PERJANTAI 17.08.12


PERJANTAI 17.08.12

1. ISRAELIN presidentti Shimon Peres vietti eilen 89-vuotis syntymäpäiviään. Presidentti Peres on hämmästyttävästi pystynyt selviytymään lukuisista karikoista, joissa monet muut ovat pohjakosketuksen saatuaan masentuneet jättäytyen sivuun ja menettäneet kansallista merkitystään. Peresin ansioihin luetaan monia Israelin kehityksen kannalta elintärkeitä aloitteita, joita hän joko itse suositti aloitettaviksi tai tuki niiden toteutumista. Ehkä merkittävin on Israelin ydintutkimuksen aloittaminen kovin vaatimattomissa puitteissa, mutta jonka uskotaan kehittäneen maalle pelotusaseen, jota maan johto ei ole koskaan suoraan tunnustanut olevan, mutta joka maailman sotilaallisia asioita tuntevissa ja seuraavissa järjestöissä mainitaan lähi idän oloissa hyvin merkittäväksi, mikä niiden havaintojen mukaan on pidätellyt Israelin verenhimoisia vihollisia ratkaisevissa tilanteissa.

LUKUISTEN onnittelujen ja poskisuudelmien ohella – jotkut kolumnistit kutsuvat presidentti Peresiä ”kansan suuresti rakastamaksi” – hän sai eilen päälleen yllättäen ryöpyn syytöksiä.
Niiden alkuperän sanotaan olleen pääministerin kansliassa, mikä nostaa niiden merkityksen kansallista turvallisuutta koskevalle tasolle. Kysymys on Iranin ydinasesuunnitelmasta.
PERES tunnetaan Oslon sopimusten puuhamiehenä ja niiden uskollisimpana puolustajana aikana, jolloin niiden sanotaan kuolleen ja odottavan hautaustaan. Peresin perustama Peres Peace Centre tunnetaan useista Israelin ja palestiinalaisten välisiä suhteita parantavista aloitteistaan ja operaatioistaan, joita se tukee varoillaan. Yleisesti sen toiminta on kuitenkin salailevaa eikä sen rahoituslähteistä ja suhteista muihin järjestöihin kerrota julkisuudessa.

JULKISUUTEEN vuotanut tai vuodatettu presidentti Peresin arvostelu paljastaa varsin vaarallisen harhakuvan pääministerin ja presidentin instituutioiden välisestä tehtäväjaosta.
Lausunnossa, jonka alkuperä lienee pääministerin kanslia, sanotaan kahden uutislähteen mukaan tähän tapaan. ”Presidentti Shimon Peres unohti, mikä presidentin asema on Israelin valtiossa. Presidentti Peres on ilmeisesti unohtanut, että myös hän teki karkeita Israelin turvallisuutta vaarantavia virheitä ainakin kolmessa tapauksessa”.
”Ensimmäinen virhe oli Oslon sopimukset, joiden hän kuvitteli luovan uuden Lähi Idän, ja sen sijaan toi maalle yli 1000:n israelilaisen kuoleman terrori-iskuissa, jotka suoritettiin hänen arabeille luovuttamiltaan  alueilta.”
”Toinen Peresin virhe oli se, että hän kannatti Gazan vetäytymistä v. 2005, jonka hän kuvitteli tuovan rauhan, mutta toi sen sijaan raketti-iskut Israelin eteläosaan.”
”Hänen pahin virhelaskelmansa oli kuitenkin Irakin rakenteilla olleen Osirakin ydinlaitoksen pommituksen vastustaminen vuonna 1981.”

