PERJANTAI 24.08.12


PERJANTAI 24.08.12

1. HIZBULLAH järjesti alkuviikosta kolmipäiväiset sotaharjoitukset Libanonin alueella, joiden tarkoituksena oli harjoitella Golanin pohjoisosan miehittämistä. Sotaharjoitukset oli suunniteltu yhdessä Iranin asiantuntijoitten kanssa, jotka myös valvoivat harjoituksia. Niihin osallistui Hizbullahin antamien tietojen mukaan 10 000 pyssymiestä. Tämän ohella 2 000 Hizbulahin pyssymiestä saa koulutusta Iranissa. Tiedot harjoituksista tulivat Israelin tiedotusvälineisiin torstaina perustuen Egyptin valtion omistaman lehden al-Gomhuria artikkeliin, jonka julkistamassa artikkelissa kerrottiin, että harjoituksia johti henkilökohtaisesti Hizbullahin pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah, ja niitä valvoivat Iranin vallankumouskaartin korkeat upseerit.

ARTIKKELIN mukaan harjoituksissa simuloitiin hyökkäyksiä Golanin pohjoisosan kyliin ja taisteluihin niistä IDF:n kanssa, joka on vahvistanut puolustustaan potentiaalisen konfliktin varalta lähellä Libanonin rajaa sijaitsevissa kylissä.
Hizbullah on USA:n ja Israelin toimesta luokiteltu terrorijärjestöksi, mutta EU ei ole halunnut seurata esimerkkiä viitaten siihen, että Hizbullahilla on kansanedustajia Libanonin parlamentissa ja ministereitä hallituksessa.
Tarkkailijat uskovat, että Iran valmistaa Hizbullahia iskemään Israeliin siinä tapauksessa, että Iran joutuu USA:n tai Israelin hyökkäyksen kohteeksi. Myös Syyrian tilanteen kärjistyminen vaiheeseen, jossa IDF katsoo välttämättömäksi puuttua tilanteeseen, voi antaa sille aiheen hyökätä Israelia vastaan.
IDF:n johto on useissa tilaisuuksissa varoittanut, että jos Israelia vastaan hyökätään, IDF tulee iskemään takaisin kaikin käytettävissä olevin voimin, ja että libanonilaiset kylät joutuvat tuhotuiksi, koska Hizbullah on varastoinut niihin ohjuksiaan ja niiden laukaisualustoja.

HIZBULLAHIN pääsihteeri Nasrallah vakuutti puhuessaan viime perjantaina al-Quds päivän tilaisuudessa, että ”jos IDF hyökkää Libanoniin, Hizbullah tulee muuttamaan satojen tuhansien Israelin kaupunkien asukkaitten elämän helvetiksi ja sen ohjusiskuissa tulee kuolemaan kymmeniä tuhansia ihmisiä”.  http://www.timesofisrael.com/nasrallah-reportedly-leads-massive-hezbollah-military-drill/

2. Syyrian lähettiläs Jordaniaan Bahjat Suleiman kertoi vieraileville Baath-puolueen jäsenille keskiviikkona, että Syyrialla pystyy 20:llä ohjuksellaan tuhoamaan Israelin ydinlaitokset, kuten Assadia kannattava uutistoimisto kertoi. Hänen lausuntonsa lienee tarkoitettu vastapainoksi uhkauksille, että länsimaat voivat joutua miehittämään massatuhovarastot Syyriassa tai tuhoamaan ne ohjusiskuilla.

Suleiman selitti Syyrian voivan turvautua hyökkäyksiin Israelin laitoksia vastaan huolimatta suurista ihmisuhreista, mitä ne voisivat aiheuttaa. Hän vakuutti, ettei Syyria etsi sotaa Israelia vastaan, mutta tulee iskemään takaisin, jos sitä vastaan hyökätään. Syyrialla on runsaasti Venäjältä saatuja ohjuksia, joilla se pystyy kattamaan lähes koko Israelin alueen.

IDF:n koneitten uskotaan tehneen uskaliaan hyökkäyksen Syyrian rakenteilla olevaa plutonium-laitosta vastaan syyskuussa v. 2007. Syyria rakensi laitosta Pohjois-Korean asiantuntijoitten avulla. Israel ei ole virallisesti tunnustanut hyökkäystä, joka tehtiin asiantuntijoitten ensin pimennettyä Syyrian tutkavalvonnan. Syyrian viranomaiset saivat tiedon hyökkäyksestä vasta sitten, kun koneet olivat jo poistuneet Syyrian ilmatilasta.

