PERJANTAI 31.08.12


PERJANTAI 31.08.12

1. IRANIN mullah-hallitus oli tehnyt voitavansa valmistellessaan NAM-maitten kokousta Teheranissa. Se oli siivonnut katuja, uudistanut tienviittoja rauhantunnuksin, alentanut bensiininhintaa saadakseen Teheranin asukkaat ajamaan konferenssin ajaksi määrätyn yleisen loman aikana pois kaupungista liikenteen vähentämiseksi, asettanut 400 luksus Mercedes-autoa vieraiden käyttöön, rakentanut uuden konferenssikeskuksen tilaisuuksia varten ja kutsunut kymmeniä tuhansia turvallisuusmiehiä tarkka-ampujineen varmistamaan, että konferenssi sujui ilman häiriöitä ja antaisi kuvan uudenaikaisesta maasta, jonka päämääränä on rauha ja turvallisuus. Kommentoijat viittaavat Iranin pyrkimysten muistuttavan tapaa, millä Saksan natsijohtaja Hitler valmisteli vuoden 1936 Berliinin olympialaisia jopa sallien juutalaisten urheilijoiden kilpailla saksalaisten rinnalla. Tämä tarkoituksena oli hämätä kisoihin osallistuneiden maitten urheilijoita, kisavieraita ja median edustajia näkemästä, mitä maassa todella tapahtui ja mitä suunnitelmia Saksan johtajat olivat tehneet.

ULKONAISILTA puitteiltaan NAM-konferenssi oli onnistunut, mutta läheltä konferenssia seuraavat median edustajat sanovat isäntien tuhranneen erinomaisen tilaisuuden suotuisan mielikuvan saamiseksi kömpelöllä diplomaattisella käyttäytymisellään korkeimman johtonsa taholta. Näin he näkevät tavan, millä Iranin Ali Khamenei käsitteli Israelia, YK:ta ja USA:ta.

IRANIN YLIN kaitsija Khamenei kutsui avajaispuheessaan Israelin hallituksen ministereitä ”raateleviksi susiksi syöden ravinnokseen palestiinalaisia” ja syytti Yhdysvaltoja ”itsevaltaisesta toisten asioihin puuttumisesta”.
Hän sanoi puheessaan, että ”YK:n turvallisuusneuvosto toimii USA:n tahdon alaisena sätkynukkena”.
Olisi voinut odottaa, että tasapuolisesti asioihin suuntautuvat olisivat edes jollain tavoin reagoineet Khamenein syytöksiin, poistumalla salista tai ruumiin eleillään, mutta mitään tällaista ei tapahtunut; ei edes YK:n pääsihteeri silmäänsä räpäyttänyt kuunnellessaan farsista käännettyjä syytösryöppyä. Tämä voitaneen tulkita siten, että kahdenkeskisissä keskusteluissa esittämistään moitteista huolimatta pääsihteeri Ban ki-Moon yhtyi Khamenein teeseihin ainakin osittain. Tämän katsotaan antaneen Iranille selvän pistevoiton.

KAIKKI  ei kuitenkaan kulkenut aivan Iranin suunnittelemalla tavalla. Mullahit olivat jättäneet Syyrian kysymyksen pois konferenssin ohjelmasta, mutta Egyptin presidentti Mohammed Mursi otti asian esille omassa puheessaan syyttäen presidentti Assadia ja hänen hallitustaan verisestä kansamurhasta vaatien hänen poistamistaan, mikä sai Syyrian edustajan poistumaan salista vastalauseeksi. Mursi sitoi Syyrian kapinan osaksi yleistä arabi-kevättä todeten, että sen mukaisesti Syyrian johto tulee vaihtaa ulkopuolisten avulla. Ehkä hänen puheensa sai sytykkeitä Iranin esittämästä tulitauosta Syyriaan, jota Assad oli ensin esittänyt.
Toinen asiaan vaikuttava tekijä on voinut olla Mursin lupaus estää Irania vahvistamasta shia-hallintoa sunni-enemmistöisessä Syyriassa ja muissa arabimaissa.
Presidentti Mursin ja Iranin presidentti Ali Ahmadinejadin tuttavallista tapaamista poski-suudelmin ja karhunsyleilyin voitaisiin kutsua kahden insinöörin tapaamiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159465#.UEBL4OxHT-k, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4275261,00.html