PRESIDENTTI Shimon Peres on julkisuudessa asettunut erityisesti vasemmiston epävirallisesti kannattaman kansanliikkeen johtoon, joka vastustaa sotilaallisia iskuja Irania vastaan. Hän on julkisuudessa, myös TV-kanavilla, antanut asiaa koskevia lausuntoja, mutta suljetuissa tilaisuuksissa ja yksityisissä keskusteluissa syyttänyt pääministeri Netanyahua ja puolustus-ministeri Ehud Barakia ”karkeasta vastuuttomuudesta Iranin kysymyksessä”.
Israel Beitenun kansanedustaja Moshe Matalon tarttui myös asiaan kehottaen presidenttiä osoittamaan häneltä vaadittavaa hienotunteisuutta.
”Demokratiassa ja parlamentaarisessa hallinnossa päätösvalta ja vastuuvelvollisuus lepää toimeenpanevan haaran ja sen johtajan pääministerin harteilla”, Matalon sanoo. ”Sen vuoksi presidentin tulee vaatia, että tämän haavoittavan keskustelun liekit vaimennetaan.” http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158988#.UC3V0-xHT-k

Israelin Labour-puolue tuli voimallisesti presidentti Shimon Peresin tueksi sanoen hänen velvollisuuksiinsa maan korkeimpana virkamiehenä kuuluvan seurata tilanteita ja päätöksen-tekoa maassa ja varoittavan, mikäli havaitsee niissä korjattavaa. Labourin puheenjohtaja Shelly Yechimovich kutsui pääministerin lausuntoja hyökkääviksi ja karkeiksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158997#.UC3kvexHT-k

2. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak jatkoi eilen omaksumaansa kantaa sotilaallisista iskuista Iranin ydinlaitoksia vastaan todeten: ”On riskialtista hyökätä Irania vastaan, mutta tulee olemaan ehdottomasti suurempi riski, jos Iran saa ydinaseen.”
BARAK puhui Knessetin keskustelutilaisuudessa, jonka yhteydessä Avi Dichter vannoi virkavalansa kotirintaman asioitten ministerin tehtäviin.
Keskustelun aikana Knessetissä pääministeri Netanayahua vastaan hyökättiin oppositiota kannattavien kansanedustajien taholta koskien tapaa, millä hän hoitaa Iranin kysymystä.

Puolustusministeri Barak selvitti Knessetin jäsenille, että Israelissa pääministerin tehtäviin kuuluu tehdä ratkaiseva päätös turvallisuuskysymyksissä, mutta että hyökkäyssuunnitelma Iranin ydinlaitoksia vastaan alistetaan hallituksen päätösvaltaan.
”Pääministerillä, puolustusministerillä ja ulkoministerillä on auktoriteettinsa, meillä on vastuullisten ministerien muodostama foorumi, meillä on hallitus, ja kun aika on sopiva, päätöksen tulee tekemään Israelin hallitus. Näin on aina ollut ja näin sen tulee olla. Yksityiset kansalaisryhmät eivätkä edes pääkirjoitukset tee näitä päätöksiä”, Barak selitti.
Barak viittasi pitkään jäsenyyteensä useissa hallituksissa, että rauhaa ja sotaa käsittelevistä kysymyksistä keskustellaan hallituksessa syvällisesti ja yksityiskohtaisesti, osittain suljetuissa tilaisuuksissa, osittain avoimesti. Hän tunnusti, että erimielisyyksiä esiintyy, mutta että kysymyksistä keskustellaan avoimemmin kuin koskaan ennen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158994#.UC3l3exHT-k

3. FATAHIN korkea virkailija, sen ulkomaanasioitten yhteyshenkilö, Nabil Shaath arvosteli pääministeri Netanyahua siitä, että tämä käyttää Iranin kysymystä harhauttaakseen israelilaiset ja kansainvälisen yhteisön palestiinalaisten kysymyksistä verraten hänen sotaisia puheitaan George W Bushin puheisiin Irakista. Hän viittaa Bushin tapaan puhua jatkuvasti Irakin massatuhoaseista, mikä johti USA:n ja sen liittolaisten hyökkäykseen Irakiin.

Shaath näkee yhtymäkohdan tavassa, millä pääministeri Netanyahu puhuu Irani ydin-suunnitelmasta todeten: ”Me pelkäämme joutuvamme ns. estävän iskun kautta Irania vastaan vedetyksi tahtomattamme teurastuslaitokseen”, Shaath valitti tavatessaan Meretzin edustajia Mukatan hallintokeskuksessa Ramallahissa. Tilaisuuden oli järjestänyt Jerusalemin kaupunginvaltuuston jäsen Meir Margalit, joka vastaa Itä Jerusalemin asioitten hoidosta.
Shaath puhui myös laajasti kahden valtion periaatteesta ja sen palestiinalaisille tuomista eduista ja että YK:n yleiskokouksen antama tunnustus Palestiinan valtiolle auttaa keskusteluissa Israelin kanssa.