JORDANIAN lehdistö kritisoi Syyrian lähettilästä Bahjat Suleimania siitä, että hän oli kieltäytynyt ottamaan vastaan Jordanian hallituksen kirjettä, jossa esitettiin vastalause Syyrian tykistön ampuman ammuksen haavoitettua jordanialaista tyttöä lähellä jordanialaista rajakylää Talat Qurba.
Suleiman kertoi, että Jordaniaan loikannut Syyrian pääministeri Riad Hijab oli saanut palkaksi loikkauksestaan 20 miljoonaa USD. Tämä vahvistanee epäilyjä, että länsi- ja arabimaat lahjovat Syyrian kenraaleita ja siviiliviranomaisia loikkaamaan ulkomaille. Tämä vahvistaa myös syytöksiä, että Syyriassa käydään likaista sotaa ulkomaitten johdolla, ja että puheet kansannoususta ovat pelkkä verho suuremmille suunnitelmille. http://www.timesofisrael.com/syria-can-destroy-israeli-nuclear-facilities-with-20-missiles-boasts-ambassador-to-jordan/

Entinen Syyrian kansanedustaja Nasser al-Hariri Daraasta pakeni torstaina Jordaniaan mukanaan 40  muuta Assadian hallintoa vastustavaa. Hariri erosi parlamentista 2011 vastalauseeksi Assadin armeijan kovista otteista Daraan kaupungissa. Hänen ryhmänsä pakoa avustivat Vaan Syyrian armeijan (FSA) sotilaat. Kapinallisten antamien tietojen mukaan torstain taisteluissa sai surmansa 52 ihmistä, heistä pääosa Damaskoksessa.
Kansainväliset järjestöt sanovat, että yli 1.5 miljoonaa syyrialaista on joutunut pakenemaan kodeistaan joko toisille seuduille Syyriassa tai Turkkiin ja Jordaniaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159232#.UDcbnexHT-k

3. ISRAELIN hallituksen strategisten asiain ministeri, varapääministeri Moshe Yaalon sanoi eilen, että ´”historia tule tuomitsemaan USA:n, asettuiko se vastustamaan shia-muslimien uhkauksia ja estämään Irania saamasta ydinasetta ajoissa.” Yaalon esitti teemansa Gordon opiston järjestämässä forumissa Haifassa.

Yaalon selitti, että ydinasein varustettu Iran on uhka koko maailman tasapainolle ja sanoi, että jokaisen, joka on huolestunut maailman turvallisuudesta, tulee vastustaa ydinasein varustettua Irania. Hän vakuutti, ettei konflikti ole vain Israelin ja Iranin välinen, vaan Iranin ja USA:n ja sen edustaman läntisen juutalaiskristillisen kulttuurin välinen.
”Tätä tosiasiaa ei voida sivuuttaa eikä lakaista sitä maton alle”, Yaalon selitti.
Hän vihjaili, että diplomatiaa tulee käyttää sen kaikissa muodoissaan, mutta että sotilaallinen ratkaisu voi lopulta olla välttämätön. Hän sanoi käyneensä monia sotia ja suosittaa sitä vain vihoviimeisenä vaihtoehtona. Hän viittasi joihinkin tilanteisiin, joissa länsimaat ovat osoittaneet heikkoutta jonka Iranin johto on tiedostanut, ja siksi tähän asiaan on puututtava.

YAALON varoitti hallituksen ministereitä antamasta toistuvia lausuntoja ja spekulointeja IDF:n kyvyistä ja Israelin hyökkäysmahdollisuuksista, mikä sekoittaa kansaa. Hän myönsi, että Israelin ja USA:n kellot käyvät eri tahtiin Iranin ydinaseuhan kysymyksessä. USA:n johto on alkanut kasvattaa maailman mielipidettä ydinasein varustetun Iranin mahdollisuuteen, jonka kanssa USA voisi elää huomioimatta, että Israelille se muodostaa eloonjäämiskysymyksen.
Uutislähteet raportoivat torstaina, että Iran on kiihdyttänyt uraanin rikastamistaan ja on asentanut uusia entistä nopeampia sentrifugeja Fordon maanalaisiin tiloihin Qomin lähellä.
IAEA valmistelee uuden raportin julkaisemista Iranin ydinsuunnitelmien nykytilanteesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159230#.UDcd1OxHT-k

Uutislähteet kertovat, että Iran on kiihdyttänyt uraanin rikastamista ja asentanut satoja uusia sentrifugeja Fordon maanalaisiin tiloihin shia-muslimien pyhän Qomin kaupungin lähellä. Iran aluksi kielsi laitoksen olemassaolon, mutta myönsi sen lopulta läntisten tiedustelujärjestöjen paljastettua sen syyskuussa 2009. IAEA on todennut rikastustoiminnan alkaneen laitoksessa. Iran on pyrkinyt siirtämään laitoksensa maanalaisiin tiloihin peläten länsimaitten ja Israelin ilmaiskuja laitoksia vastaan. IAEA:n ja Iranin väliset neuvottelut ovat jatkuneet vuosikaudet Iranin ydinsuunnitelman toteuttamisen saamiseksi YK:n valvontaan. Tarkkailijat ovat havainneet, että Iran käyttää keskusteluja ajan voittamiseksi päästäkseen ”immuniteetti” tilanteeseen, jossa sen ydinase on valmis ja estää hyökkäykset Iraniin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159225#.UDcjmexHT-k