ULKOMINISTERI Avigdor Lieberman kutsui NAM-maitten konferenssia Teheranissa ”hölmöjen marssiksi, joka tuo mieleen 1930-luvun tapahtumat”, tavatessaan Japanin lähettilään. Hän kutsui hyvin onnettomaksi sitä, että maa, joka vaatii Israelin tuhoamista ja juutalaisten kansanmurhaa, saa maailman 120 valtion ansaitsemattoman diplomaattisen tuen ja huomion YK:n pääsihteerin osallistuessa tähän konferenssiin. Hän viittasi myös IAEA:n viimeiseen havaintoon, että Iran on kaksinkertaistanut maanalaisen Fordon ydinlaitoksen sentrifugien lukumäärän, joskaan niitä ei ole vielä käynnistetty, ja lisännyt niitä Natanzissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159474#.UEBUdexHT-k

2. YK:n esikuntapäälliköiden puheenjohtaja kenraali Martin Dempsey totesi eilen, että jos Israel iskee Iranin ydinlaitoksiin oma-aloitteisesti, se ei voi luottaa USA:n tukevan sitä. (If you attack, we don´t have your  back. I don´t want to be complicit.) USA:n korkeimman sotilasjohtajan lausunnon voidaan katsoa varoittavan Israelia, ettei se voi luottaa USA:n automaattiseen apuun, jos se iskee Iraniin sopimatta siitä ensin USA:n kanssa.
DEMPSEY toisti aiemmin esittämänsä väitteen, etteivät sellaiset iskut lopettaisi Iranin ydinsuunnitelman toteuttamista, vain viivyttäisivät sitä, kuten The Guardian raportoi.
Hän analysoi tiedustelun antamia tietoja Iranin ydinsuunnitelmasta todeten, etteivät ne kerro Iranin suunnitelmien päämääristä, eikä hän siten voi olla varma, mihin Iran pyrkii.
Sen hän kuitenkin sanoi voivansa todeta, että ennenaikainen isku Iraniin mitätöisi kansain-väliset painostusyritykset Irania vastaan.

USA:N Valkoisen Talon lehdistösihteeri Jay Carney sanoi median edustajille, että USA tutkii tarkoin IAEA:n viimeistä raporttia Iranin ydinteollisuudesta, mutta totesi, että yleisesti ottaen on hämmästyttävää, miten Iran jatkaa velvollisuuksiensa polkemista.
Carney pyöritteli kysymystä pystymättä antamaan mitään konkreettista uutta, vain todeten, että ikkuna sovintoratkaisuun on edelleen auki, mutta ei loputtomiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159472#.UEBYXexHT-k

3. MASSACHUSETTSIN entinen kuvernööri, republikaanisen puolueen presidentti-ehdokas ja oikeistolaisesti ajattelevien toivo, Mitt Romney hyökkäsi - hyväksyessään nimityksensä virallisesti eilen torstaina paikallista aikaa – rajusti presidentti Baruch Hussein Obaman alias Barry Soteron politiikkaa vastaan kannustaen USA:n kansaa aloittamaan vahinkojen korjaamisen, jotka aiheutuivat edellisen presidentin vääristyneestä ideologiasta ja  virheellisistä toimista.

Varsinkin Obaman ulkomaanpolitiikka oli Romneyn hyökkäysten kohteena, mistä hän sanoi varsinkin Israelin suhteiden kärsineen. Hän syytti Obamaa, että tämä oli heittänyt liittolaisensa Israelin ja Puolan tavoin bussin alle vakuuttaen: ”Minun hallitukseni johdolla, hyvät ystävät, me tulemme näkemään enemmän luotettavuutta.” Hän esitti varoituksen kansalle:
”Tänä päivänä jokainen amerikkalainen on vähemmän turvallinen, koska Obama epäonnistui Iranin esittämän uhan poistamisessa.” Hän totesi Obaman luvanneen keskusteluja Iranin kanssa vuosia sitten, ja edelleen me keskustelemme Iranin sentrifugien jauhaessa uraania.

USA:n taloudesta Romney sanoi, ettei tarvitse olla asiantuntija havaitakseen, mitä Amerikka tarvitsee: ”Enemmän työpaikkoja, runsaasti työpaikkoja”.
Romney totesi Obaman luvanneen alentaa valtamerien pintaa ja parantaa planeetta.
”Minä lupaan auttaa teitä ja perheitänne”, hän vakuutti. Hän totesi, että ”vuoden 2008 Obaman vaaliteemalla oli vaikuttava voima, mutta nyt neljän vuoden jälkeen jotain on pahasti pielessä,  kun  ainoa positiivinen muisto hänestä jäi päivänä, jona äänestit häntä”.