SHAATH sanoo hyväksyvänsä joitain Israelin johtajien esittämiä huomioita Iranin ydinase-suunnitelmien suhteen, mutta ei sano hyväksyvänsä siihen liittyvää paranoiaa.
”Rehellisesti puhuen, olen huolestunut Israelin atomipommista, joka levittää ydinsaastetta vahingoittaen kansaani. Miksi minun tulisi olla vähemmän huolestunut Israelin pommista? Israelin pommi on todellisuus, Iranin vain potentiaalinen mahdollisuus.”
Jerusalemin apulaispormestari Pepe Alalu (Meretz) kehotti Itä Jerusalemin arabeja äänestämään kuntavaaleissa, koska se on ainoa tapa saada korjausta aikaan pääkaupungin itäosien rappeutuvaan infrastruktuuriin ja yleiseen kehitykseen. Hän arvioi, että pääkaupungin asukasluvusta 37 % on muslimeja, mikä antaisi heille 9 edustajaa kaupunginvaltuustossa, ja olisi merkittävä tekijä Jerusalemin pormestaria valittaessa.
Shaath tunnusti Jerusalemin itäosien kehityksen jälkeenjääneisyyden, mutta sanoi silti poliittisista ja ideologisista syistä johtuen kehottavansa arabeja välttämään äänestämistä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=281545

4. EGYPTI pääsi yhdestä diktaattorista joutuakseen vain uuden yksinvaltiaan alaisuuteen. Maan uusi presidentti Mohammed mursi käytti Siinailla sattuneita tulitaisteluja hyväkseen kaapatakseen yksinvallan maassa, joka toista vuotta oli ollut lähes anarkian alla Mubarakin hallituksen kaaduttua viime vuoden alkupuolella. Maata johti armeijan korkeimman neuvoston SCAF:n muodostama upseeriryhmä, joka kavensi myös presidentin valtaoikeuksia käyttäen ottamaansa lainsäädäntövaltaa parlamentin hajottua.

Presidentti Mursi pakotti armeijan korkeimmat upseerit eläkkeelle – joskin hänen sanotaan myöntäneen heille maan korkeimpia arvonimiä kuin hyvitykseksi -, hän johtaa maan hallintoa ja voi nimittää ja erottaa hallituksen niin halutessaan. Hänellä on myös lainsäädäntövalta maan parlamentin hajottua perustuslakioikeuden päätöksellä.
Mursi johtaa Egyptin ulkopolitiikkaa, sen taloutta, sisäistä ja turvallisuuspolitiikkaa. Hän pystyy vaikuttamaan Egyptin kansainvälisiin sopimuksiin ja valvoo perustuslain toteuttamista ja uuden laatimista, kuten Guy Bechor kertoo ynetnews.com artikkelissaan.
Mursin vallankaappaus tapahtui yllättäen saaden kaikki haukkomaan henkeään vain muutamien kysellessä, oliko hänellä laillista oikeutta tekemiinsä päätöksiin.
Vain tulevaisuus voi näyttää, mihin suuntaan Mursin vallankaappaus tulee kehittymään, mutta ääri-islamilaisen Muslimiveljeskunnan nousu Egyptin johtoon näyttää peruuttamattomalta, vaikka sen kanssa vaaliliitossa ollut Salafistien edustajat jäivätkin soittelemaan toista viulua ja uhkaavat Kairoa terrori-iskuilla, ellei sitä huomioida.
Kuin oireena tulevasta Egyptissä alkoi ankara itsesensuuri, jossa presidentti Mursin arvostelu mediassa ja internetissä on rikollista ja jonka tekijät joutuvat oikeuteen vastaamaan teoistaan, kuten uutiset kertovat.
Mikäli tulkinta on oikea, Egyptiä voivat odottaa vaikeat ajat. Profeetta Jesaja ilmoittaa 19. luvussaan näin: ”Minä annan Egyptin tylyn herran käsiin, ja kova kuningas on hallitseva heitä, sanoo Herra Herra Sebaot.” (Jes.19:4) Jesaja jatkaa ilmoittaen muutoksista Niilinvirrassa, jonka varrelle koko Egyptin kansan pääosa ja sen talouden runko on keskittynyt. Niilin virta kuivuu ja vedet virrasta loppuvat, kuten Jesajan ilmoituksessa kerrotaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4269553,00.html