4. IRANIN johtajien kovat ja yltiöpäiset uhkaukset Israelin tuhoamiseksi, jos Irania vastaan hyökätään, ovat muuttuneet entistä yksiselitteisemmiksi: ”Israel on tuhottava joka tapauksessa, vaikka Iraniin ei hyökättäisikään”. Presidentti Mahmoud Ahmadinejad kutsui Israelia ”syöväksi, joka on poistettava” ja ”sionistista hallitusta solvaukseksi inhimillisyyttä vastaan”. Ylin kaitsija Ali Kkamenei ennusti, että ”sionistinen hallitus tulee poistumaan maantieteelliseltä kartalta”.
Iranin vallankumouskaartin ilmavoimien komentaja prikaatinkenraali Amir Hajizadeh jopa sanoi houkuttevansa Israelia hyökkäämään, koska se antaa verukkeen Israelin tuhoamiseksi. Israelin kotirintaman komentaja Avi Dichter totesi, että Iran muodostaa Israelille eloonjäämis-kysymyksen. Läntiset tarkkailijat huomioivat pääministeri Netanyahun sanoneen: ”Jos joku uhkaa tuhoavansa sinut, usko häntä. Ja uskon lisäksi estä se.”
Debkafile arvioi useisiin esimerkkeihin viitaten, että Israel voi antaa Mossadille kehotuksen suorittaa todellisia ”ennaltaehkäiseviä toimia” ja eliminoida Iranin poliittisia johtajia. http://www.debka.com/article/22293/Iranian-leaders-in-Israel’s-sights-after-calling-for-its-destruction

5. UUTISOTSIKOITA
-          Egyptin presidentti Mohammed Mursi kielsi lehdistön journalistien pidättämisen tilapäisesti julkaisurikoksista epäiltyinä. Poliisi on pidättänyt journalisteja ja lehtien toimittajia siksi, että he ovat esittäneet presidentin vastaista kritiikkiä. Mursi katsoi oikeaksi tarttua asiaan poliisin pidätettyä paikallisen lehden toimittajan tämän julkaistua perättömiä tietoja presidentti Mursista. Al Ahram raportoi, että syyttäjä oli jo tehnyt päätöksen Al-Doustour lehden päätoimittajan Islam Afifin vapauttamisesta ilman syytteitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159231#.UDcxb-xHT-k
-          Entinen USA:n Israelin lähettiläs Martin Indyk paljastaa, että USA:n johto odotti Israelin iskevän Iraniin keväällä 2012, ja siksi valjasti koko diplomaattisen kaartinsa vakuuttamaan Israelin johdolle, ettei aika ole sopiva iskeä juuri nyt, ja hyökkäys siirtyi. Indyk vihjaa, että Netanyahu ja Barak pyrkivät sotapuheillaan hämäämään presidentti Obamaa, jonka käsitys Iranin ydinaseesta poikkeaa täysin USA:n edellisten presidenttien kannasta. Hän sanoo, että Obama pelkää Iranin ydinaseen aiheuttavan ketjureaktion Lähi Idässä, sillä ainakin Egypti ja Saudi Arabia havittelevat atomi-voimaloiden rakentamista ja ydinaseen rakentamista, mitä olisi mahdoton estää. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159196#.UDcy4OxHT-k
-          PA:N johdon parissa alkaa olla paniikkia tiedoista, että Hamas aikoo julistaa Gazan kaistan itsenäiseksi islamilaiseksi tasavallaksi. Tämä olisi lopullinen niitti Hamasin ja Fatahin välisille sovintokeskusteluille, joita ne ovat käyneet Kairossa. Raporttien mukaan Hamasin pääministeri aikoo julistaa pitkäaikaisen aselevon Israelin kanssa – keskusteluja Israelin ja Hamasian edustajien kanssa on jo käyty – ja samalla julistaa Gazan kaistalle itsenäinen valtio tilapäisin rajoin. Fatahin vallankumousneuvoston sihteeri Amin Makbul totesi Al-Raya lehden haastattelussa, että sellainen toimi tulisi entisestään erottamaan Gazan ja Länsirannan johdon toisistaan ja tulisi edelleen vähentämään Mahmoud Abbasin valtaa, ja että se tapahtuu Israelin tieten. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159212#.UDc06exHT-k
-          Al-Hayat lehti raportoi, että Israel ja Egypti ovat saavuttaneet yhteisymmärryksen Egyptin armeijan ja poliisin laajamittaisesta operaatiosta Siinailla ja Egyptin armeijan Siinaille viemästä raskaasta kalustosta, jota Netanyahu vaati poistettavaksi. Varsinkin ulkoministeri Lieberman on varoittanut sopimusten lipsumisesta, ellei Egyptin harjoittamiin rauhansopimuksen rikkomuksiin puututa välittömästi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4272499,00.html
       





Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021