4. PA:n ulkoministeri Riyad al-Maliki sanoi paneelikeskustelun aikana eilen: ”Äskettäin olemme todistaneet oikeistolaisen hallituksen ja Israelin setlementtien kiivaan hyökkäyksen Palestiinan maata ja symboleja vastaan mukaan lukien presidentti Abu Mazen ( Mahmoud Abbas) miehityksen ulkoministerin – äärisetlerin Liebermanin - kiihotuksen kautta hänen surmaamisekseen.” Maliki viittasi puheessaan ”vaaralliseen setlementtien laajentamiseen ja Länsirannan ja varsinkin Jerusalemin itäosan juutalaistamiseen”, vaatien jäsenmaita boikotoimaan Liebermania.
MALIKI puhui diplomaattisessa konferenssissa Tel Avivin yliopistossa torstaina.

AVIGDOR Lieberman vastasi al-Malikin puheeseen todeten, että jos puheen olisi allekirjoittanut Joseph Göbbels, kukaan ei olisi huomannut eroa. ”Al Maliki syyttää Israelia etnisestä puhdistamisesta”, Lieberman sanoi. ”Kun puhumme kumppanista, on selvitettävä, millaisesta kumppanista on kysymys. Tämä henkilö on PA:n ulkoministeri, joka yleisesti luokitellaan maltilliseksi.” http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4275275,00.html

5. UUTISOTSIKOITA
-          Egyptin presidentti Mursi kehui Egyptin ja Iranin strategista yhteistoimintaa tavatessaan virkaveljensä Ahmadinejadin Teheranissa torstaina, joka puolestaan vihjaili, että yhteis-toimintakumppanit valitaan pitkällä tähtäyksellä tarkoittaen, että Egyptin tulee uudelleen harkita suuntauksensa länsimaihin. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4275261,00.html
-          Gazan terroristien rakettituli jatkuu IAF:n vastatoimista huolimatta. Eilen torstaina raketti putosi Hof Ashkelonin alueneuvoston lähelle, mutta raketin jäännöksiä ei vielä oltu löydetty. Tänään Gazasta ammuttiin kaksi rakettia Sderotia kohti. Toinen putosi aukealle paikalle, toinen osui asuintaloon tuhoten kodin. Asukkaat olivat paikalla, mutta raketti ei lauennut kokonaan, minkä johdosta henkilövahingot jäivät lieviksi aiheuttaen shokkitilan. Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun taloon osui raketti. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4275311,00.html
-          Asianajaja ja Israelin uskollinen tukija Marc Langfan kehottaa epäilijöitä katsomaan karttaan todetakseen, miten tärkeä Israel on USA:n turvallisuudelle. Mutta vielä suurempi syy on tutkia kolmiulotteista karttaa havaitakseen, miten elintärkeä Juudea ja Samaria ovat Israelin turvallisuudelle ja puolustamiselle. Hän toteaa, että Gazan alankomaa on jo menetetty, mutta Juudean ja Samarian vuoristoseudun menettäminen aiheuttaa Israelille korvaamatonta vahinkoa ja antaa potentiaalisille vihollisille strategisen etulyöntiaseman suunnitellessaan hyökkäyksiä Israeliin. Langfan todistelee karttaansa tukeutuen, että Juudean ja Samarian vuoristoseudut valvonnassaan Israelia uhkaava kansantuhohyökkäys Egyptistä, Syyriasta ja Jordaniasta ei onnistu, mutta että ilman noita Israel on erittäin haavoittuva. ”Ilman niitä Iranilla ja sen liittolaisten radikaaleilla islamin armeijoilla on vapaat kädet tuhota Israel jatkaen sieltä sotaretkeään Saudi Arabian rikkaille öljykentille ja sitä kautta koko läntisen maailman hallintaan”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159452#.UEBxduxHT-k
-          PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas aka Abu Mazen, kuten häntä kutsuttiin aktiivi-terroriaikanaan, taisi sittenkin saada kylmät varpaat, eikä uskalla uhmata USA:n kieltoa esittää Palestiinan valtion perustamisasia YK:n yleiskokoukselle ennen USA:n presidentin vaaleja. Hän aikoi toteuttaa esityksenä YK:n talvikauden alkaessa.  http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=283327
-          Ruotsalainen ”Heavy Metal” rokkiyhtye Sabaton vierailee Israelissa ja teki erikoisen vierailun Jerusalemin Ammunition kukkulalle tavaten yllättäen tukijoitaan siellä, jotka olivat opetuskiertueella alueella torstaiaamuna. Sabaton lauluissa kerrataan IDF:n sotilaitten urhoollisuutta ja ihmeitä, joita tapahtui 1967 sodan aikana. Sotilaiden oli vaikea uskoa todeksi pyytäessään nimikirjoituksia bandin jäseniltä, joilla on loppuunmyyty konsertti Tel Avivin Reading 3 klubilla. http://www.jpost.com/ArtsAndCulture/Music/Article.aspx?id=283326





                                                                                      

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019