitä mahdollisuuteen, että joku höyrypää päättäisi kuitenkin iskeä Israeliin raketeillaan ja ohjuksillaan - ellei peräti massatuhoaseillaan, missä aika etsiä suojaa on elintärkeä. http://www.timesofisrael.com/home-front-command-to-drill-sms-alerts-around-the-country/

6. UUTISOTSIKOITA
-          RICHTERIN asteikon 6.4 asteen maanjäristys iski arvaamatta Iranin Azerbaijanin maakunnan itäosiin tuhoten neljä kylää ja vaurioittaen 60. Uutisen mukaan järistystä seurasi toinen 6.3 asteen järistys 11 minuutin kuluttua, joita seurasi ainakin 9 jälki-järistystä. Tähän mennessä raportoidaan ainakin 250 ihmisen saaneen surmansa ja parin tuhannen haavoittuneen. Luvut tulevat nousemaan sitä mukaa, kuin alueita päästään tutkimaan. - Toisen uutisen mukaan järistykset vaurioittivat Ahar, Haris ja Varzagan kaupunkeja, tuhosivat täysin 6 kylää ja aiheuttivat 50 – 80 %:in vaurioita 80 kylän alueilla. Iran kuuluu seismisesti rauhattomaan alueeseen, jolla maanjäristykset ovat usein toistuvia. Edellinen 6.6 asteen järistys tuhosi historiallisen BAM:n kaupungin surmaten 26 000 ihmistä v. 2003. Israel on aina ollut ensimmäisten joukossa tarjoten apuaan, mitä Iran tuskin suostuu pyytämään. http://www.timesofisrael.com/iran-state-tv-says-earthquake-hits-northwest/
-          Syyrian ”kapinalliset” - keitä he sitten lienevätkin - ovat järjestäytymässä maan pohjoisosissa muodostaen komiteoita, joiden tehtävänä on korjata vaurioituneita voimalinjoja, kehittää leivän ja muiden ruokatarpeiden valmistaminen sekä miehittää haltuunsa saamat rajanylitysasemat Turkin rajalla. He järjestävät turvallisuuspartioita, valvovat 60 vangin vankilaa ja teloittavat uskonnollisten johtajien tuomitsemia murhaajia tai muuten epätoivottavia aineksia. He sanovat toteuttavansa uutta Syyriaa, jossa uskonnollinen suvaitsevaisuus vallitsee ja lainkuuliaisuus toteutetaan. Heidän alueensa ulottuu n. 50 km Turkin rajalta, mutta Aleppon seudulla olevat Assadin armeijan yksiköt tulittavat tykistöllään heidän kaupunkejaan tahtonsa mukaan. Alue on suhteellisen yhtenäinen ja ”kapinalliset” miehittävät uusia kaupunkeja sitä mukaa, kuin saavat armeijan joukot karkotetuiksi. http://www.timesofisrael.com/rebels-carve-out-large-enclave-in-north-syria/
-          YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon on tiettävästi kutsunut presidentti Obaman, presidentti Mohammed Mursin, Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin yhteiselle lounaalle New Yorkissa YK:n yleiskokouksen alkaessa 25. syyskuussa, kertoo the Washington Times. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas esittänee valtionsa perustamisasian 29. syyskuuta YK:n yleiskokoukselle. Häntä pidetään de facto valtion päämiehenä siihen kuuluvine huomionosoituksineen. Pääministeri Netanyahu ei osallistu YK:n yleis-kokoukseen, vaan lähettää sinne edustajansa puolustusministeri Ehud Barakin. Ban ki-Moonin kutsu on kuin vastauksena Netanyahun pyyntöön, ettei YK :n pääsihteeri osallistuisi Teheranissa järjestettävään sitoutumattomien maiden konferenssiin. Sekä Venäjän että Kiinan presidentit eivät osallistune YK:n avajaistilaisuuteen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158804#.UCdfUHVHT-k
-          Likudin kansanedustaja Danny Dannon kehotti puolustusministeri Ehud Barakia hyväksymään Arielin yliopistolle suodun yliopiston arvon tai eroamaan toimestaan. Koska Arielin kaupunki sijaitsee ns. vihreän linjan itäpuolella, rakentaminen ja tärkeiden päätösten vahvistaminen vaatii puolustusministerin allekirjoituksen. Arielin yliopisto on saanut vastustusta vasemmiston taholta kuten myös korkean opetuksen neuvostolta, jotka pelkäävät muiden yliopistojen menettävän hallituksen tukirahoja Arielin hyväksi, joiden määrä on kovin rajoitettu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158788#.UCdhunVHT-k
-          Aseellisten joukkojen suorittamat iskut jatkuvat Siinailla. Viikko sitten sunnuntaina tehdyn hyökkäyksen jälkeen, jossa 16 Egyptin sotilasta kuoli, terroristit tekivät kaksi aseellista hyökkäystä sotilaita vastaan, joita seurasi hyökkäys rauhanturvajoukkoja vastaan Siinailla tänään sunnuntaina. Se ei vaatinut ihmisuhreja. Obaman hallitus harkitsee yhteistoiminnan ja aseavun lisäämistä Egyptin uusien johtajien kanssa, mikä tulisi käsittämään tiedustelutietojen jakamista niiden kesken. Tämä kehityskulku ei lupaa hyvää Israelin kannalta, joka pelkää USA:n agenttien vuotavan Israelin turvallisuus-järjestöjen ja armeijan tietoja Egyptille. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=280896



Comments

Anonymous said…
Assuanin pato voi murtua, jos tilanne käy kovin tukalaksi...
Anonymous said…
Assuanin pato voi murtua, jos tilanne käy kovin tukalaksi...

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019