5. UUTISOTSIKOITA
-          18-vuotias arabimies haavoittui vaikeasti juutalaisten ja arabien alkaessa riidellä keskenään Zion-aukiolla Jerusalemissa eilen. Haavoittunut arabimies vietiin ensiavun jälkeen kriittisessä tilassa sairaalaan syvä haava päässään. Mellakkaan osallistuneet pakenivat paikalta, ja poliisi eristi alueen etsiessään tilaisuuteen osallistuneita. Nujakan syy on vielä epäselvä. Samaan aikaan Tiberiassa kaksi 21-vuotiasta nuorta miestä haavoittui tappelussa. Heitä oli hakattu vasaroilla ja muilla työvälineillä. Heidät vietiin sairaalaan päävammojen vuoksi. Tämänkään tappelun syy ei ole selvillä, ehkä kysymys oli juhlista, joihin joitain muita ei haluttu mukaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4269661,00.html
-          Palestiinalaista taksia vastaan Gush Eztionin kukkuloilla torstai-iltana tehty petrolipommi-isku on IDF:n alustavien tutkimusten mukaan juutalaisten tekemä. Palestiinalainen perhe ajoi taksissa Bat Ayin ja Gvaotin välillä, kun metsäisellä tieosuudella taksiin heitettiin petrolipommi, joka hulmahti tuleen haavoittaen useita taksissa olleita, autonkuljettaja, Riadan perheen vanhemmat ja heidän kolme lastaan. Kaikki ehdittiin vetää ulos palavasta autosta, mutta he saivat eriasteisia palovammoja, joita hoidetaan sairaalassa. Perheen äiti Jamila Riada, 30, sanoo nähneensä petrolipullon heittäjän kasvot, korvakiharat ja suuren kipan. Pääministeri kehotti poliisia etsimään teon tekijät ja tuomaan heidät oikeuteen. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4269639,00.html
-          Egyptin armeijan komentaja, kenraali Sidki Sobhi, 56, on vielä tuntematon, mutta hänen aiemmista kirjoituksistaan päätellen hän halusi amerikkalaisten joukkojen poistumista Lähi Idästä ja alueen ongelmien ratkaisemista paikallisten johtajien kesken. Presidentti mursi on edennyt nopeasti saatuaan vallan kesäkuussa vahvistaakseen omaansa ja Muslimiveljeskunnan valtaa maassa. Armeijan aseman pudottaminen Turkin esimerkin mukaan oli hänen ensimmäinen merkittävin näyttö, jota seurasivat armeijan korkeimman neuvoston omaavan vallan mitätöiminen. Egypti saa vuosittain sotilasapua USA:ta 1.3 miljardia USD, jonka avulla se on pystynyt vaikuttamaan Egyptin hallituksen suunnan valintaan, mutta se ei toimine Mursin aikana. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4269668,00.html
-          Muslimijohtaja Salman al-Odeh sanoi osallistuessaan Saudi Arabian Khalijia-kanavan TV-keskusteluun, jonka käänsi MEMRI, että juutalaiset ovat murhanhimoisia pettureita, jotka liioittelevat holokaustin uhrien lukumäärää pettääkseen sillä maailman johtajia, sekä surmaavat arabilapsia saadakseen verta matza-leipiin. ”Juutalaisten rooli on aiheuttaa tuhoa, käydä sotia, sekä harjoittaa petollisuutta ja kiihotusta, joiden johdosta heitä on vainottu vuosisatojen aikana,” hän sanoi http://www.timesofisrael.com/saudi-cleric-accuses-jewish-people-of-genocide-drinking-human-blood/


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019